НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зоран Заев: Разочарован съм от изхода на срещата, искането на опозицията противоречи на всякаква логика

Зоран Заев: Разочарован съм от изхода на срещата, искането на опозицията противоречи на всякаква логика

11 Септември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Груеизмът до късна нощ, искане, противоречащо на всякаква логика, срещу Европейския съюз и НАТО, срещу ценности и принципи. Така премиерът на Северна Македония Зоран Заев описа резултата от проведената до ранните часове на деня лидерска среща между представители на управляващия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Разочарован съм от изхода от лидерската среща. Имах някаква надежда, че е възможно (ВРМО-ДПМНЕ) да сменят матрицата и да изоставят обещанията на нейните предшественици. Опитахме се да намерим допирни точки, но ВМРО-ДПМНЕ настоява единстветно делата на Специализираната прокуратура да бъдат под неин контрол, всички предварителни разследвания да бъдат спрени… Не трябва да допускаме подобно нещо“, заяви Заев и добави, че справедливостта и върховенството на закона трябва и ще съществуват.
Съгласно думите му, случаите на СП ще продължат да се обработват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Няма напредък при преговорите между власт и опозиция

„Вечер“ (Македония): Няма напредък при преговорите между власт и опозиция

11 Септември 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Източници от преговарящите екипи на управляващия в Скопие СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разкриват, че не е постигнат напредък в преговорите за съдбата на Специализираната прокуратура (СП), съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“ .
Срещата започна в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време). В парламента дойдоха премиерът Зоран Заев, министър Рената Дескоска, съветника на министър-председателя Боян Маричич, Соня Мираковска. Опозицията бе представена от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и Тони Менкиноски.
Заради съкратените срокове се очакваше Закона за Прокуратурата да бъде приет най-късно до 15 септември. За да бъде утвърден се изисква мнозинство от две трети от депутатите в парламента.
След края на преговорите в ранните часове на деня бе разпространено малко информация, но стана ясно, че двете страни не са успели да съгласуват позициите си за Закона за прокуратурата, който ще регламентира статута на Специализирана прокуратура.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Срещата между Заев и Мицковски продължи до късна нощ, няма постигнати резултати

A1 On (Македония): Срещата между Заев и Мицковски продължи до късна нощ, няма постигнати резултати

11 Септември 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща между премиера на Северна Македония и лидер на управляващия СДСМ и опозиционния лидер Християн Мицковски от ВМРО-ДПМНЕ започна в 20:00 часа местно време във вторник (21:00 часа българско време) и продължи до около 02:30 часа, без да бъде обявен официалният й край, отбелязва скопската електронна медия A1 On.
След края на преговорите бе разпространено малко информация, но стана ясно, че двете страни не са успели да съгласуват позициите си за Закона за прокуратурата, който ще регламентира статута на Специализирана прокуратура.
Преговарящият екип на правителството информира, че основната цел на опозицията е да не се продължават делата на СП, т.е. подсъдимите да не отговарят пред съдебните органи. За правителството обаче това означава, че въпросът е приключен, защото с прехвърлянето на делата на СП към главния прокурор те вече не зависят от политическите споразумения, а само от независимата съдебна институция.
ВМРО-ДПМНЕ не предостави точна информация относно изхода на преговорите.
Срещата между правителството и опозицията се организира половин година, след като работните групи не успяха да намерят взаимно приемливи решения на Закона за СП, които да бъдат приети в парламента с мнозинство от две трети от депутатите.
Междувременно специалният прокурор Катица Янева, която е в ареста по делото „Рекет", поиска от Прокуратурата да поеме всички дела от СП. Прокуратурата прие предложението, но имаше много съмнения как ще протече този процес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Канал 5“ (Македония): В момента се провежда лидерска среща в македонския парламент

“Канал 5“ (Македония): В момента се провежда лидерска среща в македонския парламент

10 Септември 2019 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заев и Мицковски пристигнаха на срещата със своите преговорни екипи, водени от министъра на правосъдието Рената Десковска и депутата Антонио Милошовски. Те ще трябва да намерят съвместно решение и да приемат окончателния вариант на Закона за прокуратурата, който също ще се занимава със статута на Специализираната прокуратура, информира македонският телевизионен “Канал 5“.
Освен Закона за прокуратурата се съобщава че по предложение на опозицията ще бъдат обсъдени и предсрочни избори.
Премиерът Заев заяви днес, че очаква на срещата с Мицковски да бъде показана отговорност и да се направи опит за решаване на проблема със Закона за прокуратурата. Заев подчерта, че това е законосъобразно искане, но настоя, че това е безпрецедентен период, когато акцентът трябва да бъде върху пълноправното членство в НАТО и началото на преговорите за присъединяване към ЕС.
В зависимост от резултата от срещата между двамата лидери ще стане ясно кога ще продължи разглеждането в комисиите и в пленарната зала, както и кога ще се проведе парламентарната сесия за освобождаване на специалния прокурор Катица Янева, като тя трябва да бъде освободена най-късно до 15 септември.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“: Ще се проведе лидерска среща в македонския парламент

„Телма“: Ще се проведе лидерска среща в македонския парламент

10 Септември 2019 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще се проведе лидерска среща в македонския парламент, информира македонският телевизионен канал ”Телма”.
Това, което се знае със сигурност, е, че лидерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕще седнат в 20 часа, но форматът на срещата ще бъде един плюс четири - в разговорите ще бъдат подпомогнати от четирима членове на работните групи.
Ще бъде обсъдена и съдбата на досъдебното производство, както и делата, заведени след 18-месечния срок за внасяне на обвинения от Специализираната прокуратура.
"Ние сме наясно с твърдата позиция на СДСМ да няма предсрочни избори и не очакваме да се съгласим утре, но ще искаме на всяка среща да обсъдим този въпрос. Късно е те да се проведат до края на годината, но те могат да се проведат през април или май “, казаха от ВМРО-ДПМНЕ
Според източници на ВМРО-ДПМНЕ е възможно да се разреши на опозицията да предложи главен прокурор или ръководител на прокуратурата за организираната престъпност, но те не очакват правителството да се откаже от Вилма Русковска.
Остават още пет дни до изтичането на мандата на специалния прокурор Янева, а законът за прокуратурата се очаква да бъде приет дотогава и да изисква мнозинство от две трети.
Тъй като делата на СП ще се поемат от прокуратурата, властите твърдят, че няма причина да се бърза до 15 септември, а за международните партньори това не е строго изискване и по-важното е да се гарантира приключване на делата на СП.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.