НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокурорската колегия на ВСС допусна до изслушване кандидата за главен прокурор Иван Гешев

Прокурорската колегия на ВСС допусна до изслушване кандидата за главен прокурор Иван Гешев

9 Октомври 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет допусна до изслушване кандидата Иван Стоименов Гешев – заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, в откритата процедура за избор на главен прокурор на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Председателят на Комисията по атестирането и конкурсите Даниела Машева представи обобщения извод от доклада за професионалните качества на кандидата, според който прокурор Гешев „отговаря на изискването на разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ за стаж по чл. 164, ал. 7 от ЗСВ за заемане на длъжността главен прокурор. Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги. Отговаря в пълнота и на изискуемите качества, разписани в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това, прокурор Гешев е получил признание за дейността си от редица международни институции, както и се ползва с категорично изразена широка подкрепа от колегите си от Прокуратурата на Република България и от органи и институции, с които е работил в тясно сътрудничество. Въз основа на проверените документи и след анализ на данните, съдържащи се в достъпните и достоверни публични източници на информация, Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 7.2 и чл. 7.3 от Правилата, счита, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор“.
Председателят на Комисията по професионална етика г-н Георги Кузманов представи обобщения извод от доклада за притежаваните нравствени качества на кандидата. Посочено бе, „че прокурор Иван Стоименов Гешев отговаря на изискването на разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ за стаж по чл. 164, ал. 7 от ЗСВ за заемане на длъжността главен прокурор. Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги. Отговаря в пълнота и на изискуемите качества, разписани в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността. Наред с това, прокурор Гешев е получил признание за дейността си от редица международни институции, както и се ползва с категорично изразена широка подкрепа от колегите си от Прокуратурата на Република България и от органи и институции, с които е работил в тясно сътрудничество. Въз основа на проверените документи и след анализ на данните, съдържащи се в достъпните и достоверни публични източници на информация, Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, на основание чл. 7.2 и чл. 7.3 от Правилата, счита, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор“.
Госпожа Даниела Машева обобщи, че кандидатът Иван Гешев отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността, както и на профила зададен с разпоредбите на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ.
Решението на Прокурорската колегия за допускане кандидата до изслушване в процедурата за избор на главен прокурор на Република България ще бъде публикувано на интернет сайта на ВСС в раздел „Процедура за избор на главен прокурор“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура: Досъдебното производство срещу Николай Малинов е образувано за това, че се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин

Специализираната прокуратура: Досъдебното производство срещу Николай Малинов е образувано за това, че се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин

20 Септември 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Досъдебното производство срещу Николай Малинов е образувано на 9 юли 2019 г. по реда на чл.212, ал.1 от НПК за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на Република България, се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин, като не е извършил деяние по предходния член - престъпление по чл.105, ал.1, пр.2 от НК. Това съобщиха от Специализираната прокуратура предвид големия обществен интерес относно хода на досъдебното производство за шпионаж, водено срещу Николай Малинов.
Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално – следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.
На 10 септември 2019 г. Николай Малинов е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 105, ал.1, пр.2 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, която е внесена от обвиняемото лице.
На 12.09.2019 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България разгласи докладна записка на руски език, изготвена от .Николай Малинов, в която в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ в Република България е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „Дунарит“ АД и „Емко“ ЕООД.
Водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация, което е тяхно конституционно право, представяме друга част от събраните по делото доказателства – приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая.
Разгласяването на материали от досъдебното производство е разрешено по реда на чл.198 от НПК.
Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.
Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на ВСС: Иван Гешев притежава необходимите професионални качества да заеме длъжността „главен прокурор“

Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на ВСС: Иван Гешев притежава необходимите професионални качества да заеме длъжността „главен прокурор“

16 Септември 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Иван Гешев притежава необходимите професионални качества да заеме длъжността „главен прокурор“. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на ВСС. По нейни думи Комисията по атестиране и конкурси е стигнала до това заключение на база изпълнение на служебните му задължения и уменията му за ръководене и работа в екип. Машева обясни, че Иван Гешев отговаря на всички критерии за позицията, разписани в Закона за съдебната власт. „За работата му в Софийска районна прокуратура и Софийска градска прокуратура, която е за периода от 2006 година до юли 2016 година, прокурор Гешев е постановил 2969 акта по преписки, 4218 постановления по досъдебни производства, постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество по наказателни дела, в съда е внесъл 230 прокурорски акта, взел е участие в 701 съдебни заседания“, допълни тя.
Даниела Машева каза още, че след избирането му за ръководител на Специализираната прокуратура през 2016г. Иван Гешев е работил по големи по обем дела с висок обществен интерес.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Росийская газета“: В България расте търсенето на курсове по руски език

„Росийская газета“: В България расте търсенето на курсове по руски език

13 Септември 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. В България расте търсенето на курсове по руски език, пише руският вестник "Росийская газета“.
Руската тема в наши дни излезе начело на всички български медии. Два скандала наведнъж за една седмица - за тиха България това е много.
Първо, българското външно министерство се изказа негативно по отношение на следвоенното влияние на СССР върху страната. След това лидерът на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов беше задържан и обвинен в шпионаж в полза на Русия. Но както обясни самият Малинов, „съвместното управление на бизнес, създаването на проекти и провеждането на приеми не е престъпление“. В резултат на това населението на България отново се замисли накъде отива страната им и вестник „Росийская газета“ се опита да разбере какво се случва в тази страна.
На централната станция на столичното метро "Сердика", пред магазина за сувенири, тениски с изображение на Путин на изтребител, с емблемата на СССР, с мечка - общо взето целият туристически обхват на московския „Арбат“. На въпроса какво мислят по този въпрос в страна, която все пак е член на ЕС и чието ръководство постоянно декларира своята атлантическа ориентация, собственикът само махна с ръка. "България е в Европейския съюз, но това не означава, че се отнасяме зле с Русия. Хората харесват тези тениски. А за националистите имам такива с български бродерии."
В страните от бившия съветски блок винаги има проблем - не знаеш на какъв език да говориш там. Дали жителите им помнят руски, ще искат ли да го говорят? Средните и по-възрастните българи сами предлагат да преминат на руски. С младите хора, разбира се, е по-трудно, в по-голямата си част те не знаят руски. Не че са имали някаква враждебност към руснаците, просто им е трудно да го разберат. "Имаме голямо търсене на курсове по руски език. През учебната 2018-2019 г. имаше две вечерни групи, детска група и друга руска група за бизнесмени", казва Мариана Максимова, библиотекар на центъра "Руския свят" в София. "Освен това има и клуб за ценители на руската култура и изкуство, ние се събираме всеки месец, честваме всички руски празници, включително Деня на революцията."
„Защо“, питам аз„ им е нужен руски, защото английският, изглежда, е по-перспективен“?
"Някои имат нужда от него за работа, някои искат да отидат в руски университет. Има такива, които навремето са го учили и не искат да забравят. Всеки има свои причини", казва Мариана.
Настоящият министър-председател на България Бойко Борисов знае много добре руски език и обича руските песни, но многократно е заявявал, че България е на евроатлантическия път и няма да се отклони никъде от него. Освен това, в българската политика има силно влияние на турската партия - оттам и споровете, появили се преди няколко години относно владичеството на Османската империя. „Всичко, което се случва сега в България, може да се обясни с три вектора - геополитиката, енергетиката и битовите проблеми“, обяснява известният политолог, бивш съветник по външна политика на министър-председателя и секретар на Съвета за сигурност на България Боян Чуков. „В страната има хибридна война, целта на която е младежта".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Младежи се събраха на протест в подкрепа на Иван Гешев

София: Младежи се събраха на протест в подкрепа на Иван Гешев

12 Септември 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. Младежи се събраха на протест в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът се провежда пред сградата на Народното събрание на пл. "Независимост" и протича мирно. Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" се осъществява нормално. В района на протеста е засилено полицейското присъствие. Има и жандармерия. Междувременно протестът пред Съдебната палата продължава.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки хора се събраха на протест пред Съдебната палата срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

София: Десетки хора се събраха на протест пред Съдебната палата срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

12 Септември 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Десетки хора се събраха на протест пред Съдебната палата срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". Хората носят български трибагреници. Част от протеста е и Николай Колев - Босия. Към момента протестът протича спокойно. В района е засилено полицейското присъствие. Има жандармерия, част от служителите на реда носят светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт полиция". Движението на трамваите в района на Съдебната палата е затруднено, но все още не е спряно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов

Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов

12 Септември 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Водени от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България публикува част от писмения доказателствен материал, събран в хода на разследването срещу Николай Малинов (обвиняем по чл. 105, ал. 1, предложение II от НК).Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи.
В прес-съобщението е заличена информацията, увреждаща права и интереси, както и лични данни на трети лица. Защитата на националния интерес е позиция, която Прокуратурата на Република България ще следва във всичките си действия. Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия по разследването (претърсване, изземване, личен обиск) са след предварително разрешение от Специализирания Наказателен съд.
На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, ПРБ ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите.
Процесуално-следствените действия продължават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Царьград“ (Русия) „Американците настройват България срещу Русия“: Историк предсказа нови провокации срещу русофилите

„Царьград“ (Русия) „Американците настройват България срещу Русия“: Историк предсказа нови провокации срещу русофилите

12 Септември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Ориенталистът, генерален директор на аналитичния център „Катехон“ Михаил Якушев заяви в интервю пред „Царьград“, че задържанията и разпитите на русофилите в България „са започнали неслучайно“ и предсказа нови провокации. Според него, „американците продължават своята политика да настройват България срещу Русия“.
„Американците продължават политиката си да настройват България срещу Русия, забравяйки за историческата памет“, подчерта събеседникът на телевизионният канал.
Той също така уточни, че в момента „се планират протестни акции на движението на русофилите в България, а в събота ще има паметно мероприятие на Шипка“,
Якушев припомни, че „движението устройва грандиозна масова манифестация в подкрепа на българо-руската дружба“ и предполага, че именно „американците са принудили българското ръководство да направи да направи такова провокационно заявление чрез Министерството на външните работи“.
Събеседникът прогнозира нови провокации срещу активисти в бъдеще.
„Не изключвам да има провокации“, отбеляза историкът.
Той също така обясни, че обвинението за „шпионаж“ в полза на Русия, което е повдигнато срещу лидера на движението на българските русофили, е „обвинение в държавна измяна, много сериозно обвинение“.
Якушев не изключи да последва и арест, да се разгори скандал. Но целта е същата – „да се развалят още повече нашите обществени връзки“, защото става въпрос именно за обществена организация.
„И тук всичко е ясно. Врагът не спи и прави всичко, за да вбие клин в нашето приятелство“, подчертава историкът. „Разбира се, ясно е, че ръководството, което навремето се отказа от „Южен поток“, а след това допълзя на колене в Москва с молба да се преразгледа това решение, е същото, като ръководството на Украйна и вече не е независимо, то е под контрол. И, като цяло, не бива да очакваме нищо хубаво по отношение на двустранните отношения“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Аргументи и факти“ (Русия): Защо Полша и България забравиха, че СССР ги е освободил от фашизма?

„Аргументи и факти“ (Русия): Защо Полша и България забравиха, че СССР ги е освободил от фашизма?

12 Септември 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Москва. „След Полша и България предложи СССР да не се счита за страна, освободила Европа от нацизма и обвини Москва, че е донесла на страните от Източна Европа половин век репресии. Защо съвременните поляци, българи и прибалтийци имат такава кратка памет“, разсъждава писателят, публицист и член на Централния съвет на Руското военно-историческо общество Армен Гаспарян в материал за руския ежеседмичник „Аргументи и факти“, представен без редакторска намеса.
Според мен, подобни обвинения бяха очаквани. Защото тези страни в голямото си мнозинство през 30-те години заемат диаметрално противоположна позиция. Всички те се заиграват с фюрера. Поляците мечтаят заедно с Адолф Хитлер да нападнат „азиатско-болшевишкия ад“. Българите предоставят своята територия за работата на абверщеле – разузнаването на Третия райх. На територията на прибалтийските държави са разположени нацистки военни бази. Така че защо да се учудваме, когато потомците на загубилите искат да направят точно същото?
А що се касае до техните подскоци и гримаси по отношение на Русия... Според мен, ако Хитлер не беше унищожавал евреите, жителите на Европа отдавна щяха да са го реабилитирали. А освен това щяха да са доказали, че той е бил принуден да нападне превантивно азиатско-болшевишкия Мордор. Защото главното зло в световната история днес е Сталин. И рано или късно тази схема ще бъде реализирана. Вече има предпоставките за това. Мнозина не обърнаха внимание как през тази година в навечерието на 22 юни цяла редица западни медии писаха за това, позовавайки се на заявления, направени на 22 юни 1941 година от фон Рибентроп, Хитлер и Гьобелс. Защото Хитлер за тях е свой, те го разбират.
Връщайки се към заявлението на България, искам да припомня, че преди две години те не поканиха Русия на празненствата по повод 150-тата годишнина от освобождението на страната от османско иго. Независимо, че това бе направено от руската армия под управлението на нашия изтъкнат генерал Скобелев. А през Първата световна война българите-братушки воюват срещу Русия.
Поляците още преди това се договориха, че действително хитлеровската окупация е била много трагичен епизод, но тя е продължила 6 години, а съветската – 45! При това те не споменават колко милиони са налели „съветските окупанти“ в икономката на Източна европа, че СССР е отделял огромни средства за Полша още през 1944 година, когато нейната територия е била току що освободена от немците. Както не обясняват и това, как е бил провокиран глада в Украйна през 1946 година, който самите украинци вече наричат „третия голодомор“. А тогава са гладували, защото самите гладувайки, сме изпращали продукти на поляците. Тогава никой не си е мислел, че тази публика ще се окаже толкова неблагодарна. Но поляците няма да си спомнят за тази историческа истина. Защото всичко това вече не им е интересно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: За българите стана опасно да дружат с Русия

„Взгляд“: За българите стана опасно да дружат с Русия

12 Септември 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Лидерът на българското движение „Русофили“ е обвинен в шпионаж и опит да влияе на общественото мнение в страната. Премиерът Бойко Борисов заяви, че делото на Малинов няма отношение към българо-руските отношения. Но делото за „руската следа“ в момента на възможно възобновяване на преговорите за „Южен поток“ и строителството на АЕЦ в Беле изглежда много нееднозначно, пише авторитетното руско издание „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
В сряда българският премиер Борисов обяви на заседание на своето правителство, че арестът на Малинов, обвинен в шпионаж, не бива да бъде свързван с руско-българските отношения. Въпреки това Борисов свърза едното с другото именно в това заявление – той спомена през запетайки задържането на Малинов, последното антируско заявление на българското външно министерство и машинациите на определени руски олигарси.
„Когато се случва нещо, с което не сме съгласни, МВнР реагира“, цитира ТАСС думите на министър-председателя на страната. Напомняме, че на българското външнополитическо ведомство, ръководено от колегите на премиера от „проевропейската“ партия ГЕРБ, не му хареса, че операцията на Червената Армия в България през 1944 година е определена като освобождение.
„Второ. Когато руските олигарси се опитват да реализират в България проекти, свързани с нашия военно-промишлен комплекс и други (проекти), то нашите специални служби заедно с други служби и прокуратурата работят“, обяви Борисов.
И това второ заявление на Борисов вече е малко по-близо до „шпионския скандал“ с Малинов. Както твърдят българските медии, „в шпионския скандал се оказаха замесени също и (ръководителят на Руския институт за стратегически изследвания) Леонид Решетников... русият олигарх Константин Малофеев, избягалият в Сърбия бивш банкер Цветан Василев и собственикът на военен завод в България Емелян Гебрев“.
Николай Малинов, чиято организация „Русофили“ се занимава или с хуманитарни акции (конкретно, грижи се за паметниците на руските войници), или провежда политически кампании (например, беше организиран референдум за необходимостта от развитие на ядрената енергетика в България), бе обвинен в това, че предполагаемо е предавал секретна информация на чуждестранни организации. Тези организации са две: Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“, ръководено от Малофеев и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), чийто директор е Решетников.
В тази връзка, българският прокурор Сотир Цацаров обяви, че на Решетников е забранено да влиза на територията на България за срок от 10 години. Що се отнася до тази забрана, както отбеляза ръководителят на РИСИ, той се надява да доживее до 83 години (когато ще изтече забраната), да посети отново страната и да се срещне с българските си приятели. „Няма нищо сериозно по обвиненията, всичко е измислено“, заяви пред телевизионния канал „Царьград“ Решетников, коментирайки обвиненията на българския прокурор. Но предаването на информация на „Двуглав орел“ и РИСИ не беше единственото престъпление, за което се опитват да уличат лидера на „Русофили“.
Също така Малинов уж е възнамерявал да участва в придобиването на български телекомуникационен оператор, използвайки средства от руска банка и по този начин „чрез придобиването на доходен отрасъл в България“, да влияе на социалния и политическия живот в страната. Целта на Малинов е била да влияе на политическия живот „не явно“, а тайно, заявяват от българската прокуратура. Защо придобиването на телекомуникационен оператор се смята за нещо престъпно, не се обяснява.
Отношение към всички тези „актове на шпионаж“ на Малинов може да имат и банкерът Василев и оръжейният барон Гебрев, чиито имена циркулират в българската преса във връзка с делото срещу лидера на „Русофили“. Но самата поява на тези имена изглежда симптоматична (както и това, че премиерът Борисов изведнъж заговори за интерес на „руски олигарси“ към българския ВПК).
Самото обвинение срещу Малинов за предаване на секретна информация изглежда абсурдно, подчерта в коментара си пред вестник „Взгляд“ българският издател и обществен деец Светлана Шаренкова.
„Достъпът до секретна информация може да бъде разрешен само от специализирана агенция тук в България, при това само след преминаване на всички съответстващи проверки. Малинов не е държавен служител и, разбира се, не е преминавал такива проверки. Сферата на неговата дейност е развитието на културните и духовните връзки с Русия“, поясни тя.
„Обвиненията в шпионаж в полза на друга държава изискват много категорични доказателства“, добави Шаренкова. „Засега прокуратурата не е предявила никакви конкретни факти, като се ограничи само с общи заявления за наличието на някаква секретна информация, която не може да бъде разгласявана“. Едва ли за доказателство за престъпните замисли на лидера на „Русофили“ може да бъде считан намерения при обиска доклад „Необходимостта от геополитическа преориентация на България“, описващ текущата ситуация в страната и мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се промени ориентацията към Русия „на основата на православието и славянската култура и традиции“.
За това, че обвиненията срещу Малинов са съшити с бели конци, може да свидетелства и следният факт. Предполагаемият шпионин, който е заплашен от до 15 години лишаване от свобода, е пуснат след ареста. Както вече отбеляза вестник „Взгляд“, българското законодателство, за разлика от руското, позволява да бъде арестуван човек без да му се повдигат обвинения. Така се случи и с Малинов. Общественият деец съобщи, че е пуснат срещу залог от 50 хиляди лева и подписка за неотклонение.
Но няма никакви гаранции, че „шпионското дело“ ще заглъхне. Както вече бе споменато по-горе, появата в този контекст на господин Гебрев, когото самата българска преса нарича „скандален търговец на оръжие“, е крайно симптоматично. Този бизнесмен вече е бил основен обвиняем в антируската кампания. При това кампанията, свързана със случая Скрипал. През пролетта на тази година Емелян Гебрев отникъде заяви пред финансираното от Конгреса на САЩ радио „Свободна Европа“ (и това заявление бе тиражирано, конкретно, през съвместен медиен проект на радио „Свобода“ и „Гласа на Америка“), че още през 2015 година са се опитали да го отровят с „Новичок“.
Тогава с „Българската следа“ активно се занимаваше порталът Bellingcat, който, както се смята, е свързан с Министерството на отбраната на Великобритания. Порталът назова името на някакъв „агент на ГРУ“ Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), който уж е бил третият участник в отравянето в Солсбъри освен Петров и Буширов. Именно този Сергеев-Федотов, както твърди Bellingcat, се е опитал през 2015 година да отрови оръжейния магнат Гебрев. Дори се е опитал два пъти – все безрезултатно.
Действително, версията за атака с „Новичок“ в България започна бързо да се разпада, когато през февруари същият този български прокурор Сотир Цацаров се срещна със свои британски колеги. Както съобщи тогава РИА ФАН, Цацаров заяви: срещата с британците беше безполезна, тъй като са се опитали да отровят Гебрев не с „Новичок“, а с Хлорпирифос – градинско средство за борба с вредители, което се продава във всеки магазин за селскостопански стоки. Оттогава не са се появявали никакви доказателства за „участието на ГРУ“ в отравянето на Гебрев, а то (ако действително се е случило) е било вследствие на бизнес спорове.
Покушението, по думите на Гебрев, е свързано с това, че през 2015 година е имал намерение да придобие завода за производство на боеприпаси и взривни вещества „Дунарит“ в град Русе. Впрочем, той действително в крайна сметка купува завода, а към момента на опита за убийство се бори за „Дунарит“ с друг бизнесмен, вече споменатият банкер Цветан Василев. Именно тогава започват да преплитат и „руската следа“, а именно – фигурата Константин Малофеев. В българските медии се твърди че той, чрез своите бизнес-партньори (сред които е споменат и Василев) също се е оглеждал в „Дунарит“. Между другото, няма потвърждение за това.
Що се касае до телекомуникационния оператор, за който говори Цацаров, то, очевидно, става въпрос за следното. Преди три години бе съобщено, че Малофеев е проявил интерес към покупката на главната телекомуникационна компания на България Vivacom. Но сделката така и не става факт. Но изглежда, че сега се опитват да вкарат Малинов в някакво ново „дело за руска намеса“ предвид това, че той, според собствените си признания, е запознал Цветан Василев с Малофеев. Подсказка защо този случай се е появил точно сега, можем да видим в изявлението на президента на България Румен Радев относно случая с „Русофили“. Изявлението беше много остро:
„Безсилието на правителството да се справи с тежките проблеми в страната и пълния провал на правителството в стратегическите за нашето европейско развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в бъдещето. Така че хората непрекъснато да се противопоставят едни на други и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за днешните провали и проблеми“, заяви президентът. Радев призова силовите структури да представят неопровержими доказателства за вината на Николай Малинов, съобщава Regnum.
Тази разлика в подходите се обяснява с различния „произход“ на президента и премиера. Борисов, както вече бе споменато, представлява ориентираната към Европейския съюз и НАТО партия ГЕРБ. Радев, макар и избран като независим кандидат, имаше подкрепата на Българската социалистическа партия (БСП) – наследник на комунистите. Опонентите се опитваха да уличат Радев в подкрепа за социалистите на парламентарните избори. В момента БСП и ГЕРБ се борят за поста кмет на София, а и като цяло за властта в страната – и парламентът, и изпълнителната власт са поделени между тези две сили. „Шпионският скандал“, който по някакъв начин може да навреди на една от силите, може да бъде от полза на другата. Обвиненият в шпионаж Малинов е бивш депутат от БСП. Той призна, че бившият премиер от БСП Сергей Станишев го е запознал с банкера Василев.
Както отбелязва вестник „Взгляд“, в коментарите си за делото на Малинов българската преса предполага, че ситуацията е свързана най-вече с вътрешнополитическите конфликти. Въпреки че в действителност лидерът на „Русофили“ Малинов, който по-рано бе част от социалистическата партия, има сериозни разногласия с бившите си съпартийци заради отношението им към обединението на Крим с Русия, както и към „украинския въпрос“. Така че, може да се предположи, че премиерът Борисов отчасти е прав: делото на Малинов е свързано не само с отношенията между Русия и България.
Освен вътрешнополитическия момент, в делото на Малинов може да се забележи игра за външен потребител – българското правителство демонстрира, че в една от страните-членки на ЕС и НАТО е „пресечена руската намеса“. Тези факти предизвикват безпокойство, имайки предвид, че в момент пред България и Русия стоят такива важни съвместни стратегически проекти, като продължението на „Турски поток“, строителството на АЕЦ „Белене“ и т.н., отбеляза Светлана Шаренкова.
В Москва вече коментираха наказателното дело срещу активния привърженик на сближаването между България и Русия. „Ние сме крайно обезпокоени от случващото се. Имаме всички основания да считаме, че именно гражданската обществено-политическа позиция е предметът на безпокойство и внимание на българските власти. В този случай става въпрос за чисто антируска акция“, оцени пред „Взгляд“ делото на Малинов председателят на комисията по международните работи на Съвета на Федерацията Константин Косачев.
„Това е директно нарушение на правата на човека, българската конституция и българското законодателство, които предвиждат осигуряването на възможността за изказване на различни гледни точки и плурализъм на мненията“, посочи сенаторът. „Именно с това е свързано нашето безпокойство и позицията ни по този въпрос. Сега изясняваме детайлите на тази история по дипломатически канали – с цялото разбиране, че в този случай става въпрос за взаимоотношения между българските власти със собствените им граждани“.
Засега може да се констатира, че българските правоприлагащи органи са решили да „покрият“ не само Малинов, но и движението, като цяло. Един от секретарите на изпълнителното бюро на „Русофили“ Георги Дуков разкри пред РБК, че в понеделник за разпит за извикани 15 служители на организацията. Призовките са били изненадващи, но самото дело изглежда внимателно планирано, като в него участват голям брой следователи, отбеляза Дуков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на АБВ Румен Петков: Изтъкнатият руски шпионин Мони Паси съсипа американските и британски служби

Лидерът на АБВ Румен Петков: Изтъкнатият руски шпионин Мони Паси съсипа американските и британски служби

12 Септември 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Изтъкнатият руски шпионин Мони Паси съсипа американските и британски служби. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по повод шпионския скандал, съобщиха от пресцентъра на партията. „Той се оказа по-информиран от тях и назова число на руските шпиони в България, в което усложливо не включи себе си. Всички предстоящи кадрови промени на шпионлъка на Щатите и Британия, се дължат на това, че Мони изнесе информация, която генерално се разминава с тяхната. Не е нужно да си много тъп, за да говориш такива работи, достатъчно е да носиш червени маратонки. Съболезнования на колегите от Щатите и Британия, които разчитат на хора, които се смеят без да знаят защо“, посочва още лидерът на АБВ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите срещу Иван Гешев прерастват в бунт към властта? (ОБЗОР)

Протестите срещу Иван Гешев прерастват в бунт към властта? (ОБЗОР)

12 Септември 2019 | 05:45 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу Иван Гешев прерастват в бунт към властта? Такъв сигнал бе внесен в Прокуратурата. Това бе и една от основните теми, обект на коментари в кулоарите на Народното събрание. "Сигналът е внесен, но съвсем откровено ви казвам, че с оглед заниманията си с много други неща, включително и това, не съм имал време дори да го прочета. Сигналът ме чака на бюрото в момента, в който се върна", посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Вътрешният министър Младен Маринов изрази притеснения от това, което се чува, а именно, че протестите срещу Гешев могат да възникнат нарушения на обществения ред. "Имаме множество сигнали, които взимаме предвид. Наблюдаваме обстановката. Протестите бяха заявени както е по закон в Столична община. От наша страна бяха взети мерки за недопускане на нарушения, продължвааме да наблюдаваме сиутацията", посочи още Маринов.„В историята има много случаи, в които от протести, са се реализирали метежи“, каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Информацията коментира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той посочи, че в историята има много случаи, в които от протести, са се реализирали метежи. По думите му това няма да е за първи път. "В обществено-политическия живот е прието всякакви средства да бъдат използвани и прилагани за добиране до властта. За съжаление демокрацията често остава на заден план - с други думи реалните избори. Самите вие всички сте свидетели, че в продължение на две години се извършват всякакъв вид опити да се игнорират резултатите от изборите и да бъдат заменяни с друг способ да се постигне смяна на властта", допълни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Донасям с оглед разразилата се крупна антишпионска дейност за шпион, укрил се в редиците на българския парламент, шпионинът се казва Александър Паунов

Румен Петков, АБВ: Донасям с оглед разразилата се крупна антишпионска дейност за шпион, укрил се в редиците на българския парламент, шпионинът се казва Александър Паунов

11 Септември 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Донасям с оглед разразилата се крупна антишпионска дейност за шпион, укрил се в редиците на българския парламент, шпионинът се казва Александър Паунов. Това се казва в "донос" от председателя на ПП АБВ Румен Петков, изпратен от пресцентъра на партията.
В "доноса", озаглавен "В очакване на Вишински и Джоузеф Маккарти", се посочва:
"Достопочтени, донасям на Вашето внимание с оглед разразилата се крупна антишпионска дейност, за шпион, укрил се в редиците на българския парламент, сред други 239. Шпионинът се казва Александър Паунов. Върху него могат да се хвърлят доказуеми обвинения за стремежа му да пренасочи външнопилитическата ориентация на Р България. Донасям на Вашето внимание и конкретните факти:
1. Паунов е дете на активни борци – сам по себе си факт, достоен за запрещение, от което най-много ще бъде зарадвано лицето „С“;
2. В Народното събрание той гласува „против“ влизането на България в НАТО;
3. В Народното събрание се въздържа при гласуването за членството ни в ЕС;
4. Гласува против изпращането на наши войски в Ирак;
5. Депозира искане за изтеглянето на войските ни от Ирак;
6. Гласува против американските бази в България ( представяте ли си за какво предателство става дума);
7. Безочието и противодържавната му дейност стигнаха дотам, че предложи в Р България да се проведе референдум дали да останем в ЕС и НАТО.
На фона на тези му крупни престъпни противодържавни дейности, онзи келеш Малинов, изглежда пионерче (най-много да му води с някой лев).
Този мерзък тип, това дълбоко подмолно лице, този изключително потаен шпион е прикривал тази си дейност, стенограмите на Народното събрание, бидейки дълбоко убеден, че точно там никой няма да погледне (най-малко от упоменатите адресати).
Предлагам да бъде арестуван незабавно и с него да бъдем безкоромисни по натовски, т.е. в кауша до живот и никакви гаранции и свобода.
ПП. Надявам се лицето „С“ да ми е благодарна също до живот за тези ми инициативи.
Предано Ваш, както и на всички преди и след Вас, не си полагам името, поради загрижеността си да заема подходящо място на „Орлов мост“ в очакване на следващите.
Все пак за протокола: Румен Петков".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите срещу Иван Гешев прерастват в бунт към властта?(ОБЗОР)

Протестите срещу Иван Гешев прерастват в бунт към властта?(ОБЗОР)

11 Септември 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу Иван Гешев прерастват в бунт към властта? Такъв сигнал бе внесен в Прокуратурата. Това бе и една от основните теми, обект на коментари в кулоарите на Народното събрание. "Сигналът е внесен, но съвсем откровено ви казвам, че с оглед заниманията си с много други неща, включително и това, не съм имал време дори да го прочета. Сигналът ме чака на бюрото в момента, в който се върна", посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Вътрешният министър Младен Маринов изрази притеснения от това, което се чува, а именно, че протестите срещу Гешев могат да възникнат нарушения на обществения ред. "Имаме множество сигнали, които взимаме предвид. Наблюдаваме обстановката. Протестите бяха заявени както е по закон в Столична община. От наша страна бяха взети мерки за недопускане на нарушения, продължвааме да наблюдаваме сиутацията", посочи още Маринов.„В историята има много случаи, в които от протести, са се реализирали метежи“, каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Информацията коментира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той посочи, че в историята има много случаи, в които от протести, са се реализирали метежи. По думите му това няма да е за първи път. "В обществено-политическия живот е прието всякакви средства да бъдат използвани и прилагани за добиране до властта. За съжаление демокрацията често остава на заден план - с други думи реалните избори. Самите вие всички сте свидетели, че в продължение на две години се извършват всякакъв вид опити да се игнорират резултатите от изборите и да бъдат заменяни с друг способ да се постигне смяна на властта", допълни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Олег Бондаренко: В София е центърът на американското присъствие на Балканите

Политологът Олег Бондаренко: В София е центърът на американското присъствие на Балканите

11 Септември 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Обвинението на председателя на движение „Русофили“ Николай Маринов в шпионаж може да е направено по заповед от Запад. Такова мнение изказа директорът на Фонда за прогресивна политика и ръководител на портала „Балканист“ Олег Бондаренко.
„Преследването на този човек, който не крие проруските си симпатии е откровен политически шантаж преди изборите, преследване на известен политик, който открито демонстрира проруските си възгледи“, заяви той. Експертът обърна внимание, че Малинов няколко пъти е бил депутат в парламента от БСП и ръководи най-голямата в страната издателска къща.
По думите на Бондаренко, „Русофили“ се занимават с подкрепа на учителите по руски език и грижа за многобройните съветски паметници в България, а освен това реализират други проекти.
„Това не е незначително обединение на съотвечественици, а, може би, най-голямото подобно движение в света“, отбеляза той, като подчерта, че в тази ситуация задържането на ръководителя на организацията придобива сериозни мащаби.
Политологът констатира със съжаление, че „България е била и продължава да е антируска държава, която провежда антируска политика“, което поставя под заплаха реализацията на икономическите проекти на Москва в Източна Европа.
Според неговата оценка, обвинението на Малинов в шпионаж не е подкрепено с доказателства, а прочетените формулировки от главния прокурор на България са съставени така, че напомнят необработен превод от английски език. В същото време, посочва Бондаренко, в обвинителните заключения няма конкретика.
„Много мътно се заявява, че той е получавал някакво финансиране. Но не са представени никакви доказателства за това. Да не би в България да е забранено получаването на финансиране? В София има огромно количество американски фондове, неправителствени организации, които от време на време буквално поемат функциите на правителство в българската столица. Никъде на Балканите няма по-голяма концентрация на американски организации, отколкото в София – там е центърът на американското присъствие“, смята Бондаренко.
Според политолога, обвинението има чисто предизборен характер. „Смятам, че, когато се проведат изборите, господин Малинов ще бъде освободен“, заключи Бондаренко, като припомни, че полските спецслужби са обвинявали в същото преди три години журналиста и политика Матеуш Пискорски, който след това е вкаран в затвора, а сега е бил освободен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Днес е наложена забрана за влизане в страната за период от 10 години на Константин Малофеев

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Днес е наложена забрана за влизане в страната за период от 10 години на Константин Малофеев

11 Септември 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Днес е наложена забрана за влизане в страната за период от 10 години на Константин Малофеев. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус"."Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице и това Константин Малофеев. Същата ограничителна мярка - забрана да влиза на територията на Република България за период от 10 година", допълни още Цацаров. Той поясни, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. "В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица", подчерта още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Внесен е сигналът, че протестите срещу Иван Гешев може да прераснат в бунт срещу правителството

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Внесен е сигналът, че протестите срещу Иван Гешев може да прераснат в бунт срещу правителството

11 Септември 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Внесен е сигналът, че протестите срещу Иван Гешев може да прераснат в бунт срещу правителството. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка с информацията, че протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор може да прерасне в бунт срещу правителството, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Сигналът е внесен, но съвсем откровено ви казвам, че с оглед заниманията си с много други неща, включително и това, не съм имал време дори да го прочета. Сигналът ме чака на бюрото в момента, в който се върна", допълни още Цацаров. Попитан дали сътрудничи с руските тайни служби по случая Малинов, Цацаров поясни, че сътрудничи с партньорски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Арестите при шпионския скандал са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Арестите при шпионския скандал са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР

11 Септември 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Арестите при шпионския скандал са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР- ако депутатите считат, че той нарушава човешките права, в тяхна власт е да го променят
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус". Главният прокурор увери, че целта е стриктно спазване на закона. "Ние не можем да отговорим на всичко онова, което се казва в публичното пространство, но сме със съзнанието, че трябва да си свършим работата. Съзнанието, че трябва да си свършим работата, означава да реагираме срещу всяко посегателство на националната сигурност, независимо от това от коя страна то идва. Ще го повтаря още веднъж - става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства. Обвинението касае не чужда държава, а чужди организации. Обвинението ще го повторя за трети път - не касае хилядите членове на обществено движение, а касае едно лице, което е използвало и това движение да налага идеи. Само че срещу пари", допълни още Цацаров. Той обърна внимание, че арестите са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР. Ако считате, че този закон нарушава човешките права, във ваша власт е да го промените", допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не съм съгласен с твърдението, че обвиненията за престъпление срещу Републиката, е политическа акция, свързана с местния вот

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не съм съгласен с твърдението, че обвиненията за престъпление срещу Републиката, е политическа акция, свързана с местния вот

11 Септември 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Не съм съгласен с твърдението, че обвиненията за престъпление срещу Републиката, е политическа акция, свързана с местния вот. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ако позволите още веднъж, при цялото уважение към Народното събрание с оглед на всичко това, което се каза, би следвало да заявя и още нещо. Беше казано в публичното пространство, че това е преследване за идеи. Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление. На второ място, независимо от всичко онова, което е свързано в настоящата политическа обстановка, предстоящи местни избори и всичко друго. Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочее. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата", подчерта Цацаров.
Той изтъкна още, че е било направено искане да се представят неоспорими факти. "При цялото ми уважение към това искане и към автора на искането му по отношение на представянето на неоспорими факти, неоспорими факти се представят пред съд. Те не се представят пред други държавни органи. Не, защото тези органи трябва да бъдат омаловажавани и да не бъдат уважавани, а защото такава е Конституцията на страната. Още нещо - ако ние сме започнали това разследване, ние сме с ясната отговорност, че трябва да тпредставим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим. Това са рамките, в които мога да предоставя информация. Ако има въпрос, пак в тези рамки, съм готов да отговарям", изтъкна още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение "Русофили"

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение "Русофили"

11 Септември 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение "Русофили". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус". "9, 10, такова е наказателното производство" ,каза Цацаров във връзка с провеждането на процесуално-следствените действия точно на 9 септември. "И още нещо - мога да го кажа съвсем ясно - това не е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси", допълни още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл.прокурор Сотир Цацаров: Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента

Гл.прокурор Сотир Цацаров: Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента

11 Септември 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Действията пор азследването на шпионския скандал продължават и към момента. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ако съм закъснял, моля да бъда извинен. Темата на изслушването е такава, каквато ми е съобещена и такава, каквато съм разбрал от медиите. Влизам в движение и доколкото разбирам темата за ислушването е свързано с осъщъществяваното от прокуратурата разследване за престъпление против републиката. По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпоредби, които я ограничават. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт. По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпоредби и съответно със стремежа и разбира се, задължението от моя страна - от една страна законът да не бъде нарушен, но от друга страна да бъде оказано необходимото уважение и правото на информираност на Народното събрание, ще ми позволите да представя пред вас възможните факти, които могат да бъдат представени", заяви още Цацаров. Главният прокурор посочи, че те ще са в границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор. "С каквото разрешение със съответни граници, разполагам писмено", допълни още Цацаров. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. "До настоящия момент извършените действия по разследването по това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните. Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица", допълни още Цацаров.
Той поясни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще даде информация на депутатите за шпионския скандал

Главният прокурор Сотир Цацаров ще даде информация на депутатите за шпионския скандал

11 Септември 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров ще даде информация за шпионския скандал, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането направиха от ПП „Атака“. Председателстващият пленарното заседание Емил Христов обяви, че Цацаров ще пристигне в Народното събрание в 13.00 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Предлагам да се разграничат процедурите изслушване и посещение

Валери Жаблянов, БСП: Предлагам да се разграничат процедурите изслушване и посещение

11 Септември 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам във връзка с днешната практика куриозното посещение на двамата ръководители министърът на вътрешните работи и директорът на ДАНС, да се разграничат процедурите в Народното събрание да имаме изслушване и посещение, защото в случая процедурата беше посещение в залата на Народното събрание. Тогава нещата ще си дойдат на мястото. Процедурата изслушване предполага и съдържание в него. Това заяви от трибуната на парламента народният представител от ПГ на БСП за България Валери Жаблянов. По думите му тъй като в процедурата не е имало съдържание, тя не е била реализирана. След посещение, да бъдат поканени и за изслушване, предложи Жаблянов.
„Посетилите ни току-що лица вътрешният министър и председателят на ДАНС се подиграха. Единият каза, че са задържани 8 лица, а другият каза, че се водят следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте председател на Народното събрание в република с парламентарно управление“. С тези думи се обърна народният представител от ПГ на БСП за България Антон Кутев към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите му, ако България е демократична държава, то именно тя е отговорна за случилото се и именно тя като председател трябва да наложи елементарните правила на демокрацията. В противен случай губите смисъла си и трябва да освободите мястото, на което се намирате, категоричен бе Кутев.
„Вие бяхте ням свидетел и съучастник на поредната подигравка, която изпълнителната власт направи над законодателната, на поредната подигравка, която си позволиха представители на органите, които имат задължение да спазват националната сигурност“. Така народният представител Таско Ерменков се обърна към председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: В удобно време премиерът да бъде поканен на закрито заседание да ни информира какво става в държавата и как се арестуват български граждани като свидетели

Георги Свиленски, БСП: В удобно време премиерът да бъде поканен на закрито заседание да ни информира какво става в държавата и как се арестуват български граждани като свидетели

11 Септември 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. В удобно време премиерът да бъде поканен на закрито заседание да ни информира какво става в държавата и как се арестуват български граждани като свидетели. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за Бъгария" Георги Свиленски в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той обърна внимание на ниското доверие на парламента. "Лошото е, че ние сами си го правим, сами правим така, че българските граждани да не ни уважават. Вие като председател на Народното събрание моля да положите усилия за повишаване на авторитета на институцията и народните представители да не се самоунижават", каза Свиленски във връзка с изслушването на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.
От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че авторитета на парламента трябва да го пазят всички народни представители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Придобити са данни, че Николай Малинов е изготвил докладна записка на руски език за необходимостта от геополитическата преориентация на България

Димитър Георгиев, ДАНС: Придобити са данни, че Николай Малинов е изготвил докладна записка на руски език за необходимостта от геополитическата преориентация на България

11 Септември 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект "България". В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната. Това каза председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев по време на изслушването си за шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ще ви запозная накратко с информацията относно случа, свързан с престъпление срещу Републиката, а именно поставяне на български гражданин в услуга на чужди организации. Както вече знаете въпросният български гражданин е Николай Малинов, председател на Националното движение "Русофили". В хода на работата в ДАНС по изпълнение на възложени от прокуратурата на Република България действия с постановления, свързани с разследване на престъпления против финансовата и кредитната система на страната, е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация "Двуглав Орел", с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната", допълни още Димитър Георгиев. Той посочи, че двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал

Министър Младен Маринов: Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал

11 Септември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си за шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус". "В МВР на 9 септември 2019 г. е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване в рамките на компетентността на МВР съдействие при провеждане на действие по разследване от служители на СДВР по досъдебно производство", обясни Маринов. Министърът посочи още, че в изпълнение на същото служетилите на СДВР са оказали такова съдействие на Специализираната прокуратура, като са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на град Перник, град София и Брезник. В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задаръжани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация", допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В парламента пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев за изслушването си за шпионския скандал

В парламента пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев за изслушването си за шпионския скандал

11 Септември 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. В парламента пристигнаха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев за изслушването си за шпионския скандал, предаде репортер на Агенция "Фокус". Искането за изслушването направиха от ПГ на ГЕРБ в началото на пленарното заседание. Председателят на парламента Цвета Караянчева уведоми народните представители, че министър-председателят е възпрепятстван да дойде на изслушване по темата, поради предварително поети ангажименти. Искането за ислушване направиха в началото на пленарното заседание от БСП. Преди започване на изслушването депутатът от БСП Красимир Янков предложи това да се случи на закрити врата, но предложението му бе отхвърлено, прегласувано и отхвърлено отново.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на българското движение „Русофили“ коментира обвинението в шпионаж

ТАСС: Лидерът на българското движение „Русофили“ коментира обвинението в шпионаж

11 Септември 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на българското движение „Русофили" Николай Малинов заяви, че обвинението в шпионаж, повдигнато от Прокуратурата, не предизвиква в него нищо друго освен изненада, предава думите му информационната агенция TACC.
„Определението „шпионин“ е много разочароващо за мен. Фактът, че съм наречен шпионин заради общуване с руски партньори, не предизвиква в мен нищо друго освен изненада. От 30 години се занимавам с политика, открито изразявам вижданията си и помагам за развитието на културни, духовни и социални връзки с Русия и съм сигурен, че това е правилно“, подчерта Малинов пред местна телевизия.
Той потвърди, че планира да създава информационни, детски и музикални канали, а също така и политическа партия и не вижда в намеренията си нито нарушения на българското законодателство, нито заплаха за националната сигурност.
Във вторник главният прокурор на България Сотир Цацаров заяви на брифинг, че председателят на Националното движение „Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж.
„В момента разследването срещу Николай Малинов по подозрение в шпионаж продължава. Смятаме, че той е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, а не само в интерес на „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация", обясни Цацаров.
Прокуратурата смята, че обвиняемият е работил срещу националните интереси на България и се стреми да промени политическия вектор на развитието на страната от западния свят към Руската федерация.
Прокуратурата освободи Малинов от арест срещу гаранция от 50 хил. лева и обещание да не напуска страната.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента за шпионския скандал

БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента за шпионския скандал

11 Септември 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента за шпионския скандал. Процедурата направи в началото на днешното пленарно заседание секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Попов се съгласи с предложението на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание да дойдат председателя на ДАНС и министъра на вътрешните работи. "Нека да дойдат в парламента господата, но тук би следвало да дойде - министър-председателят като отговарящ за националната сигурност на България" ,каза той. Попов отчете, че при чуствителност на тази информация, дори може парламентът да заседава на закрити врата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС и министъра на вътрешните работи за шпионския скандал

ПГ на ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС и министъра на вътрешните работи за шпионския скандал

11 Септември 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в процедура, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Правя процедурно предложение във връзка с вчерашния брифинг на прокуратурата да бъдат изслушани председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи", каза още д-р Дариткова. Тя заяви, че прави тази процедура поради големия обществен интерес от събитията около шпионския скандал.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американското посолство в София за скандала с „Русофили“: САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

Американското посолство в София за скандала с „Русофили“: САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

11 Септември 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
София. Посолството на САЩ в България публикува съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод шпионския скандал в страната, чрез което потвърди подкрепата на Вашингтон по повод „усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“.
„Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“, се казва в разпространения текст.
Във вторник главният прокурор на България Сотир Цацаров обяви, че председателят на Националното движение „Русофили" Николай Малинов е заподозрян в шпионаж.
„В момента разследването срещу Николай Малинов по подозрение в шпионаж продължава. Смятаме, че той е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, а не само в интерес на „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация", обясни Цацаров.
Прокуратурата смята, че обвиняемият е работил срещу националните интереси на България и се стреми да промени политическия вектор на развитието на страната от западния свят към Руската федерация. Малинов бе освободен от арест срещу гаранция от 50 хил. лева и обещание да не напуска страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Обвиненията срещу русофили в шпионаж раздели българските политици

ТАСС: Обвиненията срещу русофили в шпионаж раздели българските политици

11 Септември 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Водещите политически партии в България - управляващите ГЕРБ и опозиционната БСП - коментираха на брифинг скандала, развиващ се в страната, свързан с обвинението на председателя на Националното движение „Русофили" Николай Малинов в шпионаж, отбелязва информационната агенция TACC.
„В стремежа си да задържи властта премиерът Борисов е готов на всичко, но сега той премина границите. С действията си той провокира разделянето на българския народ на русофили и русофоби“, цитира агенцията думите на лидера на БСП Корнелия Нинова.
„Ние оценяваме случилото се като грубо нарушение на свободата на словото. Фактът, че [русофилите] многократно и публично са изразявали позицията си относно културното сътрудничество и икономическото сближаване между България и Русия, не ги прави престъпници“, допълни Нинова.
„Реакциите на някои политици и партии са крайно невъздържани, въпреки факта, че те самите все още не знаят за какво говорят. Работата на специалните служби е да защитават националните интереси и в такива ситуации трябва да им се доверяваме", заяви депутатът Тома Биков от партия ГЕРБ. Той предположи, че информацията за шпионажа идва в България от партньорските разузнавателни агенции.
„От изявлението на Прокуратурата става ясно, че това е разследване срещу конкретни лица, а не срещу неправителствени организации, не срещу общност, която споделя една или друга идеология“, добави депутатът от ГЕРБ.
Посолството на САЩ приветства усилията на българските специални служби по случая с русофилите чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Ние сме запознати с разследването на българските специални служби по случая на предполагаем шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние", се казва в съобщение на посолството на САЩ в България.
Във вторник главният прокурор на България Сотир Цацаров заяви на брифинг, че председателят на Националното движение „Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж.
„В момента разследването срещу Николай Малинов по подозрение в шпионаж продължава. Смятаме, че той е събирал данни за българската вътрешна и външна политика, а не само в интерес на „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация", обясни Цацаров.
Прокуратурата смята, че обвиняемият е работил срещу националните интереси на България и се стреми да промени политическия вектор на развитието на страната от западния свят към Руската федерация.
Прокуратурата освободи Малинов от арест срещу гаранция от 50 хил. лева и обещание да не напуска страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Преди пленарното заседание ПГ на „БСП за България“ ще реши дали да поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за шпионския скандал

Манол Генов, БСП: Преди пленарното заседание ПГ на „БСП за България“ ще реши дали да поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за шпионския скандал

11 Септември 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Преди пленарното заседание ПГ на „БСП за България“ ще реши дали да поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за шпионския скандал. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов в сутрешния блок на БСТВ. „Може би ще има интересен ден днес по отношение на подобен тип събития. Който има сантимент и се интересува, нека ги наблюдава и да види тяхното развитие“, каза още той. На въпрос дали целта на този скандал е свързан с изборите, Генов коментира: „Има различни версии. В България от 1918 г. до 1944 г. все сме в "гражданска война". Това са все едни години в българската история, в които рязко има противопоставяне вътре в обществото. Може би с този скандал се цели една голяма част от десните избиратели да прелеят към управляващата партия ГЕРБ. Това го казвам като хипотеза. Изконно и в корените си тези избиратели не са от хората, които питаят най-добри чувства към Русия“, каза Манол Генов. Той припомни за акциите на 9 септември. По думите му противопоставянето в българското общество не е най-добрият вариант и ход в политическия живот. „Нека да видим доказателствата, които прокуратурата и службите ще извадят за тези обвинени, защото мен повече ми прилича на сглобен икономически шпионаж", поясни народният представител и член на Изпълнителното бюро. Според него по-скоро става въпрос за някакви търговски отношения между определени субекти. "Добре, че има все още български съд, който обективно и независимо, бих казал, решава такива казуси, защото в крайна сметка прокуратурата си е прокуратура, обвинението си е обвинение, но съдът е този, който правораздава по Конституцията в нашата държава“, коментира още Манол Генов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шпионски скандал между България и Русия (ОБЗОР)

Шпионски скандал между България и Русия (ОБЗОР)

11 Септември 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Шпионски скандал между България и Русия (ОБЗОР)
Шпионски скандал между България и Русия се разразява от понеделник. Тогава стана ясно, че под ръководството на Специализираната прокуратура, следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, са извършили процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. В отговор на многобройни запитвания от медиите от Прокуратурата уточниха, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. По-късно към сагата се присъединиха имената на проф. Ваня Добрева, Живко Георгиев и други от движение "Русофили".
Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че българският гражданин Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. „В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Днес Николай Малинов е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева“. На Николай Малинов е наложена забрана да напуска територията на страната и към този момент той вече е освободен от следствения арест“, допълни още главният прокурор. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България. Заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в понеделник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи. Той поясни, че е намерен документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. „В хода на разследването е установено, че обвиняемият е приел срещу заплащане да изпълнява задачите, възложени му от ръководителите на посочените от главния прокурор организации. Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни Гешев. Той посочи, че на 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи, като е намерен документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. По думите на Гешев, той е изготвен с цел информиране на организациите каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да бъдат взети да се промени из основи геополитическата ориентация на България. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105* от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.
Случилото се коментира президентът Румен Радев. Той посочи, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес. В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът.С позиция по темата излезе и Изпълнителното бюро на БСП, което изслуша проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на партията и една от разпитваните. На пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация. По думите й арестите се използват в предизборна кампания и Борисов е готов на всичко за властта. Тя отчете обаче, че са се минали граници. "Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова.
След пресконференцията на БСП от ГЕРБ дадоха брифинг по темата. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков коментира, че са крайно невъздържани реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите. "Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. Затова смятам и реакциите на някои от политиците и на партиите и, ако щете дори на някои от институциите за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос", посочи Биков. Той призова партиите и институциите да проявят сдържаност по отношение на разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес. Според него в подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. „Абсолютно сигурни сме, че няма нищо общо със сегашните избори, с предишните или с по-предишните. Работа на службите е да направят това, което са направили, и ние като общество и най-вече като политици би трябвало поне по тази тема да имаме съгласие", коментира още Биков. Той съобщи още, че през последните месеци и години българо-руските отношения се развиват в положителна посока. „Работи се по общи проекти и работата продължава. Става въпрос за конкретни личности, които са влезли в нерегламентирани контакти и са нарушили една граница, която е доста сериозна и е свързана с националната сигурност", коментира Тома Биков. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски, че всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност и да изчакаме всичко спокойно да приключи. Той отправи апел към политическата система и партиите. „Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влизат в ролята на гузен негонен бяга. Да не коментират“, каза той. По думите му в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност, за националната отговорност на България и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност.
В свое телевизионно участие лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. На въпрос с какви данни трябва да разполагат разследващите, за да има обвинение в такова престъпление за национално предателство, Румен Петков отговори: „Ако те имат в ръцете си доказателства за финансови потоци, за предоставяна информация. Хората, които аз изреждам няма откъде да имат информация, за да я предоставят. Ако те имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да предоставят определен обем информация, да влияят върху българското обществено мнение против интересите на България, да извадят и да ги кажат. Проблемът е, че ние в избори влезем ли или вадим карта на черепите, или събаряме мавзолей, или ритаме паметници. Само не гледаме нашата политика и нашия интерес. Аз затова казах като за Цецко, така и за Цецка. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, айде утре премиера при белезниците". Темата бе обект на коментари и в руските медии. Стана ясно, че Москва ще защитава заподозрените в шпионаж русофили в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: В България арестуват приятели на Русия

„Российская газета“: В България арестуват приятели на Русия

10 Септември 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. В България арестуват приятели на Русия, пише руският вестник “Российская газета“.
В понеделник вечерта председателят на българското обществено движение "Русофили" Николай Малинов трябваше да участва в програмата на един от местните телевизионни канали. Но той не можа да стигне до студиото. Той беше задържан от органите на реда във връзка с разследването по член 105 от Българския наказателен кодекс за "шпионаж в полза на чужда държава или организация". Той може да получи от 5 до 15 години затвор.
В момента разследването срещу Николай Малинов по подозрение в шпионаж продължава. „Вярваме, че той е събирал данни за българската вътрешна и външна политика в интерес на Обществото „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация. Той финансира дейности, които застрашават националната сигурност на страната ", каза главният прокурор на страната Сотир Цацаров по време на брифинг. Главният прокурор информира, че прокуратурата освободи Малинов от арест под гаранция от 50 хиляди лева и писмена забрана да напуска страната. Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че усилията на Малинов са насочени към подкрепа на дейността на неправителствени организации, създаване на интернет сайтове и собствен телевизионен канал.
Според Гешев те биха могли да бъдат използвани за политически натиск. „Целта му беше да повлияе на политическия живот на страната„ не явно “, а по таен начин“, предположи Гешев.
Освен това Малинов беше обвинен, че планира да участва в придобиването на българския телекомуникационен оператор, използвайки средствата на руска банка и по този начин чрез придобиване на печелившата индустрия в България също да влияе на социалния и политическия живот.
Българските служители на реда не са спрели само с ареста на Малинов. В ръцете им попадна секретарят на с движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който бе доведен с белезници в прокуратурата за разпит.
След повече от четири часа разпит Борисов беше освободен, въпреки че в къщата му бяха извършени претърсвания: разследващи иззеха компютъра, телефона и карти с памет. Освен това разследващите взеха редица изрезки от вестници с интервюта и статии за движението и книга, написана от Малинов. Както самият Борисов разказа пред местния канал NovaTV, разследващите се интересували само от два въпроса: изпратил ли е информация в Русия и какво е получил в замяна.
"От своя страна настоях да ми бъдат предоставени факти, които свидетелстват, че извършвам шпионски дейности, защото в противен случай този подход е страшен, когато ви обвиняват в шпионаж без доказателства", заяви Борисов и подчерта, че е призован по делото като свидетел."
"Бях питан десет пъти дали работим като русофили за някой от политиката", каза секретарят на движението.
По-късно местните медии съобщават, че още няколко ръководители на „Русофили“ са били поканени за разпит, включително заместник-председателя Милен Чакъров, почетния председател Енчо Москов и политолога Живко Георгиев.
Самото движение “Русофили“ е създадено през 2003 г. като хуманитарна организация, чиято основна цел е да развива сътрудничество с Русия и да поддържа приятелството между народите на двете страни. Нейният председател Малинов през 2011 г. в Русия е награден с медал Пушкин, а през 2019 г. с Орден за приятелство.
Български експерти, към които "Российская газета" се обърна за коментар, свързват скандала с шпионажа с плановете на правителството да развие икономическите отношения с Русия. Някои трети страни не харесват, че България планира да изгради атомна електроцентрала в Белене и да прокара нов газопровод през своята територия. Следователно те намират все нови и нови лостове, които пречат на сближаването между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шпионски скандал между България и Русия (ОБЗОР)

Шпионски скандал между България и Русия (ОБЗОР)

10 Септември 2019 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Шпионски скандал между България и Русия се разразява от понеделник. Тогава стана ясно, че под ръководството на Специализираната прокуратура, следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, са извършили процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. В отговор на многобройни запитвания от медиите от Прокуратурата уточниха, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. По-късно към сагата се присъединиха имената на проф. Ваня Добрева, Живко Георгиев и други от движение "Русофили".
Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че българският гражданин Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. „В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Днес Николай Малинов е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева“. На Николай Малинов е наложена забрана да напуска територията на страната и към този момент той вече е освободен от следствения арест“, допълни още главният прокурор. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България. Заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в понеделник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи. Той поясни, че е намерен документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. „В хода на разследването е установено, че обвиняемият е приел срещу заплащане да изпълнява задачите, възложени му от ръководителите на посочените от главния прокурор организации. Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни Гешев. Той посочи, че на 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи, като е намерен документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. По думите на Гешев, той е изготвен с цел информиране на организациите каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да бъдат взети да се промени из основи геополитическата ориентация на България. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105* от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.
Случилото се коментира президентът Румен Радев. Той посочи, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес. В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът.С позиция по темата излезе и Изпълнителното бюро на БСП, което изслуша проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на партията и една от разпитваните. На пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация. По думите й арестите се използват в предизборна кампания и Борисов е готов на всичко за властта. Тя отчете обаче, че са се минали граници. "Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова.
След пресконференцията на БСП от ГЕРБ дадоха брифинг по темата. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков коментира, че са крайно невъздържани реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите. "Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. Затова смятам и реакциите на някои от политиците и на партиите и, ако щете дори на някои от институциите за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос", посочи Биков. Той призова партиите и институциите да проявят сдържаност по отношение на разследването на българските служби по отношение на лица, които са действали в ущърб на българския национален интерес. Според него в подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. „Абсолютно сигурни сме, че няма нищо общо със сегашните избори, с предишните или с по-предишните. Работа на службите е да направят това, което са направили, и ние като общество и най-вече като политици би трябвало поне по тази тема да имаме съгласие", коментира още Биков. Той съобщи още, че през последните месеци и години българо-руските отношения се развиват в положителна посока. „Работи се по общи проекти и работата продължава. Става въпрос за конкретни личности, които са влезли в нерегламентирани контакти и са нарушили една граница, която е доста сериозна и е свързана с националната сигурност", коментира Тома Биков. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски, че всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност и да изчакаме всичко спокойно да приключи. Той отправи апел към политическата система и партиите. „Бих призовал г-жа Нинова да запази самообладание, никой не говори за нея или за дела в миналото. В този момент, когато става въпрос за националната сигурност, да не си позволяват интерпретации, да не влизат в ролята на гузен негонен бяга. Да не коментират“, каза той. По думите му в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност, за националната отговорност на България и да не влиза с коментари, които биха застрашили тази сигурност.
В свое телевизионно участие лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че ако руският шпиопнлък в България има за авангард бай Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, Юрий Борисов и Живко Георгиев, значи руснаците са много зле. На въпрос с какви данни трябва да разполагат разследващите, за да има обвинение в такова престъпление за национално предателство, Румен Петков отговори: „Ако те имат в ръцете си доказателства за финансови потоци, за предоставяна информация. Хората, които аз изреждам няма откъде да имат информация, за да я предоставят. Ако те имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да предоставят определен обем информация, да влияят върху българското обществено мнение против интересите на България, да извадят и да ги кажат. Проблемът е, че ние в избори влезем ли или вадим карта на черепите, или събаряме мавзолей, или ритаме паметници. Само не гледаме нашата политика и нашия интерес. Аз затова казах като за Цецко, така и за Цецка. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, айде утре премиера при белезниците". Темата бе обект на коментари и в руските медии. Стана ясно, че Москва ще защитава заподозрените в шпионаж русофили в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Москва е обезпокоена от арестите в България

„Известия“: Москва е обезпокоена от арестите в България

10 Септември 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Москва/София. Москва е обезпокоена от арестите в България, пише руският вестник “Известия“
Русия изпрати искане до българското външно министерство за установяване на причината за задържането на трима членове на движение „Русофили“ - председателя на организацията Николай Малинов, неговия заместник Милен Чакъров и секретаря Юрий Борисов. Това заяви на "Известия" ръководителят на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов. Според него нападението над приятелите на Русия в България може да бъде свързано с изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на републиката от нацистите. Възможно е това да са части от една антируска кампания, предположи сенаторът. Руското посолство заяви пред "Известия", че наблюдават ситуацията, но сред задържаните няма руски граждани.
На 9 септември Юрий Борисов, секретар на Българското национално движение „Русофили“, бивш главен редактор на вестник „Дума“, беше задържан по подозрение в шпионаж. Първи за това съобщи българският министър на вътрешните работи Младен Маринов, без да разкрива в какво е обвинен задържаният. В редица медийни съобщения се появи информацията, че Юри Борисов има руско гражданство. Руското посолство в София обаче заяви пред "Известия", че нямат такава информация.
"Няма официална позиция на руското посолство по този въпрос. Не сме получили никакви искания от Юрий Борисов да му предоставим помощ, тъй като задържаният е български гражданин", каза дипломатическата мисия.
Те обаче отбелязаха, че внимателно наблюдават ситуацията.
В допълнение към ареста на Юрий Борисов, властите започнаха да преследват други членове на русофилското движение. Николай Малинов и заместникът му Милен Чакъров бяха отведени за разпит, като според информациите са обвинени в шпионаж.
Константин Косачов заяви пред "Известия", че Москва е загрижена за действията на българските власти. Но е рано да се правят изводи, тъй като подробностите все още не са ясни.
„Все още не сме наясно какви искове се предявяват срещу задържаните, така че не бих бързал да изграждам някакви логични, камо ли юридически заключения по отношение на България“, каза сенаторът. „Необходимо е време, за да разберем по-добре подробностите за случващото се, надявам се това да е въпрос на следващите часове. Ние направихме справки чрез Министерството на външните работи на страната, очакваме да получим по-подробна информация за задържанията. След това ще решим за по-нататъшни стъпки.
Политикът със съжаление призна, че в България има много силни политици, които не искат сближаването между Москва и София. Според него обаче в последно време отношенията между двете страни вървят нагоре. България очевидно се е научила от собствения си тъжен опит, когато напълно безмълвно се поддаде на натиска на американците и техните съюзници в Европа и фактически блокира проекта „Южен поток“, така да се каже, прострелвайки се в крака, каза Константин Косачов. Сега българите активно лобират за възобновяване на проекта за изграждане на газопровода, въпреки че все още нищо конкретно не е решено.
„Ясно е, че подобни положителни тенденции ще срещнат съпротивата на онези, които биха искали да задържат България на най-антируски позиции. Мисля, че агресивната реакция на София към изложбата в чест на 75-годишнината от освобождението на страната от нацистите е свързана с това. Това може да обясни и настоящата атака срещу приятелите на Русия в България“, заяви Косачов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и  партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите

Тома Биков, ГЕРБ: Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите

10 Септември 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. Крайно невъздържани са реакциите на някои от политиците и партиите за арестуваните русофили, дори на някои от институциите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на пресконференция във връзка с арестите на Юрий Борисов и други русофили заради шпионаж, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби, в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби. Без да сме запознати в детайл с това разследване от изявленията на прокуратурата и на службите ние разбираме, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица. Не срещу неправителствени организации, не срещу общности, споделящи една или друга идеология или идея. В подобни ситуации трябва да бъдем много внимателни, обвиненията са изключително сериозни и няма как да бъдат направени без зад тях да стоят сериозни доказателства. Затова смятам и реакциите на някои от политиците и на партиите и,ако щете дори на някои от институциите за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос", посочи Биков.

Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Леонид Решетников: Задържането на Николай Малинов е част от започващата антируска кампания в България

Леонид Решетников: Задържането на Николай Малинов е част от започващата антируска кампания в България

10 Септември 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо образование "Двуглав Орел", генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване от резерва Леонид Решетников, коментира задържането в България на лидера на Националното движение "Русофили" Николай Малинов в интервю пред руският телевизионен канал “Царьград“, излъчващ в интернет, представено без редакторска намеса

Царьград : Леонид Петрович, за начало бих искал да изясня какъв тип движение е „Русофили“, чиито лидери толкова много изплашиха днешните прозападни политически елити в България?

Леонид Решетников: Българското национално движение „Русофили“ не е политическа партия, то се занимава с съхраняване на историческата памет на българския народ. Споменът за ролята на Русия и руския народ за освобождението на българите от османското иго, за възраждането на българската държавност, за общите ни културни, езикови и религиозни корени.
„Русофили“ се занимават с опазването, реставрацията и създаването на нови исторически паметници , посветени на най-важните събития от нашата обща история. И накрая, с разпространението в България на руския език, руската култура, издаването на руски книги, при това, главно сами, не за сметка на държавните средства на Русия или България, а чрез доброволни дарения.

Царьград : И всичко това предизвиква агресия на българските русофоби? Припомням, че преди година и половина Негово Светейшество патриарх Кирил, докато беше в България, беше принуден да даде доста сериозен отпор на онези, които изразиха съмнения относно освободителната роля на Русия и руснаците в българската история. Но как стана така, че в България трябва да убеждават някого в това?

Леонид Решетников: Тук говорим само за политическия елит на България, държава, честно казано, под външен контрол, член на НАТО и Европейския съюз. Влиянието на тези структури, както и пряко на Съединените американски щати върху България е много голямо.
Въпреки това, по-голямата част от обикновените българи все още се застъпват за тясно сътрудничество с Русия, всъщност са русофили, които споделят нашите общи православни ценности, опиращи се на исторически събития, които свързват нашите страни и народи. И това е много тревожно за западните елити.
Ето защо борбата срещу проруските настроения в България сега се засили и се изрази, включително в опит да се разгроми най-голямата организация, която в хуманитарната сфера активно работи за укрепване и развитие на руско-българските връзки.

Царьград : Най-трагичното е, че българските медии вече писаха, че задържането е свързано с предполагаемия шпионаж от страна на Николай Малинов и други представители на русофилското движение в полза на Русия. И тук имам въпрос като към професионален разузнавач: може ли да има поне някакъв здрав разум в това обвинение?

Леонид Решетников: Честно казано: няма какво да се шпионира, има държави, които са много по-важни в това отношение за Русия. Следователно е очевидно, че подобни обвинения са раздути и сега според моята информация не става въпрос за шпионаж, а за разследване на влиянието на Русия върху русофилското движение, доколко тази организация следва инструкциите на друга държава.
Е, българската либерална, прозападна преса продължава да изгражда истерия, свързана с "шпионаж". И за да бъде това поне някак убедително, те привличат името ми, казват, Малинов се сприятелява с генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване, въпреки че аз самият съм пенсиониран повече от 10 години. Всичко това се прави, за да се оправдае по някакъв начин използването на тези, честно казано, идиотски репресивни мерки.
И забележете: всичко започна с изявление на българското външно министерство, че през 1944 г. Съветският съюз не е освободил България, а е довел сталинисткия режим. Така че днес те се държат абсолютно като режима на Сталин: измислят обвинения в шпионаж и задържат хора, които са техни противници, невинни хора.

Царьград : И това въпреки факта, че отскоро, в началото на септември, единствената проруска политическа организация - партията "Атака" на Волен Сидеров, беше изгонена от българската управляваща коалиция.

Леонид Решетников: Да, всичко това са звена във веригата на една антируска кампания, която беше активирана през юни тази година и насочена срещу всички русофилски сили в България. Включително и срещу партия "Атака" на Волен Сидеров, която беше "в ляво" от коалицията, бе изключена от парламентарната група "Обединени патриоти", която преди това той ръководеше, именно за проруски възгледи.

Царьград : Има ли мерки за ефективно влияние на българските политически елити от страна Русия в тази ситуация?

Леонид Решетников: На първо място всички, които се интересуват от България, за които са важни нашите братски отношения и общи интереси, трябва да защитават Николай Малинов, истински приятел на страната ни, който е добре познат в Москва и в Русия като цяло (между другото, т.е. лицето, което е наградено с Орден за приятелство с указ на президента на Русия Владимир Путин). Необходимо е да се говори против безобразието, което българските власти правят сега. Трябва да се вдигне кампания в защита на русофилското движение срещу действително фашистките действия на българските власти.
Що се отнася до възможните действия на правителството, те са очевидни. България „захвърли“ проекта „Южен поток“ и след много кратко започна да моли Русия да се върне отново към него и да изгради газов хъб в България. Лично за мен е очевидно какво трябва да бъде държавното сътрудничество с русофобския режим, който днес откровено репресира хуманитарната организация „Русофили“, при това по най-диктаторски, тираничен начин.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Сотиров, бивш зам. председател на СДС: Акцията за шпионаж е закъсняла

Иван Сотиров, бивш зам. председател на СДС: Акцията за шпионаж е закъсняла

10 Септември 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Акцията за шпионаж е закъсняла. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Сотиров, член на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“, бивш народен представител и зам. председател на СДС. Той обясни, че дейността на ревизираните хора е публична от няколко години насам и е очевидно, че е срещу националния ни интерес. „Още повече, че когато беше окупиран Крим Николай Малинов, като народен представител, излезе с поздрав към всички славяни за победата в Третата кримска война и имаше недвусмислен призив да се продължи по южно направление към Балканите. Още тогава ние от Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ се обърнахме към парламента и компетентните органи, защото мнението ни беше, че трябва да му бъде потърсена най-малко политическа отговорност. Отделно такъв призив от български гражданин към чужда държава е съставомерен по чл. 98 от НК.“, каза той. Според Иван Сотиров тези българи, които се прокламират като русофили, не са такива, а по-скоро са кремълски слугинаж. По думите му нашите комунисти нямат политика изградена на принципи и ценности, а мнението им зависи от курса в Москва. Той изрази надежда акцията да не е предизборна или за доказване към западните ни партньори, че България действа категорично в тази насока.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници

Корнелия Нинова, БСП: Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници

10 Септември 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Арестите се използват в предизборна кампания - Борисов е готов на всичко за властта, но се минаха граници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Смятаме, че се прави в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството и да се използва случая в предизборна кампания. Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена премиерът Борисов е готов на всичко, но вчера се минаха граници. С действието им вчера се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяването на страх и насъскването на едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани. Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.", допълни Нинова.
Попитана как ще коментира забраната на Леонид Решетников да влиза в България, Нинова заяви, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание. "Не се месим в тяхната работа", допълни още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация

Корнелия Нинова, БСП: Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация

10 Септември 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с ареста на Юрий Борисов и разпитите на проф. Ваня Добрева заради шпионаж, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Слизаме от заседание на Изпълнителното бюро, на което поканихме проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП да ни разкаже за случилото се вчера от първо лице, да ни запознае с фактите. Излизаме със следната позиция. Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Оценяваме случилото се вчера като провокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественика проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия. Това не ги прави престъпници“, подчерта Нинова.
„Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване", допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Царьград“ (Русия): Провокацията в България е подобна на тази в Грузия

„Царьград“ (Русия): Провокацията в България е подобна на тази в Грузия

10 Септември 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Провокацията в България е подобна на тази в Грузия, коментира руският телевизионен канал “Царьград“, излъчващ в интернет. Публикацията е представена без редакторска намеса.

Ситуацията със задържането на членове на активистите на българското национално движение „Русофили“ беше коментирана от заместник-ръководителя на Световния руски национален съвет (ВРНС), председател на Дружеството за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел“, ръководител на групата компании „Царьград“ Константин Малофеев. Според него русофобската провокация е близка до грузинската, която наскоро гръмна в Тбилиси. "Ушите на западните разузнавателни служби стърчат зад всичко това", подчерта Малофеев.
В България, след неотдавнашно провокативно изявление на местното външно министерство за ролята на страната ни във Втората световна война и победата над фашизма избухна нов скандал. В понеделник, както стана известно, имаше задържания, както и разпити и претърсвания на активисти на местното национално движение „Русофили“. По-специално беше съобщено, че Юрий Борисов, секретар на движението и бивш главен редактор на вестник "Дума", е задържан. Порталът runews24.ru съобщи, че е „освободен без предявяване на обвинения“.
Освен това от дни, според наличната информация в „Царьград“, няма връзка с председателя на движението Николай Малинов. Изданието „Руска България“ съобщава, че са извършени обиски в офиса на движението и в къщата на Малинов.
Константин Малофеев, коментира тази ситуация, подчертавайки сходството на събитията в София и Тбилиси.
"Изявлението на българския външен министър и преследването на русофилите са, разбира се, звена от една верига, която насърчава русофобската провокация, близка до грузинската", подчерта Константин Малофеев. "Те искат да скарат братските руски и български народи."
Според председателя на Дружеството за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел“, за тази цел първо е направено провокативното изявление (за ролята на страната ни в разгрома на нацизма в Европа през Втората световна война. - Ред.). След това хората, които възразяват срещу това в България, бяха задържани, за да предизвикат съответна реакция, още по-бурна реакция в Русия, за да се разделят още повече руснаците и българите “, каза Константин Малофеев.
Става дума за скандалното изявление на българските дипломати за откриването на изложба в София за 75-годишнината от освобождението на Източна Европа.
"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да затваряме очите си, че съветската армия донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушено гражданското съзнание, деформира икономическото развитие и изолация от динамиката на процесите в развитите европейски страни", каза тогава българското външно министерство, което предизвика остри критики и крайно негативна реакция от страна на руското Министерство на външните работи. По-специално руските дипломати отбелязаха, че „тази изложба няма нищо общо с днешния български политически дискурс или отделни политически сили, така че донякъде сме обезкуражени, че можете да правите всякакви официални изявления, преди да се запознаете със самата експозиция“.Константин Малофеев е сигурен, че официална София няма да може да скара нашите два народа.
„Ние добре знаем, че зад всичко това стоят ушите на западните разузнавателни служби и тяхното клеветничество в България“, заяви Малофеев, говорейки за задкулисието на русофобската провокация в България. „Ние внимателно наблюдаваме ситуацията и, разбира се, няма да позволим да се навреди на нашите приятели по какъвто и да е незаконен начин."
Докато българските сили за сигурност „ловят“ русофили, Букурещ и София ускоряват програмите си за модернизиране на въоръжените сили. Както отбелязва Defense News, това се прави на фона на "страха от Русия", която видимо се е активизирала в Черно море.
Наред с други неща, България и Румъния заменят военната техника съветско производство с нова. Но, по-специално, то е основно европейско или американско производство.
В това число се планира, както изглежда, и подмяната на изтребителната авиация. Вместо руските МиГ-29 българските ВВС може да получат F-16 блок 70. Тези американски самолети, макар и модернизирани, но, както военните експерти неведнъж отбелязват, са по-скъпи от изтребителите от пето поколение.
Не само ситуацията в Черно море безпокои официална София, но и завръщането на Крим в Русия, което, припомняме, се случи преди пет години в резултат на референдум.
"България вярва, че дестабилизацията на региона и незаконната анексия на Крим (резултатите от референдума не се признават в Украйна и в западните страни. Полуостровът се счита за" анексиран "и" окупиран "от Русия. - Ред.) води до постоянно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион “, - коментира ситуацията доцента по национална и регионална сигурност в УНСС в София Цветан Цветков.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: За мен единствената разделителна линия в българското общество е дали обичаш страната си, или не я обичаш

Зам. главният прокурор Иван Гешев: За мен единствената разделителна линия в българското общество е дали обичаш страната си, или не я обичаш

10 Септември 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да е дали обичаш страната си, или не я обичаш, дали си българофил, или българофоб. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев по повод обвинението срещу Николай Малинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Гешев в хода на работа по делото са събрани доказателства, че се е оказвало влияние за политическия живот в страната „по таен начин“. „Според обвиняемия привържениците на идеи в България не могат да се справят сами, без подкрепа от руската държава“, посочи Гешев. Той поясни, че е повдигнато обвинение към председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов за това, че през период от неустановено време на територията на република България и Руската федерация се е поставял в услуга на чужди организации.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Безсилието на управляващите да решат тежките проблеми се изражда в паническо търсене на враг, което да противопостави хората

Президентът Румен Радев: Безсилието на управляващите да решат тежките проблеми се изражда в паническо търсене на враг, което да противопостави хората

10 Септември 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес. Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Влизането в Шенген и Еврозоната, отпадането на европейския мониторинг за върховенството на закона у нас, както и привличането на чуждестранни инвеститори са сред стратегическите приоритети, в които управляващите се провалят“, заяви държавният глава. В отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава президентът заяви още, че това е „изключително тежко обвинение“ и ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът.
„Според мен здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“, заяви Румен Радев в отговор на въпрос дали е атака срещу президентската институция разпитът на социолога Живко Георгиев – член на Стратегическия съвет при президента, за проведено от него социологическо проучване преди президентските избори. По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи. „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.
Президентът определи като важен ресорът „Иновации и младеж“, който се предвижда България да получи в новосформираната Европейска комисия. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат и колко ще разпределяме. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена и това е залегнало във всички стратегически европейски документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа“, заяви президентът.
Държавният глава беше в Пловдив за откриването на португалски инвестиционен проект.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Намерен е документ, изготвен от Николай Малинов относно необходимата геополитическа преориентация на България

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Намерен е документ, изготвен от Николай Малинов относно необходимата геополитическа преориентация на България

10 Септември 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. На 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи. Намерен е документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. Това каза на брифинг за медиите заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В хода на разследването е установено, че обвиняемият е приел срещу заплащане да изпълнява задачите, възложени му от ръководителите на посочените от главния прокурор организации. Заплащането се е извършвало под различни форми, като е било предназначено от една страна за него и притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на всички мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика“, обясни Гешев. Той посочи, че на 09.09 г. 2019 г. са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и свързаните с тях изземване на веществени доказателства – телефони и множество документи, като е намерен документ на руски език, изготвен от Николай Малинов относно „необходимата геополитическа преориентация на България“. По думите на Гешев, той е изготвен с цел информиране на организациите каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да бъдат взети да се промени из основи геополитическата ориентация на България. Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105* от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България

Главният прокурор Сотир Цацаров: На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България

10 Септември 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана за влизане на територията на Република България. Това каза на брифинг за медиите главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че Малинов се е поставял в услуга са със седалище в Руската федерация. Организациите са две: „Общество двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания. По отношение на един руски гражданин, а именно Леонид Решетников е наложена забрана за влизане в пределите на Република България за срок от 10 години. Забраната е наложена от Държавна агенция „Национална сигурност“ по реда на Закона за чужденците в Република България“, добави още Цацаров.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Николай Малинов е обвинен в схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност

Главният прокурор Сотир Цацаров: Николай Малинов е обвинен в схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност

10 Септември 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Българският гражданин Николай Малинов е привлечен като обвиняем в организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната ни сигурност. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система установена изградена и действаща схема за изпиране на пари. Веднага след установяването на тази схема, прокуратурата възложи на ДАНС изпълнението на множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване. В резултат на това са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области от българския обществен и политически живот, както и от дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на РБ и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика. Събрани са доказателства за пряко участие на български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси чрез различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Днес Николай Малинов е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс. По отношение на господин Малинов прокуратурата взе мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 50 хиляди лева“. На Николай Малинов е наложена забрана да напуска територията на страната и към този момент той вече е освободен от следствения арест“, допълни още главният прокурор.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Первий канал“ (Русия): В България набира обороти шпионски скандал

„Первий канал“ (Русия): В България набира обороти шпионски скандал

10 Септември 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Именно в шпионаж, както се съобщава, обвиняват ръководството на движение „Русофили“, което се обявява за приятелски отношения с Русия. Юрий Борисов – секретар на организацията, бивш депутат в парламента и бивш главен редактор на вестник „Дума“, е бил пуснат след разговор със следователите. Но според някои информации, още двама души са задържани и е проведена цяла серия от разпити, отбелязва руският телевизионен „Первий канал“.
„И се случи така, че всичко това съвпадна с откриването на изложба в столицата на България, посветена на освобождението на страната от фашизма от съветските войници. И именно тази изложба предизвика крайното недоволство на официална София“, посочва още медията.
„Къде е той в момента, както и съпругата му, не се знае и къде се намира заместникът на Малинов в националното движение „Русофили“ Милен Чакъров. Те не отговарят на телефоните си. Няма официална информация. Засега всички съобщения са, че Малинов и Чакъров са били отведени за разпит – това е информация на българските медии, които се позовават на свои източници в правозащитните органи. Очаква се, че днес Прокуратурата на България ще направи официално изявление. По-рано бе задържан секретарят на „Русофили“ и бивш депутат от Великото народно събрание, утвърдило новата Конституция на България, Юрий Борисов. В дома му е направен обиск, иззети са документи, компютър и комуникационна техника. Разпитите са продължили осем часа. В крайна сметка Борисов е пуснат у дома. В момента той фигурира в делото като свидетел. Наказателното дело е повдигнато по член 105 – за шпионаж в полза на чужда държава или чуждестранна организация. Отговорността по този член е от пет до 15 години лишаване от свобода. Прави впечатление, че задържанията се проведоха точно в деня, когато в София се откри изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма. Преди откриването българското външно министерство се изказа остро за експозицията, всъщност се усъмни в изхода на Втората световна война. И ето, че идва нов удар, този път по движението „Русофили““, коментира „Первий канал“ в своя информационна емисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.