НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Възможностите за сътрудничество между Сливен, Бидгошч и Ниш бяха обсъдени на икономически форум

Сливен: Възможностите за сътрудничество между Сливен, Бидгошч и Ниш бяха обсъдени на икономически форум

11 Септември 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Сливен. Сливен бе домакин на икономически форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Целта на събитието бе да представи възможностите за инвестиции в Сливен и региона, да насърчи директните контакти между представители на българския, полския и сръбския бизнес, да създаде условия за изграждане на бизнес-партньорства.
По време на форума кметът Стефан Радев посочи, че Сливен се надява да възстанови трайно връзките с Бидгошч и Ниш. „Полша е една от най-бързо развиващите се държави от Източния блок след голямата вълна на присъединяване към Европейския съюз. Убеден съм, че можем да почерпим много добри практики от това, което са постигнали те до момента. Надявам се да създадем трайни контакти и с Ниш – един от най-динамично развиващите се градове в Сърбия, от които също можем да почерпим опит от това как се привличат големи компании“, каза кметът Стефан Радев.
„Благодаря сърдечно за организирането на тази среща. Чрез нея ние ускоряваме нашето международно сътрудничество. Тя ще популяризира дейността на хората и бизнеса. “, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.
„Бях в Сливен преди 7 години. Виждам, че градът се развива позитивно. Виждам, че има и по-голяма индустрия, сградите изглеждат по-добре, площадките са по-хубави и чисти от последния път, когато бях тук. България и Сърбия са малки страни. Ние можем заедно да изградим една добра икономика и да превърнем Балканите в по-добро място за живот“, коментира от своя страна Александър Милевич – директор на Регионална търговска камара-Ниш.
„Всички предпоставки са налице тук за привличането и задържането както на малки, така и на големи инвестиции в региона“, посочи Владимир Русев – председател на Полско-българската търговска камара.
Събитието е част от международна среща за побратимяване с градовете Бидгошч – Полша, и Ниш -Сърбия, организирана от Община Сливен в партньорство с двата града в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: На официална церемония в зала „Май“ градът се побратими с Бидгошч и Ниш

Сливен: На официална церемония в зала „Май“ градът се побратими с Бидгошч и Ниш

9 Септември 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Сливен. На официална церемония в зала „Май“ Сливен се побратими с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия). На събитието присъстваха делегати и дипломати от двете страни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Срещата се провежда под мотото „Заедно можем повече“. В приветствието си кметът на Сливен Стефан Радев подчерта, че Европа обединява гражданите.
„Добре дошли в Сливен! Наистина заедно можем повече, каквото е и мотото на срещата. В този дигитализиращ се свят е добре да се виждаме и очи в очи, да говорим лично един с друг. Най-важното, което заедно можем да направим, е да трасираме пътя на сътрудничество в областите на културата, на образованието, на младежките дейности, на бизнеса. Убеден съм, че ние имаме много какво да научим като добри практики и опит от бързо развиващи се градове като Бидгошч и Ниш. Убеден съм, че и ние имаме много какво да покажем. Нашият град освен, че е много красив, освен че е и първият индустриален град в България, той е и дом на много трудолюбиви и гостоприемни хора. Използвам случая да ви поздравя от името на гражданите на Община Сливен с добре дошли. Наистина се надявам, че ще поставим основите на едно дългогодишно сътрудничество, от което взаимно да извличаме полза и да създаваме основа за много приятелства между хората от трите града. Пожелавам на всички много приятни мигове в Сливен, много нови приятели, които да срещнете тук, а на нашите градове пожелавам това да една стъпка за изграждане на дългосрочно и ползотворно сътрудничество“, каза кметът Радев, чиито думи бяха посрещнати със силни аплодисменти.
Гостите благодариха за добрата организация и реализирането на този проект.
„Много е важно и сме щастливи, че сме тук днес. Благодаря за срещата. В нашата делегация няма случайни хора. Всички те са специалисти в различни области и вярвам, че ще намерим много общи моменти, в които да си сътрудничим“, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.
„Много се радвам, че съм тук днес, да видя с очите си вашата инициатива. Европа е една, а светът не е голям. И въпреки, че ни се струва, че всичко е близко, по друг начин изглеждат реалните срещи. Иска ми се с това събитие да обменим идеи и мнения. Надявам се, че ще бъде ползотворно това участие“, коментира на свой ред Анджей Мойковски – заместник-посланик в посолството на Република Полша в България.
„Голяма чест и удоволствие е да дойда във вашия град. Вие сте изключително гостоприемни. Топлото посрещане позволи на всички нас да се чувстваме чудесно тук. Предавам най-сърдечните поздрави от кмета на Ниш и неговите пожелания за развитие на вашия град. Тази среща обещава много за това партньорство в различни области като култура, образование, технологии. Важно е, защото по този начин се осъществява контакт между градовете“, каза от своя страна Марина Костич – пълномощник на кмета на Ниш Дарко Булатович.
„Голяма чест и отговорност е да съм тук на такава среща, в която участват толкова много хора от три града, от три националности. Във всички вас съществува една енергия, която предвещава добро сътрудничество“, заяви Гордана Божич – първи съветник в посолството на Република Сърбия в София.
На събитието присъстваха Димитър Митев – председател на ОС-Сливен, Камен Костов – заместник-областен управител на Област Сливен, Братислав Вучкович – член на Градски /Общински/ съвет на Ниш, Славолюб Савич – член на Градски съвет на Ниш, представители на администрацията, образователни и културни институции, университети, търговски камари и палати, агенции за местно и регионално развитие, индустриални и технологични паркове, туристически и културни центрове, представители на бизнеса, нестопански организации и медиите от градовете Сливен, Бидгошч и Ниш, както и от други градове от България, Полша и Сърбия.
На форума и трите града бяха презентирани със своите природа, култура, икономика, образование и възможности за развитие. В програмата е предвидена обиколка на културните и исторически забележителности на Сливен.
Международната среща продължава до сряда, включително. Във вторник е предвиден културен форум: „Европа – нашият общ дом“ и Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност“. В сряда е Икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде презентиран за първи път и бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“, който представя двете общини като една икономическа единица.
Международното събитие се организира от Община Сливен в партньорство с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В града започна тридневна международна среща с участието на представители на градовете Сливен, Бидгошч и Ниш

Сливен: В града започна тридневна международна среща с участието на представители на градовете Сливен, Бидгошч и Ниш

9 Септември 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Сливен. Тридневна международна среща с участието на представители на градовете Сливен, Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) започна в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Форумът се организира от Община Сливен в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите“. Като част от проекта е подписването на Споразумения за сътрудничество между градовете Сливен, Бидгошч и Ниш.
На 10 септември ще се състои културен форум „Европа – нашият общ дом“. На него ще се проведат срещи с представители на културата, образованието и изкуствата от България, Полша и Сърбия. Денят ще продължи с Младежка среща-дебат „Обединена Европа – сигурност, солидарност, стабилност“.
На 11 септември в зала „Максима“ на хотел „Национал“ ще се състои икономическият форум „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде представен бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“ за привличане на инвеститори в региона.
Сливен и Ямбол ще бъдат представени като една инвестиционна дестинация. Гости ще бъдат консултантите по този проект – „Тракия Тех” – платформата за привличане на технологични инвеститори. За първи път в страната два областни града обединяват усилията си да представят региона като една дестинация за инвестиции.
На събитието са поканени представители от изпълнителната и законодателната власт, председатели на бизнес организации и работодателски такива, на търговски палати и други.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество с побратимени градове от Полша и Сърбия

Сливен: Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество с побратимени градове от Полша и Сърбия

9 Септември 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Сливен. Споразумения за сътрудничество между градовете Сливен, Бидгошч (Полша), и Ниш (Сърбия), ще бъдат подписани по време на международна среща в Сливен през септември. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен ресорният заместник-кмет на Община Сливен Стоян Марков. Форумът се организира от Община Сливен в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите“. Тя ще се състои от днес до 11 септември.
Днес ще бъдат подписани споразумения за побратимяване между трите града. След това, на 10 септември, ще се състои културен форум: „Европа – нашият общ дом“. На него ще се проведат срещи с представители на културата, образованието и изкуствата от България, Полша и Сърбия. Денят ще продължи с Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност, стабилност“.
На 11 септември в зала „Максима“ на хотел „Национал“ ще се състои икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде представен бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“ за привличане на инвеститори в региона.
Община Сливен търси запазени снимкови и други документи, свързани с ресторант от близкото минало, наречен Бидгошч. През 1985 година Сливен се побратимява с полския град. До демократичните промени и началото на деветдесетте, контактите между двете общини са редовни и ползотворни, но по различни причини след това отслабват и се установява дълга пауза.
Благодарение на спечеления от Община Сливен проект по програма „Европа за гражданите” с Бидгошч се възобнови затихналата връзка и днес полска делегация ще участва в среща за подписване на ново споразумение за сътрудничество и възстановяване на побратимените взаимоотношения. Освен с Бидгошч, Сливен ще се побратими и със сръбския град Ниш също в рамките на споменатия проект.
„В тази връзка Община Сливен отправя молба към граждани, притежаващи в своите лични и семейни архиви снимки, на които се вижда някогашният ресторант Бидгошч, наричан също така Кооперативна среща и понастоящем сградата-офис на дружество „Алианц“, да ги споделят и предоставят, като с това допринесат за организацията на срещата и изобщо за предстоящото побратимяване“, каза заместник-кметът Стоян Марков.
Интерес представляват също и писмени документи от онази епоха, лични спомени, свързани с обмени, пътувания, сътрудничество между градовете Бидгошч и Сливен, между различни предприятия и длъжностни лица. Който разполага с подобни материали и има желание да ги сподели, може да ги изпрати на e-mail: sminchev@sliven.bg или да се обадите на тел: 044 / 611 110 или на 0898 898 201.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.