НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“ – Пловдив: Ако родителите на детето, което падна от  втория етаж, бъдат подведени под наказателна отговорност, ще предприемем мярка на закрила

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“ – Пловдив: Ако родителите на детето, което падна от втория етаж, бъдат подведени под наказателна отговорност, ще предприемем мярка на закрила

12 Септември 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако родителите на детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в Пловдив, бъдат подведени под наказателна отговорност, отдел „Закрила на детето“ ще предприеме мярка на закрила спрямо него. Това каза на пресконференция по повод инцидента от 6 септември д-р Надя Танева, директор на „Социално подпомагане“ – Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Танева посочи, че социалните служители усилено работят със семейството на пострадалото дете. „По последни данни от тази сутрин, детето е изведено от Интензивно отделение и няма опасност за живота му. Майката придружава момиченцето, а бащата ходи при него преди и след работа. Лекарите уверяват, че родителите се грижат адекватно за детето и се интересуват от него“, коментира Танева. По думите ѝ социалните служби следят всяка стъпка на семейството. „Те пожелаха психологическа подкрепа, тъй като са изключително стресирани от ситуацията. Издадено е направление за такава подкрепа и за обследване на родителския капацитет“, посочи тя.
Днес в Отдел „Закрила на детето“ е била проведена среща с бабата на детето по майчина линия и сестрата на майката. Те са изразили абсолютна готовност да полагат грижи за детето, ако родителите бъдат подведени под наказателна отговорност.
Д-р Надя Танева посочи, че още е рано да се отговори на най-важния въпрос, а именно дали момиченцето ще бъде изведено от семейството. „За да се вземе това решение, трябва да се свърши страшно много работа. Като за начало имаме срок, в който да направим пълно обследване на ситуацията преди инцидента. В момента събираме информация от съседи и работодатели, за да видим дали това е инцидент – дали семейството по принцип живее в такива социални условия, тоест да употребява и злоупотребява с алкохол. При посещението в дома се установи, че кошарата на детето се намира под прозореца, като е раздалечена със скрин. Семейството твърди, че момиченцето е стъпило на скрина и е паднало от прозореца. Проверката установи, че условията, при които се отглежда детето, са абсолютно адекватни – има необходимите дрехи, играчки и храна. Не можем да кажем, че Дария не се отглежда в нормални условия. Напротив. Съседите твърдят, че майката разхожда детето всеки ден. Много е важно, че то се възстановява. След скенера и другите прегледи, които му предстоят днес, ще получим обратна връзка“, каза Танева.
По време на пресконференцията стана ясно, че бащата е на 63 години и това е първо дете за него. Майката е около 40-годишна, тя има предишен брак и по-голямо дете, което вече е пълнолетно.
„Много трудно може да докажем дали се злоупотребява с алкохол в семейството, но въпреки това всички тези обстоятелства ще са много важни – как родителите посрещат нуждите на детето. Те съдействат на социалните служби, осъзнават инцидента, много са притеснени. Това, което констатираме, е, че родителите не са нехайни. Ще проверим и обстоятелствата преди инцидента“, каза още директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив.
Д-р Надя Танева посочи, че инцидентът се е случил на 6 септември, но социалните служби разбират за случая преди два дни след публикации в медиите.
„Детето има травма само на главата. Няма други наранявания, белези или синини. Надявам се случилото се да няма последствия за развитието му“, добави Танева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Отдел „Закрила на детето“ има готовност да предприеме мярка на закрила спрямо момиченцето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация

Пловдив: Отдел „Закрила на детето“ има готовност да предприеме мярка на закрила спрямо момиченцето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация

11 Септември 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отдел „Закрила на детето“ има готовност да предприеме мярка на закрила спрямо малолетното момиченце, което падна от втория етаж на жилищна кооперация. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Ежедневно социалните работници поддържат връзка с лекуващите лекари и се информират за състоянието на детето, което все още е в интензивен сектор. Предстои на 12 септември да се направи изследване със скенер и консултация с невролог. При възникване на промяна в семейните обстоятелства във връзка с търсене на наказателна отговорност на родителите, от Дирекцията ще предприемат мерки на закрила спрямо едногодишното дете.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стабилно е състоянието на детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града

Пловдив: Стабилно е състоянието на детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града

11 Септември 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В стабилно и подобрено състояние е детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация на бул. „Хаджи Димитър“ в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Университетската болница „Св. Георги“, където то е настанено. Предвид подобрението в състоянието на детето, от лечебното заведение добавиха, че предстои то да бъде изведено от Интензивен сектор.
„Фокус“ припомня, че детето, което е на година и три месеца, бе прието в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма след инцидента от 6 септември. Детето само е отворило прозорец и се покатерило на него, докато родителите му спели, след което е паднало от над 4 метра височина. То е намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112.
Във връзка с инцидента, Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив се самосезира и незабавно посети детето в болницата, както и семейството. Родителите описват ситуацията като инцидент и оказват пълно съдействие на социалните работници с необходимата информация. Изявили са желание и са подали заявление за психологическа подкрепа. В момента тече оценка на сигнала и работата на социалните служители по случая продължава. Води се досъдебно производство.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Дете е с тежка черепно-мозъчна травма след падане от втория етаж на жилищна кооперация в града

Пловдив: Дете е с тежка черепно-мозъчна травма след падане от втория етаж на жилищна кооперация в града

10 Септември 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дете е прието в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма след падане от втория етаж на жилищна кооперация на бул. „Хаджи Димитър“ в града. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на лечебното заведение. В момента състоянието на детето, което е на година и три месеца, е стабилизирано и не се налага извършване на неврохирургична интервенция. Инцидентът се е случил в петък. Детето само е отворило прозорец и се покатерило на него, докато родителите му спели, след което е паднало от над 4 метра височина. То е намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112. Социалните служби са уведомени за инцидента, образувано е досъдебно производство, а разследването продължава.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.