НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Десетки граждани даряват книги за нова библиотека в село Катрище

Кюстендил: Десетки граждани даряват книги за нова библиотека в село Катрище

11 Септември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Десетки граждани даряват книги за нова библиотека в село Катрище. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Виолета Атанасова, председател на читалище „Асклепион”. По думите ѝ хиляда ще станат скоро книгите, дарени за читалището в село Катрище, чиято сграда и библиотека с около 3500 тома изгоряха в голям пожар. Най-голямото до момента дарение е от читалище „Димитър Каляшки“ в село Жиленци – 435 книги. В двудневната акция, организирана заедно с фондация „Модус Вивенди” и сдружение „Майчина любов“ десетки граждани също са предоставили много книги от личните си библиотеки и са изразили готовност да продължат подкрепата си за инициативата. „Сред заглавията бяха книгите „Малкият принц“ и „Пипи Дългото чорапче“, които ще заминат при „Ян Бибиян“ – една от малкото оцелели книги от изгорялата библиотека, тъй като още е била при своя малък читател.
По селата през ваканциите библиотеките правят различни инициативи, за да осмислят времето на децата, които идват за кратко при баба и дядо, а сега Ян Бибиян може би ще се превърне в символ на връщането на съвременните деца към радостта от четенето. Няколко издания на „Под игото“, „Записки по българските въстания“, „Преспанските камбани“ , стихове на Яворов, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимови други съкровени за всеки българин книги бяха също в пълните с дарения кашони”, каза Виолета Атанасова. По думите ѝ това е нещо уникално – хората с въодушевление събират книги за изгорялата библиотека в едно малко село със стотина жители, защото са убедени, че читалищата са последната автентична духовна крепост в обезлюдяващите български села. От Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ ще окажат методическа помощ по окомплектоването и документирането на новата читалищна библиотека. Предстоят разговори с кмета на с. Катрище Васил Василев, за да бъдат обсъдени следващите стъпки на съпричастност и помощ.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на щетите от опустошителния пожар в читалище „Светлина”, село Катрище

Кюстендил: Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на щетите от опустошителния пожар в читалище „Светлина”, село Катрище

5 Септември 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Разкрита е дарителска сметка за възстановяване на щетите от опустошителния пожар в читалище „Светлина”, село Катрище. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Община Кюстендил. Всеки, който желае да подпомогне финансово възстановяването на сградата на културната институция, може да го направи по сметка:

ОБЩИНСКА БАНКА АД

IBAN: BG31SOMB91303142298600

Като основание за плащането следва да бъде посочено: „За възстановяване на читалището в село Катрище“.

Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Пожар е изпепелил сградата на читалището в село Катрище

Кюстендил: Пожар е изпепелил сградата на читалището в село Катрище

5 Септември 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пожар е изпепелил сградата на читалището в село Катрище, огнището се доугасява. За Радио „Фокус” – Кюстендил говорителят на Областна дирекция на МВР – Кюстендил Катя Табачка съобщи, че първият сигнал е получен в 21.15 часа снощи. Пожарът е гасен от три екипа на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил, Община Кюстендил е изпратила водоноска за оказване на помощ. Унищожена е цялата покривна конструкция – 400 кв.м. Самата сграда е на два етажа, гредоред. 600 кв.м. е изгорялата площ. Спасени са три съседни сгради. „Все още се доугасява. Предстои оглед и изясняване на причините за възникването на пожара”, каза Катя Табачка. Няма пострадали хора.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.