НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: Турция и САЩ провеждат втори наземен патрул в планирана зона за сигурност в Сирия

Anadolu Agency: Турция и САЩ провеждат втори наземен патрул в планирана зона за сигурност в Сирия

24 Септември 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски и американски войски във вторник започнаха втори съвместен наземен патрул на планирана зона за сигурност в Североизточна Сирия, предава Anadolu Agency.
По данни на телевизионния канал NTV в него участват четири турски и две американски бронирани машини.
Първият наземен патрул на военните на двете страни беше проведен на 8 септември. Министерството на външните работи на Сирия определи действията на двете държави като „агресия, насочена към удължаване на кризата в страната".
На 7 август Анкара и Вашингтон постигнаха съгласие да създадат център за съвместни операции в Сирия. На 12 август първата група американски войски пристигна в турския град Шанлиурфа, на 50 км от границата със Сирия, за да се включи в създаването тази структура. Центърът беше учреден с цел изпълнение на плана за създаване на буферна зона в Северна Сирия, чрез която бежанците ще могат да се върнат в родината си, и която да се превърнат в защитен пояс за турската граница. Анкара настоява контролът върху планираната зона за сигурност да се осигурява изключително от въоръжените сили на Турция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Сергей Лавров войната в Сирия е завършила

ТАСС: Според Сергей Лавров войната в Сирия е завършила

13 Септември 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Ситуацията в Сирия се завръща към мирното русло, на територията на републиката са се запазили само отделни огнища на напрежение. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
„Войната в Сирия действително завърши“, подчерта първият дипломат на Москва пред руското издание „Труд“. „Страната постепенно се завръща към нормалния мирен живот“. При това министърът отбеляза, че на неконтролираните от правителството на Сирия територии, например, Идлиб и на източния бряг на река Ефрат, се запазват отделни огнища на напрежение.
По неговите думи, в тези условия на преден план излизат задачите за напредък на политическия процес за разрешаване на кризата за постигане на дългосрочна и надеждна стабилизация в Сирия и региона на Близкия изток като цяло, както и осигуряване на цялостна хуманитарна помощ за Сирия.
Лавров отбеляза, че сформирането и стартирането на комитет за конституционна реформа ще бъде важна стъпка за напредване на политическия процес, осъществяван от самите сирийци със съдействието на ООН. Според външния министър свикването на комитета ще даде възможност на правителството и опозицията за първи път да започнат пряк диалог за бъдещето на Сирия.
Министърът обърна внимание на факта, че в Москва „придават голямо значение на поддържането на редовни контакти с отделните страни в Сирия, включително с опозицията“ и също така призовават за възможно най-широко представителство на всички групи на сирийското общество в политическия процес.
Лавров посочи, че опозицията играе важна роля - тя участва в международни срещи за Сирия в астанинския формат (нейното военно крило) и междусирийските контакти в Женева, като отбелязва, че представители на опозицията трябва да бъдат членове на конституционния комитет. Руският външен министър смята, че опозицията може и трябва да даде конструктивен принос за процеса на политическо уреждане в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.
Министърът подчерта, че Русия подкрепя възстановяването на суверенна, териториално цялостна Сирия, връщането на всички сирийци в родината им и самата страна в „арабското семейство“, както и бързото преодоляване на последствията от разразилия се тероризъм. Според Лавров това ще бъде ключът за гарантиране на сигурността и стабилността в Близкия изток.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Анкара счита действията на САЩ по сирийския въпрос за демонстративни

„Анадолска агенция“: Анкара счита действията на САЩ по сирийския въпрос за демонстративни

10 Септември 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушогли разкритикува действията на САЩ в рамките на инициативата за създаване на зона за сигурност в сирийските райони на изток от река Ефрат, предава „Анадолската агенция“.
По неговите думи, действията на американската страна по този въпрос са чисто демонстративни.
„САЩ не изпълниха договорката с Турция за сирийския регион Манбидж. Причината за провала на „пътната карта“ за Манбидж е сътрудничеството на Вашингтон с терористите от ПКК/ОНС“, заяви Чавушоглу.
Освен това министърът засегна темата за разрешаването на кипърския въпрос.
„Няма смисъл да се започват формални преговори за разрешаване на кипърския въпрос“, отбеляза първият дипломат на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция ще действа самостоятелно, ако не бъде създадена зона за сигурност в Сирия до края на септември, увери Ердоган

Hurriyet: Турция ще действа самостоятелно, ако не бъде създадена зона за сигурност в Сирия до края на септември, увери Ердоган

9 Септември 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще продължи да действа самостоятелно, ако създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия не започне до края на септември. Това увери държавният глава на страната Реджеп Тайип Ердоган, съобщава вестник Hurrriyet.
„Ако де факто образуването на зона за сигурност източно от Ефрат с турски войници не бъде започнато до края на септември, Турция няма друг избор, освен да се захване самостоятелно", заяви Ердоган по време в източната провинция Малатия.
Ердоган разкри, че Турция и САЩ обсъждат създаването на зоната в Северна Сирия, но с всяка предприета стъпка се вижда, че това, което Турция иска, не съвпада с това, което е в ума на американците.
Турският президент бе категоричен, че зоната за сигурност не може да бъде създадена само с „три-четири полета на хеликоптери дневно, 5-10 патрула или няколкостотин войници в района“. Съгласно думите му, трябва да се гарантира сигурността в целия регион, така че да бъде възможно завръщането на един милион сирийски бежанци.
„Искаме да създадем зона, чиста от „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и нейните клонове. Само по този начин можем да гарантираме, че нашите сирийски братя и сестри, живеещи в страната ни, в Европа или другаде, могат да се върнат в домовете си да живеят в мир и сигурност“, обясни президентът на Турция.
Той също така подчерта, че Турция полага интензивни усилия в сътрудничество с Русия и Иран, за да предотврати „новите кланета" на сирийския режим в северозападната провинция Идлиб.
На 7 август турски и американски военни служители се съгласиха да създадат зона за сигурност в Северна Сирия и да установят т.нар. мирен коридор, за да улеснят движението на разселените сирийци, които искат да се върнат у дома. Те също се съгласиха да създадат център за съвместни операции.
Споразумението предвиждаше също така установяването на необходимите мерки за сигурност за справяне с проблемите на сигурността на Турция, включително изчистване на зоната на терористичната групировка YPG/PKK.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Зоната за сигурност в Северна Сирия трябва да се формира до края на септември

Anadolu Agency: Зоната за сигурност в Северна Сирия трябва да се формира до края на септември

8 Септември 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Малатия. Зоната за сигурност в Северна Сирия трябва да се формира до края на септември, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.
Турция ще продължи самостоятелно, ако създаването на зона за сигурност източно от река Ефрат в Северна Сирия не започне до края на септември, заяви в неделя турският президент.
"Ако де факто формирането на зона за сигурност източно от река Ефрат с турски войници не бъде инициирано до края на септември, Турция няма да има друг избор, освен да тръгне самостоятелно", заяви Реджеп Тайип Ердоган по време на церемония в източната провинция Малатия.
Ердоган каза, че Турция и САЩ обсъждат зона за сигурност в Северна Сирия, но с всяка предприета стъпка се вижда, че това, което Турция иска, не съвпада с това, което са намислили САЩ.
Докато Турция има за цел да премахне напълно терористичната организация, която се намира в Северна Сирия, САЩ разчитат, че ще работят с Турция и с терористичната организация едновременно, каза Ердоган.
"Изглежда съюзникът ни иска зона за сигурност в Северна Сирия не за Турция, а за терористичната група. Ние отхвърляме такъв подход", добави той.
Ердоган отбеляза, че е "недостатъчно" да се създаде ‚зона за сигурност“ в Северна Сирия с "3-5 полета на хеликоптери, 5-10 патрула с превозни средства и няколкостотин войници в района".
По-рано през деня Турция и военнослужещите в САЩ завършиха първия съвместен наземен патрул за създаване на сигурна зона източно от Ефрат в Сирия.
Патрулът беше подкрепен от безпилотни въздушни превозни средства и хеликоптери.
Президентът също така подчерта, че Турция трябва ефективно да осигури целия регион на зоната за сигурност в Северна Сирия, за да засели един милион души там.
"Искаме да създадем зона, изчистена от „Ислямска държава“, заедно с Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните формирования. Само по този начин можем да гарантираме, че нашите сирийски братя и сестри, живеещи в страната ни, в Европа или другаде, могат да се върнат в домовете си и ще живеят в мир и сигурност. "
Ердоган подчерта, че никой не може да принуждава "невинни хора" да живеят под заплахата от терористични организации или "жестоки режими"
"Нито на изток от река Ефрат, нито в Идлиб, ние няма да дадем съгласие за такава нечовешка ситуация", каза той.
Той също така подчерта, че Турция полага интензивни усилия в сътрудничество с Русия и Иран, за да предотврати "новите кланета" на сирийските власти в северозападната зона за деескалция Идлиб.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирия осъди съвместните американски и турски действия в северната част на страната

РИА Новости: Сирия осъди съвместните американски и турски действия в северната част на страната

8 Септември 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Дамаск. РИА Новости: Сирийското правителство осъжда пращането на съвместни патрули на САЩ и Турция в зоната за сигурност в североизточната част на страната, съобщава РИА Новости, като се позовава на източник от външното министерство на страната.
По-рано беше съобщено, че военните на Турция и САЩ са изпратили наземни патрули в зоната за сигурност в северната част на Сирия, използвайки дронове и конвой от шест единици военна техника.
"Сирийската арабска република категорично осъжда съвместните действия от страна на администрацията на САЩ и на турския режим в района на Сирия“, казва източникът.
„Това е грубо нарушение на международното право, суверенитет и единство на територията на Сирийската арабска република", допълни той.
Източникът заяви още, че тази стъпка от САЩ и Турция представлява агресия в пълния смисъл на думата и допълнително ще усложни кризата в страната.
По-рано турско-американските преговори за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия приключиха със сключване на споразумение в Анкара. Според турското министерство на отбраната, Турция и САЩ също така ще създадат координационен център за съвместни операции в планираната зона за сигурност.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция и САЩ започнаха съвместни патрулни операции в Северна Сирия

ТАСС: Турция и САЩ започнаха съвместни патрулни операции в Северна Сирия

8 Септември 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военнослужещите на Турция и САЩ пуснаха първия си съвместен патрул в планираната зона за сигурност в Северна Сирия, предава TACC, като се позовава на турски медии.
Според данни на „Турско радио и телевизия“, военен конвой е потеглил напреднал от турския град Акчакале, който се намира на границата със Сирия.
По-рано военни представители на Вашингтон и Анкара се споразумяха да бъде създаден център за съвместни операции, както и зона за сигурност в Северна Сирия.
Създаването на буферната зона беше свързано с опитите на Турция да върне сирийските бежанци, в момента пребиваващи в страната, обратно в Сирия. Анкара настоява контролът върху планираната зона да е в ръцете изключително на въоръжените сили на Турция.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: В неделя започват съвместните турско-американски патрули в Северна Сирия

Anadolu Agency: В неделя започват съвместните турско-американски патрули в Северна Сирия

6 Септември 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съвместни турско-американски наземни патрули за планираната зона за сигурност в Северна Сирия трябва да започнат в неделя, според министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар, цитиран от Anadolu Agency.
"Планираме да започнем съвместните наземни патрули на 8 септември", каза Хулуси Акар в петък по време на проверки в източната провинция Малатия. „Има общо споразумение, според което очакваме дейностите да се извършват с определена последователност и темп.“
Акар каза още, че Турция и САЩ са започнали въздушни патрули с хеликоптери и безпилотни самолети.
На 7 август турски и американски военни служители се съгласиха да създадат зона за сигурност в Северна Сирия и да разработят коридор за мир, за да улеснят движението на разселените сирийци, които искат да се върнат у дома. Те също се съгласиха да създадат Център за съвместни операции.
Шестичленен американски екип пристигна в югоизточната част на Турция на 12 август за подготовка за Центъра.
Споразумението предвижда също така установяване на необходимите мерки за сигурност за справяне с проблемите на сигурността на Турция, включително прочистване на зоната от Отрядите за народна самоотбрана, крило на забранената Кюрдска работническа партия , които бяха съюзници на САЩ в борбата с ислямска държава, заради възраженията на Турция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министерството на отбраната  на Русия отрече информацията за смъртта на руски военнослужещи в Идлиб

РИА Новости: Министерството на отбраната на Русия отрече информацията за смъртта на руски военнослужещи в Идлиб

5 Септември 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на отбраната на Руската Федерация отрече информацията, че руски военнослужещи са загинали в зоната за деескалация в сирийската провинция Идлиб, предава РИА Новости.
По-рано в медиите се появи информация, че в Сирия са убити трима руски войници, а други двама офицери са ранени.
"В района на село Джурин в зоната на деескалация на Идлиб няма руски наблюдателни пунктове“, се казва в съобщението.
„Информацията, разпространена от руски медии за предполагаемата смърт на военнослужещи от силите на Руската федерация не отговаря на действителността. Обръщаме внимание на това, че авторите на материала нееднократно са публикували непроверена информация, базирана на слухове“, се казва още в изявлението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция приключи изцяло подготовката на плана за зоната за сигурност в Сирия

Yeni Safak: Турция приключи изцяло подготовката на плана за зоната за сигурност в Сирия

5 Септември 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е изцяло приключила подготовката си за съвместния оперативен план между Турция и САЩ за зоната за сигурност в Сирия. Това е съобщено на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, съобщава турският вестник Yeni Safak, като се позовава на изявление от пресслужбата на Президентството в Анкара.
„Турската страна приключи подготовката си като част от изпълнението на съвместния оперативен план Турция-САЩ", се казва в разпространеното официално съобщение.
Уточнява се, че говорителят на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, е провел телефонен разговор с Болтън, в рамките на който двамата са обсъдили събитията в Сирия, борбата срещу тероризма, двустранните търговски отношения, както и последните развития в Либия.
Турски и американски военни служители постигнаха споразумение на 7 август, съгласно което в Северна Сирия ще бъде създадена зона за сигурност, която ще служи като „коридор на мира“ за гражданите на близкоизточната република, които искат да се завърнат в родината си. Предвидено бе и формирането на Съвместен оперативен център в Турция, който да координира създаването на зоната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Идлиб повтаря съдбата на Алепо

Ердоган: Идлиб повтаря съдбата на Алепо

3 Септември 2019 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ситуацията в сирийската провинция Идлиб е сравнима с положението, в което по-рано беше Алепо, който е бил изцяло разрушен в резултат от атаките на сирийската правителствена армия и нейните съюзници. Това заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на съвместна пресконференция с премиера на Чехия Андрей Бабиш в Анкара, предава „Анадолската агенция“.
„Идлиб изчезва постепенно. Също, както изчезна, бе сравнен със земята, Алепо. Идлиб е в същата ситуация“, заяви турският лидер.
Държавният глава отбеляза, че Анкара ще продължи да действа за създаване на зона за сигурност в Сирия и няма да се откажа от подкрепата за бежанците от тази страна. „Нямаме намерение да прогонваме бежанците, затваряйки вратите пред тях, но бихме били много щастливи да спомогнем за създаването на зона за сигурност“, заяви конкретно президентът Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция има План Б, ако САЩ не изпълнят обещанията за зоната за сигурност в Сирия, увери военният министър на Анкара

Hurriyet: Турция има План Б, ако САЩ не изпълнят обещанията за зоната за сигурност в Сирия, увери военният министър на Анкара

3 Септември 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е изготвила План Б, който ще реализира, в случай че САЩ не изпълнят обещанията си за зоната за сигурност в Северна Сирия. Това увери министърът на отбраната на южната ни съседка Хулуси Акар, съобщава електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Следим изпълнението на обещанията по въпроса за зоната за сигурност с голяма чувствителност и внимание. Ние не приемаме работа, без да проверяваме всяка информация, предоставена ни поотделно“, подчерта Акар при посещението си в западната провинция Измир.
Акар отбеляза, че Турция и САЩ са се споразумели за рамка в преговорите за зоната за сигурност и е създаден календар. След това той припомни за забавянето в изпълнението на договореностите в пътната карта за Манбидж. „Все още помним обещанията, дадени по отношение на Манбидж и Ракка. Не сме забравили нищо от това“, добави Акар.
„В този контекст изчистването на терористите от региона, унищожаването на укрепленията им там, събирането на тежко оръжие, мисиите на нашите хеликоптери, както и нашите самолети, които ще летят там в бъдеще, и реализирането на патрули и установяване базови площи“ са част от сделката, припомни турският министър на отбраната.
За тази цел в Акчакале, граничен град в югоизточната част на Турция, е създаден Център за съвместни операции, където интензивно работят служители на двете страни, отбеляза Акар. „Ако има някакви проблеми в дадените ни обещания, ако те не ги изпълнят, нашите въоръжени сили и държавата Република Турция имат План Б и План В там. Готови сме да ги приложим на практика“, заяви той.
На 7 август Турция и САЩ обявиха, че са се споразумели да създадат зона за сигурност в северозападната част на Сирия, за да се справят с проблемите на сигурността. В средата на август в района на Акчакале в югоизточната провинция Шанлъурфа беше създаден съвместен координационен център, а турски и американски военни проведоха разузнавателна дейност в зоната.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Американският удар в Сирия е в същност срещу руско-турското приятелство

„Взгляд“: Американският удар в Сирия е в същност срещу руско-турското приятелство

2 Септември 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Идлиб. Американският въздушен удар в Сирия е в същност срещу руско-турското приятелство, пише руският вестник “Взгляд“
ВВС на САЩ атакуваха сирийската провинция Идлиб в деня, след като сирийската армия обяви прекратяване на огъня за евакуация на цивилни. В резултат на нападението са регистрирани многобройни жертви и разрушения. Според експерти политическото и военно-техническото сближаване между Турция и Русия е истинската причина за провокация от страна на САЩ.
Веднага след като военната авиация на руските авиокосмически сили и сирийските ВВС спряха да летят над Идлиб, Вашингтон, без да уведоми Москва или Анкара, веднага започна въздушен удар по тази сирийска провинция. Ударът е нанесен в 15 ч. в събота и падна върху района между селищата Маарет-Мисрин и Кафер-Хая, съобщи Центърът за помирение на враждуващите страни. Има много жертви и разрушения. С подобни действия САЩ нарушиха всички споразумения.
Както е обяснено от Централния военен команден център, от шест сутринта на 31 август по инициатива на Русия и Турция сирийската армия едностранно обяви прекратяване на огъня в зоната на деескалация, за което уведоми представители на всички страни в конфликта. Примирието трябваше да позволи на цивилните по хуманитарния коридор да напуснат Идлиб, който е контролиран от бойците.
Въпреки това, неоторизирания удар от Съединените щати застраши продължаващото поддържане на примирие в зоната за деескалация на Идлиб и го разруши в редица направления, заяви руското Министерство на отбраната. И въпреки това, "въпреки обстрела, причинен от американския удар, сирийските войски поддържат мораториума върху провеждането на военни действия", добавиха те. Подобни действия на американската страна са смущаващи, като се има предвид, че Вашингтон обвинява Москва и Дамаск в "безразборното използване на авиацията" в Идлиб, бяха възмутени от руското Министерство на отбраната.
Русия и Турция също решиха да запазят своите споразумения относно зоната за деескалация в Идлиб и няма да ги нарушават, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той припомни, че преди това руският президент Владимир Путин се срещна с турския президент Тайип Ердоган и те решиха да запазят споразумението. „Президентите се договориха за конкретни стъпки, които ще позволят да бъдат извършени“, добави Лавров.
Вашингтон твърди, че целта са били членове на терористична група. Според Центъра за помирение на враждуващите страни американската страна заяви, че "контролния пост на групировката "Ал Кайда" в Сирия", който заплашва безопасността на американските граждани, е бил унищожен по време на удара. Експертите обаче смятат, че това не е нищо повече от провокация, изкуствено създадена от САЩ, за да се карат Русия и Турция, които наскоро станаха по-близки.
„Това е нарушение на споразуменията, игнориране на здравия разум, обичайната провокация, дължаща се на вечния американски снобизъм и презадоволеност, която създава сериозни трудности в региона. САЩ пренебрегнаха нас и Турция. Американците са едни от най-добрите организатори на провокации; те правят това цял живот. Провокациите и предателствата са това, което американските военни и разузнавателни структури са усвоили до съвършенство ”, каза Франц Клинцевич, член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията, пред вестник „Взгляд“.
Последиците от тази провокация, каза той, ще бъдат сериозни, включително в рамките на постигнатите мирни споразумения. „Последиците са трудни за предвиждане, ситуацията може да се развие по различни начини, защото има много центрове на влияние и има източни особености. Има много противоречия, които дипломатите и военните ще се опитат да изгладят. Но не изключвам, че ситуацията може да доведе до раздор и прекратяването на огъня да бъде осуетено. Ще бъде изключително вредно и опасно. Но САЩ се стремят към това, като провеждат тази провокация “, смята сенаторът.
Зад фасадата на борбата срещу терористите САЩ крият съвсем различни цели. „Американците продължават неизказания път, за да спасят останалите разпръснати банди, които самите те създават и наблюдават. Те се опитват да ги култивират като един от елементите, които да дестабилизират ситуацията в Сирия и да създадат условия за отстраняването на настоящия президент и администрацията на Асад, а не чрез заместване на сегашното правителство по демократичен начин“, казва Франц Клинцевич.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah (Турция): Има ли нещо сбъркано в турско-американската „зона за сигурност“?

Sabah (Турция): Има ли нещо сбъркано в турско-американската „зона за сигурност“?

2 Септември 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. През почивните дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган намекна, че нещо не е наред с предложената „зона за сигурност“ в Северна Сирия. „Не можем да се съгласим на никакво решение, с изключение на такова, при което турската армия ще упражнява директен контрол над района“, заяви турският лидер, като обяви краен срок, до който трябва се демонстрира, че намеренията на САЩ са сериозни. „Ако нашите войници не започнат да установяват зоната за сигурност на изток от река Ефрат на нашите условия в рамките на 2-3 седмици, ще оставим нашите колеги да се притесняват за последиците“. Коментарите на Ердоган водят до въпроса, дали САЩ не разиграват Турция – популярно опасение сред турските наблюдатели. Почуках на някои врати, задавайки същия въпрос, и ето какво открих. В момента споразумението между Турция и САЩ се прилага според постигната по-рано договорка за краен срок от 45 дни. Терористичната групировка ПКК („Работническата партия на Кюрдистан“) и сирийската и издънка „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) трябва да се изтеглят от предвидения „мирен коридор“ в рамките на този срок, пише електронното издание на турския проправителствен вестник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.
Източници казват, че Турция и САЩ са направили първата стъпка, като създадоха център за съвместни операции и проведоха съвместни патрулни мисии с хеликоптери. Турските дронове също кръжат над района на изток от река Ефрат.
Ето една важна актуализация: американците съобщиха, че ОНС унищожава окопите си в близост до турската граница и преместват тежкото си оръжие далеч, за да гарантират, че турските територии вече не са в техния обхват. Анкара, както ми се казва, остава предпазлива. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви наскоро, че Турция иска да потвърди от първа ръка, че бойците на ОНС се изтеглят.
Какви са следващите стъпки? Очаква се Турция и САЩ да създадат съвместни аванпостове по турско-сирийската граница. Нека си припомним съобщението на президента Ердоган, че турските сухопътни сили ще влязат на изток от Ефрат „съвсем скоро“. Влизането на Турция в зоната ще завърши прилагането на пътната карта за създаването на „коридор на мира“.

И така, какво не работи?

Досега не се бяха появявали проблеми. И въпреки това Анкара и Вашингтон нямат еднакви възгледи за дълбочината на предложения коридор. Един от проблемите е, че ще отнеме известно време за премахване на терористите от провинцията, както и от жилищните райони. Турски източници сочат, че силите на ОНС в градските райони остават на мястото си, въпреки че някои бойци са се оттеглили от провинцията.
Друг въпрос е свързан с желанието на Вашингтон да замени терористите с „цивилни“ организации на ПКК/ОНС действащи като „сили за самоотбрана“. За разлика от това, Турция е решена да не позволи нито една група с терористични връзки да остане активна там. Оттук и думите на Ердоган за неприемането на каквато и да е опция, освен директен контрол върху района от страна на турските войски.
Очаква се турският президент да присъства на откриващото заседание на Общото събрание на ООН следващия месец и да обсъди ситуацията в Северна Сирия с президента на САЩ Доналд Тръмп. Тази среща ще бъде от решаващо значение за бъдещето на зоната за сигурност.
И още нещо: руският президент Владимир Путин подкрепи възгледите на Турция за зоната за сигурност на съвместна пресконференция с президента Ердоган миналата седмица. Той каза, че „коридорът за мир“ е ключов за поддържането на Сирия в едно цяло. И Москва, и Дамаск свързват присъствието на ПКК/ОНС със САЩ. Забележките на Путин показват, че двамата виждат предложеният от Турция коридор като защита на териториалната цялост на Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия нарече въздушните удари от страна на САЩ в Идлиб "безразборни"

AFP: Русия нарече въздушните удари от страна на САЩ в Идлиб "безразборни"

1 Септември 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия обвини САЩ в това, че е заплашила крехкото примирие в сирийската провинция Идлиб с "безразборните" си въздушни атаки срещу джихадистките лидери там, предава AFP.
Американската авиация бомбардира цели в региона „без да уведоми предварително Русия или Турция“, които са разположили войски в района на Идлиб, заявиха представители на руската армия. Те описаха атаката като „безразборна“.
Атаките са причинили "големи загуби и разрушения", се казва още в изявление руското министерство на отбраната, обвинявайки Вашингтон, че е "компрометирал примирието в зоната за деескалация на Идлиб".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ са нанесли въздушни удари в сирийската провинция Идлиб, без да предурпедят Русия и Турция

ТАСС: САЩ са нанесли въздушни удари в сирийската провинция Идлиб, без да предурпедят Русия и Турция

1 Септември 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ са нанесли въздушни удари в Сирийската провинция Идлиб, без да предупредят Русия и Турция, предава агенция TACC.
Бомбардировката е довела до множество жертви и разрушения, като това се посочва в изявление Министерство на отбраната на Руската Федерация.
То отбеляза, че САЩ са нанесли въздушни удари в района между селищата Маарет Мисрин и Кафер Хая в провинция Идлиб.
"Има много жертви и разрушения в населените райони, в следствие на ударите от страна на САЩ", се казва в съобщението.
В него се подчертава, че ударът е нанесен в нарушение на всички предишни споразумения, тъй като САЩ „не са уведомили руската или турската страна за планираните действия“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще използва своя план за действие, ако турски войски не са допуснати до зоната за сигурност в Северна Сирия, твърди Ердоган

Anadolu Agency: Турция ще използва своя план за действие, ако турски войски не са допуснати до зоната за сигурност в Северна Сирия, твърди Ердоган

1 Септември 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще използва своя план за действие, ако турски войски не са допуснати до зоната за сигурност в Северна Сирия, предава Anadolu Agency.
Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.
„Турция няма време и търпение и иска зоната за сигурност да бъде построена по източната линия на Ефрат, по протежение на Сирия, възможно най-скоро“, заяви президентът на Турция.
Той добави, че Анкара всъщност иска да създаде зона за сигурност, която е охранявана от собствените й войски, до три седмици в района на източен Ефрат, съгласно споразуменията със САЩ.
„Потисничеството на терористичните организации върху хората в региона е невидимо в източната част на Ефрат в Сирия“, добави той.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френски депутат заяви, че Башар Асад настоява възобновяването на диалога с Франция

ТАСС: Френски депутат заяви, че Башар Асад настоява възобновяването на диалога с Франция

31 Август 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Париж. Сирийският президент Башар Асад смята за необходимо да се възстановят добрите отношения с Франция, предава агенция TACC.
Това съобщи френският депутат Тиери Мариани на страницата си в „Туитър“. Той оглавява сирийската делегация на партията „Национално обединение“.
"Готови сме да възобновим диалога с Франция, страна, с която имаме обща история и с която преследваме общи цели в борбата срещу тероризма", е заявил сирийският лидер, цитиран от Мариани. Това съобщение е придружено от кратко видео без звук, което заснема срещата на Асад с делегацията на френската дясна партия.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бомбардировките в сирийската провинция Идлиб бяха преустановени, след като беше обявено двустранно примирие

AFP: Бомбардировките в сирийската провинция Идлиб бяха преустановени, след като беше обявено двустранно примирие

31 Август 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Бомбардировките в севернозападния регион на Сирия Идлиб са били преустановени, след като проправителствените сили се съгласиха да бъде обявено примирие, след месеци на смъртоносни въздушни удари, предава AFP.
“Няма бойни самолети в небето и бомбардировките спряха“, заяви Рами Абдул Рахман, ръководител на базирана в Обединеното Кралство сирийска организация за опазване на човешките права.
Сблъсъците между бунтовници и правителствени сили също са престанали, след като двустранното прекратяване на огъня беше обявено по-рано.
Въпреки това атаки с ракети и артилерия все още се осъществяват.
Временното примирие беше сключено, според режима на Башар Ал-Асад, за „стабилизиране на ситуацията“ в Сирия.
Въпреки това, говорител на Асад добави, че силите на правителството си „запазват правото да реагират на нарушения“ на споразумението от страна на джихадисти и бунтовнически групи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция преговаря с Русия за доставка на самолети Су-57, според Ердоган

РИА Новости: Турция преговаря с Русия за доставка на самолети Су-57, според Ердоган

30 Август 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Москва и Анкара водят преговори за доставките на руски изтребители Су-57, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава РИА Новости.
“Преговорите се водят и те ще продължат. След (въздушното изложение в Китай) „МАКС-2019“, представители на нашите министерства останаха в Русия. Ние ще действаме, като предложим нашите условия по кредита и съвместното производство (на самолетите)“, каза Ердоган пред репортери.
Той добави, че ако Вашингтон не промени позицията си по снабдяването на Турция с изтребители Ф-35, Анкара ще "търси изход от тази ситуация".
Ердоган нарече снабдяването от страна на Москва с ракетни системи С-400 като основна тема за сътрудничество с Русия в отбранителния сектор.
"Вярвам, че след това, което видяхме на въздушното изложение, може да има различни покупки в този сектор. Има стъпки, които предприемаме за закупуване на дронове. Трябва да вземем предпазни мерки по отношение на нашата отбранителна промишленост. От тази гледна точка, трябва да вземем предвид руските самолети Су-35 и Су-57. Искаме да бъдем страна, която сама отива да търси пазари за себе си", добави турският лидер.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин, заедно с Ердоган посети международното въздушно изложение „МАКС-2019“.
Турският президент се е заинтересувал особено от самолетите Су-35 и Су-57 и е отправил запитване към Путин дали СУ-57 вече може да бъде закупен, на което руският лидер е отговорил положително.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Два наблюдателни пункта, принадлежащи на Турция са под обстрел в Идлиб, заяви Ердоган

ТАСС: Два наблюдателни пункта, принадлежащи на Турция са под обстрел в Идлиб, заяви Ердоган

30 Август 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Два турски наблюдателни пункта са под обстрел в сирийската провинция Идлиб, предава TACC.
Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
"Деветият и десетият наблюдателни пунктове (на Турция) в Идлиб бяха атакувани. След срещата ни с Путин бяха издадени необходимите предупреждения (към проправителствените сили)“, заяви президента пред местни медии.
Ердоган подчерта, че в Идлиб се развива неблагоприятна за Анкара ситуация.
„Събитията в Идлиб се развиват не така, както бихме желали. Те са и причина за масов приток на сирийски бежанци в Турция“, добави той.
По въпроса за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, Ердоган отбеляза, че военните на Вашингтон и Анкара и продължават да обсъждат детайлите на проекта.
"По-рано говорихме с Тръмп, че ширината на тази зона ще бъде 20 мили (32 км). Тогава американските военни искаха да стеснят зоната. Скоро ще се проведе Общо събрание на ООН, в рамките на което Тръмп и аз отново ще се срещнем и ще обсъдим тези проблеми,", каза Ердоган.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Сирийските войски едностранно прекратяват огъня в зоната за деескалация на Идлиб

МВнР на Русия: Сирийските войски едностранно прекратяват огъня в зоната за деескалация на Идлиб

30 Август 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Сирийските войски ще прекратят едностранно огъня в зоната за деескалация на Идлиб от 06:00 часа българско време на 31 август. Това се посочва в съобщението на Руския център за помирение на враждуващи страни (част от Министерството на отбраната на Руската федерация), разпространено в петък, предава TACC.
„За да стабилизира ситуацията, Руският център за помирение на враждуващите страни постигна споразумение за едностранно прекратяване на стрелбата в зоната на деескалация на Идлиб от 06:00 часа на 31 август 2019 г.", се казва в съобщението.
Друга информация не се привежда.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Ердоган и Тръмп са обсъдили Сирия по телефона

„Анадолска агенция“: Ердоган и Тръмп са обсъдили Сирия по телефона

29 Август 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентите на Турция и САЩ Реджеп Таийп Ердоган и Доналд Тръмп са говорили по телефона рано в четвъртък, предава „Анадолската агенция“, като се позовава на съобщение от пресслужбата на турския държавен глава.
Двамата лидери са обсъдили последните събития в Сирия и конкретно в Идлиб, както и двустранните отношения, се казва в изявлението.
Там се подчертава, че страните са се съгласили да защитават цивилното население в северозападната сирийска провинция и да продължат да си сътрудничат за избягване на нова хуманитарна криза в региона.
Турската държавна агенция припомня, че миналия септември Анкара и Москва се договориха да създадат зона на деескалация в Идлиб, където актовете на агресия са строго забранени.
Според споразумението, опозиционните формирования в провинцията остават в районите, където се намират в момента, докато Русия и Турция ще провеждат съвместни патрули в региона, за да предотвратят евентуални военни действия. Те обаче не успяха да го направят и боевете продължават и досега.
Двамата лидери са потвърдили решимостта си да увеличат стокооборота между двете страни до 100 милиарда долара.
Ердоган е заявил, че е доволен от предприетите стъпки на срещата на Г-7 спрямо Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Русия и Турция ще си сътрудничат в производството на самолетни двигатели и системи за радиоелектронна борба

„Анадолска агенция“: Русия и Турция ще си сътрудничат в производството на самолетни двигатели и системи за радиоелектронна борба

28 Август 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски и турски представители ще обсъдят сътрудничество между страните в производството на самолетни двигатели и системи за радиоелектронна борба, съобщи началникът на Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев в сряда, цитиран от „Анадолската агенция“.
Неговите коментари бяха направени в кулоарите на Международното авио-космическо изложение МАКС-2019 в Москва.
Във вторник руският президент Владимир Путин представи последните постижения на руската авиационна и космическа индустрия пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.
На изложението руският лидер показа на турския си колега изтребителят от пето поколение Су-57. Лидерите разгледаха още изтребителите Су-36 (за които се предполага, че ще бъдат поръчани от Турция на друго авиационно изложение в Русия на 11-13 септември – Агенция „Фокус“), ударните хеликоптери Ка-52 и военно-транспортните хеликоптери Ми-38.
На пресконференцията след срещата Путин и Ердоган заявиха, че са обсъдили възможностите за сътрудничество и съвместно производство в авиацията и средствата за радиоелектронна борба.
Ердоган беше на еднодневна визита в Москва във вторник. Турският и руският лидери проведоха среща, на която бяха обсъдени двустранните отношения, както и регионалните и международните развития, особено Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Русия предложи на Ердоган да изпрати турски космонавт на МКС по случай 100-годишнината на Турската Република

Yeni Safak: Русия предложи на Ердоган да изпрати турски космонавт на МКС по случай 100-годишнината на Турската Република

28 Август 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската държавна корпорация „Роскосмос“ във вторник е предложила на турския президент Реджеп Таийп Ердоган да изпрати турски космонавт на Международната космическа станция (МКС), пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Имаме предложение към вас – да изпратим турски космонавт в околоземната орбита, за да отпразнува годишнината на Републиката. Центърът за обучение на космонавти е готов да работи за това“, заяви ръководителят на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, визирайки 100-годшнината на Турската Република, която ще бъде отбелязана на 29 октомври 2023 година.
Предложението бе отправено по време на посещението на Ердоган и руския му колега Владимир Путин на Международното авиокосмическо изложение МАКС-2019.
„Ще участваме във вашата уважавана работа. Благодаря ви от името на нашата страна, благодаря ви за свършената работа“, каза Ердоган.
На декември 2018 г. официалният вестник на Турция публикува президентски указ, с който обявява създаването на космическата агенция на страната, която има за цел да подготви и проведе Националната космическа програма в съответствие с политиките, определени от президента на Турция.
МКС, разположена в ниска земна орбита, служи като лаборатория за изследване на микрогравитация и космическа среда за учените за провеждане на експерименти в различни области.
Тя също така е начална база за възможни бъдещи мисии до Луната, Марс и астероидите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция е заинтересована от съвместно производство на военна техника с Русия

ТАСС: Турция е заинтересована от съвместно производство на военна техника с Русия

27 Август 2019 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция се интересува от съвместното производство на военна техника с Руската федерация; сътрудничеството в тази област може да бъде разширено и във областта на военното самолетостроене, заяви във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган след преговорите му с руския президент Владимир Путин в кулоарите на авиокосмическото изложение МАКС-2019, предава TACC.
„Една от най-важните стъпки в отношенията с Русия е съвместното производство на С-400, имаше много приказки по тази тема, но не им обърнахме ни най-малко внимание. Нашата солидарност в тази област - искаме да я разширим и във всички останали области на отбранителна промишленост. Може да става дума и за военни самолети ", каза той.
Ердоган отбеляза, че в момента тече втория етап на доставки на системите С-400, както и продължаващо обучение на персонала. "Най-важното е да поддържаме атмосфера на солидарност в тази област и да я разширим до ракети и до различни области на отбранителната промишленост. Това, което можем да направим, го обсъдихме по време на преговорите и ще започнем да работим бързо", завърши той.
На пресконференция след руско-турските преговори руският президент Владимир Путин заяви, че е обсъдил с турския си колега съвместното производство на руски самолети. По-конкретно, каза той, става дума за сътрудничество по отношение на Су-35 и дори за евентуалната съвместна работа по новия самолет Су-57.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и Турция обсъдиха съвместна работа по Су-57

ТАСС: Русия и Турция обсъдиха съвместна работа по Су-57

27 Август 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган съвместното производство на руски самолети. Руският лидер каза това на пресконференцията след преговорите с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, отговаряйки на въпрос на ТАСС.
"Говорихме за сътрудничество по отношение на Су-35 и за възможната работа дори и върху новия Су-57", каза Путин. "Имаме много възможности, демонстрирахме нови оръжейни системи и нови системи за електронна война." "Много от тях според мен заинтересоваха нашите турски партньори, и то не само от гледна точка на придобиването, но и от гледна точка на съвместното производство", добави той. "Между другото, ние сме готови за това и сега активно ще обсъждаме сътрудничеството в определени области."
Путин отбеляза, че Русия се гордее с обещаващите си разработки в областта на военната и гражданската авиация. Според него турските партньори са успели да видят на МАКС-2019 новия руски самолет МС-21. "Както разбирам, президентът (Ердоган) го хареса, той наистина хареса хеликоптерната технология, включително леките вертолети Ми-38, които също се използват за медицински цели", заяви руският лидер. Той припомни, че Ердоган планира да изпълни цяла програма за развитието на въздушни линейки в Турция. "Имаме и такива планове на дневен ред в Русия", добави Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Посещението на турския лидер Реджеп Тайип Ероган в Русия беше предшествано от оставки в рамките на турската армия

„Независимая газета“: Посещението на турския лидер Реджеп Тайип Ероган в Русия беше предшествано от оставки в рамките на турската армия

27 Август 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в Русия беше предшествано от оставки в рамките на турската армия. Това съобщават специализираните издания, пишещи за Близкия изток, позовавайки се на своите информирани източници, коментира руският ежедневник “Независимая газета“.
Въпреки факта, че в структурите на армията се случиха сериозни кадрови смени, все още не се знае какво ги е провокирало. Наблюдателите имат различни версии.
Според британския портал за Близкия изток, оставки са подали командирите на турската мотострелкова група в сирийската провинция Идлиб, която остава в ръцете на сирийските бунтовници и продължава да се счита за отговорност на Турция. Източници на изданието обръщат внимание на факта, че оставките са станали в действителност след въздушния удар от сирийските правителствени сили върху турски конвой, тръгнал към 9-ия наблюдателен пост в Идлиб.
Инцидентът на 19 август постави официална Анкара в задънена улица: от една страна, е необходимо да се демонстрира решителността й в отговор на подобни атаки, от друга, за нея е изключително неизгодно да се конфронтира с Руската федерация, която е най-важният партньор на сирийското правителството и гарантът за неговата сигурност. В тази връзка Ердоган бе принуден да замине за Москва предсрочно.
Една от възможните причини за напускането на влиятелни генерали би могло да бъде споразумението на Турция и САЩ за създаването на „зона за сигурност“ в Северна Сирия. Министърът на отбраната Хулуси Акар обаче заяви на 27 август, че оставката на военните ръководители се дължи единствено на "края на службата им" и нямат други причини.
Изданието Ahval съобщава, че пет генерали са подали оставки, което показва високата степен на несъгласие в турската армия срещу политиката на Ердоган в Сирия. Вероятно военният елит отново се превръща във взривоопасна сила срещу турския президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Преди края на годината по „Турски поток“ ще потече газ към Турция

Владимир Путин: Преди края на годината по „Турски поток“ ще потече газ към Турция

27 Август 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин заяви, че руският газ ще започне да тече през "Турски поток" към Турция преди края на тази година, предава TACC.
„Изграждането на„ Турски поток “е в ход. Предполагаме, че до края на годината руският газ ще започне да постъпва към турските потребители. И след увеличаване на капацитета на„ Турски поток “, втората тръба за доставка ще пренася през Турция газ към Европа“, каза той по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Владимир Путин отбеляза като цяло, че Русия и Турция си сътрудничат тясно в енергийния сектор. Той припомни, че „Росатом“ строи първата АЕЦ „Аккую“ в Турция. Първият енергиен блок трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. по случай сто-годишнината на Република Турция. „Подчертавам, че и двата проекта - и АЕЦ„ Аккую “, и„ Турски поток “- отговарят на най-високите екологични и технологични изисквания и ще станат ключови елементи за осигуряване на регионална и европейска енергийна сигурност“, заключи Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин счита за основна задача в Сирия стабилизацията на обстановката „на място“

ТАСС: Путин счита за основна задача в Сирия стабилизацията на обстановката „на място“

27 Август 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Основната задача в Сирия е да стабилизира ситуацията и да гарантира напредването на процеса на политическо уреждане, заяви руският президент Владимир Путин след разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от TACC.
"Ключовото внимание, разбира се, беше обърнато на ситуацията в Сирия. Русия и Турция си сътрудничат тясно във Астанския формат с участието на Иран. Според нас този формат е най-ефективният механизъм за решаване на сирийската криза. Ние вярваме, че на този етап най-важното е да се съсредоточим върху окончателната стабилизация на условията на място и напредване на процеса на политическо уреждане", каза Путин.
Той отбеляза, че по време на срещата той е обсъдил с турския си колега въпроси, свързани с формирането и стартирането на Сирийския конституционен комитет. Путин изрази надежда, че този комитет ще може да започне работата си в Женева в съвсем близко бъдеще.
Президентът потвърди, че през септември ще посети Анкара, за да участва в срещата на върха Русия-Иран-Турция за разрешаване на ситуацията в Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Турция ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своите войници в Сирия

Ердоган: Турция ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своите войници в Сирия

27 Август 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своите войници в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференцията след преговори с руския президент Владимир Путин на международното аерокосмическо шоу MAKS-2019 на летище Жуковски, предава TACC.
"Тук (в Идлиб) ситуацията стана толкова сложна, че в момента нашите войски са в опасност. Не искаме това да продължи. Всички необходими стъпки ще бъдат предприети навреме, ако е необходимо", каза той.
Ердоган каза още, че действията на сирийската правителствена армия, която извършва бомбардировки, включително на граждански цели в зоната за деескалация в Идлиб, възпрепятстват прилагането на меморандума, подписан в Сочи.
„Според меморандума от Сочи, който подписахме миналия септември, успяхме да постигнем относителна стабилност, но, за съжаление, от май насам правителството (на Сирия), извършвайки бомбардировки над цивилни цели, прекъсна това относително спокойствие. Това усложнява прилагането на меморандума от Сочи", каза Ердоган.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия и Турция балансират интересите си в Сирия на фона на офанзивата в Идлиб

AFP: Русия и Турция балансират интересите си в Сирия на фона на офанзивата в Идлиб

27 Август 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия и Турция балансират интересите си в Сирия на фона на офанзивата в Идлиб, коментира AFP.
Офанзивата на поддържаните от Москва правителствени сили в Северозападна Сирия подкопава споразумението между Русия и Турция за размирната сирийска провинция Идлиб, но техните собствени интереси трябва да предотвратят неговото пълно разпадане, смятат анализаторите.
Сирийските правителствени сили започнаха наземна офанзива срещу поддържаната от джихадистите крепост Идлиб в близост до турската граница на 8 август след месеци тежки бомбардировки.
Те завзеха ключовия град Хан Шейхун и поеха контрола върху южната част на провинцията, обграждайки турски наблюдателен пункт там.
"Идлиб усложнява връзките между Москва и Анкара, тъй като техните интереси там се разминават", заяви базираният в Русия анализатор Александър Чумилин.
„Проблемът с тази провинция не е от сега, но те бяха успели да намерят компромис“, добави той. "Днес има по-малко свобода на действие."
Дамаск и Москва се опитват да премахнат бившия филиал на „Ал Кайда“ в Сирия „Хаят Тахрир ал Шам“, който доминира в района на Идлиб.
От друга страна, поддържащата бунтовниците Турция се стреми да избегне по-нататъшна ескалация, която би предизвикала масивна вълна от бежанци към южната й граница.
"Позицията на Турция в момента е много слаба", заяви Нихат Али Озкан от базирания в Анкара мозъчен тръст „Тепав“.
Миналата седмица правителствените сили обградиха турски наблюдателен пункт в Морек, след като превзеха града и околните райони. Дни по-рано въздушен удар на сирийската авиация удари турски военен конвой малко след навлизането му в Идлиб по пътя към Хан Шейхун.
Последните събития подкопаха постигнатото миналата година споразумение между Русия и Турция, която се стреми да създаде буферна зона около Идлиб, за да предотврати изцяло навлизане на силите на сирийския президент Башар Асад.
Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Москва, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин във вторник и да обсъдят ескалацията в Сирия.
Той също така ще бъде домакин на Путин и иранския му колега Хасан Роухани на среща на върха в Анкара на 16 септември, за да обсъди последните развития.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските кюрди обявиха, че са започнали да се изтеглят от турската граница

AFP: Сирийските кюрди обявиха, че са започнали да се изтеглят от турската граница

27 Август 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Камишли. Кюрдите в Североизточна Сирия обявиха във вторник, че са започнали да се изтеглят от позициите си по турската граница в съответствие със споразумението между Анкара и Вашингтон за създаване на „зона за сигурност“ в този район, предава AFP.
Те казаха, че работата е започнала в събота по „първите практически стъпки - в района на Рас ал Айн - за премахване на някои земни могили и изтегляне на тежките оръжия на „Отрядите за народна самоотбрана“.
Така наречената „зона за сигурност“, договорена от САЩ и Турция по-рано този месец, цели да създаде буфер между турската граница и сирийските райони, контролирани от кюрдските въоръжени формирования, които Анкара смята за терористи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин пристигна на авиоизложението МАКС, където ще проведе преговори с Ердоган

ТАСС: Путин пристигна на авиоизложението МАКС, където ще проведе преговори с Ердоган

27 Август 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Жуковски, където ще бъде открито 14-ият Международен авиокосмически салон МАКС-2019. Самолетът на руския лидер кацна на пистата на авиоизложението и той бе посрещнат от вицепремиера Юрий Борисов, министъра на отбраната Сергей Шойгу и министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Преди това там кацна самолетът на турския държавен глава Реджеп Таийп Ердоган, предава ТАСС.
Очаква се, че Путин и Ердоган ще участват на церемонията по официалното откриване на авиоизложението. След това лидерите ще се запознаят с експозицията и ще проведат пълноформатни преговори. След това президентите на Турция и Русия ще се срещнат с представители на пресата.
Както по-рано съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, страните възнамеряват да обсъдят ситуацията в северозападната сирийска провинция Идлиб, както и Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Анкара ще отговори срещу Сирия дори при „най-малката атака“ срещу турски войници

Yeni Safak: Анкара ще отговори срещу Сирия дори при „най-малката атака“ срещу турски войници

27 Август 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще иска от руския си колега Владимир Путин да гарантира сигурността на турските войници в лицето на офанзивата на сирийската армия в северозападната част на страната, когато двамата лидери се срещнат във вторник , пише турският консервативен ежедневник Yeni Safak.
Според източника на изданието, Ердоган, който ще пристигне на еднодневна визита в Москва, е казал на Путин миналата седмица, че офанзивата на сирийската правителствена армия предизвиква хуманитарна криза и заплашва националната сигурност на Турция. Той твърди още, че сигурността на турските войници в Сирия ще бъде една от ключовите теми на срещата, която трябва да започне в 13:30 и да завърши със съвместно изявление в 16:00
Сирийските войски обкръжиха бойци на опозицията и турски военен пост в Северозападна Сирия в настъпление за възстановяване на територията и градовете, които правителството загуби в началото на войната. Турция подкрепи някои опозиционни фракции в Идлиб, докато Русия и Иран подкрепят Асад.
Военният наблюдателен пункт в близост до град Морек е един от 12, които Анкара е създала в Северозападна Сирия по силата на споразумение с Москва и Техеран преди две години, за да намали боевете между силите на Асад и бойците на опозицията.
„Всяка стъпка или атака, която би нарушила споразумението, трябва да се избягва, но за съжаление виждаме примери за това в последно време“, заяви официалният представител. „Очакваме Путин да предприеме стъпки, които ще облекчат проблема там“.
Ердоган и Путин провеждат чести разговори и изградиха тесни връзки, насочени към сътрудничеството в областта на енергетиката и отбраната. През юли Турция започна да доставя руски системи за противоракетна отбрана С-400 - ход, който обтегна връзките си със съюзника на Анкара в НАТО - Съединените щати.
Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в понеделник, че доставката на втората батерия от системата С-400 ще започне във вторник.
Освен че постави турските войски в региона на огневата линия, офанзивата на силите на Асад заплаши надеждите на Анкара да предотврати нова вълна от бежанци - включително бойци - от южната й граница.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Продължават усилията за организиране на съвместни турско-американски патрули в Северна Сирия

Anadolu Agency: Продължават усилията за организиране на съвместни турско-американски патрули в Северна Сирия

27 Август 2019 | 03:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полагат се усилия за „започване на съвместни патрули с американски военни“ скоро „за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия“, заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в понеделник, цитиран от Anadolu agency.
"Нашата работа продължава, за да започнем скоро съвместни патрули с американските военни части", каза Акар по време на проверки на войски в източната провинция Ерзинджан, заедно с началниците на генералния щаб, на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили.
Турски и американски военни служители постигнаха споразумение на 7 август, зоната за сигурност в Северна Сирия ще служи като "коридор за мир" за разселените сирийци, които желаят да се върнат у дома и ще бъде създаден Съвместен оперативен център в Турция, който да координира създаването й.
Акар заяви, че първият съвместен разузнавателен полет е извършен с американски хеликоптер в събота.
„Продължават усилията за извършване на подобен полет с турски хеликоптер в следващите дни“, каза той и добави, че след това ще започнат съвместни патрули.
Акар също заяви, че Турция няма да толерира никакво забавяне.
„Темите, които сме планирали и договорили, трябва да се поддържат и реализират с определен темп“, добави той.
В телефонен разговор в сряда Акар и американският министър на отбраната Марк Еспър се съгласиха да стартират първата фаза на плана за зона за сигурност в Сирия от 21 август.
Акар каза, че зоната за сигурност източно от река Ефрат в Сирия трябва да бъде създадена в рамките на принципите, заложени в календара, без забавяне, според турското Министерство на отбраната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция изпраща бронирани машини до границата със Сирия

ТАСС: Турция изпраща бронирани машини до границата със Сирия

27 Август 2019 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското командване прехвърли колона от бронирани машини до сирийската граница в района на Турско-американския координационен център за съвместни операции, предава TACC, като се позовава на информация на CNN Turk.
На по-рано съвместният оперативен център на Турция и САЩ започна да функционира официално. Конвоят се състоеше от танкове, бронирани превозни средства и камиони с боеприпаси.
За прехвърляне на сухопътни войски не се съобщава, но турското командване през последните месеци непрекъснато увеличава присъствието на войски на границата със Сирия.
На 7 август делегация на американските военни проведе серия от разговори с Анкара и беше решено да се открие център за съвместни операции в Северна Сирия. Тези споразумения бяха постигнати докато Турция се подготвяше за нова задгранична операция източно от Ефрат. Понастоящем тази зона се контролира от кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС). Те са подкрепени от САЩ, но са обявени за терористична органзиация в Турция, като Анкара твърди, че те застрашават сигурността й.
Според договора, по границата ще се установи и зона за сигурност, от която членовете на ОНС трябва да се изтеглят.
Целта на новия център е да координира усилията между военните на Турция и САЩ за изпълнение на плана за създаване на буферна зона в Северна Сирия. Чрез нея сирийските бежанци ще могат да се върнат по домовете си, а зоната за сигурност ще се превърне в защитен пояс за турската граница.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Продължават усилията за организиране на съвместни турско-американски патрули в Северна Сирия

Anadolu Agency: Продължават усилията за организиране на съвместни турско-американски патрули в Северна Сирия

26 Август 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полагат се усилия за „започване на съвместни патрули с американски военни“ скоро „за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия“, заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в понеделник, цитиран от Anadolu agency.
"Нашата работа продължава, за да започнем скоро съвместни патрули с американските военни части", каза Акар по време на проверки на войски в източната провинция Ерзинджан, заедно с началниците на генералния щаб, на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили.
Турски и американски военни служители постигнаха споразумение на 7 август, зоната за сигурност в Северна Сирия ще служи като "коридор за мир" за разселените сирийци, които желаят да се върнат у дома и ще бъде създаден Съвместен оперативен център в Турция, който да координира създаването й.
Акар заяви, че първият съвместен разузнавателен полет е извършен с американски хеликоптер в събота.
„Продължават усилията за извършване на подобен полет с турски хеликоптер в следващите дни“, каза той и добави, че след това ще започнат съвместни патрули.
Акар също заяви, че Турция няма да толерира никакво забавяне.
„Темите, които сме планирали и договорили, трябва да се поддържат и реализират с определен темп“, добави той.
В телефонен разговор в сряда Акар и американският министър на отбраната Марк Еспър се съгласиха да стартират първата фаза на плана за зона за сигурност в Сирия от 21 август.
Акар каза, че зоната за сигурност източно от река Ефрат в Сирия трябва да бъде създадена в рамките на принципите, заложени в календара, без забавяне, според турското Министерство на отбраната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Турски войски ще влязат в Северна Сирия „много скоро“

Ердоган: Турски войски ще влязат в Северна Сирия „много скоро“

26 Август 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски сухопътни сили ще влязат в Северна Сирия, на изток от река Ефрат, „много скоро“, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.
„Надявам се никой няма да подложи на изпитание решителността на Турция да изчисти сирийските си граници от терористи“, заяви Ердоган в реч по случай 948-ата годишнина от битката при Манцикерт.
Турският президент заплаши, че всяко „забавяне“ на изпълнението на споразуменията по сделката, сключена със САЩ за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия ще доведе до „изпълняване на плановете“ на Анкара.
„Усложняването на плановете в региона и огромното количество коварни капани няма да ни възпрепятстват по пътя“, заяви президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция и САЩ осъществиха първия си съвместен разузнавателен полет след споразумението за зоната за сигурност в Северна Сирия

Anadolu Agency: Турция и САЩ осъществиха първия си съвместен разузнавателен полет след споразумението за зоната за сигурност в Северна Сирия

25 Август 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Американски и Турски офицери проведоха първия съвместен разузнавателен полет от сключването на споразумението за зоната за сигурност в Северна Сирия, предава Anadolu Agency, като се позовава на информация на Пентагона.
Говорителят на силите на САЩ Шон Робъртсън заяви, че двама генерали, по един от всяка страна, са летели с хеликоптер заедно.
Това се случва точно след като Вашингтон и Анкара създадоха съвместен координационен център в Северна Сирия.
Този полет демонстрира загрижеността на САЩ по отношение на „легитимните притеснения на Турция за сигурността на южната си граница“, се казва в изявлението на Робъртсън.
Той добавя и, че САЩ са решени да „поддържат безопасността в Североизточна Сирия, така че „Ислямска Държава“ да не може да се появи наново“.
Този първи съвместен полет между Анкара и Вашингтон позволява на САЩ да „останат съсредоточени върху постигането на трайно поражение на „Ислямска държава“, гласи още съобщението.
Турция и Белия дом се договориха да бъде създаден координационен център за съвместни операции, както и зона за сигурност в Северна Сирия, която да бъде изчистена от членове на обявените от анкара за терористични групировки „Работническа партия на Кюрдистан“ и „Отряди за народна самоотбрана“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: В Северна Сирия „Отрядите за народна самоотбрана“  започнаха оттегляне от договорената между САЩ и Турция зона за сигурност

Anadolu Agency: В Северна Сирия „Отрядите за народна самоотбрана“ започнаха оттегляне от договорената между САЩ и Турция зона за сигурност

25 Август 2019 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Сирийските Демократични Сили“, под чиято опека функционира и кюрдската организация “Отряди за народна самоотбрана“, обявена от Анкара за терористична, започна изтегляне от Северна Сирия, съобщава Anadolu Agency.
Това се случва след като САЩ и Турция се споразумяха да започнат първата фаза от плана за изграждане на зона за сигурност в Северна Сирия.
„В рамките на 24 часа от телефонното обаждане между министърите на отбраната на САЩ и Турция, свързано с въпросите по сигурността в Северна Сирия, „Сирийските демократични сили“ започнаха демонтирането на укрепленията си“, заявиха представители на Висшето командване на въоръжените сили на Вашингтон в „Туитър“.
„Това демонстрира тяхната отдаденост към прилагането на рамките на механизмите за безопасност.“, добавиха те.
В телефонното обаждане министрите Марк Еспър и Хулуси Акар са се съгласили да бъде дадено началото на първата фаза от прилагането на споразуменията между САЩ и Турция за сигурна зона в Сирия близо до турската граница.
Акар настоя, че зоната за сигурност, източно от река Ефрат в Сирия трябва да бъде създадена в рамките на принципите, заложени в календара, без никакво забавяне.
Акар и Еспер също се споразумяха, че военните делегации от двете страни ще се срещнат в Анкара скоро, за да обсъдят следващите етапи от плана за установяването на зона за сигурност.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: В Северна Сирия „Отрядите за народна самоотбрана“  започнаха оттегляне от договорената между САЩ и Турция зона за сигурност

Anadolu Agency: В Северна Сирия „Отрядите за народна самоотбрана“ започнаха оттегляне от договорената между САЩ и Турция зона за сигурност

24 Август 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Сирийските Демократични Сили“, под чиято опека функционира и кюрдската организация “Отряди за народна самоотбрана“, обявена от Анкара за терористична, започна изтегляне от Северна Сирия, съобщава Anadolu Agency.
Това се случва след като САЩ и Турция се споразумяха да започнат първата фаза от плана за изграждане на зона за сигурност в Северна Сирия.
„В рамките на 24 часа от телефонното обаждане между министърите на отбраната на САЩ и Турция, свързано с въпросите по сигурността в Северна Сирия, „Сирийските демократични сили“ започнаха демонтирането на укрепленията си“, заявиха представители на Висшето командване на въоръжените сили на Вашингтон в „Туитър“.
„Това демонстрира тяхната отдаденост към прилагането на рамките на механизмите за безопасност.“, добавиха те.
В телефонното обаждане министрите Марк Еспър и Хулуси Акар са се съгласили да бъде дадено началото на първата фаза от прилагането на споразуменията между САЩ и Турция за сигурна зона в Сирия близо до турската граница.
Акар настоя, че зоната за сигурност, източно от река Ефрат в Сирия трябва да бъде създадена в рамките на принципите, заложени в календара, без никакво забавяне.
Акар и Еспер също се споразумяха, че военните делегации от двете страни ще се срещнат в Анкара скоро, за да обсъдят следващите етапи от плана за установяването на зона за сигурност.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Турция ще обсъди с Доналд Тръмп ситуацията в Северна Сирия

ТАСС: Президентът на Турция ще обсъди с Доналд Тръмп ситуацията в Северна Сирия

24 Август 2019 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че възнамерява да обсъди с американския президент Доналд Тръмп през следващите дни ситуацията в Северозападна Сирия, където има офанзива на правителствените войски, предава агенция TACC.
Турският лидер заяви това на церемония, посветена на 18-тата годишнина от създаването на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“.
Ердоган добави, че възнамерява да създаде „зона на мира“ в Северна Сирия по протежение на южната граница на Турция.
По-рано пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е обсъждал по телефона с Ердоган образуването и стартирането на Сирийския конституционен комитет. Те също така са обсъдили сътрудничество между двета страни, насочено към стабилизирането на ситуацията в района на Идлиб.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Германия е обезпокоена от атаките на сирийския режим в Идлиб

Yeni Safak: Германия е обезпокоена от атаките на сирийския режим в Идлиб

23 Август 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия изрази своето безпокойство заради въздушните атаки, извършени от проправителствените сили в Северна Сирия, пише турският вестник Yeni Safak.
На пресконференция в Берлин, заместник-говорителят на външното министерство Райнер Брюл заяви, че Германия е „много загрижена“ във връзка с ескалацията на напрежението и задълбочаването на хуманитарната криза в района на Идлиб.
Той потвърди доклад на германски медии, който разкри, че най-малко шест медицински заведения, финансирани от Германия, са били целите на въздушните удари през последните месеци.
Освен тези здравни заведения, 12 лечебни центрове и четири линейки на доброволческата организация „Белите каски“, която е финансирана от Германия, са били умишлено бомбардирани.
Брюл подчерта, че броя на разселените лица в региона е достигнал до 590 хил. от месец април насам, което предизвика сериозни опасения за нова хуманитарна криза на фона на провежданата от режима и съюзниците му офанзива.
Турция и Русия се договориха миналата година да превърнат Идлиб в зона за деескалация, където всякакви актове на агресия да са изрично забранени.
Сирийският режим обаче системно нарушава условията споразумението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин и Ердоган са обсъдили ситуацията в Идлиб

РИА Новости: Путин и Ердоган са обсъдили ситуацията в Идлиб

23 Август 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са провели телефонен разговор в петък, в хода на който са обсъдили ситуацията в Идлиб, предава РИА Новости.
Както съобщава администрацията на турския лидер, Ердоган е казал на руския си колега, че нарушенията на примирието в северозападната сирийска провинция вредят на усилията за разрешаване на кризата в арабската република.
От Кремъл посочват единствено, че въпросът за Идлиб е засегнат в хода на разговора и че той се е провел по инициатива на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските правителствени сили са обградили наблюдателен пост на турската армия в Морек

AFP: Сирийските правителствени сили са обградили наблюдателен пост на турската армия в Морек

23 Август 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските правителствени сили са обградили наблюдателен пост на турската армия в близост до град Морек на границата между провинциите Хама и Идлиб, предава AFP, като се позовава на информация от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП).
Град Морек, където са отрязани турските войски, се намира в северната част на провинция Хама, част от управлявания от джихадистите анклав, в който влизат и територии от Идлиб. Сирийската армия стартира операция срещу него през април тази година.
„Правителствените сили са обградили турския наблюдателен пункт в Морек, след като са превзели други градове и села в района", твърдят от СОЧП.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия и Сирия обсъдиха възстановяването на инфраструктурата на страната

РИА Новости: Русия и Сирия обсъдиха възстановяването на инфраструктурата на страната

22 Август 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният представител на президента на Руската Федерация за страните от Близкия Изток и Африка и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, обсъди с посланика на Сирия в Москва Рияд Хадад текущата ситуация страната, предава РИА Новости.
„По време на разговора беше разгледана възникващата ситуация в Сирия и около нея. Бяха обсъдени и актуални въпроси във връзка с руско-сирийското сътрудничество, като се съсредоточихме върху задачите за възстановяване на социално-икономическата инфраструктура на страната“, твърди външното министерство.
Сирийски източници заявиха, че правителствената армия е превзела град Хан Шейхун, като в този момент градът се изчиства от мини.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Великобритания е започнала преговори с „Отрядите за народна самоотбрана“ в Сирия

Yeni Safak: Великобритания е започнала преговори с „Отрядите за народна самоотбрана“ в Сирия

22 Август 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Властите на Великобритания ще са медиатор на преговорите между обявената от Анкара за терористична организация „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), според същите крило на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) и кюрдската опозиция, пише турското издание Yeni Safak.
Според информация на Националния съвет на сирийските кюрди, опитите на Обединеното кралство да помирят ОНС с дясната кюрдска опозиция може да придадат легитимност на вторите, нещо което Франция опита по-рано, но се провали.
По време на предишната среща в Камишли, опозицията отхвърли предложението на Франция за отваряне на офиси в райони, завзети от ОНС в Северна Сирия.
По молба на САЩ, британска делегация отиде в Камишли, за да обсъди същия въпрос. Позицията на съвета ще зависи от приложимостта на предложенията на Лондон.
Според турското издание, в опитите си да стане единствен представител на сирийските кюрди, ОНС в миналото са репресирали опозицията в региона.
Групировката многократно е отвличала членовете на партията и са заключвали или разрушавали офисите на политически групи, свързани със съвета.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската армия освободи най-големия бастион на терористите в Идлиб – Хан Шейхун

РИА Новости: Сирийската армия освободи най-големия бастион на терористите в Идлиб – Хан Шейхун

22 Август 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Идлиб. Правителствената армия на Сирия освободи град Хан Шейхун в провинция Идлиб, съобщи пред РИА Новости източник от мястото на събитието.
„Но в момента се провеждат операции по зачистване и разминиране“, уточни той.
По-рано бе съобщено, че армията на Башар Асад е взела града под огневи контрол, като е заела ключовите позиции около него и е отрязала снабдителните пътища на терористите.
Хан Шейхун е най-голямата база на екстремистките джихадистки организации в Южен Идлиб.
Тази провинция остава последния бастион на терористите в Сирия. Освен въоръжената опозиция, там се базира „Джебхат ан-Нусра“.
Наскоро в Нурсултан (столицата на Казахстан – бившата Астана) се проведоха преговори за деескалация в региона, а на втори август в Идлиб влезе в сила „примирие“.
Командването на въоръжените сили на Арабската република заяви, че ще спре боевете, при условие че Турция изпълни задълженията си по Договора от Сочи.
Това е документ, подписан между Москва и Анкара миналия септември. Основният момент беше изтеглянето на тежките и средните оръжия на враждуващите страни на 20 километра от демилитаризираната зона. Турция трябваше да гарантира безопасността на отстъплението.
На 5 август сирийската правителствена армия възобнови операцията си поради неизпълнение на условията: бандформированията, възползвайки се от затишието, предприеха опити да атакуват позициите на сирийските военни в северната част на провинция Хама и многократно откриваха огън по населени с цивилни граждани селища.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Дамаск отвори коридор за извеждане на цивилни от контролираните от бунтовниците райони в Идлиб

AFP: Дамаск отвори коридор за извеждане на цивилни от контролираните от бунтовниците райони в Идлиб

22 Август 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Правителството в Дамаск отвори коридор за извеждане на цивилни от контролираните от бунтовниците градове в провинция Идлиб, предава AFP. Агенцията припомня, че от април насам силите на Дамаск провеждат масирана операция в северозападната провинция на страната.
„Сирийското правителство обяви отварянето на хуманитарен коридор Соуран в северната част на провинция Хама", предаде държавната информационна агенция SANA, цитирана от френската медия.
Коридорът ще бъде използван за евакуация на „цивилни граждани, които искат да напуснат райони, контролирани от терористи в северната част на Хама и южната част на провинция Идлиб", става ясно още от съобщението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.