НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Севдалина Попова, Община Белово: В местността „Извора”  е локализирано селище, възникнало в края на ранножелязната епоха

Севдалина Попова, Община Белово: В местността „Извора” е локализирано селище, възникнало в края на ранножелязната епоха

13 Март 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Белово. В местността „Извора”, която се намира на 200 метра източно от крайните къщи на квартал „Малко Белово“, непосредствено северно от пътя Белово – Пазарджик, е локализирано селище. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Севдалина Попова, старши експерт „Музейно дело“ в Община Белово. Тя обясни, че обектът е разположен в тила на най-високата надзаливна тераса на десния бряг на река Марица, в подножието на северния склон на рида Алабак. „Важен фактор за съществуването на археологически обект е наличието на голям водоизточник – извор. Общата площ на обекта е 15 декара. На 200 метра южно, в местността „Милчовец“ е локализиран обект със сходна хронология. Между двата обекта, през 1942г. е открита и куполна гробница, която днес не е запазена. Селището в местността „Извора“ е възникнало в края на ранножелязната епоха и е престанало да бъде обитавано преди края на ІV век пр. Хр., може да се предположи приемственост с обекта в местността „Милчовец”, където са открити следи от интензивна човешка дейност от ранно елинистическата епоха.
Обектът е съществувал през втората половина на ІV век пр. Хр. и първата половина на ІІІ век пр. Хр., като култов комплекс от ритуални ями. По това време е била изградена и куполната гробница, разположена между двете местности. Споменатите три тракийски обекта – селище, некропол и култово място са логично свързани. Важен фактор за появата им на това място е преминаващата от тук важна комуникационна артерия, която свързва територията на Горна Марица, през Западните Родопи с долината на Места и още на юг с Егейското крайбрежие“, коментира Попова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Белово – градът на трите планини” на Радио „Фокус“ – Пазарджик

Акценти в предаването „Белово – градът на трите планини” на Радио „Фокус“ – Пазарджик

13 Март 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Белово. В днешното издание на съвместното предаване „Белово – градът на трите планини” на Радио „Фокус“ – Пазарджик и Община Белово ще разговаряме с кмета на общината инж. Костадин Варев за подготвянето на необходимата документация и проекти за ремонт на моста в село Момина Клисура и за реализацията на други проекти, по които работи общината. Ще чуете също какви подобрения са направени в село Сестримо. По темата ще разговаряме с кмета на населеното място Стефан Джамов. От Севдалина Попова, старши експерт „Музейно дело“, ще научите кои са показаните експонати в първата изложба „Археология“ на Историческия музей в Белово и кои от тях са най-интересните.

Предаването „Белово – градът на трите планини“ се излъчва всяка сряда по Радио „Фокус“ – Пазарджик от 15.00 до 16.00 часа. Телефоните за връзка със студиото са 0885 606692 и 034 420020. Водещ на предаването е Ваня Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.
В Израел се провеждат общи избори. 17 септември 2019 г.

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.