НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България отбеляза 142 години от подвига на героите от Шипченската епопея (ОБЗОР)

България отбеляза 142 години от подвига на героите от Шипченската епопея (ОБЗОР)

24 Август 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Габрово. Тази година се чества 142-рата годишнина от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война. Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово. Честванията започнаха в 12.00 часа на обяд на връх Шипка, където държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. След това беше отслужена заупокойна молитва, след която президентът произнесе реч в памет на загиналите. Той припомни събитията от 1877 година. „В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад“, каза президентът. На връх Шипка за поредна година се стекоха българи от цялата страна, които с признателност и благодарност отдадоха почит на безсмъртните.
Паметникът на свободата на знаменития връх е изграден преди 85 години. От тогава досега, по думите на президента, бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. „Бди като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи“, заяви Румен Радев. Той цитира надписа на паметника: „Трябва да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето“.
Държавният глава призова българите да отстояват свободата си срещу посегателства от чужди и от свои. Той прикани да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. В заключителната част на своята реч Радев заяви, че споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, защото в основата на паметника за положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие.
След словото на президента в програмата бе заложена постановка на шипченските боеве, която се състоя от 13.00 часа на върха.
В 20.45 часа държавният глава прие почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-рата годишнина от Шипченската епопея. Тържествената заря-проверка започна в 21.05 часа.
В речта си на централния площад в Габрово президентът Румен Радев призова българите да върнат достойнството на народа и държавата ни, да се борят за духовност, единение срещу моралното падение, срещу злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни. Той се обърна към гражданите, дошли да почетат паметта на загиналите герои от Шипка, които с присъствието си доказват, че духът на опълченците е още с нас, че вековният компас на българите е още жив. Президентът изказа дълбоката си признателност към хората, които носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, градят и достойния утрешен ден. Румен Радев допълни, че в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които отстояваха българската свобода и ни завещаха че саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух, за да помним, че свободата не се дава, а за нея се воюва дори с голи ръце.
По повод 142-та годишнина от Шипченската епопея кметът на Габрово Таня Христова припомни в словото си на централния площад в Габрово, че България е винаги там, където живее вярата в доброто и където ни обединява победата на духа. Тя призова българите да вървим заедно по моста между събитията от преди 142 г. и днешният ден, убедени че пътят ни е верен. „Днес България е в свободата ни, в народната памет, в цветята пред могилите на героите, в националния трибагреник, в дланите на децата ни, които подават ръка, за да свържат миналото с бъдещето“, допълни още Христова.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че Шипченската епопея е на ярък пример за родолюбие и братство. По думите й Руско-турската освободителна война е взела много скъпи жертви и тяхната смелост никога няма да бъде забравена. „Днес сме признателни към тях, но и длъжни. Да защитаваме истината за българската история. Да мислим свободно, да говорим свободно, да живеем свободно. Да пазим свободата на България", добави Нинова.
По повод годишнината от Шипченската епопея д-р Чавдар Ангелов от Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" каза, че идеята за построяване на Паметника на свободата в чест на загиналите се появява няколко месеца след Руско-турската война, а върхът към момента на отбраната на Шипченския проход се е казвал Свети Никола и вече 3 пъти се правят опити да се възстанови старото му име. Той отбеляза, че Шипченската епопея има голямо значение за националното самочувствие на българина. „Тази епопея, тези шестдневни боеве, са ключови за развитието на българския народ през последните 140 години“, коментира той. Чавдар Ангелов поясни, че тържествата за отбелязването на 142-рата годишнина от боевете за свободата на България на връх Шипка са започнали още в петък, а в събота сутринта е отслужена панихида в памет на загиналите.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Христова, кмет на Габрово: България е винаги там, където живее вярата в доброто и където ни обединява победата на духа

Таня Христова, кмет на Габрово: България е винаги там, където живее вярата в доброто и където ни обединява победата на духа

24 Август 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Габрово. България е винаги там, където живее вярата в доброто и където ни обединява победата на духа. Това каза кметът на Габрово Таня Христова в словото си по повод 142-та годишнина от Шипченската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека заедно да вървим по моста между събитията от преди 142 г. и днешният ден, убедени че пътят ни е верен. Днес България е в свободата ни, в народната памет, в цветята пред могилите на героите, в националния трибагреник, в дланите на децата ни, които подават ръка, за да свържат миналото с бъдещето“, каза още Таня Христова.
В словото си пред хилядите събрали се граждани, тя допълни, че Шипка е паметта за времето, когато габровци копаят окопи, поправят път към Шипка, изкачват оръдия в планината, а после под дъжд от куршуми носят вода до окопите и изнасят ранените. „Само от Габрово в Руско-турската освободителна война се включват около 600 опълченци. Летописната книга на нашия град започва с ген. Радецки, провъзгласен за почетен гражданин, а след него се нареждат имената на още генерали, редом до тях стоят 522 поборници и опълченци, участвали в боевете на Шипка. И макар да сме в дълг към всички, които все още не са част от летописите ни, почитта ни е искрена, защото знаем най-важното – те успяха“, допълни още кметът на Габрово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: В сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които отстояха българската свобода

Президентът Румен Радев: В сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които отстояха българската свобода

24 Август 2019 | 21:07 | Агенция "Фокус"
Габрово. В сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които отстояха българската свобода. Това каза президентът Румен Радев в словото си в Габрово по повод 142-та годишнина от Шипченската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Казват, че това което човек прави за себе си, умира заедно с него. Но това, което прави за другите, живее вечно. Затова в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които преди 142 г. на Шипка отстояха българската свобода. На Шипка не се искаха сложни военни действия, искаше се само едно – да загине всеки на поста си, да умре като герой. Тази смърт е истинското величие на Шипка. Тези думи ни остави един от летописците на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 г. , за да знаят потомците, че саможертвата е най-чутовният връх във висините на български дух, за да помнят, че свобода не се дава, а за нея се воюва, дори с голи ръце. За да знаят, че доблестта е по-силна от щита на поробителя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Историческият връх Шипка ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата ни

Президентът Румен Радев: Историческият връх Шипка ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата ни

24 Август 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Габрово. Историческият връх Шипка ни призовава да върнем достойнството на народа и на държавата. Това каза президентът Румен Радев в словото си в Габрово по повод 142-та годишнина от Шипченската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да се борим за духовност, единение срещу моралното падение, срещу злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни“, каза още президентът.
В словото си той се обърна към гражданите, които са дошли днес да почетат паметта на загиналите герои от Шипка, които с присъствието си доказват, че духът на опълченците още е с нас. „И както казва поетът Иван Вазов „Не се гаси туй, що не гасне“. Вековният морален компас на българите е още жив. Към вас е моята дълбока признателност. Носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, вие градите и достойният утрешен ден“, завърши президентът Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

24 Август 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Тя е най-ярък пример за родолюбие и братство. Руско-турската освободителна война взе много скъпи жертви. Смелостта им никога няма да се забрави. Днес сме признателни към тях, но и длъжни. Да защитаваме истината за българската история. Да мислим свободно, да говорим свободно, да живеем свободно. Да пазим свободата на България", посочи Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее

Президентът Румен Радев: Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее

24 Август 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее. Това каза президентът Румен Радев по случай 142-рата годишнина от Шипченската епопея, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Румен Радев поздрави гвардейците по случай честването на 142-рата годишнина от Шипченската епопея. „В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война“, каза Радев. Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата. „Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни, които не отстъпиха нито крачка назад“, заяви президентът. По думите му паметникът днес е сборен пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност ще поменат безсмъртните. „Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи“, каза Румен Радев и добави, че трябва да помним миналото си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Чавдар Ангелов, НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Идеята за паметник, който да увековечи паметта на бранителите на Шипченския проход се поява няколко месеца след края на Руско-турската война

Д-р Чавдар Ангелов, НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Идеята за паметник, който да увековечи паметта на бранителите на Шипченския проход се поява няколко месеца след края на Руско-турската война

24 Август 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Идеята за построяване на паметник, който да увековечи паметта на бранителите на Шипченския проход и на всички загинали за освобождението на България се поява няколко месеца след края на Руско-турската освободителна война. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. „През зимата на 1879 година в старопрестолния град Търново заседава Учредителното събрание, което има задача да изработи първата българска Конституция. По време на дебатите се поставя и въпросът за построяването на подобен монумент. Идеята е подкрепена от тогавашните лидери на българския обществено-политически живот, а и по-голямата част от присъстващите делегати“, посочи той. Д-р Ангелов допълни, че като всяко нещо в България реализирането се натъква на множество трудности. „Идеята е подхващана многократно в следващите десетилетия, но едва в началото на 20-те години на 20-ти век се пристъпва към конкретни действия. Фактически самото строителство на монумента започва през 1926 година и след много трудности и перипетии завършва до началото на 30-те години“, каза още той. Д-р Ангелов допълни, че откриването на паметника става в една наистина тържествена и приповдиганата обстановка на 26 август 1934 година в присъствието на цар Борис III, на цялото българско правителство, на генералитета, на обществения културен и политически елит на тогавашна България и многохилядно множество, което се стича към връх Свети Никола от цялата страна. „Този паметник вече 85 години е един от най-обичаните и почитаните български паметници, който всяка година се посещава от десетки хиляди българи. Днес НПМ „Шипка - Бузлуджа” има голямата отговорност да се грижи за съхранението и поддържането на този монумент и се надяваме, че днес, когато ще отбележим 85-ата годишнина от тържественото освещаване на паметника ще бъде споделен с нас от наистина много наши сънародници“, допълни директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа”.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Шипченската епопея има изключително голямо значение за националното самочувствие на българина

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Шипченската епопея има изключително голямо значение за националното самочувствие на българина

24 Август 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Шипченската епопея има изключително голямо значение за националното самочувствие на българина, както на съвременниците на събитието, така и на съвременните българи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. „Тази епопея, тези шестдневни боеве, са ключови за развитието на българския народ през последните 140 години. Вероятно без съществуването на тази победа Руско-Турската война може би щеше да завърши по различен начин, в смисъл да не се достигне до възстановяването на българската държавност, което става факт шест месеца след героичната зашита на Шипченския проход през лятото на 1887 година“, обясни той. „Тя се превръща в един нарицателен пример за готовност за саможертва и борбата за Освобождението и обединението на българския народ. Може би в този смисъл никак не е случайно, че Шипченската епопея е първата от дългата поредица епопеи, които българската армия, изградена на българското опълчение, в последствие създава“, допълни д-р Ангелов. „Имаме епопея по време на Сръбско-българската война, при Сливница и Гургулят, имаме и Одринската епопея по време на Балканската война през 1913 година. Имаме Дойранска епопея в края на участието на България в Първата световна война, така че героите на Шипка, българските опълченци и офицерите, войниците от руските пехотни артилерийски части, участвали в отбраната на Шипченския проход, се превръщат в един пример за подражание“, каза още той. Д-р Ангелов допълни, че всеки честен българин, който милее за България и обича своята Родина, поставя на едно от първите места в пантеона на славата именно бранителите на Шипченския проход.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Програмата на Националното честване на Шипченската епопея тази година е богата и разнообразна

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Програмата на Националното честване на Шипченската епопея тази година е богата и разнообразна

24 Август 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Програмата на Националното честване на Шипченската епопея тази година е богата и разнообразна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов. „Петък, преди тържествената част и кулминацията на празника, беше посветен на традиционното вече спортно състезание по изкачване на стъпалата, водещи към Паметника на свободата. По традиция след края на това състезание се проведе и един открит урок по история, който тази година минава под наслова „Бъди на върха“. Събитието се провежда пред самия Паметника на свободата. В петък в 17.30 часа беше премиерата на книгата „Участието на българите в освободителната война“ в Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово“, допълни директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа”.
„Днес, когато е кулминацията, по традиция всичко започва с панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве в Соколския манастир. След което към превала на шипченския проход се отправят традиционните три лъча. Единният започва от Соколския манастир, другият от местността Узана, третият от храма „Рождество Христово“ в град Шипка“, посочи той. „Кулминацията на тържествата ще бъде в 12.00 часа, когато очакваме тържеството да бъде уважено от президента на Република България Румен Радев. Националната гвардейска част ще бъде заедно с нас. В 13.00 часа ще се проведе възстановка на боевете, свързани с отбраната на Шипченския проход. Тази година за втори път това ще се включи западно от централната батарея, близо до историческия връх Шипка“, обясни д-р Ангелов. Той допълни, че вечерта в Габрово ще има парад на военните духови оркестри в българската армия. В 20.45 ще започне тържествената заря-проверка.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея

Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея

24 Август 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Епичните боеве през август 1877 г. се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21-ви до 23-ти между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска – без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини – 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления „са крайно необходими“. Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).
В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично – по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските войници. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10.00 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 часа настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат телата на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на тридневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8200 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: За честванията на 142-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението по път I-5 Габрово - Шипка – Казанлък

АПИ: За честванията на 142-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението по път I-5 Габрово - Шипка – Казанлък

24 Август 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Габрово. От 8.00 до 20.00 часа за честванията на 142-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка - Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Транзитният трафик ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката, както следва:
- за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;
- за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе.
Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово - Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.
В област Стара Загора движението на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (връзката на път I-5 с I-6).
През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в националното честване на 142 години от Шипченската епопея

Президентът Румен Радев ще участва в националното честване на 142 години от Шипченската епопея

24 Август 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12.00 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата. От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве. В 20.45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 142-ата годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.