НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лидерът на АБВ Румен Петков: За последните 10 години законодателството в страната е катастрофално

Лидерът на АБВ Румен Петков: За последните 10 години законодателството в страната е катастрофално

24 Август 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Варна. За последните десет години законодателството в страната е катастрофално. То обслужва всичко друго, но не и правораздаването и интересите на българските граждани. Това коментира на пресконференция във Варна лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според Петков досега само от АБВ са повдигнали пред обществото този проблем, докато другите политически сили отказват да коментират качеството на законодателната дейност на парламента. Пред представители на медиите в града той направи анализ на най-важния, според него, аспект от работата на 44-тото Народно събрание – законодателната дейност. Петков добави, че от партията нееднократно са заявявали, че това е най-слабият парламент от 1990-та година насам. Според него от 18 януари тази година до края на април в НС са внесени 60 законопроекта, а 31 от тях са предложени от народни представители, повечето от които от управляващия формат. По думите му за тази практика има поне три причини, една от които е, че правителството бяга от обществено обсъждане. Той добави, че втората е, че мотивацията от страна на народните представители е твърде повърхностна, а третата е, че Министерският съвет отказва да носи отговорност. Давайки за пример редица закони, които са променяни многократно през последните 10 – 18 години, лидерът на АБВ посочи, че всичко това би трябвало да бъде обект на сериозен анализ през новия сезон. Затова от партията ще настояват да има солиден правен експертен съвет към ръководството парламента, през който законодателно да бъде закрепено преминаването през всички нормативни документи.
„За съжаление част от причините народни представители да прокарват законопроекти сигурно обслужват лобистки интереси. Ние ще направим сериозен анализ на Закона за отпадъците, защото имаме основание да считаме, че там в една или друга форма, има лобистки интереси“, каза той. Румен Петков припомни, че още през октомври 2017 година, от партията са направили официално предложение към председателя на Народното събрание за изграждане на Правен съвет. Не след дълго обаче, се е стигнало до абсурда, председателят на последно изградения съвет - проф. Огнян Герджиков, да поиска неговото закриване поради очевидното нежелание на ръководството на парламента и постоянните комисии, да ползват услугите му. За илюстрация на нежеланието им, той посочи, че за близо три години, позиции от съвета са потърсени само по два законопроекта – Административно-процесуалния кодекс и Кодекса на труда.
Пред медиите във Варна Румен Петков предостави справка и за по-значимите за българските граждани законопроекти, които са били изменени. "Те са в сферите на сигурността и правораздаването, икономиката и провеждането на обществените поръчки, както и един крещящ случай на накърняване на националния и обществения интерес – Законът за пътищата", посочи той. Председателят на АБВ даде за пример, че за три години Законът за обществените поръчки е бил променян 16 пъти. “Ние обявяваме парична награда от 5 лева за този, който открие една обществена поръчка, която е стартирала и е приета при същия закон. Няма такава! Това поставя участниците в процедурите в изключително деликатно положение, административно-контролните функции също се смазват. Почти няма месец, да няма правена промяна в този закон и това очевидно обслужва нечии корупционни интереси, но не и тези на българското общество“, каза още Румен Петков. По думите му за 10 години Гражданско-процесуалният кодекс е променян 32 пъти, което означава, че за това време няма досъдебно производство, повдигане на обвинение и произнасяне на присъда, които да са по един ГПК. Следващият пример бе с Наказателно-процесуалния кодекс, който е претърпял 44 изменения и допълнения за 12 години. Наказателният кодекс също е променян 40 промени за 10 години. „Сигурно всички сме критици, с основание, на съдебната система, но не знам дали си даваме сметка как работят дознатели, прокурори и съдии в страната. Когато обвиняваме съдебната система, първият обвиняван трябва да е Народното събрание. Кодексът за социално осигуряване за 18 години има 135 изменения и допълнения“, посочи Румен Петков. Като пример той даде и въвеждането на тол системата, която също трябва да бъде обсъдена сериозно.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.