НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек

14 Август 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция – Бургас. По думите му източник на инфекциятата е болният човек. Според него вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек. Той добави, че всеки неимунизиран човек е изложен на риск от разболяване от морбили и разпространение на заболяването. „Основно средство за профилактика на заболяването е приложението на жива противоморбилна ваксина. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар на Република България на 13 месеца и 12 години“, добави Паздеров. Той заяви, че всеки болен от морбили подлежи на изолация и лечение в дома или на хоспитализация по медицински и епидемични показания. Лечението се предписва от специалист инфекционист и се прилага в дома или в Инфекциозно отделение, като уточни, че при заболяване от морбили се извършва влажно почистване на повърхности и проветряване на помещенията, в които се намира болният. „Издирват се имунизациите срещу морбили на всички контактни лица. Неболедувалите и неимунизирани срещу морбили лица се имунизират (по възможност до 72 часа от контакта) и се поставят под медицинско наблюдение за 17 дни от датата на имунизация. При поява на случай на морбили в детско заведение или училище контактните деца от групата или от класа се поставят под медицинско наблюдение за 21 дни“, посочи д-р Георги Паздеров. По думите му контактните деца, неимунизирани срещу морбили, поради медицински причини или ненавършена възраст, се отстраняват от колектива за период от 21 дни. Всички медицински специалисти и друг персонал в лечебните заведения, които осъществяват контакт с пациенти и има вероятност да се заразят от морбили, представят данни за наличие на имунитет срещу заболяването.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: В областта през 2019 г. са регистрирани 9 потвърдени случая на морбили

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: В областта през 2019 г. са регистрирани 9 потвърдени случая на морбили

14 Август 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. В областта през 2019 г. са регистрирани 9 потвърдени случая на морбили. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция – Бургас. По думите му случаите са регистрирани през месеците: март – 2 случая, април – 5 случая, и май – 2 случая. Високият имунизационен обхват по отношение на морбили в областта, както и своевременно и ефективно предприетите мерки, са допринесли за спиране разпространението на заболяването, като от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.
„Във връзка с регистрирани случаи на морбили в страната и в областта и разпоредени мерки от МЗ, с цел недопускане и ограничаване на епидемичното разпространение на заболяването, на територията на областта са издадени предписания на общопрактикуващите лекари в областта за: преглед на имунизационния статус на населението от пациентската листа на възраст от 13 месеца до 18 г., подлежащи на имунизация срещу морбили; незабавно обхващане с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани пациенти от пациентската листа на възраст от 13 месеца до 18 г.; повишено вниманието за ранно откриване признаците на морбили и предприемане на необходимите действия за съобщаване в РЗИ - Бургас, изолация, диагностика и лечение; насочване за консултация с инфекционист на всички случаи със симптоматика за морбили, който по преценка да извършва хоспитализация и лечение“, добави Паздеров.
Той допълни, че са издадени предписания на лечебни заведения за болнична помощ за насочване вниманието на лекарите от лечебното заведение за ранно откриване признаците на морбили и предприемане на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение; насочване за консултация с инфекционист на всички случаи със симптоматика за морбили; прилагане стриктно на противоепидемичните мерки за недопускане вътреболнично разпространение на морбили; стриктна изолация на пациенти с неясни температурни състояния и липса на проведена имунизация срещу морбили в отделения, различни от инфекциозните; данни за имунитета на медицинските специалисти по отношение на морбили. Изготвени са списъци по отделения с данни за имунитета на медицинските специалисти по отношение на морбили.
„Създадена е организация в УМБАЛ - Бургас, според която при хоспитализация на контактни на потвърдени случаи на морбили, лицата да се изолират до уточняване на диагнозата. Издадени са предписания на медицинските специалисти в к.к Слънчев бряг и в курортните селища на област Бургас за ранно откриване на признаците на морбили, стриктно съобщаване, изолация, диагностика и лечение на случаи със симптоми на морбили.
Във връзка със съществуващ реален риск от внос на морбили със сезонни работници от други държави са дадени препоръки на работодателите, да въведат изискване за провеждане на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили при наемане на работници от други държави“, уточни д-р Георги Паздеров.
По думите му организирани и проведени са две кампании за активно издирване и обхващане на неимунизирани срещу морбили деца в квартал “Победа“ в град Бургас съвместно с ОПЛ и ромските медиатори. Извършено е сероепидемиологично проучване на 61 деца на възраст от 2 г. до 15 г., хоспитализирани в отделения по педиатрия в гр. Бургас за наличие на имунитет срещу морбили, създаден в резултат на проведени имунизации. В имунизационен кабинет на РЗИ - Бургас са проведени имунизации срещу морбили, паротит и рубеола на деца без избран общопрактикуващ лекар от родителите. Представители на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ - Бургас взеха участие в организирани 2 срещи с родители и бременни, проведени с цел повишаване информираността на родителите за значението на имунизациите.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 29-годишен мъж е заболял от морбили, все още издирват контактни лица

Варна: 29-годишен мъж е заболял от морбили, все още издирват контактни лица

12 Август 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Варна. 29-годишен мъж от Варна е заболял от морбили. Той е настанен в Инфекциозната клиника в града, след като дълго време се е самолекувал. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция. Мъжът не е бил имунизиран срещу заболяването. В момента състоянието му вече се подобрява и предстои до дни да бъде изписан от болницата. Според д-р Драганова спрямо установените хора, с които пациентът е общувал преди поставянето на диагнозата, се предприемат съответните противоепидемични мерки. Проверява се техният имунизационен статус и върху тази основа се установяват мерките. „Има една по-трудна задача – установяването на контактни лица по месторабота. Това ще ни затрудни. Мъжът е работил на летището“, коментира д-р Драганова. Според нея е трудно да се установи целият пътникопоток. До момента няма заболели от хората, които доказано са общували с мъжа. Той живее само с възрастни хора и опасността да е заразил малки деца е много малка.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Регистриран е случай на морбили в Гурково, РЗИ предприема мерки за ограничаване на разпространението на болестта

Стара Загора: Регистриран е случай на морбили в Гурково, РЗИ предприема мерки за ограничаване на разпространението на болестта

16 Юли 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. На 12 юли 2019 г. е регистриран първият потвърден случай на заболяването морбили в област Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Най-вероятно се касае за внесена инфекция. Случаят е от гр. Гурково при мъж на 49 г. Приет е в Клиника по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия.
Регионална здравна инспекция - Стара Загора извърши епидемиологично проучване и са предприети всички необходими противоепидемични мерки. Заболелият все още е хоспитализиран в Клиниката по инфекциозни болести, а контактните с него хора се наблюдават. Предприети са действия за издирване и имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в гр. Гурково, относно заболяването морбили. Провеждат се информационни беседи в град Гурково съвместно с община Гурково и неправителствената организация „Свят без граници”.
РЗИ напомня, че:
- при липса на данни за извършена имунизация срещу морбили в имунизационния паспорт на детето паортит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация;
- на лицата, имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили е препоръчително извършването на серологично изследване в медико-диагностични лаборатории за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването;
- при лицата, които са с липса на имунитет е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Намаляват случаите на заразени с морбили в областта

Кюстендил: Намаляват случаите на заразени с морбили в областта

10 Юли 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Намаляват случаите на заразени с морбили в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. За изминалата седмица са регистрирани само седем случая, а в предходната – осем. За сравнение в месец юни е имало седмици с по над 20 случая. От началото на годината има установени 145 заболели от морбили в региона. Данните сочат, че през изминалата седмица има два случая на туберкулоза, 16 на варицела и 1 на скарлатина. Регистрирани са и по един заболял от ротавирусен гастроентерит и салмонелоза.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 138 са случаите на морбили от началото на годината в областта

Кюстендил: 138 са случаите на морбили от началото на годината в областта

5 Юли 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 138 са случаите на морбили от началото на годината в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Само за месец юни регистрираните случаи са 79. Общините Кюстендил и Дупница са най-засегнати от заболяването. За изминалия месец има 47 случая в Кюстендилска община и 31 в община Дупница. Установен е и един случай на територията на Невестинска община. 45 са случаите само за град Кюстендил, а по един в селата Багренци и Копиловци. Данните на здравната инспекция сочат и ръст при заболелите от варицела. За първото полугодие на 2019 година броят им е 442, а за същия период на 2018 година заразените са били 141 души.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.