НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TACC: Русия извърши ракетни изпитания в Камчатка и Арханглеска област

TACC: Русия извърши ракетни изпитания в Камчатка и Арханглеска област

24 Август 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Ядрените подводници на Руската федерация "Тула" и "Юрий Долгорукий" изстреляха балистични ракети по цели на полигон в Камчатка и в Архангелска област, като част от военни учения, съобщава агенция TACC, като се позовава на информация от съобщение на Министерството на отбраната на Руската федерация.
„На 24 август в съответствие с плана на военните учения, успешно бяха изпълнени изстрелвания на балистични ракети „Синева“ от стратегическите подводници „Тула“ и Юрий Долгоруки“, съобщава министерството.
Министерството заяви, че ракетите са изстреляни от района на Северния ледовит океан и от Баренцово море.
„Тестовите макети на бойните глави завършиха пълния цикъл на полетната програма и успешно удариха учебни цели на полигоните в района на Архангелск и на полуостров Камчатка“, казаха от министерството.
Министерството отбелязва, че тези изстрелвания потвърждават техническите характеристики на балистичните ракети, както и производителността на всички ракетни системи на подводници.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ остават верни на идеята за върхови постижения във въоръжаването

РИА Новости: САЩ остават верни на идеята за върхови постижения във въоръжаването

23 Август 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Провокирайки света към нова оръжейна надпревара, САЩ остават верни на идеята си за супер-върхови постижения, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от РИА Новости.
Той добави, че в подобна ситуация Русия няма да остане безучастна.
"Провокирайки света към нова надпревара във въоръжаването, САЩ остават верни на идеята си за върхови постижения и пълна безнаказаност. Русия в тази ситуация няма да остане безразлична", заяви Володин.
Той отбеляза, че решението на президента на Русия да подготви сходен отговор на действията на Вашингтон "напълно отговаря на задачата да гарантира сигурността" на Руската федерация и нейните граждани.
"Русия, от своя страна, продължава да се застъпва за глобалната сигурност. Но днес много зависи от вас, скъпи колеги от европейските парламенти. Ако допуснете разполагането на американски ракети в Европа, трябва да разбирате последствията", добави Володин.
На среща с постоянните членове на Съвета за сигурност, руският президент Владимир Путин заяви, че изстрелването на американски крилати ракети по-рано през месеца само потвърждава предишната информация. Според него Вашингтон е ангажиран в създаването на оръжие, забранено от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие (ДРСМО).
Президентът отбеляза, че Русия не възнамерява да се включва в оръжейната надпревара, но припомни, че макар Москва да е едва на седмо място в света по разходи за отбрана, тя все пак разработва нови оръжия, които нямат аналози в света.
Той добави, че Русия възнамерява да продължи да гарантира своята сигурност и да отговори подобаващо на последните действия на САЩ.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин коментира ситуацията с излизането на САЩ от ДРСМО и обеща симетричен отговор

РИА Новости: Путин коментира ситуацията с излизането на САЩ от ДРСМО и обеща симетричен отговор

23 Август 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин направи изявление на съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на страната, на което бе обсъден Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) и скорошните изпитания на САЩ. Стенограмата от заседанието е публикувана на официалния уебсайт на Кремъл, предава РИА Новости.

В началото на речта руският лидер припомни, че Вашингтон изпробва крилата ракета с наземно базиране, която според американските военни е способна да порази цели на разстояние над 500 километра, което е в нарушение на ДРСМО.
Според Путин, използваните от САЩ в хода на изпитанията установки MK-41 потвърждават обосноваността на претенциите, които Москва е имала към Вашингтон в периода на действие на ДРСМО.
„Това оръжие влиза в категорията, забранена от ДРСМО от 1987 година. Освен това, използваните в хода на изпитанията универсални пускови установки MK-41 изцяло потвърждават обосноваността на претенциите, които руската страна е отправяла към САЩ в периода на действието на договора“, каза държавният глава.
„Американците упорито ги опровергаваха, като твърдяха, че наземните MK-41 уж не могат да изстрелват крилати ракети с морско базиране „Томахоук“. Сега доказателството на нарушението е налице и е невъзможно да бъде оспорено, те само го казаха“, подчерта Путин.
Възниква въпросът, какво ще бъде разположено в Полша и Румъния – системи за противоракетна отбрана или ракетни ударни комплекси с много голям обсег, запита той.

Режисирана кампания
Държавният глава отбеляза също, че САЩ са изстреляли такава ракета само 16 дни след официалната денонсация на договора.
„И е очевидно, че това не беше импровизация, а беше поредното звено в поредицата отдавна планирани и осъществявани мероприятия“, заяви Путин, като припомни, че Москва отдавна разполага със сведения за създаваното от САЩ забранено оръжие.
САЩ режисираха кампания, в която обвиняват Руската федерация в нарушаване на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), опитвайки се да прикрият плановете си за излизане от споразумението, заяви Путин, като допълни, че с тази цел Вашингтон е провел пропагандистка кампания за „неспазване на Договора от Русия“.

Реакцията на Москва
В руското ръководство не са останали съмнения какви са истинските замисли на американците, подчерта Путин.
„Избавили се от ограниченията, развързали ръцете си за разполагане на забранени ракети в различни региони на света, американски политици от много висок ранг и ниво заявяват, че разполагането на новите системи може да започне от Азиатско-Тихоокеанския регион, но това засяга нашите коренни интереси, защото това се намира много близко до руските граници“, посочи руският президент на съвещанието.
При това той напомни, че Москва никога не е искала да влиза в надпревара във въоръжаването, а по разходи за отбрана Русия заема седмото място в света, докато първото е за САЩ.
„Разработката на най-новото руско оръжие бе предизвикана от едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана през 2003 година. Ние просто бяхме принудени и бяхме задължени, без съмнение, да обезпечим сигурността на нашия народ и нашата страна. Точно това правим и сега и, нямайте съмнение, ще го правим и в бъдеще“, подчерта той.
В края на изявлението си, руският лидер разпореди да се направи анализ на степента на заплахата във връзка с изпитанията, които САЩ проведоха на модифицирана крилата ракета, и да се предприемат мерки за подготовката на симетричен отговор.
„Като се имат предвид новите обстоятелства, възлагам на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и други ведомства да анализират нивото на заплаха, породено от действията на САЩ за нашата страна и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор", цитира агенцията думите на Путин.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай няма да участва в преговори за контрол над въоръженията

РИА Новости: Китай няма да участва в преговори за контрол над въоръженията

23 Август 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Китай в момента не е заинтересован в тристранни преговори за контрол над въоръженията, заяви постоянният представител на Пекин при ООН Чжан Цзюн, цитиран от РИА Новости.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има иска да се изработи ново тристранно ядрено споразумение между Русия, Китай и Съединените Щати.
„В момента Китай не е заинтересован и няма да участваме в т.нар. тристранни преговори за контрол над въоръженията“, заяви той на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия е нарушила ДРСМО, за да защити своите граници, заявиха от държавния департамент на САЩ

РИА Новости: Русия е нарушила ДРСМО, за да защити своите граници, заявиха от държавния департамент на САЩ

22 Август 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ вярват, че Русия е решила да "наруши" Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), поради нарастващите заплахи около границите си, предава РИА Новости, като се позовава на информация на Държавния департамент на САЩ.
Той публикува нов доклад за изпълнението на задълженията си по различни споразумения за контрол на оръжията, неразпространението им или разоръжаването. Договорът ДРСМО престана да действа на 2 август по инициатива на Вашингтон, който обвини Русия, че го е нарушила. Москва отрече тези твърдения. Договорът забраняваше ракетите с обхват от 500 до 5500 километра.
"Смятаме, че Русия нарушава задълженията си по ДРСМО да не притежава, да не произвежда и да не провежда изпитания на крилати ракети с обсег на полета от 500 до 5500 километра, а също и да няма или да не строи установки за такива ракети.", пише в доклада.
Освен това департаментът даде обяснение с какъв мотив според тях Русия е нарушила договореностите.
Според доклада, решението на Кремъл да наруши договора е породено от многогодишното разочарование, че на Москва е забранено да притежава наземни ракети със среден обсег, въпреки че предполагаемите заплахи около границите й се увеличават.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Руското външно министерство оцени плановете на САЩ за разполагане на ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

„Российская Газета“: Руското външно министерство оцени плановете на САЩ за разполагане на ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

22 Август 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Плановете на САЩ да разработят и разположат наземни ракети със среден обсег, както и идеята за разполагането им в Азиатско-Тихоокеанския регион представляват заплаха за международната сигурност, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от вестник “Российская Газета”.
"Това, което се случва, води до повишено напрежение в света. Действията на САЩ представляват заплаха за международната сигурност", заяви дипломатът.
По тази тема, Русия и Китай свикват заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Тя подчерта, че всеки член на Съвета за сигурност има право да направи искане за провеждане на заседание.
"Основата на руското искане беше, а това е сериозна причина, е именно изразеното от САЩ намерение по отношение на разполагането на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион", добави тя.
"Очакваме откровена размяна на мнения с колеги и с представител на генералния секретар на ООН", продължи Захарова.
По-рано Пентагонът изпробва наземна крилата ракета, която до 2 август беше предмет на Договора за ракетите със среден обсег на действие, от който Вашингтон се оттегли. Руското външно министерство обърна внимание на факта, че ракетата използвана по време на теста е била изстреляна от установка Mk-41. Обикновено тези установки се използват за изстрелване на прихващащи, но тестовете показват, че са подходящи и за изстрелване на крилати ракети.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег

Владимир Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег

22 Август 2019 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег, заяви президентът на страната Владимир Путин по време на срещата с финландския си колега Саули Ниинистьо, пише електронното издание на вестник „Московский комсомолец“.
При това Русия няма да разполага оръжия от този вид, преди това да бъде направено от САЩ. Москва съжалява, че Вашингтон, в нарушение на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), е започнал изптания на забранените ракети. По неговите думи, САЩ са излезли от Договора специално с целта да започнат изпитания на новото оръжие.
При това Путин изпитва тревога от това, че САЩ могат да изстрелват ракетите си от територията на Полша и Румъния, като за това е нужно само промяна на софтуера.
Москва възнамерява да води диалог с Вашингтон за стратегическата стабилност, но ще обезпечи собствената си сигурност, увери Путин. Като цяло, Русия ще реагира огледално на заплахите, свързани с разработката на ракети от САЩ.
Преводи редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег

Владимир Путин: Русия ще разработи ракети със среден и малък обсег

21 Август 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег, заяви президентът на страната Владимир Путин по време на срещата с финландския си колега Саули Ниинистьо, пише електронното издание на вестник „Московский комсомолец“.
При това Русия няма да разполага оръжия от този вид, преди това да бъде направено от САЩ. Москва съжалява, че Вашингтон, в нарушение на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), е започнал изптания на забранените ракети. По неговите думи, САЩ са излезли от Договора специално с целта да започнат изпитания на новото оръжие.
При това Путин изпитва тревога от това, че САЩ могат да изстрелват ракетите си от територията на Полша и Румъния, като за това е нужно само промяна на софтуера.
Москва възнамерява да води диалог с Вашингтон за стратегическата стабилност, но ще обезпечи собствената си сигурност, увери Путин. Като цяло, Русия ще реагира огледално на заплахите, свързани с разработката на ракети от САЩ.

Преводи редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: По искане на Русия и Китай СС на ООН ще проведе извънредно заседание за ракетните разработки на САЩ

ТАСС: По искане на Русия и Китай СС на ООН ще проведе извънредно заседание за ракетните разработки на САЩ

21 Август 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в четвъртък по въпроса за ракетните разработки на САЩ, нарушаващи условията на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Както съобщи пред ТАСС изпълняващият длъжността постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски, искането за провеждането на съответното заседание е дошло от страна на представителите на Москва и Пекин.
„Заедно с Китай поискахме днес заседание на СС във връзка със заявленията на САЩ за плановете им да разработят и разположат ракети със среден радиус на действие“, каза събеседникът на агенцията. Той уточни, че заседанието ще бъде проведено в четвъртък в 22 часа, то ще е открито и ще има доклад на представител на генералния секретар на ООН.
В понеделник Пентагонът съобщи, че на 18 август САЩ са провели изпитания на крилата ракета с наземно базиране за първи път след излизането от ДРСМО, като те са със забранени от този документ характеристики.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ изпитаха забранена от ДРСМО ракета, Москва определи действията им като курс към ескалиране на военното напрежение

ТАСС: САЩ изпитаха забранена от ДРСМО ракета, Москва определи действията им като курс към ескалиране на военното напрежение

20 Август 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Москва. На фона на съобщенията, че САЩ са провели изпитание на ракета, забранена по силата на вече изтеклия Договор за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков изрази съжаление за действията на Вашингтон и заяви, че американците поемат курс към ескалиране на военното напрежение, предава TACC.
"Прави впечатление, че изпитването на усъвършенствана ракета "Томахоук" се проведе буквално 16 дни след оттеглянето на САЩ от ДРСМО и прекратяването на този договор. Вероятно не може да има по-ясно и категорично потвърждение, че разработването на съответните системи се провежда в САЩ отдавна и подготовка да се откаже от договора включва също съответната научноизследователска дейност“, цитира агенцията думите на руския дипломат.
Според Рябков Москва също е забелязала, че "стартирането е направено с помощта на инсталацията Mk41". "Универсалната пускова установка, която е подходяща за изстрелване не само на ракети-прехващачи SM-3, но и на крилати ракети от различни видове "земя-земя", "въздух-въздух", обясни Рябков.
"Всичко това предизвиква съжаление. САЩ очевидно са поели курс към ескалиране на военното напрежение", подчерта заместник-министърът на външните работи на Русия. "Ние не се поддаваме на провокации. Ние, както бе обявено вчера (понеделник - бел.р.) във Франция от руския президент [Владимир Путин], потвърждаваме отново своя ангажимент за едностранен мораториум върху разполагането на наземни системи със среден обсег, докато тези системи не бъдат внедрени от САЩ във всички регион на света“, добави Рябков.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ тестваха ракета, ограничена от ДРСМО

Reuters: САЩ тестваха ракета, ограничена от ДРСМО

19 Август 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът заяви в понеделник, че е изпробвал конвенционално конфигурирана наземна крилата ракета, която е ударила целта си след повече от 500 км полет, което е първото подобно изпитание, след като САЩ се изтеглиха от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), предава Reuters.
В изявление Пентагонът заяви, че тестът е проведен в неделя на остров Сан Никола, Калифорния.
САЩ официално се оттеглиха от ДРСМО от 1987 г. рано този месец, след като определиха, че Москва нарушава договора, обвинение, което Кремъл отрече.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.