НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: От 30 август до 1 септември ще има две ленти за движение в посоката на интензивния трафик в участъка от АМ "Струма" край Дупница

АПИ: От 30 август до 1 септември ще има две ленти за движение в посоката на интензивния трафик в участъка от АМ "Струма" край Дупница

29 Август 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. През почивните дни ще има две ленти за движение в посоката на интензивния трафик в участъка от АМ „Струма“ край Дупница. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
От 14.00 часа в петък до 10.00 в неделя в участъка от АМ „Струма“ в района на Дупница ще има две ленти за движение за леките автомобили и ППС до 12 т в посока Кулата и една за София. От 10 ч. в неделя до 14 ч. в петък, когато трафикът за столицата е по-интензивен, ще има две ленти за София и една за Кулата. С въвеждането на реверсивното движение ще се улесни пътуването в пиковите дни и часове.
Платното за Кулата от автомагистралата, което е засегнато от пожара в депото за отпадъци, остава затворено за извършване на необходимите аварийно-възстановителни дейности.
Превозните средства с маса по-голяма от 12 т, включително и автобусите, пътуващи към Кулата ще се отбиват от АМ „Струма“ при пътен възел „Долна Диканя“, ще преминават по път I-1/Е-79 и при пътен възел „Бобошево“ ще продължават по АМ „Струма“. За пътуващите към София отбиването по път Е-79 ще става при пътен възел „Бобошево“, а качването на магистралата ще бъде при пътен възел „Дупница Север“.
За ППС над 12 т се забранява движението по пътната връзка от път Е-79 към АМ „Струма“, при пътен възел „Дупница Север“ при км 51+236 и по пътните връзки от път ІІ-62 Дупница-Кюстендил към АМ „Струма“ на пътен възел „Дупница Юг“ по направленията: Кюстендил – Благоевград, Кюстендил – София, Дупница – Благоевград и Дупница – София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

</i></b> Около половин милион лева ще струва почистването на подмостовите пространства (ОБЗОР)

Около половин милион лева ще струва почистването на подмостовите пространства (ОБЗОР)

28 Август 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Размерът на средствата за почистването на боклуцитe под мостове се уточнява, но прогнозата е, че ще са необходими не по-малко от половин милион лева. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски на брифинг за резултатите от извършените проверки на съоръженията за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащия сервитут. Повод за проверките беше възникналият пожар в депото за вторични отпадъци край Дупница, вследствие на който част от колоните на моста на АМ „Струма“ в този участък бяха компрометирани. Битови и строителни отпадъци, гуми, складиране на сено и отглеждане на животни под съоръженията са основните констатации от извършените проверки на мостовете по републиканската пътна мрежа. До 23 август са проверени 3 808 съоръжения. Нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия им сервитут има при 120 от тях. „Работата на експертите продължава и предстои на установените нарушители, съвместно с компетентните органи - РИОСВ и общините, да се съставят актове по Закона за административните нарушения и наказания. Санкцията за физическите лица е от 200 до 500 лв., а за юридическите от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не може да бъдат открити ще премахнем неправомерно струпаните отпадъци за сметка на бюджета“, подчерта Терзийски. По думите му тези половин милион лева вместо за текущ ремонт и поддържане на пътищата, за изкърпване на настилките, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа и за обезопасяване на участъците, ще трябва да се хвърлят за почистване на боклуци, които недобросъвестни граждани, фирми и организации са разпръснали. „Апелирам гражданите да не изхвърлят битовите и строителните си отпадъци не само в сервитута на мостовите съоръжения, а въобще на нерегламентирани места, защото за да бъдат предотвратени последиците от техните действия се бърка не само в нашия джоб, но и в техния включително“, допълни той. Председателят на УС на АПИ заяви, че разчистването на пространствата около някои съоръжения е започнало и целта е премахването им да приключи до средата на септември.

Зорница КОСТАДИНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: При 120 съоръжения от проверени 3808 са установени отпадъци

АПИ: При 120 съоръжения от проверени 3808 са установени отпадъци

28 Август 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. При 120 съоръжения от проверени 3808 са установени отпадъци. Около половин милион лева ще струва почистването на подмостовите пространства. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Битови и строителни отпадъци, гуми, складиране на сено и отглеждане на животни под съоръженията са основните констатации от извършените проверки на мостовете по републиканската пътна мрежа. До 23 август са проверени 3 808 съоръжения. Нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия им сервитут има при 120, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Работата на експертите продължава и предстои на установените нарушители, съвместно с компетентните органи - РИОСВ и общините, да се съставят актове по Закона за административните нарушения и наказания. Санкцията за физическите лица е от 200 до 500 лв., а за юридическите от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не може да бъдат открити ще премахнем неправомерно струпаните отпадъци за сметка на бюджета, подчерта Терзийски.
Размерът на средствата за почистването на боклуците се уточнява и в момента се изготвят допълнителни задания към пътните управления. Прогнозата е, че ще отидат не по-малко от половин милион лева. За съжаление вместо за текущ ремонт и поддържане на пътищата, за изкърпване на настилките, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа и за обезопасяване на участъците ще трябва да ги хвърлим за почистване на боклуци, които недобросъвестни граждани, фирми и организации са разпръснали, подчерта Терзийски. Апелирам гражданите да не изхвърлят битовите и строителните си отпадъци не само в сервитута на мостовите съоръжения, а въобще на нерегламентирани места, защото за да бъдат предотвратени последиците от техните действия се бърка не само в нашия джоб, но и в техния включително, заяви Терзийски и подчерта, че опазването на околната среда зависи не само от институциите, но и от всеки български гражданин.
Разчистването на пространствата около някои съоръжения започна и целта ни е премахването им да приключи до средата на септември, каза още председателят на УС на АПИ.
Голяма част от установените нарушения са под съоръжения, които са в населените места или в непосредствена близост до тях. Например захвърлени автомобилни гуми са открити под моста при 17-ти км на път III-208 Провадия - Дългопол и община Провадия е уведомена да ги премахне. Строителни материали и механизация са констатирани и под съоръжението при 63-ти км на път III-609 в Дряново.
През летните месеци някои замеделски стопани използват пространството под мостовете за временно складиране на бали със сено и слама или за отглеждане на кокошки и овце. Пространството под съоръжение над река Бели Вит на път III-3701 в Тетевен е било обособено за отглеждане на животни като мястото е било оградено с греди, дъски и талашитени плоскости. На същия път само че на съоръжение на сто места от първото е направен кокошарник. Временните селскостопански заграждения вече са премахнати. Обособени пространства за отглеждане на животни са открити и под моста в село Крушаре на път II-53 Сливен - Ямбол. Сено е намерено и под надлез на път II-23 Кубрат - Русе в Русенска област и на път II-48 Омуртаг - Котел на територията на село Тича.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Георги Терзийски, АПИ: Там, където не можем да открием нарушителите, ще поемем разходите по разчистване на сметищата под мостовете

Инж. Георги Терзийски, АПИ: Там, където не можем да открием нарушителите, ще поемем разходите по разчистване на сметищата под мостовете

28 Август 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Там, където не можем да открием нарушителите, АПИ ще премахне незаконно струпаните боклуци. Това каза председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на брифинг за резултатите от извършените проверки на съоръженията за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащия сервитут, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако се установят физически лица, които са нарушители, глобата е между 200 и 500 лева. За юридически лица санкцията е от хиляда до три хиляди лева", обясни Терзийски. По думите му до момента са създадени два акта за нарушения. Той допълни, че разчистването на отпадъците трябва да приключи до средата на септември. „Най-често под мостовете констатираме битове отпадъци, автомобилни гуми, включително сено и ограждения за животни през летните месеци. Взели сме всички мерки – гумите са извозени, а загражденията – премахнати. На откритите собственици ще бъдат наложени парични санкции“, заяви председателят на Управителния съвет на АПИ. На журналистически въпрос за това какво се случва в момента със съоръжението на АМ „Струма“, Терзийски отговори, че ремонтите на лявото по-малко засегнато платно са приключили и движението е било възстановено, а работата по дясното платно изисква повече време и срокът е до 4 месеца.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

120 нерегламентирани сметища  под мостове е регистрирала проверката на АПИ

120 нерегламентирани сметища под мостове е регистрирала проверката на АПИ

28 Август 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. В периода до 23 август са проверени над 3800 съоръжения на републиканската пътна мрежа, като са установени нерегламентирано използвани пространства под мостовете и прилежащия сервитут на 120 съоръжения. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски на брифинг за резултатите от извършените проверки на съоръженията, предаде репортер на Агенция "Фокус". Повод за проверката беше възникналият пожар в депото за вторични отпадъци край Дупница, вследствие на който част от колоните на моста на АМ „Струма“ в този участък бяха компрометирани. Най-често се касае за битови отпадъци и автомобилни гуми, като има и случаи за съхранение на сено и ограждения за животни. От АПИ са започнали разчистване на отпадъците за тяхна сметка. „Още в понеделник съм разпоредил да бъдат изчислени средствата, които ще ни бъдат необходими за почистването“, отбеляза Терзийски. По думите му предстоят глоби за намерените нарушители, като за частни лица те ще бъдат между 200 и 500 лв, а за юридически от 1000 до 3000 лв. Той отправи апел към всички граждани да не изхвърлят отпадъци в тези пространства, защото опазването на околната среда зависи не само от институциите, а от всеки един от нас. Председателят на Управителния съвет на АПИ допълни, че за разчистването на тези сметища ще са необходими не по-малко от половин милион лева. Той обясни, че повечето отпадъци в сервитута могат да предизвикат пожари и поради липсата на възможност за отичане на водата заради тях – наводнения.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на АПИ Георги Терзийски ще представи на брифинг резултатите от проверките на пътните съоръжения в страната

Председателят на АПИ Георги Терзийски ще представи на брифинг резултатите от проверките на пътните съоръжения в страната

28 Август 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на АПИ Георги Терзийски ще представи на брифинг резултатите от проверките на пътните съоръжения в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Събитието ще се състои от 11.30 часа в зала 702 на АПИ. Проверките бяха насочени към нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Пуснато е движението за леки коли в посока „Кулата“ в едното платно на АМ „Струма“ край Дупница

АПИ: Пуснато е движението за леки коли в посока „Кулата“ в едното платно на АМ „Струма“ край Дупница

23 Август 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. След 16.00 се пуска движението на леките коли за Кулата в едното платно на АМ „Струма“ край Дупница, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура.“. Извършените днес тестове на носимоспособността на съоръжението при 62-ри км потвърдиха първоначалните оценки на експерти, че е възможно пускане на трафика в платното за София, което е по-слабо засегнато от пожара в депото за отпадъци.
Днес и утре в участъка от АМ „Струма“ ще преминават леките автомобили, пътуващи към Кулата, а идващите от Кулата към София ще са по Е-79. В неделя и понеделник, когато трафикът от Гърция към столицата е по-интензивен, по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни.
През следващата седмица в делничните дни за преминаването на леките автомобили в платното за София на АМ „Струма“ край Дупница ще бъде направена допълнителна временна организация на движението в зависимост от интензивността на трафика.
На този етап движението на тежкотоварните превозни средства остава изцяло по Е-79. За повишаване на безопасността от 14 ч. днес до 20 ч. в събота - 24 август, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от АМ „Струма“ към Е-79 при пътен възел „Долна Диканя“. При пътен възел „Бобошево“ тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Терзийски, АПИ: Следобед може да пуснем леките коли по АМ „Струма“, ако тестовете потвърдят безопасността на участъка край Дупница

Георги Терзийски, АПИ: Следобед може да пуснем леките коли по АМ „Струма“, ако тестовете потвърдят безопасността на участъка край Дупница

23 Август 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Дупница. Следобед може да пуснем движението на леки коли, пътуващи към Кулата по АМ „Струма“, в участъка край Дупница, ако тестовете потвърдят безопасността на отсечката. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, който тази сутрин провери работата по разчистването на незаконно струпаните отпадъци под моста при 62-ри километър на автомагистралата. От терена, собственост на пътната агенция – проектното съоръжение плюс два метра в страни от него, са премахнати боклуците натрупани неправомерно от собственика на цеха за преработка и изкупуване на вторични суровини, информират от пресцентъра на АПИ. Остава обаче огромното количество смет натрупана на общински терен, който граничи с този на АПИ, а с това и опасността отново към обхвата на магистралата да се пренесат нерегламентирано боклуци. Терзийски посочи, че камионите на пътноподдържащите фирми са натоварени, но все още компетентните институции – РИОСВ-Перник и община Дупница, не са посочили къде може да се депонират отпадъците.
Днес на затворената за движение отсечка край Дупница се правят тестове с тежкотоварни превозни средства. По този начин ще се установи дали е възможно в следобеда в платното за София, което е по-слабо засегнато от пожара, да се пуснат леките автомобили, пътуващи за Кулата. В посока София ще се преминава по Е-79. В неделя и понеделник, когато трафикът от Кулата към столицата е по-голям в участъка край Дупница по автомагистралата ще преминават леките коли за София, а тези за Кулата ще бъдат по Е-79. Целта е максимално улеснение на шофьорите в края на работната седмица и през почивните дни. На този етап движението на тежкотоварните превозни средства остава изцяло по Е-79.
За повишаване на безопасността от 14 ч. днес до 20 ч. в събота – 24 август, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от АМ „Струма“ към Е-79 при пътен възел „Долна Диканя“. При пътен възел „Бобошево“ тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата. Обходният маршрут за всички останали превозни средства е от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.
Председателят на УС на АПИ Георги Терзийски съобщи, чe възстановяването на съоръжението от пожара започва.
Аварийно-възстановителните дейности ще бъдат възложени по чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП. Стойността им е 1,5 млн. лв. без ДДС, а срокът им за изпълнение е 4 месеца.
Днес бе проверено и съоръжението при 87-ми км на АМ „Струма“. Под него е премахната пътностроителната техника, която строителна фирма бе разположила неправомерно. Пространството под моста е почистено, така както е изискано от АПИ.
Днес изтича срокът, в който директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната трябва да представят на УС на АПИ доклади за извършените от тях обходи на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут. Обобщените резултати от проверките ще бъдат представени в началото на следващата седмица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Нормално интензивен е трафикът по главен път Е-79 и АМ „Струма“ в участъка от областта

Благоевград: Нормално интензивен е трафикът по главен път Е-79 и АМ „Струма“ в участъка от областта

23 Август 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нормално интензивен е трафикът по главен път Е-79 и АМ „Струма“ в участъка от Благоевградска област. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пирин дежурният служител в Областно пътно управление-Благоевград. Няма въведени ограничения за ремонтни дейности. Няма възникнали тежки пътни инциденти през изминалата нощ по пътищата, които са част от републиканската пътна мрежа. Повишена е опасността от падащи камъни в района на Кресненското дефиле и прохода Предел.
От Областно пътно управление-Благоевград отправят апел към водачите на моторни превозни средства да шофират внимателно, съобразявайки се с пътната обстановка и метеорологичните условия, като спазват дистанция.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на АПИ Георги Терзийски ще провери работата по разчистването на пространството под моста при км 62 на АМ „Струма“

Председателят на АПИ Георги Терзийски ще провери работата по разчистването на пространството под моста при км 62 на АМ „Струма“

23 Август 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Дупница. На 23 август в 8.30 часа председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски ще провери работата по разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на АМ „Струма“ от незаконно струпаната смет в обхвата на магистралата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
За улеснение на трафика от 14.00 часа петък до 20.00 часа в събота включително, превозните средства над 12 тона, пътуващи към Кулата, ще бъдат пренасочвани от АМ „Струма“ към Е-79 при пътен възел „Долна Диканя“. При пътен възел „Бобошево“ тежкотоварните камиони отново ще продължават пътуването си по автомагистралата. Обходният маршрут за всички останали превозни средства е от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.
На 23 август изтича срокът, в който директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната трябва да представят на УС на АПИ доклади за извършените от тях обходи на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут. Обобщените резултати от проверките ще бъдат представени в началото на следващата седмица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 година
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 годи...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.