НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Петър Янков, еколог: Наблюдаваме намаляване на броя на някои видове блатни и хищни птици

Д-р Петър Янков, еколог: Наблюдаваме намаляване на броя на някои видове блатни и хищни птици

22 Август 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Наблюдаваме намаляване на броя на някои видове блатни и хищни птици. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Д-р Петър Янков еколог към природозащитния център „Пода“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). „Особено така наречените дъждосвирцови птици и това са птици, които живеят и са свързани с блатата. И повечето от тези видове се размножават в Северна Европа, тези птици през последните години рязко намаляха“, допълни екологът. „Ако преди 30 години кривоклюният брегобегач, това е една малка птичка, която гнезди в Северна Европа, в Скандинавския полуостров, около полярния кръг, беше представена в района на Бургас с хиляди индивиди. През последните години наблюдаваме само отделни птици. За съжаление не само при него е такъв случая“, обясни Д-р Янков. Д-р Петър Янков коментира, че осен блатните птици, намалява броя и на някои хищни птици. „Знаем за това, че един многоброен в миналото вид, като египетския лешояд, през последните години показа един пълен срив на популация. От около 140 двойки през 1980 г. в България, в момента са останали 14-18 двойки, което е много тревожно“, добави още екологът.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Петър Янков, еколог: Миграцията на птиците вече започва и тече с пълна сила

Д-р Петър Янков, еколог: Миграцията на птиците вече започва и тече с пълна сила

22 Август 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Миграцията на птиците вече започва и тече с пълна сила. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Д-р Петър Янков еколог към природозащитния център „Пода“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). „Разбира се различните видове птици прелитат по различно време. Най-напред започнаха да се появяват още през юли месец някои от дъждосвирцовите птици като стридояда, например“, добави екологът. Д-р Янков коментира, че в началото на август е започнала много активно миграцията на белия щъркел. „Известно е, че белият щъркел прелита през месец август, като постепенно числеността му нараства от началото на месеца до към 25 - 26 август. Когато за един ден минават най-много птици, за целия сезон, за целия месец август обикновено минават около 260 000 бели щъркела. А на 26 август, така наречения пиков ден, минават от порядъка на 20 до 32 000 само за този ден“, обясни още д-р Янков.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.