НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: В София ще се проведе Европейски ден на труда на 17 септември

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: В София ще се проведе Европейски ден на труда на 17 септември

21 Август 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Важно за Бюрото по труда и Агенцията по заетостта като цяло е, че на 17 септември в х-л „Рамада“ в София ще се проведе Европейски ден на труда. Това каза пред журналисти Атанаска Янева, гл. експерт в отдел „Посреднически услуги“ в Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ това е т. нар. европейска трудова борса, която ще има представители на над 30 щанда, като над 60 души ще представят работни места от целия Европейски съюз, плюс Исланция, Конфедерация Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн.
„Много са работните места, които ще бъдат заявени във всякакви сфери - в областта на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, леката и тежката промишленост, комуникационните технологии, селското стопанство, сезонна заетост, ще бъдат изнесени много презентации от работодатели за техните фирми, отделно ще бъдат представени възможности за квалификации и чуждоезиково обучение в чужбина“, каза още Янева и добави, че всеки, който има желание да посети тази европейска трудова борса – регистрирано лице в ДБТ – Бургас, заети лица, които работят и си търсят работа в чужбина, пенсионери, учащи лица, е поканен от 19.30 до 17.00 часа на 17 септември в х-л „Рамада“ в София.
„Тези, които си търсят работа в чужбина и владеят език, е добре да носят в себе си повече автобиографии на език, който владеят, за да могат, като се срещнат с работодателите, евентуално да се договорят за заминаване на работа. Традиционно тези трудови борси по това време се провеждаха във Варна и Бургас, като целта им беше тези, които работят през лятото в туризма, да си намерят зимата работа в европейските курорти, но тази година трудовата борса е позиционирана в София и е във всички сфери. Тези трудови борси се оказва, че са един доста подходящ начин да се намери работа в чужбина. Много по-лесно и по-добре се виждат хората с работодателите, взаимно решават дали се харесват или не и веднага се случват нещата“, заяви Атанаска Янева. По думите ѝ Бургас е един от привилегированите градове, в които няколко пъти в годината идват чужди работодатели, не само за такива борси, като отначало е имало огромен интерес, а сега хората, които посещават подобни инициативи, са по-малко.
Според Гергана Костадинова, началник на отдел „Услуги по заетостта” в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас точно на този Европейски ден на труда ще бъде използвана и специална платформа за онлайн комуникация между работодателите, заявили свободни места точно за това събитие, и кандидатите за тези позиции. Платформата и техниката се осигуряват от Европейската комисия.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните безработни в Бюрото по труда към 31 юли е 2685

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните безработни в Бюрото по труда към 31 юли е 2685

21 Август 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общият брой на регистрираните безработни в ДБТ – Бургас към 31 юли е 2685. Това каза пред журналисти Атанаска Янева, гл. експерт отдел ПУ в ДБТ - Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Янева в община Бургас са 2080 души, община Средец – 494, община Камено – 111. Спрямо предходния месец в Бургас са с 52 души повече. В община Средец са с 6 човека повече, а в община Камено са с 6 човека по-малко. „Равнището на безработицата в района на ДБТ - Бургас към 31 юли е 2.33%, като за община Бургас е 1.95%, за община Средец е 9.69%, а за община Камено – 2.95″, каза още Янева. По думите ѝ входящият поток през месеца е от 678 безработни лица, като това е с 191 са повече сравнение с предходния месец, а 628 са новорегистрираните и 50 са с възстановена регистрация.
„В община Бургас са регистрирани 545 човека, в община Средец – 74 души, а в Камено са само 9 човека. С възстановена регистрация в Бургас има 48-ма души, в Средец – 8 лица, а в Камено няма лица с възстановена регистрация“, заяви Янева и добави, че изходящият поток е 626 души, което е с 254 по-малко спрямо месец юни. По думите ѝ това се дължи на по-малко започналите работа през месеца, тъй като сезонът е активен и повече хора са започнали през миналите месеци. Непотвърдилите регистрацията си са 207 души, 224 са отпаднали от регистъра на ДБТ, а 113 са отпаднали по други причини.
„Заявените свободни работни места на първичния трудов пазар в Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас за месец юли са 376, 73-ма човека са професионално ориентирани и консултирани, а 121 лица са участвали в групови мероприятия за професионално ориентиране, информиране и активно поведение на пазара на труда.
В програми за обучение и заетост са работили 130 лица, като нововключените са 33, от тях 16 жени са включени в обучение. Изразходените средства по активна политика са 114 899 лева“, уточни Янева и посочи, че по насърчителните мерки за заетост през месец юли са работили 24 лица, от тях 19 са били в субсидирана заетост, а изразходваните средства са 10 002 лева. Тя допълни, че по схеми за обучение и заетост от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през месец юли са работили 147 лица, от които 5 лица с допълните споразумение за стимули, нововключените са 5 лица. Програмата „Родители в заетост“, т.нар. детегледачки към 31 юли в Бургас са работили 98 лица.
„Към 1 април стартира вторият етап на проект „Ваучери за заети лица“, в Дирекция „Бюро по труда" - Бургас има подадени 66 заявления, от които 58 са одобрени. Издадени са 14 ваучера, стартирали са 3 курса с 8 обучаеми лица. Едното лице е завършило обучението“, уточни Янева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.