НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Здравното министерство няма механизми за преструктуриране на болниците от търговски дружества, а именно там е ключът към решаването на много проблеми

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Здравното министерство няма механизми за преструктуриране на болниците от търговски дружества, а именно там е ключът към решаването на много проблеми

12 Септември 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Искането за промяната в системата на здравеопазването, засягаща търговските дружества, е разковничето на решаването на проблемите в сектора. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Георги Кючуков, член на НС на АБВ и член на Изпълнителното бюро на партията във връзка с протеста на медицинските сестри за по достойно заплащане. По думите му всичките лечебни заведения могат да станат предприятия с особен статут в рамките на търговския закон. Към момента здравното министерство няма никакви механизми за влияние върху възнагражденията на медицинските служители, освен колективен трудов договор, добави Кючуков. „Тази промяна би довела до цялостна структурна реорганизация на здравеопазването. Държавата и общините ще могат да преценят необходимостта от дадено лечебно заведение и неговите функции, и обществените средства ще бъдат насочвани към тези лечебни заведения, които оказват реална медицинска помощ. От там вече ще бъде повишено и заплащането и възможностите за обновяване на апаратура за привличане на по-добри специалисти. Не е тайна, че има лечебни заведения, които само източват НЗОК и в момента няма механизъм, по който те да бъдат лишени от достъп до обществени средства“, обясни той. Доц. д-р Георги Кючуков коментира още, че промяна не се осъществява, заради силата на лобитата, които източват Здравната каса. Това се вижда от ръководните кадри в здравеопазването, включително от ресорното министерство, но те нямат механизъм, който да помогне да се преструктурират.
Виктория МЕСРОБОВИЧ- КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки медицински сестри се събраха на национален протест в столицата

София: Десетки медицински сестри се събраха на национален протест в столицата

11 Септември 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Десетки медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът се провежда пред Народното събрание. Протестиращите носят български трибагреници и трансперанти, на които пише "Не на страха". Сред исканията на недоволстващите са достойно заплащане и по-добри условия на труд. В района е засилено полицейското присъствие. Движението на бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Медицински сестри от областта ще вземат участие в националния протест в София

Видин: Медицински сестри от областта ще вземат участие в националния протест в София

11 Септември 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Видин. Медицински сестри от областта ще вземат участие в националния протест, който се организира днес в София. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Света Петка“. Тя посочи, че групата на видинските медицински сестри не е голяма. „Голяма част от хората ни са в отпуск, а и трябва да си признаем – умориха се много от нас, защото виждат, че нищо не се прави. Фишовете със заплатите ни са същите, няма никакво подобрение“, заяви Диана Богомилова. Тя обясни, че исканията остават същите – повишаване на заплатите, въвеждане на медицински стандарти за работата на сестрите. „Сега една медицинска сестра обслужва три пъти повече пациенти в сравнение с предишни години. Това е огромно натоварване и не е в полза на пациентите“, каза Богомилова. Тя допълни, че исканията са свързани и с повишаване заплащането на нощния труд. „Нашите заплати са между 580 лв. и 610 лв., чисто колежки от отделенията взимат 480 лв. Това отблъсква младите кадри от професията, работят предимно сестри над 50 години във видинската болница, а това е тревожна тенденция“, каза Богомилова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Припознаваме и внасяме промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри на Мая Манолова

Корнелия Нинова, БСП: Припознаваме и внасяме промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри на Мая Манолова

11 Септември 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Припознаваме и внасяме промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри на Мая Манолова. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Както знаете днес протестират медицинските сестри справедливо за възнагражденията си. Бившият омбудсман Мая Манолова заедно с тях изработиха промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, асоциираните медецински специалисти, зъботехниците и помощник-фармацевтите. По процедура на Народното събрание този закон не може да бъде факт, ако някой от депутатите и групите не го припознае. Ето защо ние днес в групата го разгледахме, приемаме го и го внасяме като парламентарна група "БСП за България". Смятаме, че с този закон се слага равнопоставеност между различните съсловни организации, дава се възможност чрез свои представители те да участват в изготвянето на нормативни документи, в професионалната им квалификация, да отстояват правата на тези, които работят неправителствени, съсловни организации. Заедно с това ще подготвим и в бюджетната процедура ще внесем аргументирано и обосновано откъде да дойдат средства за увеличение на заплатите им", заяви Нинова. На въпрос дали Венци Стефанов е уреждал нейни срещи с Леонид Решетников, Нинова отговори: "По шпионския скандал вчера изразихме позиция. Сега ще изслушаме, в 11.00 ч. идват министърът и шефаът на ДАНС. Ако изнесат нови факти, ще ги коментираме. Що се отнася до това какво е казано сутринта в ефир, нямам никаква представа кой на кого какви телефони е раздавал. Многократно съм коментирала случая с Решетников и няма какво ново да ви кажа", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: С моя екип внасяме законопроект за медицинските специалисти - като общество сме им длъжници

Омбудсманът Мая Манолова: С моя екип внасяме законопроект за медицинските специалисти - като общество сме им длъжници

2 Септември 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. С моя екип внасяме законопроект за медицинските специалисти - като общество сме им длъжници. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти пред Народното събрание във връзка с изготвения от нея законопроект за медицинските специалисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Манолова внесе своя законопроекта в деловодството на Народното събрание два дни преди началото на новата пленарна сесия.
„Заедно с медицинските специалисти, които подкрепям от първия ден на техния протест, днес ще внесем искания проект за съсловните организации. Това е едно от исканията на протестите. Министър Ананиев пое ангажимент, че до 25 април ще представи проект на законопроекта, който те искаха, но както и с останалите обещания, то не беше изпълнено. Той излъга медицинските специалисти. С моя екип се нагърбихме и с тази задача да изработим проект на законопроект, който медицинските специалисти искат. Давам си сметка, че той не е идеален, той не е съвършен. Той е точно такъв, какъвто те си го представят и те го искат. Ще го внесем днес в парламента и много се надявам той да стане база за дебат, да се чуят всички гледни точки, всички мнения и наистина да бъде прието едно добро законодателство, което е да е в полза на медицинските специалисти и на нас българите като пациенти. По един или друг начин всеки може да стигне до болница, до спешна помощ и да разчита на тези хора", допълни още Манолова. Тя посочи, че първите хора, които са пристигнали на мястото на инцидента, който тя е претърпяла са били парамедици. "За което им благодаря. Зависим от техния професионализъм, от тяхната отговорност при изпълняване на тяхната професия. Като общество сме им длъжници", допълни още Манолова.
Агенция "Фокус" припомня:
На 15 август омбудсманът на Република България Мая Манолова се срещна с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, на която обсъдиха законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти. За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести. Те искат достойни условия на труд, адекватно заплащане и свой закон, който да отговаря на най-важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии. На срещата стана ясно, че се очаква другата седмица омбудсманът да успее да внесе законопроект за този закон в парламента. Мая Манолова вече е изготвила проект с екипа си и с представители на различните професии в здравеопазването за осъществяване на проекта.
Основните промени, които се предлагат да бъдат въведени, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуват хората, както и задължителност на членството, и критерии за представителност на тези съсловни организации.
Мая Манолова припомни, че искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите и е бил поет ангажимент от министъра на здравеопазването да предложи такъв проект до 20 април, но това не е станало и няма никакво действие от страна на властта. Поради тази причина на омбудсмана му се налага да изпълнява функциите на министър на здравеопазването. А медицинските специалисти на срещата единодушно изказаха своите благодарности към Мая Манолова за оказаната подкрепа и заявиха, че ако тя се кандидатира за кмет на София, задължително ще я подкрепят. Освен това, те обявиха, че на 11 септември излизат на протест пред Народното събрание и няма да си тръгнат, докато исканията им не бъдат приети и не бъде направено нещо, защото вече не вярват на думи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова със законодателна инициатива за съсловните организации на медицинските специалисти (ОБЗОР)

Омбудсманът Мая Манолова със законодателна инициатива за съсловните организации на медицинските специалисти (ОБЗОР)

15 Август 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът на Република България Мая Манолова се срещна с организациите на медицинските сестри, акушерките, лекарските асистенти и фелдшерите, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, на която обсъдиха законопроект за съсловните организации на медицинските специалисти. За създаването на такъв закон медицинските специалисти настояват от първия ден на своите протести. Те искат достойни условия на труд, адекватно заплащане и свой закон, който да отговаря на най-важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии. На срещата стана ясно, че се очаква другата седмица омбудсманът да успее да внесе законопроект за този закон в парламента. Мая Манолова вече е изготвила проект с екипа си и с представители на различните професии в здравеопазването за осъществяване на проекта.
Основните промени, които се предлагат да бъдат въведени, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуват хората, както и задължителност на членството, и критерии за представителност на тези съсловни организации.
Мая Манолова припомни, че искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите и е бил поет ангажимент от министъра на здравеопазването да предложи такъв проект до 20 април, но това не е станало и няма никакво действие от страна на властта. Поради тази причина на омбудсмана му се налага да изпълнява функциите на министър на здравеопазването.
А медицинските специалисти на срещата единодушно изказаха своите благодарности към Мая Манолова за оказаната подкрепа и заявиха, че ако тя се кандидатира за кмет на София, задължително ще я подкрепят. Освен това, те обявиха, че на 11 септември излизат на протест пред Народното събрание и няма да си тръгнат, докато исканията им не бъдат приети и не бъде направено нещо, защото вече не вярват на думи.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.