НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: РИОСВ констатира, че няма замърсяване на въздуха след пожара на депото в Свищов

Велико Търново: РИОСВ констатира, че няма замърсяване на въздуха след пожара на депото в Свищов

15 Август 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Свищов. Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов. Това сочат данни от доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността на РИОСВ. Тя уточни, че от подаване на сигнала за инцидента експертите от РИОСВ и Регионалната лаборатория непрекъснато следят данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. До 8.00 часа тази сутрин не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели: озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод. „Още вчера беше извършена проверка на място, по време на която с мобилна апаратура в района на депото са измерени същите показатели и не са регистрирани превишения. Докато окончателно се загаси пожарът на депото, на всеки час ще се отчитат данните от системата и при превишения ще бъдат информирани представителите на местната власт и населението“, коментира още Милка Асенова.
Депото е разположено югозападно от града, като на площ от 46.26 дка са депонирани 355 000 куб. м отпадъци. През 2016 година РИОСВ – Велико Търново е издала заповед за преустановяване на дейността му поради въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол).
Община Свищов е предприела мерки за закриване и рекултивация на терена. На 13 август 2019 година е сключен договор с ПУДООС за финансиране на проекта на стойност над 3 млн. лв. В най-кратък срок ще започнат дейности по техническа рекултивация на депото.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Овладян е пожарът на сметището край Свищов

Велико Търново: Овладян е пожарът на сметището край Свищов

15 Август 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Свищов. Овладян е пожарът, който се разрази снощи на бившето сметище край града. Това увери за Радио „Фокус“ – Велико Търново Светлин Михайлов, началник на Районната пожарна служба в крайдунавския град. Той допълни, че гасенето продължава и към този час, но дейностите на огнеборците са затруднени от силния вятър, който се разрази. „На място има два екипа от пожарната, има доброволци от Общината, помощ осигуряват и колеги от Полски Тръмбеш“, коментира още началникът на РС „ПБЗН“ – Свищов. По думите му пламъците са ограничени в района на сметището. Няма опасност пожарът да се разпространи в намиращите се в близост вилна зона и гора. Трудности при гасенето създават спецификата на терена – площта е голяма, сметището гори в дълбочина, има много отпадъци. Причините за възникване на инцидента ще се установяват, след като той бъде изцяло потушен.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъчарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъчарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.