НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: В края на днешния ден ще бъде отменено бедственото положение в община Свищов

Велико Търново: В края на днешния ден ще бъде отменено бедственото положение в община Свищов

23 Август 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В края на днешния ден ще бъде отменено бедственото положение в община Свищов. Срокът му няма да бъде удължаван, увериха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация. От там припомниха, че то бе обявено заради пожар в недействащо сметище, в района Ненова шатра, тъй като имаше опасност огънят да се разрасне и да достигне до вилни зони покрай Свищов и до самия град. В рамките на около 10 дни теренът се самозапалва няколко пъти, което наложи общинското ръководство да предприеме спешни мерки. Пожарът беше овладян още в началото на седмица, а след издаването на заповед от кмета Генчо Генчев към момента в терена тече запръстяване. То е част от общинската процедура по рекултивация на депото, за което администрацията получи 3.1 млн. лв. Финансирането е от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Повече от 40 години битовите отпадъци на свищовлии се изхвърляха на сметището, което нарасна на площ от 49 декара. След като то бе закрито, боклуците на домакинствата се извозват до депото в Никополското село Санадиново. Техническата рекултивация на старото сметище трябва да бъде направена за 7 месеца, а след това за три години да се извърши и биологичната с озеленяване на района.
На място остава и мобилната станция на РИОСВ – Велико Търново, която замерва качеството на въздуха. Превишения на средноденонощните норми до момента не са регистрирани. Имаше две отклонения за средночасовите показатели, но те не са навредили здравето на хората от региона.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИОСВ – Велико Търново: Няма констатирано замърсяване на въздуха в Свищов

РИОСВ – Велико Търново: Няма констатирано замърсяване на въздуха в Свищов

20 Август 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Свищов. Няма превишения на нормите за качеството на въздуха в района на Свищов. Това показват данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в Свищов за периода от 12.00 часа на вчера до 11.00 часа на днес, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново. Следят се концентрацията на озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод. Спазени са законоустановените средночасови и средноденонощни норми за основните показатели, които характеризират качеството на атмосферния въздух в населените места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: Няма повишение на нормите на радиация в България

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: Няма повишение на нормите на радиация в България

20 Август 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Няма повишение на нормите на радиация в България. Това каза главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, по повод инцидента, станал в Русия на 8 август в 6.00 часа сутринта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвид информацията, която стигна до нас, ежедневно следим нивото на гама фона в България. Понеже не съм подготвен за въпроса, малко по-общо ще отговоря на него. В България пет ведомства отговарят за наблюдение на нивата на гамафона. Това са МВР, Националната автоматизирана информационна система на МОСВ, Института за ядрена безопасност към БАН, Министерство на здравеопазването и АЕЦ „Козлодуй“. Няма никакво повишаване на нормите в нашата страна. Не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Обработката на всички тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени повишени нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България“, допълни още главен комисар Николай Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Категорично под мостовете не може да има сметища

Главен комисар Николай Николов, ГДПБЗН: Категорично под мостовете не може да има сметища

20 Август 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Категорично под мостовете не може да има сметища. Това каза на брифинг главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За това шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпоредил незабавна проверка на всички мостови съоръжения, дали под тях не са ситуирани подобни нерегламентирани сметища. Такова нещо при евентуално възникнал пожар представлява изключителна опасност за съоръжението“, каза главен комисар Николов.
На въпрос какви са причините за пожара на сметището под АМ „Струма“ край Дупница, главен комисар Николай Николов обясни, че вчера са получили постановление на следовател, с което се назначава експертиза за установяване на точните причини за възникването на пожара. „Поради което не е коректно аз да обяснявам каква е причината. При всички случаи е някаква намеса“, допълни още Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: В огромната си част причина за пожарите в природата е човешката дейност

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: В огромната си част причина за пожарите в природата е човешката дейност

20 Август 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Високите температури, крайното засушаване и човешкият фактор са трите основни причини за възникването на стихийни пожари в природата. Това каза на брифинг главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Анализът показва, че в огромната си част причина за пожарите в природата е човешката дейност – селскостопанска работа, невнимателно използване на открити източници, палене на огън на нерегламентирани за тази цел места, използването на технически неизправни моторни превозни средства, т.е. това са само част от предпоставките“, допълни още главен комисар Николов.
Главен комисар Николай Николов призова всички да бъдем внимателни при използването на огън и да помним, че не бива да се пали такъв при наличието на силен вятър. „Това е сериозна предпоставка за възникването на неконтролируеми пожари. Спазването на правилата за пожарна безопасност е изключително важно. При забелязване на инциденти, моля, подайте незабавно информация на тел. 112, за да можем да реагираме своевременно“.
Комисар Николов увери, че продължава ежедневната работа, свързана със следене на метеопрогнозите. „Наред с това изключително важно е да знаем нивата на реките, нивата на язовирите, особено нивото на р. Дунав. Наблюдаваме и радиационния гамафон, състоянието на пътищата и водоизточниците на територията на страната“, каза главен комисар Николай Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: 33 пожара в сметища са възникнали от началото на годината

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: 33 пожара в сметища са възникнали от началото на годината

20 Август 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. 33 пожара в сметища са възникнали от началото на годината. Това каза на брифинг главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Площта на всяко едно сметище е повече от 1000 кв.м. Най-много подобни инциденти са възникнали на територията на областите Търговище – 9 бр.; Кюстендил – 5 бр.; Хасково – 4 бр. и София – 4 бр.“, каза комисар Николов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. ком. Николай Николов: Продължава да е действащ пожарът в района на градското сметище на Свищов

Гл. ком. Николай Николов: Продължава да е действащ пожарът в района на градското сметище на Свищов

20 Август 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Продължава да е действащ пожарът в района на градското сметище на гр. Свищов, област Велико Търново. Това каза на брифинг главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В гасенето на пожара участват 6 екипа пожарникари и доброволци от с. Овча могила и Община Свищов. Осъществен е контакт с РИОСВ – Велико Търново за извършване на замерване на вредните емисии на въздуха. Станциите отчитат, че показателите на въздуха са в норма. На мястото на произшествието са привлечени и служители от Изпълнителна агенция по горите в гр. Свищов. Пожарът е локализиран, но все още тлее на площ около 50 дка. От утре започва цялостно запръскване на сметището, така че проблемът да бъде решен трайно“, допълни комисар Николов.
Комисар Николов каза, че пожарите в Депото за отпадъци в с. Шишманци, област Пловдив; в с. Брягово, област Хасково; в с. Воден, община Болярово, в складовата база на фирма „Феникс Ресурс“ в гр. Дупница; в района на с. Реброво, община Своге; в склада за вторични суровини в гр. Ботевград са погасени напълно.
По думите му продължават действията по погасяване на пожара в с. Липен, община Монтана. „Пожарът е обхванал площ около 4000 дка сухи треви и храсти. Стихията е локализирана, като в гасителните действия участват 3 пожарни екипа“, каза комисар Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: Повече от 25 хиляди пожара са ликвидирани от началото на годината, спасени са почти 450 човешки живота

Гл. ком. Николай Николов, ГДПБЗН: Повече от 25 хиляди пожара са ликвидирани от началото на годината, спасени са почти 450 човешки живота

20 Август 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Ликвидирани са повече от 25 хиляди пожара от началото на годината като са спасени почти 450 човешки живота. Това каза на брифинг главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Агенция "Фокус". „От началото на годината ние сме реагирали на над 36 хиляди сигнала за произшествия. Ликвидирани са повече от 25 хиляди пожара, като само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. За същия период на територията на страната са извършени почти 10 хиляди спасителни операции. При тези инциденти нашите служители са спасили почти 450 човешки живота. През летния сезон са възникнали 300 пожара в горския фонд на страната и селското стопанство. Почти 12 хиляди са пожарите в сухи треви и храсти“, допълни още Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Пожарът в старото сметище е овладян, на мястото все още има дежурни екипи, които следят обстановката

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Пожарът в старото сметище е овладян, на мястото все още има дежурни екипи, които следят обстановката

20 Август 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Свищов. Овладян е пожарът в старото сметище на Свищов. Бедственото положение в общината остава до 23 август включително. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Община Свищов Генчо Генчев. Той добави, че на място все още има четири екипа огнеборци от Горна Оряховица, Велико Търново, Свищов и Полски Тръмбеш. На всеки час стационарната станция на Регионалната инспекция по околна среда и води замерва качеството на въздуха. Кметът увери, че към момента данните са добри и няма превишения, които да застрашават човешкия живот. В последните два дни бяха регистрирани две такива – на средночасовите норми, по показател сероводород – от неделя (в 5.00 часа сутринта) и от вчера (в 6.00 часа). Взето е решение за запръстяване на терена. Дейностите са част от общинския проект за рекултивация на старото сметище. Разговорите с фирмата изпълнител предстоят, а процесът ще започне до дни. Всичко, което ще бъде направено, ще струва на Община Свищов около 3.1 млн. лв., осигурени по Програма за управление на отпадъците.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Тази година отделихме 70 млн. лева за рекултивация на стари сметища

Министър Нено Димов: Тази година отделихме 70 млн. лева за рекултивация на стари сметища

20 Август 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Тази година отделихме 70 млн. лева за рекултивация на стари сметища. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов за пожара в Свищов, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано. Такива в страната са около 116 стари депа“, каза Димов. По думите му само 31 общини са кандидатствали за рекултивация на стари сметища до момента. „За тях имаме около 56 млн. лв.“, посочи министър Димов. Той добави, че част от парите ще бъдат използвани и за засипване на сметището с пръст. „Тази техническа рекултивация не би позволила по-нататъшното му запалване“, посочи той. Нено Димов заяви, че разчистването на сметищата е работа на Общината. „Общините дават заявката си. Ние сме осигурили ресурса и одобряваме техните проекти“, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Когато има нерегламентиран пожар, има замърсяване на въздуха

Министър Нено Димов: Когато има нерегламентиран пожар, има замърсяване на въздуха

20 Август 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Когато има нерегламентиран пожар, има замърсяване на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов за пожарите в страната, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Мобилните екипи на Министерството на околната средата и водите разполагат с определена апаратура, която мери определени замърсители“, каза той. По думите му тази апаратура не мери всичко. „Димността, която се вижда или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване“, поясни той. Той каза още, че има много други замърсители, но не всички могат да бъдат премерени. „Това, което се мери, е това, което е потенциално най-опасно за здравето на хората. Нашите станции показват, че има повишаване, но няма превишаване на нормите“, посочи той. Министър Нено Димов заяви, че още в понеделник вечерта е имало и станция в Ботевград, която да премери замърсяването там.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Велико Търново: Засипват с пръст старото сметище на Свищов

20 Август 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Свищов. След двата пожара в старото сметище на Свищов, които доведоха до обявяване на бедствено положение в общината, засипват терена с пръст. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Областна администрация. Решението е взето след среща между областния управител проф. д-р Любомира Попова, кмета на Свищов Генчо Генчев и директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Красимир Кръстев. За овладяване на ситуацията на мястото бяха изпратени огнеборци от Полски Тръмбеш, Белене, Горна Оряховица и Плевен. Екипи на РИОСВ и пожарната денонощно дежурят на мястото и следят за ситуацията. Късно снощи бе взето решение от сряда да започне запръстяване на сметището. През това време огнеборците ще продължат да обливат с вода горящите места. Дейността е част от проекта на общината за неговата рекултивация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Няма превишения на средно денонощните норми за качеството на въздуха след повторното запалване на депото край Свищов, пожарът е локализиран и потушен

Велико Търново: Няма превишения на средно денонощните норми за качеството на въздуха след повторното запалване на депото край Свищов, пожарът е локализиран и потушен

19 Август 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Свищов. Няма превишения на средно денонощните норми за качеството на атмосферния въздух след повторното запалване на депото край Свищов. Това потвърдиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. За три дни – от 00.00 часа на 17 август до 12.00 часа днес, са регистрирани две превишения на средно часовата норма по показател сероводород. Те са от 05.00 часа на 118-то (7,5 µg/m3 при норма 5 µg/m3) и от 06.00 часа тази сутрин. По информация от Община Свищов към 14.00 часа пожарът е локализиран и потушен.
На място са екипи на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и техника на земеделски производители от района, които са се включили в гасенето. До края на седмицата общината ще стартира процедура по рекултивация на депото с откриване на строителна площадка и земните маси за рекултивацията ще бъдат използвани за запръстяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бедствено положение е обявено на територията на община Свищов заради новия пожар в сметището в местността Ненова шатра

Бедствено положение е обявено на територията на община Свищов заради новия пожар в сметището в местността Ненова шатра

19 Август 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Свищов. Бедствено положение е обявено на територията на община Свищов. Заповедта е издадена лично от кмета Генчо Генчев, а причината е новият пожар в нефункциониращото сметище в местността Ненова шатра. Това потвърдиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общината. Бедственото положение влиза в сила от днес и ще важи до 23 август. В този период ще се изпълнява Общинския план за защита при бедствия и аварии. Ръководител на дейностите ще е Богдан Велинов, главен експерт „Транспорт“ в Общината. Основната цел е да се предприемат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на населението и на служителите, които ще се грижат за това. Органите на полицията и пожарната, ще се подпомагат от Кризисния център в село Овча могила, МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ Свищов и ЦСМП – Филиал Свищов.
„В хода на провежданите действия, при необходимост да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Военно формирование 28880- Белене“, се казва още в заповедта.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Старото сметище край Свищов отново гори

Велико Търново: Старото сметище край Свищов отново гори

19 Август 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Свищов. Старото сметище край Свищов отново гори. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Велико Търново началникът на Районната пожарна служба в града Светлин Михайлова. Той уточни, че на място има огнеборци от Свищов, както и от Плевен, Белене, Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Пожарът вероятно се е възобновил през нощта. Огънят и димът застрашават вилната зона на Свищов.
Територията се намира на около 10 км от града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Получихме сигнал за задимяване на града от тлеещото сметище, ситуацията е овладяна и няма опасност за замърсяване на въздуха

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Получихме сигнал за задимяване на града от тлеещото сметище, ситуацията е овладяна и няма опасност за замърсяване на въздуха

18 Август 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Свищов. Получихме сигнал за задимяване на града от тлеещото сметище, ситуацията е овладяна и няма опасност за замърсяване на въздуха. Това каза за Агенция „Фокус" кметът на Община Свищов Генчо Генчев.
„Към 22.00 часа снощи получихме сигнал, че отново силно задимяване от сметището. Температурата на въздуха се понижи, което е предпоставка пушекът да слезе на ниско и да се насочи към града. Към 22.20 часа получихме сигнал за силна миризма на територията на града", посочи той. По думите му веднага са предприети необходимите мерки. „Три противопожарни автомобила, 6 водоноски и кризисният център са на място на сметището заедно с булдозер и наличната техника. Започна отново поливането на тлеещите части на сметището. За кратко успяхме да локализираме дима и да се успокоят хората, защото имаше създадено напрежение. Към момента, както и към времето на замерване на станцията за чистотата на въздуха в 23.30 часа и 01.00 часа и 03.00 часа няма регистрирани повишаване на стойностите на замърсяване на въздуха, което да застрашава хората", добави Генчев. Според него ситуацията е овладяна, като няма опасност за замърсяване на въздуха и за хората. „Ако имаше опасност за хората, щяхме да уведомим населението", каза още Генчо Генчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: РИОСВ констатира, че няма замърсяване на въздуха след пожара на депото в Свищов

Велико Търново: РИОСВ констатира, че няма замърсяване на въздуха след пожара на депото в Свищов

15 Август 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Свищов. Няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов. Това сочат данни от доклад на Регионалната инспекция по околна среда и води, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, отговаряща за връзки с обществеността на РИОСВ. Тя уточни, че от подаване на сигнала за инцидента експертите от РИОСВ и Регионалната лаборатория непрекъснато следят данните от автоматичната станция за контрол качеството на атмосферния въздух в града. До 8.00 часа тази сутрин не са отчетени превишения на нормите на измерваните показатели: озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод. „Още вчера беше извършена проверка на място, по време на която с мобилна апаратура в района на депото са измерени същите показатели и не са регистрирани превишения. Докато окончателно се загаси пожарът на депото, на всеки час ще се отчитат данните от системата и при превишения ще бъдат информирани представителите на местната власт и населението“, коментира още Милка Асенова.
Депото е разположено югозападно от града, като на площ от 46.26 дка са депонирани 355 000 куб. м отпадъци. През 2016 година РИОСВ – Велико Търново е издала заповед за преустановяване на дейността му поради въвеждане в експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол).
Община Свищов е предприела мерки за закриване и рекултивация на терена. На 13 август 2019 година е сключен договор с ПУДООС за финансиране на проекта на стойност над 3 млн. лв. В най-кратък срок ще започнат дейности по техническа рекултивация на депото.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Овладян е пожарът на сметището край Свищов

Велико Търново: Овладян е пожарът на сметището край Свищов

15 Август 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Свищов. Овладян е пожарът, който се разрази снощи на бившето сметище край града. Това увери за Радио „Фокус“ – Велико Търново Светлин Михайлов, началник на Районната пожарна служба в крайдунавския град. Той допълни, че гасенето продължава и към този час, но дейностите на огнеборците са затруднени от силния вятър, който се разрази. „На място има два екипа от пожарната, има доброволци от Общината, помощ осигуряват и колеги от Полски Тръмбеш“, коментира още началникът на РС „ПБЗН“ – Свищов. По думите му пламъците са ограничени в района на сметището. Няма опасност пожарът да се разпространи в намиращите се в близост вилна зона и гора. Трудности при гасенето създават спецификата на терена – площта е голяма, сметището гори в дълбочина, има много отпадъци. Причините за възникване на инцидента ще се установяват, след като той бъде изцяло потушен.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.