НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Задържаните за участие в най-голямата разкрита до момента в страната група за разпространение на наркотици станаха 14

Задържаните за участие в най-голямата разкрита до момента в страната група за разпространение на наркотици станаха 14

8 Октомври 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Броят на задържаните за участие в най-голямата разкривана до момента у нас група за разпространение на наркотици в София и страната достигна 14, след като на 7 октомври 2017 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение на поредния задържан участник. Други двама са с мерки за неотклонение „парична гаранция. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.
Част от членовете на групата, общо 33-ма на брой, бяха задържани на 7 август 2019 г. при съвместни действия по разследването на Специализиранана прокуратура и ГДБОП. Тогава в сладове в столицата бяха намерени и иззети над 230 килограма различни по вид наркотици, подготвени за продажба на едро от участниците. Установени бяха и две оранжении за производство на канабис (едната от които в производствено хале), както и чували с над 100 килограма суха маса, подготвени за черния пазар.
Към момента 16 от участниците все още са в неизвестност. Всички те са обявени за издирване както в страната, така и в чужбина. Повдигнати са им задочни обвинения, които предстои да им бъдат предявени след като бъдат задържани или доброволно се явят пред органите на разследването. Очаква се в скоро време броят на изирваните лица да намалее драстично.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният наказателен съд остави в ареста петимата обвинени за участие в престъпна група за разпространение на наркотици

Апелативният наказателен съд остави в ареста петимата обвинени за участие в престъпна група за разпространение на наркотици

19 Август 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на Специализирания съд, с което бяха наложени постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на петте обвиняеми лица, участници в неутрализираната на 8 август 2019 г. най-голяма до момента организирана престъпна група за разпространение на наркотици в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
По делото пред Апелативния специализиран съд прокуратурата представи нови шест тома, съдържащи доказателства за престъпната дейност на групата: открити и иззети огромно количество таблетки хероин, кокаин, екстази и др. видове наркотици, чували с марихуана, незаконно оръжие и боеприпаси, вакуумираща машина, ръкавици, предпазно облекло, документи за водена счетоводна дейност.
Действията по разследването продължават. Повдигнати са обвинения на 33 лица, част от които се издирват с Европейска заповед за арест.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа мярката на петимата задържани за участие в престъпна група за наркотици

Апелативният специализиран наказателен съд ще гледа мярката на петимата задържани за участие в престъпна група за наркотици

19 Август 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. Втори състав на Апелативен специализиран наказателен съд ще гледа мярката на петимата задържани за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с наркотици. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен специализиран наказателен съд. Мерките ще се гледат от 09.30 часа в зала 4 на Съда.

„Фокус“ припомня:
32 души са общо обвиняемите след проведената съвместна мащабна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата срещу наркоразпространението в страната. Седем от тях са задържани под стража, а за друга част от тях е издадена Европейска заповед за издирване. Ръководителите на престъпната група са трима. Групировката е работела на територията на цялата страна, а дилърите, част от групата, са набирани по различни начини, като някои от тях са се включвали доброволно, а други са били принуждавани със заплахи и нанасяне на телесни повреди. Групата е действала от около 4 - 5 години, а по разкриването ѝ се е работело активно от две години и половина. Към момента са установени две оранжерии, но има данни и за други. В оранжерията в Русе са били открити около 1500 - 1600 стръка растения. Групировката е работела дълбоко конспиративно. Има предположения, че дилърите на най-ниското ниво може и да знаят за кого работят, но никога не са имали преки контакти с висшето ръководство.
В продължение на действията по неутрализиране на най-голямата до момента организирана престъпна група за разпространение на наркотици разследващи полицаи от ГДБОП и прокурори от Специализираната прокуратура извършиха действия по разследването в кв. „Манастирски ливади“ в София. Открити са огромно количество наркотици и огнестрелни оръжия
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

32 души са обвиняемите във връзка с неутрализираната престъпна група за наркотици (ОБЗОР)

32 души са обвиняемите във връзка с неутрализираната престъпна група за наркотици (ОБЗОР)

12 Август 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. 32 души са общо обвиняемите след проведената съвместна мащабна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата срещу наркоразпространението в страната. Седем от тях са задържани под стража, а за друга част от тях е издадена Европейска заповед за издирване. Това стана ясно на брифинг на представители на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров разкри информацията, че разпространената преди две години листовка на територията на София с наименование „Те тровят вашите деца“ със снимки на лица, за които към онзи момент се твърдеше, че са разпространители на наркотични вещества, са част от неутрализираната миналата седмица организирана престъпна група. От думите на наблюдаващия делото прокурор Красимир Тренчев стана ясно, че ръководителите на групировката са трима, но имената им бяха спестени. Също така не беше коментирана и предполагаема връзка на обвиняемите с някои от по-големите имена в бизнеса с наркотични вещества в страната. Направленията, по които е работела престъпната група, са три: продажба на наркотични вещества на едро, търговия с 50 и повече килограма високорискови вещества като хероин, кокаин, коноп, екстази. Второто направление е дилърска мрежа, изградена от самите участници в групировката. Също така се е разчитало и на разпространение на наркотичните вещества и в нощни заведения, както и по партитата. Групировката е работела на територията на цялата страна, а дилърите, част от групата, са набирани по различни начини, като някои от тях са се включвали доброволно, а други са били принуждавани със заплахи и нанасяне на телесни повреди. Групата е действала от около 4-5 години, а по разкриването й се е работело активно от две години и половина. Към момента са установени две оранжерии, но има данни и за други, така че работата продължава. В оранжерията в Русе са били открити около 1500-1600 стръка растения. Групировката е работела дълбоко конспиративно. Има предположения, че дилърите на най-ниското ниво може и да знаят за кого работят, но никога не са имали преки контакти с висшето ръководство. За издирване са обявени около 25 човека. До края на разследването информация за размера на придобития от групировката финансов ресурс няма да бъде налична.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.