НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Марков, историк: Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за САЩ

Георги Марков, историк: Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за САЩ

13 Август 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския блок беше изненада дори за САЩ. Това каза историкът академик Георги Марков за построяването на Берлинската стена, в интервю за Агенция „Фокус“. Той добави, че самото падане на стената е комично. „Тогава се решава граждани от Източен Берлин, които имат роднини в Западен Берлин, да могат да преминават с личните си паспорти, а не със задграничните“, поясни той като каза още, че хиляди хора от Източен Берлин се отправят към стената с паспортите си и никой не смее да ги спре. „Пропускат ги и просто стената пада“. Заяви той.
Академик Марков коментира и това как се чувствали хората след построяването и преди падането на стената. „Хората възприемаха построяването на Берлинската стена като наказание“, каза той и добави, че хората по това време се чувстват потиснати от Втората световна война. „Тази стена беше един мрачен символ на разделението“, заяви той и добави, че все пак е имало преминаване на стената през тунели, но има и много загинали или убити в опити за незаконно преминаване.Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, историк: Берлинската стена е символ на разделение на Европа и на Студената война

Георги Марков, историк: Берлинската стена е символ на разделение на Европа и на Студената война

13 Август 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Берлинската стена е символ на разделение на Европа и на Студената война. Това каза историкът академик Георги Марков за построяването на Берлинската стена, в интервю за Агенция „Фокус“. Георги Марков каза, че процесът на построяването на Берлинската стена е съпътстван, както от политически, така и от икономически причини. „Генералният секретар на КПСС прави забележка на родството на ГДР, че се внася идеологическа диверсия от Западна Германия, а икономическата причина е, че граждани от ГДР масово емигрират при своите роднини в Западна Германия и не се завръщат“, поясни той. Историкът добави, че поради тези причини се взема решение да се издигне стената. „Стената започва да се издига от центъра – в началото има само телени заграждания, а след това се превръща в бетонна стена със стражови коли“, поясни той и добави, че обикаля плътно целия Западен Берлин. Георги Марков обясни, че построяването на Берлинската стена е голяма трагедия за жителите на двете страни, тъй като поне една трета от гражданите на ГДР имат роднини във Федералната република Германия.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.