НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Окръжният съд е изменил в „домашен арест“ мярката за неотклонение на обвинения като поръчител на убийството на диджей във Варна

Окръжният съд е изменил в „домашен арест“ мярката за неотклонение на обвинения като поръчител на убийството на диджей във Варна

4 Ноември 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският окръжен съд е изменил в „домашен арест“ мярката за неотклонение спрямо 46-годишния Григор К., обвинен в поръчителство на умишленото убийството на варненски диджей, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Това съобщиха от пресслужбата на съда и припомниха, че искането за промяна на мярка за неотклонение се разглежда близо 2 месеца и половина след първоначалния арест, определен спрямо Григор К. на 13 август 2019 г. Срещу него се води разследване за поръчителство на убийството на варненския дисководещ Тодор Т . Според обвинението престъплението е извършено в съучастие на 26 февруари 2015 г., когато диджеят бил причакан пред дома си и намушкан смъртоносно. Като извършител прокуратурата сочи 50-годишния Константин Б., който е в ареста с определение на Варненски окръжен съд от 19 юли 2019 г.
Адвокатът на Григор К. поиска от съда по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“, посочвайки че мъжът е съдействал на разследващите органи и въпреки, че от доста време е знаел за предявеното обвинение, не направил опит да се укрие. Защитата изтъкна също, че с обвиняемия не се извършват процесуални-следствени действия, а той е човекът, който се грижи за болен роднина и малолетно дете. Освен това в досъдебното производство липсвали категорични доказателства, които пряко да го уличават, като поръчител на престъплението. След като се запозна с наличните доказателства, Варненският окръжен съд намери, че няма промяна в становището му по отношение на обоснованото подозрение за съпричастието на Григор К. към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. На следващо място не бяха споделени твърденията на защитата, че с обвиняемия не се работи по досъдебното производство, тъй като бяха представени доказателства за възложено изготвяне на няколко експертизи. Съдебният състав прецени, че предвид процесуалното поведение на Григор К. няма индикации той да се укрие. Реална обаче остава опасността да извърши престъпление, като въздейства на свидетели, след като лично е запознат с материалите по делото. Пред съда бяха представени доказателства подкрепящи твърденията на защита, че обвиняемият е ангажиран с грижа за родственици. Ето защо и съдът след като прецени всички критерии за определяне на мярката за неотклонение, счете към настоящия момент определянето на мярка „домашен арест“ като най- подходяща и би могла да обезпечи в достатъчна степен целите на досъдебното производство.
Определението на Окръжен съд – Варна може да се протестира пред Апелативен съд Варна, като в този случай делото се насрочва за 12 ноември 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният съд остави в ареста на обвиняемия за убийството на диджей във Варна

Апелативният съд остави в ареста на обвиняемия за убийството на диджей във Варна

22 Октомври 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Варна. Мъжът, привлечен като обвиняем за убийството на варненски диджей ще продължи да пребивава в ареста. Състав на Апелативен съд в града потвърди определение на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с което е била оставена без уважение молбата на обвиняемия за по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“. Това съобщиха от пресцентъра на съда. От там припомнят, че близо 4 години и половина след като във Варна, близо до дома му откриха мъртъв и с няколко прободни рани тялото на 46-годишния диджей Teddy, разследващите намериха основание да привлекат като обвиняем за убийството К.Б., заедно с още един мъж, сочен като подбудител. Аналитичният прочит на доказателствата, събрани в хода на следствените действия, както и на аргументите на първоинстанционния съд, дадоха основание на въззивната апелативна инстанция да потвърди, че обоснованото предположение за авторството на деянието не е разколебано. То се подкрепя от гласните свидетелства и частично от разпознаването, направено в хода на разследването. Висока е не само санкцията на закона за това престъпление „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна., но и обществената опасност на деянието. Въззивният съд споделя и извода на ОС - Варна, че остава реална опасността обвиняемият да извърши престъпление. Доказателства за това твърдение, както и за наличието на опасност от укриване от наказателно преследване се съдържат отново в събраните гласни свидетелства. Във връзка със сочените от защитата на К.Б. здравни проблеми, Варненският апелативен съд указа на следствените органи своевременно да поискат изготвянето на Съдебно медицинска експертиза, която да установи дали състоянието на обвиняемия позволява пребиваването му в ареста. Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо К.Б., привлечен като обвиняем за убийството на варненски диджей не подлежи на обжалване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжния съд остави в ареста на обвиняемия за убийството на диджей във Варна

Окръжния съд остави в ареста на обвиняемия за убийството на диджей във Варна

14 Октомври 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Близо 3 месеца след първоначалния арест, състав на Окръжен съд – Варна отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Константин Б., разследван за убийството на диджей в града. Това съобщават от пресцентъра на Окръжен съд – Варна и припомнят, че 50-годишният Константин е в ареста от 19 юли 2019 г., след като беше обвинен като физически извършител на убийството на Тодор Тодоров, заедно с още един мъж, сочен като подбудител. 46-годишният варненски диджей Teddy, беше открит мъртъв край блока му на варненския булевард „Осми приморски полк“ в късните вечерни часове на 26 февруари 2015 г. По тялото му имаше няколко прободни рани. До лятото на тази година убийството беше неразкрито.
Варненският окръжен съд намери, че към момента не са настъпили обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано подозрение за съпричастност на Константин Б., към деянието, за което е привлечен като обвиняем. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание за него – „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна., както и високата степен на обществена опасност, съдебният състав счете, че остава реална опасността лицето да се укрие. От показанията на негови приближени е видно, че той се е хвалел с многобройни деяния, идентични с настоящото. Отделно от това, данните за подготовката, начина на извършване и оттеглянето на обвиняемия от местопрестъплението говорят за наличие на стройна изградена система. Поради това и съдът намeри, че е налична реална опасност той да извърши престъпление. С оглед изложените обстоятелства, съдът остави без уважение искането на Константин Б. за промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.
Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на въззивна проверка в 3-дневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Окръжният съд реши да остави в ареста задържания за подбудителството на убийството на диджей в града през 2015 година

Варна: Окръжният съд реши да остави в ареста задържания за подбудителството на убийството на диджей в града през 2015 година

13 Август 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжният съд във Варна реши да остави в ареста задържания за подбудителството на убийството на диджея Тодор Тодоров през 2015 година, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Съдът уважи искането на Окръжната прокуратура и постанови, че има опасност задържаният Григор Колев да се укрие. Въпреки настояването на адвоката на задържания Юлиян Георгиев, клиентът му да бъде пуснат или под домашен арест, или срещу парична гаранция, за да може да се грижи за болната си майка, за баба си съдия за двете си деца, съдия Петър Митев не уважи искането. Представителят на съдебната инстанция заяви и, че към настоящия момент са налице необходимите кумулативни предпоставки за задържане на Колев и е достатъчно това, че срещу него има косвени доказателства - показанията на защитен свидетел. Според представителя на държавното обвинение прокурор Радослав Лазаров на свобода, Колев би могъл да се укрие или да извърши друго престъпление. Адвокат Юлиян Георгиев пък, коментира, че начинът на привличането на клиента му като обвиняем е започнало по странен начин и ще завърши така. Според него Колев е бил официално известен още преди двадесетина дни. Той е разпитван многократно като свидетел, вземана му е и ДНК проба. "Можеше да се укрие, но се яви с мен в уречен ден и час", заяви той. Адвокатът оспори твърдения на прокуратурата клиентът му да има съдебно минало, като посочи, че той е имал само една присъда за ПТП.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Обвиняемият за убийството на варненския диджей остава в ареста

Варна: Обвиняемият за убийството на варненския диджей остава в ареста

19 Юли 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и със свое определение взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 50-годишния Константин Б. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Мъжът е привлечен като обвиняем тези дни за предумишленото убийство на известния варненски диджей Т.Т., извършено с особена жестокост през февруари 2015 г. Тогава с нож пред дома му в кв. „Левски“ е убит диджеят.
До произнасянето на съда 50-годишният мъж е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия делото прокурор.
Според Окръжната прокуратура във Варна авторството на тежкото криминално деяние е доказано в достатъчна степен на този етап на наказателното производство. Състав на Варненския окръжен съд е споделил аргументите на прокуратурата, че ако е на свобода, Константин Б. може да се укрие или да извърши престъпление с оглед естеството, завишената степен на обществена опасност на деянието и размера на санкцията за квалифицирано убийство по член 116 от НК – от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Окръжната прокуратура внесе искане за постоянен арест на обвиняем за предумишлено убийство от 2015 г.

Варна: Окръжната прокуратура внесе искане за постоянен арест на обвиняем за предумишлено убийство от 2015 г.

18 Юли 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжната прокуратура във Варна внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за разкрито убийство от 2015 г. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. В 15.00 часа е съдебното заседание на Варненския окръжен съд, на което ще бъде определена поисканата от прокуратурата най-тежка мярка за процесуална принуда на 50-годишния обвиняем. Предумишленото убийство е било извършено през февруари 2015 г. Тогава с нож пред дома му в кв. „Левски“ е бил убит с особена жестокост известен варненски диджей.
След установяването на извършителя от разследващите по образуваното през 2015 г. досъдебното производство той е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура във Варна.
Искането за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ прокуратурата мотивира със съществуваща реална опасност 50-годишният обвиняем да се укрие или извърши престъпление с оглед естеството и завишената степен на обществена опасност на деянието и размера на санкцията за предумишлено убийство – от 5 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.