НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Wall Street  Journal: Новото италианско правителство тества толерантността на гласоподавателите

The Wall Street Journal: Новото италианско правителство тества толерантността на гласоподавателите

15 Септември 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия позволи на спасителен кораб на неправителствена организация да доведе 82 спасени в Средиземноморието мигранти, в първия тест за това как новото ляво правителството на Италия ще се справи със спорния въпрос за миграцията от Африка, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Новата управляваща коалиция на лявоцентристката Демократическа партия и антисистемното движение „5 звезди“ заяви, че иска да се сложи край на твърдата политика на Матео Салвини, лидер на партията „Лига“, който като вътрешен министър през 2018-2019 г. влезе в новините, като забрани на много кораби за спасяване на мигранти да влизат в италианските пристанища.
Но с проучвания на общественото мнение, които показват, че повечето италианци не искат съживяване на тежки средиземноморски миграционни потоци, правителството не иска да разгневи избирателите и да засили подкрепата за основния си противник Матео Салвини.

Проблемът със средиземноморската миграция е тест за това дали центристките правителства в Европа могат да уверят избирателите, че могат да контролират националните граници, намалявайки популярността на крайно десни партии като „Лигата“ на Салвини, които твърдят, че традиционните политици на Европа се провалят.
Новото правителство, което встъпи в длъжност в началото на този месец, се отказа от острата антиимиграционна реторика на Салвини, но същността на неговата политика се промени по-малко от тона.
Рим накара кораба „Оушън Викинг“, управляван от НПО и „Лекари без граници“, да изчака в морето шест дни, преди да даде разрешение за акостиране. Разрешението дойде само след като други страни от Европейския съюз се съгласиха да вземат на борда някои от търсещите убежище.

Салвини също пускаше корабите да акостират само след като страните от ЕС обещаят да обработят молбите за убежище.
Неправителствените организации, които спасяват лицата, търсещи убежище от Африка, от често неподходящи лодки в Средиземноморието, казват, че са изправени пред постоянен натиск и несигурност къде могат да доведат мигрантите до безопасност.
„Да се чака от няколко дни до няколко седмици е непоносимо. Призоваваме европейските държави да създадат ефективен, координиран и предсказуем механизъм, гарантиращ безопасни пристанища за слизане за хора, спасени в морето “, се казва в съобщение в събота Никола Стала, координатор за търсене и спасяване на борда на „Оушън Викинг“.
Новото правителство се опитва да следва разумен път, заяви Матео Вила, изследовател по средиземноморска миграция в международния мозъчен тръст ISPI в Милано. „То иска да покаже, че миграцията в момента може да бъде управлявана, без груб тон и действия, но не иска да изглежда твърде меко за избирателите и настоява за прякото участие на други европейски страни.“
Италия се опитва да се измъкне от разглеждането на молбите случай по случай, за които страните от ЕС ще поемат търсещите убежище и да създаде система за справяне със спасените мигранти.
Рим проведе разговори с Берлин, Париж и властите на ЕС в Брюксел в стремеж да постигне автоматична формула за разпределение на мигрантите сред група държави от ЕС, които са съгласни да участват.
Предишните опити за автоматично разпределение на средиземноморските мигранти в ЕС, за да се намали натискът върху страни като Италия, не постигна успех.
Представители от двете партии казват, че знаят, че трябва да покажат резултати по отношение на имиграцията и застоялата икономика на Италия, ако искат да избегнат загубата от партията на Салвини на следващите избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия позволи на кораб със спасени мигранти да акостира в Лампедуза

AFP: Италия позволи на кораб със спасени мигранти да акостира в Лампедуза

14 Септември 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия е позволила на кораба със спасени мигранти да акостира в Лампедуза, по южното крайбрежие на страната, предава AFP.
„Европейско споразумение между Италия, Франция, Германия, Португалия и Люксембург беше постигнато за да бъде позволено акостирането“, написа в „Туитър“ френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастане, като имаше предвид разделянето на мигрантите между петте страни, които ще ги приемат на своя теротиря.
„Сега трябва да се споразумеем за истински временен европейски механизъм по проблема“, добави Кастане.
Кораба „Оушън Вайкинг“, на който се намират 82 мигранти се движеше между Малта и Италия за почти две седмици в търсене на порт, където да акостира.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Шест страни предложиха да приемат спасените в Средиземно море мигранти

El Pais: Шест страни предложиха да приемат спасените в Средиземно море мигранти

16 Август 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Шест страни от Европейския съюз предложиха да примат част от мигрантите, които бяха спасени в Средиземно море от неправителствена организация, пише испанският вестник El Pais. Техният кораб обаче все още не е получил разрешение да акостира в европейско пристанище.
Според изявленията на италианския премиер Джузепе Конте, организацията „Отворени ръце“, отговорна за спасяването на бежанците, ще получи разрешение кораба да акостира в Италия в най-скоро време.
Този ход идва 14 дни, след като мигрантите бяха открити в морето, като условията на борда са се влошили значително оттогава и едва след като Европейската комисия се свърза с няколко страни неофициално в опит да намери решение на последната мигрантска криза, която засяга Европейския съюз.
Страните, които са изявили желание да приемат поне част от мигрантите са Испания, Португалия, Франция, Германия, Румъния и Люксембург. Служителите на ЕС водят разговори и с други държави-членки по въпроса.
Въпреки че ролята на Италия все още не е ясна, тя ще позволи на кораба поне да акостира в пристанището на Лампедуза и да предостави помощ на мигрантите. В грубо отворено писмо до министъра на вътрешните работи Матео Салвини, публикувано във „Фейсбук“, премиерът Джузепе Конте осъди Салвини за позицията му по отношение на мигрантските въпроси, като каза, че „за пореден път нашите европейски колеги са се обърнали към нас за помощ“.
Около 16 от мигрантите, открити на кораба, дошъл от Либия, вече са евакуирани в Италия по медицински причини.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Италианската правителствена криза се разрастна и засегна проблема с мигрантите

Politico: Италианската правителствена криза се разрастна и засегна проблема с мигрантите

16 Август 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианската правителствена криза се разрасна в спор за спасителните лодки за мигранти в Средиземноморието, като министър-председателят Джузепе Конте и министърът на вътрешните работи Матео Салвини си размениха остри реплики, пише европейската редакция на Politico.
Салвини многократно е забранявал на спасителни лодки на неправителствени организации да акостират в италиански пристанища, което често е предизвиквало конфликти с други европейски страни, но съдът по-рано отмени негова забрана и разреши на испанска лодка, превозваща около 150 души да навлезе в италиански води, след като е прекарала няколко дни в морето ,
В отворено писмо, публикувано във "Фейсбук" в четвъртък, Конте разкритикува това, което той нарече "предано и натрапчиво“ усилие за справяне с проблема с имигрантите, което според него се свежда до “формулата на затворените пристанища". Той обяви също, че шест държави от ЕС - Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург - са предложили да приемат спасените мигранти.
Салвини от своя страна отговори на министър-председателя на Италия, като написа: „Признавам своята "вина", скъпи ми господин премиер, моята "мания" в борбата срещу всеки вид престъпление, включително нелегалната имиграция. При мен пристанищата са и ще останат затворени за трафикантите и техните чуждестранни съучастници".
Италия се намира по средата на правителствена криза, след като Салвини оттегли подкрепата на своята партия „Лига“ за управляващата коалиция и призова за вот на недоверие срещу правителството на Джузепе Конте.
В случай че той е успешен, президентът Серджо Матарела ще трябва да реши дали да насрочи нови избори или да назначи временно правителство. Салвини заяви по-рано в пресконференция, че би предпочел първия вариант, но не се е изказвал и срещу възможността за временно правителство.
„Важното е да има правителство, което да може да управлява, да намали данъците и да избегне повишаване на данъка добавена стойност. Също така е важно то да не премахне всичко, за което ние сме работили“, добави вицепремиера.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Economist: Силният човек на Италия Матео Салвини изглежда уязвим

The Economist: Силният човек на Италия Матео Салвини изглежда уязвим

15 Август 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Рим. Силният човек на Италия Матео Салвини излежда уязвим, пише британското списание The Economist
Самоувереността представлява професионална опасност за политическите лидери. Двама от последните министър-председатели на Италия, Силвио Берлускони и Матео Рензи, се спънаха точно когато изглеждаше, че могат да правят каквото си поискат. (Рензи искаше да промени конституцията; Берлускони искаше да прави партита „бунга бунга“. И в двата случая избирателите възразиха.)
Сега Матео Салвини, лидерът на популистката Северна Лига, иска да се отърве от коалиционните си партньори в Движението „Пет звезди“ , да свали правителството, което се ръководи от Джузепе Конте, независим, и да насочи страната към предсрочни избори, така че да си осигури „пълни правомощия“. Това би му позволило да наложи, наред с други неща, радикално експанзионистичен бюджет за 2020 г. Салвини твърди, че е необходим „фискален шок“, за да се върне болната италианска икономика към живот. Критиците се опасяват, че вместо това може да вкара страната, която има дългове от над 130% от БВП, в нова финансова криза, заедно с останалата част от еврозоната.
Така че залозите бяха големи, когато на 9 август Лигата внесе предложение в Сената за недоверие към правителството на премиера Джузепе Конте. Салвини, вицепремиер, обаче не изтегли нито себе си, нито министрите си от кабинета - ход, който би направил падането на правителството неизбежно. И на 13 август, прибързано събраната горна камара отхвърли искането на Лигата за дебат за доверие, който да се проведе на следващия ден.
„Нямащият късмет“ Конте все пак ще трябва да отиде в парламента, за да обясни кризата, която не е създал. Но той ще започне посещението си в двете камари на 20 август, като тази дата е определена от мнозинство, което се оформи за първи път от „Пет звезди“ и опозиционната лявоцентристката Демократическа партия (ДП) и някои регионални представители и независими. Това създава възможност Конте, който не принадлежи към нито една партия в неговата коалиция, да запази поста си, или ако той подаде оставка, може дори да се сформира ново правителство, подкрепено от „Пет звезди“ и ДП.
Нищо не може да се приема за даденост. Кризата в италианското правителство има повече обрати и главозамайващи завои, отколкото придвижване с кола по завоите на Ривиерата.
Самият Салвини заяви пред всекидневника Corriere della Sera, че предотвратяването на сделка между „Пет звезди“ и ДП е негов приоритет. За тази цел в Сената той направи предложение, очевидно предназначено да вбие клин между тях. Най-цененият и електорално известен законодателен акт на „Пет звезди“ е този, който ще намали броя на избраните депутати до 600 от 945. Законопроектът на „Пет звезди“, на който ДП се противопоставя, трябва да бъде одобрен още веднъж в Сената. Салвини каза, че Лигата ще го подкрепи, ако „Пет звезди“ се съгласят на незабавни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Ако харесвате италианска политическа драма, следващата седмица предлага пиршество

Bloomberg: Ако харесвате италианска политическа драма, следващата седмица предлага пиршество

15 Август 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия е свикнала с политическите сътресения, но последната правителствена криза, предизвикана от амбицията на председателя на „Лигата“ Матео Салвини да стане премиер, е една от най-сложните в новата история, пише Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса.
Трудно е да се предвидят резултатите. Това, което е сигурно, е, че независимо от лятната ваканция пазарите ще бъдат съсредоточени върху събитията в Рим през следващата седмица. Кризата ще се отрази на активите на третата икономика в Европа и извън нея и може да помогне да се определи дали бунтуващите се популярни движение по света ще наберат скорост, или ще изгубят моментума си.

Ето кратко ръководство за цялата драма:

Вторник
Премиерът Джузепе Конте ще се обърне към Сената в 15:00. в Рим, което може да доведе до вот на доверие, макар че може да не се проведе същия ден.
Очаква се Конте да отговори на обвинението на Салвини, че неудобната коалиция на Антимигрантската „Лига“ и бунтовното „Движение 5 Звезди“ - на власт от юни 2018 г. - сега е развален брак, неспособен да постигне ключови мерки като намаляване на данъците.
Конте със сигурност осъзнава, че управляващо мнозинство вече не съществува. Това беше ясно, когато Салвини се опита да насрочи вот на недоверие за тази седмица, като повлече сенаторите обратно в Рим от летните им ваканции. Друг неприсъщ съюз - на Демократическата партия и Пет звезди - блокира тази маневра.
Конте може да се откаже от вота на доверие и да се насочи директно към президентския дворец Куиринале, за да подаде оставката си. Повечето коментатори обаче твърдят, че той иска да премине през предложенията за гласуване в интерес на прозрачността.
Човекът, който трябва да се справи с кризата, е 78-годишният президент на Италия, Серджо Матарела. Той решава дали да търси алтернативна коалиция или да свика предсрочни избори.
Според съобщения на италианските медии, Матарела не иска да застрашава приемането на бюджета за 2020 г. Последният план за финансиране ще бъде строго наблюдаван от засегнатите инвеститори за това, дали Италия може да наруши правилата за дефицит на Европейския съюз, което може да предизвика по-нататъшни сътресения на пазара и нов сблъсък с Брюксел.

Сряда
Предвижда се Конте да се обърне към долната камара на парламента в 11:30 ч. Но ако той подаде оставка във вторник или ако сенатът проведе вот на доверие, тогава сесията в камарата на депутатите ще бъде отменена

Четвъртък
Сякаш правителствената криза бе недостатъчна, а в долната камара е насрочен дебат за провеждане на последно гласуване по конституционна реформа, която предвижда драстично намаляване на броя на депутатите.
Първоначално това е предложение за пет звезди, но Салвини каза на 13 август, че ще подкрепи мярката в замяна на подкрепа за предсрочни избори. Но ако Конте е подал оставка дотогава или е загубил вота на доверие в Сената, тогава гласуването не може да бъде проведено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август

AFP: Италия отложи дебата за бъдещето на правителството за 20 август

13 Август 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският сенат във вторник отхвърли искането на лидера на „Лигата“ Матео Салвини за бързо провеждане на вот на недоверие, като вместо това решиха да дадат на премиера Джузепе Конте време до 20 август да разреши кризата, предава AFP.
Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини поиска гласуването, след като партията му излезе от коалицията с левичарската „Движение 5 Звезди“ миналата седмица, но мнозинството от сенаторите от коалиционния му партньор и опозицията отхвърлиха искането и ще се опитат да формират про-европейско правителство и да избегнат предсрочен вот, на който се очаква „Лигата“ да спечели мнозинство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Все още няма насрочена дата за вота на недоверие в Италия

Politico: Все още няма насрочена дата за вота на недоверие в Италия

13 Август 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Рим. Заседание на италианския парламент ще насрочи дата за вот на недоверие на премиера Джузепе Конте на фона на продължаващата правителствена криза, пише европейската редакция на Politico.
Мнозинството от представителите на парламентарните групи гласуваха за провеждането на вот на недоверие на 20 август, но управляващата дясна партия “Лига”, подкрепена от Forza Italia на Силвио Берлускони и “Братята на Италия” се противопостави на вота.
Тъй като решението не беше единодушно, председателят на Сената заяви, че трябва да се проведе ново гласуване за потвърждаване на датата.
Очаква се вотът на недоверие да е успешен, и ако това се случи президентът Серджо Матарела в крайна сметка ще трябва да реши дали да насрочи нови избори за октомври, или да назначи временно правителство.
Вицепремиерът на Италия Матео Салвини иска депутатите да обсъдят предложението и да гласуват по него възможно най-скоро. Според партия „Лига“, отлагането на официалния крах на правителството до следващата седмица ще даде шанс на движение "5 звезди" и членовете на лявоцентристката Демократическа партия да се координират, за да избегнат предсрочни избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Матео Ренци предлага експертно правителство

Die Zeit: Матео Ренци предлага експертно правителство

12 Август 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Рим. В Италия нараства съпротивата срещу предсрочните избори, за които настоява председателят на партия „Лига“ и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Освен лидерът на Движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо, бившият премиер на страната Матео Рензи се изказа срещу предсрочния вот, като го определи като „лудост“ в момент, в който правителството трябва да подготви бюджета за 2020 г. Вместо това в интервю за вестник Corriere della Sera Ренци предложи преходно правителство, което ще бъде подкрепено от всички партии. Това би могло да спаси страната от „екстремистки“ курс. Подобно правителство ще бъде в състояние да осигури планираното намаляване на италианския парламент и спокойно да подготви нови избори на по-късна дата, цитира думите му германският национален ежедневник Die Zeit.
Миналата седмица Салвини обяви коалицията с Движение „Пет звезди“ като негодна за работа. В петък „Лига“ поиска вот на недоверие срещу безпартийния премиер Джузепе Конте . В рамките на деня политическите партии в Сената ще обсъдят предложението.
Изглежда съмнително обаче дали Салвини ще получи необходимото мнозинство за вот на недоверие в парламента, с което иска да принуди обявяването на предсрочни избори. И Движение „Пет звезди“, и Демократическата партия на Ренци имат интерес да предотвратят подобен сценарий. Според проучвания, „Лига“ ще бъде категоричен победител в новите избори.
Решението за възможни нови избори в крайна сметка е в ръцете на президента Серджо Матарела. Той обаче нееднократно подчертава, че е необходимо правителство, за да финализира бюджета в спора за дълговете с ЕС. Първият проект трябва да бъде представен в Брюксел до края на септември. Сега президентът на Италия може да назначи преходно правителство и отложи изборите за февруари или март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ДП флиртува с Движение „Пет звезди“ с цел избягване на предсрочни избори в Италия

Politico: ДП флиртува с Движение „Пет звезди“ с цел избягване на предсрочни избори в Италия

12 Август 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Рим. Малко вероятно е в Италия да бъде създаден съюз, който да блокира партията на Матео Салвини – „Лига“, в опитите й да затегне властта си. Но лявоцентристката Демократическа партия (ДП) и Движението „Пет звезди“ обсъждат варианти за избягване на предсрочните парламентарни избори в страната, които предвиждат създаване на правителство, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция, като се позовава на информация от членове на двете политически сили.
Подобно партньорство е особено изненадващо, като се има предвид, че до съвсем наскоро двете партии водеха ожесточена словесна „престрелка“, а миналата година ДП отказа да се присъедини към правителство с Движението „Пет звезди“, което в крайна сметка доведе до коалицията му с „Лига“ на Салвини.
Според депутат от Движението „Пет звезди“, пожелал анонимнист, подчерта, че съюзът с ДП на бившия премиер Матео Ренция „ще бъде единственият начин да се предотврати развитие, при което Италия да получи първото дясно правителство в Западна Европа след Втората световна война".
Лидерите на парламентарните партии в Италия ще се срещнат в следобедните часове на деня, за да обсъдят предложение за вота на недоверие на премиера Джузепе Конте. В крайна сметка обаче президентът Серджо Матарела ще бъде този, който ще реши дали да бъде насрочено ново гласуване или да връчи мандат на алтернативно мнозинство в парламента.
Съгласно плана на ДП и Движението „Пет звезди“, подкрепен от Ренци, но не и от цялото партийно ръководство, двете политически сили ще се обединят, за да създадат алтернативно мнозинство. Това правителство ще има задача да осигури публичните финанси на Италия и да избегне изпадането й от еврозоната. То също ще има и задачата да реформира избирноо законодателство, според източниците на изданието.
Планът е наречен „Урсула“ – по името на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, защото обединява италианските партии, които гласуваха за нея в Европейския парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily (Русия): Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини

EA Daily (Русия): Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини

11 Август 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Рим. EA Daily (Русия): Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини
Италианската политическа криза е блестяща работа на Матео Салвини, пише руската агенция EA Daily в материал, представен без редакторска намеса.
В последните дни най-популярната дума в европейските медии беше „криза“: западните политически експерти анализират ситуацията, не криейки нито радостта, нито тъгата. Фактът е, че на 8 август вечерта правителствената коалиция („Лига“ плюс Движение „Пет звезди“) се разпадна, за което вицепремиерът Матео Салвини незабавно уведоми премиера Джузепе Конте
Разпадна се - това изобщо не е новина за онези, които наблюдават политическия живот в Италия. Ако не днес, то утре трябваше да се разпадне. За краткото време, малко повече от година, лидерите на сегашното правителство на Апенинската държава, Салвини и Луиджи Ди Майо (лидер на Движението „Пет Звезди“) се карат повече от веднъж. И всеки път елитът на Европейския съюз замираше с надежда: най-накрая! Сега тези популисти ще изоставят кормилото, ще се проведат нови избори и Италия ще се върне към нормалното. В смисъл онези кръгове, които предполагат пълното съгласие на ръководството на страната с политиките на Брюксел (финансова, външна и особено миграционна).
Недоразуменията и търканията обаче не траеха дълго, споровете се уреждаха - кога под патронажа на премиера Конте, кога без него - и Италия продължи да живее собствения си живот. С една малка промяна: анкетите, проведени след подобни караници, веднага показаха, че „рейтингът на Матео и неговата партия нараства“.

Нагоре по стълбите на общественото доверие

През март 2018 г. „Лига“ влезе в парламента с малко повече от 17% от гласовете. Резултатът "Пет звезди" беше почти два пъти по-висок (32.66%). Партийните лидери - Салвини и Ди Майо - братски разделиха помежду си двата портфейла на вицепремиерите и ... Това беше последният успех на Ди Майо - единствено лицето на Салвини грееше в политическите новини, упорито спазвайки обещанията си от предизборните кампании и не се страхуваше да участва в тежки битки с ръководството на Европейския съюз. Матео блокира пътя към италианските пристанища за кораби на НПО, превозващи нелегални имигранти, качили се в Средиземно море, и отказа да намали бюджетния дефицит на страната, тъй като това щеше се отрази на благосъстоянието на населението му.
Резултатът не се забави: вече на изборите за Европейски парламент през май 2019 г. „Лига“ събра 34% от гласовете, като победи всички в Италия. Европейските вестници се изпълниха с думата „криза“ и се настроиха помежду си да практикуват конкурса „познайте датата на новите общи италиански избори“. Никой не позна - Салвини отказа да провокира оставката на правителството.
Месец по-късно Матео, който също заема поста министър на вътрешните работи в правителството, настоява за приемането на указ за налагане на глоби за незаконно довеждане на нелегални мигранти в Италия. И потвърди, че пристанищата за кораби на различни НПО с „търсещи европейско щастие“ са затворени „завинаги и тази информация е вярна“. Той добави 4% към рейтинга си. Политолозите решиха: „Е, сега определено е време“, казвайки, че „такова превъзходство над останалите Салвини е достатъчно, за да се постигне абсолютно мнозинство в парламента и да се сформира еднопартийно правителство“. Но министърът на вътрешните работи отново не тръгна по предвидения начин, а заглади някои противоречия с Ди Майо и позволи на кабинета да продължи да работи.
Ако народа харесват грижите, които вицепремиерът полага за него, защо да не надградим тази вълна с предимство? „Главното е да се включите в битката, после ще видим“ - не става въпрос за Матео. Той не играе рулетка - независимо дали има късмет или не - действа на сигурно. Когато е сигурен, че победата ще бъде негова. В крайна сметка той не напразно е наричан в Европа „приятел на Путин“ - с кого се водиш на него ще заприличаш. Той притежава и стратегическата мъдрост и тактическите умения, необходими за постигане на целите.
Преди седмица Салвини настоя за превръщането на гореспоменатия указ в закон за противодействие на незаконния трафик. С увеличаване на размера на глобите за нарушители (собственици на кораби и техните капитани) само за влизане в териториалните води на Италия до един милион евро, а в случай на нерегламентирано акостиране в италианското пристанище, също с перспективата за конфискация на кораба от властите.

Рейтингът на Дон Матео надхвърля 40%. Според експерти, това е повече от достатъчно, за да спечелите изборите. Остава да намери подходящо извинение за „разпускане“ на правителственото мнозинство и уведомяване на премиера за ситуацията, който от своя страна ще трябва да ходатайства пред президента Серджо Матарела да направи настоящия кабинет „служебен“ и да се свикат нови избори.

„Нещо се счупи. Нека бързо да дадем думата на италианците!"

Възможността за разваляне на коалицията се предостави бързо: тази седмица италианският парламент обсъжда проект на закон за изграждането на високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. Движение „Пет звезди“ искат да спрат изпълнението на проекта, „Лига“ се изказа в полза на неговото изпълнение, като се присъедини към опозицията по този въпрос.
„От единадесет месеца работим по закони, които служат на благото на италианците. Но нещо се е счупило през последните два-три месеца “, каза Салвини на митинг в Сабаудия. - Информирах Джузепе Конте, че сега правителството няма подкрепа за парламентарното мнозинство. И той предложи: да отидем направо в парламента, за да оправим ситуацията и бързо да дадем думата на италианците. “
Ако някой след всичко това каже, че в Италия има правителствена криза, това означава, че той е много мързелив да анализира ситуацията и обича да използва обичайните силни термини, за да гарантира, че текстът ще привлича вниманието. Или може би просто се опитва да представи ситуацията като нещо, възникнало „случайно“, и не иска да да види гигантската работа, която лидерът на „Лига“ свърши тази година от нищото.

Салвини създаде ситуация за себе си и постигна решение на задачата. Хората, вдъхновени от подвизите на министъра на вътрешните работи, борещ се срещу нахлуването в Италия от Близкия изток и от Африка, до последната капка кръв, са готови да гласуват за него с ръце и крака.

Ситуацията е такава, че дори темата „за това как Русия финансира „Лига“ с 49 милиона евро“, която се коментира в медиите, не е в състояние да понижи рейтинга на „приятеля на Путин“. Върховният касационен съд на Италия миналия вторник одобри окончателното решение по това скандално дело и реши да възстанови същите средства на крайнодясната партия. Но подкрепата за „Лига“ дори не показа намек за намаление. Това позволява както на вътрешни, така и на международни политически експерти да заключат, че Салвини и „Лига“ ще спечелят предстоящите избори.
Ето защо петъчните доклади на западните вестници съдържат „както радост, така и тъга“, както беше казано в началото на този материал. Злобното изявление на факта, че "популисткото правителство на Италия диша с хриле" е придружено с печалното ", но този път „Лига“ ще спечели отново и то вече съкрушително."

Няма съмнение относно точността на крайния извод. Както показват практиката и историята, либералите са политическа категория хора, които не искат да научат нищо. И според мнението на група специалисти, те са просто необучаеми. Салвини успя да покаже на жителите на своята страна, че разбира техните проблеми и знае как да намери решения, насочени към улесняване на живота на населението. Противодействието на миграционните политики, провеждани от ЕС, е само един, най-яркият пример за това. Либералите, със значително количество снобизъм, насочен към италианското общество, не се стремят да задълбават в проблемите му. За тях има една трудност не уцелиха на народ. И се опитват да го преквалифицират, обяснявайки, че целият проблем е, че италианският избирател не гласува за тях и не разбира нищо от голямата политика. Оттук следва и резултатът.

Ами „Русия“?

Така… „Лига“ ще спечели, а Матео Салвини ще стане премиер. Дали „приятелят на Путин“ ще започне да укрепва отношенията с Русия, ще отиде ли по-далеч срещу Европейския съюз, преминавайки от думите „антируските санкции са неефективни, ефективно е да се премахнат и да се работи за взаимно удоволствие и просперитет“ към реални действия? В крайна сметка, ако някой се изплюе върху санкционната политика на „Общността на 27-те“ това ще е нечувана обида към ЕС, и загуба на имиджа на Брюксел.
Няма категоричен отговор на тези въпроси. И не може да има по дефиниция. Това е политика, в която няма приятели, но има само такива, с които в момента сте на един път. Ако евро лидерите продължат финансовия си натиск върху Италия, като искат да я накарат да намали разходите си за социални програми (медицината и образованието са на преден план, но да плащат социални програми на имигранти не им пречи), а на Италия бъдат отказани средства от бюджета на ЕС, Салвини няма да се пречупи. Той ще намери необходимите пари.
Има два възможни кредитора - това са Русия и Китай. Матео работи с двете страни в това отношение от няколко месеца. Засега вярно, без голям успех, но това е единствено защото, както каза О. Бендер, „за всеки витамин, с който ви храня, Шура, ще изисквам много малки услуги от вас,“ обсъждането на което влияе негативно на кредитирането. Въпреки това, докато Салвини беше „част от” в коалиционното правителство, той не акцентираше особено върху темата: след като се споразумее с една от двете страни по-горе, той все пак ще трябва да пробие в Брюксел съгласието си да кредитира Италия извън ЕС. Положителното решение на този въпрос на европейско ниво не изглежда гарантирано на лидера на Лигата. Много по-добре и по-надеждно е, когато си сам господар. И някои предварителни индикации за получаване на финансова помощ вече са разработени.
Ще изостави ли Италия европейските санкции срещу Русия? Също така не е сигурно. Може да има разговор между Матео Салвини и Владимир Путин за „витамините“, но в друга посока. Италианецът никого няма да притисне - той много добре знае, че подобни неща не работят с Владимир Владимирович. Преговаряйте само на взаимно изгодна основа. Може би отново по темата за кредитирането на Рим.

Едно е сигурно: с Матео Салвини няма да е по-лошо за Русия.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Матео Салвини отрича да е планирал извеждане на Италия от Еврозоната

POLITICO: Матео Салвини отрича да е планирал извеждане на Италия от Еврозоната

11 Август 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският вицепремиер Матео Салвини отрече да е обмислял извеждане на Италия от Еврозоната, пише европейската редакция на Politico.
Дясната партия „Лига“ на Салвини е спрягана за победител в следващите парламентарни избори, които вероятно ще се проведат есента.
След митинг в Матера, в Южна Италия, Салвини заяви пред репортери, че „идеята да напусне Европа“ и да се откаже от еврото „никога не е била в ход“. Салвини изрично отрече всякаква подобна информация.
По-рано в страниците на италианския вестник Repubblica се появи информация, че Салвини обмисля да подтикне Рим да се откаже от еврото.
Това е поредната фантазия, която ще оставя за страниците на вестник Repubblica, добави Салвини.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Кой може да спре Матео Салвини

POLITICO: Кой може да спре Матео Салвини

11 Август 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Рим. Кой може да спре Матео Салвини, коментира европейската редакция на авторитетното издание POLITICO.
Матео Салвини става министър-председател, избира се пропутински президент, управлява с партия дори по-дясна от неговата собствена и се противопоставя на Брюксел до степен да извади Италия от еврото.
Това е кошмарният сценарий за политическия истаблишмънт на Европа след решението на Салвини да предизвика падането на сегашното италианско правителство. И това със сигурност не може да бъде изключено. Партията „Лига“ на Салвини се намира високо в проучванията на общественото мнение, а противниците му са в безпорядък. След нови избори той може да успее да състави правителство с крайно десните Братя на Италия, партия, която не крие възхищението си от фашисткото минало на страната.
Но понякога нещата не се оказват така, както са предвидени. Не толкова отдавна Стив Банън, бившият главен стратег на Доналд Тръмп, заяви, че настоящото правителство на популистите отдясно („Лига“) и отляво (Движението „Пет Звезди“) представлява бъдещето на европейската политика. Сега изглежда, че то скоро ще бъде нещо от миналото.

И така, кой може да спре Салвини? Ето пет възможни имена (всички са мъже - добре дошли в италианската политика).

1.Серджо Матарела. Президентът на републиката държи ключа към събитията през следващите дни. Той е този, който трябва да реши дали да свика парламентарни избори или да заключи, че има друго жизнеспособно мнозинство в парламента. Длъжностните лица казват, че той е е наясно, че всеки опит за отлагане на избори и инсталиране на технократско правителство може да предизвика обществена реакция, правейки Салвини още по-силен. Някои анализатори казват, че стратегията на мълчаливия сицилиански юрист е да премине бързо към избори, както иска Салвини - но да намери начин да се увери, че лидерът на „Лига“ не може да избегне отговорността за следващия бюджет, който трябва да бъде одобрен в началото на октомври. Със забавянето на икономиката и нарастването на публичния дълг настъпват болезнени решения. Независимо дали Салвини дойде на власт преди или след този срок, противниците му имат желание да гарантират, че той не може да отхвърли тези решения.

2.Джузепе Конте. Професорът по право, който стана министър-председател без предишен политически опит, сега се радва на втората най-висока оценка за одобрение в страната, оставайки само зад Матарела. Проучване, публикувано в петък, показва че президента получава 60 процента, следван от Конте с 50 процента. Рейтингът на Салвини е 44 процента. Конте формира силен съюз с Матарела и през последните месеци изостря профила си като умерен политик и противник на Салвини. Официално Конте е политически независим. Сега той вероятно ще трябва да реши дали да води пария на следващите избори – партия, която може да навреди на изборната победа на Салвини. Вероятно неслучайно в Рим се носят слухове, че Конте иска да бъде назначен за европейски комисар. Един италиански чиновник предположи, че Салвини може да стои зад подобни разговори в опит да се отърве от опасния си съперник.

3.Никола Цингарети. Предвид нещата човекът, избран за лидер на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) по-рано тази година, не е в силна позиция. Бившият лидер Матео Ренци все още има силно влияние върху членовете на парламента на партията и той има своя собствена програма. Ренци, например, не иска никакъв съюз с „Пет звезди“, докато Цингарети и други видни партийни дейци са по-склонни да разглеждат подобна опция. ДП се възстанови само малко от катастрофалните общи избори миналата година, които я извадиха от властта. Но Цингарети, президент на региона Лацио, има причини да подкрепи предсрочните избори. Това би му позволило да прочисти парламентарните групи на лоялните на Ренци и да създаде съюзи с други партии - вероятно „Пет звезди“ или други групи, които могат да се появят през следващите месеци.

4.Карло Календа. Бившият министър на икономическото развитие беше избран през май в Европейския парламент с листата на лявата центристка партия. Той обаче каза на POLITICO в петък, че се надява да сформира съюз, който да включва също прогресивни, либерални и други проевропейски сили. Той каза, че вярва, че дори партията на Силвио Берлускони Форца Италия "може да бъде част от този проект", който той определи като "широкообхватен". Евродепутатът ще се отправи към Рим следващата седмица, за да се срещне с ръководството на ДП и да представи предложението си. "Единната листа на проевропейските либералните политически сили е пътят напред ... приоритетът е да се борим със Салвини, който представлява сериозен риск за нашата демокрация и вероятно ще ни изведе от ЕС", заяви Календа, за да постигне целта си , Календа дори е готов да работи заедно с бившия премиер и бивш лидер на ДП Ренци, въпреки че в момента двамата не "разговарят". Проектът на Календа е много амбициозен, тъй като избирателната система на Италия има тенденция да подкрепя установените партии.

5.Алесандро Ди Батиста. 41-годишният римлянин е единственият човек в италианската политика, който носи якета, както Салвини и използва близък до хората език. Според съобщения на италианските медии, Ди Батиста вероятно е един от основните съперници на Салвини в предизборната кампания, като водещ политик на „Пет Звезди“. Изданието припомня контактите му с лидерите на протеста на „жълтите жилетки“ във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Как Матео Салвини създава политическа криза, за да насочи Европа по пътя на крайно дясното

The Independent: Как Матео Салвини създава политическа криза, за да насочи Европа по пътя на крайно дясното

10 Август 2019 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Рим. Как Матео Салвини създава политическа криза, за да насочи Европа по пътя на крайно дясното, пише британският ляв вестник The Independent.
За период от 14 месеца в управлението Матео Салвини промени италианската политика по свой образ. Той прокара антимигрантски закони, застанал твърдо срещу правилата на Европейския съюз и надделя в политическите борби с коалиционния си партньор. Официално той е министър на вътрешните работи на Италия. Неофициално той се е превърнал в националистическото лице на страната.
Но сега Салвини започна игра за повече власт, като същевременно настоява за популистка двупартийна коалиция, в която той доминира.
Неговата цел: да предизвика криза, да наложи нови избори през есента и да стане премиер - стъпки, които не оставят никакво съмнение за възходящата националистическа идентичност на Италия.
Миналата седмица по време на обиколка на плажните градове, Салвини обяви, че е изгубил доверие в коалицията, хлабав съюз на крайно дясната „Лига“ и на по-аморфната политическа сила Движение „Пет звезди“.
В петък „Лига“ на Салвини направи още една стъпка към тласкането на италианското правителство към срив, като призова за вот на недоверие срещу премиера Джузепе Конте, чиято работа често се състои в арбитражни спорове между двете партии в коалицията.
Летният гамбит на Салвини все още би могъл да предизвика гръм. При условие, че „Лига“ има своя план, Конте е твърде малко вероятно да надделее при вота на недоверие.
Но президентът на страната Серджо Матарела има широка конституционна власт по време на кризисни периоди. Той би могъл да сглоби едно преходно правителство за грижи без участието на Салвини, което може да изкара и до пролетта
Салвини също може да плати цената на изборите, ако избирателите не одобрят опита му да хвърли Италия в политически хаос.
Но също толкова вероятно е, според наблюдателите, Салвини да поведе Италия към най- дясното правителство от следвоенната ера. Въз основа на настоящото гласуване, новите избори биха му позволили да сформира правителство с малката крайно дясна партия „Италиански братя“, която не крие симпатиите си към фашизма.
Според Натали Тоци, директор на Италианския институт за международни отношения "той смята, че може да получи 50% от гласовете. Това, което е направил, може да се обясни само по този начин. Той вече беше начело, без винаги да поема отговорност."
Анализаторите спекулират също така, че Салвини може да се е сблъскал с натиск от страна на неговата партия да преразгледа съюза с Движението „Пет звезди“, който беше спорен почти от самото начало.
Италия вероятно я очакват дни на несигурност. Парламентът е в почивка, а депутатите се отправиха към плажа.
Салвини продължи предизборната си обиколка, но в кампанията си заявява, че моли италианците „да му дадат пълни правомощия да изпълнява изцяло това, което са обещали, без забавяне или воденичен камък около врата“.
Сенаторът Джованбатиста Фацолари, от крайно десните „Италиански братя“, заяви, че неговата партия има "подобна визия" с тази на „Лига“ и ще бъде по-сговорчив по-съгласуван партньор след нови избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Кой може да спре Матео Салвини

POLITICO: Кой може да спре Матео Салвини

10 Август 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Рим. Кой може да спре Матео Салвини, коментира европейската редакция на авторитетното издание POLITICO.
Матео Салвини става министър-председател, избира се пропутински президент, управлява с партия дори по-дясна от неговата собствена и се противопоставя на Брюксел до степен да извади Италия от еврото.
Това е кошмарният сценарий за политическия истаблишмънт на Европа след решението на Салвини да предизвика падането на сегашното италианско правителство. И това със сигурност не може да бъде изключено. Партията „Лига“ на Салвини се намира високо в проучванията на общественото мнение, а противниците му са в безпорядък. След нови избори той може да успее да състави правителство с крайно десните Братя на Италия, партия, която не крие възхищението си от фашисткото минало на страната.
Но понякога нещата не се оказват така, както са предвидени. Не толкова отдавна Стив Банън, бившият главен стратег на Доналд Тръмп, заяви, че настоящото правителство на популистите отдясно („Лига“) и отляво (Движението „Пет Звезди“) представлява бъдещето на европейската политика. Сега изглежда, че то скоро ще бъде нещо от миналото.

И така, кой може да спре Салвини? Ето пет възможни имена (всички са мъже - добре дошли в италианската политика).

1.Серджо Матарела. Президентът на републиката държи ключа към събитията през следващите дни. Той е този, който трябва да реши дали да свика парламентарни избори или да заключи, че има друго жизнеспособно мнозинство в парламента. Длъжностните лица казват, че той е е наясно, че всеки опит за отлагане на избори и инсталиране на технократско правителство може да предизвика обществена реакция, правейки Салвини още по-силен. Някои анализатори казват, че стратегията на мълчаливия сицилиански юрист е да премине бързо към избори, както иска Салвини - но да намери начин да се увери, че лидерът на „Лига“ не може да избегне отговорността за следващия бюджет, който трябва да бъде одобрен в началото на октомври. Със забавянето на икономиката и нарастването на публичния дълг настъпват болезнени решения. Независимо дали Салвини дойде на власт преди или след този срок, противниците му имат желание да гарантират, че той не може да отхвърли тези решения.

2.Джузепе Конте. Професорът по право, който стана министър-председател без предишен политически опит, сега се радва на втората най-висока оценка за одобрение в страната, оставайки само зад Матарела. Проучване, публикувано в петък, показва че президента получава 60 процента, следван от Конте с 50 процента. Рейтингът на Салвини е 44 процента. Конте формира силен съюз с Матарела и през последните месеци изостря профила си като умерен политик и противник на Салвини. Официално Конте е политически независим. Сега той вероятно ще трябва да реши дали да води пария на следващите избори – партия, която може да навреди на изборната победа на Салвини. Вероятно неслучайно в Рим се носят слухове, че Конте иска да бъде назначен за европейски комисар. Един италиански чиновник предположи, че Салвини може да стои зад подобни разговори в опит да се отърве от опасния си съперник.

3.Никола Цингарети. Предвид нещата човекът, избран за лидер на лявоцентристката Демократическа партия (ДП) по-рано тази година, не е в силна позиция. Бившият лидер Матео Ренци все още има силно влияние върху членовете на парламента на партията и той има своя собствена програма. Ренци, например, не иска никакъв съюз с „Пет звезди“, докато Цингарети и други видни партийни дейци са по-склонни да разглеждат подобна опция. ДП се възстанови само малко от катастрофалните общи избори миналата година, които я извадиха от властта. Но Цингарети, президент на региона Лацио, има причини да подкрепи предсрочните избори. Това би му позволило да прочисти парламентарните групи на лоялните на Ренци и да създаде съюзи с други партии - вероятно „Пет звезди“ или други групи, които могат да се появят през следващите месеци.

4.Карло Календа. Бившият министър на икономическото развитие беше избран през май в Европейския парламент с листата на лявата центристка партия. Той обаче каза на POLITICO в петък, че се надява да сформира съюз, който да включва също прогресивни, либерални и други проевропейски сили. Той каза, че вярва, че дори партията на Силвио Берлускони Форца Италия "може да бъде част от този проект", който той определи като "широкообхватен". Евродепутатът ще се отправи към Рим следващата седмица, за да се срещне с ръководството на ДП и да представи предложението си. "Единната листа на проевропейските либералните политически сили е пътят напред ... приоритетът е да се борим със Салвини, който представлява сериозен риск за нашата демокрация и вероятно ще ни изведе от ЕС", заяви Календа, за да постигне целта си , Календа дори е готов да работи заедно с бившия премиер и бивш лидер на ДП Ренци, въпреки че в момента двамата не "разговарят". Проектът на Календа е много амбициозен, тъй като избирателната система на Италия има тенденция да подкрепя установените партии.

5.Алесандро Ди Батиста. 41-годишният римлянин е единственият човек в италианската политика, който носи якета, както Салвини и използва близък до хората език. Според съобщения на италианските медии, Ди Батиста вероятно е един от основните съперници на Салвини в предизборната кампания, като водещ политик на „Пет Звезди“. Изданието припомня контактите му с лидерите на протеста на „жълтите жилетки“ във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италианският вицепремиер Матео Салвини няма да подкрепи нова управляваща коалиция

Reuters: Италианският вицепремиер Матео Салвини няма да подкрепи нова управляваща коалиция

10 Август 2019 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският вицепремиер Матео Салвини, лидер на партия „Лига“, заяви, че всеки опит за установяване на нова управляваща коалиция би бил неприемлив и отново призова за нови избори възможно най-скоро, предава Reuters.
Ден след като заяви пред репортери, че коалицията на „Лига“ с Движение „Пет звезди“ се е разпаднала, Салвини изказа неодобрение срещу всякакви потенциални действия, насочени към предотвратяването на нови избори.
Той заяви, че се надява никой да не планира да „преметне“ италианците, да се опита да печели време или да формира правителство, което би било „демократично неприемливо“.
Той добави, че е обезпокоен, че чува подобни изказвания по въпроса от бившите си коалиционни партньори и от опозиционната Демократическа партия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италианският вицепремиер Матео Салвини няма да подкрепи нова управляваща коалиция

Reuters: Италианският вицепремиер Матео Салвини няма да подкрепи нова управляваща коалиция

9 Август 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският вицепремиер Матео Салвини, лидер на партия „Лига“, заяви, че всеки опит за установяване на нова управляваща коалиция би бил неприемлив и отново призова за нови избори възможно най-скоро, предава Reuters.
Ден след като заяви пред репортери, че коалицията на „Лига“ с Движение „Пет звезди“ се е разпаднала, Салвини изказа неодобрение срещу всякакви потенциални действия, насочени към предотвратяването на нови избори.
Той заяви, че се надява никой да не планира да „преметне“ италианците, да се опита да печели време или да формира правителство, което би било „демократично неприемливо“.
Той добави, че е обезпокоен, че чува подобни изказвания по въпроса от бившите си коалиционни партньори и от опозиционната Демократическа партия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Партията „Лига“ на Матео Салвини иска предсрочни избори в Италия

ТАСС: Партията „Лига“ на Матео Салвини иска предсрочни избори в Италия

9 Август 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианската партия "Лига" на Матео Салвини ще внесе в Сената резолюция за недоверие в правителството и ще иска предсрочни парламентарни избори. Това съобщи в петък италианската агенция ANSA, позовавайки се на изявление на партията, цитирана от TACC.
Решението на Салвини идва след зачестилите в последно време разногласия с другия коалиционен партньор – Движението „Пет звезди“ и лидера му Луиджи ди Майо.
В изявление партията „Лига“ цитира скорошен конфликт между двете партии в управляващата коалиция за изграждането на високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. Движението „Пет звезди“ се опита да блокира този проект, който се подкрепя от „Лигата“, и това се превърна в претекст за правителствената криза.
"Твърде много" не "(по-специално "не" на високоскоростната железопътна линия) е лошо за Италия, която трябва да възстанови (икономическия) растеж и затова е необходимо да се проведат избори възможно най-скоро", цитира агенцията партията на Матео Салвини.
В сряда италианският сенат отхвърли резолюция на втората управляваща партия Движение „Пет звезди“, която трябваше да предотврати изграждането на високоскоростната линия Торино-Лион. „Лига“, заедно с опозицията, гласуваха против документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Бъдещето на италианското правителство е под въпрос

New Europe: Бъдещето на италианското правителство е под въпрос

9 Август 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Рим. Бъдещето на италианското правителство е под въпрос, пише електронното издание New Europe
Италианският премиер Джузепе Конте проведе 30-минутна среща с италианския държавен глава Серджо Матарела, за да го информира за напрежението между коалиционните партньори от Движение „Пет звезди“ и Лигата на Матео Салвини.
Премиерът Конте вече проведе среща с вицепремиера Матео Салвини в Палацо Чиги в сряда, след която италианският министър-председател отказа да отговаря на журналистически въпроси.
Междувременно Матарела подписа новия закон на правителството за контрол на миграцията , като изрази опасения пред председателите на Долната камара и Сената, според източници на изданието. Спорният пакет е изготвен от Салвини и е гласуван в понеделник след преодоляването на вот на доверие в Сената.
Целта на промените е да се надгаради законодателството в областта на миграцията, което бе прието миналата година и също бе изготвено от Салвини и което забрани достъпа до италианските пристанища на кораби на НПО за спасяване на мигранти. Според новото законодателство капитаните на кораби, които спасяват хора в морето и ги отвеждат в италиански води без разрешение, ще бъдат изправени пред глоби до един милион евро и задържане на кораба.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Криза в управляващата коалиция в Италия – „Лига“ спомена за избори, Движение „Пет звезди“ поиска обяснение

FAZ: Криза в управляващата коалиция в Италия – „Лига“ спомена за избори, Движение „Пет звезди“ поиска обяснение

8 Август 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Рим. Управляващата коалиция в Италия може да се окаже изправена пред криза. Председателят на „Лига“ и министър на вътрешните работи на страната Матео Салвини спомена провеждането на нови избори като единствената алтернатива на съществуващата коалиция в Рим, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Движение „Пет звезди“ поиска обяснение: „Те трябва ясно да заявят какво искат да правят“. Причината за е гласуването на движението в Сената срещу железопътен проект, за който се застъпва партията на Салвини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.