НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Напълно потушен е пожарът на депото в Шишманци

Пловдив: Напълно потушен е пожарът на депото в Шишманци

19 Август 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Напълно потушен е пожарът на депото в Шишманци. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив старши инспектор Димитър Бришимов, началник на Спасителен отряд при ПБЗН - Пловдив. По думите му пожарът е потушен още вчера, но на място има екип, който дежури и наблюдава да не възникне в дълбочина ново горене. „От вчера до днес няма признаци на горене на повърхността, но ще продължим да го наблюдаваме поне до утре“, посочи Бришимов. Борбата с огъня продължи една седмица. Причините за възникването му се разследват от полиция и прокуратура.
Междувременно протестите на хората спряха тази седмица, но днес Инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на завода в Шишманци ще внесе искането за него и придружаващата го подписка в Община Раковски. Живеещите в селищата около Завода за преработка на отпадъци в Шишманци искат гаранции от държавата за безопасната работа на депото. Те са готови да преминат към гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат изпълнени. Хората очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИОСВ – Пловдив: Качеството на въздуха в Шишманци е значително подобрено

РИОСВ – Пловдив: Качеството на въздуха в Шишманци е значително подобрено

16 Август 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Резултатите от последните часове (вечерта и през нощта) на всички измервани показатели от мобилната автоматична станция за измерване качеството на въздуха, поставена в село Шишманци заради пожара в депото за неопасни отпадъци, са значително под нормата. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Пловдив. Количеството на отделяния дим е силно намаляло. На място дежурят две пожарни коли, които обливат обилно с вода мястото на пожара.
При желание от страна на местната власт РИОСВ - Пловдив има готовност да постави мобилната автоматична станция и на друго място, посочено от Общината.
Очаква се скоро да приключи отделянето на дим и нормализиране на ситуацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 100 жители на община Раковски излязоха на протест срещу честите пожари на депото в Шишманци, настояват за референдум

Пловдив: Над 100 жители на община Раковски излязоха на протест срещу честите пожари на депото в Шишманци, настояват за референдум

16 Август 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължават протестите на хората в района на пожара на депото в Шишманци. И днес над 100 жители на Раковски и селата Шишманци, Белозем и Стряма излязоха на протест срещу честите пожари на депото в Шишманци. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив отец Румен, енорийски свещеник в църквата в квартал „Секирово" в Раковски, който оглавява протеста на хората. Той протича под формата на пиене на „опушено" кафе. По този начин хората се обявяват за строг контрол на дейността на завода за преработка на отпадъци. Те настояват за референдум за закриването му и превръщането му в екологичен завод.
„Държавата има ресурс за това и от такъв завод дори може да се печели така, както е в Скандинавските страни“, каза отец Румен. По думите му в момента заводът е едно сметище, от което от години са потърпевши заради честите пожари на депото.
Жителите на община Раковски са изпратили до министър-председателя Бойко Борисов подписка, в която са се подписали над 2000 души. В нея се настоява за съдействие от държавата по въвеждането на спешни мерки, които да гарантират безопасността в района или спиране работата на завода.
И днес на протеста са дошли жители на съседни общини като Пловдив. Гражданин от район „Тракия“ е твърдял, че миризмата от пожара в Шишманци се усеща дори там.
Междувременно е станало ясно, че е преустановено возенето на боклук на депото в Шишманци. Камионите в момента возят на делото в Цалапица.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Търси се допълнително количество вода от съседните общини за гасенето на пожара на депото в Шишманци

Пловдив: Търси се допълнително количество вода от съседните общини за гасенето на пожара на депото в Шишманци

16 Август 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пети ден продължава гасенето на пожара на депото в Шишманци. „Участъкът, в който не може да влезе техника, за да не потънат машините, се обработва дистанционно, но не можем да го покрием целият“, съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. По думите му, в момента вече има недостиг на вода, резервоарите са изчерпани и това малко забавя работата им. Изчерпан е 4000-ят резервоар, а водната система няма капацитета да го възстанови. Затова днес ще бъде направена реорганизация на работата и ще бъде търсена помощ от съседни общини, за да бъдат осигурени водните количества за гасене.
В момента пожарът тлее на дълбочина от 20-30 метра, а иначе като площ е ограничен. Четири противопожарни автомобила работят на място, а през нощта там са били два автомобила.
„Не може да се правят прогнози кога ще бъде напълно загасен пожарът“, каза още Бришимов.
Полиция и прокуратура вече разследват причините за пожара.
„Аз, като експерт в областта само изключвам версията самозапалване“, каза главен инспектор Бришимов, в отговор на въпрос откъде е тръгнал огънят.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Запазват се по-високите нива на фини прахови частици в с. Шишманци

Пловдив: Запазват се по-високите нива на фини прахови частици в с. Шишманци

15 Август 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Резултатите от последното 24-часово измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци заради пожара в депото за неопасни отпадъци, не показват съществено изменение в сравнение с предишното денонощие. Това съобщиха от РИОСВ - Пловдив. Запазват се по-високите нива на средно денонощната стойност на фини прахови частици (ФПЧ10), както беше при предишното 24 часово измерване. Няма превишения при останалите показатели (серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид). Готови са резултатите за стойностите на показателя сероводород за предишните 24 часа, които също са в норма. От сутрешните часове на днешния ден се забелязва тенденция за намаляване стойностите на всички измервани показатели. Непрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Образувана е преписка по повод направено замерване в с. Шишманци за чистота на въздуха

Пловдив: Образувана е преписка по повод направено замерване в с. Шишманци за чистота на въздуха

15 Август 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В Районна прокуратура-Пловдив е образувана преписка след постъпила справка от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по повод направено замерване в с. Шишманци, общ. Раковски, обл. Пловдив за чистота на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура - Пловдив. Изследването е извършено след като на 12.08.2019 г. е възникнало запалване на отпадъци на територията на Депо за неопасни отпадъци и „Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“, разположени на територията на с. Шишманци, обл. Пловдив. Анализът от замерването на чистота на въздуха от мобилната лаборатория на РИОСВ сочи, че има минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района.
Районна прокуратура-Пловдив извършва проверка за евентуално престъпление против околната среда - чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс. Срокът на приключването е едномесечен. Проверката е възложена на служители на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Четвърти ден продължава гасенето на пожара на депото за отпадъци край Шишманци

Пловдив: Четвърти ден продължава гасенето на пожара на депото за отпадъци край Шишманци

15 Август 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Четвърти ден продължава гасенето на пожара на депото за отпадъци край Шишманци. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив дежурният в пожарната. Огнището тлее и теренът се облива с вода и се насипва пръст. Дълбочината на тлеене е до 10 метра и това предполага, че то ще продължи още поне седмица.
И тази сутрин няколко граждани на съседните села до Шишманци се събраха на пътя към депото за да изразят недоволството си от замърсяването на въздуха от дима на пожара. Хората искат гаранции, че това няма да се повтаря повече.
От РИОСВ вчера изнесоха данни за качеството на въздуха, в които имаше леко превишаване на фини прахови частици. Според експертите това не представлява сериозна опасност за хората. Замерванията продължават.
Регионалната инспекция по околната среда и водите даде предписания на ръководството на депото за стриктно спазване на изискванията за предотвратяване на опасностите от пожари.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Трети ден продължават нашите дейности по гасенето на пожара в Шишманци

Гл. комисар Николай Николов: Трети ден продължават нашите дейности по гасенето на пожара в Шишманци

15 Август 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Трети ден продължават нашите дейности по гасенето на пожара в Шишманци. Това каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Тежка е ситуацията там, но тази нощ имаме добри резултати – монтираха се специални оросителни системи“, каза той и добави, че се очаква скоро системите да дадат категоричен резултат.
По думите му в Свищов обстановката през нощта е била много сложна заради силния вятър. „Там не валя, но много силният вятър ни принуди да вкараме тежка техника, с която да заградим сметището, затворено от 2017 година, за да не се разпространи в гората“, поясни Николов. Той каза още, че това сметище в Свищов до края на тази година трябва да се превърне в гора. „Проблемът на подобни сметища е нерегламентираното изхвърляне на отпадъци“, каза още комисарят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: РИОСВ установи превишения на фини прахови частици от пожара на депото в Шишманци

Пловдив: РИОСВ установи превишения на фини прахови частици от пожара на депото в Шишманци

14 Август 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Резултатите от първото 24-часово измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци заради пожара в депото за неопасни отпадъци, показват превишение на средноденонощните стойности на фини прахови частици (ФПЧ10). Данните сочат 59 µg/m3 при алармен праг 50 µg/m3.
При останалите показатели няма превишения. Отчетените стойности на серен диоксид са 12 µg/m3 (при допустими 350 µg/m3), на азотен диоксид – 16 µg/m3 (при допустими 200 µg/m3) и на въглероден оксид 0,5 mg/ m3 (при допустими за 8 часа 10 mg/ m3. Предстои утре да станат ясни и окончателните данни за стойностите по показателя сероводород.
Непрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив уведоми Регионалната здравна инспекция за резултатите от мониторинга, за да предприеме действия по компетентност.
Днес при проверка на „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“ в с. Шишманци РИОСВ – Пловдив състави предписания за предотвратяване риска от бъдещи пожари. В проверката участваха и представители на МВР. Освен контрол по документи, експертите направиха и оглед на Клетка 1 на депото, която не е засегната от пожара, както и на инсталацията за биоразграждане.
Експертите провериха изпълнението на условията в комплексното разрешително на обекта. На оператора са съставени предписания за: стриктното спазване на технологиите за уплътняване на материала и запръстяване, както и поддържане на резервни количества земни маси, които да гарантират бърза реакция при пожар. Директорът на РИОСВ въвежда и допълнителна (втора) годишна проверка на инсталацията, която трябва да се извършва преди началото на лятото – през май. Това ще позволи превантивен контрол преди пожароопасния сезон.
През 2017 г. РИОСВ-Пловдив е установила превишения на индивидуалните емисионни ограничения и заустване на непречистени води и е наложила санкция на оператора на стойност 2000 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИОСВ – Пловдив постави мобилна автоматична станция за измерване качеството на въздуха в Шишманци

РИОСВ – Пловдив постави мобилна автоматична станция за измерване качеството на въздуха в Шишманци

13 Август 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Във връзка с възникналия пожар на обект „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“ в с. Шишманци РИОСВ – Пловдив осигури мобилна автоматична станция (МАС) за измерване качеството на въздуха в засегнатите населени места. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ. Чрез нея ще бъде възможно 24-часово непрекъснато онлайн следене на показателите на въздуха. МАС беше поставена днес на обяд в с. Шишманци. Първите резултати от замерванията ще са известни до края на деня.
Експерти на РИОСВ – Пловдив от сутринта са на място в засегнатия район. Първоначално са измервали качеството на атмосферния въздух в с. Болярино (на улица 29, №1), а по-късно и в с. Белозем (пред кметството). Анализираните на място данни и в двете села не са отчели опасни за жителите на района стойности. Мониторингът досега се осъществяваше с мобилен апарат GASMET, с който се проследиха стойностите на 26 показателя, а именно: азотни и серни оксиди, въглероден диоксид, въглероден оксид, метан, амоняк, хлороводород, толуен, формалдехид, флуороводород, фенол, метилмеркаптан, флоран, стирен, пропан, хлороформ, фозген, бензен, серовъглерод, циановодород и други. Замерванията са проведени на три серии от по 10 минути с интервал между всяко от измерванията от половин час.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов: Осъществява се контрол на пътния трафик на АМ „Тракия“ във връзка с пожара на депото в Шишманци

Главен комисар Николай Николов: Осъществява се контрол на пътния трафик на АМ „Тракия“ във връзка с пожара на депото в Шишманци

13 Август 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Осъществява се контрол на пътния трафик на АМ „Тракия“ във връзка с пожара на депото в Шишманци. Това съобщи на място директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „В посока София и в посока Бургас има колеги от „Пътна полиция“, които имат задача своевременно да предупредят, ако видимостта бъде намалена. Говорим за ранно предупреждение, още от Пловдив или Стара Загора“, добави Николов.
По думите му се полагат и усилия по погасяване на пожара, като е осигурено достатъчно количество вода, както и земна маса за запръстяване. По думите му достатъчно техника работи. Ръководството на завода има готовност да привлече и още, ако се наложи. „За хората, които втори ден работят тук, са осигурени също нормални условия, доколкото е възможно това – вода, храна, противоотрова, дезинфекционни материали“, каза още главен комисар Николай Николов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов за пожара в Шишманци: Гражданите да уплътнят прозорците и вратите си, докато не им се каже, че нещата са безопасни

Гл. комисар Николай Николов за пожара в Шишманци: Гражданите да уплътнят прозорците и вратите си, докато не им се каже, че нещата са безопасни

13 Август 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължават усилията ни по овладяване на обстановката при пожара на депото в Шишманци. Това каза при посещението на място директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Три са важните неща, на които обръщаме внимание. На първо място това е контролът на въздуха. Той се контролира в съответствие с посоката на вятъра. По тази причина в момента измервателните станции са в Болярино, накъдето духа“, каза Николов. „Не са отчетени критични нива, опасни за живота и здравето на хората. Въпреки това, ние се обръщаме към гражданите с апел да уплътнят прозорците и вратите си, докато не им се каже, че нещата са безопасни“, добави Николов. По отношение контрола на въздуха се очаква да се смени посоката на вятъра и затова след 1 - 2 часа нова мобилна станция за контрол на въздуха ще бъде поставена на друго място. От ГДПБЗН поддържат непрекъснат контакт с РИОСВ - Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Продължава гасенето на пожара на депото в Шишманци

Пловдив: Продължава гасенето на пожара на депото в Шишманци

13 Август 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължава гасенето на пожара на депото в Шишманци. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Димитър Бришимов, от аврийно-спасителния екип пожарникари на мястото. По думите му заради падането на температурите през нощта е спаднала и интензивността на горенето на пожара. „Не сме допуснали пожара да излезе от вчерашните граници“, каза Бришимов и уточни, че слоят е много дълбок, като на места достига до 15 метра. „Навътре продължава горенето. Няма как камионите да стигнат до него, тъй като ще изгорят. В момента не гори, а тлее, непрекъснато се мокри“, добави Бришимов. Очаква се с вдигането на температурите на обяд горенето също да повиши своята интензивност.
Според Димитър Бришимов прогнозите са, че пожарът може да тлее поне седмица, тъй като това е сметище. Горят битови отпадъци. Уредите не са замерени вредности във въздуха, но заради гниенето има лоша миризма в района и затова хората протестират.
В момента на пожара в Шишманци има 6 противопожарни автомобила с екипите си, а през нощта са били три. Очаква се всеки момент там да пристигне директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИОСВ – Пловдив: Няма превишения на нормите за въздуха след пожара в Шишманци

РИОСВ – Пловдив: Няма превишения на нормите за въздуха след пожара в Шишманци

12 Август 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Екип от представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС следят качеството на въздуха след разразилия се пожар на обект „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“ в с. Шишманци, общ. Раковски. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Пловдив. Мониторингът и анализът на резултатите показват, че няма превишения на нормите. Показанията са в т. нар. „зелен спектър“ и не будят безпокойство. След като на място беше установена силна миризма в района на пожара, експертите извършваха замервания в най-близките населени места с мобилен апарат GASMET. Проследени бяха стойностите на 26 показателя, а именно: азотни и серни оксиди, въглероден диоксид, въглероден оксид, метан, амоняк, хлороводород, толуен, формалдехид, флуороводород, фенол, метилмеркаптан, флоран, стирен, пропан, хлороформ, фозген, бензен, серовъглерод, циановодород и други. Експертите периодично следяха движението на въздушните маси и дима и позиционираха техниката според него, за да следят показателите на въздуха в близките села Шишманци и Болярино. Очакванията са в следващите дни пожарът да бъде потушен напълно от ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и въздействието му върху качеството на въздуха да намалее. РИОСВ препоръчва на гражданите на околните населени места да избягват дейности на открито, да затварят прозорците на жилищата си и да не пускат малки деца и възрастни хора навън, докато пожарът не бъде окончателно овладян. РИОСВ – Пловдив ще следи с повишено внимание развитието на ситуацията с пожара и ще реагира своевременно при евентуална необходимост от последващи измервания. За резултата от своите действия институцията ще информира гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: РИОСВ следи ситуацията с пожара в депото в с. Шишманци

Пловдив: РИОСВ следи ситуацията с пожара в депото в с. Шишманци

12 Август 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. РИОСВ и Регионалната лаборатория към ИАОС продължават да следи ситуацията с пожара в депото в с. Шишманци, като правят измервания на въздуха в точките на въздействие. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ. Към момента експертите са в с. Болярино, тъй като облакът от пожара отива в тази посока.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пожарът в Шишманци е локализиран върху открита площ от около 1 декар

Пловдив: Пожарът в Шишманци е локализиран върху открита площ от около 1 декар

12 Август 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пожарът в Шишманци е локализиран върху открита площ от около 1 декар. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Петър Тосков, заместник-директор на Пожарната. Пожарът е избухнал в смесени отпадъци на територията на завода.
„Причините все още не са изяснени. Възможно е задимяване и на магистралата", каза още Тосков. „Засега не се налага, но ако се прецени, може да бъде повикана помощ от още противопожарни автомобили”, каза още Петър Тосков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пожарът в Шишманци все още не е локализиран

Пловдив: Пожарът в Шишманци все още не е локализиран

12 Август 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пожарът в Шишманци все още не е локализиран. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Петър Тосков, заместник-директор на Пожарната. На място с огнената стихия се борят екипите на четири противопожарни автомобила. Пожарът е възникнал около 1.00 часа тази нощ на територията на завода за отпадъци. Екип на РИОСВ – Пловдив е на място и замерва показателите на въздуха.
Очаквайте подробности.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пожар гори в депото за отпадъци в Шишманци, РИОСВ следи показателите на въздуха

Пловдив: Пожар гори в депото за отпадъци в Шишманци, РИОСВ следи показателите на въздуха

12 Август 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдив: Пожар гори в депото за отпадъци в Шишманци, РИОСВ следи показателите на въздуха. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ. Екип от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС се отзова незабавно след получена информация за пожар на обект „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“ в с. Шишманци, общ. Раковски. Експертите извършат замервания на въздуха на мястото на пожара и в близките населени места с мобилен апарат GAZMET.
Пожарът е възникнал около 1.00 часа през нощта на източния скат на депото. Към момента на място са три коли на пожарната, които го локализират. РИОСВ – Пловдив следи ситуацията и показателите на въздуха и ще информира обществеността за развитието на ситуацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.