НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Плюс Инфо“ (Македония): Жител на Битоля върна Звездата от Вергина върху шахтите в града

„Плюс Инфо“ (Македония): Жител на Битоля върна Звездата от Вергина върху шахтите в града

16 Август 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Битоля. На жител на Битоля не се хареса решението за премахване на Звездата от Вергина от публичното пространство и след като властите отстраниха шахтите със символа, той реши да ги върне обратно, предава скопският информационен сайт „Плюс Инфо“ .
Медията обаче не привежда подробности за това как точно битолчанинът е върнал символа. Подчертава се единствено, че решението за премахване на Звездата от Вергина от обществени институции, сгради и публични площи, предизвика буря от реакции сред някои граждани.
Забраната за използването на Звездата от Вергина на обществените места в страната влезе в сила на 12 август, в съответствие с Преспанското споразумение, което подписа с Гърция.
Договорът, който бе ратифицитан и от двата национални парламента в началото на 2019 г., предвиждаше шестмесечен преходен период преди прилагането на забраната. С подписването на Преспанското споразумение Северна Македония се съгласи, че няма връзка или претенции към културата на Древна Македония и нейните символи.
Звездата (или Слънцето) от Вергина беше изобразено на първото знаме на Македония, но по-късно бе премахнато, след като Гърция наложи търговско ембарго на страната. Четирите изменения на Конституцията, свързани с промяната на името, бяха приети в Северна Македония на 11 януари 2019 г. и влязоха в сила на 12 февруари 2019 г., припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че са част от древногръцката история

„МКД“ (Македония): Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че са част от древногръцката история

15 Август 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Статуите на Александър Велики и Олимпиада получиха надписи, че са част от древногръцката история, пише македонското електронно издание “МКД“.
„В чест на Александър Велики, историческа фигура, която принадлежи към древногръцката история и цивилизация и към световното културно-историческо наследство. Тук е представен като войн на кон “, гласи табелата на паметника„ Войн на кон “на централния площад на Скопие.
На паметника на Олимпиада, е поставена табела и тя гласи: „В чест на Олимпиада, историческа фигура, принадлежаща към древногръцката история и цивилизация и към световното културно-историческо наследство“.
Името на паметниците остава същото, но се казва, че става дума за историческа фигура от древногръцката история. В няколко града в страната има такива паметници.
Табелите са написани на македонски, албански и английски.
Започна и заличаването на символа на бившия флаг – Звездата от Вергина от табелите на обществени институции, сгради и обществени пространства. Промяната се отнася и за капаците на шахтите в столицата.
Смяната на табелите следва препоръка на правителството към местните власти, държавни и обществени институции, за спазване на задълженията на окончателното споразумение, описани в Резолюции на Съвета за сигурност на ООН 817 от 1993 г. и 845 от 1993 г., за прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяването на стратегическо партньорство между страните.
Споразумението от Преспа казва в член 8, параграф 2, че: „В рамките на шест месеца от влизането в сила на настоящото споразумение, страната трябва да преразгледа състоянието на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата на своята територия, които по какъвто и да е начин се свързват с древногръцката история и цивилизация, която представлява неразделна част от историческото или културното наследство на Първата страна, ще предприеме подходящи коригиращи действия, за да се справи ефективно с проблема и да гарантира зачитането на това наследство ".
Маркирането и отстраняването на Звездата от Вергина в Скопие е отговорност на градските власти и е под постоянно видео наблюдение.
Министърът на местното самоуправление Горан Милевски каза в съобщение до пресата вчера, че решението на правителството да се премахне символа на Звездата от Вергина от общините, държавните и местните институции се прилага в рамките на Споразумението от Преспа. Относно частното използване на символа, Милевски каза, че то не може да бъде забранено.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.