НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Външният министър на Иран Джавад Зариф пътува към Азия за да преговаря срещу санкциите на САЩ

AFP: Външният министър на Иран Джавад Зариф пътува към Азия за да преговаря срещу санкциите на САЩ

24 Август 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф ще се отправи на дипломатическа мисия в Азия, част от плана на кабинета на ислямската република за смекчаването на санкциите, които САЩ налагат над Техеран, съобщава AFP.
Зариф ще посети Китай, Япония и Миалайзия заяви говорителят на министерството Абас Мусави.
„Двустранните отношения и най-важното, регионалните и международните въпроси са част от темите, които външният ни министър ще обсъди с представители на гореспоменатите страни по време на пътуването“, каза Мусави.
Иран и САЩ са в конфликт от миналата година, когато президентът Доналд Тръмп едностранно оттегли страната си от сделката от 2015 г., по която Техеран се съгласи да ограничи своите ядрени дейности в замяна на облекчаване на санкциите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иранският външен министър Джавад Зариф се противопостави на преразглеждането на СВПД

РИА Новости: Иранският външен министър Джавад Зариф се противопостави на преразглеждането на СВПД

23 Август 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е против преразглеждането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зари, цитиран от РИА Новости.
"Нашата позиция е много сигурна: считаме, че не могат да се водят многократни преговори по СВПД", заяви Зариф, чийто коментар след срещата му с френския президент Еманюел Макрон беше публикуван от иранското външно министерство.
Зариф също нарече разговорите с Макрон конструктивни, като отбеляза, че на срещата страните са обменили предложения за това как да осигурят пълното изпълнение на ядрената сделка.
Според министъра, който преговаря с Макрон точно преди срещата на Г-7 във Франция, срещата от високо равнище в Биариц ще бъде възможност за президента да обсъди въпроси, свързани с ядрената сделка с други държави, включително страни по споразумението.
През последните няколко месеца Иран и Франция поддържат активен политически диалог, като съветника на френския президент посети Техеран по-рано. Между президентите на двете страни се проведоха и множество телефонни разговори, по време на които се обсъждаше ситуацията около ядрената сделка.
Зариф подчерта, че диалогът между Хасан Роухани и Еманюел Макрон ще продължи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Роухани заяви, че търпението на Иран във връзка със СВПД не е безгранично

РИА Новости: Роухани заяви, че търпението на Иран във връзка със СВПД не е безгранично

21 Август 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Рухани заяви, че търпението на Техеран за ситуацията, свързана със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), договор, в който страната участва, не е неограничено, съобщава РИА Новости.
"Избрахме правилния и верен път, като намалихме задълженията си, заявявайки, че търпението ни има граници и ако те (страните от споразумението по СВПД) не изпълнят своите задължения, не също можем да ги приемем напълно", каза Роухани по време на среща с върховния лидер на Иран Али Хаменей.
Според него, ако преговорите на Иран със страните по споразумението (Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия) са успешни, тогава ситуацията ще се промени, в противен случай Техеран ще продължи да не изпълнява своята част от споразумението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Полша поиска въвеждане на още американски войски в страната

„Комсомолская правда“: Полша поиска въвеждане на още американски войски в страната

18 Август 2019 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Варшава/Москва. В навечерието на посещението на Доналд Тръмп в Полша полското външно министерство предложи САЩ да прехвърли американските войски от Германия на тяхна територия - за да сплаши източния съсед, пише руският вестник “Комсомолская правда“.
„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от по-нататъшното им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович пред телевизия Polsat.
Преди това Вашингтон и Варшава се договориха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел допусна частичното прехвърляне на американски войски от Германия в Полша, а неговият колега във Варшава вече успа да похвали подобни планове.
„Полша изпълнява задълженията си, като плаща 2% от вноските в бюджета на НАТО. С Германия не е така. Бихме приветствали прехвърлянето на американски войски от Германия в Полша, се казва на страницата на американското посолство в Полша в социалната мрежа „Туитър“.
„Желанието полското ръководство да приеме чужди войски в страната е много странно - преди това винаги се възприемаше като предателство на собствения си народ и невъзможността да го защити“, заяви Андрей Морозов, член на Комитета по международни въпроси и депутат от Либерално-демократическата партия в Държавната дума. „Няма заплаха от Русия, но разполагането на бази и разполагането на войски само ще предизвика вниманието към Полша от страна на руските въоръжени сили. Това е полска провокация и изстрел в крака“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация

„Взгляд“: Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация

18 Август 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Варшава. Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
В Полша настояват за присъствието на още по-голям брой американски военни, за да могат да „сдържат Русия“. Това заяви външният министър Яцек Чапутович. В края на месеца във Варшава ще пристигне президентът на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път ще посети местната въздушна база и ще изнесе реч пред военните. Колко голяма е вероятността от увеличаване на „сдържането на Русия“ и до какво ще доведе това?
Полският министър на външните работи Яцек Чапутович призова за бързото разполагане на допълнителни американски войски на територията на страната. Той е убеден, че това ще бъде успешно действие, „ограничаващо Русия“, отколкото ако войските бъдат изпратени в Западна Европа. „Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските“, смята Чапутович.
Министърът се надява президентът Анджей Дуда да обсъди методите за сплашване на Русия по време на предстоящото посещение на американския лидер Доналд Тръмп в Полша. Американският президент възнамерява да посети Полша от 31 август до 2 септември. За първи път в историята президентите на Полша и САЩ ще посетят военното поделение - въздушната база в Повидз, което трябва да подчертае добрите военни отношения между Варшава и Вашингтон. Тръмп също ще изнесе реч пред американските и полските военни.
Предвижда се изграждането на складове за военна техника за американската армия на територията на тази въздушна база. Това ще засили американското присъствие в страната, както бе обявено по време на посещението на Дуда във Вашингтон през юли.
По-рано американският посланик в Берлин Ричард Гренел призна възможността за прехвърляне на част от американските военни от Германия в Полша. Той отдаде това на нежеланието на германския канцлер Ангела Меркел да увеличи военните разходи на НАТО до исканите от Вашингтон до 2% от БВП. В отговор Берлин заяви, че ако САЩ искат да изтеглят войските си от Германия, те ще трябва да вземат и ядрените си оръжия.
Именно в Германия е разположен най-големия американски военен контингент в Европа - общо 35 хиляди. Това включва също 17 хиляди американски и 12 хиляди германски цивилни, които са наети в американските войски.
Полският министър на отбраната Мариуш Блащак заяви по-рано, че в бъдеще в страната ще има шест места за разполагане на американските военни. „Говорим за числено увеличение на американските войски в Полша. Не е наше решение къде властите на САЩ ще преместят войниците. Не искам да се намесвам в суверенното решение на САЩ “, заяви Блашак тази седмица.
В началото на лятото Вашингтон и Варшава се съгласиха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. САЩ също обявиха намерението си да увеличат числеността на своите войски с хиляда души от сегашните 4 500, които са разположени в Полша като част от американската бронетанкова бригада и многонационална батальонна група.
Но в случай на увеличаване на американското военно присъствие в Полша, Русия си запазва правото на отговор. Това заяви членът на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, който нарече изказването по въпроса „абсурдно“. „Защо да „сдържаме Русия “, като изразходваме напразно материални и човешки ресурси, създавайки атмосфера на психоза в нашата собствена страна, ако дори не мислим да прибягваме до сила, за да разрешим някои международни проблеми“, отбеляза Клинцевич.
Според него прехвърлянето на допълнителни американски войски в Полша ще увеличи военното напрежение в Европа. Сенаторът не изключи, че във връзка с неотдавнашното оттегляне на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), можем да очакваме "всичко, включително съгласие за разполагането на съответните американски ракети в страната".
Политикът обаче припомни, че опитите на Полша да играе „необичайна роля в световната политика“ не завършват с нищо добро за Варшава. "Що се отнася до Русия, ние сме готови за всяко развитие на събитията, запазвайки си правото на ответни мерки,“ увери Клинцевич.
От своя страна доцентът от катедра „Политология и социология“ на Руския икономически университет, член на експертния съвет на „Офицерите в Русия“ Александър Перенджиев, заяви, че от познанствата му с полски военни, той е твърдо убеден в налагането на русофобски възгледи от страна на американския управляващ елит, който се опитва да предотврати мирното съвместно съществуване на руснаци и поляци.
„Ако руският и полският народ започнат да живеят заедно, тогава това ще бъде най-черният ден за Съединените щати. Американците разчитат на полската гордост. Те се опитват да докажат на поляците, че руснаците уж ги унижават," обясни експертът.
Той изрази увереност, че в бъдеще, след около пет години, антиамериканските настроения ще се засилят в Полша и хората ще започнат да излизат с лозунги за прекратяване на американската окупация.
„Всичко, което се случва в Полша, е американската окупация под прикритието на руска заплаха. Полските военни добре знаят, че Русия няма нито сили, нито желание да завладява някого. Ние ако даде Бог, защитаваме нашата огромна територия. От военна гледна точка завземането на Полша би било авантюра. Дори теоретично е невъзможно да я завземем. Трябва да защитим Калининград и други граници, тъй като войната в Сирия отнема определени ресурси “, обясни Перенджиев.
Експертът припомни, че според последните данни за разходите за отбрана в света, Русия дори не е била включена сред първите пет страни. Но тези разходи са достатъчни за защита на границите, в случай че американците надградят присъствието си в Източна Европа и други части на света.
„Планираме военни разходи не на принципа на натрупване на оръжие, а в името на ефективната отбранителна наличност за защита на страната и нищо повече“, подчерта експертът.

Превод: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Американски войски в Полша ще помогнат за „ограничаването на Русия“, според външния министър на страната

РИА Новости: Американски войски в Полша ще помогнат за „ограничаването на Русия“, според външния министър на страната

17 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Варшава. Преместването на американските войски в Полша ще бъде по-добър метод за „ограничаване на Русия“, отколкото ако те останат в Западна Европа, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович, предава РИА Новости.
„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от непрекъснатото им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските “, каза ръководителят на външното министерство.
Чапутович изрази надежда, че по време на предстоящото посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша, ще бъдат конкретизирани плановете за преместване на част от американските войници в Източна Европа.
По-рано Вашингтон и Варшава се договориха да бъдат разположени разузнавателни дронове MQ-9 в на Полша. САЩ също обявиха намерението си да увеличат числеността на своите войски в страната с хиляда души, като преместят част от разположените в Германия свои войници на изток.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ се опитват да задържат освободения ирански танкер в Гибралтар

Reuters: САЩ се опитват да задържат освободения ирански танкер в Гибралтар

16 Август 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом все още опитва да забави освобождаването на иранския танкер, задържан в Гибралтар, съобщава Reuters.
Искането на САЩ да спре освобождаването на кораба може да отнесе случая обратно в съда.
Той беше задържан от британски командоси под предтекст, че е пренасял суров петрол за Сирия, което е в нарушение с наложените от Европейския съюз санкции над Дамаск.
Съдбата на иранският танкер обаче е застрашена от опитите на САЩ да го задържат.
„Министерството на правосъдието на САЩ поиска да започне нова правна процедура по задържането на кораба“, заяви първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо.
В изявление на Държавния департамент на САЩ се казва, че Белия дом е решил, че танкера помага на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който Вашингтон определи като терористична организация.
Техеран от своя страна казва, че петролният танкер скоро ще напусне Гибралтар, а министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф характеризира американския стремеж да предотврати напускането му като "пиратство".
„Америка отчаяно се опита да предотврати пускането на танкера в последния момент, но се сблъска с поражение“, заяви посланикът на Иран във Великобритания Хамид Баейдинеджад в "Туитър".
"Всички подготовки са направени, за да може танкерът да плава в открити води и той скоро ще напусне Гибралтар.", добави дипломатът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Полша подкрепи военната мисия на САЩ в Персийския залив

Die Zeit: Полша подкрепи военната мисия на САЩ в Персийския залив

16 Август 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Варшава. Малко преди посещението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в страната, министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович обеща на Вашингтон подкрепата на Варшава за военната мисия в Персийския залив, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
Полша възнамерява да участва в ръководената от САЩ „Сентинел“ за защита на търговски кораби в Персийския залив. Чапутович обяви „някаква полска подкрепа", без да представя по-конкретни детайли.
Ситуацията в Персийския залив, където Иран задържа няколко кораба, изисква отговор, заяви Чапутович. „Това е много сериозна ситуация. Ние си сътрудничим с нашите партньори: САЩ, Великобритания".
Ситуацията със сигурността по важния търговски път през Ормузкия проток се е влошила значително в резултат на конфликта между Иран и САЩ . Федералното правителство в Берлин се отказа да участва, защото не иска да подкрепи стратегията на САЩ за „максимален натиск" срещу Иран. Министърът на външните работи Хайко Маас (ГСДП) сега насърчава отделна наблюдателна мисия на Европейския съюз.
Чапутович критикува резервите на много партньори от ЕС към САЩ. „Вярваме, че Европейският съюз трябва да бъде по-отворен към американските аргументи. Ако има разцепление между Европейския съюз и САЩ, това не е добре за Полша и Централна Европа, така че ние се опитваме да поддържаме трансатлантическия съюз и да преодолеем разцеплението. Би било много лошо, ако САЩ загубиха интереса си към Европа“, предупреди полският министър.
От държавите-членки на ЕС само Великобритания се присъедини към мисията на САЩ, като изпрати два военни кораба в Персийския залив, за да придружат британските търговски кораби.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският танкер, освободен от Гибралтар отплава за средиземноморско пристанище

ТАСС: Иранският танкер, освободен от Гибралтар отплава за средиземноморско пристанище

15 Август 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Иранският танкер „Грейс 1“, освободен от властите в Гибралтар, се отправи към едно от средиземноморските пристанища. Това съобщи в четвъртък иранската агенция Mehr, цитирана от TACC.
Отбелязва се, че корабът се управлява от неговия екипаж, чиито членове преди това са били освободени от властите на Гибралтар. Не се съобщава за кое пристанище е отплавал танкерът, дали впоследствие ще влезе в иранското пристанище и дали собственикът на кораба планира да достави товара.
Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо потвърди в четвъртък, че е получил искане от САЩ за конфискация на иранския танкер „Грация 1“, но заяви, че е решил да освободи кораба. Решението е оправдано от факта, че на 13 август ръководството на Гибралтар получи писмени уверения от иранските власти, че ако танкерът „Грейс 1“, за който се подозираше, че се опитва да достави петрол до Сирия, бъде освободен, товарът му няма да бъде прехвърлен на държава или организация, подлежаща на европейски санкции.
Властите на Гибралтар задържаха танкера „Грейс1“, плаващ под флага на Панама на 4 юли по подозрение, че превозва ирански петрол в Сирия в нарушение на режима на санкции. Гибралтарската полиция арестува капитана на този танкер, старши-помощника и двама членове на екипажа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът в Гибралтар разпореди освобождаване на иранския танкер

AFP: Съдът в Гибралтар разпореди освобождаване на иранския танкер

15 Август 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Върховният съд на Гибралтар в четвъртък се произнесе в полза на освобождаването на иранския танкер, задържан миналия месец по подозрение, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, въпреки искането на САЩ за задържане на кораба, предава AFP
Съдия Антъни Дъдли заяви, че „тъй като Иран гарантира писмено, че „местоназначението на кораба „Грейс 1“ няма да бъде страна, „подложена на санкции на Европейския съюз“ ... няма вече разумни основания да се подозира, че е необходимо задържането на кораба."
Той добави, че съдът не е получил писмено искане за задържане на кораба от страна на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ поискаха иранския танкер в Гибралтар да бъде задържан

AFP: САЩ поискаха иранския танкер в Гибралтар да бъде задържан

15 Август 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати подадоха молба за изземване на ирански нефтен танкер, задържан в Гибралтар, който е в центъра на спор между Техеран и Лондон, съобщи прокурорът по делото, предава AFP.
Съобщението на адвокат Джоузеф Трией дойде преди решение на съда дали да се удължи задържането на Grace 1, който е заподозрян в контрабанда на петрол в Сирия и е задържан от 4 юли.
Решението на Върховния съд на Гибралтар относно съдбата на кораба е отложено до 16 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания освобождава иранския танкер в четвъртък

ТАСС: Великобритания освобождава иранския танкер в четвъртък

15 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Иранският танкер, който бе задържан от британските власти на Гибралтар на 4 юли, ще бъде освободен в четвъртък, 15 август, предава ТАСС.
За това съобщава вестник The Sun, като се позовава на източници, близки до главния министър на Гирбралтар Фабиано Пикардо.
По думите на информаторите, Пикардо е удовлетворен, че корабът няма да отиде към Сирия.
„Няма причина да продължим да задържаме Grace 1 в Гибралтар, ако повече не смятаме, че той нарушава санкциите срещу сирийския режим“, заяви източникът. „Може да очаквате, че утре (в четвъртък) той ще бъде на път“.
По-рано медийната компания IRIB, позовавайки се на свои източници, информира, че властите на Гибралтар ще освободят задържания танкер в течение на 48 часа. Според съобщението, танкерът ще бъде освободен в резултат от юридически и дипломатически усилия на иранската страна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ поискаха от Гърция да се присъедини към мисията в Персийския залив

Kathimerini: САЩ поискаха от Гърция да се присъедини към мисията в Персийския залив

13 Август 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Според информация на гръцкия ежедневник Kathimerini, Вашингтон е поискал от Атина да се присъедини към многонационалната военноморска сила в Персийския залив, която ще защитава свободата на корабоплаването.
Както пише изданието, искането на САЩ е дошло преди няколко дни и се има предвид изпращане на голям боен кораб, например фрегата, или средство за въздушно разузнаване и наблюдение.
В момента обаче Гърция няма достатъчно средства за задоволяване на собствените си потребности от въздушно наблюдение и следователно не е в състояние да се справи с исканията на трети страни.
Освен това, след поредица от срещи на гръцкото министерство на отбраната и на външните работи, по отношение на искането за военноморска помощ е било решено, че гръцкият флот понастоящем не може да предостави фрегати поради състоянието на готовност в Беломорието и Източното Средиземноморие.
От Атина са посочили още, че вече участват във всички съюзнически военноморски учения - както миналата седмица с фрегата Aigaion в многонационалните маневри край израелския бряг, които симулират условия, създадени от голямо земетресение.
Гърция обаче вече е поставила на разположение на САЩ своите военнослужещи в района (в Обединените арабски емирства (ОАЕ)) и те могат да участват в екипи за наблюдение на широкия регион на Персийския залив в периода на повишено напрежение в района на Ормузкия проток.
Както пише „Катимерини“, искането на САЩ за гръцко участие в Персийския залив е направено на двустранно ниво, тъй като няма решение на ООН или друга международна организация за предприемане на действия срещу Иран.
Към днешна дата големи европейски страни, като Германия, отказаха да се присъединят към водените от САЩ военноморски сили, а Париж също даде да се разбере, че няма да се откаже от привилегията си от директни контакти с иранското ръководство в Техеран.
Съобщава се, че Атина няма желание да се включва в райони като Персийския залив. В същото време тя обстойно обмисля отговора си по отношение на бъдещите искания на САЩ, като се има предвид инвестицията, която е направила във взаимоотношенията си с Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FARS: Конфискуваният в Гибралтар ирански танкер ще бъде освободен в най-скоро време

FARS: Конфискуваният в Гибралтар ирански танкер ще бъде освободен в най-скоро време

13 Август 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Конфискуваният близо до Гибралтар ирански петролен танкер ще бъде освободен в най-скоро време, съобщава иранската информационна агенция FARS.
„Като се имат предвид преговорите на Ислямска република Иран (с Великобритания), вярваме, че петролният танкер „Grace 1” ще продължи операциите си под ирански флаг в международни води в близкото бъдеще“, заяви заместник-председателят на Организацията на пристанищата и морския транспорт на Иран Джалил Еслами.
Той добави, че конфискуването на кораба е било грешен ход и подчерта, че Иран незабавно е започнал усилията за освобождаване на танкера, а между двете страни са били разменени редица официални и неофициални документи.
Британските военноморски сили и полицията на Гибралтар задържаха иранския кораб край южното крайбрежие на Иберийския полуостров на 4 юли. Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо заяви, че танкерът е превозвал суров петрол до Сирия, за който се твърди, че е "в нарушение" на санкциите на Европейския съюз, наложени на Дамаск. Вашингтон аплодира този ход, приветствайки го като знак, че ЕС се включва на страната на САЩ в налагането на санкции срещу Техеран.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters: САЩ превръщат Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали, според Джавад Зариф

Reuters: САЩ превръщат Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали, според Джавад Зариф

13 Август 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Tехеран Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф обвини САЩ, че са превърнали района на Персийския залив в „кутия за кибрит, готова да се запали“, съобщава Reuters, като се позовава на телевизия „Ал Джазира“.
Сигурността на преминаващите петролни танкери през Ормузския проток се превърна в ядро на конфликта между Белия дом и Техеран, след като Вашингтон се оттегли от международно ядрено споразумение с Иран и наложи санкции, пречещи на петролния износ на страната.
След експлозии, които повредиха шест танкера и след като Иран конфискува кораб, плаващ под британски флаг, Вашингтон започна военноморска мисия с цел да осигури безопасност на корабоплаването в Персийския залив, към която се присъедини и Великобритания.
Джавад Зариф заяви, че протокът „е тесен, той ще стане по-малко сигурен, тъй като чуждестранните (военни) кораби увеличават присъствието си в него“.
„Регионът се превърна в кутия кибрит, готова да се запали, защото Америка и съюзниците й я заливат с оръжие“, каза той.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Китай заяви участие в американската коалиция в Персийския залив

„Взгляд“: Китай заяви участие в американската коалиция в Персийския залив

11 Август 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Москва/Пекин. Пекин за първи път в историята обяви възможното си участие във военноморската коалиция, планирана от САЩ. Някои политици смятат това за дипломатически игри. Ако обаче Пекин изпрати корабите си в залива, тогава това ще му позволи да промени военноморския си статус в света в съвсем близко бъдеще, пише руският вестник ”Взгляд“.
Китайският посланик в ОАЕ Ни Джиан заяви, че китайският флот може да се присъедини към коалицията на Персийския залив, за да гарантира безопасността на корабоплаването. „Ще разгледаме въпроса за нашия флот, придружаващ нашите търговски кораби. Ние изучаваме предложението на САЩ за механизми за подкрепа в Персийския залив “, каза той.
Великобритания, както знаете, вече се съгласи да се присъедини към коалицията, но Франция и Германия отказаха. САЩ призоваха за създаването на подобна мисия в Персийския залив след задържането на танкера, плаващ под британски флаг „Стена Имперо“.
В последните дни стана известно, че Пекин продължава активно да купува ирански петрол, противно на забраната на Вашингтон. През юли Китай е внесъл от 4,4 до 11 милиона барела ирански нефт. Тази информация се предоставя от сайт, която следи движението на танкерите. Както отбелязва британският вестник Financial Times, петролът не се доставя от посредници, а от съдове, които официално са собственост на китайската държавна компания CNPC. Вярно е, че количествата са спаднали рязко в сравнение с миналата година, когато американската забрана все още не беше в сила.
Председателят на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов не изключва възможността китайските военни кораби да стигнат до Персийския залив. „Теоретично това е възможно. Китай е суверенна държава като всяка друга. Тя има както интереси, така и възможности да реализира своя морски потенциал в различни части на света. Но ще съм много изненадан, ако Китай се присъедини към американската коалиция“, каза пред вестник „Взгляд“ Косачов. „Идеята за нейното създаване е изключително съмнителна. Както разбирам, дори сред съюзниците на Съединените щати има объркване и колебание в това отношение. Да предположим, че китайците ще участват в този вид взаимодействие със САЩ, който е политически съперник или дори противник? Изключително малко вероятно е. "
Обединяването на сили със САЩ в Персийския залив ще означава много сериозен обрат в политиките на Китай, заяви военният анализатор Александър Голц.
„Най-вероятно това е дипломатически трик. Тогава китайците ще кажат, че са изучавали американските предложения и не са ги приели. От доста време не сме чували да се говори за партньорството между Китай и Съединените щати във военната сфера, каза Голц пред вестника. „От друга страна, за да се установят в Персийския залив, китайците трябва да имат свои военноморски бази. В Африка те вече имат военно присъствие, но в Персийския залив Китай няма бази. Да използва чуждестранни бази, да речем, американски - това не означава сериозно да се установи там."
Междувременно американските политици, напротив, засилват враждебната реторика срещу Поднебесната империя. Така новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър в сряда, срещайки се в Токио с японския премиер Шиндзо Абе, си позволи почти обиден тон. "Военната дейност на Китай и неговите хищнически и протекционистки икономически политики представляват заплаха за международното право, което ние се опитваме да защитим", каза Еспър.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорител на Държавния департамент: САЩ считат за слуховете твърденията, че Макрон е поканил Роуани на срещата на върха на Г-7

Говорител на Държавния департамент: САЩ считат за слуховете твърденията, че Макрон е поканил Роуани на срещата на върха на Г-7

8 Август 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ определят като слухове твърденията, че френският президент Еманюел Макрон е поканил иранския си колега Хасан Роухани на срещата на Г-7 в Биариц, на 24-26 август. Това съобщи говорителят на ведомството Морган Ортегус на редовен брифинг за журналисти, предава TACC.
Тя бе помолена да коментира информацията, че Макрон е поканил Роуани да участва в срещата на върха като почетен гост. „Вчера слухове достигнаха до мен. Не мисля, че това е истина. Трябва да изясним това, но доколкото чух, става въпрос за слухове. Не знам защо би го канил ", подчерта американският дипломат.
Ортегус припомни, че американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео многократно са заявявали „готовността си да преговарят с Иран без предварителни условия". "Това предложение остава валидно и всеки път, когато [лидерът и духовният лидер на Иран] аятолах [Али Хаменей] и [иранският президент Хасан] Роухани - хора, които всъщност са отговорни за правителството, искат да говорят, ще ги изслушаме", заключи Ортег.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон и изпраща „смесени сигнали" на Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В САЩ обявиха готовността на Тръмп за преговори за Иран

РИА Новости: В САЩ обявиха готовността на Тръмп за преговори за Иран

8 Август 2019 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ако иранските лидери искат преговори със САЩ, тогава американският президент Доналд Тръмп „чака обаждане“ от тях, заяви официалният говорител на Държавния департамент Морган Ортагус пред журналисти, предава РИА Новости.
„Нашето изискване към аятолаха (Али Хаменей) и (иранския президент Хасан) Рухани е внимателно да обмислят за това как тероризират региона и как да спрат този процес. Ако искат да говорят за това как могат да се държат като нормална държава и как могат да бъдат върнати в света и да се отърват от санкциите, те знаят точно на кого трябва да се обадят. Това е президентът Тръмп. И той чака обаждането им", привежда агенцията думите на Ортагус.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RFE/Radio Farda: Ирански министър заяви, че САЩ са пропилели последния си шанс за преговори с Техеран

RFE/Radio Farda: Ирански министър заяви, че САЩ са пропилели последния си шанс за преговори с Техеран

8 Август 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на разузнаването на Иран Махмуд Алави заяви, че чрез оттеглянето си от ядреното споразумение със страната, президентът Доналд Тръмп е загубил последния си шанс да преговаря с Техеран, съобщава RFE/Radio Farda.
Иранският министър беше цитиран от местни медии, заявявайки, че Тръмп е нанесъл последния удар по опитите за преговори с Техеран.
Алави добави, че оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), и повторното налагане на санкции е „нарушение на международните ангажименти“ и настоя, че „в крайна сметка победата ще бъде за Иран“.
Вашингтон многократно изрази готовността си за преговори без предварителни условия, преди в крайна сметка да наложат санкции срещу министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф. Иранските лидери отхвърлиха тези предложения. Върховният лидер Али Хаменей заяви, че преговорите със САЩ са "двойна отрова".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп разкритикува френския президент за изпращането на „смесени сигнали“ към Иран

AFP: Тръмп разкритикува френския президент за изпращането на „смесени сигнали“ към Иран

8 Август 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон и изпраща „смесени сигнали" на Иран, предава AFP.
„Иран е в сериозни финансови проблеми. Той отчаяно иска да говори със САЩ, но му се дават смесени сигнали от всички онези, които искат да ни представляват, включително президента на Франция Макрон", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
САЩ наложиха санкции на Иран и се опитаха да разтрогнат международното споразумение за управление на ядрена индустрия на страната, но няколко основни съюзници и други партньори, включително Франция, се противопоставиха на опитите на Вашингтон да изолират близкоизточната република.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви Зариф

Reuters: Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви Зариф

3 Август 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран ще предприеме още една стъпка за намаляване на ангажиментите си по подписаната пред 2015 г. ядрена сделка, съобщи в събота външният министър на страната Мохаммад Джавад Зариф, без да дава допълнителни подробности, предава Reuters.
„Третата стъпка по намаляване на ангажиментите ни, ще бъде приложена в сегашната ситуация“, каза първият дипломат на Техеран. „Предупредихме, че ако сделката не е се прилага и от останалите подписали я, ние също ще се отдръпнем по подобен начин. И спазихме думата си“, добави Зариф.
Миналия месец Иран заплаши да поднови работата в спрените си центрофуги и започне обогатяване на уран до 20%. Според правителството, всички предприеми мерки са лесно обратими, ако Западните държави започнат да спазват обещанията си.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложиха санкции срещу Зариф, президентът на Иран ги определи като „детински“

Reuters: САЩ наложиха санкции срещу Зариф, президентът на Иран ги определи като „детински“

1 Август 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани обвини САЩ в „детинско поведение“ по повод наложените от Вашингтон санкции срещу първия дипломат на Техеран Мохамад Джавад Зариф, предава Reuters.
Рухани обвини САЩ, че прибягват до детинщини. „Всеки ден твърдят: „Искаме да говорим, без предварителни условия", и след това санкционират външния министър", отбеляза държавният глава на Иран, като добави, че Вашингтон е „загубил силата на рационалната мисъл“.
Санкциите блокират всякакво имущество или интереси, които Джавад Зариф има в САЩ, макар иранският външен министър да твърди, че няма такива, подчерта агенцията в друг материал по темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Срещата за ядрената сделка не даде гаранции на Техеран за зачитане на неговите интереси

МВнР на Иран: Срещата за ядрената сделка не даде гаранции на Техеран за зачитане на неговите интереси

29 Юли 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Виена. Срещата на Съвместната комисия за изпълнение на иранската ядрена сделка (Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)), състояла се на 28 юли във Виена, не е дала на Техеран никакви гаранции за зачитане на неговите интереси. Това заяви в понеделник официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската Република Аббас Мусави, цитиран от ТАСС.
„Вчерашната среща във Виена не ни даде никакви гаранции за бъдещето на СВПД“, цитира думите на Мусави телевизионният канал Al Mayadeen. „Ще определим какви ще са бъдещите ни действия след предстоящата министерска среща (на страните-гаранти на СВПД)“.
Мусави добави, че Иран не е уверен в резултативността на европейските усилия за спасяване на ядрената сделка. По неговите думи, Техеран ще иска пускането и нормалното функциониране на европейския механизъм за разплащания с Иран INSTEX.
Срещата на Съвместната комисия за изпълнение на иранската ядрена сделка на ниво политически директори се проведе в неделя във Виена на фона на действията на Техеран за нарушаване на ангажиментите му по СВПД и изострянето на обстановката в Персийския залив. След нейния край страните стигнаха до съгласие в скоро време да проведат нова среща на ниво министри.;
ЕСобяви началото на функционирането на механизма за разплащане с Иран INSTEX по време на предишната среща за ядрената сделка на ниво политически директори на 28 юни. На 17 юли руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че чрез INSTEX са сключени сделки на стойност няколко милиона долара, а това е нищожно малко. След края на срещата в неделя, иранската страна заяви, че създаденият от европейците механизъм все още не е започнал да работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National (OAE): Техеран отказа предложението на Майк Помпео да говори пред иранския народ

The National (OAE): Техеран отказа предложението на Майк Помпео да говори пред иранския народ

29 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви, че иранските власти са отказали предложението му да посети страната и да направи официално изявление пред народа, съобщава англоезичното издание от Обединените арабските емирства The National.
Помпео написа съобщение в социалната мрежа „Туитър“: „Наскоро предложих да пътувам до Техеран и да говоря директно пред иранския народ. Режимът не прие предложението ми“.
Помпео продължава „Не се притесняваме от това Джавад Зариф (министър на външните работи на Иран) да дойде в Америка, където той има правото да говори свободно. Да не би фактите около Али Хаменей (върховният духовен лидер) да са толкова лоши, че той да не може да ми позволи да направя същото в Техеран? Какво ако неговия народ чуе истината, цяла и нефилтрирана?“
Зариф посети Ню Йорк по-рано през месеца за срещата на ООН и даде няколко интервюта пред американски медии, припомня изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков: Иран планира нови нарушения на ядрената сделка през септември

Сергей Рябков: Иран планира нови нарушения на ядрената сделка през септември

28 Юли 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Виена. Участниците в ядрената сделка призоваха Иран да се въздържа от нови стъпки за прекратяване, предвидени за 4-5 септември, заяви в неделя заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков след срещата по иранското ядрено споразумение на ниво политически директори във Виена.
"Ние призовахме иранците да се въздържат от това, в края на краищата", добави Рябков. В същото време заместник-министърът на външните работи на Руската федерация отбеляза, че подновяването на пълните задължения на Иран за ядрена сделка без никакви условия в сегашната ситуация е нереалистично.
"Има участници в сделката, които вярват, че Иран без никакви допълнителни резерви, условия и изисквания трябва да се върне към пълно изпълнение на задълженията си," каза той. "Но в сегашната ситуация това е напълно нереалистично."
Според него, макар и да е било обсъдено задържането на иранския танкер от Гибралтар, на срещата не е постигнато някакво изясняване на въпроса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Китай: Участниците в ядрената сделка с Иран не приемат екстериториалните санкции на САЩ

МВнР на Китай: Участниците в ядрената сделка с Иран не приемат екстериториалните санкции на САЩ

28 Юли 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Виена. Китай потвърждава, че останалите участници в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма са ангажирани с неговото прилагане и са против американските екстериториални санкции, заяви в неделя Фу Цун, директор на отдела за контрол на въоръженията на Министерството на външните работи на Китай, след заседание във Виена на Съвместната комисия на Иран и петте международни посредници (Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) за обсъждане на прилагането на ядреното споразумение, цитира думите му TACC
"Всички страни изразиха ангажимента си към СВПД, както и да продължат прилагането му по балансиран начин," каза Фу Цун пред репортери.
Според него "всички страни изразиха твърдото си отхвърляне на едностранните санкции на Съединените щати, по-специално се противопоставиха на екстериториалното използване на тези санкции". "Страните също изразиха подкрепа за опитите на Китай да приложи СВПД, по-специално по въпроса за подкрепа на търговията и нормалните отношения с Иран", заяви представителят на външното министерство на КНР.
Китай също така призовава Европейския съюз да създаде условия за участие на трети държави в механизма INSTEX за търговските разплащания с Иран.
"Въпросът за INSTEX също беше повдигнат. Що се отнася до загрижеността на Китай, ние призоваваме за разширяване на INSTEX, за да включи и други области (на икономиката). Ние също така призоваваме за разширяване на този инструмент за всички, включително за трети страни", каза Фу Цун.
Според представителя на Министерството на външните работи на Китайската народна република европейските страни са чули този апел от Китай и ще го приемат за разглеждане.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирански дипломат: Техеран вижда привързаността на страните в иранската ядрена сделка към нейното запазване

Ирански дипломат: Техеран вижда привързаността на страните в иранската ядрена сделка към нейното запазване

28 Юли 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Виена. Техеран вижда, че участниците в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма са верни на идеята да съхранят сделката, заяви в неделя заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи пред журналисти, цитиран от TACC
"Атмосферата на срещата беше конструктивна, дискусиите вървяха добре. Не мога да кажа, че успяхме да решим всичко, но мога да кажа, че има ангажимент към СВПД и идеята за неговото запазване. Всички останали участници в сделката са верни на това", каза той.
Арагчи подчерта, че всички участници са съгласни, че СВПД е едно от основните постижения на дипломацията през последните години и възнамеряват да продължат да работят по неговото запазване.
Участниците в иранската ядрена сделка възнамеряват да проведат среща на ниво министри в близко бъдеще, но конкретните дати все още не са определени, каза Арагчи.
"Обсъдихме и провеждането на министерска среща. Тя ще се състои скоро, но нейните условия все още не са окончателно определени", каза той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

28 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Заседанието на Общата комисия на Съвместния обширен план за действие по иранската ядрена сделка започна в неделя в австрийската столица, предава ТАСС. Представителите на Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще обсъдят променената ситуация от предишното заседание на комисията миналия месец, както и какви възможности съществуват за да се спаси ядрената сделка с Иран.
Всяка страна е представена от заместник-външният министър, а Китай – от директорът на Департамента на въоръжените сили. В разговорище ще присъства и Абас Аракчи - традиционният представител на Иран на срещите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

28 Юли 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. В неделя Иран обяви като „провокативна“ британската идея за европейска военноморска мисия в Персийския залив, имаща за цел да ескортира петролните танкери в района, предава AFP.
„Разбрахме, че те искат да изпратят европейска флотилия в Персийския залив, което по същество носи враждебна нотка, провокативно е и ще увеличи напрежението“, каза правителственият говорител Али Рабией, цитиран от местни медии.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

28 Юли 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Техеран. Председателят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи в неделя, че Техеран смята да възобнови дейността си я ядрения реактор за тежка вода Арак, предава Reuters, като се позовава на съобщения в местни медии.

Тежката вода може да бъде използвана в реактора за производството на плутоний, вещество, което може да захрани ядрени глави.

През май Иран обяви плановете си да наруши сключената през 2015 г. ядрена сделка с няколко световни сили, след като САЩ се оттеглиха от споразумението и подновиха санкциите срещу Техеран. В началото на месец юли президентът Хасан Роухани обяви, че страната смята да започне с обогатяването на уран и възобнови дейността си в Арак, ако страните по сделката не защитят поетите ангажименти към Техеран.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

28 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Виена. Страните по Иранската ядрена сделка ще се срещнат по-късно в неделя в австрийската столица в опита да намерят начин да спасят подписаното през 2015 г. споразумение след оттеглянето на САЩ от него и на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, съобщава AFP.

Представители на Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и Иран ще разговарят във Виена месец след като друга подобна среща не успя да постигне напредък.

Напрежението между САЩ и Иран се покачи миналата година, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната от сделката, целяща да спре ядрената програма на Техеран, срещу което шестте други участници вдигнаха икономическите си санкции срещу близкоизточната страна. Тръмп обаче изрази мнението, че Техеран не се придържа към договореното и отново наложи търговски рестрикции над Иран.
В отговор през месец май тази година иранските власти обявиха, че ще нарушат някои от определените в споразумението ограничения и заплашиха да не се ограничат само с това ако останалите държави по сделката, особено европейските държави, не убедят САЩ да промени решението си.

В същото време напрежението в Персийския залив расте след като властите в Гибралтар задържаха ирански танкер на четвърти юли, а от Техеран сложиха ръка над британски такъв в Ормузкия проток, което доведе до криза в отношенията на Лондон и Техеран. Към момента усилията да се спаси сделката са неуспешни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран призова Европа да ускори усилията за спасяване на ядрената сделка

AFP: Иран призова Европа да ускори усилията за спасяване на ядрената сделка

18 Юли 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани в четвъртък призова Европа да ускори усилията за спасяване на ядрената сделка от 2015 година по време на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предава AFP.
„Европа трябва да ускори усилията си за реализиране на легитимните интереси на Иран и постигане на примирие в икономическата война (на САЩ) срещу Иран“, е казал Роухани на френския лидер.
„Иран е решен да запази всички възможности отворени“ за запазване на ядрената сделка, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Иран ще продължи да изнася петрол „при всички обстоятелства“

„Коммерсант“: Иран ще продължи да изнася петрол „при всички обстоятелства“

14 Юли 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Мохаммад Джавад Зариф увери, че страната му ще продължи да изнася петрол „при всички обстоятелства“, по време на разговор със своя британски колега Джереми Хънт, съобщава руският вестник “Коммерсант“.
Представителят на Техеран е отбелязал „незаконните санкции“ от страна на САЩ и „призовал британското правителство да освободи задържания в Гибралтар ирански петролен танкер „Грейс-1“.

По-рано Хънт заяви от профила си в социалните мрежи, че Лондон може да съдейства за освобождаването на иранския морски съд, ако получи гаранции, че товарът му не е предназначен за Сирия. Според първия дипломат на Лондон, целта на страната не е трюма на танкера, а неговата дестинация.

Танкерът бе задържан в Гибралтар на четвърти юли по подозрение, че превозва петрол за Сирия, което би било в разрез с наложените над Дамаск санкции.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Хънт: Великобритания ще освободи иранския танкер, ако петролът не е за Сирия

Джереми Хънт: Великобритания ще освободи иранския танкер, ако петролът не е за Сирия

13 Юли 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство ще гарантира освобождаването на задържания ирански танкер, ако Техеран гарантира, че петролът няма да отиде в Сирия, каза външният министър Джереми Хънт, цитиран от британското издание The Independent
Иран, който отрича транспортирането на петрол в Сирия, поиска от Великобритания да освободи кораба.
Джереми Хънт написа в социалната мрежа „Туитър“, че е имал конструктивен разговор с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф и че го е уверил, че Великобритания е загрижена за дестинацията, а не за произхода на петрола.
Кандидатът за лидер на Торите и външен министър добави в интервю: „Посочих ясно, че искаме да разрешим ситуацията с танкера„ Грейс I ”в Гибралтар.
„Нашата загриженост винаги е била дестинацията на танкера и факта, че той вози петрол за Сирия, а не за произхода на петрола, и казах, че ако можем да получим достатъчно гаранции, че този танкер не е тръгнал към Сирия, тогава ние биха могли да разрешим ситуацията, като се следват, разбира се, надлежните процедури в съда в Гибралтар.
„Беше конструктивен разговор. Външният министър Зариф ме увери, че Иран също иска да разреши ситуацията и аз също разговарях с главния министър на Гибралтар Фабиан Пикардо и те работят много тясно с нас, за да се опитаме да разрешим ситуацията. "
Европейските страни са наложили санкции срещу Сирия от 2011 г. насам.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Всички арестувани от екипажа на иранския танкер „Грейс 1“ са освободени, разследването продължава

ТАСС: Всички арестувани от екипажа на иранския танкер „Грейс 1“ са освободени, разследването продължава

13 Юли 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Всички четирима души от екипажа на иранския танкер „Грейс 1“ са освободени под гаранция, без да им бъдат повдигани официални обвинения, това съобщава ТАСС, като се позовава на съобщение, публикувано от гибралтарската полиция в социалните мрежи.

Иранският танкер „Грейс 1“ бе задържан в Гибралтар миналата седмица заради съмнение, че превозва нелегално нефт за Сирия. В последните няколко дни местната полиция арестува четирима от екипа на морския съд – първоначалния капитана и неговият първи, а ден по-късно бяха арестувани още двама души.

„Всички четирима членове на екипажа на „Грейс 1“, арестувани в Гибралтар, са освободени под гаранция без да им се повдигат обвинение“ се казва в официалното съобщение на органите на реда. Разследването свързано с иранския танкер обаче продължава, категорични са от полицията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gibraltar Chronicle: Арестувани са още двама членове на екипажа на иранския танкер в Гибралтар

Gibraltar Chronicle: Арестувани са още двама членове на екипажа на иранския танкер в Гибралтар

13 Юли 2019 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Полицията в Гибралтар е арестувала още двама членове на екипажа на иранския танкер „Грейс 1“, който бе задържан миналата седмица по подозрение за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Сирия, пише гибралтарския вестник Gibraltar Chronicle
Двамата втори помощник-капитани, също индийски граждани са разпитани. Развитието в петък следва ареста на капитана на кораба и старши помощник-капитана в четвъртък. И четиримата съдействат на полицията в разследването и никой от тях не е обвинен на този етап. На всички им е предоставена правна и консулска помощ.
Последните арести идват, когато в петък Иран призова Великобритания незабавно да освободи петролния танкер, който властите на Гибралтар и британските кралски морски пехотинци задържаха миналата седмица по подозрение, че нарушава европейските санкции, като превозва петрол за Сирия.
"Това е опасна игра и ще има последици ... правните претексти за задържането не са валидни ... освобождаването на танкера е в интерес на всички страни", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.
Иран предупреди за реципрочни мерки, ако танкерът не бъде освободен. Великобритания обяви в четвъртък, че три ирански кораба са се опитали да блокират британския танкер, който е минавал през Ормузкия проток, през който минава петролът от Близкия изток към света, но иранските кораби са били прогонени от британски военен кораб.
Иран отрече, че корабите му са извършили такова нещо.
Улавянето на иранския танкер идва в момент на рязко засилване на американско-иранската конфронтация през последните седмици. Вашингтон изпрати допълнителни войски в региона, за да се противопостави на иранските заплахи.
"Чуждестранните сили трябва да напуснат региона, защото Иран и други регионални държави са в състояние да осигурят регионалната сигурност," каза Мусави.
"... Иран многократно е изразявал готовността си да проведе разговори със своите съседи за разрешаване на споровете."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gibraltar Chronicle: Арестувани са още двама членове на екипажа на иранския танкер в Гибралтар

Gibraltar Chronicle: Арестувани са още двама членове на екипажа на иранския танкер в Гибралтар

12 Юли 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Полицията в Гибралтар е арестувала още двама членове на екипажа на иранския танкер „Грейс 1“, който бе задържан миналата седмица по подозрение за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Сирия, пише гибралтарския вестник Gibraltar Chronicle
Двамата втори помощник-капитани, също индийски граждани са разпитани. Развитието в петък следва ареста на капитана на кораба и старши помощник-капитана в четвъртък. И четиримата съдействат на полицията в разследването и никой от тях не е обвинен на този етап. На всички им е предоставена правна и консулска помощ.
Последните арести идват, когато в петък Иран призова Великобритания незабавно да освободи петролния танкер, който властите на Гибралтар и британските кралски морски пехотинци задържаха миналата седмица по подозрение, че нарушава европейските санкции, като превозва петрол за Сирия.
"Това е опасна игра и ще има последици ... правните претексти за задържането не са валидни ... освобождаването на танкера е в интерес на всички страни", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.
Иран предупреди за реципрочни мерки, ако танкерът не бъде освободен. Великобритания обяви в четвъртък, че три ирански кораба са се опитали да блокират британския танкер, който е минавал през Ормузкия проток, през който минава петролът от Близкия изток към света, но иранските кораби са били прогонени от британски военен кораб.
Иран отрече, че корабите му са извършили такова нещо.
Улавянето на иранския танкер идва в момент на рязко засилване на американско-иранската конфронтация през последните седмици. Вашингтон изпрати допълнителни войски в региона, за да се противопостави на иранските заплахи.
"Чуждестранните сили трябва да напуснат региона, защото Иран и други регионални държави са в състояние да осигурят регионалната сигурност," каза Мусави.
"... Иран многократно е изразявал готовността си да проведе разговори със своите съседи за разрешаване на споровете."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Великобритания праща втори кораб в Персийския залив

The Telegraph: Великобритания праща втори кораб в Персийския залив

12 Юли 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще изпрати втори боен кораб в региона на Персийския залив в разгара на повишеното напрежение между Лондон и Техеран, предава британското издание Telegraph.

Ескадреният миноносец тип 45 от военноморските сили „Дънкан“, ще отплава за Залива в близките дни, за да укаже подкрепа на патрулиращия в региона „Монтроус“. Според източници на вестника, плаването е било планирано от по-рано, но изтеглено заради последните събития в Залива, при които ирански катери се опитаха да задържат британски танкер. И макар Техеран да отрича да има общо с инцидента, това най-вероятно е отговор за задържания в Гибралтар ирански съд, който бе обвинен в нелегално пренасяне на петрол за Сирия.

По-рано в петък иранското външно министерство призова танкерът, задържан в Гибралтар миналата седмица, да бъде освободен, като от Техеран заплашиха с ответни мерки в противен случай.

Говорителят на британския премиер Тереза Мей обяви в петък, че Лондон е разговарял с Вашингтон относно "засилването на нашето присъствие в региона във връзка с последните събития".

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Иран призова западните страни да напуснат региона на Персийския залив

The Guardian: Иран призова западните страни да напуснат региона на Персийския залив

12 Юли 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран поиска Великобритания да освободи задържания в Гибралтар танкер и предупреди чуждите сили да „напуснат региона, защото Иран и другите страни в района са способни да поддържат местната сигурност“, предава вестник Guardian.
Британските морски пехотинци задържаха ирански танкер миналата седмица по подозрение че превозва петрол към Сирия, в разрез с разпоредбите на ЕС.

В петък говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че „чуждите държави трябва да напуснат региона, защото Иран и другите страни в района са способни да поддържат местната сигурност… Иран неколкократно е отправял предложения към своите съседи за справяне с проблемите“.

Изданието припомня, че шиитското правителство в Иран и сунитските държави в региона водят няколко регионални конфликти за хегемонията в Близкия изток.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания рискува да бъде въвлечена в по-голям конфликт с Иран

The Independent: Великобритания рискува да бъде въвлечена в по-голям конфликт с Иран

11 Юли 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обвиненията относно твърденията, че Иран се е опитал да спре британски кораб в Ормузкия пролив, рискува да въвлече страната в нарастваща конфронтация в един от най-натоварените пътища за доставка на петрол в света, пише британският вестник The Independent.
Войнственото противопоставяне между Техеран и администрацията на Тръмп от по-ранните атаки срещу танкери и свалянето на американски безпилотен самолет от иранците е повече част от геополитиката.
Иран и САЩ са в конфликт след като президента Доналд Тръмп се оттегли от споразумението, което страната имаше с международните сили за ядрената си програма, и опасенията в Техеран, че американската администрация се стреми да наложи промяна на режима.
Това, което се случи с британския танкер, според военни и дипломатически източници, не е очевиден опит да се атакува корабът, а повишаване на мащаба на заплаха и „политика на ръба“.
Корабът, „Бритиш Херитидж“, е бил близо до остров Абу Муса, който е в оспорвани води, но британската фрегата „Монтроуз“, която принуди иранските кораби да се оттеглят, остана в международни води.
Този инцидент е свързан с петрола, а технически не само с Иран, но и със Сирия. В основата на това беше задържането от страна на кралските морски пехотинци на ирански танкер край Гибралтар, по обвинения, че нарушава санкциите на Европейския съюз, наложени на режима на Асад.
Но за първи път европейска държава арестува танкери за Сирия по море и въпреки отричането от Лондон, Техеран е убеден, че действията са предприети по инструкции на САЩ.
Това мнение беше подкрепено от съветника по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, един от онези, които се застъпват за промяна на режима, като нарече случилото се в социалната мрежа „Туитър“„отлична новина“, добавяйки, че „Америка и нашите съюзници ще продължат да пречат на режимите в Техеран и Дамаск да се възползват от тази незаконна търговия."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британските търговски кораби в Залива са в риск след конфронтация между ирански лодки и британски боен кораб

The Guardian: Британските търговски кораби в Залива са в риск след конфронтация между ирански лодки и британски боен кораб

11 Юли 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските кораби, опериращи в Персийския залив, бяха поставени на най-високо ниво на тревога, поради опасенията, че търговски плавателни съдове под флага на Обединеното кралство са уязвими за атаки от ирански катери, пише британският вестник The Guardian.
Промяната в указанията на британското правителство до тревога трето ниво бе направена във вторник, ден преди военният кораб на Кралския флот да покаже оръжията си на ирански катери, които се опитаха да попречат на преминаването на кораб под флага на остров Ман. Ниво 3 е описано като еквивалентно на националната класификация на сигурността като критично, при което съществува непосредствен риск от инцидент.
Предупреждението се отнася за 15-30 големи британски кораби, които всеки ден пътуват през Персийския залив.
Обединеното кралство заяви, че търговският кораб „Бритиш Херитидж“ е бил в оспорвани води между Иран и ОАЕ, когато е бил посрещнат от три ирански катера и му било е наредено да се движи на север. Военният кораб на Нейно величество „Монтроуз“ се е намесил, като е насочил оръжията си към иранските катери и се позиционирал между тях и танкера.
Обединеното кралство, което иска да предотврати кризата и да запази международната ядрена сделка с Техеран, не желае да публикува видеото за инцидента, за който за първи път съобщиха в сряда вечерта в САЩ.
"Изглежда, че британците и французите и германците се приближават до идеята, че иранците не са намислили нищо хубаво!", написа президентът Тръмп в четвъртък в социалната мрежа „Туитър“.
Великобритания има само един военен кораб – „Монтроуз“ и три миночистача, които работят в района и затова не могат да придружават всички кораби, свързани с Британия, които се движат през Ормузкия проток. Представители на отбраната заявиха, че британските военни извършват постоянно наблюдение, но не е възможно да се придружава всеки кораб, пътуващ във водите на Персийския залив.
Британските официални лица обещаха Кралския флот "решително да защитава британските морски интереси в Персийския залив, но без да ескалира ситуацията".
Заплахата за британското корабоплаване в Персийския залив възникна след завземането от страна на кралските морски командоси на ирански танкер в Гибралтарския проток миналия четвъртък, което накара Техеран да заплаши с ответни мерки. Танкерът е заподозрян в нарушаване на санкциите на Европейския съюз чрез превоза на ирански суров петрол в Сирия.
„Бритиш Херитидж“ трябваше да натовари петрол в Басра, Ирак, но внезапно обърна курса в събота на базата на съвети на британското правителство. Той се опитваше да премине през пренаселените води без товар, когато бе пресрещнат от иранските катери.
Водите, в които е плувал кораба, са оспорвани от Иран и от Обединените арабски емирства. Не е възможно британското корабоплаване да минава през проливите, без да навлиза в ирански води.
Говорейки за последната конфронтация, Министерството на отбраната заяви в изявление: "Противно на международното право, три ирански кораби са се опитали да възпрепятстват преминаването на търговския кораб „Бритиш Херитидж“, през Ормузкия проток."
Иран отхвърли твърденията. Външният министър Джавад Зариф нарече британските твърдения "безполезни" в забележки към полуофициалната информационна агенция Fars. “Очевидно британският танкер е преминал. Това, което [британците] сами казаха и твърденията, които са направени, са за създаване на напрежение и тези претенции нямат никаква стойност,” каза Зариф.
Иранският корпус на ислямската революционна гвардия също издаде изявление, в което отрича участието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Полицията в Гибралтар арестува капитана и първия помощник на иранския танкер

АFP: Полицията в Гибралтар арестува капитана и първия помощник на иранския танкер

11 Юли 2019 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Полицията в Гибралтар арестува капитана и първия помощник на задържания ирански танкер, заподозрян в нарушаване на санкциите на ЕС, транспортирайки петрол до Сирия, предава AFP.
"Арестът е извършен след продължително претърсване на кораба, като са иззети и разгледани документи и електронни устройства", се казва в изявление на полицията.
Полицията в Гибралтар е разпитала двамата мъже- индийци, които „са получили своите законни права и достъп до консулско представителство“, според изявление на гибралтрската полиция.
Силите на Гибралтар и британските морски пехотинци се качиха на кораба „Грейс 1“ и го задържаха на 4 юли край бреговете на Гибралтар, като казаха, че извършвал доставка на петрол за Сирия, който е обект на европейски санкции.
Тестовете показаха, че 330-метровият танкер, който е способен да превозва два милиона барела петрол, е "носел пълен товар от суров петрол", заяви правителството на Гибралтар в понеделник.
Иран осъди задържането като "незаконно завземане" и заяви, че танкерът не е пътувал за Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ и Великобритания ще „съжалят“ за задържането на иранския танкер в Гибралтар, заявиха от Техеран

AFP: САЩ и Великобритания ще „съжалят“ за задържането на иранския танкер в Гибралтар, заявиха от Техеран

11 Юли 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранската Революционна гвардия заяви в четвъртък, че САЩ и Великобритания ще „съжалят горчиво“ заради задържането на иранския танкер в Гибралтар, съобщава AFP.

„Ако врагът бе помислил дори за миг, нямаше да извърши този акт“, това е заявил контра-адмирал Али Фадави, заместник командир на Революционната гвардия, имайки предвид задържането на иранския петролен танкер миналата седмица, което бе извършено от полицията в Гибралтар и британската морска пехота.

Според него, това действие е било „глупаво… черта, която американците имат с тонове, а донякъде и британците“

По-рано от гвардията отрекоха да имат общо с опита да се задържи британски танкер в Персийския залив.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва определи като възмутителни действията на Великобритания в Ормузкия проток

ТАСС: Москва определи като възмутителни действията на Великобритания в Ормузкия проток

11 Юли 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Рискът от пряка конфронтация в региона около границите на Иран се увеличава след последните събития с британския петролен танкер в четвъртък, това заяви заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков, предава ТАСС.

„Ситуацията е изключително тревожна. Убедени сме, че в конкретните условия, рискът от пряк сблъсък в последно време се засили, което прави предвиждането на бъдещите събития в района доста сложно“, заяви Рябков. „Причината за това е ясна – целенасочената линия на Вашингтон към изостряне на ситуацията в района около Иран“, категоричен е представителят на Кремъл. Според него, жителите на Иран са проявили стратегическо търпени за изключително дълго време. „Сега те демонстрират разграничение от тази ситуация“, добави още Рябков.

Руският дипломат призова всички страни да проявят политическа воля и да не допускат ситуацията „да придобие неконтролируем характер“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохаммад Джавад Зариф: Британското обвинение няма стойност

Мохаммад Джавад Зариф: Британското обвинение няма стойност

11 Юли 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Техеран. Обвинението на Великобритания срещу Иран, според което ирански лодки са се опитали да задържат британски петролен танкер, няма стойност, това заяви първият дипломат на Техеран Мохаммад Джавад Зариф, цитиран от местната агенция Fars, предава Reuters.

По-рано бе съобщено от Лондон, че докато британски танкер преминавал през Персийския залив, ирански лодки са опитали да го задържат и отклонят от курса.

„Видно е, че танкерът е преминал успешно. Това, което те сами казаха и обвиненията за предизвикване на напрежение нямат никаква стойност“, категоричен е външният министър.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лондон потвърди инцидента с британския танкер, Техеран отрече да е замесен

The Guardian: Лондон потвърди инцидента с британския танкер, Техеран отрече да е замесен

11 Юли 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Три ирански лодки са се „опитали да възпрепятстват“ британски петролен танкер в Персийския залив в сряда, което е довело до повишаване на напрежението в жизненоважния морски участък, пише вестник Guardian.

Инцидентът се е случил край Ормузкия проток през който е преминавал морският съд „Британско наследство“. „В разрез с международните закони, три ирански лодки са се опитали да запречат хода на кораба „Британско наследство“ при Ормузкия проток“, разкри говорител на британското правителство рано сутринта в четъвъртък. Изданието уточнява, че по неофициална информация, първоначално се смяташе, че иранските лодки са пет.

Според официален Лондон, британският боен кораб „Монтроус“ е бил „принуден да се позиционира между иранските кораби и танкера и издаде вербално предупреждение“, към иранските лодки, които са се отдалечили.

„Разтревожени сме от тези действия и призоваваме иранските власти да работят за намалявне на напрежението в региона“, се казва още в официалното становище. По данни на ирански медии, Техеран е отрекъл да има общо с инцидента.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: След опита на Иран да задържи британски танкер: От Пентагона призоваха за ответни действия

РИА Новости: След опита на Иран да задържи британски танкер: От Пентагона призоваха за ответни действия

11 Юли 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На опасността за плаването в Ормузкия проток и другите международни морски пътища, минаващи край ирански териториални води, трябва да получи отговор от международната общност, това са обявили от Пентагона във връзка със съобщенията, според които ирански лодки са се опитали да задържат британски танкер, предава “РИА Новости“.

Според представителя на пресслужбата на централното командване на САЩ Бил Орбан, „световната икономика зависи от свободния поток на търговията и всички страни трябва да защитават и съхраняват това основно световно благоденствие“.

По-рано американски медии съобщиха, че пет ирански лодки са се опитали да пленят британски танкер, но са били отблъснати от фрегата, охраняваща морския съд. Данните все още не са официално потвърдени от Лондон или Техеран.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Иран се е опитал да задържи британски танкер

CNN: Иран се е опитал да задържи британски танкер

11 Юли 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Въоръжени ирански лодки, принадлежащи на елитната Революционна гвардия, са се опитали да задържат британски танкер, плаващ във водите на Персийския залив в сряда, но са били отблъснати от фрегата, принадлежаща на кралският военноморски флот на Великобритания, това съобщава американския телевизионен канал CNN, като се позовава на информация от свои източници.

Танкерът е излизал от Персийския залив и се е намирал край Ормузкия проток, когато към него са се приближили иранските лодки с искане морският съд да промени курса си и спре в намиращите се наблизо ирански териториални води.

Фрегата на британските Кралски военноморски сили „Монтроус“, която е ескортирала танкера, е използвала палубните си оръжия за да даде предупредителни изстрели, като моряците са дали устно предупреждение на иранските лодки да се отдръпнат, което те са направили. От телевизията информират, че „Монтроус“ разполага с 30-милиметрови оръжия на борда, които са специално предназначени да отблъскват по-малки лодки.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Гибралтар заяви, че е задържал иранския танкер по собствено решение

АFP: Гибралтар заяви, че е задържал иранския танкер по собствено решение

5 Юли 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Гибралтар, който задържа ирански танкер, заподозрян в транспортиране на петрол за Сирия в нарушение на санкциите, заяви в петък, че е действал самостоятелно, а не по нареждане на други държави, предава AFP.
Испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че корабът е бил задържан във водите на отвъдморската британска територия на южния край на Испания по искане на САЩ.
"Никога и от нито едно правителство не е имало политическа молба", се казва в изявление на правителството на Гибралтар.
"Решенията на правителството на Нейно Величество в Гибралтар бяха взети напълно независимо, въз основа на нарушения на действащото законодателство и изобщо не се основаваха на външни политически съображения."
Техеран, който в четвъртък извика британския посланик в Иран в знак на протест, призова за "незабавно освобождаване на петролния танкер".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ирански чиновник призова да бъде задържан британски танкер

ТАСС: Ирански чиновник призова да бъде задържан британски танкер

5 Юли 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските власти трябва да действат симетрично и да отговорят на задържането на иранския кораб от властите на Гибралтар с подобни действия срещу британски танкер. Това становище беше изразено в петък от секретаря на Съвета относно целесъобразността на взетите решения (консултативен орган при върховния лидер на Иран) Мохсен Резай, цитиран от TACC.
"Ако Великобритания не отмени решението за задържане на иранския танкер, тогава задължението на иранските власти е да предприемат симетрична мярка и да задържат британски танкер", пише Резай в социалната мрежа „Туитър“. Той добави, че "Иран в продължение на 40 години след Ислямската революция никога не се е колебал в отговор на агресивни действия срещу страната".
По-рано властите на Гибралтар (британско владение в южната част на Иберийския полуостров) задържаха танкерът „Грейс 1“ по подозрение, че доставя ирански петрол за Сирия в нарушение на санкциите. Както е заявил и.д. министърът на външните работи на Испания Жозеп Борел, задържането е направено по искане на САЩ. Дипломатът каза, че Мадрид проучва въпроса по какъв начин тази ситуация засяга суверенитета на Испания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.