НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

2 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната сигурност в зоната на Персийския залив. Това заяви в понеделник министърът на външните работи на Ислямската република Джавад Зариф на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, предава ТАСС.
„Що се касае до сигурността в Персийския възглед, то нашите възгледи са много близки с руските. Чухме инициативата на Русия за сигурността в Персийския залив и я приветстваме“, заяви той. По думите на Зариф, тази тема е осбъждана на преговорите с Лавров и Техеран очаква Москва да се движи в тази посока и в бъдеще.
Първият дипломат на Иран съощби още, че Ислямската република е готова да подпише пакт за ненападение със страните от региона, като отбеляза, че Техеран се обявява за свобода на корабоплаването в Персийския залив и обезпечаване на енергийната сигурност. „За съжаление, американците говорят за прехвърляне на контингент в този регион. Това ще доведе до увеличаване на напрежението“, предупреди Зариф.
Ситуацията в региона отново се влоши на 19 юли, когато танкерът Stena Impero, плаващ под британския флаг, беше задържан в пролива Хормуз от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили). Според КСИР танкерът е бил задържан „във връзка с нарушение на международните правила“ и е придружен до брега за проверка. Държавният департамент обяви, че Вашингтон изгражда коалиция за осигуряване на свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар Майк Помпео предложи да се включат в коалицията държави от различни региони на света. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
На 23 юли руското външно министерство представи Концепцията за колективна сигурност в Персийския залив. Тя предвижда създаването на инициативна група за подготовка на международна конференция за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, която впоследствие ще доведе до създаването на организация за сигурност и сътрудничество в региона. Освен това Москва пое инициативата за създаване на демилитаризирани зони в региона и предложи да се отказ от постоянното разполагане на групи от извънрегионални държави и установяване на горещи линии между военните.

Високо ниво на отношенията

В момента отношенията между Русия и Иран са достигнали най-високото си ново от десетилетия, заяви Зариф.
„Отношенията между Русия и Иран се намират на най-високото си ниво от десетилетия“, отбеляза министърът. Той добави, че „сътрудничеството между Русия и Иран е със стратегически характер и е особено успешно в енергийната и транспортната сфери, както и във въпросите за постигане на мир и сигурност“.
Министърът отбеляза, че „ролята на Русия за запазването на ядрената сделка е ключова“. „Позицията на Русия и Китай по отношение на ядрената сделка е по-близка до позицията на Иран [отколкото на позицията на страните от Европа и САЩ]. Икономическите отношения на нашите страни се развиват, въпреки натиска от страна на Вашингтон“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

29 Август 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Въпросът за изпращане на мисия на ЕС за обезпечаване на сигурността в Персийския залив може да е една от темите, които министрите на отбраната от страните-членки ще обсъдят на неформалната си среща в Хелзинки. Това съобщи военният министър на Финландия Анти Кайконен в четвъртък преди заседанието, предава ТАСС.
„Може би. Ще видим. По-добре да говорим след дискусията. Ще имаме пресконференция и на нея ще кажем“, отбеляза Кайконен в отговор на съответстващ въпрос.
„В дневния ни ред тема за сигурността в моретата. Затова не е изключено някой от моите колеги да поиска да обсъдим ситуацията в Персийския залив“, посочи още финландският министър.
Държавният департамент на САЩ заяви по-рано, че Вашингтон изгражда коалиция, за да осигури свобода на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео предложи да се включат държави от различни региони на света за участие в коалицията. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
Германският външен министър Хайко Маас след това каза, че преговорите за европейска мисия за наблюдение на сигурността в Персийския залив са в начален етап.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

24 Август 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трети британски военен кораб се насочва към Персийския залив, съобщи Кралският флот в събота на фона на засиленото напрежение в региона, предава AFP
Великобритания вече изпрати военният кораб „Кент“, за да замести фрегата „Монтроуз“, докато тя е на ремонт в Бахрейн и сега пренасочва разрушителя „Дефендър“ от мисията му в Тихия океан.
Напрежението между Великобритания и Иран възникна, когато на 4 юли в Гибралтар бе задържан иранския танкер - „Грейс 1“ по подозрение, че пренася петрол в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.
След това фрегатата „Монтроуз“ предупреди три ирански лодки, за които британски служители заявиха, че се опитват да „възпрепятстват“ придвижването на британски супертанкер през Ормузкия проток на 11 юли.
На 20 юли Иранската революционна гвардия щурмува и задържа плаващия под британския флаг танкер „Стена Имперо“ заедно с 23-членниия екипаж, докато преминаваха през Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Външният министър на Иран Джавад Зариф пътува към Азия за да преговаря срещу санкциите на САЩ

AFP: Външният министър на Иран Джавад Зариф пътува към Азия за да преговаря срещу санкциите на САЩ

24 Август 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф ще се отправи на дипломатическа мисия в Азия, част от плана на кабинета на ислямската република за смекчаването на санкциите, които САЩ налагат над Техеран, съобщава AFP.
Зариф ще посети Китай, Япония и Миалайзия заяви говорителят на министерството Абас Мусави.
„Двустранните отношения и най-важното, регионалните и международните въпроси са част от темите, които външният ни министър ще обсъди с представители на гореспоменатите страни по време на пътуването“, каза Мусави.
Иран и САЩ са в конфликт от миналата година, когато президентът Доналд Тръмп едностранно оттегли страната си от сделката от 2015 г., по която Техеран се съгласи да ограничи своите ядрени дейности в замяна на облекчаване на санкциите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иранският външен министър Джавад Зариф се противопостави на преразглеждането на СВПД

РИА Новости: Иранският външен министър Джавад Зариф се противопостави на преразглеждането на СВПД

23 Август 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е против преразглеждането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зари, цитиран от РИА Новости.
"Нашата позиция е много сигурна: считаме, че не могат да се водят многократни преговори по СВПД", заяви Зариф, чийто коментар след срещата му с френския президент Еманюел Макрон беше публикуван от иранското външно министерство.
Зариф също нарече разговорите с Макрон конструктивни, като отбеляза, че на срещата страните са обменили предложения за това как да осигурят пълното изпълнение на ядрената сделка.
Според министъра, който преговаря с Макрон точно преди срещата на Г-7 във Франция, срещата от високо равнище в Биариц ще бъде възможност за президента да обсъди въпроси, свързани с ядрената сделка с други държави, включително страни по споразумението.
През последните няколко месеца Иран и Франция поддържат активен политически диалог, като съветника на френския президент посети Техеран по-рано. Между президентите на двете страни се проведоха и множество телефонни разговори, по време на които се обсъждаше ситуацията около ядрената сделка.
Зариф подчерта, че диалогът между Хасан Роухани и Еманюел Макрон ще продължи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Роухани заяви, че търпението на Иран във връзка със СВПД не е безгранично

РИА Новости: Роухани заяви, че търпението на Иран във връзка със СВПД не е безгранично

21 Август 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Рухани заяви, че търпението на Техеран за ситуацията, свързана със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), договор, в който страната участва, не е неограничено, съобщава РИА Новости.
"Избрахме правилния и верен път, като намалихме задълженията си, заявявайки, че търпението ни има граници и ако те (страните от споразумението по СВПД) не изпълнят своите задължения, не също можем да ги приемем напълно", каза Роухани по време на среща с върховния лидер на Иран Али Хаменей.
Според него, ако преговорите на Иран със страните по споразумението (Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия) са успешни, тогава ситуацията ще се промени, в противен случай Техеран ще продължи да не изпълнява своята част от споразумението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Полша поиска въвеждане на още американски войски в страната

„Комсомолская правда“: Полша поиска въвеждане на още американски войски в страната

18 Август 2019 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Варшава/Москва. В навечерието на посещението на Доналд Тръмп в Полша полското външно министерство предложи САЩ да прехвърли американските войски от Германия на тяхна територия - за да сплаши източния съсед, пише руският вестник “Комсомолская правда“.
„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от по-нататъшното им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович пред телевизия Polsat.
Преди това Вашингтон и Варшава се договориха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел допусна частичното прехвърляне на американски войски от Германия в Полша, а неговият колега във Варшава вече успа да похвали подобни планове.
„Полша изпълнява задълженията си, като плаща 2% от вноските в бюджета на НАТО. С Германия не е така. Бихме приветствали прехвърлянето на американски войски от Германия в Полша, се казва на страницата на американското посолство в Полша в социалната мрежа „Туитър“.
„Желанието полското ръководство да приеме чужди войски в страната е много странно - преди това винаги се възприемаше като предателство на собствения си народ и невъзможността да го защити“, заяви Андрей Морозов, член на Комитета по международни въпроси и депутат от Либерално-демократическата партия в Държавната дума. „Няма заплаха от Русия, но разполагането на бази и разполагането на войски само ще предизвика вниманието към Полша от страна на руските въоръжени сили. Това е полска провокация и изстрел в крака“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация

„Взгляд“: Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация

18 Август 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Варшава. Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
В Полша настояват за присъствието на още по-голям брой американски военни, за да могат да „сдържат Русия“. Това заяви външният министър Яцек Чапутович. В края на месеца във Варшава ще пристигне президентът на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път ще посети местната въздушна база и ще изнесе реч пред военните. Колко голяма е вероятността от увеличаване на „сдържането на Русия“ и до какво ще доведе това?
Полският министър на външните работи Яцек Чапутович призова за бързото разполагане на допълнителни американски войски на територията на страната. Той е убеден, че това ще бъде успешно действие, „ограничаващо Русия“, отколкото ако войските бъдат изпратени в Западна Европа. „Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските“, смята Чапутович.
Министърът се надява президентът Анджей Дуда да обсъди методите за сплашване на Русия по време на предстоящото посещение на американския лидер Доналд Тръмп в Полша. Американският президент възнамерява да посети Полша от 31 август до 2 септември. За първи път в историята президентите на Полша и САЩ ще посетят военното поделение - въздушната база в Повидз, което трябва да подчертае добрите военни отношения между Варшава и Вашингтон. Тръмп също ще изнесе реч пред американските и полските военни.
Предвижда се изграждането на складове за военна техника за американската армия на територията на тази въздушна база. Това ще засили американското присъствие в страната, както бе обявено по време на посещението на Дуда във Вашингтон през юли.
По-рано американският посланик в Берлин Ричард Гренел призна възможността за прехвърляне на част от американските военни от Германия в Полша. Той отдаде това на нежеланието на германския канцлер Ангела Меркел да увеличи военните разходи на НАТО до исканите от Вашингтон до 2% от БВП. В отговор Берлин заяви, че ако САЩ искат да изтеглят войските си от Германия, те ще трябва да вземат и ядрените си оръжия.
Именно в Германия е разположен най-големия американски военен контингент в Европа - общо 35 хиляди. Това включва също 17 хиляди американски и 12 хиляди германски цивилни, които са наети в американските войски.
Полският министър на отбраната Мариуш Блащак заяви по-рано, че в бъдеще в страната ще има шест места за разполагане на американските военни. „Говорим за числено увеличение на американските войски в Полша. Не е наше решение къде властите на САЩ ще преместят войниците. Не искам да се намесвам в суверенното решение на САЩ “, заяви Блашак тази седмица.
В началото на лятото Вашингтон и Варшава се съгласиха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. САЩ също обявиха намерението си да увеличат числеността на своите войски с хиляда души от сегашните 4 500, които са разположени в Полша като част от американската бронетанкова бригада и многонационална батальонна група.
Но в случай на увеличаване на американското военно присъствие в Полша, Русия си запазва правото на отговор. Това заяви членът на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, който нарече изказването по въпроса „абсурдно“. „Защо да „сдържаме Русия “, като изразходваме напразно материални и човешки ресурси, създавайки атмосфера на психоза в нашата собствена страна, ако дори не мислим да прибягваме до сила, за да разрешим някои международни проблеми“, отбеляза Клинцевич.
Според него прехвърлянето на допълнителни американски войски в Полша ще увеличи военното напрежение в Европа. Сенаторът не изключи, че във връзка с неотдавнашното оттегляне на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), можем да очакваме "всичко, включително съгласие за разполагането на съответните американски ракети в страната".
Политикът обаче припомни, че опитите на Полша да играе „необичайна роля в световната политика“ не завършват с нищо добро за Варшава. "Що се отнася до Русия, ние сме готови за всяко развитие на събитията, запазвайки си правото на ответни мерки,“ увери Клинцевич.
От своя страна доцентът от катедра „Политология и социология“ на Руския икономически университет, член на експертния съвет на „Офицерите в Русия“ Александър Перенджиев, заяви, че от познанствата му с полски военни, той е твърдо убеден в налагането на русофобски възгледи от страна на американския управляващ елит, който се опитва да предотврати мирното съвместно съществуване на руснаци и поляци.
„Ако руският и полският народ започнат да живеят заедно, тогава това ще бъде най-черният ден за Съединените щати. Американците разчитат на полската гордост. Те се опитват да докажат на поляците, че руснаците уж ги унижават," обясни експертът.
Той изрази увереност, че в бъдеще, след около пет години, антиамериканските настроения ще се засилят в Полша и хората ще започнат да излизат с лозунги за прекратяване на американската окупация.
„Всичко, което се случва в Полша, е американската окупация под прикритието на руска заплаха. Полските военни добре знаят, че Русия няма нито сили, нито желание да завладява някого. Ние ако даде Бог, защитаваме нашата огромна територия. От военна гледна точка завземането на Полша би било авантюра. Дори теоретично е невъзможно да я завземем. Трябва да защитим Калининград и други граници, тъй като войната в Сирия отнема определени ресурси “, обясни Перенджиев.
Експертът припомни, че според последните данни за разходите за отбрана в света, Русия дори не е била включена сред първите пет страни. Но тези разходи са достатъчни за защита на границите, в случай че американците надградят присъствието си в Източна Европа и други части на света.
„Планираме военни разходи не на принципа на натрупване на оръжие, а в името на ефективната отбранителна наличност за защита на страната и нищо повече“, подчерта експертът.

Превод: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Американски войски в Полша ще помогнат за „ограничаването на Русия“, според външния министър на страната

РИА Новости: Американски войски в Полша ще помогнат за „ограничаването на Русия“, според външния министър на страната

17 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Варшава. Преместването на американските войски в Полша ще бъде по-добър метод за „ограничаване на Русия“, отколкото ако те останат в Западна Европа, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович, предава РИА Новости.
„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от непрекъснатото им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските “, каза ръководителят на външното министерство.
Чапутович изрази надежда, че по време на предстоящото посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша, ще бъдат конкретизирани плановете за преместване на част от американските войници в Източна Европа.
По-рано Вашингтон и Варшава се договориха да бъдат разположени разузнавателни дронове MQ-9 в на Полша. САЩ също обявиха намерението си да увеличат числеността на своите войски в страната с хиляда души, като преместят част от разположените в Германия свои войници на изток.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Полша подкрепи военната мисия на САЩ в Персийския залив

Die Zeit: Полша подкрепи военната мисия на САЩ в Персийския залив

16 Август 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Варшава. Малко преди посещението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в страната, министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович обеща на Вашингтон подкрепата на Варшава за военната мисия в Персийския залив, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
Полша възнамерява да участва в ръководената от САЩ „Сентинел“ за защита на търговски кораби в Персийския залив. Чапутович обяви „някаква полска подкрепа", без да представя по-конкретни детайли.
Ситуацията в Персийския залив, където Иран задържа няколко кораба, изисква отговор, заяви Чапутович. „Това е много сериозна ситуация. Ние си сътрудничим с нашите партньори: САЩ, Великобритания".
Ситуацията със сигурността по важния търговски път през Ормузкия проток се е влошила значително в резултат на конфликта между Иран и САЩ . Федералното правителство в Берлин се отказа да участва, защото не иска да подкрепи стратегията на САЩ за „максимален натиск" срещу Иран. Министърът на външните работи Хайко Маас (ГСДП) сега насърчава отделна наблюдателна мисия на Европейския съюз.
Чапутович критикува резервите на много партньори от ЕС към САЩ. „Вярваме, че Европейският съюз трябва да бъде по-отворен към американските аргументи. Ако има разцепление между Европейския съюз и САЩ, това не е добре за Полша и Централна Европа, така че ние се опитваме да поддържаме трансатлантическия съюз и да преодолеем разцеплението. Би било много лошо, ако САЩ загубиха интереса си към Европа“, предупреди полският министър.
От държавите-членки на ЕС само Великобритания се присъедини към мисията на САЩ, като изпрати два военни кораба в Персийския залив, за да придружат британските търговски кораби.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът в Гибралтар разпореди освобождаване на иранския танкер

AFP: Съдът в Гибралтар разпореди освобождаване на иранския танкер

15 Август 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Върховният съд на Гибралтар в четвъртък се произнесе в полза на освобождаването на иранския танкер, задържан миналия месец по подозрение, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, въпреки искането на САЩ за задържане на кораба, предава AFP
Съдия Антъни Дъдли заяви, че „тъй като Иран гарантира писмено, че „местоназначението на кораба „Грейс 1“ няма да бъде страна, „подложена на санкции на Европейския съюз“ ... няма вече разумни основания да се подозира, че е необходимо задържането на кораба."
Той добави, че съдът не е получил писмено искане за задържане на кораба от страна на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ поискаха иранския танкер в Гибралтар да бъде задържан

AFP: САЩ поискаха иранския танкер в Гибралтар да бъде задържан

15 Август 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати подадоха молба за изземване на ирански нефтен танкер, задържан в Гибралтар, който е в центъра на спор между Техеран и Лондон, съобщи прокурорът по делото, предава AFP.
Съобщението на адвокат Джоузеф Трией дойде преди решение на съда дали да се удължи задържането на Grace 1, който е заподозрян в контрабанда на петрол в Сирия и е задържан от 4 юли.
Решението на Върховния съд на Гибралтар относно съдбата на кораба е отложено до 16 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания освобождава иранския танкер в четвъртък

ТАСС: Великобритания освобождава иранския танкер в четвъртък

15 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Иранският танкер, който бе задържан от британските власти на Гибралтар на 4 юли, ще бъде освободен в четвъртък, 15 август, предава ТАСС.
За това съобщава вестник The Sun, като се позовава на източници, близки до главния министър на Гирбралтар Фабиано Пикардо.
По думите на информаторите, Пикардо е удовлетворен, че корабът няма да отиде към Сирия.
„Няма причина да продължим да задържаме Grace 1 в Гибралтар, ако повече не смятаме, че той нарушава санкциите срещу сирийския режим“, заяви източникът. „Може да очаквате, че утре (в четвъртък) той ще бъде на път“.
По-рано медийната компания IRIB, позовавайки се на свои източници, информира, че властите на Гибралтар ще освободят задържания танкер в течение на 48 часа. Според съобщението, танкерът ще бъде освободен в резултат от юридически и дипломатически усилия на иранската страна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ поискаха от Гърция да се присъедини към мисията в Персийския залив

Kathimerini: САЩ поискаха от Гърция да се присъедини към мисията в Персийския залив

13 Август 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Според информация на гръцкия ежедневник Kathimerini, Вашингтон е поискал от Атина да се присъедини към многонационалната военноморска сила в Персийския залив, която ще защитава свободата на корабоплаването.
Както пише изданието, искането на САЩ е дошло преди няколко дни и се има предвид изпращане на голям боен кораб, например фрегата, или средство за въздушно разузнаване и наблюдение.
В момента обаче Гърция няма достатъчно средства за задоволяване на собствените си потребности от въздушно наблюдение и следователно не е в състояние да се справи с исканията на трети страни.
Освен това, след поредица от срещи на гръцкото министерство на отбраната и на външните работи, по отношение на искането за военноморска помощ е било решено, че гръцкият флот понастоящем не може да предостави фрегати поради състоянието на готовност в Беломорието и Източното Средиземноморие.
От Атина са посочили още, че вече участват във всички съюзнически военноморски учения - както миналата седмица с фрегата Aigaion в многонационалните маневри край израелския бряг, които симулират условия, създадени от голямо земетресение.
Гърция обаче вече е поставила на разположение на САЩ своите военнослужещи в района (в Обединените арабски емирства (ОАЕ)) и те могат да участват в екипи за наблюдение на широкия регион на Персийския залив в периода на повишено напрежение в района на Ормузкия проток.
Както пише „Катимерини“, искането на САЩ за гръцко участие в Персийския залив е направено на двустранно ниво, тъй като няма решение на ООН или друга международна организация за предприемане на действия срещу Иран.
Към днешна дата големи европейски страни, като Германия, отказаха да се присъединят към водените от САЩ военноморски сили, а Париж също даде да се разбере, че няма да се откаже от привилегията си от директни контакти с иранското ръководство в Техеран.
Съобщава се, че Атина няма желание да се включва в райони като Персийския залив. В същото време тя обстойно обмисля отговора си по отношение на бъдещите искания на САЩ, като се има предвид инвестицията, която е направила във взаимоотношенията си с Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FARS: Конфискуваният в Гибралтар ирански танкер ще бъде освободен в най-скоро време

FARS: Конфискуваният в Гибралтар ирански танкер ще бъде освободен в най-скоро време

13 Август 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Конфискуваният близо до Гибралтар ирански петролен танкер ще бъде освободен в най-скоро време, съобщава иранската информационна агенция FARS.
„Като се имат предвид преговорите на Ислямска република Иран (с Великобритания), вярваме, че петролният танкер „Grace 1” ще продължи операциите си под ирански флаг в международни води в близкото бъдеще“, заяви заместник-председателят на Организацията на пристанищата и морския транспорт на Иран Джалил Еслами.
Той добави, че конфискуването на кораба е било грешен ход и подчерта, че Иран незабавно е започнал усилията за освобождаване на танкера, а между двете страни са били разменени редица официални и неофициални документи.
Британските военноморски сили и полицията на Гибралтар задържаха иранския кораб край южното крайбрежие на Иберийския полуостров на 4 юли. Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо заяви, че танкерът е превозвал суров петрол до Сирия, за който се твърди, че е "в нарушение" на санкциите на Европейския съюз, наложени на Дамаск. Вашингтон аплодира този ход, приветствайки го като знак, че ЕС се включва на страната на САЩ в налагането на санкции срещу Техеран.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters: САЩ превръщат Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали, според Джавад Зариф

Reuters: САЩ превръщат Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали, според Джавад Зариф

13 Август 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Tехеран Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф обвини САЩ, че са превърнали района на Персийския залив в „кутия за кибрит, готова да се запали“, съобщава Reuters, като се позовава на телевизия „Ал Джазира“.
Сигурността на преминаващите петролни танкери през Ормузския проток се превърна в ядро на конфликта между Белия дом и Техеран, след като Вашингтон се оттегли от международно ядрено споразумение с Иран и наложи санкции, пречещи на петролния износ на страната.
След експлозии, които повредиха шест танкера и след като Иран конфискува кораб, плаващ под британски флаг, Вашингтон започна военноморска мисия с цел да осигури безопасност на корабоплаването в Персийския залив, към която се присъедини и Великобритания.
Джавад Зариф заяви, че протокът „е тесен, той ще стане по-малко сигурен, тъй като чуждестранните (военни) кораби увеличават присъствието си в него“.
„Регионът се превърна в кутия кибрит, готова да се запали, защото Америка и съюзниците й я заливат с оръжие“, каза той.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Китай заяви участие в американската коалиция в Персийския залив

„Взгляд“: Китай заяви участие в американската коалиция в Персийския залив

11 Август 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Москва/Пекин. Пекин за първи път в историята обяви възможното си участие във военноморската коалиция, планирана от САЩ. Някои политици смятат това за дипломатически игри. Ако обаче Пекин изпрати корабите си в залива, тогава това ще му позволи да промени военноморския си статус в света в съвсем близко бъдеще, пише руският вестник ”Взгляд“.
Китайският посланик в ОАЕ Ни Джиан заяви, че китайският флот може да се присъедини към коалицията на Персийския залив, за да гарантира безопасността на корабоплаването. „Ще разгледаме въпроса за нашия флот, придружаващ нашите търговски кораби. Ние изучаваме предложението на САЩ за механизми за подкрепа в Персийския залив “, каза той.
Великобритания, както знаете, вече се съгласи да се присъедини към коалицията, но Франция и Германия отказаха. САЩ призоваха за създаването на подобна мисия в Персийския залив след задържането на танкера, плаващ под британски флаг „Стена Имперо“.
В последните дни стана известно, че Пекин продължава активно да купува ирански петрол, противно на забраната на Вашингтон. През юли Китай е внесъл от 4,4 до 11 милиона барела ирански нефт. Тази информация се предоставя от сайт, която следи движението на танкерите. Както отбелязва британският вестник Financial Times, петролът не се доставя от посредници, а от съдове, които официално са собственост на китайската държавна компания CNPC. Вярно е, че количествата са спаднали рязко в сравнение с миналата година, когато американската забрана все още не беше в сила.
Председателят на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов не изключва възможността китайските военни кораби да стигнат до Персийския залив. „Теоретично това е възможно. Китай е суверенна държава като всяка друга. Тя има както интереси, така и възможности да реализира своя морски потенциал в различни части на света. Но ще съм много изненадан, ако Китай се присъедини към американската коалиция“, каза пред вестник „Взгляд“ Косачов. „Идеята за нейното създаване е изключително съмнителна. Както разбирам, дори сред съюзниците на Съединените щати има объркване и колебание в това отношение. Да предположим, че китайците ще участват в този вид взаимодействие със САЩ, който е политически съперник или дори противник? Изключително малко вероятно е. "
Обединяването на сили със САЩ в Персийския залив ще означава много сериозен обрат в политиките на Китай, заяви военният анализатор Александър Голц.
„Най-вероятно това е дипломатически трик. Тогава китайците ще кажат, че са изучавали американските предложения и не са ги приели. От доста време не сме чували да се говори за партньорството между Китай и Съединените щати във военната сфера, каза Голц пред вестника. „От друга страна, за да се установят в Персийския залив, китайците трябва да имат свои военноморски бази. В Африка те вече имат военно присъствие, но в Персийския залив Китай няма бази. Да използва чуждестранни бази, да речем, американски - това не означава сериозно да се установи там."
Междувременно американските политици, напротив, засилват враждебната реторика срещу Поднебесната империя. Така новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър в сряда, срещайки се в Токио с японския премиер Шиндзо Абе, си позволи почти обиден тон. "Военната дейност на Китай и неговите хищнически и протекционистки икономически политики представляват заплаха за международното право, което ние се опитваме да защитим", каза Еспър.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският външен министър смята присъствието на чужди сили в Персийския залив за заплаха

ТАСС: Иранският външен министър смята присъствието на чужди сили в Персийския залив за заплаха

9 Август 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
София. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че присъствието на всякакви външни сили в Персийския залив е източник на заплаха за Техеран, съобщава ТАСС.
Той коментира темата в своя публикация в социалната мрежа "Туитър".
"Персийският залив е жизненоважна (морска) артерия и следователно е приоритет за националната сигурност на Иран, който отдавна обезпечава морската безопасност", пише Зариф.
Той добави, че като се имат предвид обстоятелствата, присъствието на каквито и да е външни военноморски сили в региона е заплаха за Техеран, без значение какво казват западните държави.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорител на Държавния департамент: САЩ считат за слуховете твърденията, че Макрон е поканил Роуани на срещата на върха на Г-7

Говорител на Държавния департамент: САЩ считат за слуховете твърденията, че Макрон е поканил Роуани на срещата на върха на Г-7

8 Август 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ определят като слухове твърденията, че френският президент Еманюел Макрон е поканил иранския си колега Хасан Роухани на срещата на Г-7 в Биариц, на 24-26 август. Това съобщи говорителят на ведомството Морган Ортегус на редовен брифинг за журналисти, предава TACC.
Тя бе помолена да коментира информацията, че Макрон е поканил Роуани да участва в срещата на върха като почетен гост. „Вчера слухове достигнаха до мен. Не мисля, че това е истина. Трябва да изясним това, но доколкото чух, става въпрос за слухове. Не знам защо би го канил ", подчерта американският дипломат.
Ортегус припомни, че американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео многократно са заявявали „готовността си да преговарят с Иран без предварителни условия". "Това предложение остава валидно и всеки път, когато [лидерът и духовният лидер на Иран] аятолах [Али Хаменей] и [иранският президент Хасан] Роухани - хора, които всъщност са отговорни за правителството, искат да говорят, ще ги изслушаме", заключи Ортег.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон и изпраща „смесени сигнали" на Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В САЩ обявиха готовността на Тръмп за преговори за Иран

РИА Новости: В САЩ обявиха готовността на Тръмп за преговори за Иран

8 Август 2019 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ако иранските лидери искат преговори със САЩ, тогава американският президент Доналд Тръмп „чака обаждане“ от тях, заяви официалният говорител на Държавния департамент Морган Ортагус пред журналисти, предава РИА Новости.
„Нашето изискване към аятолаха (Али Хаменей) и (иранския президент Хасан) Рухани е внимателно да обмислят за това как тероризират региона и как да спрат този процес. Ако искат да говорят за това как могат да се държат като нормална държава и как могат да бъдат върнати в света и да се отърват от санкциите, те знаят точно на кого трябва да се обадят. Това е президентът Тръмп. И той чака обаждането им", привежда агенцията думите на Ортагус.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп разкритикува френския президент за изпращането на „смесени сигнали“ към Иран

AFP: Тръмп разкритикува френския президент за изпращането на „смесени сигнали“ към Иран

8 Август 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон и изпраща „смесени сигнали" на Иран, предава AFP.
„Иран е в сериозни финансови проблеми. Той отчаяно иска да говори със САЩ, но му се дават смесени сигнали от всички онези, които искат да ни представляват, включително президента на Франция Макрон", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
САЩ наложиха санкции на Иран и се опитаха да разтрогнат международното споразумение за управление на ядрена индустрия на страната, но няколко основни съюзници и други партньори, включително Франция, се противопоставиха на опитите на Вашингтон да изолират близкоизточната република.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви Зариф

Reuters: Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви Зариф

3 Август 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран ще предприеме още една стъпка за намаляване на ангажиментите си по подписаната пред 2015 г. ядрена сделка, съобщи в събота външният министър на страната Мохаммад Джавад Зариф, без да дава допълнителни подробности, предава Reuters.
„Третата стъпка по намаляване на ангажиментите ни, ще бъде приложена в сегашната ситуация“, каза първият дипломат на Техеран. „Предупредихме, че ако сделката не е се прилага и от останалите подписали я, ние също ще се отдръпнем по подобен начин. И спазихме думата си“, добави Зариф.
Миналия месец Иран заплаши да поднови работата в спрените си центрофуги и започне обогатяване на уран до 20%. Според правителството, всички предприеми мерки са лесно обратими, ако Западните държави започнат да спазват обещанията си.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложиха санкции срещу Зариф, президентът на Иран ги определи като „детински“

Reuters: САЩ наложиха санкции срещу Зариф, президентът на Иран ги определи като „детински“

1 Август 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани обвини САЩ в „детинско поведение“ по повод наложените от Вашингтон санкции срещу първия дипломат на Техеран Мохамад Джавад Зариф, предава Reuters.
Рухани обвини САЩ, че прибягват до детинщини. „Всеки ден твърдят: „Искаме да говорим, без предварителни условия", и след това санкционират външния министър", отбеляза държавният глава на Иран, като добави, че Вашингтон е „загубил силата на рационалната мисъл“.
Санкциите блокират всякакво имущество или интереси, които Джавад Зариф има в САЩ, макар иранският външен министър да твърди, че няма такива, подчерта агенцията в друг материал по темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Берлин потвърди: Германия няма да се включи в мисия на САЩ в Персийския залив

Der Spiegel: Берлин потвърди: Германия няма да се включи в мисия на САЩ в Персийския залив

31 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Официален Берлин потвърди: въпреки призивите на САЩ, Германия няма да участва във водена от САЩ военна мисия за охрана на търговските кораби в Ормузкия проток. Съответното потвърди вицеканцлерът на ФРГ Олаф Шолц, съобщава изданието Der Spiegel.
Шолц бе категоричен - федерално правителство отхвърля участието на Германия в американска военноморска мисия в района на Персийския залив. Самият той призна, че е „много скептично“ настроен към подобна инициатива под ръководството на Вашингтон.
Преди няколко дни стана известно , че САЩ официално са поискахали подкрепа от Германия за международна военна коалиция за защита на петролните танкери в Ормузския проток. Преди това Великобритания предложи европейска военноморска мисия за осигуряване на морския трафик в района на Персийския залив.
На въпрос дали федералното правителство вече официално е отхвърлило искането на САЩ, Шолц отговори, че позицията на Берлин по въпроса е известна „не само от вчера". „Мнозина казаха, че искаме да обсъдим с нашите френски и британски партньори как да наблюдаваме ситуацията, но никой не говореше за мисия“, припомни социалдемократът.
Морска мисия за защита на цивилното корабоплаване в региона на Персийския залив може да доведе до изостряне на ситуацията в региона. „Най-лошото би било истински военен конфликт там, тогава корабоплаването наистина би било в опасност", предупреди Шолц.
Дори бившият канцлер Герхард Шрьодер (ГСПД) отхвърли идеята. Германия не бива да бъде въвлечена в конфликта между САЩ и Иран, категоричен бе политикът. „Това би било последващо легитимиране на войната в Ирак".
През 2003 г. Шрьодер, като канцлер, не отговори на искането за германско участие в американската инвазия в Ирак. По това време САЩ бяха сформирали „коалиция на желаещите“.
Откакто САЩ се отказаха от международната ядрена сделка с Иран, напрежението в региона на Персийския залив нараства с всеки един изминал месец. От началото на май има серия инциденти, свързани с кораби, за които Вашингтон обвинява Иранската революционна гвардия. На 20 юли в Ормузкия проток между Персийския и Оманския залив, Иран задържа британски танкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания призова за среща с Франция и САЩ за обсъждане на плана за действие в Ормузкия проток

The Guardian: Великобритания призова за среща с Франция и САЩ за обсъждане на плана за действие в Ормузкия проток

31 Юли 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания покани военни представители на САЩ, Франция и други европейски държави на среща в Бахрейн в опит да се създаде международна мисия по осигуряването на сигурността на корабите, преминаващи през Ормузкия проток, пише британският вестник The Guardian.
Обединеното кралство се надява да действа като медиатор в преговорите между САЩ, които са западната държава с най-силното военно присъствие в региона, и държави като Германия, която няма желание да се включва във военни операции, водени от Вашингтон.
Източници от военното министерство на Великобритания съобщават, че предложението да се създаде европейска мисия, за да се предотвратят бъдещи инциденти като този със задържането на британски кораб от страна на Иран е все още актуално, въпреки оставката на Джеръми Хънт като външен министър на страната.
Но те признаха, че успехът на операцията ще зависи от участието на САЩ, „дали начело на или в подкрепа на мисията“. Пети флот от ВМС на САЩ е базиран в Бахрейн.
Преди две седмици Иран конфискува петролен танкер, плаващ под британски флаг. Tогава Великобритания обяви, че Техеран е действал нелегално в омански води.
Срещата е насрочена за сряда следобед и не се очаква да доведе до незабавни резултати, отбелязват британските власти. Те добавиха, че предложенията от срещата ще бъдат върнати на националните правителства за по-нататъшно обсъждане.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: САЩ и Великобритания обсъждат военна мисия в Персийския залив

FAZ: САЩ и Великобритания обсъждат военна мисия в Персийския залив

31 Юли 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дискусиите за необходимостта от защита на петролните танкери в Персийския залив придобиха конкретни военни измерения. Представителите на американски и британски части ще обсъдят в Бахрейн възможностите за съвместна военна мисия в Ормузки проток, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе потвърдена от Министерство на отбраната на Великобритания и говорител на Пети флот на ВМС на САЩ. Подробности обаче не бяха разкрити.
Министерството в Лондон говори за „няколко международни партньори", които ще присъстват на срещата. Детайли не бяха споменати. Всичко все още е на „дискусионно ниво", увериха от военното ведомство. Според говорителя на Пети флот на ВМС на САЩ, срещата ще се проведе зад затворени врати, а подробности за резултатите й ще бъдат представени в четвъртък.
Обединеното кралство и САЩ искат да гарантират безопасното транспортиране на петрол в региона, който е от ключово значение за международната търговия. В САЩ дискусиите продължават вече няколко седмици.
Германия също беше помолена за възможно участие. От МВнР в Берлин обаче поясниха, че не се очаква страната да се включи в планираната американска мисия. Дори политици от управляващите партии ХДС и ГСДП отхвърлиха ръководена от САЩ мисия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Иранският атом е сдържан само от пет държави

„Коммерсант“: Иранският атом е сдържан само от пет държави

30 Юли 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. За нежеланието в Техеран да се срещнат с американския държавен секретар Майк Помпео съобщи говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, пише руският вестник “Коммерсант“.
Той назова предложението на Помпео да говори по иранска телевизия като част от продължаващата психологическа война, като напомни, че ирански журналист не бе допуснат по-рано да интервюира държавния секретар, а и като цяло, според Мусави, в Техеран не вярват на американската искреност. А що се отнася до диалогът със САЩ, след като Вашингтон едностранно се оттегли от ядреното споразумение и наложи санкции срещу Иран, близкоизточната страна ще започне преговори с Белия дом само ако от тях има някаква практическа полза, смятат от редакцията на вестника.

В интервю за CNN иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф бе пределно ясен – всеки вид преговори, в които САЩ искат ново ядреното споразумение по техните условия са невъзможни. Вместо това Техеран призовава Вашингтон да се върнат към старите договорки, които бяха постигнати през 2015 г. между Иран от една страна, а от друга САЩ, Великобритания, Франция , Германия, Русия и Китай.

Много показателно е как Иран, отказвайки да говори със САЩ, показва желание за разговори с Великобритания, която все още спазва сделката от 2015 г., отбелязва изданието.
Въпреки напрежението между двете страни, в Техеран все пак заявиха, че разговори с Лондон са нужни.

Миналата седмица, без участието на САЩ, Иран и останалите пет страни по споразумението проведоха преговори за неговото запазване. А дали ще успеят в това начинание ще покаже следващия месец и половина, посочват от изданието. Руският представител на тази среща Сергей Рябков обърна внимание на факта, че на 4 и 5 септември иранската страна ще предприеме последната, трета стъпка за премахване на ангажиментите си от 2015 г. Първото такова действие бе премахването на капацитета от 300 килограма обогатен уран, който бе наложен на Иран. Вторият бе обогатяването на радиоактивния елемент до стойност над 3,67, което е друго постановление на сделката. Това обаче не са толкова ключови точки. В началото на септември Иран заплашва да премина граница, след която няма връщане назад, напомня изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британската морска пехота е използвала сила при задържането на танкер „Грейс-1“

The Independent: Британската морска пехота е използвала сила при задържането на танкер „Грейс-1“

30 Юли 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Капитанът на задържания в началото на юли ирански танкер заяви, че британската морска пехота е използвала „груба сила“, когато се е качила на бора му за първи път на четвърти юли, пише вестник Independent.
„Грейс-1“ бе задържан от властите в Гибралтар с помощта на британски сили по подозрение, че е пренасял повече от два милиона барела петрол за Сирия, в разрез със санкциите на ЕС> Капитанът на плавателния съд, който е индийски гражданин и е пожелал анонимност, разкри, че морската пехота е принудила хората му да коленичат под дулата на насочени оръжия след като са слезли на борда от хеликоптер.
„Нямаше никакви правила… ние бяхме 28 невъоръжени хора. Изпаднах в шок, мисля, че всички изпаднаха в шок“, каза капитанът. „Как се качваш на кораб по такъв начин и използвайки въоръжени сили? С каква цел?“, добави още той. Данните на капитана влизат в противоречие с позицията на гибралтарските власти, които казаха, че е била използвана минимална показна сила.
От министерството на отбраната в Лондон заявиха, че задържането на танкера е преминало „стандартно“, като то е извършено „при пълно спазване на международните правила“.

В отговор на задържания танкер, Иран, който отрича обвиненията, постави под свой контрол британският съд Stena Impero, под предлог че се е сблъскал с риболовна лодка в Ормузкия проток. На фона на този инцидент, Лондон обяви, че смята да праща свои военни кораби за ескорт на своите съдове в региона на Персийския залив.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ са поискали от Германия да помогне за подсигуряването на Ормузкия проток

AFP: САЩ са поискали от Германия да помогне за подсигуряването на Ормузкия проток

30 Юли 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ са поискали от Германия да се включи в международна военноморска мисия, целяща да подсигури корабоплаването в Ормузкия проток, това са съобщили от американското посолство в Берлин във вторник, предава AFP.
Молбата е направена на фона на британското решение за изпращане на военни кораби, които да ескортират плаващите под британски флаг търговски морски съдове в стратегическия район.
„Официално поискахме от Германия да се присъедини към Франция и Великобритания за подсигуряването на Ормузкия проток и борба с иранската агресия“, каза говорителят на посолството Тамара Стънберг-Грелер. „Членове на германското правителство ясно заявиха, че свободата на корабоплаването трябва да бъде защитена… Нашият въпрос е: Защитена от кого?“, допълни още говорителят.
Миналата седмица първият дипломат на Берлин Хайко Маас обяви, че все още е рано да се говори за участието на Германия в подобна мисия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Нов курс в спора срещу Иран: Лондон търси близостта на САЩ вместо на ЕС

Der Spiegel: Нов курс в спора срещу Иран: Лондон търси близостта на САЩ вместо на ЕС

30 Юли 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преди малко повече от седмица Великобритания предложи чисто европейска военна мисия в Омрузкия проток. Сега страната има нов премиер, нов външен министър - и нов курс, коментират в редакцията на авторитетното германско издание Der Spiegel.
Новосформираното правителство на министър-председателя Борис Джонсън вече не разчита на чисто европейска военна мисия за защита на търговските кораби в Омрузкия протол. „Поддържан от Европа подход, подкрепен от САЩ“ е най-добрият начин за разрешаване на кризата, се казва в изявление на Министерството на външните работи в Лондон. За европейските партньори Франция и Германия смяната на курса на британците е проблематична, тъй като те искат да се разграничат от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за „максимален натиск" срещу Иран.
Преди малко повече от седмица тогавашният британски външен министър Джеръми Хънт предложи европейска военна мисия в региона, след като иранските власти задържаха британски танкер в пролива. Само три дни по-късно Джонсън бе избран от консерваторите за нов лидер на партията, а след това – и за министър-председател. Хънт бе заменен на поста от бившия министър за Брекзит Доминик Рааб.
В едно от първите си интервюта той подчерта, че няма да приемственост с предшественика му по всички въпроси. „Мисля, че искаме подход, ръководен от Европа, но това не ми се струва осъществимо без подкрепа от САЩ", подчерта Рааб, коментирайки спора в Персийския залив.
В края на миналата седмица, според информация на Süddeutsche Zeitung и информационната агенция DPA, британците ясно заявиха на пресконференция в Тампа, Флорида, че биха искали да се ангажират с американците в Ормузкия проток.
Този курс може да застраши съюза на европейците по иранския въпрос. Германия, Франция и Великобритания се опитват заедно да спасят ядрената сделка с Техеран, въпреки излизането на САЩ от договора. На предложението на Хънт за европейска военна мисия, федералното правителство в Берлин не даде веднага отговор. На всяко искане трябва да се отговори „от много специфичната ситуация и да се претеглят всички рискове“, подчерта новият министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС). „Първо можем да поговорим за това и да решим дали знаем какво точно е планирано“.
Каква точно ще бъде тази военна мисия, все още не е ясно. Опциите варират от мониторинг до екскортиране на търговски плавателни съдове от военни кораби.
Действащият председател на парламентарната група на ГСПД Ролф Мюценх предупреждава за рисковете от съвместна военна мисия със САЩ. Това предполага, че „Великобритания отново клони към военна мисия под шапката на САЩ". Таква обаче би създала „огромен риск от ескалация". Германия също трябва „с оглед настоящото членство в Съвета за сигурност на ООН да направи всичко за дипломатическо решение“ на проблема.
На 4 юли Обединеното кралство задържа танкер с мотива, че транспортира ирански петрол за Сирия и по този начин нарушава санкциите на ЕС. Иран отрече обвиненията. На 19 юли властите на близкоизточната страна задържаха британски петролен танкер в Ормузкия проток. Причината бе, че корабът не е спазил международните морски правила, изключил е GPS системата си и е превозвал вредни за околната среда материали на борда. И двете страни говорят за „пиратство".
Германската индустрия се застъпи за разполагане на въоръжени сили в Персийския залив под чадъра на европейска мисия. Президентът на Федерацията на германските индустрии, Дитер Кемпф, заяви: „Функциониращото търговско корабоплаване е от изключително значение за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Срещата за ядрената сделка не даде гаранции на Техеран за зачитане на неговите интереси

МВнР на Иран: Срещата за ядрената сделка не даде гаранции на Техеран за зачитане на неговите интереси

29 Юли 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Виена. Срещата на Съвместната комисия за изпълнение на иранската ядрена сделка (Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)), състояла се на 28 юли във Виена, не е дала на Техеран никакви гаранции за зачитане на неговите интереси. Това заяви в понеделник официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската Република Аббас Мусави, цитиран от ТАСС.
„Вчерашната среща във Виена не ни даде никакви гаранции за бъдещето на СВПД“, цитира думите на Мусави телевизионният канал Al Mayadeen. „Ще определим какви ще са бъдещите ни действия след предстоящата министерска среща (на страните-гаранти на СВПД)“.
Мусави добави, че Иран не е уверен в резултативността на европейските усилия за спасяване на ядрената сделка. По неговите думи, Техеран ще иска пускането и нормалното функциониране на европейския механизъм за разплащания с Иран INSTEX.
Срещата на Съвместната комисия за изпълнение на иранската ядрена сделка на ниво политически директори се проведе в неделя във Виена на фона на действията на Техеран за нарушаване на ангажиментите му по СВПД и изострянето на обстановката в Персийския залив. След нейния край страните стигнаха до съгласие в скоро време да проведат нова среща на ниво министри.;
ЕСобяви началото на функционирането на механизма за разплащане с Иран INSTEX по време на предишната среща за ядрената сделка на ниво политически директори на 28 юни. На 17 юли руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че чрез INSTEX са сключени сделки на стойност няколко милиона долара, а това е нищожно малко. След края на срещата в неделя, иранската страна заяви, че създаденият от европейците механизъм все още не е започнал да работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National (OAE): Техеран отказа предложението на Майк Помпео да говори пред иранския народ

The National (OAE): Техеран отказа предложението на Майк Помпео да говори пред иранския народ

29 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви, че иранските власти са отказали предложението му да посети страната и да направи официално изявление пред народа, съобщава англоезичното издание от Обединените арабските емирства The National.
Помпео написа съобщение в социалната мрежа „Туитър“: „Наскоро предложих да пътувам до Техеран и да говоря директно пред иранския народ. Режимът не прие предложението ми“.
Помпео продължава „Не се притесняваме от това Джавад Зариф (министър на външните работи на Иран) да дойде в Америка, където той има правото да говори свободно. Да не би фактите около Али Хаменей (върховният духовен лидер) да са толкова лоши, че той да не може да ми позволи да направя същото в Техеран? Какво ако неговия народ чуе истината, цяла и нефилтрирана?“
Зариф посети Ню Йорк по-рано през месеца за срещата на ООН и даде няколко интервюта пред американски медии, припомня изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Иран отхвърли европейските усилия за намаляване на напрежението в залива

The Wall Street Journal: Иран отхвърли европейските усилия за намаляване на напрежението в залива

28 Юли 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран отхвърли усилията на Европа да овладее напрежението в Персийския залив, като нарече военните ескорти на търговските кораби провокация и отхвърли условията на Великобритания за разрешаване на криза със задържаните танкери, пише американското издание The Wall Street Journal.
Иранският президент Хасан Рoухани намекна миналата седмица, че размяната на танкери ще намали напрежението с Великобритания, след като Иран задържа шведския танкер „Стена Имперо“, плаващ под британски флаг, по-рано този месец в Персийския залив. Този ход беше широко възприет като отмъщение за задържането на ирански танкер „Грейс 1“ в британската отвъдморска територия на Гибралтар.
Но в неделя говорител на иранското правителство заяви, че Техеран не е готов да освободи пръв „Стена Имперо“ в замяна на „Грейс 1“. Иран също отхвърли ключово искане от Великобритания за освобождаване на „Грейс 1“: да потвърди, че неговите 2 милиона барела петрол не отиват към Сирия. Представители на Великобритания заявиха, че са задържали танкера заради ембаргото на Европейския съюз върху продажбите на петрол за Сирия.
"Нашата позиция е ясна по отношение на откраднатия ирански кораб: те трябва да сложат край на грабежа", заяви Али Раби, говорител на иранското правителство към властите във Великобритания и Гибралтар, според държавната информационна агенция IRNA.
Тогава Иран "ще реши, въз основа на добра воля", дали да освободи "Стена Имперо", добави той. Що се отнася до това, че не продава петрол на Сирия, г-н Раби заяви: "Няма причина да даваме гаранция."
Задържането на „Стена Имперо вкара новия британски премиер в дипломатическа каша в първата си седмица на власт. Сега той трябва да се ориентира между поддържането на връзките на Лондон с Белия дом, докато изгражда подкрепа сред европейските държави за мисия за опазване на корабите в Персийския залив.
„Ясно е, че става въпрос за гарантиране на безопасността на корабоплаването, минаваща през Залива, и за поддържане на свободата на корабоплаването. Не става въпрос за ескалиращо напрежение с Иран, ”каза британски служител, когато говори за предложената европейска мисия. Относно „Грейс 1“, британският представител заяви, че Иран има законно право да продава петрола си, „но не и на санкционираните субекти“, добавяйки, че разследванията, провеждани около кораба, са от компетенцията на правителството на Гибралтар. Говорител на Гибралтар спомена в предишни изявления, че ще улесни освобождаването на иранския петролен кораб, стига да не нарушава санкциите на ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков: Иран планира нови нарушения на ядрената сделка през септември

Сергей Рябков: Иран планира нови нарушения на ядрената сделка през септември

28 Юли 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Виена. Участниците в ядрената сделка призоваха Иран да се въздържа от нови стъпки за прекратяване, предвидени за 4-5 септември, заяви в неделя заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков след срещата по иранското ядрено споразумение на ниво политически директори във Виена.
"Ние призовахме иранците да се въздържат от това, в края на краищата", добави Рябков. В същото време заместник-министърът на външните работи на Руската федерация отбеляза, че подновяването на пълните задължения на Иран за ядрена сделка без никакви условия в сегашната ситуация е нереалистично.
"Има участници в сделката, които вярват, че Иран без никакви допълнителни резерви, условия и изисквания трябва да се върне към пълно изпълнение на задълженията си," каза той. "Но в сегашната ситуация това е напълно нереалистично."
Според него, макар и да е било обсъдено задържането на иранския танкер от Гибралтар, на срещата не е постигнато някакво изясняване на въпроса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Китай: Участниците в ядрената сделка с Иран не приемат екстериториалните санкции на САЩ

МВнР на Китай: Участниците в ядрената сделка с Иран не приемат екстериториалните санкции на САЩ

28 Юли 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Виена. Китай потвърждава, че останалите участници в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма са ангажирани с неговото прилагане и са против американските екстериториални санкции, заяви в неделя Фу Цун, директор на отдела за контрол на въоръженията на Министерството на външните работи на Китай, след заседание във Виена на Съвместната комисия на Иран и петте международни посредници (Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) за обсъждане на прилагането на ядреното споразумение, цитира думите му TACC
"Всички страни изразиха ангажимента си към СВПД, както и да продължат прилагането му по балансиран начин," каза Фу Цун пред репортери.
Според него "всички страни изразиха твърдото си отхвърляне на едностранните санкции на Съединените щати, по-специално се противопоставиха на екстериториалното използване на тези санкции". "Страните също изразиха подкрепа за опитите на Китай да приложи СВПД, по-специално по въпроса за подкрепа на търговията и нормалните отношения с Иран", заяви представителят на външното министерство на КНР.
Китай също така призовава Европейския съюз да създаде условия за участие на трети държави в механизма INSTEX за търговските разплащания с Иран.
"Въпросът за INSTEX също беше повдигнат. Що се отнася до загрижеността на Китай, ние призоваваме за разширяване на INSTEX, за да включи и други области (на икономиката). Ние също така призоваваме за разширяване на този инструмент за всички, включително за трети страни", каза Фу Цун.
Според представителя на Министерството на външните работи на Китайската народна република европейските страни са чули този апел от Китай и ще го приемат за разглеждане.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирански дипломат: Техеран вижда привързаността на страните в иранската ядрена сделка към нейното запазване

Ирански дипломат: Техеран вижда привързаността на страните в иранската ядрена сделка към нейното запазване

28 Юли 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Виена. Техеран вижда, че участниците в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма са верни на идеята да съхранят сделката, заяви в неделя заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи пред журналисти, цитиран от TACC
"Атмосферата на срещата беше конструктивна, дискусиите вървяха добре. Не мога да кажа, че успяхме да решим всичко, но мога да кажа, че има ангажимент към СВПД и идеята за неговото запазване. Всички останали участници в сделката са верни на това", каза той.
Арагчи подчерта, че всички участници са съгласни, че СВПД е едно от основните постижения на дипломацията през последните години и възнамеряват да продължат да работят по неговото запазване.
Участниците в иранската ядрена сделка възнамеряват да проведат среща на ниво министри в близко бъдеще, но конкретните дати все още не са определени, каза Арагчи.
"Обсъдихме и провеждането на министерска среща. Тя ще се състои скоро, но нейните условия все още не са окончателно определени", каза той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

28 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Заседанието на Общата комисия на Съвместния обширен план за действие по иранската ядрена сделка започна в неделя в австрийската столица, предава ТАСС. Представителите на Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще обсъдят променената ситуация от предишното заседание на комисията миналия месец, както и какви възможности съществуват за да се спаси ядрената сделка с Иран.
Всяка страна е представена от заместник-външният министър, а Китай – от директорът на Департамента на въоръжените сили. В разговорище ще присъства и Абас Аракчи - традиционният представител на Иран на срещите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

28 Юли 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. В неделя Иран обяви като „провокативна“ британската идея за европейска военноморска мисия в Персийския залив, имаща за цел да ескортира петролните танкери в района, предава AFP.
„Разбрахме, че те искат да изпратят европейска флотилия в Персийския залив, което по същество носи враждебна нотка, провокативно е и ще увеличи напрежението“, каза правителственият говорител Али Рабией, цитиран от местни медии.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

28 Юли 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Техеран. Председателят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи в неделя, че Техеран смята да възобнови дейността си я ядрения реактор за тежка вода Арак, предава Reuters, като се позовава на съобщения в местни медии.

Тежката вода може да бъде използвана в реактора за производството на плутоний, вещество, което може да захрани ядрени глави.

През май Иран обяви плановете си да наруши сключената през 2015 г. ядрена сделка с няколко световни сили, след като САЩ се оттеглиха от споразумението и подновиха санкциите срещу Техеран. В началото на месец юли президентът Хасан Роухани обяви, че страната смята да започне с обогатяването на уран и възобнови дейността си в Арак, ако страните по сделката не защитят поетите ангажименти към Техеран.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

28 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Виена. Страните по Иранската ядрена сделка ще се срещнат по-късно в неделя в австрийската столица в опита да намерят начин да спасят подписаното през 2015 г. споразумение след оттеглянето на САЩ от него и на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, съобщава AFP.

Представители на Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и Иран ще разговарят във Виена месец след като друга подобна среща не успя да постигне напредък.

Напрежението между САЩ и Иран се покачи миналата година, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната от сделката, целяща да спре ядрената програма на Техеран, срещу което шестте други участници вдигнаха икономическите си санкции срещу близкоизточната страна. Тръмп обаче изрази мнението, че Техеран не се придържа към договореното и отново наложи търговски рестрикции над Иран.
В отговор през месец май тази година иранските власти обявиха, че ще нарушат някои от определените в споразумението ограничения и заплашиха да не се ограничат само с това ако останалите държави по сделката, особено европейските държави, не убедят САЩ да промени решението си.

В същото време напрежението в Персийския залив расте след като властите в Гибралтар задържаха ирански танкер на четвърти юли, а от Техеран сложиха ръка над британски такъв в Ормузкия проток, което доведе до криза в отношенията на Лондон и Техеран. Към момента усилията да се спаси сделката са неуспешни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Рано е да се говори за германско участие във военноморска мисия в Перийския залив

Хайко Маас: Рано е да се говори за германско участие във военноморска мисия в Перийския залив

27 Юли 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за европейска мисия за съблюдаване на безопасността на корабоплаването в Персийския залив се намират в начален стадий и е твърде рано да се говори за участие на Германия в нея, това заяви немският външен министър Хайко Маас в интервю за местното издание Funke, предава ТАСС.

„В наш интерес е да говорим с партньорите от Е3 (Великобритания и Франция – бел. прев.) относно възможната морска мисия в Персийския залив. В настоящия момент ние поддържаме връзка с новото британско правителство с цел да узнаем неговата позиция. Но планирането се намира в начален етап. За участие на Германия може се говори чак след като се появи яснота относно формата на такава мисия“, категоричен бе първият дипломат на Берлин.

Според него „всички европейци“ трябва да обединят усилията си за решаване на кризата с Иран. Маас разкри, че Берлин не смята да се присъединява към американската стратегия за указване на максимален натиск срещу Техеран. По думите на външния министър в региона на Иран и Близкия изток има нужда от ефективни преговори.
Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иранските власти освободиха част от екипажа на задържания танкер

AFP: Иранските власти освободиха част от екипажа на задържания танкер

26 Юли 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Техеран Иранските власти освободиха деветима от 12-членния екипаж на задържания танкер, плаващ под панамски флаг, предава AFP, като пояснява, че на свобода са граждани на Индия.
Информацията бе потвърдена от Министерството на външните работи на Индия.
Иран обвини плавателния съд в контрабанда на гориво. Инцидентът от 14 юли повиши напрежение между иранското правителство от една страна, и Великобритания и САЩ от друга, заради корабоплаването в Ормузкия пролив.
Общо 21 други остават задържани в Иран, трима от кораба на Панама и 18 от британския плавателен съд Stena Impero, който бе задържан от ирански сили миналата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

25 Юли 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралският военноморски флот на Великобритания е получил задачата да придружава плаващите под британски флаг морски съдове в Ормузкия пролив с цел тяхната защита от ирански кораби, това съобщава Sky news, позовавайки се на информация от свои източници.

Според информацията на британската телевизия, военният кораб „Монтроус“ е извършил първата такава мисия в нощта на сряда срещу четвъртък. Възможно е търговските съдове да бъдат групирани в конвои или да преминат самостоятелно, в зависимост от това колко британски кораби планират преминаване в рамките на един и същи ден.

Съобщението идва на фона на повишеното напрежение между Иран и Великобритания, след като шведски танкер, плаващ под британски флаг, бе задържан в Ормузкия пролив миналия петък, напомнят от телевизията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран е отворен на предложение за размяна на танкери

AFP: Иран е отворен на предложение за размяна на танкери

24 Юли 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Техеран. В сряда от Иран подсказаха за тяхната готовност за размяна на плаващият под британски флаг танкер, задържан миналата седмица в Ормузкия пролив, срещу иранския „Грейс-1“, хвърлил принудително котва в Гибралтар след като бе задържан от местните власти, предава AFP.

Задържането на танкера „Стена имперо“ бе разгледано като отговор на задържането на „Грейс-1“, от гибралтарските власти и британската морска пехота.
„Не искаме напрежение с някои европейски страни“, каза иранският президент Хасан Роухани като коментар след среща на правителството в сряда. Макар да не посочи конкретната държава, президентът подчерта, че ако те „спрат незаконните си действия, включително и що се отнася до Гибралтар, отговорът на Иран ще“ е подходящият за случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Президентът на Иран предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата

ORF: Президентът на Иран предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата

24 Юли 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Държавният глава на Иран Хасан Роухани предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата, която възникна, след като Гибралтар задържа плавателен съд на Техеран, а по-късно близкоизточната страна отговори с конфискуване на британски кораб, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
„Не искаме напрежение и ако всички се придържат към правилата, включително в Гибралтар, тогава ще получат подходящ отговор от нас", цитира медията думите на Роухани, изречени в рамките на заседание на кабинета.
Съгласно думите на държавния глава, Иран не е нито упорит, нито иска конфликт в Персийския залив, но няма да се поддаде на натиск и заплахи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Европа планира военноморска мисия за защита на корабоплаването в Персийския залив

Bloomberg: Европа планира военноморска мисия за защита на корабоплаването в Персийския залив

23 Юли 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейските правителства ще участват в обща операция по осигуряването на безопасно преминаване за кораби през Персийския залив, след като Иран конфискува британски петролен танкер в региона миналата седмица. Този акт на иранското правителство беше окачествен от министъра на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт като „държавно пиратство“, съобщава американската агенция Bloomberg.
Хънт обяви започването на „Европейска военноморска операция за осигуряване на безопасно преминаване на екипажи и товари“ в изказване пред парламента на Великобритания в понеделник.
Обединеното кралство настояваше за незабавното освобождаване на „Стена Имперо“, плененият кораб, и привика във външното ведомство иранския посланик в Лондон, Мосен Омидзамани след инцидента. Конфискуването се случва, по думите на правителството, в един от най-важните морски контролно-пропускателни пунктове в света. Великобритания заплаши Иран със „сериозни последствия“ и посъветва британските кораби да избягват региона и да информират правителството ако планират да пътуват натам.
„Нека бъдем ясни, според международния закон Иран няма право да пречи на свободното преминаване на кораба, още повече да го превзема, това е акт на държавно пиратство“ – заяви Хънт пред Камарата на общините.
Външният министър добави, че Великобритания няма желание да остави напрежението с Иран да ескалира, което се случва още откакто САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение и наложиха нови санкции. Хънт прибави, че Кралството няма да участва в политиката на Тръмп за „максимален натистк“, понеже правителството на Лондон остава вярно на международния пакт от 2015 за ограничаване на ядрената програма на Ислямската република.
„Ако Иран продължава по опасния път, по който е поел, ще трябва и да приемат факта, че цената ще е по-висока от присъствие на западни кораби в Персийския залив“, каза Хънт. „И не защото искаме ситуацията да ескалира, а защото свободата на корабоплаването е основен принцип за Великобритания и нейните съюзници, който ние винаги ще защитаваме“, завърши той.
Напрежението в Ормузкия пролив в последните седмици се увеличава, след като Иран се изказа остро срещу санкциите на САЩ, които ограничават петролния износ на страната и след конфискуването на един и от техните собствени танкери край Гибралтар. През пролива преминава една трета от световния петрол, който се изнася по море.
С напускането на Тереза Мей от поста министър-председател на Великобритания в четвъртък, сблъсъка с Иран представлява дипломатическо главоболие за нейния наследник, Борис Джонсън или Джереми Хънт.
Централното командване на армията на САЩ обяви започването на международната операция „Пазител“ в опит да „увеличи наблюдението и сигурността в ключови морски пътища в Близкия изток и да обезпечи свободата на корабоплаването с оглед на последните събития в Арабския залив“.
Революционната гвардия на Иран (Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР)) заяви в събота, че британският кораб е влязъл в залива от грешната страна, не е спазвал морските регулации и е представлявал опасност от сблъсък за другите кораби. Държавната телевизия заяви, че корабът ще бъде задържан, докато юридическите процедури не бъдат завършени.
В неделя иранският флаг се вееше над корпуса на танкера, закотвен в пристанището Бандар Абас, според снимки на правителствената телевизия Press TV.
Иран също така подсказа, че действията му са в отговор на задържането на иранския кораб „Grace 1“ край бреговете на Гибралтар. Съдът на задморската британска територия разпореди задържане на кораба за още 30 дни, след като той беше конфискуван по подозрения за доставяне на петрол за Сирия, което правителството на Иран отрича.
В последните седмици британски военни кораби придружават някои танкери, докато напуснат региона, а САЩ заявиха, че са свалили ирански дрон само преди няколко дни. Последният инцидент охлади надеждите, че Вашингтон и Техеран ще разсеят натрупалото се напрежение, като най-сетне седнат на масата за преговори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Великобритания трябва да обезпечи сигурността на собствените си кораби

Майк Помпео: Великобритания трябва да обезпечи сигурността на собствените си кораби

23 Юли 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео даде ясно да се разбере, че Великобритания трябва сама да обезпечи сигурността на собствените си кораби в Персийския залив, пише европейската редакция на Politico.
В хода на интервю пред Fox News първият дипломат на Вашингтон бе помолен да коментира залавянето в петък на британския петролен танкер „Стена“ от Иран. „На първо място, отговорността да се грижи за своите кораби е на Великобритания“, заяви той.
Наричайки Иран „лош режим“, Помпео каза, че „те вече са извършили това, което е национално пиратство, национална държава, която завзема кораб, плаващ в международни води“.
„САЩ имат отговорност да изпълняват своята роля, но светът също има голяма роля в това, да пази тези морски пътища отворени“.
„Не искаме война с Иран. Искаме той да се държи като нормална държава. Мисля, че те разбират това и мисля, че целият свят вече осъзнава факта, че заплахата е реална“, посочи Помпео.
Корабът, чийто екипаж е основно от индийци, в момента е задържан в иранското пристанище Бандар Абас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдбата на задържания британски кораб зависи от „сътрудничеството“ на екипажа, заяви Иран

AFP: Съдбата на задържания британски кораб зависи от „сътрудничеството“ на екипажа, заяви Иран

21 Юли 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран заяви в неделя, че съдбата на задържания петролен танкер, плаващ под британски флаг в Ормузкия проток, зависи от сътрудничеството на екипажа по време на провежданото разследване, предава AFP.
Към момента членовете на екипажа се намират в добро състояние. Сред 23-та члена на корабния екипаж има 18 индийци, включително и капитанът, трима руснаци, филипинец и латвиец.

„Всички те са в добро здраве, намират се на кораба, а корабът е… хвърлил котва на безопасно място“, заяви Алла-Морад Афифипор, официално лице на пристанище Хормозган. „Готови сме да изпълним техните нужди, но трябва да продължим с разследването“, добави той. „Разследването зависи от сътрудничеството на екипажа, както и върху достъпа ни до нужните доказателства, които са необходими за решаването на случая“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран публикува видео, показващо пленяването на британския танкер

Reuters: Иран публикува видео, показващо пленяването на британския танкер

21 Юли 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран публикува видео, показващо момента на пленяването на плаващия под британски флаг танкер „Стена Имперо“, предава Reuters. Ясно може да се види как корабът, чието име личи, е приближен от няколко бързи катера, докато тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер. Агенцията отбелязва, че това е същата тактика, която британската морска пехота е използвала при пленяването на иранския „Грейс-1“ в Гибралтар на четвърти юли.

Действията на Техеран в най-важният световен морски път за търговия с петрол, бяха определени от западните страни като ескалация на напрежението след три месеца на конфронтация, която вече доведе САЩ и близкоизточната страна на прага на война, пише американската агенция. Великобритания осъди действията на Иран, а иранският посланик в призован във външното министерство в Лондон.

По-рано Иран заяви, че танкерът е бил придружаван от британски военен кораб, но такъв не се вижда на видеото.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

21 Юли 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Алжир/Техеран. Катер на иранската брегова охрана е принуди танкер под флага на Алжир да промени курса в Ормузкия пролив и го е насочил към териториалните води на Иран, съобщи в събота алжирската агенция APS, позовавайки се на изявление на най-голямата алжирска нефтена и газова компания „Сонатрах“, която притежава петролния танкер, цитирана от TACC
Според компанията "в петък иранската брегова охрана e принудила танкерa „Масдар“, собственост на „Сонатрах“, да промени първоначалния си курс и да се насочи към иранските териториални води." Танкерът, се казва в изявлението, е бил по това време в зоната на Ормузкия пролив. В същото време, отбелязва компанията, "не са регистрирани необичайни ситуации" на борда му.
Според алжирската компания танкерът е бил изпратен да натовари нефт в пристанището на Рас Танура, намиращо се в Саудитска Арабия. Предполага се, че оттам е щял да се насочи към Китай.
Алжирското правителство е създало специална група, която включва представители на Министерството на външните работи и Министерството на петрола на страната, за да разгледа ситуацията с алжирския танкер „Масдар“ в Ормузкия пролив.
Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.