НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Седем моряци от британския танкер „Стена Имперо“ напуснаха Иран

РИА Новости: Седем моряци от британския танкер „Стена Имперо“ напуснаха Иран

5 Септември 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Техеран. Седем моряци от задържания по-рано танкер „Стена Имперо“, плаващ под британски флаг, напуснаха Иран, предава РИА Новости.
Това заяви Андрей Ганенко, пресаташе на руското посолство в Техеран, като добави, че един от тях е бил руски гражданин.
„Седем моряци наистина напуснаха Иран. Днес те отлетяха за Дубай. Що се отнася до другите двама наши граждани, те ще останат на борда", каза Ганенко.
Според него собственикът на кораба настоява 16 души да останат на борда на кораба, така че в случай на неговото освобождаване, танкерът да може да функционира.
По-рано Ислямския революционен гвардейски корпус задържа британския танкер „Стена Имперо“ в ирански териториални води и впоследствие го ескортира до пристанището на Бендер Абас. Екипажът на танкера се състоеше от 23 души, включително трима руснаци. Иранските власти заявиха, че екипажът на кораба е здрав и танкерът е закотвен в пристанището.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хасан Роухани изключи каквито и да е двустранни преговори със САЩ

AFP: Хасан Роухани изключи каквито и да е двустранни преговори със САЩ

3 Септември 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани във вторник изключи провеждането на каквито и да е двустранни преговори със САЩ, като подчерта, че Ислямската Република е срещу такива разговори по принцип, предава AFP.
В изказване пред парламента, държавният глава отбеляза още, че Техеран е готов да намали допълнително ангажиментите си по ядрената сделка от 2015 година „през следващите дни“, ако преговорите, които се водят в момента, не дадат резултат до четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран заяви, че ще намали изпълнението на своите ангажименти по ядрената сделка

ТАСС: Иран заяви, че ще намали изпълнението на своите ангажименти по ядрената сделка

2 Септември 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Техеран възнамерява да намали изпълнението на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма, ако европейците не предприемат необходимите стъпки преди 5 септември. Това заяви в понеделник министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф на съвместна пресконференция след разговори с руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.
"Ние открито казахме, че параграф 36 от СВПД определя правата на Иран. В случай на неизпълнение от други членове на СВПД ние ще действаме съобразно договора", каза той. "Ако европейците не изпълнят задълженията си до тази дата, ние със сигурност ще предприемем третата стъпка (на намаляване на задълженията по ядрена сделка)."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

2 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната сигурност в зоната на Персийския залив. Това заяви в понеделник министърът на външните работи на Ислямската република Джавад Зариф на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, предава ТАСС.
„Що се касае до сигурността в Персийския възглед, то нашите възгледи са много близки с руските. Чухме инициативата на Русия за сигурността в Персийския залив и я приветстваме“, заяви той. По думите на Зариф, тази тема е осбъждана на преговорите с Лавров и Техеран очаква Москва да се движи в тази посока и в бъдеще.
Първият дипломат на Иран съощби още, че Ислямската република е готова да подпише пакт за ненападение със страните от региона, като отбеляза, че Техеран се обявява за свобода на корабоплаването в Персийския залив и обезпечаване на енергийната сигурност. „За съжаление, американците говорят за прехвърляне на контингент в този регион. Това ще доведе до увеличаване на напрежението“, предупреди Зариф.
Ситуацията в региона отново се влоши на 19 юли, когато танкерът Stena Impero, плаващ под британския флаг, беше задържан в пролива Хормуз от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили). Според КСИР танкерът е бил задържан „във връзка с нарушение на международните правила“ и е придружен до брега за проверка. Държавният департамент обяви, че Вашингтон изгражда коалиция за осигуряване на свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар Майк Помпео предложи да се включат в коалицията държави от различни региони на света. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
На 23 юли руското външно министерство представи Концепцията за колективна сигурност в Персийския залив. Тя предвижда създаването на инициативна група за подготовка на международна конференция за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, която впоследствие ще доведе до създаването на организация за сигурност и сътрудничество в региона. Освен това Москва пое инициативата за създаване на демилитаризирани зони в региона и предложи да се отказ от постоянното разполагане на групи от извънрегионални държави и установяване на горещи линии между военните.

Високо ниво на отношенията

В момента отношенията между Русия и Иран са достигнали най-високото си ново от десетилетия, заяви Зариф.
„Отношенията между Русия и Иран се намират на най-високото си ниво от десетилетия“, отбеляза министърът. Той добави, че „сътрудничеството между Русия и Иран е със стратегически характер и е особено успешно в енергийната и транспортната сфери, както и във въпросите за постигане на мир и сигурност“.
Министърът отбеляза, че „ролята на Русия за запазването на ядрената сделка е ключова“. „Позицията на Русия и Китай по отношение на ядрената сделка е по-близка до позицията на Иран [отколкото на позицията на страните от Европа и САЩ]. Икономическите отношения на нашите страни се развиват, въпреки натиска от страна на Вашингтон“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Великобритания може да разположи дронове в Персийския залив

Sky News: Великобритания може да разположи дронове в Персийския залив

2 Септември 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство обмисля разполагането на дронове в Персийския залив на фона на продължаващата криза с Иран, предава телевизионният канал Sky News.
Безпилотните летателни апарати биха помогнали наблюдението на района, тъй като британските военни кораби продължават да ескортират танкери под флага на Обединеното кралство, които преминават през Ормузкия проток.
Кралските военновъздушни сили все още разполагат с множество дронове Reaper, базирани в Кувейт. Те изпълняват мисии в Ирак и Сирия, но може да бъдат пренасочени бързо, ако бъде взето съответното решение.
САЩ вече имат самолети за наблюдение, опериращи над Персийския залив, а Австралия изпрати патрулен самолет P8. Действията са част от коалицията, която се формира за защита на корабоплаването в региона.
Висш британски военноморски офицер в региона заяви, че ситуацията в Персийския залив все още е напрегната. Флотилният адмирал Дийн Басет заяви пред Sky News: „Все още съществува пряка заплаха за британските търговски кораби. Не видяхме нищо, което да подсказва, че Иран ще спазва международните си задължения".
И той не изключва използването на военна сила, ако е необходимо. „Докато призоваваме Иран да спазва международните си задължения, Кралският флот - моите моряци, моите морски пехотинци и корабите под мое командване - са абсолютно готови да защита на британските търговски плавателни съдове в този театър".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: От началото на юли са регистрирани 115 конфронтации между кораби на ВМС на Великобритания и Иран

The Times: От началото на юли са регистрирани 115 конфронтации между кораби на ВМС на Великобритания и Иран

2 Септември 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. От началото на юли са регистрирани 115 конфронтации между кораби на ВМС на Великобритания и Иран в Персийския залив, съобщава националният ежедневник The Times, като се позовава на информация от капитана на един от водещите плавателни съдове на Кралския флот - HMS Montrose.
41-годишният командир Уил Кинг твърди, че иранските военни почти ежедневно са „тествали" търпението на HMS Montrose с кораби и дронове с цел „сплашването“ му. Техеран има „непрекъснато намерение да наруши или да попречи на интересите на Обединеното кралство в района“, категоричен е капитанът.
Провокациите се състоят в изпращането на „агресивни“ съобщения по радиото, но е имало инцидент, при който към HMS Montrose е била насочена крилата ракета. Произшествията са зачестили след задържането на плавателния съд Stena Imperо. След това според представителите на Лондон Техеран е започнал същински „лов“ за британски моряци чрез поредица от действия, рискували да доведат до сериозна ескалация на напрежението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

29 Август 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Въпросът за изпращане на мисия на ЕС за обезпечаване на сигурността в Персийския залив може да е една от темите, които министрите на отбраната от страните-членки ще обсъдят на неформалната си среща в Хелзинки. Това съобщи военният министър на Финландия Анти Кайконен в четвъртък преди заседанието, предава ТАСС.
„Може би. Ще видим. По-добре да говорим след дискусията. Ще имаме пресконференция и на нея ще кажем“, отбеляза Кайконен в отговор на съответстващ въпрос.
„В дневния ни ред тема за сигурността в моретата. Затова не е изключено някой от моите колеги да поиска да обсъдим ситуацията в Персийския залив“, посочи още финландският министър.
Държавният департамент на САЩ заяви по-рано, че Вашингтон изгражда коалиция, за да осигури свобода на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео предложи да се включат държави от различни региони на света за участие в коалицията. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
Германският външен министър Хайко Маас след това каза, че преговорите за европейска мисия за наблюдение на сигурността в Персийския залив са в начален етап.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

24 Август 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трети британски военен кораб се насочва към Персийския залив, съобщи Кралският флот в събота на фона на засиленото напрежение в региона, предава AFP
Великобритания вече изпрати военният кораб „Кент“, за да замести фрегата „Монтроуз“, докато тя е на ремонт в Бахрейн и сега пренасочва разрушителя „Дефендър“ от мисията му в Тихия океан.
Напрежението между Великобритания и Иран възникна, когато на 4 юли в Гибралтар бе задържан иранския танкер - „Грейс 1“ по подозрение, че пренася петрол в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.
След това фрегатата „Монтроуз“ предупреди три ирански лодки, за които британски служители заявиха, че се опитват да „възпрепятстват“ придвижването на британски супертанкер през Ормузкия проток на 11 юли.
На 20 юли Иранската революционна гвардия щурмува и задържа плаващия под британския флаг танкер „Стена Имперо“ заедно с 23-членниия екипаж, докато преминаваха през Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран смята, че присъствието на САЩ и Великобритания в Персийския залив е пречка за сигурността в региона

ТАСС: Иран смята, че присъствието на САЩ и Великобритания в Персийския залив е пречка за сигурността в региона

18 Август 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Техеран. Присъствието на САЩ и Великобритания в зоната на Персийския залив е пречка за сигурността в региона, заяви командващия военноморските сили на Иранския революционен гвардейски корпус Алиреза Тансири, цитиран от ТАСС, пред телевизия „Sky News Arabia”.
Според него "присъствието на САЩ и Великобритания в региона означава липса на сигурност в него".
Ситуацията в Персийския залив се влоши след експлозии и пожари на два танкера в Оманския залив на 13 юни, след предполагаемото нападение. Белият дом, подкрепен от Великобритания и Саудитска Арабия, обвини за инцидента Иран. Техеран отхвърли тези твърдения.
Държавният департамент на Вашингтон обяви в края на юни, че САЩ ще инициират създаването на коалиция за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Персийския залив. По-късно държавният секретар Майк Помпео предложи в коалицията да се включат и държави от различни региони. Инициативата беше подкрепена от Обединеното кралство, а малко по-късно и Израел потвърди готовността си да участва в коалицията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Техеран не е давал гаранции, че освободеният танкер няма да бъде отправен към Сирия

МВнР на Иран: Техеран не е давал гаранции, че освободеният танкер няма да бъде отправен към Сирия

16 Август 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран не е давал никакви гаранции, че след освобождаването си от Гибралтар танкерът „Грейс 1“ няма да се отправи към Сирия. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи на близкоизточната република Абас Мусави, предава TACC.
„Иран не е давал никакви гаранции, че танкерът няма да се отправи към Сирия“, цитира агенцията думите на дипломата от Техеран.
Иранският танкер се готви да отплава в Средиземно море, след като Гибралтар реши да освободи конфискувания кораб. Плавателният съд бе задържан на 4 юли по подозрение, че чрез транспортира петрол от Иран в Сирия.
Две седмици по-късно Иран задържа танкер с британски флаг в Ормузкия проток.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания се присъединява към мисията на САЩ за охрана на корабоплаването в Персийския залив

The Guardian: Великобритания се присъединява към мисията на САЩ за охрана на корабоплаването в Персийския залив

5 Август 2019 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще се присъедини към САЩ във военноморска мисия за защита на петролните танкери в Персийския залив от действията на Иран, като Лондон се отклони от плановете за ръководена от Европа мисия, предложена от бившия външен министър Джеръми Хънт, пише британският вестник The Guardian.
Съобщението на правителството на Борис Джонсън ще включва двата кораба на Кралския флот в залива, които си сътрудничат с два военни кораба на САЩ, а наследникът на Хънт призова и други държави да се присъединят към тази мисия.
Доминик Рааб, новият външен министър, заяви, че Обединеното кралство трябва да отговори на „засилената заплаха“ сега. Той добави: „Нашата цел е да изградим най-широката международна подкрепа за поддържане на свободата на навигация в региона, защитена от международното право.“
Франция и Германия бяха заявили, че ще откажат да се присъединят към всяка мисия, ръководена от САЩ, на фона на опасенията, че биха се обвързали твърде тясно към администрацията на Тръмп, която се оттегли от ядрената сделка и обмисляше въздушни удари по Иран.
Въпреки това Великобритания все още се надява, че с присъединяването си към САЩ ще бъдат убедени да участват други държави. Източници от правителството казаха, че „щеше да се стигне до момент“, в който страните трябва да действат за осигуряване на корабоплаването в Персийския залив.
Но в понеделник тези надежди бяха попарени отново от германския външен министър Хайко Маас, който повтори, че страната му няма да се присъедини към ръководена от САЩ операция: „В момента британците по-скоро ще се присъединят към американска мисия. Няма да направим това. "
В опит да обедини германските и френските проблеми, Рааб заяви, че британския „подход към Иран не се е променил“. Новото правителство остана ангажирано с деескалация и „поддържане на ядрената сделка“, добави министърът.
Междувременно Иран обвини САЩ в участие в „икономически тероризъм“ срещу неговия народ. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също предупреди Великобритания, че действието в съюз с администрацията на Тръмп ще доведе до отговор от Техеран.
По време на брифинг Зариф обвини САЩ, че се стремят „да свържат„ хляба “с„ политиката “и добави: „Великобритания е съучастник в американския икономически тероризъм и това съучастие определено ще доведе до последици за тях“.
Лейбъристи недоволни от правителственото решение попитаха дали промяната в политиката, демонстрирана от решението на новото правителство, означава приближаване до политиката на администрацията на Тръмп по отношение на икономическите санкции срещу Иран.
На фона на слабата перспектива да се организира европейската мисия, вече разположените британски сили скоро ще започнат да работят със САЩ, които имат командване и контролен център в Бахрейн, за да придружават танкерите, преминаващи през Ормузкия проток.
Една пета от световния петрол минава по водния път през Ормузкия проток, разположен южно от Иран, който е обвинен в провеждане на политика за прекъсване на корабоплаването в опит да вдигне световната цена на петрола, за да отмъсти срещу американските санкции.
Говорител на Министерството на отбраната на САЩ заяви: „Ние приветстваме решението на Обединеното кралство да участва в международната мисия за морска сигурност за повишаване на готовността за насърчаване на безопасното преминаване и засилване на свободата на корабоплаване в Арабския залив, Ормузкия проток, Арабско море и Баб ел-Мандеб.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: САЩ останаха без два ключови съюзника

„Взгляд“: САЩ останаха без два ключови съюзника

5 Август 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Два големи съюзника в НАТО, Германия и Франция, обърнаха гръб на САЩ. Берлин и Париж отказаха да създадат коалиция срещу „иранската агресия“ и да изпратят своите кораби в Персийския залив. Според експерти отказът на европейците едва ли ще се отрази на военните планове на САЩ, но ще бъде отправна точка за възраждането на Европа като независим център на властта, коментира руският вестник ”Взгляд“.
Искането на САЩ съюзниците да създадат „военноморски сили“ за „свободата на движение“ на корабите в Персийския залив стана основа за нови търкания в отношенията между Европа и Вашингтон, пише в неделя френският вестник Le Monde. Според вестника, Франция и Германия, които са страни по иранската ядрена сделка, категорично не са съгласни с предложението на Вашингтон за създаване на коалиция срещу „иранската агресия“ в Ормузкия проток и няма да изпращат там своите кораби.
След задържането на шведския танкер „Стена Имперо“, плаващ под британския флаг от иранския флот, Вашингтон призова страните от Европа, Япония и Южна Корея да създадат мисия за противодействие на Иран. След това Великобритания изпрати там два разрушителя. В същото време френският министър на отбраната Флоранс Парли обяви, че присъствието на чуждестранни войски ще добави затруднения в отношенията с Иран точно, когато се решава съдбата на ядрено споразумение.
Без ентусиазъм тази идея беше възприета и от Белгия и Холандия, а Германия се оказа изцяло под огъня на американската критика. В същото време новият министър на отбраната на Германия не изключва участието на Германия в европейската мисия, без да се присъедини към плановете на САЩ, а вицеканцлерът и министърът на финансите на Германия Олаф Щолц нарече военния конфликт „най-лошият“ сценарий, който би застрашил морската навигация в региона.
От своя страна Der Spiegel отбеляза, че търкания в отношенията между Берлин и Вашингтон е имало и преди, но в момента Германия е формулирала ясен отказ да участва във военните операции на САЩ. Сега дори най-пламенните привърженици на оста Берлин-Вашингтон се противопоставят на участието на Бундесвера във военната мисия на САЩ.
По този начин Доналд Тръмп повлия на германската политика повече от всеки негов предшественик, отбелязва Der Spiegel и припомня, че през 2003 г. Германия отказа да участва във войната срещу Ирак под лозунга "ние повече няма да участваме във всичко, което поискате". Сега според изданието мотото се е променило: "Ще участваме само там, където не участвате."
Заслужава да се отбележи, че европейските съюзници изиграха различна роля в други мащабни военни кампании в САЩ. Например Германия изпрати един от най-големите контингенти от няколко хиляди войници във войната в Афганистан, докато Франция изпрати по-малко от двеста бойци. Берлин и Париж се съпротивляваха на инвазията в Ирак по всякакъв възможен начин, разбирайки злокачествения ефект на тази военна намеса за целия Близък изток.
Но десетилетие по-късно френските военновъздушни сили и военноморските сили изиграха ключова роля по време на интервенцията на страните от НАТО в Либия, което доведе до убийството на Муамар Кадафи и продължаващата гражданска война.
Конфликтът в Сирия не остана без участието на Франция и Германия. И ако Германия беше ограничена до малко представителство на своите военновъздушни сили, то Париж не се колебае да използва самолети и флот, за да атакува Сирия, а също така участва във финансирането на сирийската опозиция. Защо тогава Франция и Германия отказаха да подкрепят идеята на Вашингтон да изпрати войски в Персийския залив?
Константин Сивков, първи вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми смята, че отказът на европейските държави да участват в антииранските планове на Вашингтон няма да повлияе на ситуацията от военна гледна точка.
„Това няма да промени нищо, тъй като основната сила там ще бъдат САЩ. Що се отнася до Франция и Германия, техният отказ е от чисто политическо и икономическо значение. Така те се дистанцират категорично от американския натиск върху Иран. И в Европа вече са предприети мерки за заобикаляне на американските санкции и излизане от системата за разплащания, която САЩ контролират“, каза военният експерт.
В същото време Сивков коментира факта, че блокът на НАТО престава да бъде хомогенен и продължава да се разделя.
„В случай на остра ситуация НАТО няма да действа като единна организация. Например, ако Съединените щати насърчават военен конфликт с Русия, тогава, като се има предвид потенциалът на ядрените ракети на Русия, Европа ще откаже да подкрепи САЩ. И тогава Вашингтон ще остане сам в конфликт с Москва“, прогнозира експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Задържаният в Персийския залив танкер е иракски

ТАСС: Задържаният в Персийския залив танкер е иракски

4 Август 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Танкерът, който беше задържан по-рано тази седмица от сили на Гвардейския корпус на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили), принадлежи на Ирак. Това съобщи в неделя телевизионният канал Al Arabiya, позовавайки се на собствени източници, цитиран от TACC.
Според наличната информация, представителят на Корпуса обяви, че петролният танкер, който е бил задържан по подозрение за контрабанда на гориво, "е иракски танкер".
Както по-рано съобщава Al-Mayadeen, Иран в сряда задържа чужд кораб близо до остров Фарси в Персийския залив с контрабандно гориво, предназначено за арабските страни. Според гвардейците корабът е бил натоварен със 700 хиляди литра контрабандно гориво. На борда му се намират седем чуждестранни моряци.
Както посочва агенцията Mehr, от своя страна, гвардейците са задържали кораба по заповед на ирански съдебни служители, след като са се убедили, че танкерът участва в контрабанда на гориво. Задържаният кораб е прехвърлен в иранската провинция Бушер, товарът е доставен в отдела на Националната иранска нефторазпределителна компания, разположена в същата провинция.
На 19 юли IRNA съобщава за ареста на танкера "Стена Имперо", плаващ под британския флаг в Ормузкия проток. Според Иран танкерът е бил задържан "във връзка с нарушаването на международните правила" и е придружен до брега за проверка. Ръководителят на компанията - собственик на танкера Ерик Хонел заяви, че екипажът се състои от 23 души от Индия, Литва, Русия и Филипините. По-късно иранските власти заявиха, че танкерът е участвал в инцидент с ирански риболовен кораб, всички членове на екипажа се намират в пристанището на Бандар Абас и няма да бъдат освободени до края на разследването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран задържа още един чуждестранен танкер

AFP: Иран задържа още един чуждестранен танкер

4 Август 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските военноморски сили са задържали в неделя „чуждестранен съд“ в Персийския залив, това разкри държавната иранска агенция IRNA, предава AFP. Френската агенция припомня, че това е третият такъв случай в рамките на месец. Ислямската революционна гвардия и нейните морски сили са „задържали чуждестранен съд, превозващ 700 хил. литра незаконно прекаран около о. Фарси петрол“, обявиха от елитната армейска формация на Техеран.
Според разпространената информация, на борда на кораба е имало седем души.
Информация на Deutsche Welle сочи, че причината за задържането е обвинение в незаконно превозване на петрол към арабските страни. Не е ясно чия собственост е морският съд.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не е получавало покана за участие в мисията в Ормузкия проток

ТАСС: НАТО не е получавало покана за участие в мисията в Ормузкия проток

31 Юли 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО не е получавало официална покана да вземе участие в общата операция на САЩ и Великобритания относно контрола на мореплаването в Ормузкия проток, това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в сряда, предава TAСС.
„НАТО не е получавало никакви официални искания за начало на операция в Ормузкия проток“, каза той в рамките на среща с министъра на отбраната на Германия Ангрет Крамп-Каренбауер в Брюксел.
„Съюзниците в Алианса следят внимателно този регион и са загрижени относно последните събития там“, допълни Столтенберг. „Свободата на корабоплаването има огромно значение и някои страни от НАТО вече имат свои сили в региона“, подчерта още генералният секретар.
По-рано от Държавния департамент на САЩ заявиха, че Вашингтон смята да създаде коалиция, целяща да осигури свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив, а завеждащият ведомството Майк Помпео отправи покана за присъединяване към няколко страни.
Превод и редакция: Цанко ЦоловОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският посланик в Русия е обсъдил ядрената сделка със Сергей Рябков

ТАСС: Иранският посланик в Русия е обсъдил ядрената сделка със Сергей Рябков

31 Юли 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Иранският посланик в Русия Махди Санай е заместник-външният министър на страната Сергей Рябков са провели работна среща в рамките на която са обсъдили ситуацията в Персийския залив и Иранското ядрено споразумение от 2015 г., предава ТАСС.
„Страните са обсъдили проблемите, свързани с Ядреното споразумение, безопасността в региона на Персийския залив, както и продължаването на двустранното сътрудничество по редица международни въпроси, особено в областта на правата на човека и Организацията за забраната на химически оръжия“, съобщиха от иранското посолство от своя официален профил в социалната мрежа Telegram.

Дипломатическият представител подчерта още веднъж, че ако участниците в ядрената сделка не предприемат стъпки на практика за запазване на споразумението, Иран ще наруши за трети път поетите ангажименти.
Санай е отбелязал нуждата от деескалация на напрежението в Персийския залив, където според него присъствието на чужди страни само утежнява обстановката.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Берлин потвърди: Германия няма да се включи в мисия на САЩ в Персийския залив

Der Spiegel: Берлин потвърди: Германия няма да се включи в мисия на САЩ в Персийския залив

31 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Официален Берлин потвърди: въпреки призивите на САЩ, Германия няма да участва във водена от САЩ военна мисия за охрана на търговските кораби в Ормузкия проток. Съответното потвърди вицеканцлерът на ФРГ Олаф Шолц, съобщава изданието Der Spiegel.
Шолц бе категоричен - федерално правителство отхвърля участието на Германия в американска военноморска мисия в района на Персийския залив. Самият той призна, че е „много скептично“ настроен към подобна инициатива под ръководството на Вашингтон.
Преди няколко дни стана известно , че САЩ официално са поискахали подкрепа от Германия за международна военна коалиция за защита на петролните танкери в Ормузския проток. Преди това Великобритания предложи европейска военноморска мисия за осигуряване на морския трафик в района на Персийския залив.
На въпрос дали федералното правителство вече официално е отхвърлило искането на САЩ, Шолц отговори, че позицията на Берлин по въпроса е известна „не само от вчера". „Мнозина казаха, че искаме да обсъдим с нашите френски и британски партньори как да наблюдаваме ситуацията, но никой не говореше за мисия“, припомни социалдемократът.
Морска мисия за защита на цивилното корабоплаване в региона на Персийския залив може да доведе до изостряне на ситуацията в региона. „Най-лошото би било истински военен конфликт там, тогава корабоплаването наистина би било в опасност", предупреди Шолц.
Дори бившият канцлер Герхард Шрьодер (ГСПД) отхвърли идеята. Германия не бива да бъде въвлечена в конфликта между САЩ и Иран, категоричен бе политикът. „Това би било последващо легитимиране на войната в Ирак".
През 2003 г. Шрьодер, като канцлер, не отговори на искането за германско участие в американската инвазия в Ирак. По това време САЩ бяха сформирали „коалиция на желаещите“.
Откакто САЩ се отказаха от международната ядрена сделка с Иран, напрежението в региона на Персийския залив нараства с всеки един изминал месец. От началото на май има серия инциденти, свързани с кораби, за които Вашингтон обвинява Иранската революционна гвардия. На 20 юли в Ормузкия проток между Персийския и Оманския залив, Иран задържа британски танкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания призова за среща с Франция и САЩ за обсъждане на плана за действие в Ормузкия проток

The Guardian: Великобритания призова за среща с Франция и САЩ за обсъждане на плана за действие в Ормузкия проток

31 Юли 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания покани военни представители на САЩ, Франция и други европейски държави на среща в Бахрейн в опит да се създаде международна мисия по осигуряването на сигурността на корабите, преминаващи през Ормузкия проток, пише британският вестник The Guardian.
Обединеното кралство се надява да действа като медиатор в преговорите между САЩ, които са западната държава с най-силното военно присъствие в региона, и държави като Германия, която няма желание да се включва във военни операции, водени от Вашингтон.
Източници от военното министерство на Великобритания съобщават, че предложението да се създаде европейска мисия, за да се предотвратят бъдещи инциденти като този със задържането на британски кораб от страна на Иран е все още актуално, въпреки оставката на Джеръми Хънт като външен министър на страната.
Но те признаха, че успехът на операцията ще зависи от участието на САЩ, „дали начело на или в подкрепа на мисията“. Пети флот от ВМС на САЩ е базиран в Бахрейн.
Преди две седмици Иран конфискува петролен танкер, плаващ под британски флаг. Tогава Великобритания обяви, че Техеран е действал нелегално в омански води.
Срещата е насрочена за сряда следобед и не се очаква да доведе до незабавни резултати, отбелязват британските власти. Те добавиха, че предложенията от срещата ще бъдат върнати на националните правителства за по-нататъшно обсъждане.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: САЩ и Великобритания обсъждат военна мисия в Персийския залив

FAZ: САЩ и Великобритания обсъждат военна мисия в Персийския залив

31 Юли 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дискусиите за необходимостта от защита на петролните танкери в Персийския залив придобиха конкретни военни измерения. Представителите на американски и британски части ще обсъдят в Бахрейн възможностите за съвместна военна мисия в Ормузки проток, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе потвърдена от Министерство на отбраната на Великобритания и говорител на Пети флот на ВМС на САЩ. Подробности обаче не бяха разкрити.
Министерството в Лондон говори за „няколко международни партньори", които ще присъстват на срещата. Детайли не бяха споменати. Всичко все още е на „дискусионно ниво", увериха от военното ведомство. Според говорителя на Пети флот на ВМС на САЩ, срещата ще се проведе зад затворени врати, а подробности за резултатите й ще бъдат представени в четвъртък.
Обединеното кралство и САЩ искат да гарантират безопасното транспортиране на петрол в региона, който е от ключово значение за международната търговия. В САЩ дискусиите продължават вече няколко седмици.
Германия също беше помолена за възможно участие. От МВнР в Берлин обаче поясниха, че не се очаква страната да се включи в планираната американска мисия. Дори политици от управляващите партии ХДС и ГСДП отхвърлиха ръководена от САЩ мисия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: САЩ поискаха от Германия да се включи в мисията в Персийския залив

Politico: САЩ поискаха от Германия да се включи в мисията в Персийския залив

31 Юли 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ поискаха официално от Германия да се включи в тяхната военноморска мисия в Персийския залив за защита на корабоплаването, потвърдиха от американското посолство в Берлин, пише европейската редакция на Politico.
„Поискахме формално Германия да се присъедини към Франция и Обединеното кралство и да помогне да се обезопаси Ормузкия пролив и да се противостои на иранската агресия“, заяви говорител на дипломатическата мисия. В момента САЩ вече осигуряват сигурност за търговските дейности в Ормузкия пролив единствения морски проход от Персийския залив до открития океан, посочва изданието.
Правителството на САЩ миналата седмица предложи съвместна европейска мисия за защита на корабоплаването в региона и вече изпрати два военни кораба по стратегическия воден път. Това се случи след като Иран и Великобритания завладяха по един танкер една на друга.
Германското правителство обаче е дълбоко разделено дали да участва. Норберт Рьотген, висш представител в консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел, заяви пред "Дойче веле" миналата седмица, че Германия има морално задължение да се ангажира и че „просперитетът на страната зависи от свободното корабоплаване“.
Новият министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер все още не е компентирала публично искането на САЩ, но по-рано заяви пред местните медии, че всяко решение трябва да бъде направено според „много конкретната ситуация и след претегляне на всички аргументи“.
Младшите коалиционни партньори на консерваторите – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), призоваха за предпазливост. Временният лидер на фракцията в парламента Ролф Мюцениш предупреди в понеделник срещу рисковете от мисия със САЩ, като каза пред Süddeutsche Zeitung, че това само ще увеличи „изключително висок риск от ескалация“.
Междувременно опозиционните политици във вторник настояха американското искане да бъде отхвърлено. Лидерът на Левицата в парламента Сара Вагенкнехт написа в „Туитър“, че правителството трябва „да отхвърли категорично“ предложението и да не се замесва в „американската коалиция на желаещите, която нарушава международното право, с участието на германски войници“.
Лидерът на „Зелените“ Аналена Баербок предупреди в интервю с радио RBB срещу „ескалация в региона“ и поиска повече дипломатически усилия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Иранският атом е сдържан само от пет държави

„Коммерсант“: Иранският атом е сдържан само от пет държави

30 Юли 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. За нежеланието в Техеран да се срещнат с американския държавен секретар Майк Помпео съобщи говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, пише руският вестник “Коммерсант“.
Той назова предложението на Помпео да говори по иранска телевизия като част от продължаващата психологическа война, като напомни, че ирански журналист не бе допуснат по-рано да интервюира държавния секретар, а и като цяло, според Мусави, в Техеран не вярват на американската искреност. А що се отнася до диалогът със САЩ, след като Вашингтон едностранно се оттегли от ядреното споразумение и наложи санкции срещу Иран, близкоизточната страна ще започне преговори с Белия дом само ако от тях има някаква практическа полза, смятат от редакцията на вестника.

В интервю за CNN иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф бе пределно ясен – всеки вид преговори, в които САЩ искат ново ядреното споразумение по техните условия са невъзможни. Вместо това Техеран призовава Вашингтон да се върнат към старите договорки, които бяха постигнати през 2015 г. между Иран от една страна, а от друга САЩ, Великобритания, Франция , Германия, Русия и Китай.

Много показателно е как Иран, отказвайки да говори със САЩ, показва желание за разговори с Великобритания, която все още спазва сделката от 2015 г., отбелязва изданието.
Въпреки напрежението между двете страни, в Техеран все пак заявиха, че разговори с Лондон са нужни.

Миналата седмица, без участието на САЩ, Иран и останалите пет страни по споразумението проведоха преговори за неговото запазване. А дали ще успеят в това начинание ще покаже следващия месец и половина, посочват от изданието. Руският представител на тази среща Сергей Рябков обърна внимание на факта, че на 4 и 5 септември иранската страна ще предприеме последната, трета стъпка за премахване на ангажиментите си от 2015 г. Първото такова действие бе премахването на капацитета от 300 килограма обогатен уран, който бе наложен на Иран. Вторият бе обогатяването на радиоактивния елемент до стойност над 3,67, което е друго постановление на сделката. Това обаче не са толкова ключови точки. В началото на септември Иран заплашва да премина граница, след която няма връщане назад, напомня изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британската морска пехота е използвала сила при задържането на танкер „Грейс-1“

The Independent: Британската морска пехота е използвала сила при задържането на танкер „Грейс-1“

30 Юли 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Капитанът на задържания в началото на юли ирански танкер заяви, че британската морска пехота е използвала „груба сила“, когато се е качила на бора му за първи път на четвърти юли, пише вестник Independent.
„Грейс-1“ бе задържан от властите в Гибралтар с помощта на британски сили по подозрение, че е пренасял повече от два милиона барела петрол за Сирия, в разрез със санкциите на ЕС> Капитанът на плавателния съд, който е индийски гражданин и е пожелал анонимност, разкри, че морската пехота е принудила хората му да коленичат под дулата на насочени оръжия след като са слезли на борда от хеликоптер.
„Нямаше никакви правила… ние бяхме 28 невъоръжени хора. Изпаднах в шок, мисля, че всички изпаднаха в шок“, каза капитанът. „Как се качваш на кораб по такъв начин и използвайки въоръжени сили? С каква цел?“, добави още той. Данните на капитана влизат в противоречие с позицията на гибралтарските власти, които казаха, че е била използвана минимална показна сила.
От министерството на отбраната в Лондон заявиха, че задържането на танкера е преминало „стандартно“, като то е извършено „при пълно спазване на международните правила“.

В отговор на задържания танкер, Иран, който отрича обвиненията, постави под свой контрол британският съд Stena Impero, под предлог че се е сблъскал с риболовна лодка в Ормузкия проток. На фона на този инцидент, Лондон обяви, че смята да праща свои военни кораби за ескорт на своите съдове в региона на Персийския залив.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ са поискали от Германия да помогне за подсигуряването на Ормузкия проток

AFP: САЩ са поискали от Германия да помогне за подсигуряването на Ормузкия проток

30 Юли 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ са поискали от Германия да се включи в международна военноморска мисия, целяща да подсигури корабоплаването в Ормузкия проток, това са съобщили от американското посолство в Берлин във вторник, предава AFP.
Молбата е направена на фона на британското решение за изпращане на военни кораби, които да ескортират плаващите под британски флаг търговски морски съдове в стратегическия район.
„Официално поискахме от Германия да се присъедини към Франция и Великобритания за подсигуряването на Ормузкия проток и борба с иранската агресия“, каза говорителят на посолството Тамара Стънберг-Грелер. „Членове на германското правителство ясно заявиха, че свободата на корабоплаването трябва да бъде защитена… Нашият въпрос е: Защитена от кого?“, допълни още говорителят.
Миналата седмица първият дипломат на Берлин Хайко Маас обяви, че все още е рано да се говори за участието на Германия в подобна мисия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Нов курс в спора срещу Иран: Лондон търси близостта на САЩ вместо на ЕС

Der Spiegel: Нов курс в спора срещу Иран: Лондон търси близостта на САЩ вместо на ЕС

30 Юли 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преди малко повече от седмица Великобритания предложи чисто европейска военна мисия в Омрузкия проток. Сега страната има нов премиер, нов външен министър - и нов курс, коментират в редакцията на авторитетното германско издание Der Spiegel.
Новосформираното правителство на министър-председателя Борис Джонсън вече не разчита на чисто европейска военна мисия за защита на търговските кораби в Омрузкия протол. „Поддържан от Европа подход, подкрепен от САЩ“ е най-добрият начин за разрешаване на кризата, се казва в изявление на Министерството на външните работи в Лондон. За европейските партньори Франция и Германия смяната на курса на британците е проблематична, тъй като те искат да се разграничат от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за „максимален натиск" срещу Иран.
Преди малко повече от седмица тогавашният британски външен министър Джеръми Хънт предложи европейска военна мисия в региона, след като иранските власти задържаха британски танкер в пролива. Само три дни по-късно Джонсън бе избран от консерваторите за нов лидер на партията, а след това – и за министър-председател. Хънт бе заменен на поста от бившия министър за Брекзит Доминик Рааб.
В едно от първите си интервюта той подчерта, че няма да приемственост с предшественика му по всички въпроси. „Мисля, че искаме подход, ръководен от Европа, но това не ми се струва осъществимо без подкрепа от САЩ", подчерта Рааб, коментирайки спора в Персийския залив.
В края на миналата седмица, според информация на Süddeutsche Zeitung и информационната агенция DPA, британците ясно заявиха на пресконференция в Тампа, Флорида, че биха искали да се ангажират с американците в Ормузкия проток.
Този курс може да застраши съюза на европейците по иранския въпрос. Германия, Франция и Великобритания се опитват заедно да спасят ядрената сделка с Техеран, въпреки излизането на САЩ от договора. На предложението на Хънт за европейска военна мисия, федералното правителство в Берлин не даде веднага отговор. На всяко искане трябва да се отговори „от много специфичната ситуация и да се претеглят всички рискове“, подчерта новият министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС). „Първо можем да поговорим за това и да решим дали знаем какво точно е планирано“.
Каква точно ще бъде тази военна мисия, все още не е ясно. Опциите варират от мониторинг до екскортиране на търговски плавателни съдове от военни кораби.
Действащият председател на парламентарната група на ГСПД Ролф Мюценх предупреждава за рисковете от съвместна военна мисия със САЩ. Това предполага, че „Великобритания отново клони към военна мисия под шапката на САЩ". Таква обаче би създала „огромен риск от ескалация". Германия също трябва „с оглед настоящото членство в Съвета за сигурност на ООН да направи всичко за дипломатическо решение“ на проблема.
На 4 юли Обединеното кралство задържа танкер с мотива, че транспортира ирански петрол за Сирия и по този начин нарушава санкциите на ЕС. Иран отрече обвиненията. На 19 юли властите на близкоизточната страна задържаха британски петролен танкер в Ормузкия проток. Причината бе, че корабът не е спазил международните морски правила, изключил е GPS системата си и е превозвал вредни за околната среда материали на борда. И двете страни говорят за „пиратство".
Германската индустрия се застъпи за разполагане на въоръжени сили в Персийския залив под чадъра на европейска мисия. Президентът на Федерацията на германските индустрии, Дитер Кемпф, заяви: „Функциониращото търговско корабоплаване е от изключително значение за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Иран отхвърли европейските усилия за намаляване на напрежението в залива

The Wall Street Journal: Иран отхвърли европейските усилия за намаляване на напрежението в залива

28 Юли 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран отхвърли усилията на Европа да овладее напрежението в Персийския залив, като нарече военните ескорти на търговските кораби провокация и отхвърли условията на Великобритания за разрешаване на криза със задържаните танкери, пише американското издание The Wall Street Journal.
Иранският президент Хасан Рoухани намекна миналата седмица, че размяната на танкери ще намали напрежението с Великобритания, след като Иран задържа шведския танкер „Стена Имперо“, плаващ под британски флаг, по-рано този месец в Персийския залив. Този ход беше широко възприет като отмъщение за задържането на ирански танкер „Грейс 1“ в британската отвъдморска територия на Гибралтар.
Но в неделя говорител на иранското правителство заяви, че Техеран не е готов да освободи пръв „Стена Имперо“ в замяна на „Грейс 1“. Иран също отхвърли ключово искане от Великобритания за освобождаване на „Грейс 1“: да потвърди, че неговите 2 милиона барела петрол не отиват към Сирия. Представители на Великобритания заявиха, че са задържали танкера заради ембаргото на Европейския съюз върху продажбите на петрол за Сирия.
"Нашата позиция е ясна по отношение на откраднатия ирански кораб: те трябва да сложат край на грабежа", заяви Али Раби, говорител на иранското правителство към властите във Великобритания и Гибралтар, според държавната информационна агенция IRNA.
Тогава Иран "ще реши, въз основа на добра воля", дали да освободи "Стена Имперо", добави той. Що се отнася до това, че не продава петрол на Сирия, г-н Раби заяви: "Няма причина да даваме гаранция."
Задържането на „Стена Имперо вкара новия британски премиер в дипломатическа каша в първата си седмица на власт. Сега той трябва да се ориентира между поддържането на връзките на Лондон с Белия дом, докато изгражда подкрепа сред европейските държави за мисия за опазване на корабите в Персийския залив.
„Ясно е, че става въпрос за гарантиране на безопасността на корабоплаването, минаваща през Залива, и за поддържане на свободата на корабоплаването. Не става въпрос за ескалиращо напрежение с Иран, ”каза британски служител, когато говори за предложената европейска мисия. Относно „Грейс 1“, британският представител заяви, че Иран има законно право да продава петрола си, „но не и на санкционираните субекти“, добавяйки, че разследванията, провеждани около кораба, са от компетенцията на правителството на Гибралтар. Говорител на Гибралтар спомена в предишни изявления, че ще улесни освобождаването на иранския петролен кораб, стига да не нарушава санкциите на ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

28 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Заседанието на Общата комисия на Съвместния обширен план за действие по иранската ядрена сделка започна в неделя в австрийската столица, предава ТАСС. Представителите на Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще обсъдят променената ситуация от предишното заседание на комисията миналия месец, както и какви възможности съществуват за да се спаси ядрената сделка с Иран.
Всяка страна е представена от заместник-външният министър, а Китай – от директорът на Департамента на въоръжените сили. В разговорище ще присъства и Абас Аракчи - традиционният представител на Иран на срещите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

28 Юли 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. В неделя Иран обяви като „провокативна“ британската идея за европейска военноморска мисия в Персийския залив, имаща за цел да ескортира петролните танкери в района, предава AFP.
„Разбрахме, че те искат да изпратят европейска флотилия в Персийския залив, което по същество носи враждебна нотка, провокативно е и ще увеличи напрежението“, каза правителственият говорител Али Рабией, цитиран от местни медии.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

28 Юли 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Техеран. Председателят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи в неделя, че Техеран смята да възобнови дейността си я ядрения реактор за тежка вода Арак, предава Reuters, като се позовава на съобщения в местни медии.

Тежката вода може да бъде използвана в реактора за производството на плутоний, вещество, което може да захрани ядрени глави.

През май Иран обяви плановете си да наруши сключената през 2015 г. ядрена сделка с няколко световни сили, след като САЩ се оттеглиха от споразумението и подновиха санкциите срещу Техеран. В началото на месец юли президентът Хасан Роухани обяви, че страната смята да започне с обогатяването на уран и възобнови дейността си в Арак, ако страните по сделката не защитят поетите ангажименти към Техеран.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

28 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Виена. Страните по Иранската ядрена сделка ще се срещнат по-късно в неделя в австрийската столица в опита да намерят начин да спасят подписаното през 2015 г. споразумение след оттеглянето на САЩ от него и на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, съобщава AFP.

Представители на Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и Иран ще разговарят във Виена месец след като друга подобна среща не успя да постигне напредък.

Напрежението между САЩ и Иран се покачи миналата година, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната от сделката, целяща да спре ядрената програма на Техеран, срещу което шестте други участници вдигнаха икономическите си санкции срещу близкоизточната страна. Тръмп обаче изрази мнението, че Техеран не се придържа към договореното и отново наложи търговски рестрикции над Иран.
В отговор през месец май тази година иранските власти обявиха, че ще нарушат някои от определените в споразумението ограничения и заплашиха да не се ограничат само с това ако останалите държави по сделката, особено европейските държави, не убедят САЩ да промени решението си.

В същото време напрежението в Персийския залив расте след като властите в Гибралтар задържаха ирански танкер на четвърти юли, а от Техеран сложиха ръка над британски такъв в Ормузкия проток, което доведе до криза в отношенията на Лондон и Техеран. Към момента усилията да се спаси сделката са неуспешни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Рано е да се говори за германско участие във военноморска мисия в Перийския залив

Хайко Маас: Рано е да се говори за германско участие във военноморска мисия в Перийския залив

27 Юли 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за европейска мисия за съблюдаване на безопасността на корабоплаването в Персийския залив се намират в начален стадий и е твърде рано да се говори за участие на Германия в нея, това заяви немският външен министър Хайко Маас в интервю за местното издание Funke, предава ТАСС.

„В наш интерес е да говорим с партньорите от Е3 (Великобритания и Франция – бел. прев.) относно възможната морска мисия в Персийския залив. В настоящия момент ние поддържаме връзка с новото британско правителство с цел да узнаем неговата позиция. Но планирането се намира в начален етап. За участие на Германия може се говори чак след като се появи яснота относно формата на такава мисия“, категоричен бе първият дипломат на Берлин.

Според него „всички европейци“ трябва да обединят усилията си за решаване на кризата с Иран. Маас разкри, че Берлин не смята да се присъединява към американската стратегия за указване на максимален натиск срещу Техеран. По думите на външния министър в региона на Иран и Близкия изток има нужда от ефективни преговори.
Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иранските власти освободиха част от екипажа на задържания танкер

AFP: Иранските власти освободиха част от екипажа на задържания танкер

26 Юли 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Техеран Иранските власти освободиха деветима от 12-членния екипаж на задържания танкер, плаващ под панамски флаг, предава AFP, като пояснява, че на свобода са граждани на Индия.
Информацията бе потвърдена от Министерството на външните работи на Индия.
Иран обвини плавателния съд в контрабанда на гориво. Инцидентът от 14 юли повиши напрежение между иранското правителство от една страна, и Великобритания и САЩ от друга, заради корабоплаването в Ормузкия пролив.
Общо 21 други остават задържани в Иран, трима от кораба на Панама и 18 от британския плавателен съд Stena Impero, който бе задържан от ирански сили миналата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

25 Юли 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралският военноморски флот на Великобритания е получил задачата да придружава плаващите под британски флаг морски съдове в Ормузкия пролив с цел тяхната защита от ирански кораби, това съобщава Sky news, позовавайки се на информация от свои източници.

Според информацията на британската телевизия, военният кораб „Монтроус“ е извършил първата такава мисия в нощта на сряда срещу четвъртък. Възможно е търговските съдове да бъдат групирани в конвои или да преминат самостоятелно, в зависимост от това колко британски кораби планират преминаване в рамките на един и същи ден.

Съобщението идва на фона на повишеното напрежение между Иран и Великобритания, след като шведски танкер, плаващ под британски флаг, бе задържан в Ормузкия пролив миналия петък, напомнят от телевизията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран е отворен на предложение за размяна на танкери

AFP: Иран е отворен на предложение за размяна на танкери

24 Юли 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Техеран. В сряда от Иран подсказаха за тяхната готовност за размяна на плаващият под британски флаг танкер, задържан миналата седмица в Ормузкия пролив, срещу иранския „Грейс-1“, хвърлил принудително котва в Гибралтар след като бе задържан от местните власти, предава AFP.

Задържането на танкера „Стена имперо“ бе разгледано като отговор на задържането на „Грейс-1“, от гибралтарските власти и британската морска пехота.
„Не искаме напрежение с някои европейски страни“, каза иранският президент Хасан Роухани като коментар след среща на правителството в сряда. Макар да не посочи конкретната държава, президентът подчерта, че ако те „спрат незаконните си действия, включително и що се отнася до Гибралтар, отговорът на Иран ще“ е подходящият за случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Президентът на Иран предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата

ORF: Президентът на Иран предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата

24 Юли 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Държавният глава на Иран Хасан Роухани предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата, която възникна, след като Гибралтар задържа плавателен съд на Техеран, а по-късно близкоизточната страна отговори с конфискуване на британски кораб, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
„Не искаме напрежение и ако всички се придържат към правилата, включително в Гибралтар, тогава ще получат подходящ отговор от нас", цитира медията думите на Роухани, изречени в рамките на заседание на кабинета.
Съгласно думите на държавния глава, Иран не е нито упорит, нито иска конфликт в Персийския залив, но няма да се поддаде на натиск и заплахи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Европа планира военноморска мисия за защита на корабоплаването в Персийския залив

Bloomberg: Европа планира военноморска мисия за защита на корабоплаването в Персийския залив

23 Юли 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейските правителства ще участват в обща операция по осигуряването на безопасно преминаване за кораби през Персийския залив, след като Иран конфискува британски петролен танкер в региона миналата седмица. Този акт на иранското правителство беше окачествен от министъра на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт като „държавно пиратство“, съобщава американската агенция Bloomberg.
Хънт обяви започването на „Европейска военноморска операция за осигуряване на безопасно преминаване на екипажи и товари“ в изказване пред парламента на Великобритания в понеделник.
Обединеното кралство настояваше за незабавното освобождаване на „Стена Имперо“, плененият кораб, и привика във външното ведомство иранския посланик в Лондон, Мосен Омидзамани след инцидента. Конфискуването се случва, по думите на правителството, в един от най-важните морски контролно-пропускателни пунктове в света. Великобритания заплаши Иран със „сериозни последствия“ и посъветва британските кораби да избягват региона и да информират правителството ако планират да пътуват натам.
„Нека бъдем ясни, според международния закон Иран няма право да пречи на свободното преминаване на кораба, още повече да го превзема, това е акт на държавно пиратство“ – заяви Хънт пред Камарата на общините.
Външният министър добави, че Великобритания няма желание да остави напрежението с Иран да ескалира, което се случва още откакто САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение и наложиха нови санкции. Хънт прибави, че Кралството няма да участва в политиката на Тръмп за „максимален натистк“, понеже правителството на Лондон остава вярно на международния пакт от 2015 за ограничаване на ядрената програма на Ислямската република.
„Ако Иран продължава по опасния път, по който е поел, ще трябва и да приемат факта, че цената ще е по-висока от присъствие на западни кораби в Персийския залив“, каза Хънт. „И не защото искаме ситуацията да ескалира, а защото свободата на корабоплаването е основен принцип за Великобритания и нейните съюзници, който ние винаги ще защитаваме“, завърши той.
Напрежението в Ормузкия пролив в последните седмици се увеличава, след като Иран се изказа остро срещу санкциите на САЩ, които ограничават петролния износ на страната и след конфискуването на един и от техните собствени танкери край Гибралтар. През пролива преминава една трета от световния петрол, който се изнася по море.
С напускането на Тереза Мей от поста министър-председател на Великобритания в четвъртък, сблъсъка с Иран представлява дипломатическо главоболие за нейния наследник, Борис Джонсън или Джереми Хънт.
Централното командване на армията на САЩ обяви започването на международната операция „Пазител“ в опит да „увеличи наблюдението и сигурността в ключови морски пътища в Близкия изток и да обезпечи свободата на корабоплаването с оглед на последните събития в Арабския залив“.
Революционната гвардия на Иран (Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР)) заяви в събота, че британският кораб е влязъл в залива от грешната страна, не е спазвал морските регулации и е представлявал опасност от сблъсък за другите кораби. Държавната телевизия заяви, че корабът ще бъде задържан, докато юридическите процедури не бъдат завършени.
В неделя иранският флаг се вееше над корпуса на танкера, закотвен в пристанището Бандар Абас, според снимки на правителствената телевизия Press TV.
Иран също така подсказа, че действията му са в отговор на задържането на иранския кораб „Grace 1“ край бреговете на Гибралтар. Съдът на задморската британска територия разпореди задържане на кораба за още 30 дни, след като той беше конфискуван по подозрения за доставяне на петрол за Сирия, което правителството на Иран отрича.
В последните седмици британски военни кораби придружават някои танкери, докато напуснат региона, а САЩ заявиха, че са свалили ирански дрон само преди няколко дни. Последният инцидент охлади надеждите, че Вашингтон и Техеран ще разсеят натрупалото се напрежение, като най-сетне седнат на масата за преговори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Великобритания трябва да обезпечи сигурността на собствените си кораби

Майк Помпео: Великобритания трябва да обезпечи сигурността на собствените си кораби

23 Юли 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео даде ясно да се разбере, че Великобритания трябва сама да обезпечи сигурността на собствените си кораби в Персийския залив, пише европейската редакция на Politico.
В хода на интервю пред Fox News първият дипломат на Вашингтон бе помолен да коментира залавянето в петък на британския петролен танкер „Стена“ от Иран. „На първо място, отговорността да се грижи за своите кораби е на Великобритания“, заяви той.
Наричайки Иран „лош режим“, Помпео каза, че „те вече са извършили това, което е национално пиратство, национална държава, която завзема кораб, плаващ в международни води“.
„САЩ имат отговорност да изпълняват своята роля, но светът също има голяма роля в това, да пази тези морски пътища отворени“.
„Не искаме война с Иран. Искаме той да се държи като нормална държава. Мисля, че те разбират това и мисля, че целият свят вече осъзнава факта, че заплахата е реална“, посочи Помпео.
Корабът, чийто екипаж е основно от индийци, в момента е задържан в иранското пристанище Бандар Абас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Няма знаци, че Иран ще промени поведението си

Майк Помпео: Няма знаци, че Иран ще промени поведението си

21 Юли 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Иран трябва да реши дали иска да се държи като „нормална държава“, но към момента не е показала „никакви знаци“ че смята да промени поведението си след последното покачване на напрежението, пише американският вестник The Hill.

„Иранският режим трябва да реши дали иска да се държи като нормална нация“, каза Помпео по време на пресконференция с еквадорския президент. Според държавния секретар, ако Техеран вземе такова решение „САЩ са готови да започнат преговори по широк набор от въпроси без да поставят никакви условия“. Помпео обаче подчерта, че към момента „няма никакви знаци показващи готовността на Иран да промени цялостно посоката“ в която отива страната.

„Ако направят нещата, които сме поискали от тях във връзка с ядрената програма, във връзка с ракетната програма, във връзка с тяхното заплашващо поведение в света – искам да кажа, може просто да видите действията им. Това са действия които целят да заплашат“, категоричен бе първият дипломат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдбата на задържания британски кораб зависи от „сътрудничеството“ на екипажа, заяви Иран

AFP: Съдбата на задържания британски кораб зависи от „сътрудничеството“ на екипажа, заяви Иран

21 Юли 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран заяви в неделя, че съдбата на задържания петролен танкер, плаващ под британски флаг в Ормузкия проток, зависи от сътрудничеството на екипажа по време на провежданото разследване, предава AFP.
Към момента членовете на екипажа се намират в добро състояние. Сред 23-та члена на корабния екипаж има 18 индийци, включително и капитанът, трима руснаци, филипинец и латвиец.

„Всички те са в добро здраве, намират се на кораба, а корабът е… хвърлил котва на безопасно място“, заяви Алла-Морад Афифипор, официално лице на пристанище Хормозган. „Готови сме да изпълним техните нужди, но трябва да продължим с разследването“, добави той. „Разследването зависи от сътрудничеството на екипажа, както и върху достъпа ни до нужните доказателства, които са необходими за решаването на случая“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Задържаният в Саудитска Арабия през месец май ирански танкер е освободен

AFP: Задържаният в Саудитска Арабия през месец май ирански танкер е освободен

21 Юли 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският танкер, който през месец май бе задържан в Саудитска Арабия, е освободен и се прибира към териториалните води на страната, това съобщи AFP, позовавайки се на съобщение от Техеран.

Танкерът „Хепинес 1“ „бе освободен след преговори и сега се движи към водите на Персийския залив“, разкри транспортният министър Мохаммад Еслами.
Корабът бе принуден да акостира в саудитско пристанище в началото на май, за да извърши спешна поправка след спиране на двигателя. Това се е случило въпреки обтегнатите отношения между двете страни по това време, които все още не са се подобрили.
Времето от началото на май до 21 юли танкерът е прекарал в пристанището Джеда, където е държан от саудитските власти. Според министърът обаче, морският съд е напуснал саудитските води „с разрешението на пристанищните власти“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран публикува видео, показващо пленяването на британския танкер

Reuters: Иран публикува видео, показващо пленяването на британския танкер

21 Юли 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран публикува видео, показващо момента на пленяването на плаващия под британски флаг танкер „Стена Имперо“, предава Reuters. Ясно може да се види как корабът, чието име личи, е приближен от няколко бързи катера, докато тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер. Агенцията отбелязва, че това е същата тактика, която британската морска пехота е използвала при пленяването на иранския „Грейс-1“ в Гибралтар на четвърти юли.

Действията на Техеран в най-важният световен морски път за търговия с петрол, бяха определени от западните страни като ескалация на напрежението след три месеца на конфронтация, която вече доведе САЩ и близкоизточната страна на прага на война, пише американската агенция. Великобритания осъди действията на Иран, а иранският посланик в призован във външното министерство в Лондон.

По-рано Иран заяви, че танкерът е бил придружаван от британски военен кораб, но такъв не се вижда на видеото.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

21 Юли 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Алжир/Техеран. Катер на иранската брегова охрана е принуди танкер под флага на Алжир да промени курса в Ормузкия пролив и го е насочил към териториалните води на Иран, съобщи в събота алжирската агенция APS, позовавайки се на изявление на най-голямата алжирска нефтена и газова компания „Сонатрах“, която притежава петролния танкер, цитирана от TACC
Според компанията "в петък иранската брегова охрана e принудила танкерa „Масдар“, собственост на „Сонатрах“, да промени първоначалния си курс и да се насочи към иранските териториални води." Танкерът, се казва в изявлението, е бил по това време в зоната на Ормузкия пролив. В същото време, отбелязва компанията, "не са регистрирани необичайни ситуации" на борда му.
Според алжирската компания танкерът е бил изпратен да натовари нефт в пристанището на Рас Танура, намиращо се в Саудитска Арабия. Предполага се, че оттам е щял да се насочи към Китай.
Алжирското правителство е създало специална група, която включва представители на Министерството на външните работи и Министерството на петрола на страната, за да разгледа ситуацията с алжирския танкер „Масдар“ в Ормузкия пролив.
Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Как се разви кризата в Персийския залив

The Guardian: Как се разви кризата в Персийския залив

20 Юли 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Как се разви кризата в Персийския залив, коментира британският вестник The Guardian в материал представен без редакторска намеса.
В утрото, след като група от 30 кралски морски пехотинци помогнаха за завземането на плаващият под ирански флаг танкер „Грейс 1“ в Гибралтар, уморените служители на външното министерство не изглеждаха ликуващи. Нямаше точно предчувствие, но дипломатите бяха наясно с по-широките двустранни последици за британско-иранските отношения.
Сега, с превземането на британски петролен танкер в Персийския залив, някои от най-големите им страхове станаха реалност. „Стена Имперо“ и неговият екипаж от повече от 20 души вече са в ръцете на Иранската революционна гвардия - а в Обединеното кралство стана ясно, че не е в състояние да защити британския кораб, преминаващ през водните пътища на Ормузския проток.
Британците настояват, че само задържат „Грейс 1“ поради предполагаемата си дестинация - пристанище в Сирия, а не поради факта, че корабът е превозвал ирански петрол. Санкциите на Европейския съюз срещу режима на Башар Асад трябваше да се приложат, а международното право да се запази, твърдят британците. Изглеждаше малко съмнително, като се има предвид неговия обиколен маршрут, че корабът е бил за Сирия.
И все пак имаше някои странности в британското решение. Малко предишни доставки на петрол за Сирия бяха конфискувани. Испанците твърдят, че британците са действали по нареждане на американците. Администрацията на Тръмп се опитва да замрази износа на ирански петрол като част от политиката си на максимални икономически санкции, предназначени да принудят иранците да подновят преговорите за ядрената сделка, подписана през 2015 г.
Но Великобритания се противопоставя на американската политика, като твърди, че тя е контрапродуктивна и само ще засили позициите на хардлайнерите в Техеран.
Карл Билд, бивш шведски премиер и съпредседател на Европейския съвет по външни отношения, посочи двусмислията на британската акция в Гибралтар: „Законността на задържането на танкер от Обединеното кралство за Сирия с петрол от Иран ме интригува. Единият се отнася до санкциите на ЕС срещу Сирия, но Иран не е член на ЕС. И ЕС по принцип не налага санкциите си на другите. Това прави САЩ.
От иранска гледна точка британското действие няма нищо общо с ембаргото на ЕС и всичко е свързано с желанието да се подкрепи американския натиск върху износа на ирански петрол, най-бързият път за привеждане на иранската икономика на колене. Според някои съобщения износът на Иран е намалял до 200 000 барела на месец.
Усилията на Великобритания да се измъкне започнаха да се появяват през уикенда, когато Джереми Хънт, външният министър, говори по телефона с иранския си колега Джавад Зариф, и каза, че корабът може да бъде освободен, ако има гаранция, че няма да пътува до Сирия ,
Но доверието между Хънт и Заириф е ниско: Зариф се чувства разочарован от Хънт по редица двустранни въпроси, включително случая с Назанинин Загари-Ратклиф, иранец с двойно гражданство, задържан в Техеран.
На мълниеносна обиколка в Ню Йорк тази седмица Зариф настоя, че „Грейс 1“ не пътува за Сирия, а до друга дестинация в Средиземно море, която той не би могъл да идентифицира. Той отказа да даде уверенията, които Хънт е поискал, заявявайки, че Иран няма да разкрие как се опитва да избегне ембаргото на САЩ.
Но британците явно са помислили, че е възможно да се стигне до сделка, и от страна на британските европейски партньори идва натиск за разрешаване на въпроса. Хънт помолил главния министър на Гибралтар Фабиан Пикардо да дойде в Обединеното кралство, за да се срещне не само с Тереза Мей, но и с Борис Джонсън. В четвъртък бяха проведени и разговори между иранските власти и Гибралтар във външно министерство.
Пикардо продължи да настоява, че преговорите са били конструктивни. Някаква дипломатическа форма на думи изглеждаше неизбежна, която да задоволи всички, освен САЩ.
Вместо това, за разочарованието на иранците, на брифинг в петък сутрин, съда в Гибралтар удължи задържането на „Грейс 1“ за 30 дни. 2.1 милиона барела петрол остават в британски ръце.
Процесът бе проведен на фона на нарастващите заплахи от страна на Иран, че ще реагира реципрочно на това, което смята за „пиратски акт, чист и прост“.
Тези предупреждения в някои случаи не бяха забулени, а много ясни. Въпреки че британците се опитват да увеличат мащаба на морската защита на кралските военноморски сили върху британското търговско корабоплаване, напредъкът е неизбежно бавен.
В крайна сметка танкерът с британски флаг беше едно мюре и сега последиците са ясни за всички. Не само петрол, но и екипаж сега са заложници, а дипломати могат само да обмислят в ретроспекция дали правилните преценки са направени.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

20 Юли 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Алжир/Техеран. Катер на иранската брегова охрана е принуди танкер под флага на Алжир да промени курса в Ормузкия пролив и го е насочил към териториалните води на Иран, съобщи в събота алжирската агенция APS, позовавайки се на изявление на най-голямата алжирска нефтена и газова компания „Сонатрах“, която притежава петролния танкер, цитирана от TACC
Според компанията "в петък иранската брегова охрана e принудила танкерa „Масдар“, собственост на „Сонатрах“, да промени първоначалния си курс и да се насочи към иранските териториални води." Танкерът, се казва в изявлението, е бил по това време в зоната на Ормузкия пролив. В същото време, отбелязва компанията, "не са регистрирани необичайни ситуации" на борда му.
Според алжирската компания танкерът е бил изпратен да натовари нефт в пристанището на Рас Танура, намиращо се в Саудитска Арабия. Предполага се, че оттам е щял да се насочи към Китай.
Алжирското правителство е създало специална група, която включва представители на Министерството на външните работи и Министерството на петрола на страната, за да разгледа ситуацията с алжирския танкер „Масдар“ в Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Иран задържаният танкер е бил съпровождан от британски военен кораб

ТАСС: Според Иран задържаният танкер е бил съпровождан от британски военен кораб

20 Юли 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. Танкерът, задържан от Иран, плаващ под британски флаг е бил придружаван от британски военен кораб, който е възпрепятствал действията на иранската страна, предава TACC, цитирайки телевизионния канал Al Arabiya, позовавайки се на изявленията на представителя на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили).
Според информацията „британският военен кораб е придружавал танкера и се опитал да предотврати задържането му."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания е изразила своето „крайно разочарование“ от Иран заради задържания танкер

AFP: Великобритания е изразила своето „крайно разочарование“ от Иран заради задържания танкер

20 Юли 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт каза, че е казал на иранския си колега в събота за "крайното си разочарование", след като Техеран задържа танкер, плаващ под флага на Великобритания в Персийския залив, предава AFP.
В социалната мрежа „Туитър“ Хънт написа, че е говорил с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф "и е изразил крайно разочарование след уверенията на Иран от миналата събота, че Иран иска да де-ескалира ситуацията, а прави обратното.“
"Това трябва да се отнася до действия, а не до думи, ако искаме да намерим общ път. Британското корабоплаване трябва и ще бъде защитено."
Външното министерство в Лондон съобщи, че е извикало в събота иранския шарже д‘афер. Дипломатът бе призован, след като европейските сили призоваха Иран да освободи петролния танкер „Стена Имперо“, който бе задържан в Ормузкия проток в петък.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Индия поиска от Иран да освободи нейните граждани, намиращи се на борда на задържания танкер

AFP: Индия поиска от Иран да освободи нейните граждани, намиращи се на борда на задържания танкер

20 Юли 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Делхи/Манила. Индия заяви в събота, че е в контакт с Техеран, за да осигури освобождаването на 18 от нейните граждани, намиращи се на борда на танкер, плаващ под британски флаг, задържан от Иран в Ормузкия пролив, предава AFP. Филипините също така заявиха, че ще поискат от Иран да освободи филипински член на екипажа.
Говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар съобщи, че 18 индийски граждани работят на кораба и заяви, че Делхи е "във връзка с правителството на Иран, за да осигури тяхното предсрочно освобождаване и репатриране".
Танкерът е задържан на пристанището на Бандар Абас заради нарушаване на "международните морски правила" след сблъсък с рибарска лодка, съобщиха иранските власти.
Филипинското външно министерство каза, че на борда освен индийските моряци има един филипинец, трима руснаци и един латвиец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци

ТАСС: Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци

20 Юли 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци, предава TACC.
Руските дипломати в Иран все още не са успели да установят контакт с тримата руски граждани на борда на танкера „Стена Имперо“, който беше задържан в Ормузкия пролив.
"На танкера наистина има трима руски граждани: двама втори механици и един електротехник. В момента всички членове на екипажа, 23 души, остават на борда на задържания кораб, докато не приключат съответните процедури, както се съобщава от иранската страна", заявиха за ТАСС от руското посолство в Техеран.
"Все още не можем да се свържем с нашите граждани, но сме в контакт с иранската страна по този въпрос", добавят от посолството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция поиска освобождаването на британския танкер от Иран

AFP: Франция поиска освобождаването на британския танкер от Иран

20 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Почти едновременно с Германия, Франция също осъди задържането на британския танкер от страна на Иран и поиска неговото освобождаване, предава AFP.

„Призоваваме иранските власти да освободят бързо кораба и неговия екипаж и уважават свободата на корабоплаване и правилата в Залива“, заявиха от Париж.
Малко по-рано Берлин също поиска „незабавното“ освобождаване на танкера, а от Лондон определиха събитията в Ормузкия проток като „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“.

Великобритания, Франция и Германия са трите европейски държави, които заедно със САЩ, Китай и Русия сключиха иранската ядрена сделка през 2015 г., която отмени икономическите санкции срещу Техеран, а тамошните власти поеха ангажимента да прекратят ядрената си програма.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германия осъди задържането на британския танкер в Ормузкия проток

ТАСС: Германия осъди задържането на британския танкер в Ормузкия проток

20 Юли 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на ФРГ осъжда задържането на британските танкер в Ормузкия проток от иранските власти и счита предприетите от Техеран мерки като намеса в гражданското мореплаване, предава ТАСС.
„Правителството осъжда в най-строга форма задържането на два търговски съда в Залива. Това е неоправдана намеса в гражданското мореплаване, която ще изостри и без това напрегната ситуация“, се казва в изявлението.

„Настоятелно призоваваме Иран незабавно да освободи и вторият съд и неговият екипаж“, категорични са от външното министерство в Берлин. Според Германия, последваща ескалация в региона е „особено опасна“, тъй като може да „подкопае всички усилия за изход от сегашната криза“. „В тази сериозна ситуация сме солидарни с нашите британски партньори“, допълниха от Берлин.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Задържането на британския танкер показва, че Иран е тръгнал по „опасен път“, смятат от Лондон

AFP: Задържането на британския танкер показва, че Иран е тръгнал по „опасен път“, смятат от Лондон

20 Юли 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според британският външен министър Джереми Хънт, фактът, че Иран е задържал британски танкер, показва „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“, предава AFP.

„Нашият отговор ще бъде обмислен и твърд“, заяви първият дипломат в съобщение от своята страница в „Туитър“. Великобритания „ще подсигури сигурността на нашитe морски превози“, категоричен е Хънт.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.