НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Над 5000 жители и гости на града се възползваха от кампанията на „Софийска вода“ под надслов „Утоли жегата“

София: Над 5000 жители и гости на града се възползваха от кампанията на „Софийска вода“ под надслов „Утоли жегата“

25 Юли 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Над 5000 жители и гости на града се възползваха от кампанията на „Софийска вода“ под надслов „Утоли жегата“. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Гражданите пиха свежа и разхлаждаща в летните жеги вода на „Витошка“ и получиха подробна информация за качествата ѝ. Инициативата „Утоли жегата“ започна през 2011 година. И тази година „Софийска вода“, част от Веолия, спази лятната традиция и разположи познатите „Водни човеци“ по бул. „Витоша“ в рамките на кампанията.
Трите портативни чешми, изработени изцяло от ВиК материали и приличащи на човечета, са свързани пряко с хидрантите, през които тече чиста питейна вода. Тя е естествено студена, което я прави още по-привлекателна в летните жеги.
Идеята за водните човеци тръгва преди 9 години по време на „Горещниците“ – дните през месец юли, които според българските традиции са най-жарките дни от годината. Именно в топлите дни е изключително важно да приемаме достатъчно вода и да се грижим за хидратацията си. Софийската вода, със своето неутрално към леко алкално 7,37 pH, максимално способства за клетъчната обмяна, за добрия тонус и здраве.
Според експертите препоръчителното количество вода, което трябва да пием през лятото, е около 2 литра на ден. И трябва да сме изключително внимателни, защото когато усетим жажда, тялото ни вече е дехидратирано.
За щастие, столицата се радва на качествена планинска вода, но това не отменя задълженията на „Софийска вода“ да я пречиства и контролира, така че тя, напълно безопасна и с отлични характеристики, да достига до домовете.
Чрез кампанията „Утоли жегата“ „Софийска вода“ нагледно показва и от какво е изградена водопроводната мрежа под улиците и тротоарите на София - общо 4000 км, които са скрити от очите на хората. Водните човечета са сглобени от такива материали и са направени от хората, които се грижат да има постоянно качествена питейна вода и канализация до и от дома и работата.
С времето концепцията на кампанията „Утоли жегата“ става по-екологична. За разлика от предишни години, в които „Софийска вода“ раздава питейна вода в чашки, с появата на чешмите – човечета отпада и необходимостта от използването на материали за еднократна употреба.
Докато Водните човечета бяха на разположение на жители и гости на града, мобилна лаборатория на „Софийска вода“ показваше на място състава и качеството на водата, която тече от чешмите, както и във всички сгради в София. Така всеки желаещ сам можеше да провери отличното качество и параметрите на жизненоважната течност, която „Софийска вода“ всекидневно доставя на над 1 400 000 души на територията на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Мобилни чешми на „Софийска вода“ по бул. „Витоша“ утоляват жегата

София: Мобилни чешми на „Софийска вода“ по бул. „Витоша“ утоляват жегата

23 Юли 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
София. Трите мобилни чешми, познати като „водните човеци“ на „Софийска вода“, посрещат софиянци и гости на града в най-горещите часове. Инициативата се провежда за девети пореден път под мотото „Утоли жегата!“. Това съобщиха от пресцентъра на „Софийска вода“. Инсталациите са разположени на пешеходната зона на булевард „Витоша“.
„Водните човеци“ са направени изцяло от материалите, от които е изградена ВиК мрежата на София.
Традиционно всяка година в най-горещите дни на месец юли „Софийска вода“ раздава в центъра на столицата чиста питейна вода. Целта е да напомним колко е важно за здравето ни да пием вода и хидратираме тялото си, особено в по-топлите дни, и да изтъкнем конкретните предимства на питейната вода на София и ползването й по щадящ природата начин – без пластмаса и еднократни опаковки поне за вода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.