НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TACC: Каталунските сепаратисти започват протести на железопътните гари в Барселона

TACC: Каталунските сепаратисти започват протести на железопътните гари в Барселона

16 Ноември 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Барселона. Демонстрантите, подкрепящи независимостта на Каталуния започнаха протести на железопътните гари в Барселона и се опитаха да ги блокират, предава TACC, като се позовава на испанския вестник „El Periodico“.
Митингът се организира от „Комитетите за защита на републиката“, които се застъпват за отделянето на Каталуния от Испания. Демонстрантите бяха призовани да се съберат на различни железопътни гари на града, за да „блокират“ изцяло столицата на автономния регион. В допълнение, протестиращите продължават да пристигат на градската гара Сантс. На мястото на демонстрациите има усилено полицейско присъствие.
От 14 октомври в различни градове на Каталуния се провеждат множество демонстрации. Причината за провеждането им беше решението на Върховния съд на Испания, който осъди каталунски политици, които участваха в организирането на референдума за независимост от 2017 г., на лишаване от свобода до 13 години. Протести се проведоха на международното летище в Барселона, както и на магистралата на границата между Испания и Франция.
На 1 октомври 2017 г. в Каталуния се проведе референдум за отделяне от Испания. Властите в Мадрид наркоха този референдум нелегитимен и отказаха да признаят неговите резултати.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Каталунските сепаратисти отново блокираха една от ключовите магистрали в региона

ТАСС: Каталунските сепаратисти отново блокираха една от ключовите магистрали в региона

12 Ноември 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Барселона. Сепаратистите в Каталуния отново блокираха една от ключовите магистрали в региона, която свързва Испания и Франция, съобщиха в „Туитър“ местните власти, предава ТАСС.
Акцията на сепаратисткото движение „Демократическо цунами“ се провежда в село Сан Грегори. Освен това, според информация на вестник Periodico, по призив на друга организация, която подкрепя независимостта на автономния регион, демонстранти са блокирали входовете към Барселона.
В понеделник сутринта участниците в митинга блокираха участък от магистралата близо до община Ла Жункера на границата с Франция. Ден след началото на демонстрацията органите на реда успяха да разпръснат тълпата. Задържани са около 20 души.
„Демократическото цунами“ също така призовава да се блокира пътя на границата между Франция и испанската Страна на баските.
От 14 октомври в различни градове на Каталуния се провеждат множество демонстрации. Причината за провеждането им беше присъдата на Върховния съд на Испания, който осъди каталунските политици, участващи в организацията на референдума за независимост, на лишаване от свобода до 13 години.
На 1 октомври 2017 г. в Каталония бе проведено гласуване за отделяне от кралството, Мадрид обяви този референдум за нелегитимен и отказа да признае резултатите от него. На 27 октомври същата година парламентът на Каталуния одобрява резолюция, провъзгласяваща независима република. В отговор властите включиха 155-ия член на конституцията, който не бе прилаган никога досега и позволи да бъде ограничено самоуправлението на областта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Френската полиция разпръсна протестиращи, блокирали магистралата с Испания

Reuters: Френската полиция разпръсна протестиращи, блокирали магистралата с Испания

12 Ноември 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Ла Жонхера. Френската полиция разпръсна стотици демонстранти, подкрепящи независимостта на Каталуния, които блокираха за близо 24 часа основна пътна връзка, свързваща испанския регион със страната, предава Reuters.
Полицията от френската страна на границата при Ла Жонхера е била забелязана да избутва протестиращи към испанската страна, да премахва барикадите от магистралата AP-7, основен маршрут от Франция до Южна Испания. Движението по нея бе блокирано в двете посоки.
Превозните средства, включително тежкотоварните, бяха пренасочени по други трасета, след като протестиращите поставиха бетонни прегради на магистралата и издигнаха сцена за концерти.
Каталуния беше разтърсена от вълна на масови протести, след като Върховният съд на Испания издаде присъди за затвор на 9 от лидерите на сепаратисткото движение в региона заради ролята им в едностранното обявяване на независимост през есента на 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Каталунци ще блокират границата между Испания и Франция

РИА Новости: Каталунци ще блокират границата между Испания и Франция

12 Ноември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Жирона. Членове на каталунското движение „Демократично цунами“ ще блокират движението по магистралата, свързваща Испания и Франция, включително в Баската автономна област, предава РИА Новости.
„Демократическо цунами“ призовава да се закрие границата между Испания и Франция. Акцията се планира да започне вечерта на магистралата А-8 граничния град Оярсун, провинция Гипускоа, Баска автономна област, става ясно от разпространено от движението съобщение.
В понеделник сутрин стотици хора блокираха движението по магистралата АР-7, в областта на Жирова, Каталуния. В резултат се стигна до образуването на километрични задръствания. По-късно френската полиция изтласка протестиращите от територията на страната, използвайки и сила. Съобщено бе за най-малко 19 ранени около 20 задържани. След това радикалите са блокирали друг път в района – трасе N2, като на това място са пристигнали подразделения на испанската полиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Вокс“ иска да изгради „патриотическа алтернатива“ в Испания

Reuters: „Вокс“ иска да изгради „патриотическа алтернатива“ в Испания

11 Ноември 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Сантяго Абаскал, лидерът на испанската дясно-популистка партия „Вокс“, заяви, че иска да изгради „патриотическа алтернатива“ за страната, след като фракцията получи изненадващо добър резултат на парламентарните избори в неделя, предава Reuters.
След преброяването на близо 99% от бюлетините, „Вокс“ печели 52 кресла в 350-местния Конгрес на Испания, увеличавайки повече от двойно представителството си спрямо вота през април.
Абаскал обаче не разкри какви съюзи може да включва „патриотичната алтернатива“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: „Вокс“ стана третата най-голяма партия в испанския парламент, отново печелят социалистите

El Pais: „Вокс“ стана третата най-голяма партия в испанския парламент, отново печелят социалистите

11 Ноември 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия (СП) на действащия премиер Педро Санчес отново спечели най-много гласове, но пак остана далеч от абсолютното мнозинство на парламентарните избори в Испания в неделя, пише електронното издание на вестник El Pais.
След преброяването на близо 99% от гласовете, СП получава 120 места – с три по-малко от вота на 28 април. Консервативната Народна партия (НП) печели 87 кресла – увеличавайки значително присъствието си от 66-те депутати на предишните избори, когато постигна най-лошия си резултат в историята. Най-големият печеливш от вота обаче е дясно-популистката партия „Вокс“, който скочи от 24 на 52 места в парламента и така се превърна в трета политическа сила в Конгреса на Испания.
„Унидас Подемос“ – коалиция на „Обединената левица“ и Подемос“, задържа 35 от 42-те места, които имаше на предишните избори, докато дясноцентристката партя „Сиудаданос“ (Гражданите) претърпя тежка загуба, сривайки се с повече от 40 места до два 10.
След като резултатите излязоха, лидерът на „Сиудаданос Албер Ривера обяви, че ще свика спешна среща на изпълнителния директор на партията, за да обсъди нейното бъдеще. „Това, което имахме днес, е несъмнен лош резултат, без извинения“, каза той.
Междувременно лидерът на „Вокс“ Сантяго Абаскал отпразнува резултата на дясната група: „Преди 11 години нямахме представителство в никоя държавна институция“, каза той пред ликуващите тълпи с испански знамена. „Днес сме третата политическа сила в Испания. [...] Ние казахме на левицата, че нямат морално превъзходство“.
Пабло Иглесиас, лидерът на „Унидас Подемос“, заяви, че изборите единствено са „засилили десницата и са превърнали крайно-десните в едни от най-силните в Европа“. Той призова отново за коалиционно правителство със социалистите. „Това, което през април беше възможност – прогресивно коалиционно правителство, сега е необходимост“, заяви лидерът на левите-популисти след обявяването на резултатите.
Неубедителните резултати означават, че Испания е изправена пред продължаваща политическа несигурност, тъй като нито левите, нито десните блокове разполагат със 176 места, необходими за абсолютно мнозинство в Конгреса с 350 места.
От 2017 г. испанската политика се определя от липсата на парламентарни мнозинства и неспособността на политиците да постигнат коалиционни сделки. Гласуването в неделя беше четвъртите общи избори, които Испания проведе за толкова години.
Поддръжката за дясно-популистката партия изглежда нарасна в отговор на бурните протести в Барселона, които избухнаха през октомври, след като испанският Върховен съд осъди девет каталунски сепаратисти на затвор за участието им в обявяването на независимост през 2017 година. Решението доведе до големи сътресения, като стотици хора бяха ранени и повече от 2,7 милиона евро щети бяха причинени на публична собственост.
По време на телевизионен дебат преди изборите лидерът на „Вокс“ Абаскал обеща да забрани сепаратистките партии - включително Баската националистическа партия (PNV) - и да изпрати в затвора каталунския премиер Ким Тора.
Вокс също е гласен критик на неотдавнашната ексхумация на испанския диктатор Франциско Франко от Долината на падналите. Партията се противопоставя на Закона за историческата памет (който официално осъжда режима на Франко), а също така се бори срещу имиграцията и закона за насилието между половете.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Десните партии ще спечелят повече места на изборите в Испания

El Pais: Десните партии ще спечелят повече места на изборите в Испания

10 Ноември 2019 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Около 37 милиона граждани трябваше да гласуват за 350 членове на Конгреса и 208 сенатори на избори, за които проучванията показват, че е вероятно да създадат раздробен парламент, пише испанският вестник El Pais.
Според макро проучването на държавния телевизионен оператор RTVE десните партии ще победят левицата на днешните общи избори в Испания. Социалистическата партия и “Унидас Подемос” се очаква да загубят места в сравнение изборите на 28 април, докато консервативната Народна партия (НП) и крайно дясната партия „Вокс“ се очаква да постигнат значителни печалби. Най-големият губещ вероятно е десноцентристката партия „Гражданите“, който може да загуби до 40 места.
„Ще се съберем със Социалистическата партия . Всякакви упреци са нещо от миналото “, каза Пабло Иглесиас, ръководител на „Унидас Подемос“ , който безуспешно се опита да създаде управляваща коалиция със Санчес след предишните общи избори на 28 април.
От 2017 г. испанската политика се определя от липсата на парламентарни мнозинства и неспособността на политиците да сформират работещи коалиции.

Резултати към 24:00 часа:
Социалистическа партия -120 (123 през април месец)
Народна партия – 87 (66)
„Вокс“ – 52 (24)
„Унидас Подемос“ – 35 (42)
„Гражданите“ 10 (42)


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Левите партии са губещите на предсрочните избори в Испания

El Pais: Левите партии са губещите на предсрочните избори в Испания

10 Ноември 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Според макро проучването на държавния телевизионен оператор RTVE десните партии ще победят левицата на днешните общи избори в Испания. Социалистическата партия и "Унидас Подемос" губят места в сравнение с изборите през април. Очаква се Народната партия и крайнодясната партия „Вокс“ да спечелят много гласове, а центристката партия ще бъде големият губещ на тези избори, пише испанският вестник El Pais.
При най-лошия сценарий Народната партия, „Вокс“ и „Гражданите“ биха осигурили 157 места (от 350), а при най-добрия биха имали 166, докато левите – Социалистическата партия , „Подемос“ и „Мас Паис“, ще получат в най-лошия случай 147 места и в най-добрия 156. Оттам ще започнат спекулации за съюзи с Баската националистическа партия, Канарската коалиция и каталунските националисти.
Най-голям прогрес отбелязва крайнодясната партия „Вокс“, която на миналите избори спечели 24 места, а сега прогнозите й дават 56-59 места, което е повече от двойно увеличение на подкрепата за нея.
Активността към 18:00 часа местно време (19:00 часа българско време) е била 56,8% в сравнение с 60,7% през април.


Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Резултатите от изборите ще станат ясни към 23:30 часа

El Pais: Резултатите от изборите ще станат ясни към 23:30 часа

10 Ноември 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Резултатите от предсрочните парламентарни избори ще бъдат известни около 22:30 часа местно време (23:30 часа българско време), пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Говорителят на правителството Изабел Села и министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка трябва да дадат пресконференция в Центъра за контрол на данните в Мадрид. Броенето на гласовете ще започне в 20:00 часа (21:00 часа българско време) и около това време ще бъдат обявени и резултатите от екзитполовете.
Избирателната активност към 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време)е 37,93%, което е 3,56 пункта по-малко от общите избори на 28 април (41,49%). Политиците се опасяват от по-ниска избирателна активност в резултат на умора на избирателите. Проучванията показват, че над 50% от испанците вярват, че днешният вот ще доведе до слабо правителство и до поредните предсрочни избори.
Палатки и лозунги все още се виждат в близост до историческата сграда на университета в Барселона, които напомнят за уличните протести, които започнаха, след като Върховният съд осъди девет каталунски сепаратистки лидери на дълги години затвор заради опита за отцепване на провинцията през 2017 г. Последвалата седмица на насилие накара властите да изпратят хиляди полицейски подкрепления в региона, за да предотвратят евентуални вълнения в деня на изборите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Избирателните секции в предсрочните избори в Испания бяха отворени

AFP: Избирателните секции в предсрочните избори в Испания бяха отворени

10 Ноември 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Гласуването на четвъртите избори в Испания в рамките на четири години започна, на фона на засилено напрежение заради каталунските амбици за независимост, които засилиха подкрепата за крайнодясната партия „Вокс“, предава AFP.
Гласуването започна в 9:00 часа (10:00 българско време) и ще завърши в 20:00 часа (21:00 българско време).
Статистическите данни посочват като най-вероятен победител Социалистическата партия на действащия премиер Педро Санчес, който вероятно ще спечели и тези избори, както се случи през април 2019 г., но без мнозинство в парламента. Крайнодясната „Вокс“ най-вероятно пък ще се превърне в третата политическа сила в страната, след консервативната Народна партия (НП).

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Разединена и изморена от избори, Испания се насочва към избирателните секции за нови парламентарни избори

Reuters: Разединена и изморена от избори, Испания се насочва към избирателните секции за нови парламентарни избори

10 Ноември 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Разединена Испания отива на вторите си парламентарни избори след малко повече от шест месеца от предишните, което вероятно ще доведе до още по-фрагментиран парламент, без ясен победител и осезаем възход на крайнодесните, коментира Reuters.
Испания изпитва трудности със съставянето на стабилно правителство от 2015 г. насам, като след финансовата криза, след десетилетия, през които властта се колебаеше между социалистите и консервативната Народна партия (НП), се появиха нови партии.
Действащият министър-председател Педро Санчес призова за избори по-рано, четвъртите такива за четири години, след като неговата Социалистическа партия спечели изборите през април, но не успя да формира правителство, в опит да подсили позициите си.
„Има само две опции – или гласувайте за социалистите, така че да имаме правителство или гласувайте за коя да е друга партия, която ще попречи на Испания да има прогресивен кабинет“, заяви Санчес пред свои привърженици на предизборен митинг в каталунския град Барселона.
Според статистиката неговата партия действително вероятно ще спечели изборите, но с по-малък резултат в сравнение с април, докато НП ще получи повече места в парламента. Освен това крайнодясната „Вокс“ ще се превърне в третата най-голяма партия в страната, само месеци след като спечели първите си места в парламента.
Едно нещо е ясно – избирателите вече са уморени да гласуват. През тази година имаше и регионални и европейски избори, което увеличава шансовете партиите да положат повече усилия този път да постигнат сделка за съвместно управление и да не допуснат още едни избори.
Правителство на малцинството, ръководено от социалистите, изглежда като най-вероятния резултат, сочат проучвания на общественото мнение. Но по-големият въпрос е с кого социалистите могат да се съюзят и колко дълго може да издържи което и да е правителство с толкова разединен парламент.
Много гласоподаватели все още не бяха решили за кого ще пуснат бюлетина, часове преди гласуването, което означава, че са възможни и други сценарии.
Гласуването ще започне в 9:00 часа (10:00 българско време) и ще завърши в 20:00 часа (21:00 българско време). Резултати вероятно ще има в ранния следобед, като почти всички гласове би трябвало да са преброени до полунощ.
Силните протести миналия месец в Каталуния засенчиха кампанията и дадоха силен тласък на десните партии и по-специално на „Вокс“ и НП, чиято яростна антисепаратистка реторика вероятно ще привлече много избиратели.
Анкетите предполагат, че подкрепата за „Вокс“ може да се удвои, макар че статистическите агенции изпитват трудности с оценяването на популярността на партията.
Резултатите от изборите вероятно ще бъдат много близъки, оставяйки вратата отворена за няколко възможни коалиции и дори за нови избори.
Броят на регистрираните гласоподаватели е паднал с повече от 27% в сравнение с април, според данни на правителството.
Мадрид по-рано обяви, че ще изпрати повече от 2 хил. полицаи и жандармерия в Каталуния, за да е сигурен, че изборите ще преминат гладко в автономната област. Общо над 92 хил. полицаи ще бъдат разположени в цяла Испания, за да осигурят нормалното провеждане на вота.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Усилено полицейско присъствие в Каталуния, след протести в навечерието на изборите в Испания

Voice of America: Усилено полицейско присъствие в Каталуния, след протести в навечерието на изборите в Испания

10 Ноември 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Барселона. Със сепаратистки флагове в ръце и скандирайки „Свобода за политическите затворници!“, хиляди демонстранти, подкрепящи независимостта на Каталуния се събраха в Барселона на концерти и митинги, като част от тях стигна и до съприкосновения с полицията в навечерието на изборите в Испания, предава Voice of America.
Протестите станаха причина за изпращането на хиляди допълнителни полицейски служители в автономния регион, според говорител на органите на реда.
Демонстрациите бяха организирани основно от протестната група „Демократично цунами“ и са реакция на испанските присъди за каталунски активисти, които участваха в организирането на референдума за независимост от 2017 г.
В друг протест, организиран от сепаратистката група „Комитет за защита на републиката (КЗР), няколкостотин демонстранти се опитаха да достигнат до местното полицейско управление, но бяха блокирани от силите на реда.
Имаше и напрегнати моменти, след като маскирани протестиращи, пеейки каталунския химн, хвърляха яйца и други предмети по полицията и се опитваха да барикадират някои улици с контейнери за отпадъци. В крайна сметка полицията разпръсна тълпата.
Според местните медии не е имало незабавни арести, макар да няма точна информация от страна на силите на реда.
Предизборната кампания беше доминирана от въпроса за Каталуния, след седмици на бурни протести, понякога стигащи до насилие, които последваха малко след решението на Върховния съд на Испания за сепаратистките лидери.
Мадрид изпрати около 2500 полицаи в автономния регион, включително жандармерия, за да подкрепят регионалните полицейски сили на Каталуния преди изборите, заяви говорител на националната полиция в Барселона.
Целта е да бъде „гарантирано, че всеки ще може да даде гласа си“, говорителят уточни.
Той отказа да коментира плановете за опазване на реда в региона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Испанският премиер призова избирателите да изведат страната от политическата безизходица

The Times: Испанският премиер призова избирателите да изведат страната от политическата безизходица

9 Ноември 2019 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Испания поиска от избирателите вчера шанс да изведе страната от политическа парализа преди общите избори в неделя, пише британският вестник The Times .
Педро Санчес предупреди за опасностите, породени от политическата поляризация и засилването на крайната десница. Той също така изрази недоволството си, след като проучванията показват, че за пореден път никоя партия няма да си осигури мнозинство в 350-местното Национално събрание.
Безизходицата засили една от най-тежките кризи в Испания от десетилетия насам, като страната за четвърти път за четири години ще отиде на избори.
„Предлагам, ако в Конгреса не бъде постигната управленска сделка, партията с най-много гласове да бъде оставена да управлява“, каза той в интервю за El Pais. „Единственият начин да се гарантира, че ще има правителство, е да гласувате за Социалистическата партия. Всичко друго ще продължи безизходицата. "
През последните две седмици сепаратистката криза в Каталония подхрани подкрепата за крайно дясната партия „Вокс“, тъй като опасенията за запазване на единство в Испания нараснаха. В продължение на три седмици миналия месец имаше масови протести и насилие на улицата, след като девет сепаратистки лидери бяха осъдени на до 13 години затвор за опита за отцепване на Каталуния.
„Моля гражданите да излязат и да гласуват, защото трябва да се изправим срещу някои сериозни заплахи. Трябва да се изправим срещу духа на франкизма“, каза той в радио-мрежата Cadena Ser.
Партията „Вокс“ спечели 24 места по на миналите избори, но проучванията прогнозират, че в неделя тя ще спечели поне 40 места.
Социалистическата партия получи 123 места на изборите през април, но не успя да получи необходимите 176 места за мнозинство. Последните анкети показват, че както неговата партия, така и другата лява партия "Подемос" могат да загубят позиции.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Нервите на испанските партии са изпънати, след възхода на крайнодясната "Вокс"

El Pais: Нервите на испанските партии са изпънати, след възхода на крайнодясната "Вокс"

8 Ноември 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Мадрид. С наближаването на изборите в Испания, които ще се проведат на 10 ноември и ще бъдат четвъртите в страната от 2015 г., политическите съветници се опитват да докажат, че всичко е под контрол, пише мадридското издание El Pais
Но опитните политици знаят, че предизборните кампании винаги са белязани от несигурност и всяко събитие от последната минута може да промени дори и най-добре изготвените планове.
Социалистическата партия например беше щастлива с изхода от политическия дебат от 4 ноември и очакваше да завърши гладко своята кампания. Но това продължи кратко, след като временният премиер Педро Санчес направи противоречиво изказване за съдебната система, което му навлече гнева на испанските прокурори и беше принуден да поправи своите забележки.
Санчес втвърди тона си спрямо Каталуния в опит да привлече на своя страна десните и умерените гласоподаватели. Той заяви в радиоинтервю, че испанските прокурори разчитат на изпълнителната власт и затова всички заслуги, насочени към връщането на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон обратно в страната от Белгия, за да бъде съден за ролята си в референдума за независимост от 2017 г. ще са на правителството.
Прокурорите бяха толкова ядосани от неговите забележки, че тяхната най-голяма асоциация излезе с изявление, в което се казва, че решението да бъде предаден Пучдемон на испанските власти, в съответствие с европейската заповед за арест, издадена от Върховния съд зависи изцяло от белгийската съдебна система.

Факторът „Вокс“

Още един елемент от несигурността е неудържимия възход на „Вокс“ – крайнодясна партия, която първо влезе в правителството през декември 2018 г. с 12 места в парламента в Андалусия. На общите избори на 28 април 2019 г. те заеха 24 места в Конгреса на Испания и според статистическите данни, могат да удвоят този резултат на следващите избори на 10 ноември.
До скоро се вярваше, че Народната партия ще задържи по-голямата част от електората, който загуби през април, но каталунската криза изглежда е дала крила на крайнодясната „Вокс“, която сега е третата политическа сила в долната камара на испанския парламент. И това промени плановете на всички политически партии.
Факта, че другите кандидати отказаха да разговарят с лидера на „Вокс“ Сантяго Абаскал в телевизионния дебат на 4 ноември предизвика множество вътрешни дискусии в другите партии, които сега размишляват над това какво влияние ще окаже възхода на крайнодесните на техните собствени резултати.
След като игнорира Абаскал по време на дебата, Санчес сега опровергава предизборните обещания на „Вокс“ в своите последни митинги, където твърди, че неговата Социалистическа партия е единствената, която може да гарантира „смело правителство“, което ще се изправи срещу крайнодесните. Той казва, че „Граждани“ и Народната партия не биха могли да се опълчат на „Вокс“.
Междувременно партията на Пабло Иглесиас „Унидас Подемос“ отдава възхода на „Вокс“ на „икономическите политики“ на германския канцлер Ангела Меркел, бившия финансов министър на Испания Кристобал Монторо и на действащия ръководител на министерството на икономиката Надиа Калвиньо. Той още предложи борбата срещу крайнодесните да се извърши чрез социални политики за гражданите, които биха гласували за „Вокс“.
Всъщност някои опитни леви политици са притеснени, че Испания може да пострада от т.нар. „Френски ефект“ - когато ултранационалистите на Марин Льо Пен започнаха да се издигат, те получиха гласове не само от крайнодесните, но също така от комунистите и социалдемократите в страната.
Засега статистиката сочи, че Испания не е стигнала до този етап, но вече има притеснения за бъдещето, особено като се има предвид, че вота на 10 ноември може да е неокончателен, както през Април и да не помогне на страната да формира стабилно правителство.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): В навечерието на изборите: Мадрид изпраща хиляди полицейски служители в Каталуния

El Pais (Испания): В навечерието на изборите: Мадрид изпраща хиляди полицейски служители в Каталуния

7 Ноември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Барселона. Хиляди полицейски служители ще бъдат разположени на територията на Каталуния в неделя, за да гарантират сигурността на поредните предсрочни избори в Испания, съобщава електронното издание на националния ежедневник El Pais.
Властите в Мадрид искат да предотвратят всякакви потенциални нарушения в изборния ден, подобно на размириците, които белязаха улиците на големите градове в региона след присъдите на Върховния съд срещу каталунските лидери, участвали в процеса на едностранното обявяване на независимост през есента на 2017 г. Протести също бяха организирани в Барселона в началото на седмицата по време на посещението на испанското кралско семейство в каталунската столица за церемония по награждаване.
Източници, запознати с операцията, разкриха, че до 2500 служители на Националната полиция и 2000 служители на Гражданската гвардия ще патрулират по улиците в каталунските градове, за да възпрепятстват всякакви действия на насилие в деня на изборите.
Официални източници на испанското вътрешно министерство съобщиха за предвидено разполагане на около 3 000 полицейски служители, но според базирания в Барселона Център за координация по сигурността броят им ще бъде около 4 500.
Други 8000 членове на регионалните полицейски сили (Mossos d'Esquadra), ще гарантират реда в избирателните секции в североизточния регион. Източници на каталунската правоохранителна агенция заявиха, че патрули ще бъдат разположени във всеки избирателен участък в общини с население над 4000 души, което ще разшири оперативната способност на силите до краен предел.
Решението да се изпратят подкрепления в региона идва след уличните сблъсъци между активисти за независимост и привърженици на статуквото. В бурните събития, продължили около седмица, 600 души бяха ранени, 200 протестиращи бяха арестувани, а 28 бяха поставени под стража. Властите в Барселона оцениха щетите от демонстрацииите на над 2,5 милиона евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Социалистите водят в проучванията преди изборите в Испания

Reuters: Социалистите водят в проучванията преди изборите в Испания

4 Ноември 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанските социалисти водят в проучванията на общественото мнение преди парламентарните избори в страната на 10 ноември, но ще загубят две кресла в сравнение с предишния вот през април и отново няма да имат мнозинство, показва последната анкета на 40Db за вестник El Pais, предава Reuters.
Според проучването, Социалистическата партия ще спечели 121 места, в сравнение със 123 през април и нито левите, нито десните партии ще могат да формират мнозинство.
Анкетата показва още, че дясно-популистката партия „Вокс“ ще увеличи представянето си в сравнение с настоящия състав на парламента и ще има 46 депутати от сегашните 24.
Анкетата на 40Db също показа, че консервативната Народна партия ще спечели 91 места, спрямо 66 през април, докато дясноцентристката „Сиудаданос“ (Гражданите) ще се срине до 14 места от предходните 57.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): ИСРП води в проучванията преди изборите в Испания

El Pais (Испания): ИСРП води в проучванията преди изборите в Испания

4 Ноември 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Проучване на националния ежедневник El Pais показва, че Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес води в проучванията на общественото мнение преди изборите на 10 ноември, събирайки подкрепата на 27,2% от гласоподавателите. На второ място е Народната партия с 21,1%, следвана от „Вокс“ с 12,8%, „Унидас Подемос“ с 12,7%), „Граждани“ с 9%.
Според прогнозите, ПСРП ще бъде представена с около 116 депутати в следващия испански парламент, НП – с 94, „Вокс“ с 42, „Унидас Подамос“ с 36, а „Граждани“ с 19. За мнозинство и правото да номинира премиер са необходими 176 места в законодателния орган в Мадрид. Шанс за постигането на такова имат както десните партии (НП и „Вокс“), ако влязат в коалиция, така и левите (ИСРП, „Унидас Подемос“ и независими депутати). Реализирането на тези опции обаче засега изглеждат твърде съмнителни, коментират от редакцията.
Основните политически сили в Испания започнаха своите предизборни кампании в условия на все по-голямо разединение. Гласуването ще се проведе на 10 ноември и ще бъде четвъртото в рамките на четири години, като статистическите данни на различни агенции показват, че нито една политическа сила в страната няма да получи мнозинство в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испания се подготвя за избори в условия на все по-голямо разединение

Reuters: Испания се подготвя за избори в условия на все по-голямо разединение

1 Ноември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Каталуния. Основните политически сили в Испания започнаха своите предизборни кампании в условия на все по-голямо разединение, предава Reuters.
Изборите ще се проведат на 10 ноември. Това ще е четвъртият пореден вот в рамките на четири години, като статистическите данни показват, че никоя политическа сила в страната няма да получи мнозинство в парламента.
Лидерите на социалистическата и консервативната Народна партия се обвиняват взаимно за политическата парализа на страната в началото на предизборната кампания.
Действащият министър-председател, социалистът Педро Санчес призова хората в страната да излязат и да гласуват.
Според статистическите данни на испанския държавен Център за социологически проучвания, около 32% от гласоподавателите още не са решили за кого ще гласуват.
„Социалистическата партия е единствената политическа сила, която може да гарантира правителство в нашата страна“, заяви Санчес в опит да спечели гласовете на испанците, които още не са решили за кого да пуснат бюлетина.
Испания се намира в политическа криза откакто социалистите спечелиха изборите през април 2019 г., но не успяха да получат достатъчно голяма част от вота, за да формират правителство.
Пабло Касадо, лидер на Народната партия, нарече изборите референдум за Санчес, който според него „държи страната заложник“.
Консервативният лидер представя себе си като кандидат за „обединена Испания“ и заяви, че ще предприеме действия срещу сепаратизма в страната.
„Тора не може да остане дори още една минута като председател на Женералитета, докато още има насилие по улиците на Барселона“, заяви той, като имаше предвид ръководителят на Каталунското правителство Куим Тора, който се застъпва за независимост на автономната област.
По-рано в Каталуния започнаха бурни протести, след като девет сепаратистки лидери бяха осъдени за своята роля в инициирането на референдума за независимост от 2017 г. Стигна се и до множество сцени на насилие.
Последните статистически данни показват известен превес на социалистите, откакто започнаха демонстрациите. Междувременно десните партии започнаха да приемат все по твърда позиция срещу сепаратизма в Испания.
Крайнодясната партия „Вокс“ е на път да удвои броя на депутатите си в парламента, според данните, което ще я превърне в третата политическа сила в страната.
В предизборен митинг, нейният лидер Сантяго Абаскал описа положението в Каталуния като извънредна ситуация. Той добави, че ако стане министър-председател, първото му решение като такъв ще бъде издаването на заповед за ареста на Тора.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Десетки хиляди протестираха против независимост на Каталуния

AFP: Десетки хиляди протестираха против независимост на Каталуния

27 Октомври 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Барселона. Десетки хиляди хора протестираха за испанското единство, организирайки контра митинг в Барселона ден, след като 350 хиляди привърженици на каталунската независимост проведоха мащабен протест срещу присъдите на девет регионални лидери, предава AFP.
Според оценката на полицията около 80 хиляди души са преминали през Барселона, развявайки испански и каталунски знамена и скандирайки "това е достатъчно" и "улиците принадлежат на всички", за да се противопоставят на твърдението на сепаратистите, че "улиците винаги ще бъдат наши".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“: Протестите в Каталуния завършиха със сблъсъци с полицията

„Интерфакс“: Протестите в Каталуния завършиха със сблъсъци с полицията

27 Октомври 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Барселона. Мащабните протести за независимост в испанската автономна област Каталуния завършиха със сблъсъци между демонстрантите и полицията, предава руската информационна агенция “Интерфакс“.
Протестиращите са хвърляли бутилки, камъни и други предмети срещу изпратените части на полицията, а по-късно се появиха кадри, които показват как органите на реда се опитват да разпръснат тълпата.
Демонстрацията беше организирана от Комитетите за отбрана на републиката, които се застъпват за радикални методи за борба за отделяне на Каталуния от Испания. По-рано с подкрепата на тази организация железопътният и автомобилният трафик в автономната област бяха блокирани, а протестиращите се опитаха да щурмуват местния парламент.
Протестите се провеждат в Барселона от 14 октомври. Те започнаха, след като испански съд издаде присъди за политиците, организирали през 2017 г. референдума за независимост на Каталуния. Мирните демонстрации бързо ескалираха и се стигна до сблъсъци с полицията. Според официални данни до този момент в тях са пострадали над 600 души, цивилни и полицаи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицията използва сила срещу протестиращите в Барселона

ТАСС: Полицията използва сила срещу протестиращите в Барселона

26 Октомври 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Барселона. Служителите на реда използваха сила, за да разпръснат протестиращите за независимост на Каталуния в близост до централния щаб на Националната полиция в Барселона, съобщи испанският вестник El Pais, цитиран от TACC.
Според изданието по улиците между протестиращите и служителите на реда започнали сблъсъци.
На 14 октомври Върховният съд на страната постанови тежки присъди по делото с каталунски политици, участвали в организирането на референдума за независимост през 2017 година. Те бяха осъдени на 9 до 13 години затвор.
Тогава в Каталуния започнаха демонстрации на привърженици на отцепването на региона от Испания, като често действията завършват със сблъсъци с полицията. Демонстрантите блокираха пътища, железопътни линии, блокираха достъпа до летището в Барселона, изгориха контейнери за боклук и разбиха витрини и кафенета. В резултат на това близо 600 души пострадаха само за седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около 350 хиляди протестират за независимост на Каталуния

AFP: Около 350 хиляди протестират за независимост на Каталуния

26 Октомври 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Барселона. Около 350 000 души се събраха в центъра на Барселона в събота, носейки знамена за независимост в поредния масов протест срещу тежките присъди на девет сепаратистки лидери, предава AFP.
Броят на участниците е съобщен от местната полиция, след като протестиращите бяха заели широк булевард, минаващ между брега на морето и базиликата Саграда Фамилия, която отново беше затворена за посетители.
Каталуния бе обхваната от протести след тежките присъди, издадени от Върховния съд на 14 октомври срещу девет регионални политици за участието им в организирането на референдума, обявен от правителството за незаконен и последващото едностранно обявяване на независимост , които отприщиха вълна от демонстрации, преминаващи често в насилие, а полицията отговори със сълзотворен газ и гумени куршуми.
Кризата започна преди две години, когато регионът организира забранен референдум на 1 октомври, който бе помрачен от полицейско насилие, след което бе обявена краткотрайна независимост, която предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Педро Санчес направи изненандваща визита в Барселона, но не се срещна с Куим Тора

El Pais (Испания): Педро Санчес направи изненандваща визита в Барселона, но не се срещна с Куим Тора

22 Октомври 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Испания Педро Санчес (ИСРП) направи изненадваща визита в Барселона, която не бе включена в официалния му дневен ред, но не се срещна с председателя на Женералитата на Каталуния Куим Тора, отбелязват в редакцията на националния ежедневник El Pais.
Испанският лидер беше в Барселона само няколко часа и се върна в Мадрид, без да дава пресконференция. В Барселона той не потърси контакт с каталунския лидер, макар миналия уикенд Санчес да остави без отговор телефонните обаждания на Тора.
Санчес поиска от Тора недвусмислено осъждане на насилието по улиците, което бе наблюдавано в Барселона и други големи каталунски градове през последната седмица, след решението на Върховния съд да осъди деветима сепаратистки лидери на затвор до 13 години за едностранния опит за обявяване на независимост на региона през есента на 2017г.
Санчес обаче се срещна с високопоставени служители на Националната полиция и по-късно посети ранените полицаи, настанени в две болници, където той бе освиркан. Според съобщение на правителството Санчес е благодарил на хоспитализираните полицаи за приноса им за овладяване на кризата с обществения ред в Каталуния, като същевременно е призовал за „голямо търпение". „Кризата не е приключила, ще трябва да бъдем упорити", цитира изданието думите на испанския премиер.
Няколко стотици привърженици на независимостта протестираха срещу посещението на Санчес пред централата на делегацията на испанското правителство в Барселона, където те седнаха с плакати с надписи: „Испания, седни и говори“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Протестите в Барселона – хиляди излязоха по улиците на каталунската столица за седма поредна нощ

ZDF: Протестите в Барселона – хиляди излязоха по улиците на каталунската столица за седма поредна нощ

21 Октомври 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Барселона. За седма поредна нощ хиляди излязоха по улиците на каталунската столица Барселона, но за разлика от предходните, последният протест премина спокойно и без инциденти, предава германският телевизионен канал ZDF.
Уточнява се, че участниците в демонстрацията са се събрали пред централното полицейско управление за т.нар. седящ протест. Както и в предходните дни, демонстрантите скандираха „Свобода за политическите затворници“ и „Вън окупаторите“. Правоохранителните органи не съобщават за безредици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Най-малко 288 полицейски служители са пострадали в Каталуния

ТАСС: Най-малко 288 полицейски служители са пострадали в Каталуния

20 Октомври 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Най-малко 288 служители на реда са пострадали от началото на протестите в Каталуния на 14 октомври срещу присъдите на каталунски политици, участвали в организирането на референдум за независимост. Това съобщи в неделя испанското Министерство на вътрешните работи, цитирано от TACC
Според ведомството са задържани общо 194 души. По време на безредиците са повредени 267 полицейски автомобила.
От началото на протестите са пострадали около 600 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Полицията в Барселона стреля с гумени куршуми по протестиращите

РИА Новости: Полицията в Барселона стреля с гумени куршуми по протестиращите

20 Октомври 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Барселона. Полицията в Барселона започна да използва специално оборудване за разпръскване на радикалните протестиращи, след като младежи са нападнали служители на аварийните служби в града, съобщава РИА Новости.
Протестиращите отново започнаха да издигат барикади по улиците в близост до сградата на Националната полиция на Каталуния. За изграждането на преградите са били използвани дъски, отломки и павета.
По-рано по време на бунтовете част от тези барикади бяха запалени, като на мястото на демонстрациите пристигна пожарната, която след това е била нападната от протестиращите. Това е провокирало незабавен отговор от страна на органите на реда, които са използвали десетки гумени куршуми за разпръскването на тълпата. Аварийните служби все пак са успели да изгасят пожарите.
На 14 октомври в автономната област на Испания Каталуния започнаха масови митинги и бунтове, придружени с блокиране на пътища и железопътни линии. Те бяха предизвикани от решението на испанския Върховен съд да издаде тежки присъди на девет политици, участвали в референдума за независимост от 2017 г.
По време на безредиците в Каталуния по-рано най-малко 182 души бяха ранени, а повече от 80 души бяха задържани от полицията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Каталундският лидер Ким Тора заяви, че сепаратисткото движение има мирни цели

ТАСС: Каталундският лидер Ким Тора заяви, че сепаратисткото движение има мирни цели

19 Октомври 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Барселона. Движението в подкрепа за независимостта на испанската автономна област Каталуния има мирни цели, заяви ръководителят на местното правителство Ким Тора, предава TACC.
„Ние призоваваме за отговорност, насилието не е нашият метод, методът ни е демокрация“, заяви Тора.
"Призоваваме действащият премиер на Испания (Педро Санчес) да седне на масата за преговори за диалог", добави той.
Ким Тора заяви още, че вярва, че трябва да бъде постигнато "демократично решение“ на кризата в Каталуния.
По-рано в испанската автономна област се проведоха бурни демонстрации, които прерастнаха в безредици. Митингите започнаха, когато Върховният съд в Испания осъди на лишаване от свобода до 13 години каталунските политици, участващи в организирането на референдума за независимост от 2017 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Десетки арестувани и повече от сто пострадали след протестите в Барселона

ТАСС: Десетки арестувани и повече от сто пострадали след протестите в Барселона

19 Октомври 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Барселона. Общо 152 души са пострадали, а 52 са били задържаните след масовите бунтове в Каталуния, предизвикани от задържането на сепаратистки лидери от испанските власти, предава TACC.
Властите в Барселона работят за отстраняването на последиците от погромите в центъра на града. Полицията блокира няколко улици в района на „Плаза Каталуния“, за да осигури безпрепятствен достъп до автомобилите на аварийните служби.
Недалеч от епицентъра на безредиците, спирки и павилиони са били разбити. На места има извадени павета, които радикалните демонстранти хвърляха срещу силите на реда, информира кореспондент на ТАСС.
Въпреки това кафенетата и магазините работят в центъра на града, туристите се разхождат по улиците, а градският транспорт се движи нормално.
Общата стачка се проведе в Барселона, паралелно с мирна демонстрация, като по-късно се появи информация за сблъсъци със служители на реда в близост до Националната дирекция на полицията. 152 души са ранени в Барселона, 52 души са задържаните по последни данни.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: По време на протестите в Каталуния са пострадали повече от 35 души

ТАСС: По време на протестите в Каталуния са пострадали повече от 35 души

18 Октомври 2019 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Барселона. Най-малко 35 души са ранени само в петък в Каталуния по време на различни протести на привържениците на независимостта на региона, съобщава испанският вестник El Pais, цитиран от TACC.
Според вестника мнозинството от ранените - 25 души, са пострадали в Барселона.
В Каталуния започна обща стачка. Многобройни митинги се провеждат в различни градове на региона, но най-големите демонстрации се проведоха в столицата на автономията. Митингът пред полицейското управление в центъра на Барселона прерасна в сблъсъци между служители на реда и протестиращи. Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, които хвърляха бутилки и фойерверки срещу полицаите.
Над 200 служители на реда са пострадали от началото на протестите на 14 октомври в Каталуния. Това съобщи в петък на пресконференция изпълнителният директор на испанското министерство на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка.
„128 души бяха задържани“, Той добави, че "207 служители на реда" са получи различни наранявания по време на демонстрациите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Обща стачка парализира Барселона

The Wall Street Journal: Обща стачка парализира Барселона

18 Октомври 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Барселона. Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка, парализирайки града, пише The Wall Street Journal.
Протестите доведоха до принудително затваряне на прочутата базилика Саграда Фамилия на фона на подновените призиви за отделяне на Каталуния от Испания.
Последната вълна на вълнения, предизвикана от тежките присъди на сепаратистки лидери по-рано тази седмица, направи дългогодишния въпрос за независимостта на Каталуния отново централен за политическия дебат в Испания, на фона на предстоящите поредни извънредни парламентарни избори на 10 ноември.
Масови демонстрации, започващи от различни части на Каталуния, се събраха в регионалната столица Барселона, блокирайки големи булеварди на фона на голямо полицейско присъствие. Досега са отменени 57 полета на барселонското летище “Ел Прат”
Пред най-известния символ на града, Саграда Фамилия, стотици протестиращи, носещи каталунски знамена се събраха, за да призоват за освобождаване на осъдените политически лидери, скандирайки "Нашата присъда е независимост!" . В отговор на протеста управата на базиликата заяви, че ще затвори за деня.
В петък бе отбелязан петият и най-голям ден на протест, след като Върховният съд на Испания в понеделник осъди девет каталунски сепаратистки политици на между 9 и 13 години затвор заради тяхната роля в обявения за незаконен референдум за независимост през 2017 г.
Засега днешните протести са мирни, но предишните дни бяха белязани от актове на насилие и вандализъм. В Барселона протестиращите и полицията се сблъскаха трета поредна вечер в четвъртък. Властите твърдят, че поне 350 души са ранени и над 80 са задържани от понеделник насам.
Каталуния, регион от 7,5 милиона души, е най-богатият в Испания и отдавна е обхванат от сепаратистки настроения. Той има свой собствен език и значителна степен на самостоятелност по отношение на здравеопазването и образованието и също така контролира собствените си полицейски сили.
Обновените призиви за независимост подлагат на изпитание подхода към кризата на действащия премиер Педро Санчес, който подкрепи диалога със сепаратистите от областта.
Регионалният лидер на Каталуния Ким Тора призова за втори референдум за независимостта на Каталуния. В интервю за The Wall Street Journal в петък той заяви, че очаква повече отстъпки от Мадрид.
„Смятам, че Испания трябва да чуе този протест за справедливост и свобода и трябва да направи политическо предложение“, каза той. „Абсолютно необходимо е новото испанско правителство, което дойде на власт след изборите, да осъзнае, че без да чуе гласа на Каталуния, Испания не може да бъде управлявана.“
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон прекара един ден в белгийски арест, след като се предаде в четвъртък заради европейска заповед за ареста му, издадена от испанските власти. Той бе освободен в петък, в очакване на решение на белгийските власти на 29 октомври дали да бъде екстрадиран. Миналата година белгийски съд отказа подобно искане за екстрадиция от испанските власти. Пучдемон избяга в Белгия след непризнатия референдум през 2017 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Барселона се провежда демонстрация пред сградата на  Националната полиция

ТАСС: В Барселона се провежда демонстрация пред сградата на Националната полиция

18 Октомври 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Барселона. Привържениците на независимостта на Каталуния са блокирали еднокилометров участък от улица „Виа Лаетана“, който води от площад „Каталуния“ към брега. Както съобщава кореспондентът на ТАСС, условен център на демонстрацията е сградата на местната администрация на Испанската национална полиция.
Демонстрантите скандират лозунги срещу испанската полиция и хвърлят леки гумени топки или пластмасови бутилки към сградата. Служители на реда и бронирани полицейски коли са разположени от двете страни на сградата на полицията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Протестиращи се събраха на площада пред Саграда Фамилия в Барселона

ТАСС: Протестиращи се събраха на площада пред Саграда Фамилия в Барселона

18 Октомври 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Барселона. Митингът на привържениците на независимостта на Каталуния започна на площада пред църквата на Светото семейство (Саграда Фамилия) в Барселона. Това съобщи кореспондент на ТАСС от мястото на събитията.
Протестът е част от общата стачка, която започна в сутрешните часове на деня в цяла Каталуния.
Около хиляда протестиращи се се събрали пред църквата. В същото време вратите й остават отворени за посетители, уверява агенцията.
Участниците в общата стачка в Каталуния протестират срещу присъдата на Върховния съд на Испания срещу каталунските политици, участвали в организирането на референдума за независимост през 2017 г. Основната демонстрация ще се проведе в Барселона от 17:00 местно време (18:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Безредиците в Каталуния – разединение в Барселона, раздразнение в Мадрид (Коментари в испанската преса – Агенция „Фокус“)

Безредиците в Каталуния – разединение в Барселона, раздразнение в Мадрид (Коментари в испанската преса – Агенция „Фокус“)

18 Октомври 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Барселона. Въпреки призива за отказ от насилие, в Барселона отново се стигна до безредици, а от сутрешните часове на деня Каталуния е парализирана от обща стачка. По-късно днес хиляди ще се присъединят към „Марша за свобода“ в регионалната столица.
Това бе четвъртата поредна вечер от вълната улични протести и безредици, след като Върховният съд в Мадрид в осъди деветима сепаратистки лидери на затвор до 13 години. В резултат десетки бяха арестувани, а стотици потърсиха медицинска помощ. Събитията внесоха напрежение в регионалния парламент, където партиите останаха разделени по въпроса какви мерки да се предприемат за нормализиране на обстановката. Председателят на Женералитата Куим Тори дори призова за „повторно упражняване на правото на самоопределяне “ и „валидиране на независимостта“, но предложението му бе посрещнато не с аплодисменти, а с оглушителна тишина. Същевременно от Мадрид министър-председателят Педро Санчес настоя Тора и други сепаратистки лидери публично да осъдят насилието, като предупреди, че „няма да позволя насилието да надделее над социалната хармония“. Темата е водеща в испанската преса, а Агенция „Фокус“ представя някои от коментарите в печатните издания в страната.Председателят на Женералитата на Каталуния Куим Тора е подложен на засилен натиск да отговори на вълненията в североизточния регион, които ескалираха след присъдата на Върховния съд срещу деветима политици на Барселона за ролята им в провеждането на референдума и последвалото едностранно обявяване на независимост на областта през есента на 2017 г., съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Тора изчака чак до полунощ в сряда вечер, за да осъди изрично бурните протести, които предизвикаха размирици в цяла Каталуния, най-вече в Барселона, където демонстрантите блокираха пътища, подпалиха контейнери за отпадъци и прекъснаха работата на градското летище „Ел Прат“.
Но въпреки сътресенията,в четвъртък вечер Тора реши да застане начело на протестния марш срещу решението на Върховния съд.
Испанският премиер Педро Санчес (СДПИ) призова Тора и други сепаратистки лидери публично да осъдят насилието, като заявиха на пресконференция: „Ще определим нашия отговор според действията и решенията на лидери за независимост. Няма да позволя на насилието да надделее над социалната хармония“.
По същото време протестиращите вилнееха в центъра на Барселона. В резултат бяха арестувани 33-ма души, а над 100 потърсиха медицинска помощ.
Тора обаче изглежда реши да използва уличните протести срещу решението на Върховния съд, за да създаде инерция за движението за независимост, въпреки че по-малко от 10% от каталунците смятат, че това е правилният път, според проучванията на регионалното правителство. Всъщност много от съветниците на Тора бяха много по-категорични относно осъждането на насилието.
В крайна сметка каталунският лидер реши най-накрая да критикува уличните вълнения в кратко телевизионно обръщение. „Движението за независимост не е и никога не е означавало насилие. Винаги сме осъждали и ще осъждаме насилието. Не можем да допуснем групи от инфилтратори и провокатори да разрушат образа на движението за независимост, не можем да попаднем в капана“, цитира изданието думите на Тора, който обвини външни лица за безредиците.
Но забавеният отговор на Тора срещу насилието предизвика подновени призиви за оставката му. На извънредно заседание в четвъртък лидерът на каталунския клон на Социалистическата партия Микел Айдта заяви, че Тора „поставя [каталунската] независимост над социалната хармония“, поради което трябва да насрочи провеждането на нови избори. Този призив бе подкрепен от председателя на дясноцентристката партия „Граждани“ Лорена Ролдан, която заяви, че Тора трябва да „спре да заблуждава каталунския народ“.
Тора от своя страна отказа да се оттегли и заяви, че ще продължи да се бори за независима каталунска република. „Ще защитавам до края на този мандат правото си на самоопределение. Ще го направим отново“, увери каталунският лидер.


Председателят на Женералитата на Каталуния Куим Тора остана сам в призива си за провеждане на нов референдум за независимост, коментират в редакцията на вестник La Vanguardia, едно от водещите издания в североизточния испански регион.
Предложението, което Тора отправи към парламента в Барселона, се оказа малко или повече „личен проект“ – дори и партиите, които подкрепят правителството му, не възприеха позитивно идеята. Дори обратното, подчертава изданието.
Призивът за „повторно упражняване на правото на самоопределяне “ и „валидиране на независимостта“ бе посрещнат не с аплодисменти, а с оглушителна тишина. „Това приключи“, „трябва да мине“, „няма как да се стигне до избори“, бяха само някои от фразите, произнесени от високопоставени привърженици на каталунската независимост.


В ранните часове на деня групи протестиращи блокираха няколко пътища в североизточния регион Каталуния, които свързват Испания със съседна Франция, съобщава мадридският ежедневник El Periodico. Действията им са част от общата стачка, обявена в областта. Уточнява се, че движението към границата с Франция е отрязано в двете посоки.
Общественият транспорт в Каталуния предоставя ограничени услуги – в първите часове от общата стачка движението на метрото, автобусите и влаковете в столицата Барселона се осъществява нормално. Съобщава се, че няма изрични предприети действия по летищата в региона.


Насилието, разгърнато по улиците на Барселона през последните няколко нощи, връща каталунската икономика към нивата от октомври 2017 г., когато едностранното обявяване на независимост породи такава несигурност, че страни като Обединеното кралство и САЩ посъветваха своите граждани да изтеглят бизнеса си от североизточния испански регион, пише испанският национален ежедневник El Mundo.
След вълната от безредици, снимки от която обиколиха света, бизнес общността в Каталуния повиши глас, за да предупреди за дългосрочните последствия от ескалация на напрежението.
Протестите и отприщеното насилие заплашва с „унищожаване" на каталунската икономика, предупредиха асоциациите, които обединяват цялата бизнес структура, базирана в Каталуния: от най-големите финансови институции, модни или компании за хранителни стоки, до средни и малки фирми от всички сектори. Призивите са за „избягване на унищожаването на капитала“, натрупан от каталунското общество. В тази връзка към регионалното правителство в Барселона бе отправен призив да спре да насърчава случващото се и да съдейства за прекратяването на всички видове насилие.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания отива към четвърти избори за четири години

El Pais: Испания отива към четвърти избори за четири години

20 Септември 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е по-близо от всякога до четвъртите си общи избори за толкова години, след като политическите партии не успяха да постигнат управленска сделка след нерешителните парламентарни избори на 28 април. Въпреки месеците преговори не бе постигнато споразумение между Социалистическата партия (СП), която спечели най-много депутати на вота през април, но не успя да получи мнозинство, и нейния най-вероятен партньор – ляво-популистката Унидас Подемос. Действащият премиер Педро Санчес също не успя да сключи какъвто и да е договор с двете други най-големи партии в политическия спектър на Испания - консервативната Народна партия (НП) и дясноцентристката Сиудаданос (Граждани), пише вестник El Pais.
След установена процедура, през последните два дни кралят на Испания Фелипе VI се среща с лидерите на партии с конгресно присъствие, за да провери дали Санчес има достатъчно подкрепа сред депутатите в долната камара на парламента на Испания, за да бъде гласуван отново на поста си като министър-председател.
След завършването на кръга от срещи, говорителят на Конгреса Меритсел Бате отиде да се срещне с краля, за да го запознае със заключенията си. След тази среща кралския домпусна официално изявление, в което казва, че кралят няма да представи свой кандидат. Според документа, Фелипе VI, „стигна до заключението, че няма кандидат, който да разчита на необходимата подкрепа в Конгреса на депутатите, които да му дадат доверието си“.
Ако не станат някакви изненади в последния момент, парламентът ще бъде разпуснат следващата седмица, а новите избори ще се проведат на 10 ноември.
Последният момент, когато може да се проведе заседание за инвеститура може да се проведе до полунощ на 23 септември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Битката за съставяне на правителство в Испания завърши с пълно фиаско

El Pais (Испания): Битката за съставяне на правителство в Испания завърши с пълно фиаско

18 Септември 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Четиримесечната историческа битка за съставянето на ново правителство на Испания приключи с огромно фиаско – и затова действащият премиер Педро Санчес (ИСРП) се примири с факта, че гражданите на страната ще бъдат отново призовани на избори на 10 ноември, отбелязва националният ежедневник El Pais.
Това ще бъдат вторите общи избори за последните седем месеца и четвъртите за четири години, безпрецедентен случай в Европа, който бележи провал на поколение политици, категорични са от редакцията. След провала започна и битката за разпределение на вината. Три от най-големите партии в страната обвиниха за ситуацията Испанската социалистическа работническа партия и увериха, че от самото начало политическата сила се е стремяла именно към подобен сценари. На свой ред Санчес хвърли вината върху всички останали партии, най-вече върху „Подемос“, която – съгласно думите му, „блокира избирането на премиер-социалист за четвърти път“. Той избегна всякакъв вид самокритика и призова испанците да се произнесат „още по-ясно“, отколкото на изборите през април, и да му дадат по-голямо мнозинство в парламента.
Така се стигна до ситуацията, в която във вечерните часове на вторник крал Фелипе VI обяви в изявление, че няма достатъчно подкрепа за свиква поредната сесия за избиране на премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Партийните лидери в Испания с последни опити да формират правителство преди изтичането на крайния срок

Reuters: Партийните лидери в Испания с последни опити да формират правителство преди изтичането на крайния срок

17 Септември 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият премиер на Испания Педро Санчес проведе редица телефонни разговори с лидерите на партии в страната във вторник, в опит да излезе от политическия застой и да избегне четвърти парламентарни избори за последните четири години, предава Reuters.
Но неназован източник на британската агенция, запознат с хода на преговорите, се съмнява в шансовете да се постигне договорка.
Четвъртата по големина икономика на еврозоната е в политически вакуум след нерешителните избори през април, в които Социалистическата партия на Санчес спечели най-много места, но не успя да осигури мнозинство.
Но тъй като крайният срок за формиране на правителство наближава - и ако парламентът не потвърди Санчес като премиер до следващия понеделник, Испания ще проведе още един вот през ноември – политическото маневриране засили скоростта си, отбелязва „Ройтерс“.
Лидерът на социалистите е позвънил на лидера на дясноцентристката „Сиудаданос“, лидера на ляво-популистката „Унидас Подемос“ Пабло Иглесиас и лидера на дясноцентристката „Народна партия“ Пабло Касадо, за да научи дали има вероятност да подкрепят кандидатурата му да бъде потвърден като министър-председател, съобщава източник от неговата фракция.
„Амбицията на Педро Санчес е да формира законодателната власт, без да се налага да ходи на избори“, каза източникът.
Партийните лидери обаче прекараха повече време публично да се обвиняват един друг за безизходицата, отколкото в преговори през последните месеци, а източникът, близък до разговорите, поставя под съмнение шансовете за сделка в последните дискусии.
„Искаше да покаже, че са се опитвали до края“, казва събеседникът на агенцията.
В хода на телефонния им разговор, Иглесиас е казал на Санчес, че не е променил позицията си и че ако действащият премиер не се съгласи на пълноправна коалиция, той няма да го подкрепи, съобщават източници и от Социалистическата партия и от „Унидас Подемос“.
Санчес от месеци казва, че Подемос ще бъде неговият предпочитан партньор, но отхвърли идеята за подобна коалиция.
Междувременно Касадо отново повтори нежеланието си да подкрепи Санчес като премиер, заяви източник от социалистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Парламентът в Мадрид възобновява работа на фона от заплахата за нови избори

El Pais (Испания): Парламентът в Мадрид възобновява работа на фона от заплахата за нови избори

9 Септември 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Тази седмица парламентът в Мадрид възобновява работата си след лятната почивка, но на фона на заплахата от необходимостта от провеждането на нови избори в страната, отбелязва испанският национален ежедневник El Pais.
Приближаването на крайния срок за съставяне на правителство – 23 септември – приближава, и ако такова не бъде договорено, Мадрид ще бъде принуден да обяви ново гласуване. Ситуацията възпрепятства работата на всички партии в парламента и най-вече на председателя на органа Меритксел Батет, обвиняван от мнозина в защита на опозицията. Въпреки сложното положение той обаче изрази надежда за повече „нормалност“ в седмицата на първите заседания след ваканцията на парламента.
Двете камари на парламента бяха разпуснати на 5 март за свикване на избори. След тях обаче не бе договорено съставянето на правителство. Уточнява се, че първото заседание на законодателния орган в Мадрид е насрочено за сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Действащият премиер на Испания Педро Санчес: Има трети вариант освен изборите и коалицията

Действащият премиер на Испания Педро Санчес: Има трети вариант освен изборите и коалицията

3 Септември 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият премиер на Испания Педро Санчес се надява, че настоящата политическа безизходица ще бъде решена без нужда от повторни общи избори. В интервю за вестник El Pais, което даде в Ла Монклоа, седалището на испанското правителство, лидерът на Социалистическата партия (СП) сериозно защити „трети път“, който също ще заобиколи опцията за коалиция с левичарите Унидас Подемос.
Санчес, който ще представи последното си предложение във вторник в Мадрид, заяви, че то се основава на обща прогресивна програма, която трябва да му позволи да осигури достатъчно парламентарна подкрепа, за да бъде потвърден като нов премиер на Испания. Той оглавява действаща администрация от изборите на 28 април, които СП спечели, но без мнозинство за съставяне на правителство. Сесията за инвеститура, проведена през юли, завърши с поражение, когато Санчес не успя да привлече нужните 176 гласа. Това от своя страна предизвика отброяване до новите избори, което завършва на 23 септември. Новият вот ще се проведе през ноември и ще бъде четвъртият за четири години.
Според лидерът на социалдемократите последните 12 месеца от парламентарното сътрудничество с Унидас Подемос са били много положителни, тъй като са довели до неща като бюджетен план, който и двете леви групи подкрепят. Бюджетният план обаче не мина през Конгреса и това предизвика предсрочните избори на 28 април.
„Тези избори не бяха резултат от несъгласие между СП и Унидас Подемос, а решение на Народната партия [НП], „Сиудаданос“ и каталунски сецесионистки групи, които всички гласуваха заедно срещу бюджета“, казва Санчес.
Действащият премиер настоява, че все още има време преди 23 септември да се договорят основните точки на обща прогресивна програма и отбелязва, че администрациите му винаги са включвали независими министри с доказан опит.
Но Санчес не смята, че е възможно връщане към идеята за коалиция, каквато все още иска Унидас Подемос, защото, както казва той, такъв ръководен екип не би имал сплотеност въз основа на предишни разговори, които е водил с лидерите на левицата.
Санчес защитава прогресивната изпълнителна власт, която няма да разчита на сепаратистки партии за своята законодателна работа и отбелязва, че подкрепата за сецесията е на най-ниското ниво от 2017 г., според последните проучвания.
„Няма причина защо трябва да проведем избори“, настоява той, като предупреждава, че не всичко зависи изцяло от Социалистическата партия. И дори в крайна сметка испанците да отидат на избори, той казва, че ще изберат да гласуват за стабилност, която според него може да бъде осигурена само от неговата партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Дясната коалиция формира правителство в Мадрид

El Pais: Дясната коалиция формира правителство в Мадрид

15 Август 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Изабел Диас Аюсо стана новият регионален премиер на Мадрид в сряда след двудневен дебат в местния парламент, пише левичарското испанско издание El Pais, като посочва, че испанската столица за първи път е управлявана от коалиционно правителство – това на дясноцентристките „Народна партия“ и „Суидаданос“ („Гражданите“) с подкрепата на дясната „Вокс“. Същият формат първо бе използван за формирането на правителство на най-големия автономен регион Андалусия.
„Предизвикателство, чест и привилегия е да председателствам първото коалиционно правителство“, заяви Аюсо. „Ръководителите на отдели от едната страна ще трябва да предприемат мерки от другата страна и обратно. Това ще бъде чудесно упражняване на отговорност, здрав разум и уважение към гражданите“. Лидерите на леви партии в сряда поставиха под въпрос много от плановете на Аюсо за предстоящия мандат и й припомниха историята на корупционни случаи в Народната партия.
Коалиционното споразумение бе постигнато два месеца и половина след регионалните избори на 26 май и отразяват сложността на испанската политика след появата на нови фракции, като „Вокс“, „Сиудаданос“ и радикално-лявата „Подемос“.
В сряда Аюсо каза на депутатите в парламента на Мадрид, че ще изпълни програмните споразумение с „Гражданите“ и „Вокс“ „в тяхната цялост“. Тя се нуждае от гласовете на тези партии, за да поддържа мнозинството си.
Това публично изявление беше искане на „Вокс“, тъй като не съществува подписан документ след отказа на Сиудаданос да се ангажира директно с дясната партия.
Лидерите на левите партии поставиха под въпрос много от плановете на Аюсо за предстоящия мандат и припомниха корупцията в Народната партия.
„Намаляването на данъците за сметка на увеличаването на дълга, както прави [вашата партия], без да подобрява публичните услуги, беше грешка и ще продължи да бъде така“, каза Анхел Габилондо от Социалистическата партия (СП).
Изабел Сера от крайно лявата Унидас Подемос направи по-лична бележка и попита Аюсо дали смята, че ще мине много време, преди да бъде преследвана заради предполагаемата й роля в дело, свързано със заем за баща си, който остана неплатен.
Междувременно, Росио Монастерио от „Вокс“ не пропусна да припомни на НП и „Суидаданос“, че са на власт, за да „изчистят помийната яма“ и отново направи призив за опростяване на правителството (което всъщност ще се увеличи от 9 до 13 департамента). „Ние сме наясно с нашата политическа сила в това събрание. Само чрез съюз с париите, които защитават същата концепция да бъдем свободни и да бъдем себе си можем да предотвратим влизането на лявото в институциите“.
„Вашият страх не е да загубите свободата си, вашият страх е да загубите властта“, заяви Габилондо, като се позова на факта, че НП управлява региона без прекъсване от 1995 година. На изборите на 26 май социалистите получиха повече места – 37 срещу 30, но подкрепата от „Суидаданос“ и „Вокс“ позволи на дясно-центристите да останат на власт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Сто дни след изборите Испания все още не е близо до формиране на правителство

El Pais: Сто дни след изборите Испания все още не е близо до формиране на правителство

8 Август 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Изминаха 100 дни от парламентарните избори в Испания на 28 април и все още няма никакви сигнали, че действащият премиер Педро Санчес е по-близо до постигане на сделка за формиране на управляваща коалиция, която ще му позволи да се върне официално на поста министър-председател, пише левичарското испанско издание El Pais.
Лидерът на Социалистическата партия (СП), спечелила най-много гласове на вота през април, е далеч от мнозинство, което означава, че се нуждае от подкрепата на други партии, за да продължи да изпълнява длъжността премиер на Испания.
Санчес не успя да осигури нито абсолютно мнозинство, нито обикновено мнозинство в първия си опит през юли, след като преговорите с „Унидас Подемос“ (коалиция между Подемос и Обединената левица) се провалиха и последните решиха да се въздържат в двата кръга на гласуване.
Социалистите, които имат 123 места в Конгреса, зависят от подкрепата на 40 депутати на Унидас Подемос, но двете партии не успяха да постигнат управленска сделка, въпреки месеците преговори.
Санчес предложи на партията място за заместник министър-председател, както и министерства на здравеопазването, жилищата и равенството, но лидерът на Унидас Подемос Пабло Иглесиас поиска ролята на вицепремиера за социалните права и равенството, както и министерствата на здравеопазването, труда и науката и университетите – искане, което Санчес отхвърли.
Отношенията между СП и Унидас Подемос останаха обтегнати след провалените преговори, а източници от Ла Монклоа, седалището на централното правителство, казват, че в момента няма контакт между двете страни.
Сега Санчес се опитва с нова стратегия, за да спечели подкрепата на партията за борба с икономиите: вместо коалиционно правителство, действащият премиер иска да постигне споразумение за правителствените програми. Като част от тази стратегия Санчес се среща с женски асоциации, екологични групи, организации, които се борят срещу обезлюдяването и активистите в образованието. Но Унидас Подемос остават подозрителни. Депутатът от фракцията Пабло Ешеник написа в съобщение в „Туитър“: „Или държа 100% власт с 20% от гласовете и 35% от местата, или тласкам Испания към нови избори. Това продължава да е последният ултиматум на Педро Санчес. Всичко останало е само декорация“.
Ако Санчес не успее да постигне разбирателство с Унидас Подемос до втория потенциален вот през септември, Испания ще проведе нови избори през ноември. Това ще бъде четвъртият подобен вот за испанците в последните четири години и петите избори само през тази година.
СП призова дясноцентристките Народна партия (НП) и „Сиудаданос“ (Гражданите) да се въздържат при гласуването през юли, за да сложат край на политическата безизходица, но двете фракции отказаха. Нещо повече, в понеделник генералният секретар на НП Теодоро Гарсия Еге заяви, че СП трябва да се въздържи, за да позволи на НП и „Сиудаданос“ да формират коалиционно правителство, оглавено от председателя на НП Пабло Касадо. „Тъй като единственият проблем, който Испания има, за да не формира правителство е, че никой няма доверие на Педро Санчес – дори „Подемос“ и Пабло Иглесиас, трябва да бъде оставено място за друг кандидат“, заяви той.
Коментарите на политика дойдоха един ден, след като краля на Испания Фелипе VI отбеляза: „Ще е най-добре да се намери решение, а не да се провеждат избори“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

6 Август 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Мадрид. След дълги преговори в Мадрид беше съставено първото регионално коалиционно правителство между консервативната Народна партия и дясноцентристката „Граждани“. Това става ясно след изявление на Игнасио Агуадо, регионалният лидер на „Граждани“, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.
Подобно на регионалното правителство в Андалусия, Народната партия и „Граждани“ имат нужда от гласовете на партията „Вокс“, за да съставят правителство. Крайнодясната партия първоначално каза, че би дала подкрепата си на консервативните партии единствено, ако те се приемат искания, включително отмяна на закони, защитаващи правата на представителите на ЛГБТ обществото, мерки за репатриране на мигранти без документи обратно в техните държави
След месеци преговори „Вокс“ се съгласи да се откаже от тези искания и представи нов документ с изисквания в четвъртък. Крайнодясната партия поиска намаляване на данъците, създаване на департаменти за социални проблеми, семейни проблеми и проблеми на раждаемостта, както и гарантиране на свободата на избора на училище. Те също искат силите на сигурността да получат информация за „нередовни“ мигранти от местните власти, както и „всички случаи на дискриминация, тормоз и насилие“ да бъдат третирани по един и същ начин.
Новите изисквания бяха приети от „Граждани“, които бяха силно критикувани за отношенията си с крайнодясната формация. „Ние имаме общи цели, лоялност към нашите ценности, нашите програми и принципи“, каза Агуадо в четвъртък, след като одобри документа на „Вокс“.
Решението на „Граждани“ дава възможност на Исабел Диас Аюсо от Народната партия да встъпи в длъжност като следващия министър-председател на регионалното правителство в Мадрид. „Това ще бъде първият път, в който мадридската общност ще бъде управлявана от коалиционно правителство с подкрепата на още една партия“, каза Аюсо.
Регионалният лидер на Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) Анхел Габилондо описа изискванията на „Вокс“ като „смущаващи“. Според него „духът на документа е консервативен, десен до крайност и измества платформата на цялото правителство в тази посока“.
След местните избори на 26 май, социалистите спечелиха най-много места в местния парламент, но дори с подкрепата на лявата партия „Мас Мадрид“ и „Унидас Подемос“ те не можаха да съберат достатъчно гласове, за да победят десния блок на Народната партия, „Граждани“ и „Вокс“.
Предстои да бъде назначена датата на встъпване в длъжност на Исабел Диас Аюсо. Народната партия печели всички избори в Мадрид от 1991 г. насам, като управлява без прекъсване от 1995 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

El Pais (Испания): Консервативни партии постигнаха споразумение за управлението на Мадрид

5 Август 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Мадрид. След дълги преговори в Мадрид беше съставено първото регионално коалиционно правителство между консервативната Народна партия и дясноцентристката „Граждани“. Това става ясно след изявление на Игнасио Агуадо, регионалният лидер на „Граждани“, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.
Подобно на регионалното правителство в Андалусия, Народната партия и „Граждани“ имат нужда от гласовете на партията „Вокс“, за да съставят правителство. Крайнодясната партия първоначално каза, че би дала подкрепата си на консервативните партии единствено, ако те се приемат искания, включително отмяна на закони, защитаващи правата на представителите на ЛГБТ обществото, мерки за репатриране на мигранти без документи обратно в техните държави
След месеци преговори „Вокс“ се съгласи да се откаже от тези искания и представи нов документ с изисквания в четвъртък. Крайнодясната партия поиска намаляване на данъците, създаване на департаменти за социални проблеми, семейни проблеми и проблеми на раждаемостта, както и гарантиране на свободата на избора на училище. Те също искат силите на сигурността да получат информация за „нередовни“ мигранти от местните власти, както и „всички случаи на дискриминация, тормоз и насилие“ да бъдат третирани по един и същ начин.
Новите изисквания бяха приети от „Граждани“, които бяха силно критикувани за отношенията си с крайнодясната формация. „Ние имаме общи цели, лоялност към нашите ценности, нашите програми и принципи“, каза Агуадо в четвъртък, след като одобри документа на „Вокс“.
Решението на „Граждани“ дава възможност на Исабел Диас Аюсо от Народната партия да встъпи в длъжност като следващия министър-председател на регионалното правителство в Мадрид. „Това ще бъде първият път, в който мадридската общност ще бъде управлявана от коалиционно правителство с подкрепата на още една партия“, каза Аюсо.
Регионалният лидер на Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) Анхел Габилондо описа изискванията на „Вокс“ като „смущаващи“. Според него „духът на документа е консервативен, десен до крайност и измества платформата на цялото правителство в тази посока“.
След местните избори на 26 май, социалистите спечелиха най-много места в местния парламент, но дори с подкрепата на лявата партия „Мас Мадрид“ и „Унидас Подемос“ те не можаха да съберат достатъчно гласове, за да победят десния блок на Народната партия, „Граждани“ и „Вокс“.
Предстои да бъде назначена датата на встъпване в длъжност на Исабел Диас Аюсо. Народната партия печели всички избори в Мадрид от 1991 г. насам, като управлява без прекъсване от 1995 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанските избиратели са разочаровани от липсата на правителство, само половината искат избори, показва анкета

El Pais: Испанските избиратели са разочаровани от липсата на правителство, само половината искат избори, показва анкета

2 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Неуспешният опит на Педро Санчес да бъде утвърден като премиер на Испания доведе до разочарование, тъга и ярост сред левите избиратели и до облекчение и задоволство сред десните, показва анкета, поръчана от испанското издание El Pais.
Проучване на общественото мнение на агенция 30dB показа, че 71,6% от избирателите са или разочаровани, или най-малкото загрижени от начина, по който се държат техните политически представители през дългия следизборен период, който завърши с неуспешен опит за утвърждаване на правителство миналата седмица.
Само десните и крайно-десните избиратели смятат, че завръщане при избирателните урни ще бъде добро решение за Испания, която вече премина през три парламентарни вота в последните четири години. Последният, на 28 април, бе спечелен от Социалистическата партия, но фракцията не успя да стигне дори близо до мнозинство и се провали в опитите си да формира коалиция.
Дългите преговори с „Унидас Подемос“ (УП) не успяха да набавят нужните мандати в парламента, след като последните искаха коалиционно правителство и отхвърлиха предложението на Санчес само да гласуват в полза на предложенията на Социалистическата партия и да получат няколко социално ориентирани позиции.
Само 5% от избирателите на двете партии подкрепят нови избори през ноември, като начин за излизане от задънената улица. Но според испанското законодателство, ако не бъде формирано правителство до 23 септември, парламентът ще бъде разпуснат автоматично и ще бъдат насрочени нови избори.
Междувременно, сега Санчес се опитва да убеди УП да приеме еднопартийно правителство на СП със споделена програма, но без позиции в кабинета за крайно-левите „Унидас Подемос“.
Лидерът на социалистите е изпратил писмо до редовите членове на партията с плановете си да предотврати нови избори. Санчес иска правителство в португалски стил, като се позовава на левичарския съюз, подкрепящ правителството на социалиста Антонио Коща в Португалия.
Засега Подемос отхвърля тази идея и настоява за коалиционно правителство, отразяващо парламентарното присъствие на партията: 42 депутати в 350-местните Кортеси, което я прави четвъртата сила в Конгреса след СП, Популярната партия (ПП) и Сиудаданос (Граждани).
Вместо да насрочи нови разговори с лидера на Подемос Пабло Иглесиас, Санчес реши да се срещне „с различни групи на гражданското общество като феминистки и екологични асоциации, социални агенти и групи от третия сектор, за да могат те да допринесат за създаването на общо пространство, за да се достигне до прогресивно правителство“, се казва в писмото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Испанците са недоволни от парализата във властта, показва проучване

El Pais (Испания): Испанците са недоволни от парализата във властта, показва проучване

1 Август 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Проучване на компанията 40dB, проведено за националния ежедневник El Pais, показва, че 71,6% от гражданите на Испания се чувстват ядосани, разочаровани и притеснени от парализата във властта, възникнала след провала на двете гласувания в парламента за утвърждаване на лидера на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес на премиерския пост в Мадрид.
Малка част от гражданите, които симпатизират на различните партии в дясно на политическия спектър, казват, че са почувствали „облекчение, удовлетворение или щастие“ след провала на гласуванията.
В проучването се открояват две тенденции. Първата е, че около 70% от гражданите смятат, че нестабилността и политическата блокада, които произтичат от факта, че няма правителство, „отрицателно или много отрицателно“ се отразяват на напредъка на икономиката и благосъстоянието на обикновеното население. Втората е, че само избирателите на десните и крайнодесните смятат, че новите избори може да предложат решение на кризата, може би защото смятат, че това ще бъде втори шанс за техните лидери.
По-голямата част от онези, които се разпознават отляво, напълно отхвърлят тази възможност и се обявяват в подкрепа било то на коалиционно правителство между ИСРП и „Унидас Подемос“, било то на еднопартийно правителство на социалистите.
Тенденциите, посочени в проучването, би трябвало да бъдат от полза за онези, които се готвят да намерят изход от блокадата на правителството, без излишни разходи. Знаейки настроенията на гражданите, преговарящите биха могли да се опитат да преодолеят различията си и да намерят основа, която позволяват отключване и улесняване на следващото гласуване за премиер през септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Педро Санчес започва "дискретна" подготовката на предизборната кампания

El Pais (Испания): Педро Санчес започва "дискретна" подготовката на предизборната кампания

29 Юли 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Председателят на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес не се е отказал от преговорите за постигане на споразумение за формиране на правителство, но същевременно започва дискретна подготовка за предизборна кампания, коментират в редакцията на националния ежедневник EL Pais.
„Избирателната машина започва да работи – във всеки случай“, коментира изданието, като подчертава, че никой в ИСРП не иска избори, но са готови за тях, в случай че няма алтернатива.
Провалът на Санчес в двете гласувания за оставането му на премиерски пост обърка множество планове. Изглежда обаче, че сметките за формиране на правителство в Мадрид се оказаха далеч от реалността.
Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес загуби и втория вот в парламента за утвърждаването му на власт, което отвори пътя за нови избори в страната.
Възможността за формирането на коалиционно правителство се провали миналия четвъртък, след като ИСРП не успя да постигне споразумение с „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за поделянето на властта. Санчес изтъкна като причина за провала прекомерните искания на Иглесиас с оглед факта, че партията е четвърта политическа сила в страната и няма управленски опит. Сега започва да тече срокът от два месеца, в който може да бъде направен нов опит за успешно гласуване в парламента, преди да бъдат насрочени нови избори. Въпреки провала, Санчес обяви, че ще направи нов опит да спечели доверието на депутатите.
След вота Санчес подчерта, че е готов да се върне „на изходна точка“ и да „проучи нови пътища“ за излизане от патовата ситуация. Съгласно думите му са налице „причини“ да се „търси споразумение с Народната партия (НП), „Граждани“ и „Унидас Подемос“.
Според източници от ИСРП стратегията на действащия премиер е отново да се опита да убеди трите партии да се въздържат от възпрепятстване на неговото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Санчес загуби и втория вот в парламента, но обяви нови преговори

El Pais (Испания): Санчес загуби и втория вот в парламента, но обяви нови преговори

26 Юли 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес (ИСРП) загуби и втория вот в парламента за утвърждаването му на власт, което отваря пътя за нови избори в страната, пише националният ежедневник El Pais.
Възможността за формирането на коалиционно правителство се провали в четвъртък, след като Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) не успя да постигне споразумение с „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за поделянето на властта. Санчес изтъкна като причина за провала прекомерните искания на Иглесиас с оглед факта, че партията е четвърта политическа сила в страната и няма управленски опит. Сега започва да тече срокът от два месеца, в който може да бъде направен нов опит за успешно гласуване в парламента, преди да бъдат насрочени нови избори. Въпреки провала, Санчес обяви, че ще направи нов опит да спечели доверието на депутатите.
След вота Санчес подчерта, че е готов да се върне „на изходна точка“ и да „проучи нови пътища“ за излизане от патовата ситуация. Съгласно думите му са налице „причини“ да се „търси споразумение с Народната партия (НП), „Граждани“ и „Унидас Подемос“.
Според източници от ИСРП стратегията на действащия премиер е отново да се опита да убеди трите партии да се въздържат от възпрепятстване на неговото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Педро Санчес загуби вота на доверие

AFP: Педро Санчес загуби вота на доверие

25 Юли 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Временният премиер на Испания Педро Санчес загуби и втория вот на доверие в Парламента в четвъртък, предава AFP, като агенцията напомня, че до това се стигна след като преговорите за формиране на управляваща коалиция с партията „Подемос“ се провалиха.

Освен 123-те гласове от собствената му Социалистическа партия, Санчес получи само един единствен допълнителен глас от друга формация, което го отдалечи твърде много от нужното обикновено мнозинство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Педро Санчес обяви, че няма достатъчно подкрепа за да спечели вота на доверие

AFP: Педро Санчес обяви, че няма достатъчно подкрепа за да спечели вота на доверие

25 Юли 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Временният министър-председател на Испания Педро Санчес разкри в четвъртък, че няма достатъчно подкрепа за да спечели следизборния вот на доверие, до който се стигна при провала на преговорите за коалиция с крайнолевите, предава AFP.
„Съжалявам да отбележа, че парламентът остава блокиран“, каза социалистическият премиер пред долната камара, като добави, че споразумение или коалиция за управление с крайнолявата формация „Подемос“ „не е била възможна“.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Преговорите между ИСРП и „Унидас Подемос“ „тотално пропаднаха“

El Pais (Испания): Преговорите между ИСРП и „Унидас Подемос“ „тотално пропаднаха“

25 Юли 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В навечерието на втория вот за утвърждаване на Педро Санчес на премиерския пост в Мадрид, източник разкри, че преговорите между Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за формиране на правителство са „тотално пропаднали“, съобщава националният ежедневник El Pais. Причината за провала – според източника – са „неприемливите“ искания на Иглесиас.
Правителството на действащия министър-председател Педро Санчес заяви, че ако се огъне пред изискванията на „Унидас Подемос“ в замяна на подкрепата на днешното гласуване, то ще се стигне до „създаване на две правителства" в рамките на едно, като по-голямата част от социалните и икономическите политики в ръцете на Иглесиас.
„Унидас Подемос“ не потвърди официално, че преговорите са се разпаднали, и вместо това заяви, че „продължава да разгледжа опции за коалиционно правителство“, подчертава изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Страхът от нови избори в Испания може да доведе до споразумение за правителство в последния момент

El Pais (Испания): Страхът от нови избори в Испания може да доведе до споразумение за правителство в последния момент

25 Юли 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Страхът от нови избори в Испания може да доведе до постигане на споразумение за правителство в последния момент, коментират в редакцията на националния ежедневник El Pais, като припомнят, че в гласуването във вторник действащият министър-председател Педро Санчес не успя да спечели необходимата подкрепа за утвърждаването му на поста.
От редиците на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) потвърдиха, че новите избори няма да бъдат от полза за партията. Нарастващият риск от насрочването на такива увеличават шансовете ИСРП и „Унидас Подемос“ най-накрая да постигат споразумение за формирането на правителство.
Във вторник действащият министър-председател на Испания Педро Санчес загуби първия кръг от гласуването за избирането му на премиерски пост. От 350-те депутати в законодателния орган в Мадрид отсъстваха четирима - лидерите на движението за каталунската независимост, които са в затвора в очакване на присъдите си за събитията от началото на октомври 2017 г. в североизточния испански регион. Този факт обаче не променя аритметиката в залата, тъй като Санчес все още се нуждае от 176 гласа - половината от депутатите плюс един, за да остане на власт. След ден и половина разисквания, Санчес си осигури 124 гласа „за“, 123 от които - от неговата партия (ИСРП) и един допълнителен от малката регионална партия на Кантабрия. Въздържалите се в гласуването бяха 52-ма. Сред липсващите гласове бяха тези на членовете на консервативната Народна партия (НП), дясноцентристката „Граждани“, крайнодясната „Вокс“ и
Каталунската републиканска левица.
Близо три месеца след победата на общите избори, Санчес се опитва до последната минута да събере достатъчно гласове, за да сформира правителство. Последните му думи преди гласуването по-рано тази седмица бяха към „Унидас Подемос“, НП и „Граждани“, които призова да проявят „щедрост“ и да подходят към ситуацията „отговорно“.
Ако Санчес се провали и при второто гласуване, ще има двумесечен срок за намиране на нов кандидат за поста, след което Испания може да бъде изправена пред нови избори през есента, четвъртите за по-малко от четири години.
Санчес преговаря седмици с Пабло Иглесиас, лидерът на „Унидас Подемос“, в опит да постигне споразумение за правителство. Но преговорите са в застой и във вторник партията се въздържа - знак, че все още може да има надежда за постигане на споразумение преди втория кръг на гласуването в следобедните часове на деня.
В същото време, други регионални партии, които може би държат ключа към успеха на Санчес, като Баската националистическа партия, каталунските републиканци и малката партия на Валенсия оказват натиск за сключване на сделка с цел предотвратяване на нови избори.
Лидерите на „Унидас Подемос“ увериха, че са отворени за сделка в последната минута, стига ИСРП да им предложи нещо повече от „декоративни" позиции в бъдещото правителство. След като Санчес посочи желанието на Иглесиас да бъде част от кабинета като основен препъни-камък на споразумението, миналия уикенд той се оттегли от преговорите.
Според партията на Иглесиас ИСРП искат нови избори в страната, въпреки че източници от Ла Монклоа отричат категорично твърдението. Испания вече е провела четири избори тази година: общи, местни, регионални и европейски, а изтощеният електорат може би не желае да излезе на гласуване пети път, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.