НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев благодари на Хърватия за подкрепата за съхраняване на езика, идентичността и традициите на българското национално малцинство в страната

Президентът Румен Радев благодари на Хърватия за подкрепата за съхраняване на езика, идентичността и традициите на българското национално малцинство в страната

23 Юли 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Загреб. България и Хърватия са свързани от приятелство, основано на дълбоки исторически и духовни връзки и българската национална общност в страната има своя значим принос за укрепването и развитието на двустранните отношения. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Загреб с представители на българското национално малцинство в Хърватия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава благодари на хърватската страна за подкрепата, оказвана на нашата общност за съхранение на българския език, обичаи и традиции.
Подкрепата на Хърватия за българските духовни и културни дейци е с традиции от над 150 години, подчерта Румен Радев и припомни приноса на епископ Йосип Щросмайер за издаването през 1861г. на големия труд на братята Димитър и Константин Миладинови от Струга „Български народни песни“, както и отпусканите стипендии за обучение на талантливи български младежи от епохата на Възраждането.
Представителите на българската общност в страната поздравиха президента Радев за активната политика на България за разширяване на партньорството с Хърватия, както и за усилията за създаване на пряка въздушна линия Пекин-София-Загреб, с която ще се насърчат и контактите между бизнеса, туризма, културния и образователния обмен между двете страни.
Представителите на българската общност в Хърватия са наследници на българите-градинари, заселили се в страната в края на XIX и началото на XX век, дейци на културата и изкуството, емигранти от последните години. От есента на т.г. ще започне да функционира и неделно училище в Загреб, в което ще се изучава български език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Хърватия

Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Хърватия

23 Юли 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Загреб. Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Република Хърватия днес и на 24 юли по покана на своя колега президента Колинда Грабар-Китарович. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Задълбочаване на двустранното партньорство в икономиката, енергетиката, туризма, науката, образованието и културата, сътрудничеството на двете държави в Европейския съюз и по теми от дневния ред на региона, както и следването на общ подход за насърчаване на инвестициите и туризма в Югоизточна Европа, се очаква да бъдат сред акцентите на срещата на президентите на България и Хърватия.
Румен Радев ще бъде посрещнат с официална церемония от Колинда Грабар-Китарович, след което двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори на делегациите на двете държави.
В рамките на визитата си в Хърватия държавният глава ще проведе среща на „четири очи“ и с министър-председателя Андрей Пленкович.
По-късно президент Радев ще разговаря в Загреб с представители на българската общност в страната.
През втория ден от държавното си посещение президентът Румен Радев ще посети военно-въздушната база „Земуник“ в град Задар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.