НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Общото здравословно състояние на прегледаните 1 255 деца по скрининг програма в София е добро (ОБЗОР)

Общото здравословно състояние на прегледаните 1 255 деца по скрининг програма в София е добро (ОБЗОР)

22 Юли 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. 1255 деца в 24 ясли в столицата са прегледани в периода от декември до средата на юли. Медицинските прегледи на децата са безплатни, извършени от специалисти от Българския лекарски съюз. За пръв път у нас се правят такива профилирани високоспециализирани прегледи. Прегледите на децата са направени с информираното съгласие на родителите. На всяко дете е направен амбулаторен лист, където е описано състоянието му. Днес бяха представени резултатите от съвместната инициатива на Столична община и Български лекарски съюз за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли. Председателят на Софийската лекарска колегия показа резултатите от прегледа на 1255-те деца. Прегледите на децата са концентрирани в няколко специалности: в уши, нос, гърло, офталмолог, ортопед, кардиолог, хирург и педиатър. Резултатите бяха представени от д-р Асен Меджидиев, председател на Софийската лекарска колегия. Общото състояние на децата в детските ясли е добро. Като най-често заболяване е констатирано катарите на горните дихателни пътища. Не са открити някакви тежки заболявания, които да правят силно впечатление, че се развиват в обществото. Още данни от прегледите сочат, че при децата живеещи в по-периферните квартали на София се забелязва положителна тенденция за по-добро овладяване на тазовите функции. Друг резултат от прегледите показва, че децата от по-периферните квартали са с по-добра двигателна култура от децата, живеещи в центъра. Препоръката на специалистите е децата да се движат.
Друга оценка от прегледите, по програмата „Детско здраве“, показва, че при децата в София се наблюдава по-ниска заболеваемост в сравнение с децата в другите градове на страната. Наблюденията са, че нивото на заболеваемост на децата в София е по-ниско отколкото в провинцията. Председателят на здравната комисия към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев, посочи, че за програмите до момента са отпуснати над 1 милион лева. В бъдеще се очаква да се увеличат таргет групите, както и обхвата на скрининга с друг вид заболявания. Благодарение на тази програма децата имат достъп до високоспециализирана апаратура и до специалисти, които си разбират от работата. Тази програма е икономически изгодна и за семействата на децата – с нея родителите не водят децата си на шест прегледа, а всичко се случва на един ден и на едно място. Очаква се от септември след децата в детските ясли да бъдат прегледани и децата в детските градини, които са над 100. За извършване на прегледи на децата в детските заведения ще бъде изготвен график.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Асен Меджидиев, Софийска лекарска колегия: Впечатлени сме от доброто състояние на нашите деца в детските ясли

Д-р Асен Меджидиев, Софийска лекарска колегия: Впечатлени сме от доброто състояние на нашите деца в детските ясли

22 Юли 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Впечатлени сме от доброто състояние на нашите деца в детските ясли. Това заяви д-р Асен Меджидиев - председател на Софийската лекарска колегия, по повод резултатите от съвместната инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Мога да кажа отговорно, че не сме открили някаква тежка патология или процентно някакви заболявания, които да правят силно впечатление, че това се развива в обществото“, добави още д-р Меджидиев. „Резултатите от прегледите в офталмологията са: възпалителни заболявания на очната ябълка - около 7%, блефароконюнктивит – 7%, бактериални и вирусни конюнктивити - около 15%, с отклонение от визус имаше 140 деца, страбизъм – 8 деца, миопия – 9 деца. От уши, нос, гърло със задръжка на секрети в ушните канали бяха само 1-2% от децата, 19 деца с аденоидни вегетации, увеличени трети сливици бяха установени само при 18 деца. С обикновен акутен ринит бяха установени 61 деца. Искам да обърна внимание, че бройката е по-голяма, но е характерно за периода в който преглеждахме“, каза председателят на Софийската лекарска колегия. От ортопедичните прегледи с отит са били установени само две деца. „С пес планос – 75 деца, аномалии на ръката – 4 деца, аномалии на глезена – 8 деца, за ортопедични обувки са 3 деца, под 1%, изменения в гръдния кош - две деца, с пъпна херния – 56 деца, с крипторхизъм – 27 деца, ингвинална херния има при 14 деца. Вродени шумове на сърцето имат 36 деца. Тези резултати са много важни, защото диагностицирани в ранна детска възраст, им се обръща внимание, проследяват се, понякога не се налага някаква специфична терапия“, добави Меджидиев. Каза още, че при 6 деца е установена екстрасистолна аритмия, както и увеличени лимфни възли отново при 6 деца. По думите му общото здравословно състояние на децата е оценено като добро, а най-честите заболявания са свързани с горните дихателни пътища. „Около 10% от децата бяха с хрема, която не налагаше специфично лечение. Близо всяко пето дете имаше признаци на по-суха и по-чувствителна кожа, което пак е характерно за тази възраст“, обясни Меджидиев. Той добави, че педиатрите са отбелязали разлика в заболеваемостта на децата в централните райони на София и по-периферните квартали, където се забелязва положителна тенденция за по-добро овладяване на тазовите функции на децата.

Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия към СОС: Инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли e много важна

Д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия към СОС: Инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли e много важна

22 Юли 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли e много важна инициатива. Това заяви Д-р Веселин Милев - председател на здравната комисия към Столичен общински съвет, по повод резултатите от съвместната инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Около милион сме от пуснали за програмите в момента увеличаваме и таргетните групи. За в бъдеще се надяваме да увеличим обхвата на скрининга с друг вид заболявания”, добави д-р Милев.
"Децата имат достъп до високоспециализирани апаратура и със специалисти, които си разбират от работата. Второто, което много важно е, че е икономически изгодно за близките на детето. Прегледите се случват на един ден и на едно място”, обясни председателят на здравната комисия към Столичен общински съвет.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичната община и Българския лекарски съюз ще представят резултатите от съвместната инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли

Столичната община и Българския лекарски съюз ще представят резултатите от съвместната инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли

22 Юли 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 часа Столичната община и Българския лекарски съюз ще представят резултатите от съвместната инициатива за профилактични прегледи на деца от самостоятелните детски ясли. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието ще се проведе в зала официална на Столична община на ул. „Московска“ 33. Отчет на резултатите от прегледите ще направят д-р Асен Меджидиев, председател на Софийската лекарска колегия, Дончо Барбалов, зам.-кмет направление здравеопазване, д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия към Столичен общински съвет и д-р Моника Чеуз, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Столичната община.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.