НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Снежина Динева, "Напоителни системи": Язовирите ни имат около 45% свободен обем в момента - не отчитаме бедствени ситуации

Снежина Динева, "Напоителни системи": Язовирите ни имат около 45% свободен обем в момента - не отчитаме бедствени ситуации

12 Юни 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Язовирите на „Напоителни системи“ в момента имат около 45% свободен обем общо на територията на цялата страна. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева. „Имаме денонощно наблюдение на цялата инфраструктура, която се стопанисва и управлява от „Напоителни системи“, в това чисто корекции на реки и предпазни диги от над 3 700 км. Не сме отчели критично покачване на водните нива на реките и язовирите“, обясни тя. „Вчера констатирахме покачване на водното ниво на язовир Баниска, вследствие на скъсването на язовир Нова Върбовка, което поемаме безпроблемно. Имаме още достатъчно свободен обем – около 40% в язовир Баниска, така че нямаме притеснения“, допълни още Снежина Динева. „Следи се денонощно и наблюдаваме реките на Банински лом и след язовир Баниска и следствие на Русенски лом. Следим денонощно водното ниво на река Дунав. В момента там имаме първа и сме в готовност за втора степен на опасност. В предвид покачването на водното ниво на река Дунав, тя е под наблюдение денонощно също“, уточни още Снежина Динева. По думите й за момента няма нищо обезпокоително и се осъществява денонощно наблюдение. „Повече от 15 дена вече сме в денонощно наблюдение и съответно следим ежеминутно водните нива. За момента не отчитаме критични бедствени или аварийни ситуации на територия на наши обекти“, увери тя. „Следим метеорологичната прогноза и имаме готовност да поемем водните количества, които се очакват в тази седмица до края и в следващата. Нямаме притеснения от гледна точка на това нашите обекти да поемат водните количества“, каза още Снежина Динева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Река Студена е преляла, стотици декари в Караманово са под вода, а електрозахранването е изключено

Русе: Река Студена е преляла, стотици декари в Караманово са под вода, а електрозахранването е изключено

5 Юни 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Ценово. Река Студена е излязла от коритото си и е наводнила обширен район около село Караманово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ценово. Под вода са стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански сгради и обори за отглеждане на животни. Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. По мнението на специалисти придошлите води са нанесли сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. Няма пострадали хора и удавени животни.
„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, уточни Снежинка Монева – главен специалист „Гражданска защита“ в Община Ценово. Измереното количество на последния валеж е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете превишават няколко пъти обичайната месечна норма.
Кметът на Община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров. Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи.
През пролетта на миналата година в района отново имаше наводнение, но от „Напоителни системи“ не предприеха необходимите мерки за почистване на коритото на реката. Тогава специалисти направиха предписание за продълбочаване на речното легло и възстановяване на проводимостта на речния поток. „От 2013 година водим непрестанна кореспонденция с компетентните институции. Засега мерките са само епизодични и не се стигна до окончателно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано в продължение на години, а това трябва да се извършва всяко лято“, добави Александър Йорданов – специалист в отдел „Териториално селищно устройство“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Около 20 регистрационни номера на автомобили, загубени при поройния дъжд, вече са върнати на собствениците им

Пловдив: Около 20 регистрационни номера на автомобили, загубени при поройния дъжд, вече са върнати на собствениците им

4 Юни 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 20 регистрационни номера на автомобили, загубени при поройния дъжд, вече са върнати на собствениците им. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов, от „Пътна полиция“. Табелите се предават при представяне на регистрационен талон на МПС и лична карта на лицето, без административни пречки и за кратко време. При заявено желание на място табелите се монтират безплатно.
Само във вчерашния ден в „Пътна полиция“ са били предадени над 80 загубени в дъжда табели, съобщи още инсп. Ботьо Гергинов. Броят им непрекъснато се мени. За тези, които не са потърсили номерата си в момента се извършват справки в регистрите, за да бъдат уведомени.
Десетки регистрационни номера на автомобили са били намерени при почистване на улиците в Пловдив след пороя. Табели се предават и от добросъвестни граждани.
Запитвания могат да се правят на телефоните на „Пътна полиция“ в Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Денонощно се следят нивата на язовирите и на реките

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Денонощно се следят нивата на язовирите и на реките

4 Юни 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Следят се денонощно нивата на язовирите, на речните корита и на рисковите участъци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод силните валежи, които се изсипаха в близките дни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Звеното за аварийно-спасително дейности към Община София, както и Столичният инспекторат са на терен непрекъснато“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че е важно да се следят, за да може когато има поройни валежи да се отреагира бързо, ако има някъде запушена шахта, или нещо, което пречи или затруднява движението на гражданите и на автомобилите. „Ще продължим да следим ситуацията, докато прогнозите включват жълти кодове“, отбеляза Фандъкова.
„Дай Боже да няма по-страшни неща, защото, когато има такива ситуации, както видяхме в страната, с над 60 л./кв.м, това е огромно водно количество, което, когато падне изведнъж, няма канализация, която да издържи и трябва да се реагира много бързо, за да може хората да са подготвени“, посочи столичният кмет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Маринов, АБВ: Продължаваме да настояваме да бъде създадено Министерство на бедствията и авариите

Владимир Маринов, АБВ: Продължаваме да настояваме да бъде създадено Министерство на бедствията и авариите

4 Юни 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да настояваме да бъде създадено Министерство на бедствията и авариите. Това каза заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че АБВ настоява и за възстановяване на звеното за бедствия и аварии към Министерски съвет. „МВР в този си вид, без да изказвам мнение на компетенцията на ръководещите го, не може да се справи със ситуацията в страната“, каза още Маринов. „Първият ден, в който повече от 2 часа вали проливен дъжд, ние се оказваме в ситуация, в която не можем по никакъв начин да реагираме, докато не дойде свише някакво нареждане. Държавата няма инструментите и организацията, след като бяха унищожени всичките звена“, каза още заместник-председателят на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Колев, зам.-кмет на Ловеч: Няма бедстващи и пострадали хора в община Ловеч, продължава работата по разчистване на пътищата от кал и наноси

Даниел Колев, зам.-кмет на Ловеч: Няма бедстващи и пострадали хора в община Ловеч, продължава работата по разчистване на пътищата от кал и наноси

4 Юни 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Няма бедстващи и пострадали хора в община Ловеч. Това каза за информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Ловеч по строителство, архитектура, градоустройство и екология Даниел Колев. Има поражения по селскостопанската продукция, уточни той. „Дъждовете през последните дни бяха толкова обилни, че нивите, земеделските имоти и ливадите не могат да поемат повече от дъждовната вода и буквално преливат върху настилката на общински и републикански пътища. Преляха малките бари, които имат по-голям водосбор. Част от уличната мрежа в с. Соколово беше разрушена снощи. С техника освободихме наносите от горната част на селото. Към момента няма затворени пътища в регион Ловеч. Няма язовири в аварийно или предаварийно състояние в Общината“, обясни Даниел Колев. Той каза още, че са наводнени сутерени, складове и помещения в по-ниските точки. Сформирана е комисия, която ще извърши оглед на засегнатите места, обясни Колев. Работи се на терен за премахване на калта и наносите от пътните платна и възстановяване на настилката, добави зам.-кметът на Ловеч. Причината за ситуацията е невъзможността водата да бъде поета от нивите, посочи той. Общината има готовност при нови интензивни валежи, съобщи зам.-кметът.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Тодорова, МОСВ: Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание, наблюдава се покачване на нивото на реките Искър и Осъм при село Изгрев, на река Тунджа при Ямбол и на река Марица

Илияна Тодорова, МОСВ: Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание, наблюдава се покачване на нивото на реките Искър и Осъм при село Изгрев, на река Тунджа при Ямбол и на река Марица

4 Юни 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание. Това съобщи в информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Илияна Тодорова от Дирекция „Управление на водите“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тя допълни, че в резултат на валежите, по информация на Националния институт по метеорология и хидрология, се наблюдава покачване на нивото на реките Искър и Осъм при село Изгрев, както и на река Тунджа при Ямбол. „Отбелязва се и тенденция за повишаване на нивото на река Марица. Нивото на река Янтра при Велико Търново, която вчера бе с по-високо ниво, в края на деня започна понижение, като тази тенденция се запазва и днес няма данни за излизане на води от речни корита, както и информация за значителни повишени водни нива в язовирите, които се наблюдават от министерството“, допълни Илияна Тодорова. По думите й превантивните мерки във връзка с валежната обстановка са предприети още вчера с активизиране на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към министерството и в четирите Басейнови дирекции в страната, като се получава информация от всички компетентни органи. Информацията се анализира, извършват се и контролни проверки, каза още Илияна Тодорова. „Ситуацията се успокоява, наблюдава се подобрение и на метеорологичните условия, но Оперативното звено ще работи, докато ситуацията не се успокои напълно, за да се осигури пълна защита на населението и инфраструктурата“, отбеляза Илияна Тодорова.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Стоянов, ОП „Чистота“ - Пловдив: Продължава разчистването на наноси от земна маса и кал по улиците след пороя

Иван Стоянов, ОП „Чистота“ - Пловдив: Продължава разчистването на наноси от земна маса и кал по улиците след пороя

4 Юни 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Продължава разчистването на наноси от земна маса и кал по пловдивските улици след пороя от неделя вечер. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив Иван Стоянов, директор на фирма „Чистота“. „Още вчера след големия дъжд всичко беше наред, работата ни сега е да почистим наносите в целия град“, каза Стоянов и уточни, че има места за почистване, където се е стекла голяма земна маса и кал от тепетата. Прави се организация за почистването на тези места.
„От снощи в града няма никакви проблеми, тъй като дъждът подмина Пловдив“, каза още Иван Стоянов.
Според него проблемът в Пловдив след пороя не е бил в шахтите, а в падналото огромно количество дъжд за кратко време – над 100 литра за три-четири часа. „Дъждът не пада директно във дъждоприемните шахти и затова докато се изтече трябва време“, каза Стоянов и обясни явлението с кофа вода, която се изсипва в една мивка и времето, което ще е нужно докато се оттече.
За проблема на подлеза под Централна поща по новоизградения булевард „Гладстон“, където се плуваше с кану, Стоянов обясни, че той е под кота 0 и винаги ще е така при много обилни валежи. „Там няма отводнителна система, няма къде да отиде водата, освен в колекторите, нужно е обаче време за това. Въпреки всичко, това е било първото съоръжение от проблемните, където водата се е оттекла най-бързо – за около 1.5 часа след спирането на дъжда.
„След като градът бъде разчистен, ще започне дезинфекцията“, каза още Иван Стоянов. Той съобщи още, че пловдивчани, които са били наводнени в приземните етажи, може да изнасят повредената покъщнина до съдовете за смет, откъдето работници на фирма „Чистота“ ще ги вдигат.
При големи количества може да се обаждат и на телефоните на ОП „Чистота“ 032/675 817, за да им бъде изпратен камион.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Започва разчистване на затлачените от обилните валежи речни корита

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Започва разчистване на затлачените от обилните валежи речни корита

4 Юни 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Започва разчистване на затлачените речни корита във Велико Търново след обилните валежи през изминалото денонощие. Това съобщи кметът на Общината инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Създадена е необходимата организация и предстои разчистването на основите на 10 мостови съоръжения по поречието на река Янтра, които са затлачени от дървета, боклуци и наноси, в следствие на повишаване нивото на реката и последващото отичане. Кметът съобщи, че в следствие на дъждовете има нарушена инфраструктура в три населени места в района на Прохода на Републиката и на четвъртокласна пътна мрежа.
Областният управител проф. д-р Любомира Попова съобщи, че обилните валежи са създали проблеми в Горна Оряховица, Лясковец и Елена. Движението по Александровския мост в село Първомайци вчера бе преустановено заради разчиствания на наноси и възстановено в следобедните часове. В Елена се е активизирало старо свлачище. Имало е наводнени дворове, приземни етажи и мазета в село Константин, но без сериозни щети.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илияна Тодорова, МОСВ: Няма данни за проблеми с нивата на язовирите и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени

Илияна Тодорова, МОСВ: Няма данни за проблеми с нивата на язовирите и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени

4 Юни 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за проблеми с нивата на язовирите и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени. Това съобщи в информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Илияна Тодорова от Дирекция „Управление на водите“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тя допълни, че наблюдаваните от министерството язовири са 52, като към днешна дата процентът на запълване на обемите е 68. „Към настоящия момент не са получени сигнали по дежурните телефони и електроните пощи на басейновите дирекции за разливи и критични нива. Информацията беше предоставена в 8.30 часа, както е по заповед на оперативното звено. Наблюдаваните язовири от Министерството на околната среда и водите са 52 комплексни и значими язовири. Към днешна дата процентът на запълване на обемите е 68, като има повишение с 1,2%. Това не трябва да буди тревожност у гражданите, тъй като реално запълването предходната година за същия период е 78,6 %, което е близо десет процента повече от тази година“, обясни Илияна Тодорова.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

Министър Младен Маринов инспектира критичните участъци на река Янтра във Велико Търново

3 Юни 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов инспектираха критичните участъци от река Янтра във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Те бяха съпровождани от кмета на Общината инж. Даниел Панов и областния управител проф. д-р Любомира Попова. Те посетиха църквата „Св. 40 мъченици“, която тази сутрин бе залята от придошлите води на река Янтра. Към този момент нивото на реката е спаднало с над 200 см. Министър Маринов посочи, че целта на огледа е да се установят проблемните зони, за да може да се реагира адекватно и да се предотвратят бедствени ситуации при последващи обилни валежи и покачване нивото на реката. „С природата не можем да се борим, но можем да предотвратяване нередности, които зависят от човека. Причините за наводненията на места са поради чисто обективни причините, а някъде фактор е човешката немарливост като непочистени шахти и речни корита. Превенцията е от изключително значение, тъй като на фона на всички бедствия в световен мащаб, България е пожалена. Въпреки това ние не трябва да се отпускаме, а трябва да си свършим нашата работата. Там, където работата е свършена качествено, рискът е много по-малък“, посочи министър Маринов.
Днес той беше на посещение и в Пловдив и Казанлък, където също имаше проблеми след обилните валежи. По думите му най-сериозна е била ситуацията в Пловдив, където са паднали най-много количества дъжд. Там е имало наводнени болници и подлези и са били евакуирани хора. На критичните точки са били изпратени допълнителни екипи от Кърджали и София, които са подпомогнали отводнителните дейности. В тях са се включили и много доброволци.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Казанлък: Общината ще възстанови засегнатата от наводнението пътна инфраструктура в Средногорово, на собствениците на двата пострадали имота ще се изплати обезщетение

Казанлък: Общината ще възстанови засегнатата от наводнението пътна инфраструктура в Средногорово, на собствениците на двата пострадали имота ще се изплати обезщетение

3 Юни 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Нормализирана е обстановката в село Средногорово след вчерашното наводнение, причинено от придошлите води на река Гюрля в резултат на обилните валежи в Средна гора, каза за Радио „Фокус” кметът на селото Илиян Илиев. Той поясни, че към момента водоотокът е нормализиран, реката се е прибрала в коритото си. В резултат на разливът и са наводнени два – три имота, които се намират в близост до реката. В един от имотите е пострадала земеделска продукция, в друг е залят приземен етаж с покъщнината. „Но къщата е застрахована”, поясни кметът на Средногорово.
На място днес в селото бе кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, за да се запознае със създалата се обстановка. Направена е организация и в утрешния ден служител на Дирекция „Социално подзпомагане” ще посети пострадалите, за да може потърпевшите да подадат молба за отпускане на еднократна помощ. Молбите ще бъдат разгледани на юнската сесия на Общинския съвет, който трябва да се произнесе по тях и да вземе решение. Сумата ще трябва да покрие разходите по почистване и възстановяване на имотите.
На кмета на Средногорово е възложено да изготви докладна, в която да бъдат описани нанесените щети по инфраструктурата на селото. Със средства на Община Казанлък ще бъдат възстановени три-четири пътни артерии в населеното място. Общината ще поеме и разходите за наемане на 55-тонна машина, която ще мине по протежението на река Гюрл”, за да почисти натрупаните наноси, както и да издълбае коритото с още един метър, за да може при повторни проливни валежи реката да поеме големи количества вода. „Това може да стане не по-рано след пет-шест дни”, поясни кметът на Средногорово и подчерта, че последно основно с помощта на 36-тонна машина е правено почистване на коритото на река Гюрля.
Нормална е и обстановката в село Горно Черковище, където във вчерашния ден водите на река Гюрла също излязоха от коритото, в резултат на което бяха наводнени пешеходни мостове, частично дворни места, лозе и черешова градина. Няма наводнени постройки. „След като водата се оттече, ще можем да влезем и да почистим коритото от наноси. В отделни участъци реката трябва да се коригира”, каза кметът на Горно Черковище Антон Антонов.
Кметовете и на двете села поддържат непрекъсната връзка с „Гражданска защита”, пожарната и Общината за ситуацията.
Ръководителят на аварийно-спасителната група към Община Казанлък Слави Иванов увери, че няма проблем с водните басейни на останалата част от територията на община Казанлък. „Няма такива количества валежи на територията на общината. Нивото на язовир „Синя река“, който се намира над село Бузовград, е с такова ниво, че да създава някаква опасност. Още в началото на пролетта намалихме нивото, с оглед на прогнозите за дъждове. Проблемът е само в количеството валежи в Средна гора“ , обясни Иванов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Частично бедствено положение на територията на община Опан е обявено заради интензивни валежи в района

Стара Загора: Частично бедствено положение на територията на община Опан е обявено заради интензивни валежи в района

3 Юни 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Кметът на Община Опан Генчо Колев обяви със своя заповед частично бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора. Бедствено положение е в сила за селата Опан, Бяло поле, Васил Левски, Тракия и Бял извор. От 20.00 ч. на 2 юни е въведен в изпълнение Общинският план за защита при бедствия, част втора – „План за действие при възникване на наводнения“. Бедственото положение бе въведено заради интензивни валежи в района, започнали около 16.00 ч. на 2 юни. Те причиниха наводнения в домовете на много хора и в селскостопански постройки. Силният вятър е съборил дървета, има залята от водата инфраструктура, преливащи дерета.
Със същата заповед се забранява влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите от единната спасителна система и тези за продоволствено снабдяване на населението. Задължават се кметските наместници при продължаващо покачване на водата в деретата в рамките на селата да организират временно изваждане на застрашеното население и настаняването му в подходящи жилища.
Срокът на действие на кметската заповед е до 20.00 ч. на 6 юни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общинският кризисен щаб в Карлово предупреждава за очаквана усложнена метеорологична обстановка

Пловдив: Общинският кризисен щаб в Карлово предупреждава за очаквана усложнена метеорологична обстановка

3 Юни 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Карлово. Общинският кризисен щаб в Карлово предупреждава за очаквана усложнена метеорологична обстановка. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Кметът на Карлово и председател на щаба д-р Емил Кабаиванов разпореди на кметовете на населените места от общината да предприемат превантивни мерки по обезопасяване на невралгични точки и наблюдение на отводнителните шахти. Според справка за оперативната обстановка в района, всички общински водоеми имат свободен обем.
От кризисния щаб настоятелно молят собствениците на търговски обекти да извършат дейности с цел обезопасяване на помещенията. Фирмите, които разполагат с необходимата техника, да окажат съдействие при необходимост, а водачите на автомобили да се движат с повишено внимание. Кметът на Общината е в непрекъснат контакт с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Карлово и с кметовете на населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите в Казанлък

Министър Младен Маринов: Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите в Казанлък

3 Юни 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Бързата реакция на общината, полицията и екипите на пожарната безопасност е допринесла за минимализиране на щетите в района. Това каза министър Младен Маринов след извършената инспекция на пострадалите на територията на Казанлък места, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Хубаво е, че много хора са откликнали и са се притекли на помощ на пострадалите. Това е показателен знак, че в обществото се възражда традиционната за българина съпричастност към проблемите на другите“, коментира Маринов и изрази увереност, че с общи усилия, на хората ще бъде помогнато да възстановят щетите. „Прави се всичко възможно за минимализиране на щетите, благодарение на ракетните площадки районът е предпазен от градушка, което би довело до сериозни загуби за стопаните и за селскостопанската продукция“, заяви вътрешният министър. Той поясни, че следващата точка на инспекцията е районът на Велико Търново.
Там притесненията са свързани с нивото на река Янтра, след падналите обилни валежи. Добрата новина от преди малко е, че се наблюдава задържане и леко спадане на нивото“, допълни гл. комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН. Той уточни, че от вчера са предприети мерки за наблюдение и ранно предупреждение за хората за евакуиране при необходимост. Ситуацията се следи, защото тя се променя непрекъснато и в зависимост от нея се вземат и адекватни решения за действия на екипите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Възстановено е движението при км 6 на път II-53 Първомайци-Горна Оряховица

Велико Търново: Възстановено е движението при км 6 на път II-53 Първомайци-Горна Оряховица

3 Юни 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Възстановено е движението при км 6 на път II-53 Първомайци-Горна Оряховица. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Частично бедствено положение е обявено в община Горна Оряховица

Частично бедствено положение е обявено в община Горна Оряховица

3 Юни 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова заедно с кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев и директора на Областно пътно управление – Велико Търново Венцислав Ангелов бяха на проблемния мост край село Първомайци. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Велико Търново. Днес в 10.00 часа Александровският мост до Първомайци беше затворен. В същия час със специализирана техника започна почистване от събралите се наноси вследствие на обилния дъжд. Тази нощ част от дъгите му са били затлачени от клони и дънери, довлечени от реката. След преценка на ситуацията кметът на Горна Оряховица обяви частично бедствено положение. Почистването на моста ще продължи докато не бъде отстранена натрупаната маса в коритото на реката.
Междувременно областният управител проф. д-р Любомира Попова обменя информация по телефона с кметовете на населените места, за да се реагира бързо при проблем с повишаването на нивата на реките. Дежурните по област също докладват за нивата на реките в съседните на Велико Търново области.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Нивото на река Янтра е далеч от критичните си стойности, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината

Велико Търново: Нивото на река Янтра е далеч от критичните си стойности, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината

3 Юни 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Река Янтра понижава нивото си във Велико Търново – за последните два часа е отчетен спад с около 200 сантиметра. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. 3.78 метра е измерената стойност към 13.15 часа – така Янтра вече е далеч от критичните стойности. Отдръпват се и водите на притоците на Янтра, пресичащи територията на общината.
Най-голямо повишение на речните нива бе отчетено през нощта, когато р. Янтра се покачваше с около 30 сантиметра на всеки половин час. Още в 3.00 часа сутринта кметът Даниел Панов свика група за реакция при бедствия и аварии. От ранните часове до обяд градоначалникът обхожда по няколко пъти критичните точки в града – кв. „Чолаковци“, кв. „Асенов“, ул. „Крайбрежна“ и др., посети и Дебелец. На всеки 15 минути постъпваше информация от контролните пунктове в с. Пушево и Килифарево. Екипи от служители на Общината, полицията, пожарната и Гражданска защита също следяха на терен обстановката.
Янтра достигна своя пик малко след 6.00 часа сутринта, когато нивото се качи до 5.85 метра. Единствено в края на ул. „Крайбрежна“ реката бе излязла от коритото си, но без да засегне имоти. Наводнени къщи и други улици не бяха установени.
На терен бяха също директорите на Областната дирекция на МВР и на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - ст. комисар Димитър Машов и комисар Красимир Кръстев.
Веднага, щом нивата спаднат достатъчно, със специализирана техника ще бъдат почистени речните райони под мостовете в общината, където има струпване на наноси. Кметът Даниел Панов е създал организация работата да започне още утре.
110 литра на квадратен метър е падналият тази нощ над Велико Търново дъжд. Екипи вече чистят дъждоприемните шахти от носените от водата листа, строителни отпадъци и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Стоянов, ОП „Чистота“ - Пловдив: Градът вече е проходим, в готовност сме за нови валежи

Иван Стоянов, ОП „Чистота“ - Пловдив: Градът вече е проходим, в готовност сме за нови валежи

3 Юни 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Град Пловдив вече е нормално проходим след поройния дъжд. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“. По думите му вече няма критични точки, като водата се е оттекла още около 04.00 часа тази сутрин. „Тогава изкарахме метачните и миячните автомобили, за да може да измием след изтичането на водата, защото имаше наноси от листа и от кал. В града вече всичко е нормално, няма задръствания, градският транспорт се движи“, каза Стоянов.
Директорът на ОП „Чистота“ посочи, че е направена организация и са предприети всички необходими мерки при нови валежи. „Някои от служителите са освободени, за да могат да почиват след пороя, други ще дежурят“, уточни Стоянов.
Той подчерта, че причината за бедствието в града не са шахтите. „Виждаше се, че след като се обработят затапените от листа и шума шахти, водата веднага започва да се оттича. Екипи на ВиК ни помогнаха с пробиването на наносите и така водата се оттече напълно. Причината не е в шахтите. Вижда се, че в момента в града няма наводнени участъци. При пороя от шахтите извираше вода. Ако бяха запушени, тогава нямаше да излиза вода. Шахтите си работят, но се изсипа много количество дъжд за кратко време. Всяка година си има такива кризисни ситуации, но като директор на ОП „Чистота“ за първи път виждам подобно нещо“, коментира Иван Стоянов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Силен дъжд с гръмотевици вали в града, пътните настилки са мокри и хлъзгави

Смолян: Силен дъжд с гръмотевици вали в града, пътните настилки са мокри и хлъзгави

3 Юни 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. Силен дъжд с гръмотевици вали в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Пътните настилки по улиците в града са мокри и хлъзгави и водачите трябва да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки регистрационни номера са намерени след поройния дъжд в града, може да се открият в „Пътна полиция“

Пловдив: Десетки регистрационни номера са намерени след поройния дъжд в града, може да се открият в „Пътна полиция“

3 Юни 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки регистрационни номера са намерени след поройния дъжд, който падна в Пловдив снощи. Много от тях могат да бъдат открити в „Пътна полиция“ - Пловдив на ул. „Напредък“ 2 срещу Руския пазар. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов. „Използват се всички възможни варианти информацията да се обновява бързо и да бъде в полза на хората", каза Гиргинов. Той е публикувал много от намерените номера в личния си профил в социалната мрежа.
По думите му в „Пътна полиция“ - Пловдив е създадена организация така, че хората, които са загубили номерата си, да ги получават срещу представяне на регистрационен талон на колата. „При необходимост на място ще им се съдейства за монтирането им обратно, като за това не се заплаща.
За улеснение на хората информацията ще се обновява непрекъснато, като се публикуват снимки“, каза Гиргинов.
От Районите полицейски управления периодично носят в сградата на „Пътна полиция“ новооткрити номера. Номера носят и служители на ОП „Чистота“, включително и добросъвестни граждани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Придошлите води на река Янтра затлачиха с дървета моста на пътя Горна Оряховица – Първомайци, специализирана техника разчиства отворите на съоръжението

АПИ: Придошлите води на река Янтра затлачиха с дървета моста на пътя Горна Оряховица – Първомайци, специализирана техника разчиства отворите на съоръжението

3 Юни 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Екипи на АПИ и на Община Горна Оряховица разчистват дървета и тонове боклуци, които придошлите от дъждовете води на река Янтра e донесла под моста на път II-53 Горна Оряховица – Първомайци. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Преминаването в тази отсечка временно е спрямо. Специализирана техника разчиства отворите на съоръжението, тъй като те са затлачени от дървета и клони, някои от които с диаметър повече от 30 - 40 см и дължина над 7 - 8 метра. Очаква се работата на екипите да приключи в следобедните часове, а дотогава движението се осъществява по обходен маршрут: път III-514 Горна Оряховица – Арбанаси – Велико Търново – път I-5 Велико Търново – Самоводене – Поликраище – път II-53 Поликраище – Първомайци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Отстранено е паднало дърво в района на една от детските площадки в центъра на града, няма пострадали хора

Кюстендил: Отстранено е паднало дърво в района на една от детските площадки в центъра на града, няма пострадали хора

3 Юни 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отстранено е паднало дърво в района на една от детските площадки в центъра на Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Дървото е съборено от преминалата през града буря в неделя. То се е намирало в близост до една от люлките. Няма пострадали хора, няма нанесени щети върху съоръженията. В момента дървото е нарязано и предстои изнасянето му от района на площадката.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ренета Петрова, Община Горна Оряховица: В рамките на днешния ден ще бъде отворен Александровският мост при село Първомайци

Ренета Петрова, Община Горна Оряховица: В рамките на днешния ден ще бъде отворен Александровският мост при село Първомайци

3 Юни 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В рамките на днешния ден ще бъде отворен Александровският мост при горнооряховското село Първомайци. Това каза Ренета Петрова, експерт „връзки с обществеността“ в Община Горна Оряховица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Петрова съобщи, че продължава разчистването на наноси вследствие на обилния дъжд от снощи. На място са екипи на ОДМВР – Велико Търново, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областно пътно управление, кметът на Общината инж. Добромир Добрев и кметовете на селата Първомайци, Поликраище и Янтра. Пътят се почиства с машини. Създадена е необходимата организация за извозване на пътници между селата Поликраище и Първомайци чрез прикачване от един автобус на друг от двете страни на моста. Спешна помощ също е уведомена за затворения път, така че да може да използва обходен такъв. Автомобилният трафик е пренасочен през селата. След извършена проверка от ОПУ не са установени проблеми по останалите мостови съоръжения по течението на реката. Нивото на река Янтра при Първомайци е 4 метра при критични стойности 5.50 метра. В момента водите спадат.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старши комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Над 20 полицейски екипа бяха на място на 12-те критични точки в града по време на снощния порой

Старши комисар Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Над 20 полицейски екипа бяха на място на 12-те критични точки в града по време на снощния порой

3 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 20 полицейски екипа са били на 12-те критични точки в града по време на снощния порой. Това каза на брифинг директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. На място са били и екипи на ОП „Чистота”. Осигурено е било и допълнително съдействие на частна фирма за отпушване на шахтите и отвеждането на водата. Старши комисар Атанас Илков благодари за бързата реакция на всички институции. „Благодарение на общинската и областната администрация, които се отзоваха изключително бързо, и на съвместната ни работа направихме така, че тази сутрин хората да могат спокойно да отидат на работа”, каза още Илков. Той посочи, че се надява това взаимодействие да продължи в бъдеще и да оправдае очакванията на хората, които да виждат в него своята сигурност. „Всички бяха герои през нощта, никой не си тръгна до сутринта, докато не се убедихме, че всичко е спокойно и бяхме удовлетворени от това, което сме постигнали”, каза още старши комисар Атанас Илков.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Река Тополница е покачила нивото си с над 60 см през последното денонощие

Пазарджик: Река Тополница е покачила нивото си с над 60 см през последното денонощие

3 Юни 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Увеличение в нивата на някои от големите реки се отчита в област Пазарджик в резултат на валежите през последното денонощие. Това сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивото на река Марица при град Пазарджик се е повишило със 18 см. При Белово нивото на Марица също е по-високо с 15 см. Река Чепинска при Велинград е повишила нивото си с 14 см. При нивото на река Тополница при село Поибрене също се отчита повишение с 62 см.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Най- големи количества дъжд са отчетени в Кирково - 51 л./кв. м

Кърджали: Най- големи количества дъжд са отчетени в Кирково - 51 л./кв. м

3 Юни 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Най- големи количества дъжд са отчетени в Кирково - 51 л./кв. м, а най- ниски в Кърджали- 16 л./кв. м през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио "Фокус" Теодора Петрова, ръководител на Хидрометеорологичнa станция към филиала на Национален метеорологичен институт в Пловдив. 32 л./кв. м са паднали в Бенковски, 23 л./кв. м в Ардино. Хидрометеорологичната станция край Кърджали не е отчела поройните валежи от дъжд и градушка в района на Чернооченска община. В селата Пчеларово, Минзухар и Житница след градушката и дъжда на 1 юни са нанесени поражения върху всички посеви, има и покриви, които са засегнати.
Дарина ДЕЕНИЧИНА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Възстановен е маршрутът на автобусите по бул. „Санкт Петербург“

Пловдив: Възстановен е маршрутът на автобусите по бул. „Санкт Петербург“

3 Юни 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Възстановен е маршрутът на автобусите по линии №9, 29, 44, 18 и 24 по бул. „Санкт Петербург“ в посока район „Тракия“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Движението им по булеварда бе отклонено заради авария на колектор в следствие на поройния дъжд, като бе подкопана и пътната настилка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов заминава за Казанлък и Велико Търново, където ще провери ситуацията след поройните дъждове

Министър Младен Маринов заминава за Казанлък и Велико Търново, където ще провери ситуацията след поройните дъждове

3 Юни 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министър Младен Маринов заминава за Казанлък и Велико Търново, където ще провери ситуацията след поройните дъждове, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „От тук, заедно с главен комисар Николай Николов отиваме до Казанлък, а после до Велико Търново, където също паднаха обилни валежи”, каза Маринов. Той добави, че в Търново има притеснения с река Янтра, тъй като водите и се задържат високи, но не се покачват. „Трябва да се вземат превантивни мерки тя да не излезе от коритото си”, каза още министър Маринов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Наблюдават се нивата на реките и язовирите в областта, имаме готовност за реакция при евентуални интензивни валежи

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Наблюдават се нивата на реките и язовирите в областта, имаме готовност за реакция при евентуални интензивни валежи

3 Юни 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Наблюдават се нивата на реките и язовирите в областта, имаме готовност за реакция при евентуални интензивни валежи. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин областният управител Бисер Михайлов. Той посочи, че винаги при обявен жълт код за валежи се извършва денонощно наблюдение на нивата на основните реки и притоците на територията на област Благоевград от Служители на „Напоителни системи“. „Няма постъпили сигнали към ситуационния център в Областна администрация, нито в Областната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението. Нямаме и резки повишения на нивата на основните реки Струма и Места“, допълни Бисер Михайлов. Той каза още, че част от притоците на реките след дъждовете са повишили нивата си, но към този момент няма място за притеснение. „Извършва се наблюдение на нивата както на реките, така и на язовирите от страна на Държавната агенция по метрология и технически надзор. Имаме свободни обеми, което да поемат преваляванията към този момент“, заяви Бисер Михайлов. По думите му няма постъпили сигнали и за места без електрозахранване. „Около 8 литра на квадратен метър са измерените количества дъжд през изминалата нощ в Благоевград“, добави Бисер Михайлов. Той коментира, че има високи обеми, които да поемат високите води и дори при евентуални интензивни валежи имат готовност за реакция.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Ситуацията в областта е нормална, почистени са дигите и каналите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Ситуацията в областта е нормална, почистени са дигите и каналите

3 Юни 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ситуацията в Пловдивска област е нормална. Това съобщи пред журналисти областният управител на Пловдив Здравко Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Почистени са дигите и каналите, а язовирите имат готовност да поемат количества дъжд. Има поражения само на селскостопанска продукция на места”, каза още Димитров. Той добави, че в момента нивото на река Чая е нормално. Отстранени са и камъните по пътя Асеновград – Смолян.
„В очакване сме на по-голямо количество дъжд”, каза още областният управител на Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Още през март сме предприели превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон

Министър Нено Димов: Още през март сме предприели превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон

3 Юни 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. Още през март месец сме предприели превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с активираното оперативно звено заради обилните валежи в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Превантивните мерки ги предприехме още март, когато издадох разпореждане до всички басейнови дирекции и районни инспекции да проверят проводимостта на реките след зимния сезон“, припомни той. „Да направят съответните предписания към кметовете, където респективно те са отговорни, и към областните управители. След това тече един процес на изпълнение и проверка", обясни Димов. "При всички положения мога да кажа, че има места, където не са изпълнени предписанията. Повечето в страната бяха изпълнени. Сега ще видим каква ще бъде ситуацията“, отбеляза той. „От март сме започнали да се готвим за този период със съответните изисквания от институциите, които отговарят за проводимостта на реките. За язовирите през цялото време сме предвиждали необходимите обеми, така, че да гарантираме необходимите нива за питейни нужди и промишлени цели“, поясни той. „Все пак никой не може да привиди колко ще бъдат валежите. Съобразявали сме се с прогнозите, които има. Към момента нямаме информация за нещо, което да е проблемно в страната“, добави министър Димов.
Относно опасенията, че река Янтра във Велико Търново може да прелее, той коментира: „Във Велико Търново няма пострадали хора или къщи, които да са наводнени“. По думите му щабът се активира, когато има реална необходимост. Министър Димов припомни, че ведомството отговаря само за големите язовири на територията на страната.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов: Около 30 души са били евакуирани и извадени от автомобилите им по време на снощния порой в Пловдив

Главен комисар Николай Николов: Около 30 души са били евакуирани и извадени от автомобилите им по време на снощния порой в Пловдив

3 Юни 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 30 души, най-вече майки с деца, са били евакуирани и извадени от автомобилите им по време на снощния порой в Пловдив. Това съобщи на брифинг директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Имало е и евакуация на хора към по-високи етажи за осигуряване на безопасност на деца и възрастни хора, както и на лежащо болни. Според Николов над 70 литра в час е падналото количество дъжд в Пловдив. „Това е изключително голямо количество дъжд, което се очакваше за два дни“, уточни Николов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Половин метър вода ни делеше от заливането на електрическите табла на НКЖИ в Пловдив

Министър Младен Маринов: Половин метър вода ни делеше от заливането на електрическите табла на НКЖИ в Пловдив

3 Юни 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 12 са били критичните точки в Пловдив по време на пороя, който се изля над града. Това съобщи на брифинг в Пловдив министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „Една от тях е при управлението на НКЖИ в града, където половин метър вода само ни делеше от товa да бъдат залети всички елтабла, които да доведат до изключване на напрежението по линията, но се справихме отлично”, каза министърът. Той благодари на всички от Кризисния щаб, които са работили през цялата нощ- районни кметове, областния управител, служители на пожарната, и на МВР. Младен Маринов посочи, че около 01.00 часа в Пловдив е пристигнал и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който е следял отблизо ситуацията на терен, заедно с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков. По думите на министъра ситуацията е била наистина критична и дори не е вярвал, че Пловдив ще осъмне без проблеми и че хората ще могат спокойно да стигнат до работните си места. „Очакват ни още валежи по прогноза, това може да касае цялата страна”, обърна внимание вътрешният министър и изтъкна, че службите остават бдителни и готови за реакции. "Очаква се съвсем скоро да бъде възстановено управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. Все още в града не работят и два-три светофара", поясни Младен Маринов. По думите му важното е, че няма човешки жертви, щетите са материални и ще бъдат описани и възстановени. Маринов заяви, че Кризисният щаб, който бе създаден в Пловдив, е преценил, че не се налага обявяването на бедствено положение. "Причините не трябва да се търсят в шахтите, защото това е нечувано голямо количество дъжд който е паднал в Пловдив за кратко време", коментира вътрешният министър.
Допълнителни сили на Пожарните служби от Кърджали и София са реагирали и са се притекли на помощ в Пловдив. Благодарение на това в града няма сериозни нарушения на инфраструктурата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Към момента няма информация за прелели язовири и реки

Министър Нено Димов: Към момента няма информация за прелели язовири и реки

3 Юни 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма информация за прелели язовири и реки. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с активираното оперативно звено заради обилните валежи в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази сутрин в 8.45 е активиран щабът за наблюдение. Очаквам актуална информация след около един час. Информацията към сутринта, от язовирите, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите, това са големите и значими язовири, е че няма никъде преливане“, посочи той. „На критичните точки на реките също няма преливания. Това е информацията от 9.00 часа. В 12.00-12.30 очаквам да имам обобщена информация. Два пъти дневно ще даваме информация – по обяд и след 16.00 часа. Ще има непрекъснато наблюдение“, добави Димов. По думите му към момента служителите от басейновите дирекции са на критичните точки, за да наблюдават ситуацията.
„Това, което знаем, е че в Южна България, около Пловдив, е най-сериозно положението. Ние следим постоянно прогнозите и сме в контакт с НИМХ. Очаква се валежи да има и в Северозападна България, така че там, където има прогноза, там са и наблюденията. Ресурсът, с който разполагаме на терен и хората там докладват за ситуацията“ поясни министър Димов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Затворен за движение е Александровският мост до село Първомайци заради почистване на събралите се наноси след обилния дъжд

Велико Търново: Затворен за движение е Александровският мост до село Първомайци заради почистване на събралите се наноси след обилния дъжд

3 Юни 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Затворен за движение е Александровският мост до горнооряховското село Първомайци. Причината е, че в района тече почистване на събралите се наноси вследствие на обилния дъжд от снощи. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Велико Търново от Община Горна Оряховица. От Общината увериха, че кметът инж. Добромир Добрев е бил на място, за да проследи лично процеса. Тази нощ част от дъгите на моста са били затлачени от клони и дънери, довлечени от реката. Специализирана техника вече разчиства съоръжението.
Трафикът ще бъде възстановен след приключване на почистването.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Нивата на язовирите на територията на областта се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност, няма опасност за населението

Враца: Нивата на язовирите на територията на областта се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност, няма опасност за населението

3 Юни 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Враца. Нивата на язовирите на територията на областта се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност, няма опасност за населението. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Враца. Поради обилните валежи през последното денонощие на територията на област Враца и прогнозните очаквания за значителни количества дъжд, по разпореждане на областния управител Малина Николова в Областния съвет по сигурност към Областна администрация – Враца на всеки два часа постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на областта. Предупреждение е получено и от Оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца за обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури с условие за градушки. Количествата на падналите валежи през последното денонощие достигнаха до 35 - 40 л/кв. м.
Към 10.30 часа днес нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован е 85 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 50 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия има ниво 20 см при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети.
Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.
Всички язовири имат достатъчно свободен обем за поемане на водни маси.
Към 21.00 часа на 2 юни 2019 г. поради техническа повреда, вследствие на обилните валежи се е самозадействала сиренно - оповестителната система, намираща се в района на Топлофикация – Враца. Техническата изправност на устройството е възстановена от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Враца. Няма поводи за безпокойство сред населението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Георгиев, заместник-кмет на Садово: Отводнява се пешеходен подлез в града след валежите, няма проблем с реките язовирите в общината

Петър Георгиев, заместник-кмет на Садово: Отводнява се пешеходен подлез в града след валежите, няма проблем с реките язовирите в общината

3 Юни 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Садово. Отводнява се пешеходен подлез в град Садово след валежите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив заместник-кметът на Общината Петър Георгиев. По думите му подлезът е затворен, като към момента се източва водата, за да стане отново проходим. „Вероятно помпата е спряла в един момент и се е напълнил с вода. Ще го изчистим и се надявам да го отворим до обяд“, каза Георгиев. Той коментира, че след валежите има и течове на няколко места в детската градина, но са предприети мерки. „Има малки проблеми, но нищо кой знае колко страшно на фона на това, което се случи в Пловдив. Няма нищо фрапиращо, което да затруднява живота и здравето, както и работата на хората“, каза Георгиев. Заместник-кметът на Община Садово посочи, че няма сигнали за наводнени къщи, изби и приземни етажи. В норма са нивата на реките и язовирите на територията на общината.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Временно се ограничава движението по път II-53 Горна Оряховица – Първомайци при км 6 поради почистване на мост над река Янтра от кал и дървета

Велико Търново: Временно се ограничава движението по път II-53 Горна Оряховица – Първомайци при км 6 поради почистване на мост над река Янтра от кал и дървета

3 Юни 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Временно се ограничава движението по път II-53 Горна Оряховица – Първомайци при км 6 поради почистване на мост над река Янтра от кал и дървета. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Движението се осъществява по обходен маршрут: път III-514 Горна Оряховица – Арбанаси – Велико Търново – път I-5 Велико Търново – Самоводене – Поликраище – път II-53 Поликраище – Първомайци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Обстановката в общината е нормална след обилните валежи през изминалата нощ

Видин: Обстановката в общината е нормална след обилните валежи през изминалата нощ

3 Юни 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Видин. След падналите обилни валежи през изминалата нощ, пътните настилки в община Видин на много места са мокри. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Валежите продължават и към момента. В общината няма прекъсване на електрозахранването и водоснабдяването.
Обстановката е нормална, има подаден само един сигнал в 9.20 часа на тел.112 за наводнен двор в кв. “Нов път“, ул. “Пушкин“ 33. Служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението - Видин отводняват терена.
По данни от синоптичните прогнози се обръща внимание на населението на общината да има готовност за нови силни валежи. С оглед обявения жълт код Община Видин ще продължи да следи обстановката и ще информира своевременно гражданите.
Към 8.00 часа тази сутрин средното количество валежи в община Видин е 25.3 л/кв. м.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Съборени дървета и наводнения в имоти са резултат от гръмотевичните бури в областта през последните три дни

Сливен: Съборени дървета и наводнения в имоти са резултат от гръмотевичните бури в областта през последните три дни

3 Юни 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. Съборени дървета и наводнения в имоти са резултат от гръмотевичните бури в Сливен през последните три дни, съобщиха от ОДМВР – Сливен. Екипи на РДПБЗН са се отзовали на 18 сигнала за произшествия от 1 до 3 юни.
Екипи на РСПБЗН - Нова Загора са оказали техническа помощ при 8 сигнала за паднали дървета. Първият сигнал е получен в 18.04 часа, последният в 20.45 часа на 31 май. Отстранени са 4 паднали дървета в Нова Загора, 2 в село Асеновец и по един сигнал в селата Любенова махала и Любенец.
Екипи на РСПБЗН - Сливен са отводнявали мазе в кв. “Клуцохор“ на 31 май в 20.00 часа и къща в село Злати войвода на 02 юни в 23.30 часа. Ликвидиран е пожар в барака в село Младово, причинен от късо съединение в 19.42 часа на 31 май.
Екип на РСПБЗН - Твърдица е отстранила паднало дърво на пътното платно в село Близнец на 31 май в 18.48 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Екипи на противопожарната служба са реагирали на три сигнала във връзка с дъждовното време в Кюстендил и Дупница

Кюстендил: Екипи на противопожарната служба са реагирали на три сигнала във връзка с дъждовното време в Кюстендил и Дупница

3 Юни 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Екипи на противопожарната служба са реагирали на три сигнала във връзка с дъждовното време в Кюстендил и Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на ОДМВР – Кюстендил. По думите ѝ сигналите са подадени през почивните дни. При единия сигнал е оказана техническа помощ за отстраняването на паднало дърво на детска площадка в Кюстендил. Отводнявано е мазе на жилищна сграда в Дупница. Екип на противопожарната служба в града е отводнявал шахта в подстанция. Няма пострадали хора.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Ако не се направи Южен обходен колектор, Пловдив винаги ще се наводнява при обилни валежи

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Ако не се направи Южен обходен колектор, Пловдив винаги ще се наводнява при обилни валежи

3 Юни 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако не се направи Южен обходен колектор, Пловдив винаги ще се наводнява при дъждове над 50 л/кв. м. Това каза пред журналисти областният управител на Пловдив Здравко Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Според Димитров за проекта за Южен обходен колектор се говори много, но неясно защо нищо не се случва по посока на неговото изграждане. „На около 10 години винаги се получава такова наводнение. Когато паднат валежи над 50 л/кв. м, положението става необратимо. Без Южен обходен колектор Пловдив винаги ще бъде в тази ситуация. Отдавна се водят разговори за изграждането му. Още когато проектирах „Модър-Царевец“ – беше предвидено да минава там“, каза Димитров. Той посочи, че е необходимо да се почисти коритото на река Марица.
Здравко Димитров каза още, че след обилните валежи се е наводнила и сградата на Областната администрация в града. „Когато се наводнят подлезите, се наводняваме и ние отдолу. Днес разпоредих да направим една шахта и да сложим помпа, за да не викаме винаги пожарната“, добави областният управител.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Най-голямо количество валежи в областта са отчетени в района на Пазарджик и Панагюрище – над 40 л/кв. м

Пазарджик: Най-голямо количество валежи в областта са отчетени в района на Пазарджик и Панагюрище – над 40 л/кв. м

3 Юни 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Най-голямо количество валежи в областта през последното денонощие е отчетено в района на Пазарджик – 42.3 л/кв. м и Панагюрище – 40.3 л/кв. м. Това съобщи за Радио “Фокус“ – Пазарджик дежурният в Хидрометеорологичната станция в село Ивайло. В останалите части на областта количествата са както следва: във Велинград – 12.8 л/кв. м, Пещера – 22.5 л/кв. м. В района на Лесичово са измерени количества от 25.7 л/кв. м, за Стрелча – 41 л/кв. м, Белово – 7.5 л/кв. м, Костенец – 22.4 л/кв. м, Батак – 24.8 л/кв. м, село Сестримо – 15.5 л/кв. м и село Фотиново – 10.5 л/кв. м. Регистрирана е градушка и в района на Пазарджик, но не са нанесени сериозни щети.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет: Спокойна е обстановката в общината, нивото на Янтра спада

Инж. Даниел Панов, кмет: Спокойна е обстановката в общината, нивото на Янтра спада

3 Юни 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Спокойна е вече обстановката на територията на Великотърновска община. От 8.30 часа до сега нивото на Янтра е спаднало с 40 см. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново кметът инж. Даниел Панов. Той обясни, че ситуацията в района е започнала да се влошава още снощи около 23.30 часа. Тогава започнаха интензивни валежи. Най-сложна е била обстановката към 4.00 часа тази сутрин, когато са измерени количества дъжд от 110 л/кв. м. „От 3.00 часа служители на Областна дирекция на МВР, пожарната и Гражданска защита бяха на постове в критичните точки в община Велико Търново. Те следяха нивата на реките при кварталите „Асенов” и „Чолаковци”, както и в района на село Пушево, в Килифарево и в Дебелец", посочи кметът. По думите му отчет се дава на всеки 30 минути. „Към 6.00 часа нивото на Янтра достигна метър под критичните стойности, но за щастие няма пострадали и сериозни материални щети”, каза още инж. Панов. След 8.15 часа нивата на реките са започнали прогресивно да намаляват. Готовността за евакуация на хора от критичните точки остава, но до такива дейности вероятно няма да се стигне. Службите остават на място.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Активирано е Оперативното звено към МОСВ във връзка с интензивните валежи в страната

Активирано е Оперативното звено към МОСВ във връзка с интензивните валежи в страната

3 Юни 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Активирано е Оперативното звено към МОСВ във връзка с интензивните валежи в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Във връзка с регистрираните валежи през изминалото денонощие, както и обявено от НИМХ предупреждение от първа степен (жълт код) за интензивни валежи, придружени с гръмотевици в областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, София, Пазарджик и Пловдив, е активиран 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и в четирите Басейнови дирекции в страната.
Два пъти дневно ще се предоставя обобщена информация за състоянието на язовирите, състоянието на реките по поречия с данни за критични нива и аварийни ситуации, данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кариерата за добиване на вар край село Огняново е била наводнена от проливните дъждове

Пазарджик: Кариерата за добиване на вар край село Огняново е била наводнена от проливните дъждове

3 Юни 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Кариерата за добиване на вар край село Огняново е била наводнена от проливните дъждове, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Въпреки че трасето се намира на склон пътя, който минава покрай кариерата е бил с над половин метър вода. Към момента водата се е отточила, но пътят е в кал и пясък и е трудно проходим. Административните помещения, които са в непосредствена близост до пътя, също са наводнени.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Река Янтра наводни двора на църквата „Св. 40 мъченици"

Велико Търново: Река Янтра наводни двора на църквата „Св. 40 мъченици"

3 Юни 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Църквата-музей „Св. 40 мъченици” няма да приема посетители днес. Причината е, че дворът на храма е наводнен от придошлите води на река Ятнра. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Велико Търново от Регионалния исторически музей в града. Речните води в кв. „Асенов” са се повишили рязко след проливния дъжд и приливни вълни от балканските притоци на река Янтра.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Електроразпределителното дружество даде указания за действие при гръмотевични бури

Пазарджик: Електроразпределителното дружество даде указания за действие при гръмотевични бури

3 Юни 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Със зачестяването на гръмотевични бури през пролетта е необходимо абонатите на електрическата мрежа да бъдат особено внимателни. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Крум Косев от пресцентъра на електророзпределителното дружество. По думите му при гръмотевични бури е необходимо да се изключат от контакта телевизор, компютър, климатик, CD и DVD или други електрически уреди. Той припомни, че мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана, а за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.
„Ако по време на гръмотевична буря се намирате на открито, сред природата, трябва по възможност отдалечете се от електропроводи и да не хващате метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. При къмпингуване, ако вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група“, уточни Косев. Той допълни, че ако проводникът е паднал на земята, не трябва да се докосва.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Отводнен е Коматевският транспортен възел, всички автобуси в града се движат по график

Пловдив: Отводнен е Коматевският транспортен възел, всички автобуси в града се движат по график

3 Юни 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Към 08.30 часа всички автобуси от масовия вътрешноградски транспорт в Пловдив се движат по график, съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков.
Вече е отводнен Коматевският транспортен възел и рейсовете възстановиха маршрута си оттам. Поради усложнената обстановка рано сутринта на работа не излязоха 14 автобуса на „Автотранс Чолаков“ и 12 – на „Хебросбус“. До отстраняване на последиците от настъпилата в петък авария на колектор в южната страна на бул. „Санкт Петербург“ автобусите по линии №9, 18, 24, 29 и 44 в посока район „Тракия“ продължават да се движат по временния маршрут през булевардите „Източен“, „Княгиня Мария Луиза“ и „Освобождение“.
Към момента всички светофарни уредби в града работят. Мобилни екипи са в готовност своевременно да отстранят евентуални проблеми и да реагират на сигнали, които се приемат на тел. 032/622 707.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.