НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Започват проверки за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци

Сливен: Започват проверки за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци

14 Август 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. В землищата на населените места в Сливенска област започват обходи, за да се установи дали има нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци. Това съобщиха от Областна администрация – Сливен. Проверките ще бъдат организирани от кметовете на четирите общини в областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, съгласно писмо на областния управител Чавдар Божурски, в което са указани мерките. Писмото е адресирано още до директорите на ОДБХ, ОД на МВР, РДГ, „Напоителни системи” ЕАД.
Обходите ще се извършват със съдействието на служители на МВР. При констатиране на животински отпадъци кметовете и кметските наместници трябва незабавно да информират общинските епизоотични комисии. Откритите отпадъци ще бъдат транспортирани до определените за загробване площадки на територията на всяка община. При невъзможност това да стане, загробването ще се извършва на място. ОДБХ ще извърши дезинфекция срещу разпространението на зарази.
Със същото писмо областният управител изисква до 12.00 часа на 16 август информация от общинските кметове за резултатите от извършените проверки и предприетите мерки.
Засиленият контрол се налага заради появилите се през последните дни сигнали за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в района на някои населени места, след умъртвяването на домашните прасета в 20-километровата зона около промишлените свинеферми в областта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ констатира  нови случаи на африканска чума при диви свине

БАБХ констатира нови случаи на африканска чума при диви свине

13 Август 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. БАБХ констатира нови случаи на африканска чума при диви свине. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Новите случаи са в землището на с. Бистренци, общ. Бяла, обл. Русе- обявено на 12 август 2019 г. Другите случаи са констатирани днес на територията на общ. Девин, обл. Смолян и в землището на с. Желява, общ. Столична, обл. София - обявено на 13.08.2019 г., както и в землището на с. Върбино, общ. Дулово, обл. Силистра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Нова заповед на областния управител Стоян Пасев задължава всички стопани с нерегистрирани прасета да ги умъртвят

Варна: Нова заповед на областния управител Стоян Пасев задължава всички стопани с нерегистрирани прасета да ги умъртвят

13 Август 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Нова заповед от вчера, подписана от областния управител Стоян Пасев, задължава всички стопани от областта, които не са регистрирали прасетата си, да ги изколят доброволно. Изискването важи за всички общини, не само за тези, които попадат в 20-километровата санитарна зона, посочена в указателното писмо на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Златина Димова от Областната дирекция по безопасност на храните. „Съвсем мотивирано се обосновахме, че има огнища на африканска чума по свинете по диви животни в Шумен, Добрич и Бургас, и това е мярка, която трябва да вземем, за да не допуснем заболяването“, обясни д-р Димова. Според нея има някои животновъди, които гледат повече животни, не само за себе си, но и с цел търговия. Немалка част от тях са направили тези обекти доста добре и са подали заявление за регистрация на ферма тип „А“ с въведени мерки за биосигурност. „И ако успеят да отговорят на Наредбата за животновъдните обекти и въведат мерки така, че да предпазят своето стопанство от навлизането на вируса, тогава те ще бъдат регистрирани“, обясни още директорът на ОДБХ - Варна. По думите ѝ при проверките на инспекторите в областта са установени укрити животни в три общини. В резултат на кметовете предстои да им бъдат връчени предписания с 24-часов срок и впоследствие актове на кметовете на малки населени места. Към момента такива населени места има на територията на община Аксаково, както и в общините Вълчи дол и Аврен.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Румен Караманов, управител на свинеферма в Добричко: Проблемът с африканската чума е много сериозен за България и ако не се вземат мерки, обрича свиневъдството на фалит

Д-р Румен Караманов, управител на свинеферма в Добричко: Проблемът с африканската чума е много сериозен за България и ако не се вземат мерки, обрича свиневъдството на фалит

13 Август 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Проблемът с африканската чума е много сериозен за България и ако не се вземат мерки обрича свиневъдството на фалит. Това е задача, поставена от Европейската комисия, с която трябва да се справи нашето правителство“, заяви д-р Румен Караманов, управител на най-голямата свинеферма в района, намираща се край село Козлодуйци, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По думите на земеделския стопанин проблемът засяга различни видове производство. Той припомни, че миналата седмица в столицата се е състояла среща с участието на производители от различни области - индустрия за производство на лекарства, месопреработка, зърнопроизводители и т.н. Целият този бизнес е потърпевш, ако фалира свиневъдството, категоричен е земеделският стопанин. По думите му дейности, като събиране на трюфели, гъби и билки създават потенциална опасност за разпространение на заразата Африканска чума по свинете. Д-р Румен Караманов подчерта, че първа в страната преди да се разрасне проблемът област Добрич е взела превантивни мерки с обявяването на бедственото положение. То е удължено до втори септември. Навременните действия са дали и своя плод. Само в свинефермата, чийто управител е д-р Румен Караманов, се отглеждат 90 000 прасета. Около 60 прасета, отглеждани в така наречения „заден двор“ в района на свинефермата в Козлодуйци са доброволно ликвидирани още при обявяване на бедственото положение, а самият земеделски производител обезщети стопаните, като това беше една от превантивните мерки. Според д-р Румен Караманов обаче разяснителната кампания не е достатъчно голяма и хората все още не са наясно с голямата опасност, която крие тази болест и негативния икономическия ефект върху всички видове бизнес, свързан с производството на свинско. В нашата страна месопроизводителите дават над 45% от продукцията със свинско месо и ако този бранш бъде ликвидиран, ще се разчита само на внос, цените ще се увеличат в пъти, а пазарната ниша ще се свие, посочи Румен Караманов. По думите на земеделския стопанин месечно разходите за дезинфекция и дезинсекция са над 20 000 лв., без това да включва препаратите против гризачи. На последното си редовно заседание Областна епизоотична комисия в Добрич взе решение за 10 км забранителна зона около големите свинекомплекси. Със заповед на областния управител Красимир Кирилов са наложени стриктни мерки за влизане в гората. Към момента на територията на област Добрич има останали около 100 прасета в задни дворове.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Костов: България спазва всички правила от Европейската пътна карта за борба с АЧС

Георги Костов: България спазва всички правила от Европейската пътна карта за борба с АЧС

13 Август 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. В момента България спазва изцяло правилата, разписани в Европейската пътна карта за борба с африканската чума по свинете (АЧС). В страната има регистрирани 32 случая, в различни райони, на намерени мъртви диви свине - доказано от АЧС. Около всеки един такъв случай има определена зона от 200 кв.км, в която всички дейности в гората се забраняват, и това е направено със заповедта на министъра от преди 2 седмици. В тези зони са забранени дърводобивът и всички дейности, които са традиционни". Това каза в интервю за предаването на БНР "Преди всички" доц. Георги Костов - лесовъд и съветник на министъра на земеделието, с ресор "Гори".
Той уточни, че областните епизоотични комисии могат да вземат решение за т.нар. "неотложни" дейности, но дърводобивът не е неотложен в средата на лятото.
"Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и регионалните дирекции по горите. За съжаление, това нещо не е стигнало до ушите на всички изпълнители, особено в общинските структури. Затова от вчера текат проверки по места, защото без изпълнението на тази заповед, ние сме пред опасност от компрометиране на мерките", добави доц. Костов.
"Няма забрава за дърводобив в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. На другите места има не тотална забрана, а в определени райони - най-много са забраните в Северна България - в районите на Русе, Монтана, Силистренско. Зоните са маркирани и в тях не само дърводобивът е забранен, забранено е влизането в тези райони, с изключение на лица, които извършват претърсване за нови случаи на мъртви диви свине, тъй като мъртвите животни са основен източник на зараза", обясни той.
По думите на експерта в случаите на неотложна дейност се действа при строги правила и проверки при влизане и при излизане от зоните.За сигнали, ако някъде се извършва нарушение, могат да се подават на телефон 112.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Извършват се ежедневни претърсвания в определените рестриктивни зони във връзка с африканската чума по свинете

Шумен: Извършват се ежедневни претърсвания в определените рестриктивни зони във връзка с африканската чума по свинете

12 Август 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Шумен. Извършват се ежедневни мащабни претърсвания в определените рестриктивни зони във връзка със случая на АЧС при труп на дива свиня в местността „Елешница“ в община Върбица, съобщи инж. Веселин Нинов, директор на СИДП,по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. „От събота до днес в определените горски територии на три държавни ловни стопанства, както и ловно-стопански район, включващ селата Бяла река и Тушовица, не сме открили други трупове на диви свине. Претърсванията продължават“, каза инж. Нинов. Той посочи, че на 6 август е взета проба от труп на миналогодишен приплод на дива свиня, открит в разложено състояние. Пробата незабавно е изпратена за изследване, като късно вечерта на 8 агуст е била потвърдена за АЧС. Предприети са необходимите действия- подстъпите към местността са затворени, изградена и нова бариера, наред със съществуващите други, преустановени са и всички дейности по горите. Изградени са дезинфекционни площадки при бариерите. Инж. Нинов посочи, че ДГС- Върбица е основен дърводобивен район и в момента само по главния път има складирани малко над 2000 кубика дървесина, а отделно в сечищата в горските територии има отсечени над 3000 кубика дървесина , която не е извозена. „Икономическото състояние на предприятието, както и други социални и обществено значими функции, биха се се влошили ако се ограничат тези дейности за продължително време. Това, което можем да гарантираме като изпълнение е, че можем да контролираме и въведем мерки за биосигурност и цялостна дезинфекция на автомобили и хора, които влизат в тези райони и на практика да елиминираме риска от пренасяне на заболяването“, каза инж. Нинов. Той помоли Областната епизоотична комисия да разреши на първо време транспортиране на дървесината, без да влизат работници в гората. „ Ако до края на седмицата не бъдат открити нови трупове на свине, да ни бъде разрешено да продължим и дърводобивната дейност, защото след месец- месец и половина и времето ще бъде фактор за работата ни в тези ловни полета, които са определени като зони за прилагане на мерки“, каза инж. Нинов. Той обърна внимание, че в тези територии има и немалко обработваеми земи, в които предстои жътва и сеитба. Д-р Нели Маринова от ОДБХ- Шумен посочи, че въпреки констатирания случай на АЧС при мъртва дива свиня, засега за домашните свине и животновъдните предприятия не се налагат допълнителни ограничителни мерки. Продължават рутинните проверки по търговски обекти и предприятия, проверяват се тир паркингите за обезвреждане на местата за отпадъци с храни от животински продукти. Сред решенията, приети на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, е в срок до 26 август да бъде изготвена информацията по общини и малки населени места, отнасяща се до брой лични стопанства тип „заден двор“, брой заклани доброволно свине, отглеждани там и съответните съпроводителни протоколи, съгласно указанията на Министъра на земеделието, храните и горите- при получаване от МЗХГ в Областна администрация Шумен, незабавно ще бъдат предоставени на кметовете на общини от областта.

Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Георгиев, зам.-кмет: Около 300 стопани от Садовско унищожиха свинете си в предписаните им срокове заради африканската чума

Петър Георгиев, зам.-кмет: Около 300 стопани от Садовско унищожиха свинете си в предписаните им срокове заради африканската чума

12 Август 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 300 стопани от Садовско унищожиха свинете си в предписаните им срокове заради африканската чума. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив зам.-кметът на Садово Петър Георгиев. По думите му 10 от 12 – те населени места в общината попадат в 20-километровата санитарна зона около индустриалната свинеферма в село Белозем, където бе открита чума и по тази причина хората са изклали животните си в уречения срок. Петър Георгиев каза още ,че не е имало неподчинение от страна на стопаните, тъй като те добре разбират опасността и същността на проблема.
„Въпреки това ветеринарни лекари твърдят, че в другите страни само при нужда се унищожават животните, като болните от тях се лекуват”, каза Петър Георгиев. В община Садово не е имало заразено и болно животно.
Георгиев каза още, че хората по-скоро се притесняват за бъдещето си, за това дали след масовото унищожение на животни ще успеят за следващата година да си купят други животни.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска изслушване на министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев за чумата по свинете

БСП поиска изслушване на министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев за чумата по свинете

25 Юли 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" поиска изслушване на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев за чумата по свинете, предаде репортер на Агенция "Фокус". Искането отправи заместник-председателят на Комисията по земеделие и депутат от БСП проф. Светла Бъчварова. "Във връзка с изключително трагичната ситуация с разпространението на африканска чума по свинете правя процедурно предложение да бъдат изслушани вицепремиерът Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб за разпространение на чумата и министърът на земеделието храните и горите", каза Бъчварова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха

Министър Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха

25 Юли 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Сектор свиневъдство е под огромна заплаха. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Ние трябва със сигурност да спрем разпространението на африканската чума по свинете и да спасим един много добър сектор“, добави тя. Танева каза, че в рисковата зона около огнищата при Николово и Бръшлен има още два свинекомплекса. „Те са с над 40 000 общо прасета, които са блокирани“, поясни тя. Министърът добави, че за всичко, което е допустимо от Комисията, ще търсят вариант, за да бъдат обезщетени тези свинекомплекси. „От две седмици и на терен заедно с екипите на Българската агенция по безопасност на храните – ветеринарният орган в държавата, са професори и научни сътрудници на тема вирусология и те обясняват на хората какво е АЧС (африканска чума по свинете) и какво трябва да правим“, заяви тя. Танева потвърди, че мерките са закъснели. „Със сигурност е било по-добре да бъде направено по-рано. Ние нямаме друг вариант за изход освен много бързо да се организираме и на място да убедим всеки от служителите, които са част от екипите за провеждане на мерките, как трябва да ги направят“, добави тя, като заяви, че мерките трябва да бъдат изпълнявани, за да се предотврати разпространението на заболяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Юли и август е пикът на африканската чума, близо 60 000 свине ще бъдат евтанизирани

Министър Десислава Танева: Юли и август е пикът на африканската чума, близо 60 000 свине ще бъдат евтанизирани

25 Юли 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Юли и август е пикът на африканската чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Със сигурност е имало мерки за чумата, които са можели да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре“, добави Танева. Тя каза, че вече са поискани пари за възстановяване. „От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1.4 млн. евро, но до момента нямаме решение за това. Танева добави, че имат постановление за разходите за сегашната кризисна ситуация. „Те няма да са достатъчни предвид броя на животните и това, че вече имаме огнища в промишлени свинекомплекси, но има ред. Безспорно е, че ще бъдат получени обезщетения и по този начин започваме комуникацията за финансова подкрепа от Европейската комисия“, поясни тя. Танева потвърди, че близо 60 000 свине ще бъдат евтанизирани. „Има наредба, по която се плаща по определен ред, който трябва да се спази със съответното досие от регистрирането на обекта на животните до унищожаването им, протоколирането им и пазарната оценка по оценител“, заяви Танева, но добави, че не може да даде приблизителна цена, защото животните са различни категории, които носят различна цена. „Цената, която биха получили като обезщетение, ще бъде равна на пазарната“, каза тя. Танева потвърди, че се очаква обезщетенията за фермата в Николово да са около 2 млн. „Със сигурност става въпрос за милиони“, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Илиев, Асоциация на индустриалните свиневъди: Африканската чума е икономическа болест и не оказва влияние върху човешкото здраве

Цветан Илиев, Асоциация на индустриалните свиневъди: Африканската чума е икономическа болест и не оказва влияние върху човешкото здраве

25 Юли 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Африканската чума по свинете е икономическа болест и не оказва влияние върху човешкото здраве. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България. Той изрази притесненията на бранша, свързани основно с разпространението на болестта и щетите, които тя нанася на свиневъдите, както и по отношение на това как потребителите и търговските вериги възприемат новините около заболяването. Цветан Илиев подчерта, че пазарът неправилно и погрешно възприема, че има опасност за консуматора заради неинформираността на голяма част от населението за това какво представлява болестта африканска чума по свинете. По думите му тя съществува в множество държави в Европа повече от 60 години, като в този период няма нито един случай на човек, пострадал от болестта. „Искам да подчертая, че това е икономическа болест, която причинява единствено смъртност по прасетата и щети на стопаните, които ги отглеждат, както и щети на държавите, които трябва да компенсират тези стопани, когато унищожават животните им с цел ограничаване на разпространението на болестта. Всички мерки, които се предприемат, са единствено и само свързани с това да се ограничат икономическите последици за свиневъдите и нямат нищо общо с това да бъде предпазен човекът и неговото здраве. Министър Десислава Танева е права по отношение на начина, по който човек може да бъде преносител. Затова хората трябва да бъдат много отговорни и да не изхвърлят хранителни отпадъци неконтролируемо. Чрез хранителните отпадъци те могат да разнесат болестта. Ако консумират примерно салам, който евентуално би могъл да им вирус на болестта и този салам бъде хвърлен на полето и там го яде диво прасе, то може да се зарази“, обясни той. Според Цветан Илиев неправилното и погрешно възприемане на болестта се отразява на индустрията, като в последните дни има тревожни запитвания и от страна на търговски вериги, и от страна на по-малки производители. Болестта е безопасна за хората, свинско месо и производни продукти могат да бъдат употребявани, категоричен е той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: МЗХГ и Областна дирекция „Земеделие“ организират информационна среща във връзка с африканска чума по свинете

Разград: МЗХГ и Областна дирекция „Земеделие“ организират информационна среща във връзка с африканска чума по свинете

24 Юли 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Разград. Членовете на Постоянната областна епизоотична комисия в Разград ще участват на 25 юли, в информационна среща, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Областна дирекция „Земеделие“-Разград. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Събитието се провежда с цел прилагане на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Лектори на срещата ще бъдат д-р Койчо Коев, доц. д-р Владимир Петров и д-р Георги Желев – и тримата от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора. Членовете на Областната епизоотична комисия бяха поканени да участват в срещата от директора на Областна дирекция „Земеделие“-Разград Валентина Френкева по време на заседание на комисията през миналата седмица, на което са обсъдени превантивни мерки срещу АЧС. Информационната среща ще се проведе от 11.00 ч. на 25 юли в кафе-аперитив „Зайо-Байо“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Харалан Александров, социален антрополог: Зад всяка от съвременните драми на човечеството стои развитие, а не неговата липса

Харалан Александров, социален антрополог: Зад всяка от съвременните драми на човечеството стои развитие, а не неговата липса

24 Юли 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Зад всяка от съвременните драми на човечеството стои развитие, а не неговата липса. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социалният антрополог Харалан Александров. „Милионите хора, които се опитват да мигрират към развития свят и главно в САЩ и ЕС, са продукт не на бедност, а на забогатяване. Тези хора могат да направят това усилие, защото могат да напуснат страните си, които са достатъчно развити. Те имат телефони, медии и виждат как живеят истински богатите общества и искат да отидат при тях. Това е било немислимо преди 50 г., когато хората са били изолирани в селата си“, обясни той. Според Харалан Александров това, което изглежда като неудържим проблем, е резултат от развитието. Същото е с пренаселването, което е пряк резултат от ваксините и усилията на световната здравна организация. Постигайки мечтата си да живеем дълго, богато и благополучно, създаваме проблеми, каза още той и определи като такива проблемите с екологичната среда, изчерпването на ресурсите и замърсяването на планетата.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Харалан Александров, социален антрополог: Технологиите, които сме създали, за да правят живота ни удобен, започват да ни създават проблеми

Харалан Александров, социален антрополог: Технологиите, които сме създали, за да правят живота ни удобен, започват да ни създават проблеми

24 Юли 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Технологиите, които сме създали, за да правят живота ни удобен, започват да ни създават проблеми. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социалният антрополог Харалан Александров във връзка с хакерската атака срещу НАП. „Този въпрос стои много драматично. Големият въпрос, който си поставяме, е, дали хакерът иска да направи добро на обществото или напротив. Това е и въпросът дали магията на технологията е бяла или черна. Това е въпросът, на който трябва да отговорим, a отговорът не е прост“, коментира той. Появата на фигурата на белият хакер автоматично поражда идеята за черен такъв, обясни Харалан Александров. Голямата тема на обществото ни е да разберем, дали технологиите и изкуственият интелект и алгоритмите няма да излязат от контрол, както се случва в много от сюжетите на апокалиптичните филми, добави той.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Областният управител Гюнай Хюсмен провери изпълнението на мерките срещу африканска чума по свинете в  ДЛС „Воден-Ири Хисар“

Разград: Областният управител Гюнай Хюсмен провери изпълнението на мерките срещу африканска чума по свинете в ДЛС „Воден-Ири Хисар“

24 Юли 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Разград. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова посетиха Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Воден-Ири Хисар“, за да видят на място как в държавното стопанство се прилагат превантивните мерки срещу болестта африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Директорът на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ инж. Кирил Колев информира Гюнай Хюсмен, че в стопанството още от миналата година са започнали да вземат мерки срещу заразата и това е сред предпоставките да се опази досега региона от поява на заболяването.
От началото на 2019 г. на четирите входа на стопанството са изградени дезинфекционни ями, в който регулярно се поставя препаратът „Виркон S“. На входовете на административните сгради също има вани, в които се дезинфекцират обувките на служители и посетители. Със специални ръчни помпи се пръскат допълнително гумите на автомобилите. Подобна Гюнай Хюсмен получи като подарък от инж. Колев. Областният управител на Разград припомни, че на работна среща при него бе обсъдена възможността да се поправят пролуките в оградата на стопанството, тъй като това е предпоставка за разпространение на заразата. Обсъдена бе възможността да се поиска финансиране за тази цел, тъй като оградата е с дължина 50 км. и след ремонт често отново се уврежда от бракониери. Областният управител Гюнай Хюсмен връчи лично на инж. Колев копие от заповедта за обявяване на бедствено положение в Разградска област.
Директорът на ДЛС се запозна с мерките, увери, че те ще бъдат стриктно прилагани на територията на стопанството, поиска обаче да има възможност да получи съдействие от полицията при спиране на хората, които събират трюфели и други горски продукти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Харалан Александров, социален антрополог:  Няма съмнение, че африканската чума по свинете ще бъде използвана политически

Харалан Александров, социален антрополог: Няма съмнение, че африканската чума по свинете ще бъде използвана политически

24 Юли 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма съмнение, че африканската чума по свинете ще бъде използвана политически. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социалният антрополог Харалан Александров. Според него, ако не е чумата по прасетата, ще бъде измислена друга катастрофична метафора, която да опише преживяването ни за загуба на контрол и страховете за катастрофално бъдеще.
„Българската, а и световната политика напоследък се движат много повече от страсти, фантазии, тревоги и страхове, отколкото от рационални аргументи. И по начина, по който вече се случи с предишна епидемия по животните си спомняме за разплакани бабички, политици прегръщащи козлета, подлежащи на евтаназия и други трогателни сцени, няма никаква причина сега някой да не отиде и да се снима с бедните прасенца, осъдени на изтребление в името на прекратяване на заболяването“, коментира той. Харалан Александров каза още, че историческата ни памет е натоварена с тревожни асоциации на думата чума. Това е причина да си дадем сметка за изумителния прогрес на науката и медицината, за начина, който експлоатираме животните с цел да бъдат изконсумирани. Въпреки това светът никога не е бил по-хуманен.

Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Илиев, кмет на село Комощица: 100 прасета отглеждат в задния двор хората от селото, но вече започнаха да ги колят заради опасността от африканска чума по свинете

Росен Илиев, кмет на село Комощица: 100 прасета отглеждат в задния двор хората от селото, но вече започнаха да ги колят заради опасността от африканска чума по свинете

24 Юли 2019 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Монтана. 100 прасета отглеждат в задния двор хората от село Комощица, но вече започнаха да ги колят заради опасността от африканска чума по свинете, каза за Радио „Фокус“ – Видин Росен Илиев, кмет на селото. Той посочи, че в селото са предприети мерки слещу заболяването. „Направихме дезинфекционни пунктове на входа и на изхода на селото, като гумите на колите се дезинфекцират. Хората са предупредени да не купуват фуражи от Румъния, където вече две години има огнища на заболяването“, заяви Росен Илиев.
В селото няма голяма свинеферма. Селската кооперация е специализирана в отглеждането на фуражи. Местната ловна дружинка е предупредена и извършва обходи на територията на селото, за да следи за умрели диви прасета. „Всяка седмица в Община Якимово, към която е нашето село, се провежда заседание на общинската епизиотична комисия, на която присъстват и селските кметове. Запознаваме се информацията от страната и отнове се припомнят мерките за недопускане на болестта“, допълни Росен Илиев.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Митев, ОДБХ – Бургас: Продължават да се извършват превантивни мерки срещу африканска чума по свинете в областта

Д-р Георги Митев, ОДБХ – Бургас: Продължават да се извършват превантивни мерки срещу африканска чума по свинете в областта

24 Юли 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Продължават да се извършват превантивни мерки срещу африканска чума по свинете в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). По думите му към момента няма опасност от разпространението на африканска чума по свинете в региона. „Продължават да се взимат кръвни проби, обстановката се следи, за да бъде болестта хваната навреме“, заяви д-р Георги Митев и посочи, че към момента направените проверки не са установили нищо обезпокоително.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Три семейни ферми за отглеждане на свине са регистрирани на територията на областта

Кюстендил: Три семейни ферми за отглеждане на свине са регистрирани на територията на областта

24 Юли 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Три семейни ферми за отглеждане на свине са регистрирани на територията на област Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване при животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите му тези ферми са от тип А. Индустриални ферми на територията на областта няма. Няма ферми и за източнобалкански свине, забранено е отглеждането на тази порода животни.
„Регистрираните ферми са семейни, с осигурени условия на биосигурност. Това са малки ферми. Това са възможностите на животновъдите в областта”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му всяка седмица заседават областната и общинските епизоотични комисии на територията на Кюстендилска област.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Епизоотичната комисия прие допълнителни мерки за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете в областта

Шумен: Епизоотичната комисия прие допълнителни мерки за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете в областта

24 Юли 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Шумен. Областната епизоотична комисия прие нови допълнителни превантивни мерки за недопускане на разпространението на африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Участниците в заседанието, под ръководството на Петко Шаренков, заместник областен управител, приеха да не се недопускат продажби на живи свине, прясно свинско месо и местни продукти от свинско месо на нерегламентирани пазари на територията на областта, както и да се засили режимът на транспорт на животни. Д-р Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), представи обявените в последната седмица нови огнища на заболяването – на 17 юли в кв. „Въбел“ в Търговище, на 18 юли - първично възникнал случаи на АЧС при диви свине в село Горно Абланово, област Русе, Враца, ДУ „Дъбник, в Държавно ловно стопанство „Черни Лом“, Попово, на 19 юли е обявено първично възникнал случай при дива свиня в землището на община Дулово, на 20 юли първично огнище в свинекомплекс в село Николово, област Русе. Д-р Райкинска посочи, че днес има издадени заповеди за възникване на първично огнище в свинекомплекс с. Бръшлен, област Русе и при домашна свиня, намерена мъртва в землището на село Морава, област Велико Търново. „Положението е изключително тревожно, апелирам за повишено внимание и отговорност от всички“, призова д-р Райкинска.
Д-р Наташа Баева от ОДБХ обобщи, че ситуацията е динамична, като област Шумен попада в нова зона, която е в близост до огнища, което налага предприемането на допълнителни мерки във връзка с гаранциите за движение на свине към кланици, за доотглеждане в други населени места, извън област Шумен. „Завишава се режимът на транспорт на животни, при нас той все още не е забранен, тъй като засега сме все още в чиста от заразата зона“, каза д-р Баева.
Д-р Нели Маринова от ОДБХ запозна присъстващите на заседанието със заповед по отношение на месото, което се добива определени територии. „Това касае особен режим на одобрение на кланици на територията на цялата страна. Определени са условия и правила как тези кланици ще бъдат одобрени и ще могат да извършват такива кланета - от свободни и от опасни зони. Дали ще може да гарантират разделно колене от приема до съхранението при редовното клане и от опасните зони. Процедурата касае и транжорни, и месопреработвателни предприятия, които изявят желание на преработват месо от опасните зони. Това касае операторите, те трябва да заяват дали искат да покриват изискванията на тази заповед“, обясни д-р Маринова.
„БАБХ иска да гарантира безопасността на това, което стига до магазините и до крайните потребители“, допълни д-р Райкинска. На територията на област Шумен има две кланици и един кланичен пункт, към голям свинекомплекс. Доц. д-р Владимир Петров и д-р Койчо Коев от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет в Стара Загора, представиха пред присъстващите научни становища за болестта Африканска чума по свинете. Следващото заседание на областната епизоотична комисия ще се проведе на 1 август.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владислав Антонов, ЛРС „Миджур“ – Чупрене: Ловните дружинки правят ежедневни обиколки на териториите си, за да следят за мъртви диви прасета

Владислав Антонов, ЛРС „Миджур“ – Чупрене: Ловните дружинки правят ежедневни обиколки на териториите си, за да следят за мъртви диви прасета

24 Юли 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Видин. Ловните дружинки правят ежедневни обиколки на териториите си, за да следят за мъртви диви прасета, каза за Радио „Фокус“ – Видин Владислав Антонов, специалист по лова в ловно-рибарско сдружение (ЛРС) „Миджур“ - село Чупрене. Той посочи, че обиколките са приети като превантивни мерки за недопускане на разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на региона. „Нямаме открити мъртви диви прасета, но обстановката е много динамична. Ловците са обучени как да взимат проби за изследване ако открият мъртви диви прасета“, обясни Владислав Антонов. Той допълни, че още от миналата година населението в региона е предупредено за болестта, когато огнища на болестта имаше в Северна Румъния. Навсякъде са разпространени информационни материали.
На територията на ЛРС „Миджур“ се ловува предимно за диви прасета. През миналата година ловът на едър дивеч започна за сдружението с отстрелването на 20 животни, като целта е популацията им да бъде намалена.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Усложнена е епизоотичната обстановка в областта

Русе: Усложнена е епизоотичната обстановка в областта

24 Юли 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Русе. Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговите заместници г-н Свилен Иванов и г-н Валентин Колев проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия във връзка с изключително тревожната и динамично променяща се обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в област Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.
Г-н Свилен Иванов припомни, че от 24 юли е въведено бедствено положение на територията на цялата област. От своя страна областният управител г-н Галин Григоров предупреди, че няма да бъдат толерирани прояви на разпространение на невярна информация, възпрепятстване на мерките или тяхното неизпълнение и на нарушителите ще бъде търсена наказателна отговорност. Според заповедта за обявяването на бедствено положение, координацията на всички институции ще се осъществява от д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ Русе.
Д-р Дяков съобщи за потвърдено ново огнище на заразата в свинекомплекса в с. Бръшлен.
Г-н Свилен Иванов обърна внимание, че всички заложени мерки от предходните заседания на комисията се изпълняват стриктно.
Акцент на заседанието беше представянето на информация и становище от страна на Експертния консултативен съвет по Африканска чума по свинете относно заболяването, причините, разпространението му, биосигурността и биобезопасността.
По време на оживената дискусия се подчерта многократно, че източник на заразата е човекът със своите действия, използването на хранителни отпадъци при храненето на домашни свине, изхвърлянето на остатъчни животински продукти на нерегламентирани места, движението на хора от участъци с диви животни към личните стопанства.
Експертите от Консултативния съвет заявиха, че фуражите, с които се хранят животните в големите свинекомплекси се произвеждат промишлено (преминават термична обработка, което изключва наличието на вируса в тях) и подлежат на строг контрол.
Към използването на фуражи от прясно окосена растителност следва да се премине поне след 60 дни на отлежаването му. Срок, който минимизира риска от наличието на вируса.
Фактор, на който трудно може да се влияе е движението на диви и домашни животни, както и разпространението на АЧС сред дивите свине. В този смисъл усилията трябва да са насочат в ограничаване на достъпа до огнищата.
Припомняме, че заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а отговорните институции са в постоянна връзка помежду си и изпълняват стриктно своите ангажименти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мащабни мерки след обявеното бедствено положение в три области заради африканската чума по свинете (ОБЗОР)

Мащабни мерки след обявеното бедствено положение в три области заради африканската чума по свинете (ОБЗОР)

24 Юли 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. В сряда бе обявено бедствено положение в Разград и Плевен заради огнищата на африканската чума по свинете. От вчера бедствено положение заради разпространението на заболяването е в сила и в област Русе. На брифинг Българската агенция по храните (БАБХ) представиха актуална информация във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете. Д-р Александра Митева, експерт от БАБХ коментира, че ситуацията е доста сериозна и изисква внимание. Открити са нови огнища на африканска чума в с. Бръшлен, Русе. Освен домашните стопанства, засегнати от вируса са и индустриални ферми. Предприети са мащабни мерки за изтегляне на останало месо, за предотвратяване на разпространението на заболяването. От вчера е стартирала проверка, чиято цел е да се идентифицират броя заболели животни, добитото трупно месо и продукти от него и да се идентифицира къде са отишли. Замърсяването на околната среда с трупове на животни и хората и са сред основните фактори за разпространение на заболяването. Битовите отпадъци, които изхвърляме също са важен фактор за разпръскване на вируса. Бездомните и диви животни, които имат достъп до изхвърлени отпадъци са сред разпространителите на заболяването при животните. Експертите потвърждават, че животинските продукти и вирусът не са опасни за здравето на хората. Въведени са всички мерки, които са съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете на Европейския съюз още при появата на заболяването миналата година във Варненско. Мерките не касаят само хората, които работят във фуражната верига, а и всички стопани, които отглеждат животни. Така че се отнасят за личните стопанства, за задния двор, в който се отглеждат и прасета. Всички фуражни предприятия, които произвеждат комбинирани фуражи и реализират същите на територията на Република България и не само на територията на България, са подложени на засилен официален контрол именно по отношение спазване на тези мерки.
Междувременно от ПГ „БСП за България“ заявиха, че ще търсят политическа отговорност за навлизането с бързи темпове и за разрастването на чумата по свинете. Според опозицията отговорни лица са министърът на земеделието, началника на БАБХ, председателят на Централния епизоотичен съвет. От БСП заявиха, че последните две години са алармирали с парламентарен контрол, въпроси, питания и обсъждания в Земеделска комисия. От партията посочиха, че националният епизоотичен съвет не е заседавал почти година. От ПГ ГЕРБ отговориха, че мерките срещу чумата по свинете, предприети от БАБХ са най-адекватните и най-бързите. От управляващата партия уточниха, че липсата на ваксина срещу заболяването, единственият начин, по който да се действа е чрез убиване на прасетата и по този начин да се спре разпространяването на заразата.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андриан Райков, ГЕРБ: Пенчо Милков от БСП да не използва чумата по свинете за началото на кампанията си за местния вот

Андриан Райков, ГЕРБ: Пенчо Милков от БСП да не използва чумата по свинете за началото на кампанията си за местния вот

24 Юли 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Пенчо Милков от БСП да не използва чумата по свинете за началото на предизборната си кампания за местния вот. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Андриан Райков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изправени сме пред едно много сериозно заболяване и всички мерки, които се предприемат от страна на държавата, включително и от колегите, които се намират в Русенска област, са напълно адекватни и навременни. Да, ситуацията е много сериозна. За пръв път сме изправени пред такова заболяване. Мерките, които се предприемат трябва да са много бързи предвид това, че инкубационния период е много кратък и животните трябва да се умъртвяват по възможно най-бързия начин. Съответно там, където има обявено огнище, както е в свинекомплекса в Николово и Бръшлен, изпълнителният директор издава съответните заповеди по възможно най-бързия начин от датата на установяване на вируса на заболяването с цел по-бърза организация и мобилизация както на силите на Министерство на отбраната, така и на МВР и областните управители и всички държавни институции, които имат и могат да подпомагат за справяне с това заболяване", заяви Райков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Станков, ГЕРБ: Най-адекватните и най-бързите са мерките срещу чумата по свинете, предприети от БАБХ

Георги Станков, ГЕРБ: Най-адекватните и най-бързите са мерките срещу чумата по свинете, предприети от БАБХ

24 Юли 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Най-адекватните и най-бързите са мерките срещу чумата по свинете, предприети от БАБХ. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Станков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Като ветеринарен лекар и като бивш директор на ОДБХ - Хасково мога да ви уверя, че мерките, които се взимат от страна на БАБХ са най-адекватните и най-бързите, които трябва да бъдат взети. Предвид, че срещу това заболяване няма ваксина, единственият начин, по който трябва да се действа убиване на прасетата и по този начин да се спре разпространяването на заразата. Всички колеги ветеринарни лекари са абсолютно наясно за сериозността на проблема и колежката Мария Белова каза да не се политизира това заболяване. Да не трупаме дивиденти на база на заболяването. Надявам се, че това са го разбрали колегите от БСП и няма да се получи това, което се получи по отношение на чумата по овцете. Да се надяваме, че в най-скоро време ще потушим заразата", допълни още Станков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявено е бедствено положение в област Разград заради опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете

Обявено е бедствено положение в област Разград заради опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете

24 Юли 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Разград. Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Областния щаб при бедствия и аварии във връзка с ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете и с цел постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможността от възникване на огнища на африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В края на заседанието след решение на щаба Гюнай Хюсмен подписа Заповед ОМП-005/24.07.2019 г. за обявяване на бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в Разградска област. В заседанието участваха представители на седемте общини в областта и на институции, ангажирани с ограничаването на африканска чума по свинете, всички единодушно подкрепиха предложението за обявяване на бедствено положение в областта.
„Обстановката се усложнява, областта е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент. Затова събрах Областния щаб при бедствия и аварии да съгласуваме необходимите решения и мерки“, заяви Гюнай Хюсмен в началото на заседанието.
От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването и ако в този период не допуснем заболяване на територията на областта, през есента и зимата опасността намалява. Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес (24 юли) и продължава до 30 юли включително. Според заповедта координацията по изпълнението ѝ ще се извършва от директора на ОДБХ - Разград, от ОДМВР - Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ - Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Разград. Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни. Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Манева, БАБХ: Фуражните предприятия са подложени на засилен контрол заради вируса африканска чума по свинете

Пенка Манева, БАБХ: Фуражните предприятия са подложени на засилен контрол заради вируса африканска чума по свинете

24 Юли 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Всички фуражни предприятия, които произвеждат комбинирани фуражи и реализират същите на територията на Република България и не само на територията на България, са подложени на засилен официален контрол именно по отношение спазване на тези мерки. Това заяви Пенка Манева, началник отдел "Контрол на фуражите" в Агенцията по безопасност на храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „При този наш контрол самите оператори, които произвеждат този комбиниран фуражи спазват тези мерки. Една голяма част от тях произвеждат гранулирани фуражи, като температурата на гранулираните фуражи е над 70 градуса, което теоретично и научно е доказано, че убива вируса на африканската чума по свинете“, добави още началникът на отдел „Контрол на фуражите“. „Извършват се всички дезинфекционни мерки, които се изискват съгласно разпореждането на законодателството, така че да се минимализира възможността от пренасянето на вируса и чрез транспортирането на фуража. Тук остава огромната отговорност на всеки един стопанин, така че с личното си качество да спазва тези изисквания и да бъде отговорен пред цялото общество, така че да можем заедно да се преборим с разпространението на вируса на африканска чума по свинете“, завърши Пенка Манева.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Манева, БАБХ: Въведени са всички мерки съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете на ЕС

Пенка Манева, БАБХ: Въведени са всички мерки съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете на ЕС

24 Юли 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Веднага след възникване на първото огнище миналата година във Варненско бяха въведени всички мерки, които са съгласно стратегията за борба с африканската чума по свинете на Европейския съюз. Това заяви Пенка Манева, началник отдел "Контрол на фуражите" в Агенцията по безопасност на храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въвежда се забрана за хранене на животните с прибрано зърно нова реколта, което не е престояло 60 дни, с оглед елиминирането на вируса на африканската чума. Забранява се изхранването на свине с прясно окосена трева, като се забранява употребата на слама, която не е престояла 90 дни“, добави Манева. „Искам да обърна внимание, че тези мерки не касаят само хората, които работят във фуражната верига, тези мерки касаят всички стопани, които отглеждат животни. Така че се отнасят за личните стопанства, за задния двор, в който се отглеждат и прасета“, обясни началникът на отдел „Контрол на фуражите“. „Съгласно закона за ветеринарномедицинска дейност отговорност на общините е да изготвят наредби за отглеждане на животни в личния двор. Всички ние по веригата имаме отговорност да апелираме към населението да спазва стриктно тези въведени изисквания, съгласно законодателството и съгласно заповед на БАБХ, така че да се ограничи възможността за пренасянето на вируса на африканска чума по свинете“, допълни Пенка Манева.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете

Пенчо Милков, БСП: Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете

24 Юли 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков по време на брифиниг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пенчо Милков посочи, че на първо място визира министъра на земеделието, началника на БАБХ, председателя на Централния епизоотичен съвет. "От името на парламентарната група ще направим изявление по повод разпространяването на африканската чума по свинете. Пред вас са народни представители от засегнатите области и от земеделската комисия. Ситуацията е тежка, три области вече официално обявиха извънредно положение. От БАБХ дават данни за три засегнати свинекомплекса. Ситуацията се разраства за вас, за хората, за гражданите с часове. Всъщност тя изобщо не е изненада, защото повече от две години нашата парламентарна група, включая и себе си, алармирахме с парламентарен контрол, въпроси, питания и обсъждания в Земеделска комисия", каза той и уточни, че заболяването години наред и било в Румъния. Той отчете, че националният епизоотичен съвет не е заседавал почти година. "Екарисажите са затворени", каза той и посочи, че се задава въпроса как ще бъде унищожен това, което вече е биологичен материал. "За нас и за колегите ни, събирайки се днес за пореден път да обсъждаме въпроса, става дума за немарливост и за некомпетентност. Затова търсим политическа отговорност от хората, които носят отговорността за навлизането с такива темпове и за разрастването на заболяването. Съществуват много опасности, които ще се развият. На първо място това е загробването на животните. Това са тонове заразено месо", обясни Милков. Според него отговорните лица не са свършили своята работа и не са действали адекватно, нито са обяснявали ситуацията на хората.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Любомир Кулински, БАБХ: Битовите отпадъци са много важен фактор за разпространението на африканска чума

Д-р Любомир Кулински, БАБХ: Битовите отпадъци са много важен фактор за разпространението на африканска чума

24 Юли 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Друг важен фактор за разпространението на заболяването са кухненски или битови отпадъци. Това заяви Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са отпадъците от заведенията за обществено хранене, това са отпадъците, които всички ние като потребители изхвърляме по магистрали, паркинги, бензиностанции“, добави още д-р Кулински. „Това е доста опасно, защото бездомни и диви животни често пъти имат достъп особено през нощта имат достъп до такива места и те са един от факторите за разпространението по дивите свине, а от там и по популацията, без значение дали са „заден двор“ или както вече виждаме и промишлени свинеферми“, обясни директорът на Дирекция „Контрол на храните“. „Стартирали сме от тази сутрин проверка на всички кланици и стъпка по стъпка, ден по ден назад ще вървим да проследим къде е отишло месото и какво е произведено от него“, завърши д-р Кулински.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Любомир Кулински, БАБХ: Предприехме доста мащабни мерки за предотвратяване на разпространението на африканската чума

Д-р Любомир Кулински, БАБХ: Предприехме доста мащабни мерки за предотвратяване на разпространението на африканската чума

24 Юли 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Човешкият фактор е един от основните фактори за разпространение на вируса африканска чума. Това заяви Д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Затова ние предприемаме доста мащабни мерки, за да намерим и да изтеглим, ако е останало от това месо, за да спрем разпространението на вируса", добави д-р Кулински. "Ние сме проследили за последните 35 дни всяко едно движение на свине в с. Бръшлен по пътни листове, по бройки знаем къде са се движили тези свине, знаем на коя дата са заклани и от днескашна дата във всички тези 206 кланици ние, както направихме в с. Николово, започваме обратни проверки. Тоест проверката стартира от вчерашния ден и върви стъпка по стъпка назад“, коментира директорът на Дирекция „Контрол на храните“. Д-р Любомир Кулински допълни още „Целта на тези проверки е да се идентифицира броя заболели животни, добитото трупно месо и продукти от него и да се идентифицира къде са отишли. "Това, което се намира на територията на кланиците законодателството дава две направления за действие. Или високотермична преработка, която гарантира убиване на вируса африканска чума или унищожаване в екарисаж", обясни той. "От днес нататък, стъпка по стъпка назад се върви през кланиците, от там вероятно ще стигнем до месопреработвателни предприятия, ще идентифицираме продуктите, които са произведени и поетапно всичко, което е налично се изследва за високотермична преработка или унищожение", обясни д-р Кулински.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Няма обявени огнища на африканска чума по свинете на територията на областта

Шумен: Няма обявени огнища на африканска чума по свинете на територията на областта

24 Юли 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. Няма обявени огнища на африканска чума по свинете на територията на областта. Това стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Д-р Наташа Баева от ОДБХ информира, че се провеждат засилени проверки в свиневъдните обекти в областта за нивото на биосигуреност. Продължават и срещите обучения с председателите на ловни дружини. Д-р Баева уточни, че няма постъпила информация за нерегламентирано движение на свине по републиканската и общинска пътна мрежа. Изпратените миналата седмица проби за изследване са отрицателни за африканска чума по свинете. Очакват се резултати от нови 16 проби, взети по програмата за надзор. „Засега в областта няма огнища на заболяването, няма съмнения за заразени свине, но областта се намира в зона в близост до огнища, поради което са нужни допълнителни мерки и завишен контрол относно режима на транспорт на животни" посочи д-р Баева.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Александра Митева, експерт БАБХ: Ситуацията с африканската чума по свинете е наистина сериозна и изисква внимание

Д-р Александра Митева, експерт БАБХ: Ситуацията с африканската чума по свинете е наистина сериозна и изисква внимание

24 Юли 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията наистина е доста сериозна и изисква внимание. Това заяви на пресконференция Д-р Александра Митева, експерт от БАБХ, предаде репортер на Агенция "Фокус". "19 са огнищата при домашни стопанства, има две засегнати индустриални ферми", добави д-р Митева. По думите й е открито ново огнище в с. Бръшлен, Русе. "От момента, в който навлезе заболяването в Европа през 2013 г., свинете отглеждани в домашни стопанства са най-големия риск за разпространението на заболяването", обясни експертът от БАБХ. "Замърсяване на околната среда е страхотен риск за разпространение на вируса. Подобно поведение е неприемливо", добави Митева. "Човешкият фактор е основният фактор за разпространение на заболяването. Апелирам хората да спазват правилата които налагат ветеринарните служби", завърши д-р Митева
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявено е бедствено положение в област Плевен във връзка с африканската чума по свинете

Обявено е бедствено положение в област Плевен във връзка с африканската чума по свинете

24 Юли 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Плевен. Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта африканска чума по свинете в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Бедственото положение влиза в сила от днес (24 юли) и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при необходимост може да бъде удължен.
За ръководител на операциите, произтичащи от обявеното бедствено положение, областният управител Мирослав Петров определя директора на ОДБХ - Плевен д-р Иван Йорданов. В заповедта си областният управител разпорежда органите на ОДБХ – Плевен да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза със заболяването африканска чума по свинете и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места. Органите на РДПБЗН – Плевен да оказват съдействие на ОДБХ – Плевен при действията им в населените места регистрирани огнища на заболяването. Областният управител разпорежда кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие на органите на ОДБХ, ОД на МВР и РДПБЗН, съгласно действащата нормативна уредба. В хода на провежданите действия, при необходимост, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях като се провеждат нужните инструктажи.
„Обявеното бедствено положение дава възможност за включването на по-широк кръг институции в дейностите по ограничаване разпространението на заболяването АЧС”, каза областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че стриктното спазване на набелязаните мерки, извършвани от отговорните институции, както и съдействието от страна на местните власти и стопаните е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Лектори от Лесотехнически университет-София ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия

Плевен: Лектори от Лесотехнически университет-София ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия

24 Юли 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. Лектори от Лесотехнически университет-София ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия в Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Заседанието ще се проведе от 11.00 часа в зала "Плевен" на Областната администрация. Лектори и научни работници ще участват в заседанието в рамките на информационната кампания за африканската чума по свинете, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите. В зала "Плевен" ще присъстват и свиневъди, както и стопани, отглеждащи свине в обекти от типа "заден двор" от населените места на област Плевен. Лекторите, които ще бъдат на разположение за въпроси и разяснения във връзка със заболяването африканска чума по свинете в Плевен са д-р Роман Пепович, д-р Георги Стоименов и доц.д-р Чавдар Филипов от Лесотехнически университет-София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ ще представи актуална информация във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната заради африканската чума по свинете

БАБХ ще представи актуална информация във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната заради африканската чума по свинете

24 Юли 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните, представители на БАБХ ще представят актуална информация във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
В рамките на събитието ще бъдат предоставени подробности и за предприетите действия и планираните мерки в краткосрочен и дългосрочен план, свързани със стратегията за контрол, както и плановете за спешни действия за овладяване на заболяването в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ настоява да се обсъди въвеждане на извънредно положение в Русе, Силистра и Разград заради чумата по свинете (ОБЗОР)

АБВ настоява да се обсъди въвеждане на извънредно положение в Русе, Силистра и Разград заради чумата по свинете (ОБЗОР)

23 Юли 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. АБВ настоява да се обсъди въвеждане на извънредно положение в областите Русе, Силистра и Разград заради чумата по свинете. Призивът отправи лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция. По думите му проблемът, от който държавата и институциите бягат, е този с идентификацията на животните. „В резултат ние имаме овце по на 15-18 години. Т.е. няма контрол. Животното си отива, маркирането се взима, слага се на друго животно. По регистрите имаме до такава степен възрасти животни, че е смешно. Трябва да се предприемат много ясни, категорични мерки за изчистване на проблемите с идентификацията. Настояваме да се обсъди възможността и при необходимост да се въведе извънредно положение на територията на три области: Русе, Силистра и Разград“, каза Петков. Лидерът на АБВ отчете, че това са трите области с най-голяма концентрация на продуктивни животни. „При разразилата се болест може да излезе извън всякакъв контрол и целият отрасъл да си отиде. Затова независимо от това, че няма да звучи добре в очите на обществото, въвеждането на извънредно положение с всички произтичащи от това мерки, трябва най-малкото да се обсъди“, посочи още Петков. По думите му това трябва да се вземе с решение и позиция на Народното събрание. „Иначе ще убием свиневъдството в България за десетилетия напред“, допълни още той.
От партията АБВ предложиха на МЗХГ няколко групи мерки, свързани със превенцията, ограничаване и ликвидиране на остри болести по животните. С предложението запозна медиите проф. Михни Люцканов, член на Изпълнителното бюро на АБВ по време на пресконференция. "Последните няколко години сме свидетели на перманентно почти атакуване на нашата страна от тежки епидемии, от заразни заболявания по продуктивните животни. Имаше шап, шарка по овцете, нодуларен дерматит, син език. Миналата година имаше чума по дребните преживни животни. Перманентно има птичи грип“, каза Люцканов. Според него мерките, които предприема държавата в повечето случаи са адекватни, но не и достатъчни. „Именно по тази причина АБВ, съзнавайки цялата, тревожност на проблема, предложи днес на МЗХГ няколко групи мерки, свързани със задълбочаване, засилване ролята на държавата по превенцията, ограничаването и ликвидирането на остри епидемично протичащи болести по животните. Тези мерки, които ние предвиждаме са разпределени в три групи. Едните трябва да бъдат концентрирани на европейско ниво чрез нашите евродепутати. Те трябва да направят всичко възможно страната ни да получи специален статут на страна, която е с такова географско положение, че първа в ЕС посреща подобни предизвикателства. Необходима е ревизия на европейските регламенти, свързани с проблемите, касаещи болестите по животните“, каза проф. Люцканов. „На първо място това е засилване във всичките му аспекти на ветиринарна компетенция в граничните райони“, посочи още проф. Люцканов. Той изтъкна необходимостта от регионални противоепизоотични служби, както и разработването на нова политика по поддържането и експлоатирането за ловни цели на популациите от диви животни, в това число и временните мерки спрямо тях при опасност или вече възникнала епидемична ситуация. Проф. Люцканов отчете, че са необходими и промени в законодателството. По думите му другата група мерки на национално ниво и регионално ниво.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става

Главният прокурор Сотир Цацаров: Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става

23 Юли 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Всичко това, руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта още Цацаров. Според него целта на атаката ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака срещу НАП, Цацаров отговори: "След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза още Цацаров. По думите му най-много да се търси несъответствие с данъчните декларации и КПКОНПИ. "Това, че някой събрал моето ЕГН в търсене за "Бивол" не е проблемът в момента", посочи още Цацаров. Според него някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически. "Други от тях, каквито бази данни са открити, според мен теглени, събирани и може би реализирани с чисто търговска цел. Дали тази търговска цел е законна е съвсем отделен въпрос", посочи още Цацаров.
Във връзка с исканата му оставка от страна на Христо Иванов, Цацаров отговори: "Христо Иванов ми иска оставката за 12-ти път. Това Христо Иванов да поиска моята или на моята заместник не е новина. Стойността на такова искане е равна аз да му поискам оставката от председателско място в партията. Дайте да не бъдем фиксирани един в друг. Лично аз не в него, но някак си тази фиксация в длъжността главен прокурор в началото ми се струваше, че е малко личностна, сега съм напълно наясно, че не е личностна", каза Цацаров. Той посочи, че е свидетел на неговите действия, неуспехи и успехи като министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бедствено положение е обявено в област Русе заради огнищата на африканска чума по свинете

Бедствено положение е обявено в област Русе заради огнищата на африканска чума по свинете

23 Юли 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Бедствено положение е обявено в област Русе заради огнищата на африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.
Във връзка с обявените първично възникнали три броя огнища на болестта африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, община Бяла и с. Ценово, община Ценово, област Русе (съгл. Заповед № РД 11-1368/16.07.2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ) и в свинекомплекс в с. Николово, община Русе, област Русе (съгл. Заповед № РД 11-1420/20.07.2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ), на основание чл. 50 (1) от Закона за защита при бедствия и Контингенс плана за борба с особено опасни заразни заболявания, областният управител на област Русе със своя Заповед № 0-95-00-510/23.07.2019 г. обявява бедствено положение за цялата територия на областта.
Съдържанието на горецитираната заповед е публикувано на електронната страница на Областна администрация – Русе в раздел Важни съобщения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Чавдар Филипов: Мерките срещу африканската чума по свинете са навременни и се прилагат спрямо всички нормативни документи в нашето законодателство

Доц. Чавдар Филипов: Мерките срещу африканската чума по свинете са навременни и се прилагат спрямо всички нормативни документи в нашето законодателство

23 Юли 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Мерките срещу африканската чума по свинете са навременни и се прилагат спрямо всички нормативни документи в нашето законодателство. Това каза за Агенция „Фокус“ доцент Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет и член на епизоотичните комисии в областите Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Варна. „Големият проблем на тези стопанства тип „заден двор“ е, че не може да бъде гарантирани високите нива на биосигурност. Това е предложение, което съществува от седмица, и е мярка, която се прилага и е прилагана досега в случаите. Тази мярка е свързана с изключително голяма социална среда“, каза още той. „Тези хора трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Хората, които отглеждат животни в задния двор, всички знаем, че те ги отглеждат с цел продоволствие - за лична консумация, а не с цел търговия“, допълни доц. Филипов. Той подчерта, че за първи път България е изправена в такава обстановка. „В момента цялото общество пряко и косвено е засегнато от този проблем. Тъй като има опасност да се стигне до намаляване на популациите, може би до силно ограничаване и до там със свързаните от там социални въпроси. Като заболяване в момента в България се среща в този вид за първи път и може би затова има все още неща, които не знаем и които тепърва се проучват“, каза доц. Филипов. Той подчерта, че мерките са навременни и те се прилагат спрямо всички нормативни документи, които съществуват в нашето законодателство, а те от своя страна са синхронизирани с мерките, които се прилагат на територията на всички страни в ЕС. „Единственото, което трябва да се направи, е мерките да се прилагат на 100% с най-голяма строгост с абсолютно недопускане на никакво придвижване в този момент на животни. Също така поощряване на стопаните да не крият животни, да съдействат както и на ветеринарно-медицинските власти, така и на местната управа“, каза още той.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинската епизоотична комисия в Златоград набеляза мерки за предпазване от разпространението на заболяването Африканска чума по свинете

Смолян: Общинската епизоотична комисия в Златоград набеляза мерки за предпазване от разпространението на заболяването Африканска чума по свинете

23 Юли 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Проведено заседание на Общинската епизоотична комисия на Община Златоград, по повод тежката епизоотична обстановка в страната, свързана с разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от община Златоград. АЧС е вирусно силно опасно и заразно заболяване, с висока заболеваемост и смъртност по дивите и домашните свине. От това заболяване не могат да бъдат засегнати хората, но е особено опасно за всички видове свине. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са термично обработени. С цел предпазване от разпространението на вируса е необходимо собствениците на домашни свине да спазват следните правила: Домашните свине да се отглеждат по начин, недопускащ контакт с диви свине, домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо, термичната преработка на месото унищожава вируса, прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработва термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне, сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас), замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термично обработка. Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките, в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък. Ако стопаните на животните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците, ушите, незабавно да уведомят ветеринарен лекар. При установяване или получаване на сигнали за умрели диви или домашни свине, своевременно да се уведоми официалния ветеринарен лекар за Община Златоград – д-р Розалин Хаджиев и Областна дирекция по безопасност на храните –Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ предложи на МЗХГ няколко групи мерки, свързани със превенцията, ограничаване и ликвидиране на остри болести по животните

АБВ предложи на МЗХГ няколко групи мерки, свързани със превенцията, ограничаване и ликвидиране на остри болести по животните

23 Юли 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. АБВ предложи на МЗХГ няколко групи мерки, свързани със превенцията, ограничаване и ликвидиране на остри болести по животните. Това каза проф. Михни Люцканов, член на Изпълнителното бюро на АБВ по време на пресконференция , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последните няколко години сме свидетели на перманентно почти атакуване на нашата страна от тежки епидемии, от заразни заболявания по продуктивните животни. Имаше шап, шарка по овцете, нодуларен дерматит, син език. Миналата година имаше чума по дребните преживни животни. Перманентно има птичи грип“, каза Люцканов. Според него мерките, които предприема държавата в повечето случаи са адекватни, но не и достатъчни. „Именно по тази причина АБВ, съзнавайки цялата, тревожност на проблема, предложи днес на МЗХГ няколко групи мерки, свързани със задълбочаване, засилване ролята на държавата по превенцията, ограничаването и ликвидирането на остри епидемично протичащи болести по животните. Тези мерки, които ние предвиждаме са разпределени в три групи. Едните трябва да бъдат концентрирани на европейско ниво чрез нашите евродепутати. Те трябва да направят всичко възможно страната ни да получи специален статут на страна, която е с такова географско положение, че първа в ЕС посреща подобни предизвикателства. Необходима е ревизия на европейските регламенти, свързани с проблемите, касаещи болестите по животните“, каза проф. Люцканов. „На първо място това е засилване във всичките му аспекти на ветиринарта компетенция в граничните райони“, посочи още проф. Люцканов. Той изтъкна необходимостта от регионални противоепизоотични служби, както и разработването на нова политика по поддържането и експлоатирането за ловни цели на популациите от диви животни, в това число и временните мерки спрямо тях при опасност или вече възникнала епидемична ситуация. Проф. Люцканов отчете, че са необходими и промени в законодателството. По думите му другата група мерки на национално ниво и регионално ниво.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме да се обсъди въвеждането на извънредно положение в областите Русе, Силистра и Разград заради африканската чума по свинете

Румен Петков, АБВ: Настояваме да се обсъди въвеждането на извънредно положение в областите Русе, Силистра и Разград заради африканската чума по свинете

23 Юли 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме да се обсъди въвеждането на извънредно положение в областите Русе, Силистра и Разград заради африканската чума по свинете. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция , предаде репортер на Агенция „Фокус“ По думите му проблем, от който държавата и институциите бягат е този с идентификацията на животните. „В резултат ние имаме овце по на 15-18 години. Т.е. няма контрол. Животното си отива, маркирането се взима, слага се на друго животно. По регистрите имаме до такава степен възрасти животни, че е смешно. Трябва да се предприемат много ясни, категорични мерки за изчистване на проблемите с идентификацията. Настояваме да се обсъди възможността и при необходимост да се въведе извънредно положение на територията на три области: Русе, Силистра и Разград“, каза Петков. Лидерът на АБВ отчете, че това са трите области с най-голяма концентрация на продуктивни животни. „При разразилата се болест може да излезе извън всякакъв контрол и целият отрасъл да си отиде. Затова независимо от това, че няма да звучи добре в очите на обществото, въвеждането на извънредно положение с всички произтичащи от това мерки, трябва най-малкото да се обсъди“, посочи още Петков. По думите му това трябва да се вземе с решение и позиция на Народното събрание. „Иначе ще убием свиневъдството в България за десетилетия напред“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Кметовете от областта ще докладват на областния управител изпълнението на мерките срещу африканска чума по свинете

Пазарджик: Кметовете от областта ще докладват на областния управител изпълнението на мерките срещу африканска чума по свинете

23 Юли 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Заместник областният управител Йордан Кожухаров проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Ловчинова от Областната администрация. Тя обясни, че в област Пазарджик няма регистриран случай на африканска чума по свинете. Последните огнища са в областите Русе, Търговище и Силистра. „Продължава стриктното изпълнение от страна на институциите, общините и животновъдите на мерките за биосигурност, които бяха приети и гласувани на предишното заседание на Областната епизоотична комисия. Провеждат се заседания на общинските епизоотични комисии и широка информационна кампания във всички населени места в областта. До 14.00 часа днес кметовете на общини трябва да докладват на областния управител за изпълнението на превантивните мерки срещу африканската чума по свинете. Миналата събота е проведена съвместна акция от служители на ОДБХ и ОДМВР - Пазарджик на нерегламентирания пазар за животни в село Черногорово. Проверките продължават на място и във всички ферми за прасета в региона. Утре в РДГ-Пазарджик ще се проведе заседание на Съвета по лова, на който ще присъстват представители на всички ловни дружинки в региона. Областната епизоотична комисия ще заседава отново на 30 юли 2019 г. от 11.00 часа, допълни Ловчинова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Димка Димитрова, ОДБХ -Добрич: Седем са регистрираните индустриални ферми за отглеждане на свине на територията на областта

Д-р Димка Димитрова, ОДБХ -Добрич: Седем са регистрираните индустриални ферми за отглеждане на свине на територията на областта

23 Юли 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Добрич. Седем са регистрираните индустриални ферми за отглеждане на свине на територията на областта. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Димка Димитрова от Областната дирекция по безопасност на храните, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По последно преброяване отпреди седмица броят на свинете в задните дворове е около 1000, допълни д-р Димитрова. Общо с животните, отглеждани в свинекомплекси, броят на свинете е 65 000. В областта имаше констатирани случай на Африканска чума, потвърден миналата седмица. Става дума за блъснато диво прасе от лека кола. Пробата е положителна. Дивото прасе е блъснато на пътя край граничното с Румъния село Дуранкулак. Нови случаи на територията на областта няма регистрирани. Д-р Димитрова заяви, че абсолютно всички превозни средства, влизащи от съседна Румъния, на граничните контролно-пропускателни пунктове се дезинфекцират. Автомобилите се проверяват за наличие на хранителни стоки от свинско месо и ако има такива, те се конфискуват. Всяка седмица в свинефермите на областта се извършват кръвни и органни проби на животните.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Специалист в областта на ветеринарната медицина участва в заседание на Областната епизоотична комисия във връзка със зачестилите случаи на Африканска чума по свинете

Добрич: Специалист в областта на ветеринарната медицина участва в заседание на Областната епизоотична комисия във връзка със зачестилите случаи на Африканска чума по свинете

23 Юли 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Добрич. Специалист в областта на ветеринарната медицина участва в заседание на Областната епизоотична комисия във връзка със зачестилите случаи на Африканска чума по свинете. Проф. д-р Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и доц. д-р Чавдар Филипов от факултет „Ветеринарна медицина“ в Лесотехнически университет са включени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева в създадения Консултативен съвет по Африканска чума по свинете (АЧС), предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Проф. Желязков обърна внимание на няколко важни момента, а те са: АЧС е нова болест за страната ни, годишно се разпространява с 200 км, болестта е силно заразна и няма ваксина и лекарство срещу нея. Препоръчва се служителите на горските стопанства ежедневно да претърсват горите за умрели диви свине и при наличие на такива те да бъдат веднага загробвани. „Дезинфекцията е сериозна мярка и тя трябва да се прилага“, категоричен е проф. Желязков. Той отправи апел към индустриалните ферми да актуализират незабавно прилаганите биомерки. Проф. Желязков обърна внимание на факта, че от 2007 година в рамките на членството ни в Европейския съюз страната ни няма суверенитет по отношение на директивите на Общността и затова всички мерки в конкретния случай трябва да се прилагат без изключения. Специалистът запозна присъстващите с предистория на заболяването в чужбина, даде пример и на добри практики. Чехия е единствената държава, която се е справила с проблема и от март тази година страната е свободна от АЧС. При нас географското положение на страната създава особености и това е граничността чрез река Дунав с Румъния, където има много голяма брой огнища на заболяването. Специалистът счита, че поне две години в България трябва да се забрани отглеждането на свине в задния двор. Това, което той препоръчва, е да се направят общински планове за действие с участието на всички страни, които имат отношение към проблема.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Александра Митева, БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

Д-р Александра Митева, БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

23 Юли 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”. Това каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/д-р Александра Митева в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.
„Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине”, добави тя.
Д-р Митева заяви, че африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо. „Основният фактор в разпространението е човешкия фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването”, обясни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Лектори от Лесотехнически университет-София ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия на 24 юли

Плевен: Лектори от Лесотехнически университет-София ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия на 24 юли

22 Юли 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Плевен. Лектори от Лесотехнически университет-София ще участват в заседание на Областната епизоотична комисия в Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Заседанието ще се проведе от 11.00 часа на 24 юли в зала "Плевен" на Областната администрация. Лектори и научни работници ще участват в заседанието в рамките на информационната кампания за африканската чума по свинете, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите. В зала "Плевен" ще присъстват и свиневъди, както и стопани, отглеждащи свине в обекти от типа "заден двор" от населените места на област Плевен. Лекторите, които ще бъдат на разположение за въпроси и разяснения във връзка със заболяването африканска чума по свинете в Плевен са д-р Роман Пепович, д-р Георги Стоименов и доц.д-р Чавдар Филипов от Лесотехнически университет-София.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Областната епизоотична комисия обсъди мерките за предотвратяване възникването и разпространението на африканска чума по свинете

Смолян: Областната епизоотична комисия обсъди мерките за предотвратяване възникването и разпространението на африканска чума по свинете

22 Юли 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Смолян. Областният управител Недялко Славов откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, което се проведе във връзка със създалата се тежка епизоотична обстановка относно появата и разпространението на болестта африканска чума (АСЧ) по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. По време на заседанието институциите обсъдиха епизоотичната обстановка и мерките, които следва да се предприемат за предотвратяване възникването и разпространението на заболяването на територията на област Смолян. Славов акцентира, че както е важно да се следи изпълнението на набелязаните мерки, така и от изключителна важност е да бъде информирано населението, защото без съпричастността и отговорното отношение на хората, институциите, колкото и усилия да полагат, не могат да предотвратят възникването и разпространението на заболяването.
Доктор Валентина Мелемова от Областна дирекция по безопасност на храните-Смолян представи информация за същността на заболяването африканска чума по свинете и начина на разпространение. Тя представи епизоотичната обстановка в страната и област Смолян, като отбеляза, че в нашия регион до момента няма регистрирани случаи, затова на този етап прилаганите мерки за сигурност са превантивни. Д-р Мелемова изостри вниманието върху това, че сезонът предразполага по-бързото разпространение на заболяването, поради засиления туристически поток и движение на хора, които, въпреки че не боледуват от АЧС, са един от основните преносители чрез храна, отпадъци, транспортни средства. Затова тя призова към лична бдителност от страна на всеки гражданин.
В област Смолян няма регистрирани стопанства за отглеждане на свине, затова превантивните мерки в региона ще бъдат насочени главно към контрол на дивите свине, нерегламентирания транспорт на фуражи и животни, нерегламентирано отглеждане на свине, свободно отглеждане на домашни свине. Ще бъде засилен контролът върху заведенията за обществено хранене и търговската мрежа. Като част от превантивните мерки влиза дезинфекция и контрол на паркинги, зони за отдих и депониране на отпадъци в сервитутите на общинската и републиканската пътна мрежа, както и ГКПП-та и районите около тях.
По време на заседанието се обърна и внимание върху засиления контрол и превантивни мерки по време на събори и други мероприятия, свързани със засилване на туристическия поток. Във връзка с това се обсъдиха задълженията на организаторите, общините и институциите. Поради създалата се тежка епизоотична обстановка относно появата и разпространението на болестта африканска чума по свинете, Постоянната областна епизоотична комисия ще провежда регулярни заседания, на които ще бъде обсъждана актуалната епизоотична обстановка в страната и региона.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Двама специалисти в областта на ветеринарната медицина ще участват в заседанието на Областната епизоотична комисия

Добрич: Двама специалисти в областта на ветеринарната медицина ще участват в заседанието на Областната епизоотична комисия

22 Юли 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Добрич. Двама специалисти в областта на ветеринарната медицина ще участват в утрешното заседание на Областната епизоотична комисия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич. Заседанието ще бъде за опасностите от заболяването африканска чума по свинете и какви превантивни мерки могат да се вземат. То ще се състои на 23 юли от 10.00 часа в зала „Европа“. Участие в работата на комисията ще вземат проф. д-р Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и доц. д-р Чавдар Филипов от факултет „Ветеринарна медицина“ в Лесотехнически университет. Двамата са включени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева в създадения Консултативен съвет по африканска чума по свинете. Със същата заповед министър Танева възлага на Консултативния съвет да провежда информационна кампания сред населението и органите на местната власт в страната във връзка с констатираните огнища и прилагане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на АЧС; да изразяват научни становища при необходимост и да предлагат допълнителни мерки за превенция и контрол на заболяването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.