НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Даниела Ветовска, сектор "Книжовно наследство": Първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли

Даниела Ветовска, сектор "Книжовно наследство": Първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли

22 Юли 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли. Това каза Даниела Ветовска от сектор" Книжовно наследство" към Столичната библиотека по повод представянето на документалната изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019“, която е по случай отбелязването на 140 години от излизането на брой първи на официалния държавен печатен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това, което притежаваме, са две книги на Артур Хун - „Из българските бурни времена” и „Борбата на българите за съединението си”, две книги на А. Драндар – „Биография на Ал. Батенберг“ и „България при Фердинанд“. Притежаваме и на български, и на френски - Х. Вагнер – „Към победа с българските войски” 1913. Притежаваме в оригинал биографията на Александър Батенберг от Александър Головин, който е участник в Руско-турската война, само ние притежаваме изданието", даде информация за притежаваните книги Даниела Ветовска. Тя каза, че са се опитали в 7 табла да проследят всички периоди на издаването на "Държавен вестник". „Във витрините представяме книги, които са свързани със събитията от вестника", добави тя. Каза още, че са се опитали да подредят всички издания на Конституцията без Търновската. "Търновската конституцията я няма във вестника, защото първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли, а пък тя е приета април 1879 г.", поясни Ветовска.
От Столична библиотека казаха още, че се надяват изложбата да привлече интереса на много хора, тъй като "Държавният вестник" продължава да бъде най-търсенията източник на информация. Показаха оригиналните издания на вестника, сред които и неговия първи брой.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека: "Държавен вестник" продължава да бъде най-обективният източник на информация

Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека: "Държавен вестник" продължава да бъде най-обективният източник на информация

22 Юли 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. "Държавен вестник" продължава да бъде най-обективният източник на информация. Това каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова по повод представянето на документалната изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019“, която е по случай отбелязването на 140 години от излизането на брой първи на официалния държавен печатен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Днес Столична библиотека ще отбележи 140 години от издаването на първия брой на "Държавен вестник" - един от най-четените, най-ползваните информативни източници и досега, един от най-обективните", каза Цинзова. Тя поясни, че в него се публикуват нормативни документи и укази. Заяви, че историята на вестника е много интересна и част от нея е представена във фотодокументите. "Нашият акцент са книги, които са свързани със събития, отразени в "Държавен вестник". Някои от тях са първи и единствени издания, намиращи се в Столична библиотека", добави тя. По думите й, Столична библиотека е получила първите издания на "Държавен вестник" от Столична община.
"Някои от тях са много интересни, включително с надписи за градоначалника на Столична община, те се пазят при нас. Ние получаваме и дарение от Народното събрание - цялото издание до 1945 г. е подарено от него, тъй като нашата сбирка изгаря по време на бомбардировките", каза още тя. Цинзова заяви, че имат всички броеве на всички течения на "Държавен вестник" от началото на издаването му досега. Тя посочи, че във фотодокументалната изложба има различни снимки. "Има снимки - първата печатница, където е издаден вестникът, първата сграда, в която се издава", добави Юлия Цинзова. И в заключение каза, че вестникът е дигитализиран от няколко институции.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.