НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Състави от Република Башкирия и Египет ще се представят в третата последна фестивална вечер на „Фолклор без граници“

Добрич: Състави от Република Башкирия и Египет ще се представят в третата последна фестивална вечер на „Фолклор без граници“

24 Юли 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Добрич. Състави от Република Башкирия и Египет ще се представят в третата последна фестивална вечер на „Фолклор без граници“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В превод от башкирски „Мирас” означава ”наследство”. Наследници на вековни традиции, изпълнителите представят истински спектакли, наситени с история, национален колорит, отразяващи красотата и богатството на башкирските земи. Танцовото изкуство на древен Египет лежи в основата на съвременния танц и много от характерните движения се използват в съвременните танцови хореографии. Специфичното музикално наследство ще представят участниците от „Sohag Folk Drt Ensemble“. Те са съпровождани от представители на Министерство на културата на Египет. Изданието се организира съвместно с националната секция на CIOFF - България (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско). В 19.00 часа от „Стара къща“ по централната пешеходна зона ще започне дефиле на участниците. Откриването и концертът са с начален час 19.30 на площад „Свобода“. Фестивалът се провежда под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Състави от България, Аржентина и Грузия ще се представят във втората фестивална вечер на „Фолклор без граници“

Добрич: Състави от България, Аржентина и Грузия ще се представят във втората фестивална вечер на „Фолклор без граници“

23 Юли 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Добрич. Състави от България, Аржентина и Грузия ще се представят във втората фестивална вечер на „Фолклор без граници“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В репертоара на Детска танцова школа „Хорце“ от Добрич има танци от всички фолклорни области на България и техните концерти редовно са включени в културния календар на Община град Добрич. С голям успех са и участията им в организираните комплексни програми по повод значими събития. „Ballet Folklorico Latinoamericano Santiago del Estero“ е ансамбъл - културен посланик на Аржентина, обиколил света, представяйки изключително богатия си репертоар, носител на множество награди и отличия. Основател и ръководител е Мария Де Лас Мерцедес Балерини. Ансамбълът Georgian Folklore Ensemble “Bolneli” идва от град Болниси, разположен на брега на река Машавера на около 30 км. югозападно от столицата Тбилиси и е създаден през 1992 г. В анотацията му спечелените награди и първите места от различни конкурси и фестивали заемат няколко страници. Публиката ще се наслади на вихрени мъжки танци, от които хвърчат искри, а танцьорите сякаш прелитат по сцената. Изданието се организира съвместно с националната секция на CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско). В 19.00 часа от „Стара къща“ по централната пешеходна зона ще започне дефиле на участниците. Откриването и концертът са с начален час 19.30 на площад „Свобода“. В третата, последна фестивална вечер ще участват състави от Република Башкирия и Египет.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Съставът от Източен Тимор няма да участва в 18-ия Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“

Добрич: Съставът от Източен Тимор няма да участва в 18-ия Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“

22 Юли 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Добрич. Съставът от Източен Тимор няма да участва в 18-ия Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Добрич. Промяната в участниците във фестивала, който се провежда в града в периода 22 - 24 юли 2019 г. е по независещи от организаторите причини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Три състава ще се представят в първия ден на 18-ия Международен фестивал „Фолклор без граници“

Добрич: Три състава ще се представят в първия ден на 18-ия Международен фестивал „Фолклор без граници“

22 Юли 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. Три състава ще се представят в първия ден на 18-ия Международен фестивал „Фолклор без граници“. Той ще продължи до 24 юли и се провежда под патронажа на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Тази година ще участват седем състава от чужбина и два от нашата страна. Изданието се организира съвместно с националната секция на CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско). В 19.00 часа от „Стара къща“ по централната пешеходна зона ще започне дефиле на участниците. Откриването и концертът са с начален час 19.30 на площад „Свобода“. В първия ден ще се представят три състава - фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, състав от Демократична република Тимор-Леще/ Източен Тимор и ансамбъл от Панама.
Ансамбъл „Добротица“ е известен като най-дългогодишният самодеен фолклорен състав в Добрич. От 1971 г. негов главен художествен ръководител и хореограф е Александър Александров - почетен гражданин на града, носител на „Златна лира” и на най-високото отличие на СБМТД „Кристална лира“. Хореограф е Юрий Митев, а корепетитор - Петър Гочев. За високите художествени постижения на ансамбъла говорят стотиците участия от онези години и до днес в национални и международни фестивали, надигравания, събори, конкурси. Носител на званието „Представителен“. Изнесъл е над 2000 концерта в страната и чужбина и са спечелени много награди и отличия. Като хореограф Александров е поставил мащабни спектакли и е автор на редица хореографски постановки . Създадената детска танцова школа възпитава и обучава в любов към българския танц цели поколения. В ансамбъла танцуват над 90 деца на възраст от 7 до 18 години.
Източен Тимор е нова държава на световната карта. Малайската дума, от която произлиза името „Тимор“, означава „изток“. Разположена е в източния край на Индонезийския архипелаг на северозапад от Австралия. Източен Тимор заема половината от остров Тимор със столица град Дили – главно пристанище и търговски център. В началото на XVI век португалците завладяват Източен Тимор и го колонизират, но западната част отстъпват на Холандия. Независимост Източен Тимор обявява на 28 ноември 1975 г., но девет дни по-късно върху териториите му се разполагат индонезийски военни сили и следва насилствено обединение с Индонезия. На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава - първата нова независима държава на XXI век. Източен Тимор е едно от райските места на земята с неповторима природа и защитени видове, които се срещат само тук и правят тази част на света толкова уникална. Местното население са хора ведри и гостоприемни. Участниците в групата „Kayrala Cultural Association“ са различни, екзотични, цветни и неподправени. Ръководител е Франсиско Лей.Тропически острови, зелени планини, влага и дъжд, сламени покриви и лъскави небостъргачи, невероятни гледки и изумително красиви плажове – Панама е дом на невероятни постижения, както на човешкото инженерство, така и на природата.
Групата, която ще представя Панама „Gran Ballet Folklorico Panama“, идва от столицата град Панама. Това е единствената столица, в която има дъждовна гора. На езика на местното население Панама означава „изобилие от риба” (във водите около страната има около 14 000 вида риби). Според други теории етимологията на думата произлиза от вид дърво, често срещано там, а друга теория гласи, че в превод от местен език Панама има значение на „много пеперуди”. Официалната дефиниция, присъстваща в учебниците е „много риби, дървета и пеперуди”. Населението е смесило пренесената европейска култура с африканската и местната култури. Цялото това многообразие представят танцьорите от „Gran Ballet Folklorico Panama“ с ръководители Даниа Диаз и Хектор Ибарра.
В утрешния ден ще се представят състави от България, Аржентина и Грузия.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.