НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Полицията в Хонконг е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите

AFP: Полицията в Хонконг е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите

4 Август 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Полицията в Хонконг е използвала в неделя сълзотворен газ срещу протестиращи в Хонконг, което е втората поредна нощ на безредици на територия, в която антиправителствените демонстрации се превърнаха в ежедневие, предава AFP.
Сблъсъците между отделни групи демонстранти и органите на реда приключиха бързо, а недоволните побързаха да се присъединят към по-големите групи протестиращи пред офиса на китайския представител в града.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Хиляди протестират в Хонконг, Китай предупреди, че няма да позволи ескалацията да продължи

Reuters: Хиляди протестират в Хонконг, Китай предупреди, че няма да позволи ескалацията да продължи

4 Август 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Хонконг в неделя, ден след като в събота се стигна до нови сблъсъци между недоволни и полицията, а официалната държавна информационна агенция в Пекин предупреди, че Китай няма да позволи на ситуацията да продължава да ескалира, предава Reuters.
Контролираният от Китай град е разтърсван от продължаващи месеци протести, които избухнаха след като местните власти се опитаха да приемат противоречив закон, позволяващ екстрадиране на арестувани в Китай.
В неделя полицията на града съобщи, че повече от 20 души са задържани по различни обвинения, включително неразрешени събирания и нападение.
Официалната китайска информационна агенция "Синхуа" съобщи, че "централното правителство няма просто да стои и гледа как ситуацията продължава". Пекин също така изрази вярата, че градските власти ще успеят да се справят със ситуацията.

В събота протестиращите отново излязоха на улиците, а правоохранителните органи използва срещу тях сълзотворен газ. Недоволните запалиха огньове по улиците на града и пред полицейското управление, като блокираха входа към тунела, свързващ Хонконг с полуостров Каулун.
Макар спорният законопроект да бе оттеглен, простестиращите издигнаха нови искания за повече права в контролирания от Пекин град.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите

South China Morning Post: Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите

3 Август 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, които от своя страна хвърлят запалителни бомби срещу силите на реда, пише хонконгският вестник South China Morning Post.
Трети месец продължават бурните протести, съпроводени с насилие в азиатския финансов център със специален статут на управление , предизвикан от подготвен законопроект за екстрадиция в континентален Китай. Ден след като хиляди обществени служители излязоха на улиците в Централна, за да призоват властите да отстъпят на исканията на протестиращите, хората се събраха в събота на разрешен митинг в търговския център на Монг Кок, но скоро протестиращите се насочиха в различни посоки, завършвайки със сблъсъци в Монг Кок и Цим Ша Цуи като полицията използва сълзотворен газ.
Пред полицейския участък Цим Ша Цуи някои демонстранти започнаха да хвърлят тухли по паркираните полицейски коли. Силите на реда заявиха, че са издали предупреждение към протестиращите да напуснат района, преди да използват сълзотворен газ.
Протестиращите блокираха движението и изграждаха барикади по пътя си.
Исканията остават същите, както и на други митинги, правителството да разгледа предполагаеми злоупотреби с полицейски правомощия; напълно да оттегли спорния законопроект; да оневини всички арестувани протестиращи; да се приложи всеобщо избирателно право и да спрат да наричат протестите бунт. Полицията предупреди, че ще има нулева толерантност към всяко насилие, поради близостта на протеста до оживен търговски квартал.
На остров Хонконг хиляди участваха в митинг в парк Виктория в залива Каузуей, за да подкрепят полицията за поддържане на реда.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Защо протести обхванаха Хонконг и как ще се развият те?

The Telegraph: Защо протести обхванаха Хонконг и как ще се развият те?

30 Юли 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Хонконг е изправен пред най-голямата си политическа криза от 1997 г. насам, когато премина под опекунството на Китай, пише британският консервативен ежедневник The Telegraph. Жителите на града излязоха за пръв път на улицата за да протестират срещу спорен законопроект, предлагащ обвиняемите да бъдат екстрадирани в Китай, където да се проведе техния процес, а комунистическата партия контролира съдилищата, коментира изданието.

След като управниците на града не успяха да намалят напрежението, полицията се опита да разпръсне митингите със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръжия – сериозна ескалация на напрежението в град, който имаше славата на едно от най-безопасните места в света. Според протестиращите, законопроектът е просто отложен, а не премахнат, и при нужда може бързо да бъде прието отново. Техните искания са оставка на градоначалникът Кари Лам, съставяне на независима комисия за разследване на полицейските действия и политическа реформа, която ще позволи на жителите на града да изберат свой лидер.

Великобритания призова Пекин да спазва международния договор за осигуряване на политически свободи в Хонконг, сключен между Лондон и китайското правителство след предаването на града. Споразумението е признато от ООН и юридически валидно и обвързващо. Но при проблема около Брекзит и нуждата от нови търговски партньорства, едва ли от „Даунинг стрийт 10“ ще предприемат сериозни стъпки срещу азиатската държава.

Междувременно Хонконг навлиза в деветата си седмица на безредици. Движението, което към момента няма ясно изявен водач използва социалните медии за да организира събития в няколко квартала на града. И въпреки че нямат водач, протестите не изглежда да отслабват, дори напротив. Първоначалните лозунги „без екстрадиция към Китай“ бяха за менени от „да си върнем Хонконг“ и „време е за революция“. Според статията, това е показателно относно недоволството, което влиянието на Пекин в региона предизвиква. И макар през деня демонстрациите да са мирни, все по често те приключват със сблъсъци между носещи черно недоволни и жълтите шапки на полицията.

Недоволството от бруталните действия на полицията се покачва и протестиращите са все по-ядосани, че ръководството на града игнорира техните искания, а градоначалникът госпожа Лам е дала твърде малко изявление от началото на протестите. Демонстрантите са планирани да продължат поне до края на август или докато техните искания не бъдат изпълнени. В същото време се очаква полицията да втвърди още повече действията си – три буса, оборудвани с водни оръдия започнаха тестове тази седмица. Според изданието, местните власти се готвят да използват водните оръдия срещу протестиращите, като ги комбинират със сълзотворен газ.

Към момента демонстрациите будят повече съмишленици, отколкото противници. Много хора предлагат убежище или превоз на бягащи от полицията протестиращи. Правоохранителните органи пък започнаха случайни проверки на багаж и документи по спирки на метрото, облаци от сълзотворен газ могат да се видят по улиците дори часове след края на протестите.

От Пекин първоначално игнорираха протестите, после изразиха подкрепа за Кари Лам. От тамошното правителство също така предупредиха западните страни, включително САЩ и Великобритания да не се меша във вътрешнокитайски дела. Каквото и да предприеме Китайската комунистическа партия обаче, то не трябва да изглежда като показване на слабост – нещо нечувано в пропагандата на управляващата формация. ККП например никога не би си позволила да удовлетвори исканията на протестиращите в каквато и да е форма. А един висящ въпрос е дали на мястото ще бъдат изпратени военните – тема табу, след събитията на площада Тианънмън през 1989 г.

Според експерти, това би било крайна мярка, но от Пекин предупредиха, че това остава като възможност. Но Пекин изглежда ще остави управителите на Хонконг да се опитат да се справят с хаоса, това би поставило обвинението именно върху тях. А ако те поискат пращането на китайската армия в Хонконг, градската управа ще бъде сочена като виновник за последващите събития.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сблъсъци пред сградата на полицията в Хонконг

AFP: Сблъсъци пред сградата на полицията в Хонконг

30 Юли 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Полицията в Хонконг използва лютив спрей и палки срещу протестиращите, събрали се във вторник пред полицейското управление в чийто арест се намират десетки по-рано задържани демонстранти, предава AFP.
Правоохранителните органи разполагат със специална екипировка, включително и щитове.
Това е пореден протест от демонстрациите в Хонконг, започнали първоначално заради спорен закон за депортация на задържани лица в Китай. По-рано във вторник от Пекин изразиха подозрението, че САЩ може да има общо с недоволството, което продължава макар проектозаконът да бе оттеглен.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пекин смята, че е възможно САЩ да са замесени в протестите в Хонконг

ТАСС: Пекин смята, че е възможно САЩ да са замесени в протестите в Хонконг

30 Юли 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. САЩ вероятно са замесени в създаващите хаос протести в специалния административен район на Китай Хонконг, това смята от външното министерство в Пекин, предава ТАСС.
„В последно време благодарение на това, което показват медиите, ние постоянно се убеждаваме, че сред агресивно настроените участници в протестите има и американци, а дори се мярка и флага на САЩ“, каза официалният представител на външното ведомство Хъ Чъньон във вторник.
Според нея, китайското правителство не би търпяла при никакви обстоятелства намесата на външна сила във вътрешните дела на страната, включително що се отнася и до Хонконг. „Съветваме Вашингтон да прекрати колкото се може по-рано опасната игра с огъня“, допълни още тя.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестиращите приближават офиса на Китай в Хонконг, въпреки мерките на полицията

AFP: Протестиращите приближават офиса на Китай в Хонконг, въпреки мерките на полицията

28 Юли 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Хонконг. В неделя вечерта местно време (ранния следобед българско време) полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне антиправителствените протести близо до офиса на Пекин в Хонконг, което задълбочава кризата в анклава, предава AFP.
Сблъсъците продължават втори пореден ден на фона на избухналите преди седмици протести срещу планиран и вече оттеглен закон, който позволяваше екстрадиция в континентален Китай.
Недоволството в неделя се съсредоточи в жилищен квартал близо до Офиса за връзка, който представлява Пекин в полуавтономния център, който и миналата седмица беше замерян с яйца и блажна боя.
Полицията и протестиращите продължиха противопоставянето с часове, след като десетки хиляди демонстранти проведоха поредица от неразрешени шествия през града.
Група от около 200 протестиращи се насочиха към Офиса за връзка на Китай, където бяха пресрещнати от полицията за борба с безредиците, която използваше високоговорители, призоваващи демонстрантите да сложат край на "незаконното си събрание".
В крайна сметка бяха използвани сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите, които реагираха със залпове от тухли и камъни, но демонстрантите бяха отблъснати от силите на реда.
Репортерите на AFP видяха полицаи от елитните отряди на "Раптор", извършващи многократни арести. Двама журналисти са били видени да получават медицинска помощ, след като са били ранени, докато поне един протестиращ е имал рани по лицето.
Втора, по-голяма демонстрация се проведе в популярния търговски район „Козауей Бей“ където протестиращите изградиха барикади и блокираха основна пътна артерия, но там полицейското присъствие беше значително по-слабо.
Демонстрациите са отговор на подозренията, че правителството използва банди от „Триядите“, които са нападнали протестиращи миналата седмица.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въпреки забраната в Хонконг бе организиран нов протест, полицията използва сълзотворен газ

AFP: Въпреки забраната в Хонконг бе организиран нов протест, полицията използва сълзотворен газ

28 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Въпреки забраната за протести, жителите на Хонконг отново излязоха на демонстрация в неделя, а полицията използва сълзотворен газ срещу тях, предава AFP. Видео, излъчено по местни телевизии показва как недоволните са издигнали барикади в близост до сградата, служеща като свързочен център на Пекин в Специалния административен регион на Хонконг. Срещу издигнатите от демонстрантите препятствия органите на реда хвърлят множество гранати сълзотворен газ.

До сблъсъка се е стигнало след като група от около 200 души си е пробила път до сградата, където е стоял отряд на полицията. Друга група протестиращи е успяла да превземе една от оживените улици в популярния търговски квартал „Козуей бей“

До сблъсъци се стигна и в събота, когато органите на реда използваха и гумени куршум заедно със сълзотворния газ. Протестиращите изразяват своето недоволство след като три местни банди, вероятно свързани с управляващите, извършиха побой на демонстранти в същия район миналата седмица.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В демонстрациите в Хонконг в събота са взели участие 288 хиляди души

ТАСС: В демонстрациите в Хонконг в събота са взели участие 288 хиляди души

27 Юли 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Масова демонстрация в предградието на Хонконг Юен Лонг събра 288 хиляди души, според организаторите на неразрешения протест, цитирани от TACC.
По-рано полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Някои радикални участници хвърляха тухли и други предмети в полицията. Според съобщения, няколко души са били ранени в сблъсъците. За задържани все още не се споменава.
Причината за провеждането на демонстрацията в този район е масов побой на продемократичните активисти от голяма група от неизвестни лица. Сто въоръжени с палки и облечени в бели тениски неизвестни лица на метростанция Юен Лонг нападнаха демонстрантите, облечени в черно, които се връщаха от митинг от центъра на града. Полицията пристигна на мястото след 35 минути, когато нападателите вече са избягали. В резултат на сблъсъците са ранени 45 души.
Протестиращите осъдиха инцидента и критикуваха полицията за бездействието . Освен това те все още изискват пълното и неотменимо оттегляне на закона за екстрадиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращите

AFP: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращите

27 Юли 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Полицията на Хонконг е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, които в събота провеждат митинг насочен срещу местни банди, заподозрени в побоя над активисти от края на миналата седмица, предава AFP.

Кадри, излъчени по множество телевизии показват многократно хвърляне на сълзотворни гранати срещу тълпата в Юен Лун след няколко сблъсъци между правоохранителните органи и простиращите. Полицията е атакува с хвърлени предмети, а някои от демонстрантите са заобиколили полицейски бус.
Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите в Хонконг

AFP: Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите в Хонконг

21 Юли 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите в Хонконг часове, след като офисът на Китай в града беше намазан с яйца и графити в знак на протест срещу правителството на Пекин, предава AFP.
Група маскирани привърженици на правителството нападнаха група протестиращи в гарата, пребивайки множество хора, включително репортери, които излъчваха на живо протеста.
Хонконг се намира в най-тежката си криза в най-новата си история след седмици на протести и спорадични сблъсъци между полицията и твърдолинейните протестиращи.
Първоначалните протести започнаха срещу вече спрян законопроект, който би позволил екстрадирането в континентален Китай.
Но оттогава те се превърнаха в по-широко движение, призоваващо за демократични реформи, всеобщо избирателно право и спиране на ограничаването на свободите в полуавтономната територия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Лидерът на Хонконг се отказа от спорния закон за екстрадиция в Китай

South China Morning Post: Лидерът на Хонконг се отказа от спорния закон за екстрадиция в Китай

9 Юли 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Хохконг. Лидерът на Хонконг Кари Лам аде обеща във вторник сутринта, че силно непопулярният законопроект за екстрадиране, който предизвика няколко масови протеста, е „мъртъв“, като се отказа от по-ранния сценарий, че този проект „ще умре“ през 2020 година, пише хонконгското издание South China Morning Post
Докато протестиращите настояваха за пълно оттегляне на законопроекта, Лам подчерта, че позицията й във вторник вече е окончателна.
Говорейки преди седмичната среща със своите съветници в Изпълнителния съвет, Лам описа работата на правителството за изменение на закона като "пълен провал".
Лидерът призна, че съществуват все още съмнения, че правителството може да поднови процеса на изменение в настоящия мандат на Законодателния съвет, който приключва през 2020 г.
"Няма такъв план, законопроектът е мъртъв", каза Лам.
Тя призна, че позицията й във вторник не се различава много от това, когато обяви миналия месец, че законодателният процес ще бъде спрян, добавяйки: „В известен смисъл, дори ако (законопроектът) бъде оттеглен днес, той може да бъде върнат отново до три месеца."
Законопроектът щеше да позволи на Хонконг да екстрадира заподозрени до юрисдикции, с които няма споразумения за екстрадиция, включително и в континентален Китай. Критиците се опасяваха, че това ще премахне законовата „защитна стена“ между града и континента, излагайки заподозрените на непрозрачни процеси през границата.
Лам обаче е твърдо решена да не започва разследване на най-високо ниво за сблъсъци между полицията и протестиращите.
Тя каза, че Независимият съвет по жалбите на полицията ще започне разследване и че всички страни, участващи в демонстрациите, включително протестиращите, полицията, медиите и зрителите, могат да предоставят информация.
Лам потвърди, че правителството не е нарекло протеста на 12 юни, по време на което имаше остри сблъсъци между полицията и протестиращите, "бунт".
Тя също така заяви, че би било против върховенството на закона да се даде амнистия на арестуваните протестиращи "на този етап", без разследвания и съдебни процеси.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.