НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Двама души са обвинени в тероризъм заради изтичане на данни в България

Reuters: Двама души са обвинени в тероризъм заради изтичане на данни в България

24 Юли 2019 | 22:31 | Агенция "Фокус"
София. Прокурорите са повдигнали обвинения на двама души, работещи в компания за кибер сигурност, като част от разследване за най-голямото изтичане на данни в историята на България, това заявиха адвокатите на обвинените в сряда, предава Reuters.

Георги Янков, мениджър на компанията „Тад груп“, е с повдигнати обвинения и освободен от ареста, заяви Георги Стефанов. По-рано обвинения в престъпление срещу информационната система получи Кристиян Бойков, 20-годишен служител в същата компания. Той също е обвинен в тероризъм, каза още Стефанов, като уточни, че и двамата мъже отричат да са вършили нещо нередно.

„Много сме изненадани от тези обвинения“, каза Стефанов пред Reuters. „Как повдигаш обвинение в тероризъм на някого, но го пускаш на свобода?“, добави той.
Във вторник полицията обискира офиса на „Тад груп“, изземайки компютри и задържайки мениджъра заради кибер атаката над НАП, в която данните на почти всеки един пълнолетен български граждани изтекоха.

Бойков бе освободен миналата седмица, но му е наложена забрана да напуска страната. Според обвинителите, 20-годишният мъж не е действал сам, като в момента се издирват други, свързани с атаката. Според тях, Бойков е отговорен за имейла, който е изпратен уж от руски хакер, предлагащ откраднатите данни на агенцията на местна медия. Обвинението не вярва към момента, че атаката е дошла от чужда страна.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Цяла една нация е хакната

CNN: Цяла една нация е хакната

21 Юли 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. В материал под заглавието „Цяла една нация е хакната“ CNN публикува материал за хакерската атака срещу масивите на НАП, който агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Асен Генов е доста бесен. Неговите лични данни бяха публикувани тази седмица, след като записи от повече от 5 милиона българи бяха откраднати от хакери от данъчната служба на страната.
В страна с едва 7 милиона души мащабът на такава атака означава, че почти всеки работещ възрастен е бил засегнат.
"Всички ние трябва да бъдем ядосани. ... Информацията вече е достъпна за всеки. Много, много хора в България вече разполагат с този файл и аз вярвам, че това не е само в България", каза Генов, блогър и политически анализатор. Той знае, че данните му са компрометирани, защото, въпреки че не е ИТ специалист, той успя да намери откраднатите файлове онлайн.
Атаката е извънредна, но не е уникална.
Правителствените бази данни са златни мини за хакери. Те съдържат огромно количество информация, която може да бъде "полезна" за години напред, казват експерти.
"Можете да направите (паролата си) по-дълга и по-сложна, но информацията, която правителството държи, са неща, които няма да се променят," каза Гай Бънкър, експерт по информационна сигурност и главен технологичен директор в „Клиърсуифт“, компания за киберсигурност.
„Датата Ви на раждане няма да се промени, няма да се премести утре - каза той. "Голяма част от информацията, която е била взета, е валидна вчера, е валидна и днес и вероятно ще бъде валидна за голям брой хора за пет, десет, двайсет години".
Навремето пробивите в базите данни се водеха от висококвалифицирани хакери. Но все повече не е необходима сложна и внимателно планирана операция за проникване в ИТ системи. Хакерски инструменти и зловреден софтуер, които са на разположение в тъмната мрежа, позволяват на хакери-аматьори да причинят огромни щети.
Строгият закон за защита на данните, който влезе в сила миналата година в целия Европейски съюз, постави нови тежести за всеки, който събира и съхранява лични данни. Той също така въвежда тежки глоби за всеки, който неправилно управлява данните, като потенциално отваря вратата пред българското правителство да се глоби за нарушението.
Въпреки това, атаките срещу правителствените системи се увеличават, казва Адам Левин, основател на „Сайбърскаут“, друга фирма за киберсигурност. "Това е война и ще я спечелим, ако превърнем киберсигурността във водещ проблем", каза той.
Идеята, че правителствата спешно трябва да увеличат усилията си в киберсигурността, не е нова. Експертите алармират за това от години.
Американското министерство по въпросите на ветераните претърпя едно от първите сериозни хакерски атаки на базата данни през 2006 г., когато личните данни на повече от 26 милиона ветерани и военни лица бяха компрометирани.
„И всички казваха: „О, това е ужасно. Трябва да направим нещо, за да го спрем“. ... И ето ни, 13 години по-късно, и данните на цялата страна са компрометирани, а междувременно има случаи на големи изтичания на данни, компрометирани в различни страни, ”каза Бънкър
Често проблемите са в остарелите системи. Някои правителства може би са използвали частни компании, за да управляват данните, които са събрали, преди вълната от хакерски атаки да привлече вниманието им към киберсигурността.
"В много случаи нашите данни бяха изпращани на външни фирми, преди години", каза Левин. „Начинът, по който разгледахме управлението на данните преди 10 години, днес изглежда остарял, но все още, има институции, които поверяват данните си на външни контрактори.
Ако „старите данни“ не са се променили, те все още са ценни за хакерите.
Инцидентът в България е притеснителен, каза Десислава Кръстева, български адвокат за неприкосновеност на личния живот и защита на данните, която съветва някои от най-големите технологични компании в света как да пазят информацията за своите клиенти.
"Такива инциденти не бива да се случват в държавна институция. Изглежда, че не се изискват огромни усилия и това вероятно са личните данни на почти всички български граждани", каза Кръстева, партньор в "Димитров, Петров и Ко." адвокатска кантора в София.
Българската комисия за защита на личните данни заяви, че ще започне разследване на хакерството.
Говорител на Националната агенция за приходите отказа да коментира дали данните са добре защитени.
"Тъй като сме в процес на разследване, не можем да предоставим повече подробности за причините, които стоят зад тази атака", заяви директорът по комуникациите Росен Бъчваров.
20-годишен специалист по киберсигурност е арестуван от българската полиция във връзка с хакването. Компютърът и софтуерът, използвани при атаката, доведоха полицията до заподозрения, според софийската прокуратура.
Човекът е задържан и полицията конфискува оборудването му, включително мобилни телефони, компютри и устройства, съобщи прокуратурата в изявление. Ако бъде осъден, той може да прекара осем години в затвора.
"Все още е твърде рано да се каже какво точно се е случило, но от политическа гледна точка, разбира се, е много неудобно за правителството," каза Кръстева.
Притеснението е още по-голямо заради факта, че това не беше първият път, когато българското правителство беше атакувано. Търговският регистър на страната беше свален преди по-малко от година заради нападение.
"Така че, поне една година, българското общество, политиците, тези, които ръководят страната, знаеха доста добре за сериозните проблеми с киберсигурността в правителствените инфраструктури," каза Генов, "и те не направиха нищо за това."

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.