НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка

Варна: Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка

17 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк. В центъра се лекува една черношипа ветрушка, три чухала и един бял щъркел. Според уредника, повечето животни са спасени след подаден сигнал от граждани. Тя разказа, че щъркела е най-скорошния пациент на центъра, като той е намерен заплетен в кабели. Птицата е загубила пръстите на едното си краче, което му причинява затруднение в стъпването и придвижването. „В никакъв случай не застрашава живота му, но не смятаме, че може да оцелее в дивата природа. Изчакваме да видим как е и може би ще остане за постоянно при нас за отглеждане. Чухалите и вихрушката бяха намерени от граждани паднали от гнездото си още като бебета, с бебешкия пух. Дори беше малко неясно точно какви видове са. И си ги гледаме вече почти месец“, каза още Нора Люцканова. По думите ѝ малките птички вече са хвърлили бебешкия пух и имат пера. Те са започнали да се учат да летят и може би скоро ще бъдат пуснати обратно в природата, защото са напълно здрави животни. Нора Люцканова допълни, че миналата седмица спасителния център са напуснали две червеношипи ветрушки. Тя са били зашеметени, но са се възстановили сравнително бързо и са върнати успешно в природата. Тя допълни, че гражданите са все по-добре информирани за конкретните процедури, които трябва да спазват, когато намерят пострадало животно. По думите ѝ за защитените видове отговаря Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), която разполага със зелен телефон за сигнали, който може да бъде открит в интернет пространството. За ловни обекти, каквито са напр. зайци, елени, сърни, лисици и вълци отговаря Регионалната инспекция по горите, а за селскостопанските животни – Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Дори и гражданите да подадат сигнал към спасителния център на зоопарка, той не може да предприеме действия преди компетентните органи да са оценили състоянието на животното и дали то трябва да бъде настанено при тях.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: Надяваме се бялото вълче да стане любимец на посетителите

Нора Люцканова, Зоопарк – Варна: Надяваме се бялото вълче да стане любимец на посетителите

16 Юли 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Надяваме се бялото вълче да стане любимец на посетителите. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк по повод бялото вълче, което се роди в зоокъта в началото на месец май заедно с още 4 малки. Горди родители са 4-годишният Амарок и 7-годишната Чикита. По думите на Нора Люцканова, вълк с подобна окраска е изключителна рядкост. Неговата козина не е снежнобяла, но леко бежава. „Не е албиносче, просто така се е случило с различен цвят на козината. И много се надяваме, когато възрастните вече ги изведат от бърлогата и те станат по-смели да опознават местообитанието си, да стане любимец на посетителите, защото е много красиво, младо животно“, заяви Нора Люцканова. По думите й, обикновено в природата вълчетата започват да излизат от бърлогите си и да опознават заобикалящата ги среда още през втория месец, но отглеждането на малките в зоопарка е съвсем различно. „Около месец вече родителите ги извеждат от бърлогата, но това се случва главно през нощта и когато зоопаркът се опразни от посетители. И това е напълно нормално, тъй като родителите гледат децата им да са възможно най-необеспокоявани и да бъдат възможно най-защитени от всякакви опасности наоколо. И тъй като посетителите са доста близо до местообитанието на вълците, все пак вълчетата са все още млади и незапознати с тази част от живота си, с непрекъснатите си контакти с хората и са малко по-резервирани“, разказа уредникът. Според Нора Люцканова родителите сиви вълци може би ще започнат да извеждат любопитните малки и през деня през месец август, когато ще могат да бъдат видени от малките и големи посетители на зоокъта.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Зоопаркът в града ще реализира поредица от събития през лятото

Варна: Зоопаркът в града ще реализира поредица от събития през лятото

16 Юли 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Зоопаркът във Варна ще реализира поредица от събития през лятото. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк. По-рано днес в атракциона се е състояло събитие, в което на животните в зоопарка са раздадени ледени близалки и замразени плодове, които да ги разхладят. „Днес преди обяд в рамките на 1 час раздавахме замразени плодове и ледени близалки на нашите животни, които ги консумираха с най-голям интерес – на маймунките, баба Меца, енотите следобеда и те ще получат своите ледени близалки. Това е част от нашата програма за обогатяване на средата, както и за някакви по-интересни събития, които да предложим на нашите посетители, които следят активно страницата ни в социалните мрежи и интернет страницата ни“, каза Нора Люцканова. Следващата инициатива на зоопарка ще се състои на 6 август, като надслова на събитието е „Ден на дините“. „От 11.00 до 12.00 часа сме предвидили да има динени изненади за доста от нашите животни, като някои животни ще намират вътре в динята допълнителни изненади, докато за другите ще бъде само динята под различни форми – дали цяла или на парчета, или замразена“, съобщи уредникът. На 3 септември, в същия часови диапазон, ще се състои „Ден на морковите“, като отново животните в атракциона ще получат интересни лакомства.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.