СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Опера в цирка закрива фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново

Опера в цирка закрива фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново

Велико Търново. „Палячи“ – Опера в цирка поставя финала на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.От там уточняват, че продукцията се приема като едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в опер...

3 Октомври 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"

Велико Търново: Над 1300 души посетиха спектакъла „Лебедово езеро” на Имперския руски балет, с който беше открит фестивалът „Сцена на вековете”

Велико Търново: Над 1300 души посетиха спектакъла „Лебедово езеро” на Имперския руски балет, с който беше открит фестивалът „Сцена на вековете”

Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с чиято постановка на Царевец бе открито 12-ото издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Прочутата в цял свят формация представи шедьовъра „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Чайковски, а с гостуването, което е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, музикално-театралният форум вече е с международен характер. По време на откриването на фестивала приветствени думи отправиха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на културата Румен Димитров, артистичният директор маестро Владимир Бошнаков и художественият ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда. Проф. Камарашев заяви, че „Сцена на вековете” е от онези запомнящи се събития, които правят Велико Търново столица на културния туризъм в България и извън пределите на страната. Гедиминас Таранда благодари на Даниел Панов за възможността да сбъдне една своя мечта – да играе под откритото небе на Царевец. И през настоящата година „Сцена на вековете” продължава чак до есента с репертоарен план, включващ общо седем впечатляващи заглавия - балет, опера, оперета и за първи път - симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта "Царевец" ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ "Константин Киисимов" - Велико Търново. Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера – Бургас.

14 Юли 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"

Велико Търново: Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“

Велико Търново: Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“

Велико Търново. Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“ на сцената на крепостта Царевец във Велико Търново от 21.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че белетристите идват в града, след гастрол в Бразилия. Балетната постановка, която ще бъде представена, ще е „Лебедово езеро“ по музика на Пьотр Чайковски. Участието в „Сцена на вековете“ е реализирано по инициатива на кмета Даниел Панов, който е предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие. Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, при една обиколка на страната ни, поразен от величието на Царевец, споделя, че мечтата му е да танцува пред царския дворец. В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще танцуват 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц. В нея ще участват два шута, ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти, а белият и черният лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост. Билети за всички спектакли, включени в програмата на „Сцена на вековете 2019“, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново. Преди спектакъла във Велико Търново Гедиминас Таранда и водещи солисти от Имперския руски балет ще имат майсторски клас за деца, занимаващи се с това изкуство. Откритият урок ще е от 10.00 часа в НЧ „Надежда“ и в него ще се включат 10 деца от школите за класически балет във Велико Търново и Горна Оряховица. Луиза ТРАНЧЕВА

13 Юли 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"