НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Чавдар Ангелов, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“: Хаджи Димитър и Стефан Караджа са се превърнали в емблеми на българската национална революция

Чавдар Ангелов, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“: Хаджи Димитър и Стефан Караджа са се превърнали в емблеми на българската национална революция

20 Юли 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Хаджи Димитър и Стефан Караджа са се превърнали в емблеми на българската национална революция. Това каза директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 151-ата годишнина от подвига на четите на Хаджи Димитър и Стефан караджа. „Днес на връх „Бузлуджа“ беше отбелязана 151-та годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, поясни Ангелов. По думите му честванията са започнали с поднасянето на цветя и венци пред паметната плоча на Стефан Караджа и паметник, който е в чест на други двама четници, дали живота си за свободата. „Това са Стефан Орешков и Христо Янъков“, добави той. Чавдар Ангелов каза, че официалната програма е започнала в 11.00 часа пред паметника на Хаджи Димитър. „Беше отслужена панихида в памет на загиналите четници, тържествено слово, ритуал по поднасяне на венците, разбира се традиционната вече за 7-8 година възстановка на боя при връх „Бузлуджа“, организирана от представители на Национално дружество „Традиция““, каза още той. Директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ отбеляза и, че на тържествената програма е присъствал и оркестърът на 61-а Стрямска механизирана бригада, както и много почетни гости. „Гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Александър Йорданов, който е български представител в Европейския парламент, и гости от цялата страна“, поясни той. Ангелов уточни, че накрая е бил осветен и празничен курбан, а представители на читалищата в областта са изпълнили патриотични песни, с което е завършило тазгодишното отбелязване на годишнината.
Надежда ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Нека бъдем достойни за саможертвата на Хаджи Димитър и всички негови последователи

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Нека бъдем достойни за саможертвата на Хаджи Димитър и всички негови последователи

20 Юли 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бяха отбелязани в подножието на връх Бузлуджа, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Стотици граждани изразиха своята почит към подвига на героите пред паметника на Хаджи Димитър. Сред официалните гости бяха евродепутатът Александър Йорданов, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов и заместник областният управител на Стара Загора Димитър Драчев.
Панихида в памет на героите бе отслужена от казанлъшки свещеници.
„Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, защото тя е гаранцията за нашия щастлив живот. Може да звучи малко наивно, но аз съм убеден, че и Хаджи Димитър и всички негови последователи са били хора, които са вярвали в доброто, водени от българското си, християнско възпитание са се жертвали за нас. Нека бъдем достойни за тази саможертва”, с тези думи се обърна в словото си към присъстващите директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов, който в словото си говори за значението на подвига на героите дали живота си нашата свобода.
За поредна година бе направена възстановка на драматичните боеве при връх „Бузлуджа” между четниците и турската потеря, на Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”.
Организатори на честванията са Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”

151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”

20 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Казанлък.151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Община Казанлък се обръща към родолюбивата казанлъшка общественост за присъствие на честванията по случай 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.
От 9.30 часа на булевард „23 пехотен Шипченски полк“ пред паметната плоча Стефан Караджа и на площад „Севтополис“ пред паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков ще бъдат поднесени цветя.
От 11 часа на връх „Бузлуджа” ще бъде отбелязана годишнината пред паметника на Хаджи Димитър. Панихида в памет на героите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, тържествено слово ще произнесе директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.
За поредна година ще бъде направена възстановка на драматичните боеве при връх „ Бузлуджа” между четниците и турската потеря, на Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”.
Тържествените чествания са организирани от Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Община Казанлък е ангажирала автобусен транспорт, като автобусите за гражданите ще тръгват от площад „Севтополис” от 9.30 часа. Цената на билета в едната посока е 4 лева и 5 лева в двете посоки.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.