НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Стриктно се следи за спазване на забраната за внасяне на свинско месо или продукти през граничните пунктове „Гюешево” и „Олтоманци”

Кюстендил: Стриктно се следи за спазване на забраната за внасяне на свинско месо или продукти през граничните пунктове „Гюешево” и „Олтоманци”

19 Юли 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стриктно се следи за спазване на забраната за внасяне на свинско месо или продукти през граничните пунктове „Гюешево” и „Олтоманци”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. По думите му това е една от мерките, разпоредени от страна на Областната епизоотична комисия в Кюстендил, касаещи недопускане навлизане на африканската чума по свинете на територията на областта. „Министерство на вътрешните работи и Агенция „Митници” в рамките на своите компетентности на двата гранични пункта трябва да извършват проверка на транспортните средства и на личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, съдържащи в състава си свинско месо. Откритите суровини и храни трябва да бъдат иззети и предадени за унищожаване съгласно нормативните изисквания”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му такива проверки ще се извършват на всички моторни превозни средства, влизащи през двата гранични пункта. Освен това ще бъде извършвано дезинфекциране на всички моторни средства на вход в страната. Това е задължение на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Петков, областен управител на Плевен: Заразените с африканска чума прасета в с. Новачане са евтаназирани, в понеделник ще се вземат проби от 10-километровата зона

Мирослав Петков, областен управител на Плевен: Заразените с африканска чума прасета в с. Новачане са евтаназирани, в понеделник ще се вземат проби от 10-километровата зона

6 Юли 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Заразените с африканска чума прасета в с. Новачане са евтаназирани, в понеделник ще се вземат проби от 10-километровата зона около огнището на болестта. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Плевен Мирослав Петков. „Започна процедурата за принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене, дори към момента вече е към приключване. В момента се проверява допълнително, където има сигнали. “, посочи той.
По думите му екипите на БАБХ към момента работят по сигнали в къщите на хората, за които има съмнения, че отглеждат домашни свине. „9 прасета са евтаназирани. Обособена е 3-километрова зона. В понеделник и вторник, след като премине 72-часовият карантитен период, ще се вземат проби от 10-километровата зона“, посочи още областният управител. Според него организацията е напълно изготвена, а до довечера ще може да се обобщи цялата обстановка.
Областният управител отбеляза, че 3-километровата зона, в която се работи, обхваща част от селата Новачене, Жернов и Въбел. По границата на тази зона има поставени пътни патрули. Мирослав Петков уточни, че умъртвените животни са само от село Новачене.
По думите му селото е било последното населено място, в което се е оказало, че има положителни проби за африканска чума. „Вчера приключихме в Жернов и Въбел и Санадиново“, добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Янко Иванов: Чумата по свинете не е опасна за хората, но може да доведе до загуби за милиони

Зам.-министър Янко Иванов: Чумата по свинете не е опасна за хората, но може да доведе до загуби за милиони

6 Юли 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Чумата по свинете не е опасна за хората, но може да е катастрофална за икономиката. Това каза зам.-министърът по земеделието, храните и горите Янко Иванов в предаването „Тази събота” по бТВ във връзка със случаите на заболели животни.
„Опасно е, ако заразата влезе в свинефермите, защото тогава щетите ще са за милиони левове, в Румъния вече търпят огромни загуби”, посочи зам.-министърът.
„Играта на криеница е доста опасна”, заяви Янко Иванов. По думите му практиката да се умъртвяват животните е с цел да не се разпространява заразата.
Той обясни още, че африканската чума по свинете не се пренася чрез комарите. „Западно нилската треска се пренася с комарите тя засяга коне, птици и хора”, посочи Иванов.
Според него месото на прасетата в заразените територии не е опасно за хората, но апелира животните да бъдат подложени на преглед и тогава стопаните да решат дали да го консумират.
„По закон няма предвидено обезщетение за хора, които не са регистрирали животните си, те обаче могат да получат помощ, но това не е и обезщетение”, обясни зам.-министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене

БАБХ: Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене

6 Юли 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Плевен. Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов (област Плевен) от 4 юли 2019 г., на 5 юли Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище в животновъден обект от тип лично стопанство в село Новачене. Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира днес при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.
БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ в района на обектите по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и Областната администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното населено място.
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете
тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума при домашните свине в плевенското село Новачене (ОБЗОР)

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума при домашните свине в плевенското село Новачене (ОБЗОР)

5 Юли 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов, област Плевен от 4 юли, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира днес ново огнище в животновъден обект тип лично стопанство, в село Новачене, находящо се в същата област. Това стана ясно по време на пресконференция в БАБХ. Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Експертите от БАБХ отбелязаха, че в новото огнище с африканска чума в село Новачене са регистрирани 3 заразени прасета. То се намира на 45 км от най-близката индустриална свинеферма. Ако огнището стигне на 10 км от свинефермата, тя попада в карантинна зона, което на практика води до затваряне на бизнеса и избиване на хиляди прасета и тежки икономически загуби. От БАБХ уверяват, че ще бъдат предприети необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.
Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира на 6 юли при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.
До момента 33 са регистрираните случи на диви свине, заболели от африканска чума. Засегнатите зони са Силистра, Добрич и Варна. В село Жернов и съседните около него села са регистрирани около 50 заразени свине. До момента са умъртвени около 36, но все още продължава този процес.
На пресконференцията стана ясно, че бизнесът, който произвежда около милион и половина прасета годишно и има оборот от над 2 милиарда лева, иска промяна в закона, който да регламентира отглеждането на прасета в заден двор и по-строг контрол върху тях.
По-рано през деня министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи пред журналисти в парламента, че ще се обсъди възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени. От своя страна, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев отбеляза на пресконференцията, че това предложение е с цел стопаните да не започнат да укриват животните.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума при домашните свине в плевенското село Новачене

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума при домашните свине в плевенското село Новачене

5 Юли 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Новачене. В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов, област Плевен от 4 юли 2019 г., Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира днес, 5 юли, ново огнище в животновъден обект тип лично стопанство, в село Новачене, находящо се в същата област. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 6 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.
БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Предложеното обезщетение за хората с евтаназирани свине заради африканската чума е, за да не започнат да укриват животните

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Предложеното обезщетение за хората с евтаназирани свине заради африканската чума е, за да не започнат да укриват животните

5 Юли 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Предложеното обезщетение за хората със заразени с африканка чума свине е, за да не започнат да ги укриват. Това съобщи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По повод това, че днес министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че се обмисля възможен механизъм, по който стопаните, на които са евтаназирани животните, да получат обезщетение, д-р Дамян Илиев коментира, че според него тя го е казала, защото институциите се опасяват, че няма да са достатъчно ефективни на терен. „Миналата година се криеха животни, местеха ги на други места. Вероятността на стопаните да крият животи, ако има възможност да загубят такива, когато ги гледат в заден двор, е много голяма. Когато им се каже: „няма страшно, ще ви ги платим, не ни пречете да си свършим работата“, реакцията е различна“, каза д-р Дамян Илиев.
„Незаконно е да се гледат нерегистрирани свине в задни дворове, но когато се налага да ги унищожим, се чудим какво да направим, за да убедим собствениците. В село Тутраканци, където имаше африканска чума, имаше опити да ни излъжат“, посочи още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цвятко Александров, БАБХ: В новото огнище с африканска чума в село Новачене са регистрирани 3 заразени прасета

Д-р Цвятко Александров, БАБХ: В новото огнище с африканска чума в село Новачене са регистрирани 3 заразени прасета

5 Юли 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
София. В новото огнище с африканска чума в село Новачене са регистрирани 3 заразени прасета. Това каза началник-отдел „Здравеопазване на животните“ към Българската агенция по безопасност на храните д-р Цвятко Александров по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вирусът на африканската чума е там, където не са отстранени труповете на мъртвите болни прасета. Ако остават с времето изключително дълъг период, те запазват инфекциозността си. Ако ново прасе мине оттам, ще се зарази“, заяви д-р Цвятко Александров. Той посочи, че тази година пак има огнище в свинеферма тип „заден двор“. „Отново става въпрос за нерегистрирани свине. Това е отново на границата с Румъния, в близост до река Дунав. Мерките, които предприемаме, са съгласно стандартната процедура. Опасното е, че това заболяване се разпространява чрез всякакви механизми, но най-вече човешкият фактор играе голяма роля. Тоест, тези хора, които са били там, могат да пренесат заразата на всяко друго място в България, а и отвъд“, каза Александров.
„Вчера късно бяхме взели проби от животните, които са с клиника за заболяването, и за тях преди малко се обадиха, че са потвърдени за ново огнище на африканска чума, което пак е в района на село Жернов – село Новачене. Става въпрос за 3 прасета в заден двор. Това е тревожно. В зоните, които са в момента, все още няма индустриална ферма. Има решение на Европейския съюз, което определя зоните, които са под надзор или са рискови за заразяване от африканска чума“, посочи началникът на отдел „Здравеопазване на животните“. Той отбеляза, че новото огнище е на 45 км от най-близката индустриална свинеферма. По думите му ако огнището стигне на 10 км от свинефермата, тя попада в карантинна зона, което на практика води до затваряне на бизнеса и избиване на хиляди прасета и тежки икономически загуби. „В рамките на 45 дни в зона на констатирано огнище, свинефермата не може да реализира продукцията си“, каза той.
На пресконференцията стана ясно, че бизнесът, който произвежда около милион и половина прасета годишно и има оборот от над 2 милиарда лева, иска промяна в закона, който да регламентира отглеждането на прасета в заден двор и по-строг контрол върху тях.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Основната опасност за разпространение на африканската чума по свинете е задният двор, където се гледат животните

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Основната опасност за разпространение на африканската чума по свинете е задният двор, където се гледат животните

5 Юли 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. Основната опасност в момента за разпространение на африканската чума по свинете е задният двор, където се гледат животните. Това съобщи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Африканската чума е изключително силно заразно заболяване. Има го при дивите животни, но до сега при всички случаи за разпространението му са участвали и хора. Още от самото начало заболяването беше внесено преди 10 години в Грузия и след това стигна за 5-6 месеца до Ленинградска област. Ясно е, че не са го пренесли прасета и тогава“, заяви д-р Дамян Илиев.
Той посочи, че в исторически план за 10 години африканската чума се е разпространила с много високи темпове в Литва, Латвия, Естония, Полша, Беларус, Украйна и Молдова. „В Украйна, Молдова и Румъния нещата са почти бедствие. А за Румъния може да се каже, че е бедствие. Като прибавим факторите като тип животновъдство в Румъния са наистина в тежко положение от гледна точка на възможността за разпространяване на заболяването. 75% от задния двор, където хората си гледат животни, е в Румъния“, посочи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните.
По думите му за България не се знае какъв е процентът на хората, които гледат животни по задните дворове. „Основната опасност в момента е задният двор, където се гледат прасета. Тази опасност е елементарна, защото ако се разболее прасе, вероятността да се лекува съществува, но най-вероятно има опасност хората да започнат сами да лекуват животните. И когато видят, че няма видим резултат за 1-2 дни, те ги колят. След това може да се произведе какво ли не - сланина, суджуци и т.н. Оттам нататък вирусът може светкавично да се разнесе в цялата страна. Именно за това отношението на компетентните органи на Европа при появяване на вируса на африканската чума в заден двор е толкова сериозно. И за това и нашите мерки се опитваме да ги направим, както трябва“, изтъкна д-р Дамян Илиев. Той подчерта, че основната причина за пренасяне на заболяването африканска чума по свинете са хората.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Потвърдена е положителна проба за болестта африканска чума по свинете в плевенското село Новачене

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Потвърдена е положителна проба за болестта африканска чума по свинете в плевенското село Новачене

5 Юли 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Има съмнения за трето огнище на африканска чума по свинете в село Новачене, но все още няма издадена заповед и не е окончателно обявено. Това съобщи д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ , по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента имаме две огнища, едното е в село Тутраканци от миналата година и другото в село Жернов. Сега ще последва и трето огнище, което ще е в новото селище в Новачене“, заяви д-р Георги Чобанов.
„Беше потвърдена положителна проба в село Новачене. Не го коментираме все още като трето огнище, защото има процедури и трябва да има издадена заповед, но в най-скоро време ще бъде официално упоменато“, посочи директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: 33 са регистрираните случи на диви свине, заболели от африканска чума до момента

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: 33 са регистрираните случи на диви свине, заболели от африканска чума до момента

5 Юли 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. 33 са регистрираните случи на диви свине, които са заболели от африканска чума до момента. Това съобщи д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“, по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Засегнатите зони са Силистра, Добрич и Варна. При първия констатиран случай в Добрич бяха открити 4 диви свине, но те се броят за един случай. В последствие имаше организирано претърсване и обстрелване на всички свине. Там бяха към 17 на брой. Общо около 40 диви свине са констатирани с вируса на африканска чума в тези три области“, заяви д-р Георги Чобанов. Той посочи, че при домашната популация на свинете в село Тутраканци са около 100 свинете, които са умъртвявани. „Новото умъртвяване на свине е в село Жернов и съседните три села. Нямаме точни данни, защото снощи до късно колегите са работели по умъртвяването им, но тук са по-малко - около 50. До момента са умъртвени около 36, но все още продължава този процес“, каза още той.
„Фокус“ припомня: На 31 август 2018 година заболяването Африканска чума по свинете бе констатирано за първи път на територията на страната в животновъден обект в село Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна. До 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Варна и 27 положителни за африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са установени при диви прасета, открити при претърсване на регионите в резултат на изпълнение на заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.
На 3 юли тази година БАБХ съобщи за огнище на Африканска чума, което бе установено при домашните свине в стопанство в плевенското село Жернов. Това е второто огнище на чума при домашни свине у нас. Пробите за вируса са потвърдени като положителни от Националната референтна лаборатория. От агенцията обявиха, че са били предприети мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Днес е вторият ден на евтаназия на животни в Никополско след откритото огнище на африканска чума по свинете. 28 са евтаназираните прасета до момента.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Областната епизоотична комисия набеляза мерки за недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете в областта

Русе: Областната епизоотична комисия набеляза мерки за недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете в областта

5 Юли 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Русе. Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Свилен Иванов свикаха заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Поводът е регистрираното ново огнище на болестта африканска чума по свинете в община Никопол, област Плевен.
В тази връзка бяха обсъдени и приети мерки, целящи недопускане разпространението на заразата на територията на страната. Сред тях са привеждането на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе в състояние на повишена епизоотична готовност. Също така от Областната дирекция по безопасност на храните ще бъдат отговорни и за провеждането на заседания на общинските епизоотични комисии.
От своя страна Регионалната дирекция по горите и Ловно-рибарското дружество ще трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и за промяна по вътрешните органи, установена при първична обработка на отстреляните диви свине. Ловците са задължени да дават проба от отстреляните диви свине.
Що се касае до кметовете и кметските наместници, то те ще трябва да присъстват на общинските епизоотични комисии, както и да информират органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните за нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства. В седем дневен срок кметовете на общините трябва да изпратят информация, включваща местност, площ и GPS координати на терените, подходящи за загробване на животните.
Не по-малко внимание се отделя и на осигуряването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. От изключително значение е собствениците на подобен тип обекти незабавно да информират обслужващия и официалния ветеринарни лекари в случай на повишена смъртност при свинете. Същевременно подчертано беше, че само регистрираните стопани ще имат право на обезщетение в случай на евтаназиране.
По време на заседанието беше представена и актуалната обстановка в Европейския съюз. Най-голям брой огнища на болестта при домашни свине се наблюдава в Румъния съответно 1 277, като засегнатите животни са 80 783, а констатираните случаи на заболяването при диви свине са 439.
Изрично от страна на заместник областния управител Свилен Иванов беше подчертано, че благодарение на предприетите мерки до момента, както и на отличната координация между всички институции от региона на територията на областта, не е допуснато навлизане на заболяването. Отправен беше и апел към медиите за разпространение на информация за етиологията, пътищата за разпространение и последиците от болестта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ ще даде пресконференция за актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете

БАБХ ще даде пресконференция за актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете

5 Юли 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. В 15.30 часа в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – София ще се проведе пресконференция на Агенцията по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Във връзка с обществената значимост на темата и последния случай на потвърдено второ огнище на африканска чума при домашни свине в село Жернов, област Плевен, БАБХ инициира среща днес с представители на свиневъдния сектор, след която ще се проведе съвместна пресконференция.
В рамките на медийното събитие ще бъдат разгледани въпроси с висок приоритет като епизоотичината ситуация в страната и тази в ЕС, предприетите и бъдещи мерки за овладяване на заболяването и стратегията за превенция в България, плановете за спешни действия, биосигурността в свиневъдните обекти и осъществяването на контрол и надзор на заболяването.
Африканската чума по свинете (АЧС) е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Болестта предизвиква значителни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловните стопанства.
Ще бъде представена текуща информация как се развива заболяването африканска чума по свинете в България, как се изпълняват мерките в и около засегнатите региони, както и какви са процедурите за лабораторно изследване за наличие на заболяването и какви указания дава БАБХ на ловците и стопаните с цел намаляване на риска от разпространение на вируса на болестта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Мислим за възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени

Министър Десислава Танева: Мислим за възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени

5 Юли 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Мислим за възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти в парламента във връзка с африканската чума по свинете в Плевенско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Танева посочи, че до момента в България това е едва втори случай. "Евтанизираните животни са 36 домашни тип заден двор", каза тя и поясни, че те не са регистрирани, което означава, че не са спазвани мерки за биосигурност. "Въпреки това, във вторник планираме управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие". Мислим за възможен механизъм, по които стопаните, на които бяха евтанизирани животните да получат определено обезщетение. Единствено заради това хората, които имат домашни свине в тип заден двор ясно да разберат отговорността, която се носи, особено във високорисковите зони", допълни Танева. Тя напомни, че в България има над 600 хил. свине и добре развито индустриално свиневъдство. "Не бива по никакъв начин да допускаме съвсем прагматично подобен риск и подобно заболяване, защото това ще се отрази в крайна сметка и на българския консуматор. В момента ние консумираме значителна част от свинското месо, собствено производство", каза още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: За да опазим страната от епидемията на африканска чума по свинете трябва да бъдем изключително стриктни

Министър Десислава Танева: За да опазим страната от епидемията на африканска чума по свинете трябва да бъдем изключително стриктни

5 Юли 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Възможността да опазим страната си от епидемията на африканска чума по свинете е да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенционни мерки. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти в парламента във връзка с африканската чума по свинете в Плевенско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително е, че няма риск и опасност за здравето на хората като такива, но те са преносители на този вирус“, допълни Танева. Тя припомни, че африканската чума влиза в Европа 2014 г. „В България за първи път и първо огнище в тип заден двор има установено през 2018 г. Вчера второ огнище на домашно прасе се установи, други такива 23 диви свине има установени от миналата и тази година", уточни земеделският министър. Тя допълни, че над Дунава в съседна Румъния има над 1100 огнища и са изклани на 250 хил. свине. „В понеделник в Министерство на земеделието, храните и горите съм поканила на среща областните управители в Северна България, БАБХ, директорите на горските предприятия“, съобщи Танева. Тя поясни, че ходенето в гората не само за лов, а и за билки е най-рисково. Според нея трябва всички да са безкомпромисни в мерките, които се взимат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: 28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

Плевен: 28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете

5 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Плевен. 28 са евтаназираните прасета в Никополско във връзка с африканската чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Областният управител Мирослав Петров се завърна от с. Въбел, общ. Никопол, което е последното населено място в 3-километровата зона, определена след констатираните случаи на африканска чума по свинете. През целия ден на 4 юли Петров беше в непрекъснат контакт с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, с директора на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов, с кметове и полицията във връзка с реализирането на дейностите по евтаназия на животните и ограничаване транспортирането на домашни прасета в и извън трикилометровата зона.
Към 17.00 часа на 4 юли екипите на ОДБХ – Плевен са умъртвили 28 домашни прасета в четирите населени места – Жернов, Муселиево, Въбел и Евлогиево. Извършени са всички дезинфекционни мероприятия, последващи тази процедура и определени в заповедта на министъра на земеделието, храните и горите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Георгиева, областен управител на Видин: ОДБХ да бъдe приведена в повишена епизоотична готовност заради  болестта африканска чума по свинете

Албена Георгиева, областен управител на Видин: ОДБХ да бъдe приведена в повишена епизоотична готовност заради болестта африканска чума по свинете

4 Юли 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Видин. Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Видин да бъдe приведена в повишена епизоотична готовност заради болестта африканска чума по свинете! За това призова по време на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания Албена Георгиева, областен управител на Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че първично огнище на болестта е констатирано при домашни свине в село Жернов, община Никопол, област Плевен.
„Да се осигурят постоянни дежурства на ветеринарномедицински специалисти в празничните и почивни дни и телефони, на които да се получават сигнали за смъртност при домашни свине и открити трупове на диви. Въвежда се забрана за провеждането на пазари и изложби за свине и движението на свине от „лични стопанства“. Кметовете на общини следва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии, както и да сведат заповедта до знанието на кметовете на кметства и кметските наместници, за информиране на населението“, заяви Албена Георгиева.
Д-р Валери Велков, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОБДХ – Видин посочи на заседанието, че всички подадени до момента сигнали за съмнения за болестта африканска чума в областта и изследвани проби са отрицателни. Въведени са рестриктивни мерки по отношение завишения контрол и забрана за внос на хранителни продукти, съдържащи свинско месо и те продължават да се изпълняват . Още в началото на заседанието д-р Адриян Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, запозна присъстващите със заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за обявяване на първично огнище на болестта африканска чума по свинете на територията на област Плевен. Според областният управител превантивната дейност е обща задача, както и широката информираност на населението.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Пламен Конов, Български ветеринарен съюз – Бургас: Имайки предвид разстоянието, опасност за разпространение на африканска чума по свинете в област Бургас няма

Д-р Пламен Конов, Български ветеринарен съюз – Бургас: Имайки предвид разстоянието, опасност за разпространение на африканска чума по свинете в област Бургас няма

4 Юли 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. Имайки предвид разстоянието, опасност за разпространение на африканска чума по свинете в област Бургас няма. Това каза за Радио „Фокус – Бургас д-р Пламен Конов, председател на Български ветеринарен съюз за област Бургас, по повод откритото огнище на болестта в област Плевен. Според него по-скоро притеснителен е фактът, че болестта е открита в стопанството на изявени ловци в района на Плевен.
„Ловците имат доста контакти помежду си. Някои от тях, освен с чисто класическото хоби – лов, се занимават и с отглеждане на животни. Понякога си позволяват да кръстосват диви прасета с домашни, за да произведат породи с по-ниско ниво на мазнини в месото. Това води до риск, тъй като тези процеси са неконтролируеми. Малко пъти се случва те да потърсят съдействие на ветеринарен лекар или на друг компетентен орган. Не се знае какъв е обменът на тези прасета – един ловец може по този начин да е предал болестта на животните на втори, той – на трети и четвърти. Така се получава една верига, която е много трудна за откриване“, обясни д-р Пламен Конов.
Според него за откритото вчера огнище на болестта са взети необходимите мерки. „Снощи разговарях с колега от област Плевен. Взети са мерки – днес се евтаназират животните. Хубавото е, че мястото там е с малко население, отглеждат се малко на брой животни и е отдалечено от другите села и градове. Освен това, в района няма големи свинеферми, което дава шанс, че заболяването ще бъде ограничено в този регион. Стига, разбира се, самите стопани – ловците, които отглеждат тези животни да не са разпространили животни в отдалечени райони“, допълни още д-р Конов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен: Няма опасност  за здравето на хората предвид констатираните случаи на африканска чума

Д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен: Няма опасност за здравето на хората предвид констатираните случаи на африканска чума

4 Юли 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. Няма опасност за здравето на хората предвид констатираните случаи на африканска чума. Това каза за Радио „Фокус“ д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен. „Определена е три километрова зона, в която попадат четири селища - Жернов, Муселиево, Въбел и Евлогиево, където ще бъдат ефтаназирани всички домашни прасета. В Жернов те са 22 на брой, като 12 от тях са у собственика, който е сигнализирал за смъртните случаи”, каза д-р Иван Йорданов. ,,След умъртвяване на прасетата в 3 километровата зона, те ще бъдат загробени без да бъдат транспортирани, за да се ограничи възможността за разпространение на заразата. Терените, , трябва да са извън вододайната зона. Дворовете ще бъдат третирани с дезинфекционни препарати, както и местата където ще бъдат загробени ефтаназираните животни“, допълни д-р Иван Йорданов. Той добави, че със съдействието на полицията ще бъде ограничено транспортирането на прасета в и извън определената трикилометрова зона. „В следващите дни ще бъде извършено пробонабиране в зоната от 10 км. от огнището от всички домашни прасета. В тази зона попадат следните населени места от община Никопол – Никопол, Асеново, Дебово, Любеново, Драгаш войвода и Черковица, както и четири населени места от община Гулянци – Гулянци, Сомовит, Долни Вит и Милковица. На база на резултатите ще се определят и по-нататъшните мерки”, уточни д-р Йорданов. ,,Мерките се предприемат, за да не се допусне разпространение на заболяването в други населени места на област Плевен. Ще бъдат приложени и конкретни мероприятия и по отношение на лова на диви прасета“, каза още д-р Иван Йорданов.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Започва умъртвяването на домашните свине около огнището на африканска чума в село Жернов

Плевен: Започва умъртвяването на домашните свине около огнището на африканска чума в село Жернов

4 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Ветеринарните власти започват умъртвяване на всички домашни свине в 3-километровата зона около огнището в плевенското село Жернов, където вчера беше открито огнище на африканска чума при домашните свине в лично стопанство. В 10-километровата надзорна зона ще започнат клинични прегледи и лабораторен надзор. Това каза д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните (БАБХ) пред БНР. Директорите на областните дирекции на Агенцията по храните в Северна България свикват заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи. Д-р Георги Чобанов обясни, че това огнище е на над 200 километра от първото огнище, открито у нас, и се появява година по-късно. "По-скоро огнището в Жернов е свързано с близките огнища, разположени от другата страна на Дунав. Отдавна алармираме за това, че по цялото протежение на българо-румънската граница има огнища в румънска страна", заяви той. "Африканската чума не е заразна за хората в чисто здравословен план, но е изключително неблагоприятна по отношение на икономическия ефект върху държавата и бизнеса", каза още той и посочи още че ветеринарните власти знаят колко животни подлежат на умъртвяване в района. "Но имаме опита от Тутракан, когато също знаехме, но се оказаха три пъти повече. До момента знаем, че има малък брой животни в самото село Жернов, в което е огнището. В този обект има 12 още живи прасета, а в цялото село - още от порядъка на 35 животни. В 3-километровата зона са още три населени места, където броят на прасетата, по първоначални данни, също е символичен", обясни д-р Чобанов.
Той коментира, че хората не изпълняват нормативните разпоредби, свързани с мерките за безопасност при отглеждане на прасета. "Когато някой не изпълнява нещо, разписано в законите, най-вероятно той трябва да понесе тази отговорност. На практика, контролът на прасетата се извършва от нас, при условие че знаем, че в този двор се отглеждат прасета. Тази информация обаче ние получаваме от самия стопанин", заяви д-р Чобанов.
Стопаните на умъртвените прасета в 3-километровата зона ще получат обезщетения. "Начинът за изплащане е много точно и ясно разписан в закона. При условие че има възможност, те ще получат обезщетение", обясни той.
Според д-р Чобанов една от ключовите мерки, към които трябва да се тръгне още днес, е повишаването на нивото на биосигурност на всички индустриални свинекомплекси с цел предотвратяване на проникването на заболяването. "Конкретно в случая, тъй като вече имаме констатирано огнище, една от най-важните мерки е бързо ликвидиране на огнището, за да може да възпрепятстваме евентуалното пренасяне на вируса от това огнище към други", заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашните свине в село Жернов, област Плевен

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашните свине в село Жернов, област Плевен

3 Юли 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Плевен. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен на 2 юли 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които 2 са умрели. След постъпило уведомление за случая в Областна (ОДБХ)-Плевен, незабавно е сформиран екип за проверка на място.
Взетите проби от умрелите прасета са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция.
БАБХ незабавно е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 4 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Директорите на ОДБХ в Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип „лично стопанство“, няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине. В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването могат да бъдат намерени в интерактивната карта, публикувана тук. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите е публикувана тук. Всичко за болестта можете да видите на: https://bit.ly/2u1pmTN.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.