НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Седем моряци от британския танкер „Стена Имперо“ напуснаха Иран

РИА Новости: Седем моряци от британския танкер „Стена Имперо“ напуснаха Иран

5 Септември 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Техеран. Седем моряци от задържания по-рано танкер „Стена Имперо“, плаващ под британски флаг, напуснаха Иран, предава РИА Новости.
Това заяви Андрей Ганенко, пресаташе на руското посолство в Техеран, като добави, че един от тях е бил руски гражданин.
„Седем моряци наистина напуснаха Иран. Днес те отлетяха за Дубай. Що се отнася до другите двама наши граждани, те ще останат на борда", каза Ганенко.
Според него собственикът на кораба настоява 16 души да останат на борда на кораба, така че в случай на неговото освобождаване, танкерът да може да функционира.
По-рано Ислямския революционен гвардейски корпус задържа британския танкер „Стена Имперо“ в ирански териториални води и впоследствие го ескортира до пристанището на Бендер Абас. Екипажът на танкера се състоеше от 23 души, включително трима руснаци. Иранските власти заявиха, че екипажът на кораба е здрав и танкерът е закотвен в пристанището.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

2 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната сигурност в зоната на Персийския залив. Това заяви в понеделник министърът на външните работи на Ислямската република Джавад Зариф на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, предава ТАСС.
„Що се касае до сигурността в Персийския възглед, то нашите възгледи са много близки с руските. Чухме инициативата на Русия за сигурността в Персийския залив и я приветстваме“, заяви той. По думите на Зариф, тази тема е осбъждана на преговорите с Лавров и Техеран очаква Москва да се движи в тази посока и в бъдеще.
Първият дипломат на Иран съощби още, че Ислямската република е готова да подпише пакт за ненападение със страните от региона, като отбеляза, че Техеран се обявява за свобода на корабоплаването в Персийския залив и обезпечаване на енергийната сигурност. „За съжаление, американците говорят за прехвърляне на контингент в този регион. Това ще доведе до увеличаване на напрежението“, предупреди Зариф.
Ситуацията в региона отново се влоши на 19 юли, когато танкерът Stena Impero, плаващ под британския флаг, беше задържан в пролива Хормуз от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили). Според КСИР танкерът е бил задържан „във връзка с нарушение на международните правила“ и е придружен до брега за проверка. Държавният департамент обяви, че Вашингтон изгражда коалиция за осигуряване на свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар Майк Помпео предложи да се включат в коалицията държави от различни региони на света. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
На 23 юли руското външно министерство представи Концепцията за колективна сигурност в Персийския залив. Тя предвижда създаването на инициативна група за подготовка на международна конференция за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, която впоследствие ще доведе до създаването на организация за сигурност и сътрудничество в региона. Освен това Москва пое инициативата за създаване на демилитаризирани зони в региона и предложи да се отказ от постоянното разполагане на групи от извънрегионални държави и установяване на горещи линии между военните.

Високо ниво на отношенията

В момента отношенията между Русия и Иран са достигнали най-високото си ново от десетилетия, заяви Зариф.
„Отношенията между Русия и Иран се намират на най-високото си ниво от десетилетия“, отбеляза министърът. Той добави, че „сътрудничеството между Русия и Иран е със стратегически характер и е особено успешно в енергийната и транспортната сфери, както и във въпросите за постигане на мир и сигурност“.
Министърът отбеляза, че „ролята на Русия за запазването на ядрената сделка е ключова“. „Позицията на Русия и Китай по отношение на ядрената сделка е по-близка до позицията на Иран [отколкото на позицията на страните от Европа и САЩ]. Икономическите отношения на нашите страни се развиват, въпреки натиска от страна на Вашингтон“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

29 Август 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Въпросът за изпращане на мисия на ЕС за обезпечаване на сигурността в Персийския залив може да е една от темите, които министрите на отбраната от страните-членки ще обсъдят на неформалната си среща в Хелзинки. Това съобщи военният министър на Финландия Анти Кайконен в четвъртък преди заседанието, предава ТАСС.
„Може би. Ще видим. По-добре да говорим след дискусията. Ще имаме пресконференция и на нея ще кажем“, отбеляза Кайконен в отговор на съответстващ въпрос.
„В дневния ни ред тема за сигурността в моретата. Затова не е изключено някой от моите колеги да поиска да обсъдим ситуацията в Персийския залив“, посочи още финландският министър.
Държавният департамент на САЩ заяви по-рано, че Вашингтон изгражда коалиция, за да осигури свобода на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео предложи да се включат държави от различни региони на света за участие в коалицията. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
Германският външен министър Хайко Маас след това каза, че преговорите за европейска мисия за наблюдение на сигурността в Персийския залив са в начален етап.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

24 Август 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трети британски военен кораб се насочва към Персийския залив, съобщи Кралският флот в събота на фона на засиленото напрежение в региона, предава AFP
Великобритания вече изпрати военният кораб „Кент“, за да замести фрегата „Монтроуз“, докато тя е на ремонт в Бахрейн и сега пренасочва разрушителя „Дефендър“ от мисията му в Тихия океан.
Напрежението между Великобритания и Иран възникна, когато на 4 юли в Гибралтар бе задържан иранския танкер - „Грейс 1“ по подозрение, че пренася петрол в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.
След това фрегатата „Монтроуз“ предупреди три ирански лодки, за които британски служители заявиха, че се опитват да „възпрепятстват“ придвижването на британски супертанкер през Ормузкия проток на 11 юли.
На 20 юли Иранската революционна гвардия щурмува и задържа плаващия под британския флаг танкер „Стена Имперо“ заедно с 23-членниия екипаж, докато преминаваха през Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Великобритания се присъединява към „международната“ морска коалиция

Politico: Великобритания се присъединява към „международната“ морска коалиция

6 Август 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство ще играе „водеща роля" в „международна" морска мисия за наблюдение на корабите в Персийския залив, съобщава изданието Politico в европейската си редакция, като се позовава на съобщение от Лондон.
„Мисията ще накара Кралските военноморски сили да работят заедно с ВМС на САЩ, с цел придружаване на търговски кораби през Омрузкия", се казва в изявление на британското правителство.
В изявлението не се споменава нищо за водената от САЩ операция Sentinel, която администрацията на Тръмп се опитва да оформи Персийския залив. Германия отказа да се присъедини към нея.
„След конструктивни дискусии на международна конференция в Бахрейн миналата седмица, Великобритания се съгласи да се присъедини към международна мисия, която до голяма степен ще използва активите, които вече са в региона", включително два британски военни кораба, придружаващи кораби под флага на Обединеното кралство.
„Нашата цел е да изградим най-широката международна подкрепа за поддържане на свободата на корабоплаване в региона, защитен съгласно международното право“, се казва в изявлението, в което се цитира британския външен министър Доминик Рааб. „Нашият подход към Иран не се е променил. Оставаме ангажирани да работим с Иран и нашите международни партньори за деескалиране на ситуацията и поддържане на ядрената сделка".
Съобщението за включването на Лондон в мисията бе обявено часове, след като властите на Техеран задържаха още един чуждестранен танкер. През уикенда министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви пред репортери, че разбира опасенията на съюзниците, че присъединяването им към коалицията може да рискува да ги въвлече в конфронтацията между Вашингтон и Техеран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания се присъединява към мисията на САЩ за охрана на корабоплаването в Персийския залив

The Guardian: Великобритания се присъединява към мисията на САЩ за охрана на корабоплаването в Персийския залив

5 Август 2019 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще се присъедини към САЩ във военноморска мисия за защита на петролните танкери в Персийския залив от действията на Иран, като Лондон се отклони от плановете за ръководена от Европа мисия, предложена от бившия външен министър Джеръми Хънт, пише британският вестник The Guardian.
Съобщението на правителството на Борис Джонсън ще включва двата кораба на Кралския флот в залива, които си сътрудничат с два военни кораба на САЩ, а наследникът на Хънт призова и други държави да се присъединят към тази мисия.
Доминик Рааб, новият външен министър, заяви, че Обединеното кралство трябва да отговори на „засилената заплаха“ сега. Той добави: „Нашата цел е да изградим най-широката международна подкрепа за поддържане на свободата на навигация в региона, защитена от международното право.“
Франция и Германия бяха заявили, че ще откажат да се присъединят към всяка мисия, ръководена от САЩ, на фона на опасенията, че биха се обвързали твърде тясно към администрацията на Тръмп, която се оттегли от ядрената сделка и обмисляше въздушни удари по Иран.
Въпреки това Великобритания все още се надява, че с присъединяването си към САЩ ще бъдат убедени да участват други държави. Източници от правителството казаха, че „щеше да се стигне до момент“, в който страните трябва да действат за осигуряване на корабоплаването в Персийския залив.
Но в понеделник тези надежди бяха попарени отново от германския външен министър Хайко Маас, който повтори, че страната му няма да се присъедини към ръководена от САЩ операция: „В момента британците по-скоро ще се присъединят към американска мисия. Няма да направим това. "
В опит да обедини германските и френските проблеми, Рааб заяви, че британския „подход към Иран не се е променил“. Новото правителство остана ангажирано с деескалация и „поддържане на ядрената сделка“, добави министърът.
Междувременно Иран обвини САЩ в участие в „икономически тероризъм“ срещу неговия народ. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф също предупреди Великобритания, че действието в съюз с администрацията на Тръмп ще доведе до отговор от Техеран.
По време на брифинг Зариф обвини САЩ, че се стремят „да свържат„ хляба “с„ политиката “и добави: „Великобритания е съучастник в американския икономически тероризъм и това съучастие определено ще доведе до последици за тях“.
Лейбъристи недоволни от правителственото решение попитаха дали промяната в политиката, демонстрирана от решението на новото правителство, означава приближаване до политиката на администрацията на Тръмп по отношение на икономическите санкции срещу Иран.
На фона на слабата перспектива да се организира европейската мисия, вече разположените британски сили скоро ще започнат да работят със САЩ, които имат командване и контролен център в Бахрейн, за да придружават танкерите, преминаващи през Ормузкия проток.
Една пета от световния петрол минава по водния път през Ормузкия проток, разположен южно от Иран, който е обвинен в провеждане на политика за прекъсване на корабоплаването в опит да вдигне световната цена на петрола, за да отмъсти срещу американските санкции.
Говорител на Министерството на отбраната на САЩ заяви: „Ние приветстваме решението на Обединеното кралство да участва в международната мисия за морска сигурност за повишаване на готовността за насърчаване на безопасното преминаване и засилване на свободата на корабоплаване в Арабския залив, Ормузкия проток, Арабско море и Баб ел-Мандеб.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: САЩ останаха без два ключови съюзника

„Взгляд“: САЩ останаха без два ключови съюзника

5 Август 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Два големи съюзника в НАТО, Германия и Франция, обърнаха гръб на САЩ. Берлин и Париж отказаха да създадат коалиция срещу „иранската агресия“ и да изпратят своите кораби в Персийския залив. Според експерти отказът на европейците едва ли ще се отрази на военните планове на САЩ, но ще бъде отправна точка за възраждането на Европа като независим център на властта, коментира руският вестник ”Взгляд“.
Искането на САЩ съюзниците да създадат „военноморски сили“ за „свободата на движение“ на корабите в Персийския залив стана основа за нови търкания в отношенията между Европа и Вашингтон, пише в неделя френският вестник Le Monde. Според вестника, Франция и Германия, които са страни по иранската ядрена сделка, категорично не са съгласни с предложението на Вашингтон за създаване на коалиция срещу „иранската агресия“ в Ормузкия проток и няма да изпращат там своите кораби.
След задържането на шведския танкер „Стена Имперо“, плаващ под британския флаг от иранския флот, Вашингтон призова страните от Европа, Япония и Южна Корея да създадат мисия за противодействие на Иран. След това Великобритания изпрати там два разрушителя. В същото време френският министър на отбраната Флоранс Парли обяви, че присъствието на чуждестранни войски ще добави затруднения в отношенията с Иран точно, когато се решава съдбата на ядрено споразумение.
Без ентусиазъм тази идея беше възприета и от Белгия и Холандия, а Германия се оказа изцяло под огъня на американската критика. В същото време новият министър на отбраната на Германия не изключва участието на Германия в европейската мисия, без да се присъедини към плановете на САЩ, а вицеканцлерът и министърът на финансите на Германия Олаф Щолц нарече военния конфликт „най-лошият“ сценарий, който би застрашил морската навигация в региона.
От своя страна Der Spiegel отбеляза, че търкания в отношенията между Берлин и Вашингтон е имало и преди, но в момента Германия е формулирала ясен отказ да участва във военните операции на САЩ. Сега дори най-пламенните привърженици на оста Берлин-Вашингтон се противопоставят на участието на Бундесвера във военната мисия на САЩ.
По този начин Доналд Тръмп повлия на германската политика повече от всеки негов предшественик, отбелязва Der Spiegel и припомня, че през 2003 г. Германия отказа да участва във войната срещу Ирак под лозунга "ние повече няма да участваме във всичко, което поискате". Сега според изданието мотото се е променило: "Ще участваме само там, където не участвате."
Заслужава да се отбележи, че европейските съюзници изиграха различна роля в други мащабни военни кампании в САЩ. Например Германия изпрати един от най-големите контингенти от няколко хиляди войници във войната в Афганистан, докато Франция изпрати по-малко от двеста бойци. Берлин и Париж се съпротивляваха на инвазията в Ирак по всякакъв възможен начин, разбирайки злокачествения ефект на тази военна намеса за целия Близък изток.
Но десетилетие по-късно френските военновъздушни сили и военноморските сили изиграха ключова роля по време на интервенцията на страните от НАТО в Либия, което доведе до убийството на Муамар Кадафи и продължаващата гражданска война.
Конфликтът в Сирия не остана без участието на Франция и Германия. И ако Германия беше ограничена до малко представителство на своите военновъздушни сили, то Париж не се колебае да използва самолети и флот, за да атакува Сирия, а също така участва във финансирането на сирийската опозиция. Защо тогава Франция и Германия отказаха да подкрепят идеята на Вашингтон да изпрати войски в Персийския залив?
Константин Сивков, първи вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми смята, че отказът на европейските държави да участват в антииранските планове на Вашингтон няма да повлияе на ситуацията от военна гледна точка.
„Това няма да промени нищо, тъй като основната сила там ще бъдат САЩ. Що се отнася до Франция и Германия, техният отказ е от чисто политическо и икономическо значение. Така те се дистанцират категорично от американския натиск върху Иран. И в Европа вече са предприети мерки за заобикаляне на американските санкции и излизане от системата за разплащания, която САЩ контролират“, каза военният експерт.
В същото време Сивков коментира факта, че блокът на НАТО престава да бъде хомогенен и продължава да се разделя.
„В случай на остра ситуация НАТО няма да действа като единна организация. Например, ако Съединените щати насърчават военен конфликт с Русия, тогава, като се има предвид потенциалът на ядрените ракети на Русия, Европа ще откаже да подкрепи САЩ. И тогава Вашингтон ще остане сам в конфликт с Москва“, прогнозира експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Задържаният в Персийския залив танкер е иракски

ТАСС: Задържаният в Персийския залив танкер е иракски

4 Август 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Танкерът, който беше задържан по-рано тази седмица от сили на Гвардейския корпус на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили), принадлежи на Ирак. Това съобщи в неделя телевизионният канал Al Arabiya, позовавайки се на собствени източници, цитиран от TACC.
Според наличната информация, представителят на Корпуса обяви, че петролният танкер, който е бил задържан по подозрение за контрабанда на гориво, "е иракски танкер".
Както по-рано съобщава Al-Mayadeen, Иран в сряда задържа чужд кораб близо до остров Фарси в Персийския залив с контрабандно гориво, предназначено за арабските страни. Според гвардейците корабът е бил натоварен със 700 хиляди литра контрабандно гориво. На борда му се намират седем чуждестранни моряци.
Както посочва агенцията Mehr, от своя страна, гвардейците са задържали кораба по заповед на ирански съдебни служители, след като са се убедили, че танкерът участва в контрабанда на гориво. Задържаният кораб е прехвърлен в иранската провинция Бушер, товарът е доставен в отдела на Националната иранска нефторазпределителна компания, разположена в същата провинция.
На 19 юли IRNA съобщава за ареста на танкера "Стена Имперо", плаващ под британския флаг в Ормузкия проток. Според Иран танкерът е бил задържан "във връзка с нарушаването на международните правила" и е придружен до брега за проверка. Ръководителят на компанията - собственик на танкера Ерик Хонел заяви, че екипажът се състои от 23 души от Индия, Литва, Русия и Филипините. По-късно иранските власти заявиха, че танкерът е участвал в инцидент с ирански риболовен кораб, всички членове на екипажа се намират в пристанището на Бандар Абас и няма да бъдат освободени до края на разследването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран задържа още един чуждестранен танкер

AFP: Иран задържа още един чуждестранен танкер

4 Август 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските военноморски сили са задържали в неделя „чуждестранен съд“ в Персийския залив, това разкри държавната иранска агенция IRNA, предава AFP. Френската агенция припомня, че това е третият такъв случай в рамките на месец. Ислямската революционна гвардия и нейните морски сили са „задържали чуждестранен съд, превозващ 700 хил. литра незаконно прекаран около о. Фарси петрол“, обявиха от елитната армейска формация на Техеран.
Според разпространената информация, на борда на кораба е имало седем души.
Информация на Deutsche Welle сочи, че причината за задържането е обвинение в незаконно превозване на петрол към арабските страни. Не е ясно чия собственост е морският съд.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не е получавало покана за участие в мисията в Ормузкия проток

ТАСС: НАТО не е получавало покана за участие в мисията в Ормузкия проток

31 Юли 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО не е получавало официална покана да вземе участие в общата операция на САЩ и Великобритания относно контрола на мореплаването в Ормузкия проток, това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в сряда, предава TAСС.
„НАТО не е получавало никакви официални искания за начало на операция в Ормузкия проток“, каза той в рамките на среща с министъра на отбраната на Германия Ангрет Крамп-Каренбауер в Брюксел.
„Съюзниците в Алианса следят внимателно този регион и са загрижени относно последните събития там“, допълни Столтенберг. „Свободата на корабоплаването има огромно значение и някои страни от НАТО вече имат свои сили в региона“, подчерта още генералният секретар.
По-рано от Държавния департамент на САЩ заявиха, че Вашингтон смята да създаде коалиция, целяща да осигури свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив, а завеждащият ведомството Майк Помпео отправи покана за присъединяване към няколко страни.
Превод и редакция: Цанко ЦоловОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският посланик в Русия е обсъдил ядрената сделка със Сергей Рябков

ТАСС: Иранският посланик в Русия е обсъдил ядрената сделка със Сергей Рябков

31 Юли 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Иранският посланик в Русия Махди Санай е заместник-външният министър на страната Сергей Рябков са провели работна среща в рамките на която са обсъдили ситуацията в Персийския залив и Иранското ядрено споразумение от 2015 г., предава ТАСС.
„Страните са обсъдили проблемите, свързани с Ядреното споразумение, безопасността в региона на Персийския залив, както и продължаването на двустранното сътрудничество по редица международни въпроси, особено в областта на правата на човека и Организацията за забраната на химически оръжия“, съобщиха от иранското посолство от своя официален профил в социалната мрежа Telegram.

Дипломатическият представител подчерта още веднъж, че ако участниците в ядрената сделка не предприемат стъпки на практика за запазване на споразумението, Иран ще наруши за трети път поетите ангажименти.
Санай е отбелязал нуждата от деескалация на напрежението в Персийския залив, където според него присъствието на чужди страни само утежнява обстановката.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Берлин потвърди: Германия няма да се включи в мисия на САЩ в Персийския залив

Der Spiegel: Берлин потвърди: Германия няма да се включи в мисия на САЩ в Персийския залив

31 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Официален Берлин потвърди: въпреки призивите на САЩ, Германия няма да участва във водена от САЩ военна мисия за охрана на търговските кораби в Ормузкия проток. Съответното потвърди вицеканцлерът на ФРГ Олаф Шолц, съобщава изданието Der Spiegel.
Шолц бе категоричен - федерално правителство отхвърля участието на Германия в американска военноморска мисия в района на Персийския залив. Самият той призна, че е „много скептично“ настроен към подобна инициатива под ръководството на Вашингтон.
Преди няколко дни стана известно , че САЩ официално са поискахали подкрепа от Германия за международна военна коалиция за защита на петролните танкери в Ормузския проток. Преди това Великобритания предложи европейска военноморска мисия за осигуряване на морския трафик в района на Персийския залив.
На въпрос дали федералното правителство вече официално е отхвърлило искането на САЩ, Шолц отговори, че позицията на Берлин по въпроса е известна „не само от вчера". „Мнозина казаха, че искаме да обсъдим с нашите френски и британски партньори как да наблюдаваме ситуацията, но никой не говореше за мисия“, припомни социалдемократът.
Морска мисия за защита на цивилното корабоплаване в региона на Персийския залив може да доведе до изостряне на ситуацията в региона. „Най-лошото би било истински военен конфликт там, тогава корабоплаването наистина би било в опасност", предупреди Шолц.
Дори бившият канцлер Герхард Шрьодер (ГСПД) отхвърли идеята. Германия не бива да бъде въвлечена в конфликта между САЩ и Иран, категоричен бе политикът. „Това би било последващо легитимиране на войната в Ирак".
През 2003 г. Шрьодер, като канцлер, не отговори на искането за германско участие в американската инвазия в Ирак. По това време САЩ бяха сформирали „коалиция на желаещите“.
Откакто САЩ се отказаха от международната ядрена сделка с Иран, напрежението в региона на Персийския залив нараства с всеки един изминал месец. От началото на май има серия инциденти, свързани с кораби, за които Вашингтон обвинява Иранската революционна гвардия. На 20 юли в Ормузкия проток между Персийския и Оманския залив, Иран задържа британски танкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания призова за среща с Франция и САЩ за обсъждане на плана за действие в Ормузкия проток

The Guardian: Великобритания призова за среща с Франция и САЩ за обсъждане на плана за действие в Ормузкия проток

31 Юли 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания покани военни представители на САЩ, Франция и други европейски държави на среща в Бахрейн в опит да се създаде международна мисия по осигуряването на сигурността на корабите, преминаващи през Ормузкия проток, пише британският вестник The Guardian.
Обединеното кралство се надява да действа като медиатор в преговорите между САЩ, които са западната държава с най-силното военно присъствие в региона, и държави като Германия, която няма желание да се включва във военни операции, водени от Вашингтон.
Източници от военното министерство на Великобритания съобщават, че предложението да се създаде европейска мисия, за да се предотвратят бъдещи инциденти като този със задържането на британски кораб от страна на Иран е все още актуално, въпреки оставката на Джеръми Хънт като външен министър на страната.
Но те признаха, че успехът на операцията ще зависи от участието на САЩ, „дали начело на или в подкрепа на мисията“. Пети флот от ВМС на САЩ е базиран в Бахрейн.
Преди две седмици Иран конфискува петролен танкер, плаващ под британски флаг. Tогава Великобритания обяви, че Техеран е действал нелегално в омански води.
Срещата е насрочена за сряда следобед и не се очаква да доведе до незабавни резултати, отбелязват британските власти. Те добавиха, че предложенията от срещата ще бъдат върнати на националните правителства за по-нататъшно обсъждане.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: САЩ и Великобритания обсъждат военна мисия в Персийския залив

FAZ: САЩ и Великобритания обсъждат военна мисия в Персийския залив

31 Юли 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дискусиите за необходимостта от защита на петролните танкери в Персийския залив придобиха конкретни военни измерения. Представителите на американски и британски части ще обсъдят в Бахрейн възможностите за съвместна военна мисия в Ормузки проток, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе потвърдена от Министерство на отбраната на Великобритания и говорител на Пети флот на ВМС на САЩ. Подробности обаче не бяха разкрити.
Министерството в Лондон говори за „няколко международни партньори", които ще присъстват на срещата. Детайли не бяха споменати. Всичко все още е на „дискусионно ниво", увериха от военното ведомство. Според говорителя на Пети флот на ВМС на САЩ, срещата ще се проведе зад затворени врати, а подробности за резултатите й ще бъдат представени в четвъртък.
Обединеното кралство и САЩ искат да гарантират безопасното транспортиране на петрол в региона, който е от ключово значение за международната търговия. В САЩ дискусиите продължават вече няколко седмици.
Германия също беше помолена за възможно участие. От МВнР в Берлин обаче поясниха, че не се очаква страната да се включи в планираната американска мисия. Дори политици от управляващите партии ХДС и ГСДП отхвърлиха ръководена от САЩ мисия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: САЩ поискаха от Германия да се включи в мисията в Персийския залив

Politico: САЩ поискаха от Германия да се включи в мисията в Персийския залив

31 Юли 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ поискаха официално от Германия да се включи в тяхната военноморска мисия в Персийския залив за защита на корабоплаването, потвърдиха от американското посолство в Берлин, пише европейската редакция на Politico.
„Поискахме формално Германия да се присъедини към Франция и Обединеното кралство и да помогне да се обезопаси Ормузкия пролив и да се противостои на иранската агресия“, заяви говорител на дипломатическата мисия. В момента САЩ вече осигуряват сигурност за търговските дейности в Ормузкия пролив единствения морски проход от Персийския залив до открития океан, посочва изданието.
Правителството на САЩ миналата седмица предложи съвместна европейска мисия за защита на корабоплаването в региона и вече изпрати два военни кораба по стратегическия воден път. Това се случи след като Иран и Великобритания завладяха по един танкер една на друга.
Германското правителство обаче е дълбоко разделено дали да участва. Норберт Рьотген, висш представител в консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел, заяви пред "Дойче веле" миналата седмица, че Германия има морално задължение да се ангажира и че „просперитетът на страната зависи от свободното корабоплаване“.
Новият министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер все още не е компентирала публично искането на САЩ, но по-рано заяви пред местните медии, че всяко решение трябва да бъде направено според „много конкретната ситуация и след претегляне на всички аргументи“.
Младшите коалиционни партньори на консерваторите – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), призоваха за предпазливост. Временният лидер на фракцията в парламента Ролф Мюцениш предупреди в понеделник срещу рисковете от мисия със САЩ, като каза пред Süddeutsche Zeitung, че това само ще увеличи „изключително висок риск от ескалация“.
Междувременно опозиционните политици във вторник настояха американското искане да бъде отхвърлено. Лидерът на Левицата в парламента Сара Вагенкнехт написа в „Туитър“, че правителството трябва „да отхвърли категорично“ предложението и да не се замесва в „американската коалиция на желаещите, която нарушава международното право, с участието на германски войници“.
Лидерът на „Зелените“ Аналена Баербок предупреди в интервю с радио RBB срещу „ескалация в региона“ и поиска повече дипломатически усилия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Иранският атом е сдържан само от пет държави

„Коммерсант“: Иранският атом е сдържан само от пет държави

30 Юли 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. За нежеланието в Техеран да се срещнат с американския държавен секретар Майк Помпео съобщи говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, пише руският вестник “Коммерсант“.
Той назова предложението на Помпео да говори по иранска телевизия като част от продължаващата психологическа война, като напомни, че ирански журналист не бе допуснат по-рано да интервюира държавния секретар, а и като цяло, според Мусави, в Техеран не вярват на американската искреност. А що се отнася до диалогът със САЩ, след като Вашингтон едностранно се оттегли от ядреното споразумение и наложи санкции срещу Иран, близкоизточната страна ще започне преговори с Белия дом само ако от тях има някаква практическа полза, смятат от редакцията на вестника.

В интервю за CNN иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф бе пределно ясен – всеки вид преговори, в които САЩ искат ново ядреното споразумение по техните условия са невъзможни. Вместо това Техеран призовава Вашингтон да се върнат към старите договорки, които бяха постигнати през 2015 г. между Иран от една страна, а от друга САЩ, Великобритания, Франция , Германия, Русия и Китай.

Много показателно е как Иран, отказвайки да говори със САЩ, показва желание за разговори с Великобритания, която все още спазва сделката от 2015 г., отбелязва изданието.
Въпреки напрежението между двете страни, в Техеран все пак заявиха, че разговори с Лондон са нужни.

Миналата седмица, без участието на САЩ, Иран и останалите пет страни по споразумението проведоха преговори за неговото запазване. А дали ще успеят в това начинание ще покаже следващия месец и половина, посочват от изданието. Руският представител на тази среща Сергей Рябков обърна внимание на факта, че на 4 и 5 септември иранската страна ще предприеме последната, трета стъпка за премахване на ангажиментите си от 2015 г. Първото такова действие бе премахването на капацитета от 300 килограма обогатен уран, който бе наложен на Иран. Вторият бе обогатяването на радиоактивния елемент до стойност над 3,67, което е друго постановление на сделката. Това обаче не са толкова ключови точки. В началото на септември Иран заплашва да премина граница, след която няма връщане назад, напомня изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британската морска пехота е използвала сила при задържането на танкер „Грейс-1“

The Independent: Британската морска пехота е използвала сила при задържането на танкер „Грейс-1“

30 Юли 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Капитанът на задържания в началото на юли ирански танкер заяви, че британската морска пехота е използвала „груба сила“, когато се е качила на бора му за първи път на четвърти юли, пише вестник Independent.
„Грейс-1“ бе задържан от властите в Гибралтар с помощта на британски сили по подозрение, че е пренасял повече от два милиона барела петрол за Сирия, в разрез със санкциите на ЕС> Капитанът на плавателния съд, който е индийски гражданин и е пожелал анонимност, разкри, че морската пехота е принудила хората му да коленичат под дулата на насочени оръжия след като са слезли на борда от хеликоптер.
„Нямаше никакви правила… ние бяхме 28 невъоръжени хора. Изпаднах в шок, мисля, че всички изпаднаха в шок“, каза капитанът. „Как се качваш на кораб по такъв начин и използвайки въоръжени сили? С каква цел?“, добави още той. Данните на капитана влизат в противоречие с позицията на гибралтарските власти, които казаха, че е била използвана минимална показна сила.
От министерството на отбраната в Лондон заявиха, че задържането на танкера е преминало „стандартно“, като то е извършено „при пълно спазване на международните правила“.

В отговор на задържания танкер, Иран, който отрича обвиненията, постави под свой контрол британският съд Stena Impero, под предлог че се е сблъскал с риболовна лодка в Ормузкия проток. На фона на този инцидент, Лондон обяви, че смята да праща свои военни кораби за ескорт на своите съдове в региона на Персийския залив.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ са поискали от Германия да помогне за подсигуряването на Ормузкия проток

AFP: САЩ са поискали от Германия да помогне за подсигуряването на Ормузкия проток

30 Юли 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ са поискали от Германия да се включи в международна военноморска мисия, целяща да подсигури корабоплаването в Ормузкия проток, това са съобщили от американското посолство в Берлин във вторник, предава AFP.
Молбата е направена на фона на британското решение за изпращане на военни кораби, които да ескортират плаващите под британски флаг търговски морски съдове в стратегическия район.
„Официално поискахме от Германия да се присъедини към Франция и Великобритания за подсигуряването на Ормузкия проток и борба с иранската агресия“, каза говорителят на посолството Тамара Стънберг-Грелер. „Членове на германското правителство ясно заявиха, че свободата на корабоплаването трябва да бъде защитена… Нашият въпрос е: Защитена от кого?“, допълни още говорителят.
Миналата седмица първият дипломат на Берлин Хайко Маас обяви, че все още е рано да се говори за участието на Германия в подобна мисия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Нов курс в спора срещу Иран: Лондон търси близостта на САЩ вместо на ЕС

Der Spiegel: Нов курс в спора срещу Иран: Лондон търси близостта на САЩ вместо на ЕС

30 Юли 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Преди малко повече от седмица Великобритания предложи чисто европейска военна мисия в Омрузкия проток. Сега страната има нов премиер, нов външен министър - и нов курс, коментират в редакцията на авторитетното германско издание Der Spiegel.
Новосформираното правителство на министър-председателя Борис Джонсън вече не разчита на чисто европейска военна мисия за защита на търговските кораби в Омрузкия протол. „Поддържан от Европа подход, подкрепен от САЩ“ е най-добрият начин за разрешаване на кризата, се казва в изявление на Министерството на външните работи в Лондон. За европейските партньори Франция и Германия смяната на курса на британците е проблематична, тъй като те искат да се разграничат от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за „максимален натиск" срещу Иран.
Преди малко повече от седмица тогавашният британски външен министър Джеръми Хънт предложи европейска военна мисия в региона, след като иранските власти задържаха британски танкер в пролива. Само три дни по-късно Джонсън бе избран от консерваторите за нов лидер на партията, а след това – и за министър-председател. Хънт бе заменен на поста от бившия министър за Брекзит Доминик Рааб.
В едно от първите си интервюта той подчерта, че няма да приемственост с предшественика му по всички въпроси. „Мисля, че искаме подход, ръководен от Европа, но това не ми се струва осъществимо без подкрепа от САЩ", подчерта Рааб, коментирайки спора в Персийския залив.
В края на миналата седмица, според информация на Süddeutsche Zeitung и информационната агенция DPA, британците ясно заявиха на пресконференция в Тампа, Флорида, че биха искали да се ангажират с американците в Ормузкия проток.
Този курс може да застраши съюза на европейците по иранския въпрос. Германия, Франция и Великобритания се опитват заедно да спасят ядрената сделка с Техеран, въпреки излизането на САЩ от договора. На предложението на Хънт за европейска военна мисия, федералното правителство в Берлин не даде веднага отговор. На всяко искане трябва да се отговори „от много специфичната ситуация и да се претеглят всички рискове“, подчерта новият министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС). „Първо можем да поговорим за това и да решим дали знаем какво точно е планирано“.
Каква точно ще бъде тази военна мисия, все още не е ясно. Опциите варират от мониторинг до екскортиране на търговски плавателни съдове от военни кораби.
Действащият председател на парламентарната група на ГСПД Ролф Мюценх предупреждава за рисковете от съвместна военна мисия със САЩ. Това предполага, че „Великобритания отново клони към военна мисия под шапката на САЩ". Таква обаче би създала „огромен риск от ескалация". Германия също трябва „с оглед настоящото членство в Съвета за сигурност на ООН да направи всичко за дипломатическо решение“ на проблема.
На 4 юли Обединеното кралство задържа танкер с мотива, че транспортира ирански петрол за Сирия и по този начин нарушава санкциите на ЕС. Иран отрече обвиненията. На 19 юли властите на близкоизточната страна задържаха британски петролен танкер в Ормузкия проток. Причината бе, че корабът не е спазил международните морски правила, изключил е GPS системата си и е превозвал вредни за околната среда материали на борда. И двете страни говорят за „пиратство".
Германската индустрия се застъпи за разполагане на въоръжени сили в Персийския залив под чадъра на европейска мисия. Президентът на Федерацията на германските индустрии, Дитер Кемпф, заяви: „Функциониращото търговско корабоплаване е от изключително значение за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

AFP: Иран ще се срещне с останалите държави, подписали споразумението от 2015 г.

28 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Виена. Страните по Иранската ядрена сделка ще се срещнат по-късно в неделя в австрийската столица в опита да намерят начин да спасят подписаното през 2015 г. споразумение след оттеглянето на САЩ от него и на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, съобщава AFP.

Представители на Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и Иран ще разговарят във Виена месец след като друга подобна среща не успя да постигне напредък.

Напрежението между САЩ и Иран се покачи миналата година, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната от сделката, целяща да спре ядрената програма на Техеран, срещу което шестте други участници вдигнаха икономическите си санкции срещу близкоизточната страна. Тръмп обаче изрази мнението, че Техеран не се придържа към договореното и отново наложи търговски рестрикции над Иран.
В отговор през месец май тази година иранските власти обявиха, че ще нарушат някои от определените в споразумението ограничения и заплашиха да не се ограничат само с това ако останалите държави по сделката, особено европейските държави, не убедят САЩ да промени решението си.

В същото време напрежението в Персийския залив расте след като властите в Гибралтар задържаха ирански танкер на четвърти юли, а от Техеран сложиха ръка над британски такъв в Ормузкия проток, което доведе до криза в отношенията на Лондон и Техеран. Към момента усилията да се спаси сделката са неуспешни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иранските власти освободиха част от екипажа на задържания танкер

AFP: Иранските власти освободиха част от екипажа на задържания танкер

26 Юли 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Техеран Иранските власти освободиха деветима от 12-членния екипаж на задържания танкер, плаващ под панамски флаг, предава AFP, като пояснява, че на свобода са граждани на Индия.
Информацията бе потвърдена от Министерството на външните работи на Индия.
Иран обвини плавателния съд в контрабанда на гориво. Инцидентът от 14 юли повиши напрежение между иранското правителство от една страна, и Великобритания и САЩ от друга, заради корабоплаването в Ормузкия пролив.
Общо 21 други остават задържани в Иран, трима от кораба на Панама и 18 от британския плавателен съд Stena Impero, който бе задържан от ирански сили миналата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

25 Юли 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралският военноморски флот на Великобритания е получил задачата да придружава плаващите под британски флаг морски съдове в Ормузкия пролив с цел тяхната защита от ирански кораби, това съобщава Sky news, позовавайки се на информация от свои източници.

Според информацията на британската телевизия, военният кораб „Монтроус“ е извършил първата такава мисия в нощта на сряда срещу четвъртък. Възможно е търговските съдове да бъдат групирани в конвои или да преминат самостоятелно, в зависимост от това колко британски кораби планират преминаване в рамките на един и същи ден.

Съобщението идва на фона на повишеното напрежение между Иран и Великобритания, след като шведски танкер, плаващ под британски флаг, бе задържан в Ормузкия пролив миналия петък, напомнят от телевизията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран е отворен на предложение за размяна на танкери

AFP: Иран е отворен на предложение за размяна на танкери

24 Юли 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Техеран. В сряда от Иран подсказаха за тяхната готовност за размяна на плаващият под британски флаг танкер, задържан миналата седмица в Ормузкия пролив, срещу иранския „Грейс-1“, хвърлил принудително котва в Гибралтар след като бе задържан от местните власти, предава AFP.

Задържането на танкера „Стена имперо“ бе разгледано като отговор на задържането на „Грейс-1“, от гибралтарските власти и британската морска пехота.
„Не искаме напрежение с някои европейски страни“, каза иранският президент Хасан Роухани като коментар след среща на правителството в сряда. Макар да не посочи конкретната държава, президентът подчерта, че ако те „спрат незаконните си действия, включително и що се отнася до Гибралтар, отговорът на Иран ще“ е подходящият за случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Президентът на Иран предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата

ORF: Президентът на Иран предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата

24 Юли 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Държавният глава на Иран Хасан Роухани предложи размяна на танкерите с цел разрешаване на кризата, която възникна, след като Гибралтар задържа плавателен съд на Техеран, а по-късно близкоизточната страна отговори с конфискуване на британски кораб, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
„Не искаме напрежение и ако всички се придържат към правилата, включително в Гибралтар, тогава ще получат подходящ отговор от нас", цитира медията думите на Роухани, изречени в рамките на заседание на кабинета.
Съгласно думите на държавния глава, Иран не е нито упорит, нито иска конфликт в Персийския залив, но няма да се поддаде на натиск и заплахи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран публикува видео, показващо пленяването на британския танкер

Reuters: Иран публикува видео, показващо пленяването на британския танкер

21 Юли 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран публикува видео, показващо момента на пленяването на плаващия под британски флаг танкер „Стена Имперо“, предава Reuters. Ясно може да се види как корабът, чието име личи, е приближен от няколко бързи катера, докато тежковъоръжени маскирани военни се приземяват на борда му от хеликоптер. Агенцията отбелязва, че това е същата тактика, която британската морска пехота е използвала при пленяването на иранския „Грейс-1“ в Гибралтар на четвърти юли.

Действията на Техеран в най-важният световен морски път за търговия с петрол, бяха определени от западните страни като ескалация на напрежението след три месеца на конфронтация, която вече доведе САЩ и близкоизточната страна на прага на война, пише американската агенция. Великобритания осъди действията на Иран, а иранският посланик в призован във външното министерство в Лондон.

По-рано Иран заяви, че танкерът е бил придружаван от британски военен кораб, но такъв не се вижда на видеото.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води

20 Юли 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Алжир/Техеран. Катер на иранската брегова охрана е принуди танкер под флага на Алжир да промени курса в Ормузкия пролив и го е насочил към териториалните води на Иран, съобщи в събота алжирската агенция APS, позовавайки се на изявление на най-голямата алжирска нефтена и газова компания „Сонатрах“, която притежава петролния танкер, цитирана от TACC
Според компанията "в петък иранската брегова охрана e принудила танкерa „Масдар“, собственост на „Сонатрах“, да промени първоначалния си курс и да се насочи към иранските териториални води." Танкерът, се казва в изявлението, е бил по това време в зоната на Ормузкия пролив. В същото време, отбелязва компанията, "не са регистрирани необичайни ситуации" на борда му.
Според алжирската компания танкерът е бил изпратен да натовари нефт в пристанището на Рас Танура, намиращо се в Саудитска Арабия. Предполага се, че оттам е щял да се насочи към Китай.
Алжирското правителство е създало специална група, която включва представители на Министерството на външните работи и Министерството на петрола на страната, за да разгледа ситуацията с алжирския танкер „Масдар“ в Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Иран задържаният танкер е бил съпровождан от британски военен кораб

ТАСС: Според Иран задържаният танкер е бил съпровождан от британски военен кораб

20 Юли 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. Танкерът, задържан от Иран, плаващ под британски флаг е бил придружаван от британски военен кораб, който е възпрепятствал действията на иранската страна, предава TACC, цитирайки телевизионния канал Al Arabiya, позовавайки се на изявленията на представителя на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили).
Според информацията „британският военен кораб е придружавал танкера и се опитал да предотврати задържането му."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания е изразила своето „крайно разочарование“ от Иран заради задържания танкер

AFP: Великобритания е изразила своето „крайно разочарование“ от Иран заради задържания танкер

20 Юли 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт каза, че е казал на иранския си колега в събота за "крайното си разочарование", след като Техеран задържа танкер, плаващ под флага на Великобритания в Персийския залив, предава AFP.
В социалната мрежа „Туитър“ Хънт написа, че е говорил с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф "и е изразил крайно разочарование след уверенията на Иран от миналата събота, че Иран иска да де-ескалира ситуацията, а прави обратното.“
"Това трябва да се отнася до действия, а не до думи, ако искаме да намерим общ път. Британското корабоплаване трябва и ще бъде защитено."
Външното министерство в Лондон съобщи, че е извикало в събота иранския шарже д‘афер. Дипломатът бе призован, след като европейските сили призоваха Иран да освободи петролния танкер „Стена Имперо“, който бе задържан в Ормузкия проток в петък.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Индия поиска от Иран да освободи нейните граждани, намиращи се на борда на задържания танкер

AFP: Индия поиска от Иран да освободи нейните граждани, намиращи се на борда на задържания танкер

20 Юли 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Делхи/Манила. Индия заяви в събота, че е в контакт с Техеран, за да осигури освобождаването на 18 от нейните граждани, намиращи се на борда на танкер, плаващ под британски флаг, задържан от Иран в Ормузкия пролив, предава AFP. Филипините също така заявиха, че ще поискат от Иран да освободи филипински член на екипажа.
Говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар съобщи, че 18 индийски граждани работят на кораба и заяви, че Делхи е "във връзка с правителството на Иран, за да осигури тяхното предсрочно освобождаване и репатриране".
Танкерът е задържан на пристанището на Бандар Абас заради нарушаване на "международните морски правила" след сблъсък с рибарска лодка, съобщиха иранските власти.
Филипинското външно министерство каза, че на борда освен индийските моряци има един филипинец, трима руснаци и един латвиец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци

ТАСС: Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци

20 Юли 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци, предава TACC.
Руските дипломати в Иран все още не са успели да установят контакт с тримата руски граждани на борда на танкера „Стена Имперо“, който беше задържан в Ормузкия пролив.
"На танкера наистина има трима руски граждани: двама втори механици и един електротехник. В момента всички членове на екипажа, 23 души, остават на борда на задържания кораб, докато не приключат съответните процедури, както се съобщава от иранската страна", заявиха за ТАСС от руското посолство в Техеран.
"Все още не можем да се свържем с нашите граждани, но сме в контакт с иранската страна по този въпрос", добавят от посолството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция поиска освобождаването на британския танкер от Иран

AFP: Франция поиска освобождаването на британския танкер от Иран

20 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Почти едновременно с Германия, Франция също осъди задържането на британския танкер от страна на Иран и поиска неговото освобождаване, предава AFP.

„Призоваваме иранските власти да освободят бързо кораба и неговия екипаж и уважават свободата на корабоплаване и правилата в Залива“, заявиха от Париж.
Малко по-рано Берлин също поиска „незабавното“ освобождаване на танкера, а от Лондон определиха събитията в Ормузкия проток като „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“.

Великобритания, Франция и Германия са трите европейски държави, които заедно със САЩ, Китай и Русия сключиха иранската ядрена сделка през 2015 г., която отмени икономическите санкции срещу Техеран, а тамошните власти поеха ангажимента да прекратят ядрената си програма.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германия осъди задържането на британския танкер в Ормузкия проток

ТАСС: Германия осъди задържането на британския танкер в Ормузкия проток

20 Юли 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на ФРГ осъжда задържането на британските танкер в Ормузкия проток от иранските власти и счита предприетите от Техеран мерки като намеса в гражданското мореплаване, предава ТАСС.
„Правителството осъжда в най-строга форма задържането на два търговски съда в Залива. Това е неоправдана намеса в гражданското мореплаване, която ще изостри и без това напрегната ситуация“, се казва в изявлението.

„Настоятелно призоваваме Иран незабавно да освободи и вторият съд и неговият екипаж“, категорични са от външното министерство в Берлин. Според Германия, последваща ескалация в региона е „особено опасна“, тъй като може да „подкопае всички усилия за изход от сегашната криза“. „В тази сериозна ситуация сме солидарни с нашите британски партньори“, допълниха от Берлин.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Задържането на британския танкер показва, че Иран е тръгнал по „опасен път“, смятат от Лондон

AFP: Задържането на британския танкер показва, че Иран е тръгнал по „опасен път“, смятат от Лондон

20 Юли 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според британският външен министър Джереми Хънт, фактът, че Иран е задържал британски танкер, показва „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“, предава AFP.

„Нашият отговор ще бъде обмислен и твърд“, заяви първият дипломат в съобщение от своята страница в „Туитър“. Великобритания „ще подсигури сигурността на нашитe морски превози“, категоричен е Хънт.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания предупреди своите кораби да избягват Ормузкия проток

AFP: Великобритания предупреди своите кораби да избягват Ормузкия проток

20 Юли 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота Лондон предупреди британските кораби да избягват Ормузкия проток след като в петък шведски танкер, плаващ под английски флаг бе задържан от иранските власти, предава AFP.

„Оставаме дълбоко загрижени относно неприемливите действия на Иран, които представляват огромно предизвикателство пред международната свобода на мореплаването“, заяви говорител на правителството в Лондон след извънредната среща на специализирания британски комитет „Кобра“, която се проведе през нощта на петък срещу събота.

„Съветваме британските кораби да стоят настрана от района временно“, допълни говорителят.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран започна разследване на задържания танкер

AFP: Иран започна разследване на задържания танкер

20 Юли 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран започва официално разследване на плаващия под британски флаг петролен танкер, който бе задържан в петък в Ормузкия проток, съобщава AFP, като се позовава на данни от властите в пристанище Бандер Аббас, където морският съд е хвърлил принудително котва.

Техеран обяви, че корабът е задържан заради инцидент с иранска рибарска лодка, като целият 23-членен екипаж ще остане на борда докато не приключи разследването.
Задържането на танкера породи ново изостряне на отношенията между Лондон и Техеран в поредицата от конфликтни ситуации от 9 юли насам, когато властите в Гибралтар с помощта на британска морска пехота задържаха ирански танкер, по подозрение че превозва нелегално петрол за Сирия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Кралят на Саудитска Арабия одобри приемането на американски военни в страната

Reuters: Кралят на Саудитска Арабия одобри приемането на американски военни в страната

20 Юли 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Рияд. Кралят на Саудитска Арабия Салман одобри приемането на американски военни в страната, целящо да обезпечи сигурността в региона, това съобщава Reuters, като се позовава на съобщение от държавната информационна агенция на Саудитска Арабия.

По-рано Пентагона потвърди, че има такива намерение, като официалната причина за тях е да „се подсигури допълнителна бариера“ в случай на „възникващи заплахи“.
Съобщението идва на фона на информацията за задържан от Иран британски петролен танкер в региона на Персийския залив в петък.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Екипажът на задържания британски танкер ще остане на борда до края на разследването

ТАСС: Екипажът на задържания британски танкер ще остане на борда до края на разследването

20 Юли 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Техеран. Всички членове на екипажа на британският танкер „Стена Имперо“ ще останат на борда на морския съд, докато иранските власти не приключат своето разследване, това са съобщили местни медии, предава ТАСС. Към момента танкерът е хвърлил котва в пристанището Бендер Аббас.

Според иранските власти, британският съд е бил въвлечен в инцидент с участието на ирански рибарски кораб, след което танкерът е задържан.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ готвят военна операция в Персийския залив

РИА Новости: САЩ готвят военна операция в Персийския залив

20 Юли 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ разработват военна операция под кодовото наименование „Страж“, целяща да обезпечи безопасността на морските пътища в Близкия изток, това са заявили от американското централно командване, предава РИА Новости.

Подготовката за операцията в Персийския залив започва на фона на задържания в петък от иранската Революционна гвардия танкер, официалната причина за което е нарушение на международните правила, както посочиха от Техеран. Стана известно, че изпълняващият ролята на завеждащ Пентагона Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на военен контингент в Саудитска Арабия с цел „защита на интересите на САЩ“ в региона на Близкия изток.

В заявлението на американското централно командване, се казва, че „се разработва международната морска операция „Страж“, която цели подсигуряването на безопасността на ключовите морски пътища в Близкия изток, както и обезпечаване на свободата на мореплаването в света с оглед на скорошните събития в региона на Персийския залив.“Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Вторият задържан от Иран танкер е освободен, „Стена Имперо“ остава извън контакт

CNN: Вторият задържан от Иран танкер е освободен, „Стена Имперо“ остава извън контакт

20 Юли 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Плаващият под либерийски флаг петролен танкер, който бе задържан в петък в Ормузкия проток, е освободен от иранските власти, предава CNN. Целият екипаж е добре и няма пострадали, това се казва в официално изявление на компанията собственик.

В петък бе съобщено, че Иран е задържал последователно два петролни танкера. Първият, носещ името „Стена Имперо“ и плаващ под британски флаг, все още се намира извън контакт, като според собственика на морския съд, корабът вече не се намира под контрола на екипажа. Според компанията притежаваща задържания кораб, той е изпълнявал всички международни правила, което влиза в противоречие с иранското твърдение, според което „Стена Имперо“ е задържан именно заради такива нарушения.

В същото време британският външен министър Джереми Хънт подчерта след среща на извънредния съвет Кобра, че страната не разглежда военната опция за решаване на проблема. Първият дипломат заяви, че е разговарял с американския държавен секретар Майк Помпео, с когото е обсъдил проблема.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Плененият в Ормузкия проток танкер е плавал под британски флаг

BBC: Плененият в Ормузкия проток танкер е плавал под британски флаг

20 Юли 2019 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Плененият от Иран в Ормузкия проток петролен танкер е плавал под британски флаг с крайна дестинация Саудитска Арабия, това съобщава BBC. Собствениците на „Стена Имперо“ заявиха, че са изгубили контакт с кораба, като морският съд се е „насочвал към Иран“.

Според компанията, на борда на кораба има 23 души екипаж, като по последни данни, към него се е приближавали „неидентифицирани малки лодки и хеликоптер“. Това се е случило в района на Ормузкия проток.

Британският „Форин офис“ обяви, че е в ход „спешна“ проверка на информацията. Правителственият извънреден комитет „Кобра“ ще се срещне за да обсъди инцидента.
Превод и редакция: Цанко Цолов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Майк Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

20 Юли 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
САЩ са готови да започнат преговори с Иран без да поставят предварителни условия, това заяви в петък държавният секретар Майк Помпео, предава ТАСС. По време на конференция, целяща да противодейства на тероризма в Западното полукълбо, провеждаща се в Буенос Айрес, Помпео заяви, че „американският президент [Доналд] Тръмп е дал ясен знак, че сме готови за започнем преговори с Техеран без предварително условия“.

Според Помпео, Иран винаги заявява, че ще започне разговори „ако ние направим това или онова“. Държавният секретар направи и коментар на думите на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, с които той опроверга информацията за свален от САЩ ирански дрон в Ормузкия проток.
„Или не е знаел или е излъгал, не знам кое от двете“, допълни Помпео.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 CNN: Иран е задържал втори танкер, заявиха американски официални лица

CNN: Иран е задържал втори танкер, заявиха американски официални лица

19 Юли 2019 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е задържал втори танкер, плаващ под флага на Либерия, според данни на пожелал анонимност представител на американската админситрация, предава CNN. Други двама официални лица от властите в САЩ разкриха, че според данни на военноморското разузнаване, морският съд носещ името „Месдар“ е направил остър завой към иранска територия.

Междувременно Reuters съобщи, че според компанията „Рефинитив“, либерийският кораб наистина се е насочил към иранските води без да даде обяснение. Морският съд най-вероятно е собственост на британска компания. От Техеран все още не са съобщили нищо относно втория танкер.

По-рано Революционната гвардия разкри, че е задържала плаващ под британски флаг танкер, като собствениците на морския съд заявиха, че нямат връзка с морския съд. САЩ осъдиха действията на Иран, а в Лондон бе свикано извънредно заседание на комитета "Кобра".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ са информирани, че Иран е задържал британски танкер

Reuters: САЩ са информирани, че Иран е задържал британски танкер

19 Юли 2019 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са информирано за съобщенията, че Иран е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток, това заяви говорителят на Белия дом Гарет Маркиз, предава Reuters.

„Наясно сме със съобщенията, че ирански сили за задържани британски танкер“, заяви говорителят. „САЩ ще продължат да работят с нашите съюзници и партньори в защита на нашата сигурност и интересни срещу иранското зловредно поведение“, добави Маркиз.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Майк Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

19 Юли 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айред. САЩ са готови да започнат преговори с Иран без да поставят предварителни условия, това заяви в петък държавният секретар Майк Помпео, предава ТАСС. По време на конференция, целяща да противодейства на тероризма в Западното полукълбо, провеждаща се в Буенос Айрес, Помпео заяви, че „американският президент [Доналд] Тръмп е дал ясен знак, че сме готови за започнем преговори с Техеран без предварителни условия“.

Според Помпео, Иран винаги заявява, че ще започне разговори „ако ние направим това или онова“. Държавният секретар направи и коментар на думите на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, с които той опроверга информацията за свален от САЩ ирански дрон в Ормузкия проток.
„Или не е знаел или е излъгал, не мога да кажа със сигурност кое от двете“, допълни Помпео.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Плененият в Ормузкия проток танкер е плавал под британски флаг

BBC: Плененият в Ормузкия проток танкер е плавал под британски флаг

19 Юли 2019 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Плененият от Иран в Ормузкия проток петролен танкер е плавал под британски флаг с крайна дестинация Саудитска Арабия, това съобщава BBC. Собствениците на „Стена Имперо“ заявиха, че са изгубили контакт с кораба, като морският съд се е „насочвал към Иран“.

Според компанията, на борда на кораба има 23 души екипаж, като по последни данни, към него се е приближавали „неидентифицирани малки лодки и хеликоптер“. Това се е случило в района на Ормузкия проток.

Британският „Форин офис“ обяви, че е в ход „спешна“ проверка на информацията. Правителственият извънреден комитет „Кобра“ ще се срещне за да обсъди инцидента.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран заяви, че е „конфискувал“ британски танкер

AFP: Иран заяви, че е „конфискувал“ британски танкер

19 Юли 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранската Революционна гвардия обяви в петък, че е конфискувала британски танкер в стратегическия Ормузки проток, тъй като морският съд е нарушавал „международните морски правила“, предава AFP.

Танкерът „Стена Имперо“ е бил „конфискуван от Революционната гвардия по молба на Ормозганското пристанище и морска организация, когато корабът е преминавал през Ормузкия проток, тъй като не е уважил международните морски правила“, се казва в официално съобщение на гвардията.

„Фокус“ припомня:
Напрежението между Иран и Великобритания расте в последните две седмици, след като властите в Гибралтар с помощта на британската морска пехота, задържаха иранския петролен танкер „Грейс-1“ по подозрение, че превозва нелегално нефт за Сирия. Това породи срив в отношенията между Техеран и Лондон, като иранските власти заплашваха с реципрочни мерки. По-рано Великобритания съобщи, че нейн боен кораб е отблъснал атака на три катера на революционната гвардия, макар от Техеран да отрекоха. Това не е първата информация за пленен британски кораб, след като последният морски съд, задържан от местните власти като британски, се оказа плаващ под панамски флаг.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп относно иранския дрон: Няма съмнение… свалихме го

Доналд Тръмп относно иранския дрон: Няма съмнение… свалихме го

19 Юли 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп в петък настоя, че САЩ са свалили ирански дрон, който е заплашвал кораб плаващ под флага на страната в Ормузкия залив, въпреки че от Техеран отрекоха тази информация по-рано, предава AFP.

„Няма съмнение, не – свалихме го“, категоричен бе Тръмп в свое изявление. Съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън добави „не може да има съмнение, че това бе ирански дрон“.

По-рано от иранското външно министерството отрекоха САЩ да са сваляли техен дрон и предположиха, че американската армия е свалила свое безпилотно устройство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

LA Times: Техеран отхвърли информацията, че САЩ са свалили ирански дрон в Персийския залив

LA Times: Техеран отхвърли информацията, че САЩ са свалили ирански дрон в Персийския залив

19 Юли 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Иран заяви в петък, че може да покаже изображения, които изобличават като грешни коментарите на американския президент Доналд Тръмп, според които САЩ са свалили ирански дрон в района на Персийския залив, след като той е заплашил техен кораб, пише Los Angeles Times. Инцидентът маркира нова ескалация на напрежението между двете страни, по-малко от месец след като Иран унищожи американски дрон в същия регион, при което Тръмп заплаши да отвърне на удара.

Според Техеран, всичко дронове на иранската армия са се прибрали в базите си. От тамошното правителство освен това отрекоха тяхно въздушно тяло да е заплашвало кораб на САЩ.
„Не сме загубили нито един дрон в Ормузкия залив, нито пък където и да е другаде“, категоричен е Абас Арахчи, заместник-министър на външните работи.

Протокът се намира в началото на Персийския залив и служи като врата за една пета от световния износ на петрол. Сблъсък в региона показва възможността за война между Иран и САЩ, смятат от редакцията на вестника.

В четвъртък следобед (вашингтонско време), Тръмп заяви, че американският кораб „Боксер“ е предприел отбранителни действия след като ирански дрон се е приближил на около 900 метра от морския съд, пренебрегвайки многократни сигнали да промени посоката си.

Американският президент обвини Иран в „провокативни и враждебни действия“ и каза, че САЩ ще предприемат реципрочни мерки като самозащита. Първият дипломат на Техеран Мохамад Джавад Зариф заяви пред репортери, че „няма информация да сме губили дрон днес“. В същото време елитната Иранска революционна гвардия съобщи на своята интернет страница в петък, че може да публикува изображения от дрона преди и след времето, в което САЩ съобщиха, че са го свалили. В съобщението обаче не се казва кога ще бъдат показани тези снимки.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Иран отправи „съществено“ предложение за ядреното споразумение в замяна на премахване на американските санкции

The Guardian: Иран отправи „съществено“ предложение за ядреното споразумение в замяна на премахване на американските санкции

19 Юли 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е отправил предложение към САЩ, което предвижа официален Техеран да допусне засилени проверки по своята ядрена програма, в замяна на перманентно премахване на санкциите от страна на Вашингтон, съобщава британският национален ежедневник The Guardian.
Предложението е направено от министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф по време на визитата му в Ню Йорк. Там той го е представил като „съществено предложение“. Не е сигурно, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще приеме сделката „с отворени ръце“ поради нейното искане за „големи отстъпки“ от страна на Иран. Те включват цялостно преустановяване на операции по обогатяване на уран и прекратяване на подкрепата за въоръжени групировки, действащи на територията на други държави.
Иран е поставен пред постоянно затягащо се петролно ембарго и сериозни банкови санкции от май миналата година, след като Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение, подписано през 2015 година.
Ембаргото предизвика конфронтация в Персийския залив, която ескалира през последните месеци.
Върховният лидер на Иран Али Хаменей изключи директни преговори с президента Тръмп, като се позовава на „предателството около ядреното споразумение“. Въпреки това Зариф даде сигнал, че Иран е готов да преговаря за сделка, в която не участва САЩ, което е официалната позиция на Техеран до този момент.
Зариф подчерта, че според съществуващата сделка парламентът на Иран е задължен да ратифицира Допълнителния протокол на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) през 2023 година. Допълнителният протокол е доброволна клауза, която дава на инспектори от агенцията разширен достъп до ядрената програма на Иран с цел осигуряване, че Иран няма скрита програма за създаване на ядрено оръжия. Като част от ядреното споразумение Иран вече спазва Допълнителния протокол. Ратификация на протокола от парламента би го превърнала в постоянно задължение.
В същото време, според ядреното споразумение, Конгресът на САЩ трябваше да премахне санкциите.
Зариф предложи Иран и САЩ да предприемат тези стъпки веднага.
Иранският министър също така опроверга съобщения, че американският сенатор Ранд Пол иска да стане „таен пратеник“ между Тръмп и лидерите на Иран, но отказа да потвърди или отрече предстояща среща между него и Пол в качеството му на конгресмен по време на настоящата си визита в САЩ. Зариф нарече „раздути“ слуховете, че Ранд Пол, „либертариански републиканец с антивоенни виждания“, може да води тайни преговори.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

РИА Новости: Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

18 Юли 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. В неделя Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитна част на ВС на Иран) задържа край южната част на остров Ларк в Персийския залив чуждестранен кораб с един милион литра контрабандно гориво, предава РИА Новости, като се позовава на агенция Fars.
В същото време телерадиокорпорацията IRIB предаде данни от КСИР, че на борда са се намирали 12 чужденци.
През последните няколко месеца ситуацията в Персийския залив и прилежащите райони значително се влоши.
В средата на яни в съседния Омански залив бяха задържани два танкера. Според някои данни, на техния борд са взривени магнитни мини, заради което е започнал пожар. Няма официално потвърждение на информацията. Иран отрича всякакво участие в инцидента.
След това се случи друг инцидент - иранските военни съобщиха за свален американски дрон, след като той наруши иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузския проток в международното въздушно пространство.
По-късно, в средата на юли, се появиха съобщения за опит на иранските военни да задържат британски кораб в пролива Ормуз на фона на задържането в ирански танкер в Гибралтар. Техеран отхвърля тези твърдения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.