НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Капсула на времето беше поставена на пл. „Централен“ за бъдещите поколения

Пловдив: Капсула на времето беше поставена на пл. „Централен“ за бъдещите поколения

29 Юли 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Капсула на времето беше поставена на пл. „Централен“ в Пловдив, за да разкаже за града на бъдещите поколения, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Капсулата беше поставена от кмета инж. Иван Тотев, който коментира, че това е исторически момент за Пловдив. „Капсулата на времето е изработена от устойчив материал, затворена е херметически, за да не влиза кислород. Постарали сме се да оставим достатъчно информация в капсулата, която да даде представа за Пловдив и живота на града. Разказва се за това какво представлява форумния комплекс, площадното пространство, също за реконструкцията на площада. Изписали сме имената на хората, които участват в реконструкцията на площада. Посланието, което аз съм оставил е много кратко и е с едно изречение – пазете и обичайте града си така, както ние го правим“, каза инж. Иван Тотев. Той посочи, че в капсулата на времето са поставени и символи на града – почетен плакет на Пловдив, сребърна монета, специално изработена по случай „Европейска столица на културата“. На неразградима хартия е написана кратката история на Пловдив с информация за икономическо развитие, население, административно устройство и районни деления. Капсулата съдържа още карта на града, българско знаме, традиционната българска мартеница с чанове, дискове и флаш памет със снимки на град Пловдив, също диск с информация и видеоматериали за „Европейска столица на културата“.
„Тази капсула има много повече смисъл от просто предаване на едно послание. Това е капсула, която е готова да бъде отворена след 1000 или 2000 години, за да разкаже за нашия град и за живота на хората през 2019 година. Представям си колко щастливи ще бъдат хората когато намерят тази капсула със съдържанието й вътре“, коментира Тотев.
Кметът на Пловдив посочи, че тази капсула на времето не е първата, която Пловдив поставя за бъдещите поколения. Такива са поставени при строежа на Централните хали от тогавашния кмет Божидар Здравков, също под паметника на Гюро Михайлов от д-р Гарабед Томасян, първият демократично избран кмет на Пловдив.
„Пловдив работи както за своето съвремие, така и за своето бъдеще“, каза още Тотев.
Кметът на Пловдив посочи, че реконструкцията на площада, по която се работи в момента, е втора за последните 60 години и пета за последните 2000 години.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Площад „Централен“ ще бъде завършен и официално открит за 6-ти септември – Празника на града и Деня на Съединението

Пловдив: Площад „Централен“ ще бъде завършен и официално открит за 6-ти септември – Празника на града и Деня на Съединението

29 Май 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Площад „Централен“ в Пловдив ще бъде завършен и официално открит за 6-ти септември – Празника на града и Деня на Съединението. Това съобщи кметът на града инж. Иван Тотев по време на инспекция на ремонтните дейности на площада, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Това е един изключително сложен проект, който отне и отнема вече много месеци, но направеното тук ще остане впито в градската тъкан поне през следващите 50 години, ако не и повече. Материалите, с които се работи, проектът, по който с еработи, са изключително устойчиви във времето и няма да има нито необходимост от промяна, нито необходимост от подмяна на настилки и други елементи. Залага се изключително на естествени материали, много фина е намесата в градската среда“, каза Тотев. Кметът посочи, че обновеното пространство ще има много функции. „Това е едно място, което е предимно за преминаване и голямото предизвикателство пред всички проектанти бе как това то да се превърне в споделено място, как да бъде изпълнено с живот и с много събития, така че да привлича хората и те да прекарват повече време тук. Ние вече сме на финала и може да кажем, че имаме вече влезли в сила строителни решения за всички части по проекта, което означава за площадно пространство, включително за археологията. Но това, което е най-видимата разлика, е че с промяната на площада ние отваряме няколко големи пространства, които ще са подходящи за събития. Това са основно местата в северната част на площада“, коментира кметът и допълни, че с приобщаване на допълнителни територии в площада, ще се даде възможност за продължаване на работата по площадното пространство.
„Материалите, които се използват тук са устойчиви на времето. Голяма част от площада е с естествен материал – с гранитни плочи, които по някои места вече са поставени. Продължаваме с насищане на площада с озеленяване и водни площи, част от магазините, които са маркирани в площадното пространство, ще бъдат превърнати в течаща река. Ще бъдат възстановени и фонтаните, които представляват и вход към Цар Симеоновата градина. По много естествен и елегантен начин ще бъде направено пространството, свързващо площада с Цар Симеоновата градина“, каза още Тотев.
„Датата, която се стремим да е официална за откриването на този обект, е 6 септември, Празника на Пловдив. До тогава тук ще има ремонтни дейности, но ще се опитаме да направим така, че да може да се преминава и да се създава максимално малко неудобство. Промяната е огромна, дългосрочна и това е нещото, което ще направи разликата между Пловдив и другите градове – такива паметници на културата, вплетени в пешеходни пространства, са нещо уникално – от улица „Иван Вазов“, до кв. „Капана“ и Стария град. Мисля, че това е венецът на близо осем години работа“, обобщи кметът на града Иван Тотев.
„Аз съм изключително щастлив, че имахме куража да започнем работа по разкопките тук през 2012 година, въпреки многото гласове, че това не трябва да се случва. Успяхме да открием изключително много исторически паметници, които да обогатят историята на Пловдив, както и да впишем всичко това в градската тъкан по един прекрасен начин“, посочи Тотев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.