СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Германският бизнес: Американските санкции срещу „Северен поток 2“ са заплаха за Европа

Германският бизнес: Американските санкции срещу „Северен поток 2“ са заплаха за Европа

Берлин. Германският бизнес счита санкциите против „Северен поток 2“ за заплаха за Европа, съобщава вестник Die Welt, предава РИА Новости.Както заяви председателят на Източния комитет на германската икономика Волфганг Бюхел, въвеждането на ограничителни мерки срещу проекта ще превърне европейската енергийна политика в „играчка на САЩ“.„Последните санкционни проекти на САЩ ще на...

7 Август 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"

ТАСС: Лавров осъди налагането на Европа на ВПГ от САЩ като „недемократично“

ТАСС: Лавров осъди налагането на Европа на ВПГ от САЩ като „недемократично“

Бон. Опитите да се принудят европейските клиенти да ползват американски природен газ са в противоречие с принципите на свободния пазар. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за дюселдорфския вестник Das Rheinische Post,цитирано от TACC. Лавров смята за грешно използването на енергийния обмен за решаване на политически спорове. Той смята също, че опитите да се продаде на европейските клиенти по-скъп американски природен газ са в противовес с демократичните ценности и идеята за свободен пазар. „Очакваме, че когато нашите партньори от Германия и други европейски страни взимат решения, свързани с природния газ и други проблеми, те ще се съсредоточат върху интересите на европейците, а не върху инструкции отвън“, добави руският министър. Що се отнася до позицията на Дания по отношение на „Северен поток-2“, Лавров подчерта, че Копенхаген умишлено политизира въпроса като забавя издаването на разрешение за започване на строителството на тръбопровода в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната. „Смятаме, че забавянето на проекта противоречи на международното морско право, което позволява строежа на енергийна инфраструктура в морски региони. Важно е да се отбележи, че по време на обсъждането за започване на проекта „Северен поток“, срещу него нямаше оплаквания от нито една страна, включително от Дания“ , отбеляза външният министър на Руската федерация. „Водещите европейски енергийни компании, които трудно може да бъдат обвинени в анти-европейско заговорничество, подкрепят проекта“, продължи Лавров. „Надяваме се, че новото датско правителство, формирано след парламентарните избори, ще изостави политиката на конфронтация и ще вземе правилното решение“, завърши руският министър.

18 Юли 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"

Das Rheinische Post: Сергей Лавров обвини НАТО в провеждане на „агресивна антируска политика“

Das Rheinische Post: Сергей Лавров обвини НАТО в провеждане на „агресивна антируска политика“

Бон. Непосредствено преди началото на Петербургския диалог в Бон министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров даде интервю за дюселдорфския вестник Das Rheinische Post, в което обвини НАТО в провеждане на „агресивна антируска политика“. Съгласно думите на първия дипломат на Москва, „санкциите вредят на самите евроейци, тъй като губят милиарди евро и десетки хиляди работни места. Политическият и икономическият натиск върху Русия нямат перспективи, изрази увереност Лавров. Между Русия и НАТО е имало и добри времена. „Но днес се справяме с тревожна ситуация: под натиска на Вашингтон, който има свои геополитически цели, страните от НАТО участват в агресивна антируска политика". Превъоръжаването на страните от Алианса по границите с Русия може да има последствия. „Северноатлантическият алианс разширява присъствието си по границите на Русия и Беларус, което увеличава риска от неволни инциденти и ескалира военнополитическото напрежение", алармира Лавров. Първият дипломат на Москва поиска рестарт за Съвета НАТО-Русия. „Вече е наложително да се започне редовен диалог между военни експерти в Съвета Русия-НАТО", увери той, като припомни, че руската страна е представила конкретни предложения за намаляване на военните заплахи. „Очакваме с нетърпение мнението на НАТО", заключи Лавров.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия". Превод и редакция: Тереза Герова

18 Юли 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"