НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите отложиха старта на тол системата до 1 март 2020 г. (ОБЗОР)

Депутатите отложиха старта на тол системата до 1 март 2020 г. (ОБЗОР)

18 Юли 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на второ четене промените в Закона за пътищата. Измененията са внесени от народния представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. Със законопроекта се премахва задължението Агенция "Пътна инфраструктура" да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност. Предлага се Народното събрание да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система. Предлага се този срок да бъде 1 март 2020 г. Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3.5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса.
Вносителят на законопроекта и депутат от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че тол системата не е направена за ГЕРБ, нито за два или три месеца, а за десетилетия напред. Ненков изрази убедеността си, че тя ще бъде направена и ще стартира както трябва. "Ще се ползваме от нейните блага години напред", допълни още депутатът от ГЕРБ. Той подчерта, че това е реформа, която генерира голям ресурс, за да може да осъществи всички ремонти и проекти. Ненков посочи, че се пита дали БСП иска да бъде въведена системата или не. "Много съжалявам, че мирогледът ви е толкова къс. Тук става дума за някакви месеци, в които поради обективни причини сме решили, че е по-малко рисково. Хем да се намери необходим баланс между интересите на заинтересованите страни, хем от друга страна самата система да се тества в истинско реално време", допълни още Ненков. Депутатът от ГЕРБ направи своето изказване във връзка с критиките на опозицията. Те бяха изразени от заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. "Управляващите са неспособни да правят голямата реформа с тол системата", каза той. По думите му тол системата се е превърнала в една панацея. "Всички очаквахме, че от 16 август тя ще заработи и тези прословути милиарди едва ли не ще бъдат разпределени, че ще има качествени ремонти, че хората няма да се оплакват, че им се чупят колите, че едва ли не сме намерили решение на този проблем. Нещо повече - побързахме да наемем 600 човека, които работят в тази система. На близки и познати се осигури работа и в същото време хората са в очакване, че особено септември - октомври ще започнат ремонти, така че те да бъдат спокойни за второкласна, третокласна пътна мрежа", допълни още Стойнев. По думите му сега се оказва, че сега вместо на 16 август тол системата ще бъде отложена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Тол системата не е направена за ГЕРБ, нито за два или три месеца, а за десетилетия напред

Александър Ненков, ГЕРБ: Тол системата не е направена за ГЕРБ, нито за два или три месеца, а за десетилетия напред

18 Юли 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата не е направена за ГЕРБ, нито за два или три месеца, а за десетилетия напред. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Ненков изрази убедеността си, че тя ще бъде направена и ще стартира както трябва. "Ще се ползваме от нейните блага години напред", допълни още депутатът от ГЕРБ. Той подчерта, че това е реформа, която генерира голям ресурс, за да може да осъществи всички ремонти и проекти.
Ненков посочи, че се пита дали БСП иска да бъде въведена системата или не. "Много съжалявам, че мирогледът ви е толкова къс. Тук става дума за някакви месеци, в които поради обективни причини сме решили, че е по-малко рисково. Хем да се намери необходим баланс между интересите на заинтересованите страни, хем от друга страна самата система да се тества в истинско реално време", допълни още Ненков.
По думите му след 16 август всички тежкотоварни автомобили ще могат да се оборудват със съответните бордови устройства и ще може държавата да си направи сметка за тарифите и приходите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Управляващите са неспособни да правят голямата реформа с тол системата

Драгомир Стойнев, БСП: Управляващите са неспособни да правят голямата реформа с тол системата

18 Юли 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите са неспособни да правят голямата реформа с тол системата. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Тол системата се превърна в една панацея и всички очаквахме, че от 16 август тя ще заработи и тези прословути милиарди едва ли не ще бъдат разпределени, че ще има качествени ремонти, че хората няма да се оплакват, че им се чупят колите, че едва ли не сме намерили решение на този проблем. Нещо повече - побързахме да наемем 600 човека, които работят в тази система. На близки и познати се осигури работа и в същото време хората са в очакване, че особено септември - октомври ще започнат ремонти, така че те да бъдат спокойни за второкласна, третокласна пътна мрежа", допълни още Стойнев. По думите му сега се оказва, че сега вместо на 16 август тол системата ще бъде отложена. "Големият въпрос е защо я отлагаме? Защото има хора, които са недоволни. Питам аз къде бяхте вие през тези години да обясните на превозвачите какви ще бъдат тарифите", попита още Стойнев. Той призова да остане датата 16 август. "Има още време системата да бъде пригодена. Вие явно не сте в състояние да изпълните своите ангажименти и отлагате за след 6 месеца. Уверявам ви, че след 6 месеца пак няма да бъдете готови. Уважаеми дами и господа, вие де факто ще излъжете българските избиратели", допълни още Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще решат на второ четене дали да отложат влизането в сила на тол системата до 1 март 2020 г.

Депутатите ще решат на второ четене дали да отложат влизането в сила на тол системата до 1 март 2020 г.

18 Юли 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за пътищата на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Измененията са внесени от народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. Със законопроекта се премахва задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност. Предлага се Народното събрание да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система. Предлага се този срок да бъде 1 март 2020г. Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса. На вниманието на депутатите се поставят и измененията в Закона за концесиите на второ четене. Народното събрание ще продължи работа по предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите, заложени в Кодекса за социално осигуряване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.