НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Германският бизнес: Американските санкции срещу „Северен поток 2“ са заплаха за Европа

Германският бизнес: Американските санкции срещу „Северен поток 2“ са заплаха за Европа

7 Август 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският бизнес счита санкциите против „Северен поток 2“ за заплаха за Европа, съобщава вестник Die Welt, предава РИА Новости.
Както заяви председателят на Източния комитет на германската икономика Волфганг Бюхел, въвеждането на ограничителни мерки срещу проекта ще превърне европейската енергийна политика в „играчка на САЩ“.
„Последните санкционни проекти на САЩ ще навредят на първо място на такива приятелски страни, като Германия, Франция, Нидерландия, Австрия и Швейцария“, цитира изданието Бюхел.
По неговите думи, намесата на САЩ в европейската енергийна политика ща провокира неизбежен разкол между Вашингтон и Брюксел, от който ще пострадат и двете страни.
„Европейските енергийни въпроси са работа на европейците, така ще бъде и в бъдеще“, заяви Бюхел.
Той добави още, че през септември ще се проведе поредният кръг от преговорите между ЕС, Русия и Украйна за ново транзитно споразумение, а санкциите на САЩ само могат да навредят на този процес.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова определи законопроекта, предвиждащ санкции за „Северен Поток-2“, като кръг от русофобия

ТАСС: Мария Захарова определи законопроекта, предвиждащ санкции за „Северен Поток-2“, като кръг от русофобия

1 Август 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Законопроектът на Комисията за външни работи към Сената на САЩ за въвеждане на санкции на лица и фирми, участващи в строежа на „Северен Поток-2“ представлява нов кръг от Русофобия, това заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова, предава ТАСС.
„Нужно е да обърнем внимание на факта, че става дума за обсъждане на очевидно русофобски мерки в Конгреса на САЩ“, каза Захарова. Според нея от 2011 г. насам Вашингтон по различни поводи е налагал санкции на Москва над 70 пъти. „Но нито миналата американска администрация, нито сегашната успя да постигне нещо. Русия и преди и сега води самостоятелна политика на международната арена“, каза още представителят на външното ведомство, като заяви категорично, че „Северен Поток-2“ ще бъде завършен въпреки всичко.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Комисия на Сената на САЩ одобри проекта за налагане на санкции на „Северен поток-2“

Reuters: Комисия на Сената на САЩ одобри проекта за налагане на санкции на „Северен поток-2“

1 Август 2019 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Комисия към Сената на САЩ одобри в сряда проект, който планира налагането на санкции на компании и хора, замесени в строежа на „Северен поток-2“, който според администрацията на Доналд Тръмп ще засили икономическото влияние на Русия в Европа, предава Reuters.

Комисията за Международни отношения към горната камара на Конгреса е одобрила проекта „За защита на европейската енергийна сигурност“ с 20 гласа „За“ и два гласа против. За да добие пълна сила на закон, проектът ще трябва да бъде одобрен от Сената, Камарата на представителите и американския президент Доналд Тръмп. Един от инициаторите на идеята – сенатор Тед Круз, заяви, че „Русия и в миналото е ползвала енергоизточниците за свое оръжие“.

Проектът „Северен поток-2“, който е почти завършен, се ръководи от руската държавна компания „Газпром“, като половината от средствата са дадени от германските компании Uniper и Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie. Санкциите биха могли да засегнат и други енергийни проекти, какъвто е например „Турски поток“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров осъди налагането на Европа на ВПГ от САЩ като „недемократично“

ТАСС: Лавров осъди налагането на Европа на ВПГ от САЩ като „недемократично“

18 Юли 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Бон. Опитите да се принудят европейските клиенти да ползват американски природен газ са в противоречие с принципите на свободния пазар. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за дюселдорфския вестник Das Rheinische Post,цитирано от TACC.
Лавров смята за грешно използването на енергийния обмен за решаване на политически спорове. Той смята също, че опитите да се продаде на европейските клиенти по-скъп американски природен газ са в противовес с демократичните ценности и идеята за свободен пазар.
„Очакваме, че когато нашите партньори от Германия и други европейски страни взимат решения, свързани с природния газ и други проблеми, те ще се съсредоточат върху интересите на европейците, а не върху инструкции отвън“, добави руският министър.
Що се отнася до позицията на Дания по отношение на „Северен поток-2“, Лавров подчерта, че Копенхаген умишлено политизира въпроса като забавя издаването на разрешение за започване на строителството на тръбопровода в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната.
„Смятаме, че забавянето на проекта противоречи на международното морско право, което позволява строежа на енергийна инфраструктура в морски региони. Важно е да се отбележи, че по време на обсъждането за започване на проекта „Северен поток“, срещу него нямаше оплаквания от нито една страна, включително от Дания“ , отбеляза външният министър на Руската федерация.
„Водещите европейски енергийни компании, които трудно може да бъдат обвинени в анти-европейско заговорничество, подкрепят проекта“, продължи Лавров. „Надяваме се, че новото датско правителство, формирано след парламентарните избори, ще изостави политиката на конфронтация и ще вземе правилното решение“, завърши руският министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Позицията на Дания за „Северен поток-2“ е политизирана, твърди Сергей Лавров

ТАСС: Позицията на Дания за „Северен поток-2“ е политизирана, твърди Сергей Лавров

18 Юли 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Бон. Позицията на Дания за строителството на „Северен поток-2“ е политизирана. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за Rheinische Post, цитирано от ТАСС.
Лавров отбелязва, че Копенхаген бави доставките на уплътнители за газопровода в датската Изключителна икономическа зона. „Смятаме, че забавянето на разглеждане на подадените от оператора на проекта заявки е в разрез с принципите на международното морско право, което позволява оборудването на обекти за енергийна инфраструктура в морските акватории“, каза руският външен министър. Той подчерта, че нито една държава, включително Дания, не е изказала претенции при експлоатацията на „Северен поток“.
Лавров отбеляза, че проектът за изграждане на газопровода е подкрепян от водещи европейски енергийни компании, които едва ли могат да бъдат заподозрени в антиевропейски намерения. Той изрази надежда, че датското правителство ще се откаже от своя „конфронтационен курс“ и ще вземе „правилното решение“.
Според Лавров не е нужно енергийното сътрудничество да се превръща в арена за „чистене на политически сметки“. Той разчита, че партньорите ще се позовават на интересите на своите страни при вземането на решения.
По думите не Лавров строителството на „Северен поток-2“ върви по план. Той уточни, че 60% от тръбите вече са положени, а 80% от финансирането на разходната част на проекта е покрито. Според него „ползите от проекта са очевидни“. „Капиталовложенията са обезпечили работа за над 57 000 души в страните от ЕС. Газопроводът ще осигури най-краткия път за снабдяване на Европа с газ от Северна Русия“. Дипломатът също така подчерта, че „Северен поток-2“ е „изцяло търговски проект“, който ще укрепи енергийната сигурност на Европа и ще способства понижаване на цените на природния газ за европейските потребители.
Министърът спомена, че опитите за възпрепятстване на реализацията на проекта от „определени страни“ предизвикват недоумение в Москва. Едно такова действие е приемането на поправки в Третия енергиен пакет на ЕС, посочва Лавров. Според него тези поправки на практика нарушават принципите на зашита на инвеститора от законодателни поправки в държавата, в която се осъществява инвестицията. „Имайки предвид бързината, с която миналото председателство на Съвета на ЕС прие тези поправки, ние нямаме съмнение, че те са създадени единствено за да възпрепятстват завършването на строителството“, посочи Лавров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.