НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Проведохме много широк дебат как да се управляват морските плажове

Министър Николина Ангелкова: Проведохме много широк дебат как да се управляват морските плажове

19 Юли 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Проведохме много широк дебат как да се управляват морските плажове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия. „Още с приемането на Закона за концесиите ние изразихме нашите опасения за това, че плажовете са един много особен и специфичен предмет“, добави тя. Предприетите промени по думите и са, за да се гарантира прозрачност, за да се гарантира състезателност, за да се гарантира стопанисване на морските плажове, да се гарантира безопасността на туристите и спокойствието им. „Промените са подкрепени от целия сектор“, заяви Ангелкова, като поясни кои организации включва секторът: работодателските организации, синдикатите и браншовите организации. Тя коментира и концесионните възнаграждения. „Когато плажовете бяха прехвърлени към Министерството на туризма 2016 г., приехме специална методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, където 40% от тежестта са цените на плажни принадлежности, на чадъри и на шезлонги. Колкото по-ниски са тези цени, толкова повече точки получава бъдещият кандидат“, поясни министър Ангелкова. Тя добави, че всичко зависи от кандидата. „40% е стойността на предложеното концесионно възнаграждение, 40% е тежестта на предлаганите чадъри и шезлонги и 20% е тежестта на предлаганите инвестиции за подобрение на плажа“, каза тя за подобряването на качеството на туристическия продукт. По думите и концесионерите са длъжни да съобразят минималната цена на концесионните възнаграждения и след това да решат как да управляват плажа, така че гарантират достатъчно ниски цени на чадъри и шезлонги. А относно това кой прави анализът, тя каза, че се прави от експерти. „Анализът се прави от експерти, които са както експерти в Министерството, така и външни експерти, специалисти – доказани в своята област“, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Процедурата по отдаване на морските плажове на концесия е изключително прозрачна

Министър Николина Ангелкова: Процедурата по отдаване на морските плажове на концесия е изключително прозрачна

18 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по отдаване на морските плажове на концесия е изключително прозрачна. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с концесията на морските плажове, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя допълни, че всички изискания ще се публикуват на сайта на Министерство на туризма, включително и документацията. "Всеки, който има право и има желание да участва в тази процедура, ще го направи", допълни още министърът. "Смятам, че настоящият ред, който е по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който се прилагаше 2018 г. - напълно отговаря на това, свързано с предмета и обекта на морските плажове. Изключително са засилени изискванията по отношение на околната среда", каза още Ангелкова. "С прехвърлянето на концесиите към Министерство на туризма сме създали специална методика, която да определя минималното концесионно възнаграждение", посочи още Ангелкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Откакто Министерство на туризма управлява концесиите на морските плажове отбелязваме ръст на събраните концесионни възнаграждения

Министър Николина Ангелкова: Откакто Министерство на туризма управлява концесиите на морските плажове отбелязваме ръст на събраните концесионни възнаграждения

18 Юли 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Откакто Министерство на туризма управлява концесиите на морските плажове отбелязваме ръст на събраните концесионни възнаграждения. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с концесията на морските плажове, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Още от края на миналата година и когато бяха и дебатите във връзка със Закона за концесиите 2017 г. ние заявихме, че плажовете са с един особен предмет на концесия, със сезонен характер и участниците и тези, които имат желание да стопанисват морските пложове са основно представители на малкия, средния и дребния бизнес. Необходимо е условията да бъдат максимално ясни и точни", обясни министърът на туризма във връзка с приетите от пленарна зала изменения в Закона за концесиите на второ четене. "Законът, който приехме всъщност днес дава изключително голяма прозрачност и гаранция за това как ще се осъществяват процедурите за концесия на морските плажове. Те са се осъществявали по този начин и до момента. На практика това, което Министерство на туризма показа от управлението на морските плажове 2016 г., когато бяха прехвърлени към министерството, е ръст на събраните концесионни възнаграждения. За миналите години приходите от концесии и морски плажове са били над 18 млн. лв. Когато бяха прехвърлени към Министерството бяха около 12 - 13 млн. лв. Откакто ние управляваме концесиите бяха прекратени над 10 концесионни договори, като точната бройка ще ви представя. Всяка година нарушенията, които установяваме намаляват по отношение на изпълнение на концесионните договори и налагаме изключително високи неустойки", посочи Ангелкова. Тя отчете, че за миналата година над 420 хил. лв. са били събрани от неустойки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите дадоха правомощия на министъра на туризма да сключва договори за концесии и за наем на морските плажове

Депутатите дадоха правомощия на министъра на туризма да сключва договори за концесии и за наем на морските плажове

18 Юли 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите дадоха правомощия на министъра на туризма да сключва договори за концесии и за наем на морските плажове. Това решиха народните представители след като приеха промени в Закона за концесиите на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Концесиите на морски плажове ще се възлагат, изпълняват и контролират по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Със законопроекта се дават правомощия на министъра на туризма да извършва подготвителните действия за възлагане на концесии за морски плажове при условията и реда на Закона за туризма, както и да внася в Министерски съвет предложения за възлагане на концесии на морски плажове, да организира процедурите за определяне на концесионер и да сключва договори с концесионерите. Министърът на туризма ще може още да провежда процедури за отдаване под наем на морски пложове и да сключва наемните договори. Депутатите регламентираха и възлагането на концесията за морски плаж.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.