НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът Димитър Николов: Бургас продължава да бъде един гостоприемен град към Израел и израелските туристи

Кметът Димитър Николов: Бургас продължава да бъде един гостоприемен град към Израел и израелските туристи

18 Юли 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. През целия си смислен живот не съм изпитвал толкова силни чувства, критични мигове, като покрай този терористичен акт. Тук е момента с още по-силни думите да изкажа отново най-голямото си съболезнование и съпричастност към трагедията на невидните жертви. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на церемонията по почитане на жертвите от атентата в „Сарафово“, 7 години след терористичния акт, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Димитър Николов изказа и своите благодарности на хората, участвали в спасителната акция, тъй като много човешки живота са били спасени. „Бургас продължава да бъде един гостоприемен град, ние продължаваме да посрещаме милиони туристи, продължаваме да бъдем гостоприемни към Израел и израелските туристи“, посочи Николов и добави, че утре, заедно с Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, откриват една високотехнологична болница, изградена изцяло със средства и инвестиции на израелски гражданин. „Независимо в какво качество ще бъда, на този ден, на тази дата, на това място винаги ще идвам, защото съм част от тази голяма трагедия и винаги ще нося цветя на този паметник“, заяви Николов.
„Усилията ни трябва да бъдат насочени да намерим начина да спрем тероризма в неговите най-различни уродливи проявления“, отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по време на церемонията. По думите му преди седем години невинни хора са загубили на това място своя живот, без да има смисъл, без да има разум, човечност. „Ние днес сме се събрали да почетем тяхната памет, да изразим нашата съпричастност и съболезнования към техните семейства. Усеща се нашата колективна съпричастност, всеки един изстрадва, изповядва своите разбирания за емпатия и съпричастност. Думите са слаби, но в този момент трябва да изразим уважение към тях и към тяхната памет, техните близки. Затова, че те носят мъката на една несправедливост и задължават нас като общество, политици и държавници да положим необходимите усилия, това зло – международния тероризъм, екстремизма, омразата, ненавистта, която води хората да извършват такива нечовешки деяния, да бъдат спрени с всички възможни средства на държавите на нашите общества“, каза още Желязков и заяви, че терора няма религия, няма смисъл, той има една цел – да създаде страх, да ни разколебае в нашите цели, вяра към развитието и изграждането на справедливи общества, държави, където живеят свободни хора, които изповядват ценности на демокрация, свобода. „Нашите усилия трябва да бъдат насочени към това – да няма страх, да не позволим страха да ни превземе, да положим необходимите усилия, заедно с международната общност да намерим пътя, начина да спрем тероризма в неговите най-различни уродливи проявления. Ние трябва да запазим нашите ценности и това трябва да бъде нашата увереност“, посочи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България: Терористичната атака на летище „Сарафово“се превърна в превратна точка за една нация, която до този момент се е чувствала сигурна

Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България: Терористичната атака на летище „Сарафово“се превърна в превратна точка за една нация, която до този момент се е чувствала сигурна

18 Юли 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Бургас. Терористичната атака на летище „Сарафово“ се превърна в превратна точка за една нация, която до този момент се е чувствала сигурно и в безопасност. Това каза Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, по време на церемонията по почитане на жертвите от атентата в „Сарафово“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Изминаха седем години от ужасната терористична атака на Хизбула. Седейки сега на летище „Сарафово“ ме кара да се чудя как минават дните. Само преди 7 години станах свидетел на един ужасните моменти в живота на толкова много хора. Очевидци на трагедията, отнела живота на, пет мъже и една жена – 5 израелци и един българин. На 18 юли 2012 в 17.00 часа животът на шест семейства беше променен завинаги, животът и на България се промени завинаги“, каза още Лилиан и заяви, че този момент се е превърна в превратна точка за една нация, която до този момент се е чувствала сигурно и в безопасност, без дори да си представя вероятността за такъв инцидент.
„И България, и светът бяха по-невинни. За съжаление през последните години тази невинност изчезна, тъй като много държави по света станаха обект на терористични атаки, които отнеха живота на цивилни мъже, жени и деца. Както и живота на жени и мъже в униформи, които се опитаха да защитят сънародниците си“, коментира посланикът на Израел в България. По думите ѝ Международната общност обменя мнения и идеи, опитвайки се да се противопостави на тероризма. „Обединени, те са силни срещу насилието под различно естество. В същото време обаче има политически и религиозни сили, които управляват омразата и радикализма с цел да разпространяват хаос и да причиняват глобална нестабилност“, добави Лилиан и заяви, че най-блестящите умове в световното глобално общество все още не са открили лек срещу омразата и радикализма, срещу терористите единаци или срещу терористичните клетки, водени от зли идеи. „Но нямаме друг избор, освен да им се противопоставим – да бъдем единни в борбата срещу тероризма, да осигурим по-добра международна координация и сътрудничество, по-добър поток от информация, по-добри практики“, уточни Лилиан.
Според думите ѝ Израел и България са всекидневен пример за такъв обмен, който насърчава сигурността и стабилността. „Международната общност трябва да продължи да отправя ясно послание, с което осъжда насилието и тероризма като политическо, религиозно или социално средство – послание изобличаващо ксенофобията, расизма и всички видове език ма омраза. Всички видове език на сближаване е единственото решение срещу радикализма. Международната общност не бива да се страхува да я заяви на висок глас, че е готова да се бори не само с терористичните организации, но и с държавите, които го подкрепят и насърчават, най-вече с Иран, която е главната от тях“, каза още Лилиан и добави, че в продължение на толкова много години, делото срещу терористите от Хизбула все още се гледа в Специализиран наказателен съд. „Твърде дълго търсим справедливост, не само заради жертвите, но и за да изпратим ясно послание – лицата, действащи самостоятелно или като представители на терористична организация и страните, които ги подкрепят, няма да получат изкупление и прошка. Независимо от това, колко време ще измине“, посочи посланикът на Израел в България и добави, че никакви съболезнователни слова не могат да запълнят отсъствието на любимите хора, но силата на живота е по-силна от тази на разрушението и омразата.
„Неписания завет, който трябва да изпълним е да продължим нашата борба за един по-добър свят и да опазим вечния си стремеж към справедливост и мир“, добави Лилиан.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите туристи от Израел се отбелязват седем години от терористичната атака на летище „Сарафово“

Бургас: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите туристи от Израел се отбелязват седем години от терористичната атака на летище „Сарафово“

18 Юли 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите туристи от Израел се отбелязват седем години от терористичната атака на летище „Сарафово“ в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Минута мълчание запазиха присъстващите на церемонията. Шест свещи бяха запалени за шестимата загинали в атентата. На церемонията присъстват Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, Цветан Цветанов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, председателят на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев, роднини и близки на загиналите.
Деница Димитрова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.