НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добринка Добрева, Читалище „Васил Левски-1954“ – Варна: Хората и досега продължават да се вълнуват от делото на Апостола и да пишат за него

Добринка Добрева, Читалище „Васил Левски-1954“ – Варна: Хората и досега продължават да се вълнуват от делото на Апостола и да пишат за него

17 Юли 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Хората и досега продължават да се вълнуват от делото на Апостола и да пишат за него. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна секретарят на читалище „Васил Левски -1945“ във Варна – Добринка Добрева по повод отбелязването на 182 години от рождението на Васил Левски и паметта за неговото дело. Тя съобщи, че посетителите на читалището дори сами инициират беседи и четения, свързани с живота на Апостола. „Освен с портретите, които във всяка една зала на читалището има, ние имаме всичко, което написано като литература за Апостола. Всичкото това го имаме и е събрано в нашата библиотека и се ползва от хората. Освен това се правят и литературни четения посветени на Апостола. Хората дори сега продължават, и то обикновени хора-любители, да се вълнуват и да пишат за него, и да споделят своите мисли и преживявания“, разказа Добринка Добрева.
По думите й рождената дата на Апостола е повод България да ликува, а читалището не може да бъде по-гордо, че носи името на такъв велик българин. „Това за мен е най-светлия образ в нашата история, неподвластна на времето. За мен Левски е едно, как да кажа, знаме, което всеки би трябвало да следва“, заяви читалищният секретар. Добрева посочи, че освен с богатата литература на Апостола и неговите портрети, читалището пази и неговия завет, защото вратите на културната институция са отворени за всеки. „То е с отворен режим на влизане и на излизане, без етническа принадлежност. В него всички етноси могат да намерят място. Дали да намерят книги за четене, дали в художествените състави или пък децата в школите по изкуствата. Българското читалище мисля, че и в днешното време продължава да има своето място и то такова, каквото е играло през нашето възраждане“, отбеляза Добринка Добрева.
Концертът по повод 182 години от рождението на Васил Левски ще се състои от 18.00 часа на 18 юли, на сцена „Раковина“ в Морската градина. Събитието е отворено за всички.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.