НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Общинският съвет реши хора в неравностойно положение да осъществяват търговска дейност на събора в Рожен без да заплащат такси

Смолян: Общинският съвет реши хора в неравностойно положение да осъществяват търговска дейност на събора в Рожен без да заплащат такси

17 Юли 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общинският съвет реши хора в неравностойно положение от Общината да осъществяват търговска дейност на събора на Рожен, както и на останалите подобни събори и събития, без да заплащат такси, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Причината за това е, че преди дни местен производител на царевица в неравностойно положение е искал да продава продукцията си на събора, но след даденото първоначално разрешение, впоследствие е получил отказ, заради факта че квотите за продажба на царевица са свършили. След направено предложение от общинския съветник Милен Журналов, дошло след разискването на казуса, вносителите на докладната записка, причина за свикването на заседанието на местния парламент, приеха тя да бъде включена във взетите решения. Те гласуваха незабавното й изпълнение, за да може ако има и други желаещи търговци в неравностойно положение, които искат да осъществяват дейност на събора, да се възползват.
След над тричасови дебати по тази и други теми, свързани с мащабното събитие, общинските съветници приеха с поименно гласуване няколко отделни решения, касаещи организацията, провеждането и отчитането на разходите след приключване на Събора. С първото си решение общинските съветници задължават кмета на общината Николай Мелемов да запознае Общинския съвет с извършените от него и общинска администрация до момента всички правни и фактически действия по организацията и провеждането на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ в периода от 19 до 21 юли. Второто проекторешение в докладната за подписване от кмета на Смолян Николай Мелемов на анекс към договора за сътрудничество с организаторите на Събора, с който да се предложи от договора да отпадне раздела „Изложения и аукциони на животни“ не бе прието от общинските съветници.
С третото си решение по докладната записка, общинските съветници на Смолян задължиха кмета Мелемов в срок не по-късно от един месец след приключване на събора да внесе писмен отчет и доклад по въпросите: кога, от кои лица и по какви причини е взето решение Съборът да се проведе през 2019 г., а не през 2020 г., как са изпълнени поетите задължения от двете страни по договора за сътрудничество, има ли неизпълнени такива и какви са причините за това. Със следващото решение, Общински съвет – Смолян задължава кмета Николай Мелемов в срок до един месец да представи пред Общински съвет пълен финансов отчет за направени разходи от бюджета на община Смолян във връзка с организацията и провеждането на Събора и към него да са приложени относимите документи. Общинските съветници със свое решение задължиха кмета Мелемов до един месец след Събора да представи пред Общински съвет пълен финансов отчет за получените дарения и начина на разходването им във връзка с организацията и провеждането на събора и да се приложат към отчета относимите документи.
Общински съвет – Смолян също така задължи кмета Мелемов да организира представително социологическо проучване сред жителите на общината, а при желание хората могат дават предложения и на сайта на Общината, какъв да бъде по своя вид и характер бъдещия събор Рожен. След обобщаване на предложенията и резултатите от проучването да се направи публично обсъждане да се изготви статут за бъдещите издания на събора на Рожен, който да бъде внесен за одобряване от Общински съвет – Смолян.
По време на заседанието кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че е факт, че всички общински съветници са за това съборът на Рожен да го има и да продължи да се организира. Той допълни, че в проектобюджета заложените разходи от бюджета на община Смолян за Събора са 80 000 лв. Мелемов подчерта, че при всички положения както и досега, ще направят отчет след приключване на събора на Рожен, защото всичко трябва да бъде открито, ясно и прозрачно.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет ще проведе заседание за участието на Общината в Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен”

Смолян: Общинският съвет ще проведе заседание за участието на Общината в Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен”

17 Юли 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общинският съвет ще проведе заседание от 09.00 часа в Сесийна зала на Община Смолян. Това съобщиха от Общината. В дневния ред е включена една точка – запознаване на общинските съветници с участието на Община Смолян в организирането и провеждането на Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен” 2019 година и вземане на конкретни решения, която е внесена от група общински съветници.

„Фокус” припомня, че на 5 юли бе планирано заседание на Общински съвет – Смолян със същия дневен ред, но заради отхвърлянето му заседанието бе отложено. След това за ден последваха три пресконференции в Смолян – на кмета Николай Мелемов, на общинските съветници от КРОС и БСП и на ДПС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.