НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември

Министър Десислава Танева: Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември

13 Ноември 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Изготвянето на наредбата за трюфелите трябва да приключи до края на ноември. Това каза по време на изслушването си в Земеделска комисия министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Александър Сабанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има действаща работна група за промяна в наредбата, която урежда регулацията за добива на недървесни горски продукти, в която ще бъдат предложени текстове, които уреждат и добива на трюфели. На практика тази дейност в момента е извън всякаква регулация“, обясни Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1 килограм трюфели са задържали служителите на Североизточното държавно предприятие през изминалата  седмица

1 килограм трюфели са задържали служителите на Североизточното държавно предприятие през изминалата седмица

30 Септември 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
София. 4 пространствени кубически метра дърва за огрев задържа през седмицата мобилният екип на Държавно ловно стопанство-Балчик, съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Североизточно държавно предприятия. На нарушителят са съставени два акта – за транспортиране на дървесина без марка и превозен билет. Горските са съставили акт и на събирач на трюфели, който е засечен в един от държавните ловни райони. 36 са проверките на територията на ловното стопанство през миналата седмица. 2 пространствени кубически метра дърва за огрев са били незаконно добити и на територията на Държавно горско стопанство -Варна. На извършителят на нарушението е съставен акт по Закона за горите. 410 проверки са извършили служителите на Североизточното държавно предприятие през седмицата. За разкрити нарушения са съставени 6 акта и един констативен протокол. Задържани са 6,60 пространствени кубически метра дърва за огрев, 1 каруца и 1 килограм трюфели.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Събирачи на трюфели от Североизточна България се събраха на протест заради забраната за свободно придвижване в горите

Добрич: Събирачи на трюфели от Североизточна България се събраха на протест заради забраната за свободно придвижване в горите

7 Август 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. Събирачи на трюфели от цяла Североизточна България се събраха в Добрич, за да се обединят около искане, свързано със забраната за свободно придвижване в горите заради мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Според хората забраната е незаконосъобразна и ограничава правото им на труд. От името на протестиращите от Балчик, Генерал Тошево, Варна, Русе, Дулово, Разград, Шумен и други населени места в региона Светлин Неделчев заяви: „Ние търсачите на трюфели заявяваме, че не сме съгласни с приетите мерки за защита от африканска чума по следните причини: прасетата към момента не са в горите, а са в селскостопанските култури, а в наша подкрепа има много становища на експерти относно начина на разпространение на болестта; заповедта на добричкия областен управител е закононесъобразна и обрича на глад много семейства; предвид усложнената епизоотична обстановка сме съгласни да спазваме единствено обособената инфектирана зона около огнище 3 км. Извън нея бихме били в полза в борба срещу АЧС като се задължаваме при намиране на умряло прасе да алармираме съответните компетентни органи“.
Според протестиращите граждани не е нормално заради мерки, които не е сигурно дали ще бъдат нужни и адекватни, да се обричат на глад над 20 000 семейства в страната, чийто поминък е събирането на трюфели. Гражданите се заканиха, че ако от страна на държавата не бъдат взети адекватни мерки, те ще бъдат принудени да алармират всички международни институции и ще се премине към ефективни протестни действия, защото считат, че са накърнени техните конституционни права.
В следобедните часове на днешния ден е предвидена среща разговор между представители на събралите се граждани с областния управител на Добрич Красимир Кирилов. Тогава ще му бъде връчена и протестна нота със заявената позиция. Гражданите се събраха в края на града на паркинга на една от големите търговски вериги.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Проверяват изпълнението на превантивните мерки срещу африканска чума по свинете в областта

Шумен: Проверяват изпълнението на превантивните мерки срещу африканска чума по свинете в областта

17 Юли 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе на 18 юли-четвъртък, от 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация Шумен във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. На заседанието ще бъде представена информация за проведените срещи в общините на област Шумен в изпълнение на Заповед № РД-15-85/ 10.07.2019г. на областния управител за разясняване на превантивните мерки и опасността от разпространение на заболяването, ще бъдат докладвани взетите решения от общинските епизоотични комисии и изпълнението на приетите мерки от заседанието на Областната епизоотична комисия на 11 юли от страна на общините, Областно пътно управление, РИОСВ, СИДП-Шумен, РДГ и ЛРД „Сокол“. Дневният ред включва и представяне на епизоотичната обстановка към настоящия момент, резултатите от извършените контролни проверки на официалните и регистрирани ветеринарни лекари, както и набелязване на допълнителни мерки с цел недопускане разпространение на болестта на територията на област Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева провежда среща с представители на БСП във връзка с чумата по свинете

Министър Десислава Танева провежда среща с представители на БСП във връзка с чумата по свинете

17 Юли 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Министър Десислава Танева провежда среща с представители на БСП във връзка с чумата по свинете, предаде репортер на Агенция "Фокус". На срещата присъстват и представители на бранша. Срещата се провежда в зала "Изток" на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на земеделието, храните и горите и БАБХ подготвиха видеоклип за повишаване информираността на хората по отношение на болестта африканска чума по свинете

Министерството на земеделието, храните и горите и БАБХ подготвиха видеоклип за повишаване информираността на хората по отношение на болестта африканска чума по свинете

17 Юли 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като част от провеждащата се информационна кампания, подготвиха видеоклип, който може да изтеглите тук или да видите тук. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Целта на кампанията е да достигне до широката общественост, да се повиши информираността на хората в страната по отношение на болестта африканска чума по свинете, както и да се запознаят със съветите на компетентните органи, свързани с разпознаването на заболяването, начините за реакция при съмнение за възникване на болестта и мерките за справяне и недопускане на разпространението ѝ.
БАБХ припомня, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.
Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.
БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук (5 март 2019 г.). Всичко за болестта вижте тук.
"Разчитаме на съдействието и подкрепата на медиите по отношение на информираността на населението, като част от битката с АЧС в България", посочват от БАБХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници

17 Юли 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници. Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме случаи в багажници на коли да установим, че има свинско месо от зоните. Затова работим и с полицията и мерките ще бъдат стриктни. Няма да се допуска нито една кола от огнищата“, изтъкна д-р Илиев. „Всичко ще бъде проверено. Основната опасност за пренасянето на заразата са хората“, посочи той.
Д-р Илиев отбеляза, че за една година заболяването е стигнало от Грузия до Санкт Петербург, като коментира, че едва ли вирусът се е пренесъл от дивите прасета.
От МВР обясниха, че ще засилят контрола на всички гранични пунктове, особено в районите на разпространение на заразата. В тях допълнително ще се пренасочат служители от полиция и жандармерия.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Двете нови огнища на африканска чума са установени във Врачанско и Търговище

Министър Десислава Танева: Двете нови огнища на африканска чума са установени във Врачанско и Търговище

17 Юли 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Двете нови огнища на африканска чума са установени във Врачанско и Търговище. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За България проблемът на заболяването е изключително сериозно. Под риск и заплаха е един конкурентен сектор – свиневъдство“, посочи тя, като уточни, че той отговаря на биосигурността. „Сектор със среден БВП годишно за 2018 г. – 250 млн. лв., с близо над 40 % задоволяване на вътрешното потребление“, добави Танева. По думите й държавата ще вземе всички възможни мерки, които ще бъдат наложени с цялата им строгост за да се справим с този риск и тази потенциална опасност.
„В Областните епизоотчни комисии от утре тръгват и професори от Центъра за оценка на риска, за да разясняват на хората какви са опасностите и как се предава това заболяване“, съобщи още Танева. Тя поясни, че е подготвен информационен клип относно това какво представлява заболяването.
Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че военното министерство е разрешило силите на военната полиция да бъдат ангажирани от Областните епизоотични комисии и да участват в контрола.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при лични стопанства и 15 при дива свиня

Министър Десислава Танева: Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при лични стопанства и 15 при дива свиня

17 Юли 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при лични стопанства и 15 при дива свиня. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очакваме още 2 огнища за днес. Без тях към днешна дата - 15 огнищата при тип лично стопанство и 15 случая при дива свиня“, уточни Танева. По думите й превантивните мерки продължават да се прилагат с останалите институции.
„Увеличаваме финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата“, посочи Танева. Тя добави, че контролът на движението в тези зони става се засилва. „До края на деня в МОСВ трябва да се вземе решение по отношение на епизоотичната обстановка с цел депопулация на дивата свиня. Тези мерки ще бъдат приложени от държавни служители от структурата на горите“, поясни тя.
Танева съобщи, че пристанища, летища и гари са определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока. „Издава се заповед за осигуряване на достатъчно кошове и дезинфекциране, така, че да бъде стопиран и този риск за разпространение на болестта“, добави земеделският министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Започва незабавна инвентаризация на т.н „задни дворове“ в областта във връзка с разпространението на африканска чума по свинете

Пазарджик: Започва незабавна инвентаризация на т.н „задни дворове“ в областта във връзка с разпространението на африканска чума по свинете

17 Юли 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Решение за незабавна инвентаризация на животните, отглеждания в „задния двор“ на домакинства в малките населени места бе разпоредено от зам. областния управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на Епизоотичната комисия във връзка с мерките за предотвратяване на заразата от африканска чума по свинете, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Това е ангажимент на кметовете по места, които трябва да извършат необходимата стриктна инвентаризация и да докладват резултатите до 23 юли в Областна администрация. Общо 5 са индустриалните свинеферми в област Пазарджик, предимно в общините Пазарджик и Пещера, където се отглеждат над 12 хиляди прасета.
„Ние извършваме контрол на фермите за свине в областта и не очакваме проблемът да дойде от там, а от „задните дворове“, където няма ясното какво се отглежда. Разбираме притеснението на хората, че животните им могат да бъдат умъртвени при констатиране на заболяването, но тава са общоевропейски разпоредби. В ЕС няма „заден двор“, там всички животни се отглеждат във ферми, където има постоянен контрол“, уточни д-р Петко Митев, директор на ОДБХ - Пазарджик. По думите му основен източник на заразата може да се окажат нерегламентираните пазари за животни в областта, какъвто е този в село Черногорово, където никой не знае как са отглеждани и откъде идват продаваните животни. Пример е и ромският квартал „Изток“ в Пазарджик, където се продава нерегламентирано прясно месо, което се разфасова директно на улицата.
Директорът на ОД „Земеделие“ в Пазарджик Стоян Траянов подчерта, че миналата година също е била разпоредена подобна инвентаризация на „задните дворове“ в малките населени места, но тя е била непълна и некоректно изготвена. На документ е имало едни данни, а при проверки са били различни.
Директорът на РДГ – Пазарджик Ангел Кузманов, отбеляза, че вече е изготвен и график за обучение на членовете на ловните дружинки в областта за вземане на проби от диви прасета. Обучението започва от днес и ще продължи до 23 юли, когато се открива и ловът на пернат дивеч. Ловците са инструктиране да гледат за промени в поведението на дивите прасета. Пробите ще се извършват безплатно. Основен проблем остава това, че ловните дружинки не разполагат с хладилни помещения, където да съхраняват отстреляните диви прасета, докато техните проби за африканска чула бъдат готови. Районните полицейски управления в областта имат ангажимент да съдействат на кметовете на малките населени места за извършването на инвентаризацията и влизане в домакинствата, както и контрол върху трафика на МПС и туристи от други области, особени такива с установени огнища на заболяването. Към момента регистрирани огнища на африканска чума в област Пазарджик няма.

„Фокус“ припомня, че до момента в страната са констатирани 15 огнища с афруканска чума по свинете, като 14 от случаите са в т.н „заден двор“ и само 1 в индустриална ферма. Факт са и 17 огнища на заразата при диви прасета, като последният случай е в землището на Дуранкулак.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Проведено е обучение на ловците от региона на Държавно ловно стопанство – Тервел във връзка с регистрираните случаи на африканска чума по свинете

Добрич: Проведено е обучение на ловците от региона на Държавно ловно стопанство – Тервел във връзка с регистрираните случаи на африканска чума по свинете

17 Юли 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Добрич. Проведено е обучение на ловците от региона на Държавно ловно стопанство – Тервел във връзка с регистрираните случаи на африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщи Татяна Димитрова, експерт „Връзки с обществеността“ в Североизточно държавно предприятие (СИДП) – Шумен, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Да се засили индивидуалният лов в района на Тервел и цялата страна, за да се намали плътността на дивите свине от 0,3 до 0,5 броя на 100 хектара, каквото е изискването в заповедта на министъра на МЗХГ Десислава Танева, е поискал от ловните дружини в общината инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Той и експерти от ловното стопанство и ОБДХ са провели обучение с ловците от региона. С различни примери от практиката инж. Стефанов е обяснил на хората защо заразата се предава по-трудно в райони, в които има по–малко на брой животни, като е дал примери и от другите страни, в които има огнища на АЧС. В района на стопанството през пролетта са регистрирани няколко случая на АЧС, но горските заедно с ловците са успели да се справят със ситуацията и да спрат разпространението на заразата в останалата част на страната. Хората от дружините в региона вече са свикнали да вземат проби и то по възможно най-добрия начин, за да улеснят и ветеринарните лекари от обслужващата лаборатория във Варна. По време на срещата ловците са предложили, след като заработи мобилното приложение „Лов“, само няколко човека от всяка дружина да се обучат да работят с него и да се регистрират в системата. Според тях това ще доведе до по-малко грешки и до събиране на по-точни данни за всяка отстреляна дива свиня. В края на срещата зам.-директорът на стопанството инж. Тодор Тодоров е заявил пред ловците, че е готов графикът за обходите на ловните райони. На територията на поделението всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно ако бъде открито мъртво или болно животно.

Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Въвеждат  се мерки за недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на областта

Пазарджик: Въвеждат се мерки за недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на областта

17 Юли 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес, беше обсъдена епизоотичната обстановка в Община Пазарджик по отношение на болестта африканска чума по свинете и дребните преживни животни, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пазарджик от Областна администрация Пазарджик. Набелязани са мерки за недопускане разпространението на болестта на територията на област Пазарджик, като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Установени са някои задължения на собственици на животновъдни обекти за промишлено отглеждане на свине, като първа предпазна мярка е да се осигурят добро ниво на мерките за биосигурност на фермите, като засилят охраната на животновъдни обекти и режима на влизане и излизане от обекта. Да се осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта пътно-транспортни средства . Правилно функциониране и използване на филтъра за влизане и излизане на хора. Да не се допускат отглеждането на свине в ”заден двор” от служителите и работещите в обекта. Да се забранят внасянето на храни от животински произход в обекта, да се съхранява в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете, да се спазват плановете за дератизация на помещенията в обекта. Да не допускат достъпа на диви птици и да съхраняват труповете на умрели животни в закрити помещения до вдигането им от екарисажа. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да забранят влизане и излизане на хора и животни от района на фермата или стопанството и сигнализират обслужващия ветеринарен лекар. Задълженията на собственици на животновъдни обекти за отглеждане на свине за лична консумация да декларират отглежданите свине по вид и брой в съответното кметство и ги подадат за вписване в информационна система на БАБХ. Да не разрешават контакт на външни лица с животните. Да не изхранват животните с хранителни отпадъци от животински произход, да се съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете. При констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да сигнализират кмета на населеното място и съответно да се вземат необходимите мерки.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любка Александрова, кмет на Община Левски: Издала съм заповед за спазване на мерките за ограничаване на африканската чума

Любка Александрова, кмет на Община Левски: Издала съм заповед за спазване на мерките за ограничаване на африканската чума

17 Юли 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Левски. Издала съм заповед за спазване на мерките за ограничаване на африканската чума. Това каза за Радио „Фокус“ Любка Александрова, кмет на Община Левски, по повод констатирания случай на заболяването в с. Българене, общ. Левски. ,,Основната цел е информиране на населението за особеностите на вируса с оглед актуалната епизоотична обстановка в общината и областта. Определена е 3-километрова предпазна зона около селото и 10-километрова наблюдавана зона“, каза Любка Христова. ,,От страна на ОДМВР - Плевен, РУ - Левски се осъществява контрол на нерегламентираното придвижване или транспортиране на свине“, каза още Любка Александрова.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Всяка седмица ще се провежда заседание на Областната и Общинските епизоотични комисии във връзка с африканската чума

Русе: Всяка седмица ще се провежда заседание на Областната и Общинските епизоотични комисии във връзка с африканската чума

17 Юли 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Русе. Всяка седмица ще се провежда заседание на Областната и Общинските епизоотични комисии във връзка с африканската чума, съобщиха от Областна администрация – Русе. Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов свика заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия относно актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете.
Във връзка с обявените от вчера първично възникнали огнища на заразата в село Ценово, община Ценово и село Пет Кладенци, община Бяла бяха гласувани 14 решения по време на днешното заседание на комисията.
Кметовете на общините от региона ще трябва незабавно да сведат до знанието на собствениците на свине, отглеждани в т.нар. „заден двор“ изпратените информационни материали от страна на Областна администрация Русе, както и заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите да почистят нерегламентираните сметища. Също така кметовете съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните и Областна дирекция „Земеделие“ трябва да организират инвентаризация на свинете, отглеждани за лични нужди. Решено беше и да се провеждат ежеседмични заседания на областната и общинските епизоотични комисии.
От своя страна Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната дирекция по горите ще бъдат отговорни за провеждането на активна информационна кампания, включително за подаване на сигнали на телефон 112 за открити мъртви диви свине или такива с нетипично поведение, при установяване на нерегламентиран превоз на месо, месни продукти и диви животни, както и за продължаване обучението на ловците за спазване на мерките за биосигурност по време на лов. Двете институции ще актуализират и заповедите за контрол и информационните материали за болестта, а също и с останалите структури, имащи отношение към заболяването ежеседмично ще предоставят информация за предприетите действия от страна на всички ангажирани институции. Регионалната дирекция по горите ще осъществява и постоянни наблюдения по график на ловностопанските територии в страната за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.
Сред приетите решения е и Северноцентралното държавно предприятие стриктно да следва плановете за ползване на дива свиня в ловностопанските райони и да осигури транспортиране и хладилни съоръжения за съхраняване на диви свине до излизане на лабораторните резултати и съответно да въведе финансов стимул от 50 лв. за отстреляна дива свиня.
Областната дирекция по безопасност на храните и Териториална дирекция Дунавска на Агенция „Митници“ ще трябва да предприемат координирани действия за дезинфекция на републиканските пътища и паркинги, както и да проведат задължителна дезинфекция на граничните пунктове.
Не на последно място координацията между всички структури на местно ниво ще бъде засилена.
Присъстващите бяха запознати и с отчет за изпълнението на приетите от комисията мерки до момента за предпазване и недопускане възникване и разпространение на заболяването на територията на областта, както и с инструкциите от страна министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
В заседанието участваха още заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, както и представители на свинекомплексите и други заинтересовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Областният управител свиква извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнища на африканска чума в страната

Пазарджик: Областният управител свиква извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнища на африканска чума в страната

17 Юли 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Областният управител Стефан Мирев свиква извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирани огнища на болестта африканска чума по свинете в България и опасността от навлизане и разпространение на болестта на територията на област Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Поканени за участие са директорите на ОДБХ, ОДМВР, РЗИ, РДГ, РИОСВ, ОД „Земеделие“, РД ПБЗН, кметовете на общини и собственици на ферми за отглеждане на свине в област Пазарджик. Заседанието ще се проведе от 11.30 ч. в Приемна зала на Областна администрация - Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Междуведомствената епизоотична комисия ще проведе заседание заради африканската чума по свинете

Русе: Междуведомствената епизоотична комисия ще проведе заседание заради африканската чума по свинете

17 Юли 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Русе. От 09.30 часа в Зала 1 на Областна администрация - Русе ще се проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе. По време на заседанието ще бъде представена актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете и ще бъде даден отчет за изпълнението на приетите от комисията мерки за предпазване и недопускане възникване и разпространение на заболяването на територията на областта.
Присъстващите ще бъдат запознати и с инструкциите от страна министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Областната епизоотична комисия ще проведе заседание за мерките срещу африканската чума по свинете

Хасково: Областната епизоотична комисия ще проведе заседание за мерките срещу африканската чума по свинете

17 Юли 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Хасково. От 14.00 часа ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. То ще бъде в Малката зала на Областна администрация. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Хасково. Темата е превантивни мерки срещу африканската чума по свинете. Заседанието на комисията е открито, заповядайте.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Превантивните дейности, готовността за ранно откриване и спешните мерки са най-ефективни срещу африканската чума по свинете

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Превантивните дейности, готовността за ранно откриване и спешните мерки са най-ефективни срещу африканската чума по свинете

16 Юли 2019 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Видин. Превантивни дейности и готовност за ранно откриване са част от мерките за борба със заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Това каза по време на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във Видин областният управител Албена Георгиева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. На заседанието бе координирано изпълнението на предвидените мерки за предпазване от разпространението на болестта на територията на област Видин. Областният управител заяви, че епизоотична обстановка в област Видин към момента е спокойна. „Вчера бе констатирано огнище на болестта африканска чума по свинете на територията на област Враца. Превантивните дейности, готовността за ранно откриване и предприемането на спешни мерки са най-ефективният начин за борба със заболяването. Това налага обединяване на усилията на всички институции, ангажирани с превенцията на болестта. Благодаря на всички, които оказват съдействие, за да не допуснем разпространението на заболяването АЧС на територията на област Видин“, каза Албена Георгиева.
Д-р Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Видин, заяви, че до момента в област Видин няма регистриран случай на африканска чума по свинете и запозна присъстващите с епизоотичната обстановка на територията на Република България. Представители на общини и на институции докладваха предприетите до момента действия, с цел запознаване с тях на максимален брой стопани, отглеждащи домашни прасета. С мерките срещу болестта са запознати ловци, международни шофьори и други рискови групи. До края на месеца продължава актуализирането на списъците на собствениците и броя на отглежданите свине в населените места от областта. По указания на министър Десислава Танева е в ход информационна кампания, която цели да запознае стопаните с основните признаци и сериозността на болестта, както и с методите за недопускане на епидемия.
Областният управител благодари на представителите на средствата за масова комуникация за активната информационна кампания по отношение заболяването и навременното информиране на населението за актуалната епизоотична обстановка в страната и областта.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: В областта се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине в рамките на създадените зони на рестрикция

Русе: В областта се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине в рамките на създадените зони на рестрикция

16 Юли 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Русе. Областна администрация Русе информира, че на територията на областта са констатирани първично възникнали огнища на болестта африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Точните местонахождения са в животновъден обект за отглеждане на свине за лични нужди, намиращ се с в село Ценово и в животновъден обект – свинеферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла.
В тази връзка са определени 3 и 10 километрови зони.
Уведомяваме, че е забранено влизането и излизането на хора и автомобили без разрешението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени от БАБХ, с изключение на служители на МВР, медицински лица в това число спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, областната администрация и лицата, имащи адресна регистрация в съответното населено място.
Също така в област Русе се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се в извън населените места от 3 и 10 километровите зони, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на съответните условия.
Забраняват се още организирането и провеждането на пазари и изложби за свине, както и свободното пасищно отглеждане на източно балкански свине и техните кръстоски. Същите трябва незабавно да бъдат затворени и да се отглеждат затворено по начин, недопускащ контакт с диви свине.
на 17 юли от 09.30 ч. в Зала 1 на Областна администрация Русе ще се проведе заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Русе

БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Русе

16 Юли 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Русе. БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Русе в лично стопанство, в което се отглеждат 5 нерегистрирани свине – село Ценово, община Ценово, както и в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) днес. До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.
Отново в област Плевен бе потвърдена АЧС в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.
БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Милчо Костурков, ОДБХ - Враца: Ще бъдат евтаназирани всички домашни свине в 3-километрова предпазна зона около регистрираното огнище на африканска чума по свинете

Д-р Милчо Костурков, ОДБХ - Враца: Ще бъдат евтаназирани всички домашни свине в 3-километрова предпазна зона около регистрираното огнище на африканска чума по свинете

16 Юли 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Враца. Областният управител Малина Николова проведе днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с регистрираното огнище на болестта африканска чума по свинете в гр. Мизия, област Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Враца. В заседанието участваха директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните“ – Враца д-р Милчо Костурков, експерти от Центъра по оценка на риска по хранителната верига от Министерство на земеделието, храните и горите и кметове на общини.
В дневния ред на заседанието беше представена информация за епизоотичната обстановка в област Враца по отношение на болестта африканска чума по свинете, Заповедта на Изпълнителния директор на БАБХ и бяха обсъдени и предприети превантивни мерки по отношение на болестта.
Със Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните е обявено първично възникнало огнище на болестта африканска чума по свинете на територията на област Враца. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат община Мизия (гр. Мизия, с. Сараево) и община Козлодуй (с. Гложене и с. Хърлец).
„В тази зона, съгласно Заповедта, ще бъдат извършвани действия по обезвреждането на всички домашни свине, като тяхното умъртвяване ще бъде при спазване на регламента за защита на животните по време на умъртвяването. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта“, акцентира д-р Костурков.
Специални мерки са предприети за механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в района на възникналото огнище. В сила е забрана за влизане и излизането на хора и автомобили по време на изпълнението на мерките.
Определена е също 10 километрова наблюдавана зона около констатираното огнище, засягаща общините Мизия (с. Войводово, с. Крушовица и с. Софрониево), община Оряхово (гр. Оряхово и с. Селановци) и община Козлодуй (с. Бутан), в която ще бъде извършена актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти и ще бъдат взети двойни кръвни проби за удостоверяване разпространението на заразната болест.
Собствениците на идентифицираните умъртвени животни от регистрираните обекти в населените места ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриването на разходите, свързана с епизоотични рискове.
„Вирусът е изключително резистентен на всякакви външни влияния, като в прясно месо остава 105 дни, а в замразено – 1000 дни. Причинява висока заболеваемост и смъртност при свинете, като все още няма разработена ваксина и ефективно лечение. Хората и другите видове животни не боледуват, но болестта се пренася лесно и бързо. Именно поради това, строгите мерки следва да бъдат спазвани не само от Областна дирекция по безопасност на храните, но от всички стопани. Въведени са забрани за достъп на външни лица в зоната на огнището, забранено е внасянето и изнасянето на оборудване и хранителни продукти, добити от свине в зоната на огнището и надзорните зони, които не са преминали висока термична обработка“, акцентира д-р Илиян Костов. Експертът от Министерството на земеделието, храните и горите допълни още, че вирусът се разпространява чрез дивите свине и стопаните следва да ограничат достъпа на заразата, като увеличат мерките за биосигурност. „Основна роля за пренасянето на болестта играе човешкия фактор – хора, които се срещат с вируса и го пренасят в стопанството“, отбеляза д-р Костов. „Затова апелираме населението да бъде бдително и при съмнение за зараза или намерено диво или мъртво прасе, веднага да съобщят на ветеринарните специалисти“, заяви д-р Илиян Костов.
След представената епизоотична обстановка, областният управител Малина Николова издаде Заповед, с която се конкретизират мерки за незабавно изпълнение на действия по недопускане разпространението на болестта от кметовете и директорите на териториалните звена. Мерките са разписани в Областен план за овладяване на разпространението на африканска чума по свинете на територията на област Враца.
На видни места следва да бъдат разлепени име и телефон на ветеринарният лекар за всяко населено място, както и Националния горещ телефон на БАБХ-София за подаване на сигнали - 070012299.
Кметовете на общини имат контролни, информационни и координиращи функции и в извън 10 километровата наблюдавана зона трябва да определят места за загробване, като получат необходимото институционално съдействие от Басейнова дирекция Дунавски район – Плевен и РИОСВ - Враца, при спазването на всички нормативни изисквания на националното и Европейско законодателство. Държавните горски стопанства и ловните сдружения, осъществяващи дейността си на територията на област Враца, са длъжни да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване възникването и разпространението на болестта, на територията на областта.
От страна на ОД на МВР - Враца и ОДБХ - Враца следва да се осъществява контрол на територията на област Враца, за недопускане нерегламентирано придвижване/транспортиране на свине.
Директорът на ОД “Земеделие“ – Враца трябва да включи експерти в екипите на ОД БХ - Враца, които ще извършват инвентаризацията на животни в свиневъдните обекти от тип „заден двор“ в 10-километровата наблюдавана зона.
Директорът на Областно пътно управление – Враца следва да организира в 3 километровата предпазна зона и 10 километровата наблюдавана зона почистване на пътни отбивки, паркинги и на места за почивка на пътуващите.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 19 юли 2019 г., на което ще бъдат докладвани изпълнението на мерките от кметовете, броят на инвентаризираните свиневъдни обекти от тип „Заден двор“, броят на домашни свине в тях, както и предприетите действия от страна на ангажираните институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Областната епизоотична комисия прие мерки за превенция и контрол във връзка с огнищата на африканска чума по свинете

Кърджали: Областната епизоотична комисия прие мерки за превенция и контрол във връзка с огнищата на африканска чума по свинете

16 Юли 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Областната епизоотична комисия заседава днес във връзка с огнищата на африканска чума по свинете. Областният управител Никола Чанев свика членовете на комисията в Областната администрация, за да бъдат запознати с обстановката в различни краища на страната като Плевен, Добрич, Търново, Враца, Бургас, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
„Вирусът е силно устойчив и има дълъг инкубационен период, няма възможна ваксина, нито лечение. Това налага да се вземат строги мерки срещу разпространението на опасната епидемия на територията на областта", посочи директорът на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните д-р Георги Грозев.
Пренасянето на вирусът става чрез храни и хранителни отпадъци, а на територията на област Кърджали има риск за зараза от диви прасета и транзитния поток от румънски туристи. В района няма промишлени комплекси за отглеждане на свине, които са застрашени от заразата. Африканската чума не е опасна за човешкото здраве. Тя обаче може да нанесе големи икономически вреди, тъй като при установяване на положителна проба следва унищожаване на всички контактни животни в по-широк периметър от епицентъра на заразата.
Членовете на Епизоотичната комисия приеха мерки за превенция и контрол, с които се ангажираха службите на БАБХ, РЗИ, ОПУ, РДГ, Гранична полиция, МВР, Пожарната, ОД „Земеделие“ и ЛРС. Взето е решение да се информират и ангажират Горски стопанства, ловни сдружения и общините с превенцията. Областната епизоотична комисия ще се свиква всяка седмица, докато опасността от епидемия не престане да съществува.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Ловци поискаха временна забрана за достъп на събирачи на трюфели в горите заради африканската чума по свинете

Варна: Ловци поискаха временна забрана за достъп на събирачи на трюфели в горите заради африканската чума по свинете

16 Юли 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Ловците от 40 варненски дружинки поискаха да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите за известен период от време, за да се спре разнасянето на африканската чума по свинете, по време на среща по покана на Североизточното държавно предприятие (СИДП) в базата на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ – Варна, за да обсъдят мерките за справяне със заболяването. Това съобщиха от пресцентъра на СИДП. Според ловците, гъбарите разнасят вируса, защото обхождат големи територии, в които би могло да има заразени животни, а след това отиват в други, където заболяването все още не е констатирано. Ловците заявиха желанието си за известен период от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпът на хора в горите да бъде ограничен до минимум. Ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и чрез стопанствата по места да ги изпратят в управлението на предприятието в Шумен. Той обясни на хората, че заповедта на министър Десислава Танева за справяне със заболяването ще се спазва навсякъде по места, но добри идеи могат да излязат и от ловните дружинките.
Според ловците към момента само те и горските инспектори дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си, а това трябва да правят и земеделците, които сега жънат в близост до горските територии и използват пътища през които преминават и животни. По време на обучението инж. Стефанов припомни на хората как се вземат проби от отстреляна дива свиня и какво трябва да се направи като се открие мъртво животно в гората. Той препоръча на ловците да си купят разтвори за дезинфекция, защото перилните и миещите препарати не отмиват вируса. На обучението бяха поканени и служители на варненската полиция, които обясниха на хората, че след промените в Закона за оръжието от 7 май, ловците които имат удостоверение за подборен лов могат да си купят късо нарезно оръжие за ловни цели, което до мястото на лова трябва да се пренася в затворен транспортен куфар. Всеки придобил пистолет или револвер трябва в срок от 7 дни да занесе оръжието в служба „Контрол на общоопасните средства“, за да му бъде направена прострелка.
Следващата среща по повод справянето с чумата по свинете ще се проведе от 18.00 часа в Тервел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боян Папазов, ОДБХ - Стара Загора: Криенето на лични стопанства с прасета е опасна практика, защото африканската чума продължава да се разпространява

Д-р Боян Папазов, ОДБХ - Стара Загора: Криенето на лични стопанства с прасета е опасна практика, защото африканската чума продължава да се разпространява

16 Юли 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Областната епизоотична комисия, председателствана от областния управител Гергана Микова, проведе свое заседание днес. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора. На него присъстваха зам. областният управител Димитър Драчев, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева, д-р Боян Папазов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, представители на ОД МВР, РД ПБЗН, РИОСВ, на неправителствената организация „Зелени Балкани“.
Разпространението на болестта африканска чума по свинете и превантивните мерки за ограничаване на опасното заразно заболяване бяха тема на срещата. Д-р Папазов обяви, че в България огнищата на болестта са вече 12, като 2 от тях – в Плевен и Враца.
Чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине. Хората и другите видове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората – от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.
Всички огнища, установени досега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона.
„Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се разпространява и не е изключено да достигне и до нашата област. Ние не можем да спрем това, но трябва да се вземат спешни мерки, за да ограничим до минимум последствията“, каза г-жа Микова.
Д-р Папазов призова за отговорно отношение на всички институции към проблема. Той посочи като най-важна задача срещите и разговорите с кметове на населени места. „Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, с цел да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика. Това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне, предвид ситуацията с болестта в Европа и в България", каза д-р Папазов. Той подчерта, че работата на терен и предоставянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. „Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас“, обясни д-р Боян Папазов.
С цел ограничаване на разпространението на болестта, на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, ОПУ ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове, съобщи Илия Златев.
На заседанието беше обсъдена също възможността да бъде извършена дезинфекция на тези места с разтвори, които унищожават вируса на опасната болест.
На 24 юли предстои разширена среща в Областна администрация, на която отново ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на Общински съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци, собственици на големи свинеферми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областната епизоотична комисия заседава във връзка с установен нов случай на африканска чума по свинете на територията на областта

Добрич: Областната епизоотична комисия заседава във връзка с установен нов случай на африканска чума по свинете на територията на областта

16 Юли 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия заседава във връзка с установен нов случай на африканска чума по свинете на територията на областта, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи, че пробата, взета от дива свиня, блъсната при пътен инцидент в района на шабленското село Дуранкулак, е положителна.
Издадена е писмена заповед на министъра на земеделието и храните всяка седмица да се провеждат общински и областни епизодични комисии. В Добрич днешното заседание съвпада с установен нов случай на огнище на африканска чума на територията на областта. Инцидентът с дивото прасе е станал на 9 юли в 4.00 часа. Автомобил с варненска регистрация е ударил животното, то е било влачено дълго време по пътя. Колата е силно повредена. „Към 9.00 часа същия ден е подаден сигнал за случая. Взета е проба от прасето и след това то е било загробено на място", посочи д-р Каменов. Мястото е дезинфекцирано. Резултатът от пробата е излязъл вчера, положителен е и вече е оповестен. „Това е пореден случай на обявяване на заболяването при дивите прасета в Добричка област", допълни специалистът. Отново са набелязани мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Като нова мярка ще се извършва почистване и дезинфекция на местата, където туристи, влезли от Румъния със своите превозни средства, спират за почивка на територията на нашата страна.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан: Справихме се с африканската чума, след като евтанизирахме всички прасета в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност

Министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан: Справихме се с африканската чума, след като евтанизирахме всички прасета в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност

16 Юли 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан проведоха среща, на която обмениха информация за мерките, които страните са предприели за ликвидиране на африканската чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. „Чехия се справи успешно със заболяването, след като приложи редица мерки, сред които идентифициране на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтанизиране на прасетата в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност - тип „заден двор“, заяви министър Томан. Той посочи, че са наложили забрана на придвижването на животни и на движението на гражданите в горите. Отглеждането на домашни свине е било разрешено само в индустриалните ферми в региона.
По време на срещата стана ясно, че в Чехия прилагането на мерките е било чрез ежедневна координация на регионално ниво и комуникация с ветеринарната служба за адаптиране на мерките постоянно. Предприети са били и действия за ограничаване на движението на животните, като са използвали естествената преграда на терена и изграждането на електропастир за отблъскване на животните. Според Томан изключително важно е вземането на решение за извънредна ситуация в държавата, което гарантира съдействието на всички служби в прилагането на мерките. При дивите свине е извършван ежедневен мониторинг и отстраняване на труповете на диви животни. Ловът е бил разрешен извън заразената и надзорната зона, но само чрез индивидуален отстрел от полицаи със снайпери, за да няма движение на животните. Всички мъртви и убити животни са изследвани лабораторно и са унищожени в екарисаж. Министър Томан отбеляза, че друга важна мярка за диви свине е финансовото компенсиране на ловците, така че да не се допусне укриването на отстреляни животни.
Министър Десислава Танева заяви, че в България е приложена мярка за финансово стимулиране на ловците. Тя запозна колегата си с актуалната ситуация и с предприетите спешните мерки за справяне със заболяването. Земеделският министър отбеляза, че болестта може да се контролира и изкорени, само когато се прилагат и спазват всички предприети мерки и Чехия е пример за това. В срещата участие взе и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Човешкият фактор е основна причина за разпространение на африканската чума по свинете

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Човешкият фактор е основна причина за разпространение на африканската чума по свинете

16 Юли 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Човешкият фактор е основната причина за разпространение на заболяването африканска чума по свинете. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Тутракан Димитър Стефанов. Той допълни, че са необходими по-рестриктивни мерки по отношение на нерегистрираните животни тип заден двор. Според Стефанов Българската агенция по безопасност на храните е взела абсолютно адекватни мерки по отношение на заболяването, като се работи в синхрон и с Националното сдружение на ловците и риболовците. Димитър Стефанов припомни, че от това заболяване боледуват както домашните, така и дивите свине. „Проблемът е един - хората не вземат насериозно това заболяване. Доскоро се интерпретираше, че това са инсинуации, че заболяването го няма и нарочно се говори за него. Но фактите в момента доказват, че то съществува. Нехайството на стопаните, които гледат нерегистрирани прасета в задните си дворове, е причина за разпространение на заболяването. Всички, които гледат прасета в задния двор, но не са ги регистрирали и нямат документи за тях, трябва да бъдат актувани, за да покаже държавата, че е силна и наистина трябва да се спазват ветеринарномедицинските закони в страната. В противен случай се дава скрит стимул на хората да продължават да гледат в задните си дворове прасета и да ги крият“, каза още кметът на Тутракан. Според Димитър Стефанов се необходими по-рестриктивни мерки по отношение на домашните животни. Когато животните са регистрирани, контролът е много по-добър, отбеляза Стефанов и прогнозира, че огнищата на заболяването ще продължават да се разрастват, ако контролът по отношение на отглежданите домашни животни не бъде засилен.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Областната епизоотична комисия ще проведе заседание във връзка с мерките по предотвратяване разрастването на африканската чума по свинете в Мизия

Враца: Областната епизоотична комисия ще проведе заседание във връзка с мерките по предотвратяване разрастването на африканската чума по свинете в Мизия

16 Юли 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Враца. Областната епизоотична комисия ще проведе заседание във връзка с мерките по предотвратяване разрастването на африканската чума по свинете в град Мизия. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Враца. След заседанието в 10.30 часа ще се проведе брифинг за мерките по предотвратяване разрастването на констатираното огнище на болестта в Мизия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Започва преброяване на  прасетата в личните стопанства на хората в областта

Монтана: Започва преброяване на прасетата в личните стопанства на хората в областта

15 Юли 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Монтана. Започва преброяване на прасетата в личните стопанства на хората в област Монтана, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от областната управа. Преброяването ще се проведе до 27 юли, като контрола е поверен на кметовете на населените места. Информацията ще бъде предоставена на областната управd. Това е една от мерките за недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете в региона. Издадена е заповед за преброяване на прасетата в задния двор от областният управител на Росен Белчев. Повечето от прасетата в т. н. „заден двор” не са регистрирани в БАБХ, и ако трябва да бъдат евтаназирани, собствениците им няма да получат обезщетение. Въведени са мерки, ограничаващи търговията с прасета, както и граничния контрол, особено с Румъния, откъдето най-вероятно е пренесен вирусът. 50 лв. ще получава занапред всеки ловец, отстрелял глиган. Около 3 500 са дивите прасета в региона. Броят им ежегодно нараства. Камера в Балкана над Вършец записала тази пролет група от 10 майки с 51 малки прасенца.Имунитет на дивите свине е много по-висок от този на домашните, а динамиката на придвижването им – висока. Те могат да изминат до 35 км за ден и това е една от заплахите за разпространение на заразата.Вирусът на африканската чума по прасетата не е опасен за хората, но е устойчив и може да бъде пренесен с дреха, обувки, опаковка на храна и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ:  Потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в област Враца

БАБХ: Потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в област Враца

15 Юли 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Враца. Потвърди се огнище на африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине, в град Мизия, община Мизия, област Враца. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), днес, 15 юли. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта. В рамките на активния надзор в област Плевен, АЧС бе потвърдено и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Стартира засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на ограничение. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона. Потвърден е и нов случай при дива свиня, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня. Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общинската епизоотична комисия набеляза конкретни мерки срещу африканската чума по свинете

Бургас: Общинската епизоотична комисия набеляза конкретни мерки срещу африканската чума по свинете

15 Юли 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общинската епизоотична комисия проведе заседание, за да набележи превантивни мерки за недопускане разпространението на болестта африканска чума (АЧС) по свинете на територията на Община Бургас, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Комисията реши, че в съставните селища на община Бургас в 10-дневен срок следва да се актуализират списъците на собствениците и броя на отглежданите от тях свине. Ежеседмично кметовете и кметски наместници да докладват в Община Бургас за актуалната епизоотична обстановка в населените места.
Ето кои са и конкретните мерки, които трябва да спазват собствениците на свине:
– собствениците на свиневъдни обекти от всички категории е необходимо да засилят контрола за биосигурност и при съмнение за заболяване да уведомяват незабавно обслужващия обекта регистриран ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар за вземане на проби за вирусологично изследване на АЧС;
– при отглеждане на свине за лични нужди да се ограничи достъпа на външни лица до обекта, да се извършва дезинфекция на входа на обекта и да се изхранват с фуражи с гарантиран произход;
– собствениците на свине от източнобалканската порода и нейните кръстоски да спазват стриктно изискванията на Наредба №6/20.03.2007 г. за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от източнобалканска порода и нейните кръстоски. На територията на община Бургас не е разрешено свободно отглеждане на свине;
– при отстрелване на диви свине да се вземат проби, които да се предоставят на Областна дирекция по безопасност на храните-Бургас, за изследване. След вземане на проби да се обезвреждат незабавно труповете на умрелите диви свине и дезинфекция на мястото, където е открит трупа и мястото за загробване;
– с цел информиране на собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат свине, както и на всички заинтересовани, с клиничните признаци на АЧС и как да предпазят животните, Община Бургас започва разпространяване на информационни материали. Същите могат да бъдат получени от кметовете и кметските наместници по места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Жана Шишкова, ОДБХ – Смолян: Предприети са редица превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в областта

Д-р Жана Шишкова, ОДБХ – Смолян: Предприети са редица превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете в областта

15 Юли 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Смолян. В област Смолян са предприети редица превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Жана Шишкова – началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян. „Проведени са заседания на областната и общинските епизоотични комисии, в които са взели участие представители на областната и местната власт и служителите на различни институции. Проведени са обучения на собствениците на свинете за спазване на мерките за био-сигурност и са разяснени изискванията за придвижване на домашни свине между свиневъдните и други обекти с епизоотично значение, с цел недопускане проникване на вируса на Африканска чума по свинете“, поясни д-р Шишкова.
Тя допълни, че са проведени информационни кампании с представители на Изпълнителната агенция по горите, Държавното горскостопанско предприятие, държавни горски стопанства и ловни дружинки, които са били запознати с влошената епизоотична обстановка по отношение на болестта, мерките за биосигурност и действията им при намиране на мъртви диви свине. Ловците от област Смолян са обучени да вземат проби за диагностика от отстреляни или открити трупове на диви свине за наличие на вируса, предизвикващ заболяването и изпращането на изпращане на проби в изпитвателна лаборатория. Д-р Шишкова уточни, че са раздадени и продължават да се раздават информационни материали-плакати, брошури на институции, хора и пунктове за изкупуване на диворастящи гъби, във връзка с превенцията от разпространението на болестта и своевременно предоставяне на информация за наличие на умрели диви свине.
Тя подчерта, че се извършват проверки на транспортните средства при Златоград и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на област Смолян. „При откриване на суровини и храни от свинско месо, същите се изземват и се унищожават. До момента няма констатирани случаи и нарушения. На границата при Златоград се извършва дезинфекция на влизащите в България транспортни средства. В изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на БАБХ и Заповед на директора на ОДБХ – Смолян се извършват засилени проверки, относно отделяне, съхранение, предаване, транспортиране и обезвреждане на странични животински продукти в заведения за обществено хранене и обекти за междинно съхранение на тези продукти и МПС към тях“, каза още д-р Шишкова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мирослав Първанов: Стопаните на животни трябва да получават обезщетения, но трябва и да спазват правилата за отглеждането им

Д-р Мирослав Първанов: Стопаните на животни трябва да получават обезщетения, но трябва и да спазват правилата за отглеждането им

15 Юли 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Стопаните на убитите животни трябва да бъдат обезщетени. Това коментира в интервю за Агенция "Фокус"председателят на Българската асоциация на ветеринарните лекари практикуващи с продуктивни животни д-р Мирослав Първанов. "Ние сме на мнение, че хората трябва да бъдат обезщетявани, от една страна. От друга страна трябва да се спазват правилата - както когато си купуваш кола, си регистрираш с всички атрибути, номера и документите, така е и с животните. Тук е даже много по-задължително, защото виждате за какви заболявания става въпрос. От тази гледна точка хубаво са решили от министерството нека да ги обезщетяват, това си е решение на държавата, но от друга гледна точка и те трябва да спазват законите, и когато гледат животни, тези животни да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат наблюдавани, изследвани и т.н.", допълни още Първанов.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума е опасна за икономиката, не за здравето на хората

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума е опасна за икономиката, не за здравето на хората

15 Юли 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Африканската чума по животните не е опасна за здравето на хората. Това заяви за Агенция „Фокус“ д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари практикуващи с продуктивни животни. Според Първанов заболяването е опасно косвено за хората от икономическа гледна точка, защото засяга цял сектор на животновъдството и от там цял сектор на икономиката. „Мерките са толкова строги при това, ако само едно прасе бъде установено със заболяване и в три километровата зона има 100 000 прасета контактни и стоте хиляди трябва да бъдат унищожени. Това е безкомпромисно и никой няма да го подложи на компромис“, допълни още председателят на Българската асоциация на ветеринарните лекари. Първанов е категоричен, че чумата по животните застрашава икономиката, а не здравословното състояние на хората.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Жана Шишкова, ОДБХ – Смолян: На територията на областта няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете

Д-р Жана Шишкова, ОДБХ – Смолян: На територията на областта няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете

15 Юли 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Смолян. На територията на област Смолян няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Жана Шишкова – началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян. Тя отбеляза, че продължават да се извършват проверки на стопаните, отглеждащи домашни свине.
„В стопанства със свине не бива да бъдат допускани хора, които са били в контакт със заразени домашни свине, били са в контакт с диви свине, били са на местонахождението на огнище на африканска чума по свинете и са участвали в ловни излети. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо, включително и с прясна трева и фуражи, които не са съхранявани най-малко 60 дни“, подчерта д-р Шишкова.
Тя припомни, че клиничните признаци на африканската чума по свинете са различни и зависят от клиничната форма. „При свръх острата и острата форма болните свине умират внезапно, без клинични признаци, висока температура от 40.5 – 42°C, синьо-виолетови области и кръвоизливи по върховете на ушите, корема, гърдите, задните крайници, опашка, намален апетит, апатия, липса на координация в рамките на 24-48 часа преди настъпване на смъртта, предхождана от повръщане, диария (кървава понякога) и течения от очите, аборти“, обясни д-р Шишкова. Тя подчерта, че хората не боледуват от африканска чума от свинете.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мирослав Първанов: Местната власт и полицията трябва още по-активно да участват в борбата с африканската чума

Д-р Мирослав Първанов: Местната власт и полицията трябва още по-активно да участват в борбата с африканската чума

15 Юли 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Заболяването „африканска чума“ вече е налично за страната ни. Това заяви за Агенция „Фокус“ д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари, практикуващи с продуктивни животни. Първанов отбеляза, че заболяването се разширява с доста голям мащаб. „Всякакво колебание и компромиси със ситуацията и чудене какво да се прави или не трябва да се прави в момента са рискови, така че ние изцяло подкрепяме това, което прави държавата“, обясни Първанов. „Даже смятаме, че местната власт, жандармерия и полиция трябва да участва още по-активно, защото виждате, че се получава една ситуация, която създава рискове – укриване на животни, разнасяне на продукти от тях, което е недопустимо“, добави той.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Във Великобритания откриха за първи път месо, заразено с Африканска чума по свинете

The Guardian: Във Великобритания откриха за първи път месо, заразено с Африканска чума по свинете

15 Юли 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Белфаст. Месо, заразено с Африканската чума по свинете, е засечено от пристанищните власти в Северна Ирландия. Това е първият случай на вируса в Обединеното кралство, съобщава вестник The Gardian. Служителите на митницата са конфискували над 300 кг незаконни месни и млечни продукти от багажа на пасажерите.
Пробите, тествани от Института по земеделие, храни и биологични науки в Белфаст, потвърждават следи от вируса, който е силно заразен и може да оцелее няколко месеца в обработено месо. Според Министерството на земеделието, околната среда и селските райони откриването на „ДНК фрагменти“ на вируса не представлява значителна заплаха за здравето на животните в Северна Ирландия, нито променя статута на страната, свободна от болестта. Но Зоуи Дейвис от Националната асоциация по свиневъдство заяви, че този сектор на Обединеното кралство е много уязвим към инфекцията с Африканска чума.
Министерството на околната среда, храните и селските райони обяви, че ще увеличи контрола на АЧС в пристанищата и летищата и ще стартира нова кампания с информационни табла, насочени към пътници от засегнатите от Африканска чума по свинете региони, с предупреждения за внасянето на месни продукти в страната. На този етап АЧС е безвредна за хората, но учените предупреждават, че заради физиологичните прилики между прасетата и хората бъдещите мутации на вируса могат да станат опасни.
Според Световната организация за здравето на животните (OIE), в световен мащаб са засечени над 6000 огнища на Африканска чума по свинете. АЧС може да се предава чрез пряк контакт със заразени животни и да се разпространява чрез насекоми, например кърлежи. Вирусът може да живее няколко години в замразено месо, така че месните продукти представляват особен риск за трансграничното пренасяне на болестта.
Заболяването опустоши свиневъдния сектор в Китай, където е най-голямата популация от прасета в света. Една трета от свинете в страната са унищожени. Разпространението на заболяването в Европа също води до паника и безпокойство. Заболяването бе открито в Белгия миналата година, а датското правителство изгражда стена, за да предотврати влизането на АЧС в страната чрез дивите свине.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Човекът е най-честият и опасен преносител на африканската чума по свинете

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Човекът е най-честият и опасен преносител на африканската чума по свинете

13 Юли 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Човекът е най-честият, най-сериозният и най-опасният преносител на африканската чума по свинете. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. „Движението на хората само по себе си не е опасно, по-скоро безотговорността при движението на хората е опасността, която пренася заболяването. В някои от случаите хората нямат никаква представа, че могат да го пренесат. Точно затова трябва да се внимава къде и как ходят, какво посещават, защото при условие, че са ходили в къща, където се отглеждат свине и впоследствие ходят в друга, в която също се отглеждат свине, могат да се окажат преносители на заболяването. Също така то лесно се разпространява и с хранителни продукти, които са контаминирани или са произведени от свинско месо на заразени свине“, обясни той. Според д-р Георги Чобанов няма смисъл България да обвинява Румъния, защото африканската чума по свинете вече е на местно ниво. Той уточни обаче, че е възможно първоначално тя да е дошла от Румъния.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Няма свинеферми, засегнати от африканската чума към момента

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Няма свинеферми, засегнати от африканската чума към момента

13 Юли 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Няма свинеферми, засегнати от африканската чума към момента. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. „Става дума само за задни дворове, като тези животни не са идентифицирани, а задните дворове не са регистрирани. Говорим за отглеждане на животни абсолютно против правилата, които са разписани и следва да се спазват“, обясни той. Д-р Георги Чобанов каза още, че африканската чума по свинете е много опасна и отново призова стопаните да прекратят с практиката на отглеждане на нерегистрирани животни. Вирусът не засяга човека, но може да бъде пренесен на стотици километри, предупреди експертът.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Африканската чума по свинете ще продължи да се разраства и ще проявява агресивен характер, очакват се проблеми в индустрията и туризма

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Африканската чума по свинете ще продължи да се разраства и ще проявява агресивен характер, очакват се проблеми в индустрията и туризма

13 Юли 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Африканската чума по свинете ще продължи да се разраства и ще проявява агресивен характер, очакват се проблеми в индустрията и туризма. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. За заболяването се алармира интензивно още от 2016 г., припомни той. „Миналата година на 30 август беше първият случай в село Тутраканци. Тогава в рамките на 24 часа успяхме да умъртвим всички контактни свине в селото и да дезинфекцираме селището. С времето се оказа, че тези мерки са били изключително правилни, защото нямаше следващо огнище, където да се появи заразата. За съжаление още първия месец след като ликвидирахме това огнище започна да се тиражира въпросът, че ние всъщност приключихме с африканската чума. И сега, до преди две-три седмица, до преди първата поява на огнищата в плевенска област, коментарите пак бяха, че няма африканска чума при нас. Напротив, африканската чума вече е тук, имаме я в дивата популация, където много трудно се изкоренява, така че ще разчитаме до няколко години да бъде установена и изработена ваксина за животните и едва тогава можем да се надяваме за справяне с проблема“, обясни той. Д-р Георги Чобанов каза още, че съществува риск от възобновяване на заболяването в село Тутраканци, ако отново започне отглеждане на прасета.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Започна евтаназирането на домашни свине заради потвърждение на африканска чума в областта

Бургас: Започна евтаназирането на домашни свине заради потвърждение на африканска чума в областта

13 Юли 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започна евтаназирането на домашни свине заради потвърждение на африканска чума в областта. Вчера Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на труповете на всички домашни свине стартира днес при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство“, 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.
В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в област Бургас

БАБХ потвърди огнище на африканска чума при домашни свине за първи път в област Бургас

12 Юли 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.
БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на труповете на всички домашни свине ще стартира утре, 13 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство“, 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.
В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.
В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е потвърдена като положителна за африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта.
Във връзка с потвърдените положителни случаи при две диви свине в общините Никопол и Белене, област Плевен и намерения труп на домашна свиня в землището на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, се предвижда превантивно евтаназиране и обезвреждане на всички домашни свине, отглеждани в животновъдни обекти за лични нужди (тип заден двор) и обекти, нерегистрирани по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, в населените места на границата между двете общини.
БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти.
Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине, не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.
Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Светлана Маркова, заместник-кмет на Шумен: От врата на врата ще се разясняват опасността от африканска чума по свинете и разпоредените мерки

Д-р Светлана Маркова, заместник-кмет на Шумен: От врата на врата ще се разясняват опасността от африканска чума по свинете и разпоредените мерки

12 Юли 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Шумен. От врата на врата ще се разясняват опасността от африканска чума по свинете и разпоредените превантивни мерки, каза за Радио „Фокус“ - Шумен д-р Светлана Маркова, заместник- кмет по здравеопазване и социална политика, във връзка с проведената Общинска епизоотична комисия в община Шумен. „Големите притеснения, които бяха споделени по време на заседанието са недобросъвестните стопани, които отглеждат едно-две прасета, в стопанствата от т. нар. тип „заден двор“. Хората са склонни да пренебрегнат риска от поява на заразата, не дават да се влезе в двора им без нарочна заповед и полиция, казват: като дойде чумата, тогава ще заколим животните. Стопаните трябва да знаят обаче, че ако това се случи, животните ще бъдат умъртвени“, заяви д-р Светлана Маркова.
Тя отбеляза, че ако на един недобросъвестен стопанин му е заболяло едното прасе, това означава, че в радиус от 3 километра ще бъдат умъртвени всички животни. Д-р Маркова подчерта, че е необходима максимална информираност на стопаните, които отглеждат прасета в лични стопанства за рисковете и сериозността на проблема, тъй като заболяването се разпространява много лесно и бързо. „Чумата изобщо не е далеч от Шуменска област. Стопаните трябва да бъдат дисциплинирани, да се съобразят и приложат превантивните мерки. Те не се налагат, защото на някого трябва да се пречи. Това е начинът да се спре болестта“, каза още д-р Светлана Маркова. П думите и, поне засега Общинска епизоотична комисия ще се провежда всяка седмица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в областта

Велико Търново: Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в областта

12 Юли 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран във Великотърновска област. Заболялото животно е от домашно стопанство в село Ореш, община Свищов, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Кристиян Кирилов, председател на Общински съвет (ОбС) – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар. Той уточни, че мъртвото животно е установено още вчера, а резултатът за наличието на африканска чума е потвърден по-късно от Българска агенция по безопасност на храните. „Предприети са необходимите мерки. Добре, че голяма част от стопаните сами правят това, което трябва. Имам предвид, че от вчера следобед до днес голяма част от домашните прасета в селото са били умъртвени, за да избегнем разпространението“, уточни още д-р Кирилов.
Вече е издадена заповед от д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните, за това останалите животни да бъдат умъртвени до утре. В селото в момента има 15 малки и 6 големи прасета.
Д-р Кирилов увери, че към момента няма сигнали за подобни проблеми в други населени места. Въпреки това са предприети необходимите превантивни дейности. На всички стопани се провежда обучение. Прави се преброяване на животните и тези, които са достатъчно големи за консумация се убиват. „Останалите продължаваме да ги наблюдаваме, да взимаме проби за заболяване и да следим обстановката“, каза още председателят на ОбС – Свищов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експерти и ловни сдружения от област Плевен обсъдиха засилване на отстрела на дива свиня като превенция срещу африканската чума

Експерти и ловни сдружения от област Плевен обсъдиха засилване на отстрела на дива свиня като превенция срещу африканската чума

12 Юли 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Плевен. Днес в Плевен Изпълнителна агенция по горите, Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен и Северозападно държавно предприятие проведоха информационно-образователен курс за ловни дружини и държавни горски и ловни стопанства. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. Специализирана информация и материали бях представени по време на събитието с оглед по-доброто запознаване с характеристиките на заболяването и най-вече начините за намаляване на разпространяването му.
"Изключително важна е ролята на ловните организации и стопанства при превенция разпространяването на АЧС. Не само в изпълнение на плановия обход на засегнатите зони, за да се проследи има ли трупове на дива свиня или животни с нетипично поведение. Колегите ще бъдат особено полезни във връзка със стриктното съблюдаване за намаляване популацията на дивата свиня в ловностопанските райони чрез засилване на отстрела на дива свиня при индивидуален лов. Тази мярка е особено важна, за да се ограничи разпространението на заболяването, тъй като то се разпространява чрез самите животни при движението им в нови, незасегнати до момента площи. Веднага след разпореждането на министър Танева, служителите на трите държавни предприятия в Северна България – Северозападно, Северноцентрално и Североизточно започнаха да обхождат и проверяват, следвайки изготвения за целта график. В гората са разположени информационни табели, за да указват инфектираните зони и ограничат преминаването на хора, които в последствие са потенциални преносители на болестта. В допълнение и със съдействието на МВР в засегнатите райони се обезпаразитяват преминаващите автомобили", заяви инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на срещата.
Повече от 100 представители на държавните горски, ловни стопанства и сдружения от плевенско участваха в обучението, което е част от разяснителна информационна кампания срещу разпространението на АЧС, провеждаща се в цялата страна. Те и колегите им от региона вече извършват по график ежедневен обход в 2-километровата зона около установените огнища.
През ден ще се наблюдават териториите в 20-километровата зона около огнищата на АЧС. За всички останали ловностопански райони на Северна България – обходи за надзор се осъществява веднъж седмично, както и в ловностопанските райони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Веднъж на две седмици ще се обхождат и всички останали ловностопански райони в страната. Обходът се извършва със специално защитно облекло, покриващо и ходилата, което в последствие се унищожава, за да не се разпространява вирусът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общинската епизоотична комисия в Свищов заседава във връзка с предприемане на необходимите мерки за борба с разпространението на африканска чума

Велико Търново: Общинската епизоотична комисия в Свищов заседава във връзка с предприемане на необходимите мерки за борба с разпространението на африканска чума

12 Юли 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Свищов. Спешно бе свикана общинска епизоотична комисия в Свищов, на която председателства ресорният зам.-кмет Бедри Алиев, а организатор на срещата, в качеството си на председател на ОбС – Свищов и практикуващ ветеринарен лекар, бе д-р Кристиян Кирилов. Това съобщават от пресцентъра на Община Свищов. Причината бе писмо на Областния управител проф. д-р Любомира Попова до кмета на Свищов Генчо Генчев, в което го информира за взетите решения от проведено заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на област Велико Търново. Основната цел на заседанието в Свищов бе предприемане на необходимите мерки за борба с епизоотични ситуации във връзка с усложнената обстановка в страната по отношение разпространението на африканска чума по свинете. На срещата присъстваха д-р Валери Иванов – гл. инспектор отдел «Здравеопазване на животните» при ОДБХ – Велико Търново, д-р Катя Гайтанджиева – гл. инспектор отдел "Контрол на храните" при ОДБХ – Велико Търново, гл. инсп. Момчил Златев – началник РУ – Свищов, Петко Ангелов – началник ГПУ – Свищов, инж. Светлин Михайлов – началник РСПБЗН – Свищов, Милко Денев – директор на ДГС – Свищов, секретарят на Общината Любомира Петрова, Емел Павлоолу – началник общинска служба «Земеделие», Стефан Димитров директор дирекция „Управление при отбранително-мобилизационна подготовка, транспорт и чистота“, Валя Тотева – ст. експрет «Поземлен фонд» при община Свищов, Тодор Стойчев – председател на ловно-рибарско дружество «Сокол» и кметове на кметства.

На продължилото един час заседание бяха взети решения за предприемане на превантивни мерки за профилактика и ограничаване разпространението на заболяването на територията на община Свищов, както следва:

1. Провеждане на информационна кампания във всички селища на общината във връзка със риска от заболяването, начините на разпространение, мерките за биосигурност, които трябва да се спазват. Действия при съмнение за поява на заболяването. Безопасна обработка и съхранение на месото и продуктите добити от заклани здрави животни, правилно обезвреждане на отпадъците за недопускане разпространение на африканската чума;
2. Незабавно преброяване и изготвяне на списък с всички домашни свине във всички свиневъдни обекти в населените места на общината;
3. Забрана на търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине по главни и вторични пътища, с изключение на тези от индустриалните и фамилни ферми, извън зоната на огнище, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на изискванията и правилата определени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ;
4. Определяне на терен за всяко населено място за загробване на труповете на умрелите и умъртвени прасета;
5. Предоставяне на проби от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви прасета от ловно-рибарските дружинки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: Предприети са всички мерки за ограничаване разпространението на африканска чума на територията на областта

Мирослав Петров, областен управител на Плевен: Предприети са всички мерки за ограничаване разпространението на африканска чума на територията на областта

12 Юли 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Плевен. Предприети са всички мерки за ограничаване разпространението на африканска чума на територията на областта. Това каза Мирослав Петров, областен управител на Плевен на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в разширен състав, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ „Ситуацията с африканската чума по свинете изисква сериозни мерки за недопускане разпространението на заболяването. На територията на област Плевен са предприети всички разписани мерки за ограничаване разпространението на болестта. Екипите работят непрекъснато и в добро институционално сътрудничество”, каза областният управител Мирослав Петров.
Той обърна специално внимание на представителите на митниците и ферибота при Никопол, както и на ОПУ – Плевен за дезинфекцията на преминаващите моторни превозни средства, оценка на състоянието на ТИР паркингите, обходните маршрути. ,,Кофите за смет, които са лесно преносими, да бъдат отстранени да остават само циментовите, за да се избегне възможността да бъдат бутани от животни и хранителни отпадъци да бъдат разнасяни от тях“, каза още Мирослав Петров.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: ДФ „Земеделие“ гласува 30 хил. лв., които ще бъдат разпределени за обезщетения заради африканската чума

Министър Десислава Танева: ДФ „Земеделие“ гласува 30 хил. лв., които ще бъдат разпределени за обезщетения заради африканската чума

12 Юли 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. ДФ „Земеделие“ гласува 30 хил. лв. бюджет, който предстои да бъде разпределен за обезщетения по отношение на африканската чума. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с африканската чума по свинете в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Проблемът е изключително сериозен. Ние не можем да прогнозираме загуба, защото тя към момента представлява потенциален риск. Овладяване на този риск зависи от всички нас. От държавата като предприети мерки, от местната власт, от обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони“, отбеляза тя. „Рискът от икономически загуби е голям“, заяви тя. „Ние говорим как всяко движение трябва да се спре, как лесно се пренася заразата. В същото време вчера са хванати коли с пренасяне на 180 кг. заразено месо“, припомни министър Танева. На въпрос какво ще бъде обезщетението за стопаните, които са пострадали от разпространението на болестта, тя каза: „На последния си управителен съвет Държавен фонд „Земеделие“ гласува един бюджет по отношение на обезщетения. Как ще бъде разпределен той, тепърва предстои да се уточни“, поясни тя. „Трябва да е ясно, че тези домашни свине тип заден двор нямат никакви мерки за биосигурност, не са регистрирани в системата на БАБХ“. „Гласувахме общ бюджет 30 хил. лв. 3,7 млн. гласува МС на последното заседание в подкрепа на всички мерки за да се справим с това заболяване. Все още нямаме достатъчна дисциплина“, каза още Танева.
По думите й по-конкретно за обезщетения може да се говори, когато мониторингът, който се извършва върху ограничителните зони, не открие зараза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Притеснително е, че открихме заразено диво прасе с африканска чума, лошо е, че хората не спазват препоръките

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Притеснително е, че открихме заразено диво прасе с африканска чума, лошо е, че хората не спазват препоръките

12 Юли 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Притеснително е, че открихме заразено диво прасе с африканска чума, лошо е, че хората не спазват препоръките. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев в интервю за предаването на Нова телевизия "Здравей, България". „Съвсем ясно е, че вирусът се намира на територията на страната. Би трябвало всички да знаят, че това е едно изключително заразно заболяване, което се предава по всевъзможни начини, механично най-вече с храни, които съдържат свинско месо, с обвивки, които са пакетирали такива храни“, уточни той. По думите му, когато се съхранява месо от заклано прасе, рискът се увеличава, защото вирусът се съхранява и остава в продължение на 3-4 месеца.
„Транспортирането на това месо е опасно, защото може да разнесе заболяването навсякъде,“ коментира той. „Притеснително е, че откриваме диво прасе, заразено с африканска чума. Такива откриваме от миналата година. Лошото е, че хората не изпълняват това, което им казваме“, добави д-р Илиев. „Имахме информация за едно селище, че в него има 200 прасета. Когато отидохме на другия ден, там открихме 13. Не знаем какво се е случило с тези животни, които евентуално носят вируса,“ поясни още д-р Илиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ потвърди нови случаи на африканска чума в област Плевен

БАБХ потвърди нови случаи на африканска чума в област Плевен

11 Юли 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Плевен. В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, бе открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене, област Плевен. Пробите са потвърдени като положителни за африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София (НДНИВМИ). Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Това е първият случай на положително диво прасе в областта.
На границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново е намерен захвърлен труп на умряла домашна свиня. Взетите проби са изследвани и са положителни за вируса на АЧС. Касае се за необявена заболеваемост на свине и нерегламентирано изхвърлен труп.
Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.
В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до вчера – 10 юли, са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е конфискувано и унищожено.
АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти. От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.