НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хитовият поп изпълнител Атанас Колев и плувецът Цанко Цанков ще бъдат специални гости на плувно състезание Burgas Swimming Open 2019

Хитовият поп изпълнител Атанас Колев и плувецът Цанко Цанков ще бъдат специални гости на плувно състезание Burgas Swimming Open 2019

15 Октомври 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Хитовият поп изпълнител Атанас Колев и плувецът Цанко Цанков, който тази година преплува бургаския залив (45 км за 14 ч. 24 мин. 34 сек.) ще бъдат специални гости на второто издание на престижното плувно състезание Burgas Swimming Open 2019. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Домакин ще бъде модерният плувен комплекс "Парк Арена ОЗК". В състезанието ще вземат участие над 600 млади плувци от 40 клуба. Наградният фонд е осигурен от организаторите. Състезателят събрал най-голям брой точки по FINA от турнира #ТалентКъп в София през м. АПРИЛ и #БургасОпън получават Парична награда от 500 лв. Престижният плувен турнир ще бъде официално открит на 18 октомври, петък в 17.00 часа. И тази година легендата Велислав Цеков - Вили е главен съдия на Burgas Swimming Open. Организатор на голямото плувно събитие са СК"Акулите" и "Унибетони", с подкрепата на Община Бургас, БМФ Порт Бургас и Микон България.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Цанко Цанков успешно преплува Бургаския залив

Бургас: Цанко Цанков успешно преплува Бургаския залив

18 Юли 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Цанко Цанков записа името си в историята на спорта, след като успешно преплува акваторията на Бургаския залив. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Силна умора и удовлетворение от дългия и труден маратон бележат края на почти 45-километровото плуване. Стартът на предизвикателството беше даден точно в 6.20 часа в сряда от най-северната част на Бургаския залив – нос Емине. Краят на маратона беше отчетен точно в 20.44 часа в най-южната точка на залива – Маслен нос.
Представители на институции, журналисти, спортисти и приятели посрещнаха Цанко Цанков на кея пред резиденция „Перла“.
Общото време за преплуване на залива беше 14 часа, 24 минути и 34 секунди. Успехът на плувеца Цанко Цанков е успех не само за самия състезател, а за Бургас и България.
Община Бургас благодари на концесионера на плаж „Перла“ за оказаното съдействие при посрещането на плувеца.
Това е най-дългото плуване в историята на този тип спортове в България. Амбицията на Цанко е да постави подобен рекорд и в международни води. Община Бургас се гордее с постиженията на своя съгражданин и му пожелава успех в следващи начинания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плувецът Цанко Цанков: Целенасочената ни подготовка за преплуването на Бургаския залив започна през ноември 2018 г.

Плувецът Цанко Цанков: Целенасочената ни подготовка за преплуването на Бургаския залив започна през ноември 2018 г.

12 Юли 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Целенасочената ни подготовка за това мероприятие започна през месец ноември 2018 г. Това каза пред журналисти плувецът Цанко Цанков, който ще направи опит да преплува Бургаския залив на 17 юли, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Аз съм от състезателното плуване, така че нямам този голям опит в открити води като Петър Стойчев, но поради тази причина много се радвам, че получавам много ценни съвети от него във връзка с това мероприятие. Към настоящия момент сме изплували е 1576 км, близо 1 600 тренировъчни и състезателни километра“, каза още той и посочи, че заключителната част от подготовката се провежда в акваторията на Бургаския залив, където ще тренира до самото състезания, за да може да привикне към конкретните условия, които предлага морето. „Средната скорост, с която се придвижвам, е около 4 км/ч, мога и над 5 км/ч, но за кратък период от време, тази скорост може да се намали, в зависимост от метеорологичните условия. Скоростта, която съм поддържал близо 8 часа, е 4.3-4.5 км/ч, което значи, че в максимално добри условия, стечения на обстоятелствата и идеално протичане, преплуването ще бъде в порядъка на 10-12 часа“, уточни Цанков.
По думите му, ако има насрещен вятър и голямо вълнение ,е възможно плуването да бъде по-бавно. „В момента, в който започне самото плуване, се оставяме в ръцете на природата и сме зависими от водната стихия. Направили сме всичко, което зависи от нас. Предвидени са на първите 30 минути от началото да няма спирания, след това на всеки 15 до 20 минути, аз трябва да приемам специални напитки, които съдържат необходимото количество вещества, с които да се поддържа самата работоспособност на организма и да се предотврати дехидратацията. Но това не означава спиране на плуването“, каза още той и уточни, че приемането на напитките ще се случва във водата. През това време от екипа му ще му дават указания за скоростта, с която се движи, изминатата дистанция и времето, което му остава. „Това е едно от най-дългите трасета в света, то е с цели 11 км. по-дълго от Ла Манш, на който преплуването се смята за едно от най-старите, най-престижни и най-трудни състезания в света. Тук самото преплуване ще бъде извършено в съответствие с правилата на ФИНА и на ЛЕН, на борда на картера ще има официален съдия, който е акредитиран към Българската федерация по плувни спортове към ФИНА и ЛЕН“, обясни Цанко Цанков.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цанко Цанков: Преплуването на Бургаския залив е първият в историята на българското плуване и това в открити води

Цанко Цанков: Преплуването на Бургаския залив е първият в историята на българското плуване и това в открити води

12 Юли 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. Преплуването на Бургаския залив е първият в историята на българското плуване и това в открити води. Това каза пред журналисти Цанко Цанков, който ще направи опит да преплува Бургаския залив на 17 юли, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. „Става въпрос за първото историческо преплуване на акваторията на най-големия български залив – Бургаския залив", посочи Цанков. По думите му в историята на българското плуване, това до сега не е правено, както и в историята на плуване в открити води. „В началото на организацията за това мероприятие ние сме поучили точните данни за точните географски граници на Бургаския залив, които са определени с точност. Това е извършено за първи път в историята за целите на това мероприятие. Тази информация ще бъде включена в учебниците по география от по-следващата година“, каза още той и уточни, че разстоянието по права линия от северният край на Бургаския залив – нов Емине и южния край на залива – нов Маслен нос е 44 702 метра. „Ако успеем да реализираме успешно това начинание, това ще бъде и най дългото преплуване, извършено някога в акваторията на черноморския басейн от всички граничещи с него държави, които са 6 на брой – България, Румъния, Украйна, Руската федерация, Грузия и Турция“, заяви Цанков. По думите му досега в архивите, които са получили, най-дългите преплувания, извършени някога на акваторията на Черно море, са се провеждали до 1984 г. на територията на държавите от бившия СССР и са били с дължина 30 км. Такива ежегодни маратони са се повеждали в България, в акваторията на Созопол.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цанко Цанков ще направи опит да преплува Бургаския залив на 17 юли

Цанко Цанков ще направи опит да преплува Бургаския залив на 17 юли

12 Юли 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. Цанко Цанков силно иска и затова може да стане първият човек, преплувал Бургаския залив от край до край. Той ще направи своя исторически опит, за който се е готвил дълго, на 17 юли, сряда. Стартът ще е в 6 часа сутринта от нос Емине, а финалът при Маслен нос десет или дванадесет часа по-късно, в зависимост от атмосферните условия. Разстоянието на този маратон в открити води е 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра по-дълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания. Днес Цанко Цанков разказа подробности за своята мечта и подготовката за нейното сбъдване. Подкрепата си към него заявиха кметът Димитър Николов, заместникът му д-р Лорис Мануелян и Веселина Деведжиева - началник отдел "Спорт". Община Бургас, Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас помагат при сложната организация на събитието, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.
"Ако се справя, това ще бъде най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. В подготовката си получавам подкрепа и съвети от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев, за което съм му благодарен. Благодаря и на Община Бургас за оказаната помощ", каза Цанко Цанков.
"Всички институции са ангажирани, за да постигнем нужната координация на високо ниво. Най-важна ни е безопасността на Цанко, но аз вярвам, че в негово лице ще покажем силата на бургаския дух. Желая му успех!", заяви кметът Димитър Николов.
31-годишният Цанко Цанков тренира за издръжливост от една година. Вече е навъртял над 1500 тренировъчни километра в открити води. Той познава добре условията в Бургаския залив, тъй като е израснал тук, а вече е печелил и плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста.
Цанко е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил). Той се нарежда под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Пресконференция с участието на плувеца Цанко Цанков ще се състои в заседателната зала на общината

Бургас: Пресконференция с участието на плувеца Цанко Цанков ще се състои в заседателната зала на общината

12 Юли 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. От 10.30 часа в Заседателната зала на Общината ще започне пресконференция с участието на плувеца Цанко Цанков, който ще опита да преплува близо 45 километра в Бургаския залив. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Това ще е и най-дългият плувен маратон, организиран в Черно море. В пресконференцията ще участват още неговият треньор, както и представители на Общината, Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас, които помагат при подготовката на събитието
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести в Киев преди срещата на
Протести в Киев преди срещата на "Нормандската четворка" 8 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.